香港首個開心5D夢幻沉浸式美食劇場由詹瑞文擔任監製的舞台劇及其他工作人員傾力演出的最新夢幻之作《 異世界 捕夢之旅 》集搞笑好味開心過癮互動於一身的餐飲體驗今次終於有得睇啦呢個六感劇場位於銅鑼灣的「 十八夢 」一入到去場內已經好有氣氛好似準備睇真正嘅舞台劇咁Chill住食飲睇嘆盡 Fine Dining除咗舌尖上嘅享受同時間亦能刺激感官呢同場加映仲撞到袁偉豪夫婦即刻要影返張相先❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨一邊食一邊睇住藝術表演者嘅演出除咗有多元化嘅色彩更配合藝術音樂文化美食去展現一個沉浸式餐飲體驗欣賞表演者在表演期間也顧及與食客之間嘅互動過程中我仲拍咗片係咪就咁睇片都覺得好搞笑呢就咁睇個餐牌已經覺得好有特色原來每一道菜都有佢嘅故事由來加上精緻嘅食物賣相確實做到色香味俱全嘅菜式呢《 Dream MENU 夢之菜單 》入夢•夢域使者 MR.D•夢域盛宴由夢寐小仙子介紹每道菜嘅由來‍【 夢海浮沉 】夢囈·重複夢·夢謎語聖果在夢之海底萬里深處漩渦不斷飄浮每次徒手潛入採摘過程中相當困難紅寶聖果果肉多汁、肉質豐盛加入夢味香料以及羅勒熬製約3小時難怪飲落去口感順滑可
香港首個開心5D夢幻沉浸式美食劇場

夢囈·重複夢·夢謎語
聖果在夢之海底萬里深處漩渦不斷飄浮
每次徒手潛入採摘
過程中相當困難
紅寶聖果果肉多汁、肉質豐盛
加入夢味香料

食完喺夢境會飄飄然
鍾意佢嘅甜度適中
而且有冰雪嘅口感
食完呢一餐都覺得非常搞笑滿足喔❣️
最近家中長老跌倒要入院做手術,所以要醫院兩邊走,攪到既擔心又忙碌,連覺都無得好訓,亞女見到我精神咁繃緊於是帶我嚟睇呢個表演放鬆一吓又可以食餐好嘅,真貼心😘餐廳叫十八夢Meta Stages ,位於銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓,演出主題喺《異世界~捕夢之旅》,演出日期至4月3號,有興趣可以去感受吓全港首個開心5D夢幻沉浸式美食劇場所謂5D即是:搞笑D、好味D、開心D、過癮D同互動D表演是圍繞,透過不同種類的夢包括白日夢、噩夢、綺夢和清醒夢等,以非一般的互動及喜劇手法帶領食客體驗一場難忘嘅夢想奇異美食旅程至於食物方更配合劇中天馬行空嘅情節及內容而設計,無論賣相味道都有驚喜飾演的演員叫列英豪,無論神情、動態、聲線都同詹Sir(詹瑞文)很相似第一道菜式:夢海浮沉羅馬蕃茄羅勒湯,茄味濃郁酸甜醒胃,打開頂蓋原來還配搭麵包脆粒,非常別緻第二道菜式:舊歡魚夢打開寶盒蝴蝶隨即展翅飛出,十分驚喜,寶盒內的食材全部採用日本直送海鮮,包括岩手縣津田宇牡蠣、鹿兒島天然鰤魚、牡丹蝦、北海道帆立貝及北海道赤上雲丹岩手縣津田宇牡蠣,蠔肉爽脆,蠔味濃郁,配搭黑魚子、三文魚子及柚子酸汁啫喱更能帶出蠔的鮮甜味鹿兒
所謂5D即是:搞笑D、好味D、開心D、過癮D同互動D
表演是圍繞[夢及夢想],透過不同種類的夢包括白日夢、噩夢、綺夢和清醒夢等,以非一般的互動及喜劇手法帶領食客體驗一場難忘嘅夢想奇異美食旅程
飾演[夢使者Mr.D]的演員叫列英豪,無論神情、動態、聲線都同詹Sir(詹瑞文)很相似
第一道菜式:夢海浮沉

第二道菜式:舊歡魚夢
鹿兒島天然鰤魚,肉質緊實肥美,風味鮮甜
牡丹蝦口感綿滑帶爽,蝦肉極之鮮甜,就連蝦膏都甘香豐腴,蝦味特濃
北海道帆立貝非常厚身,肉質柔軟甜美
北海道赤上雲丹,雲丹即海膽,呈橘紅色,入口味道濃郁甘甜

第三道菜式:原野夢圍中的夢豬豬
慢煮伊比利亞豬鞍配自家製蘋果無花果蓉,用慢煮嘅方式可以鎖住肉汁,再將兩面煎至金黃,入口肉質軟嫩鬆化,配埋蘋果無花果蓉清爽又唔膩

第四道菜式:甜椰椰夢歌
椰子慕絲中間夾住鮮芒果肉外層包裹着薄薄一層脆皮,做成雲朵形狀,再配埋琴鍵造型的朱古力條,呼應返以夢境及音樂嘅主題,味道清香而不會太甜
2023-02-23
  • 舊歡魚夢
難忘的一夜,超級推介!!!因應疫情的種種限制,令生活沉悶乏味。今個情人節,仍然未能外遊,要留港找點新意思去慶祝這個節日,實在有難度,恰巧在港鐵站看到這個香港首創5D沉浸式美食劇場的宣傳,由舞台劇界的殿堂級人馬 – 詹瑞文擔任藝術總監、編劇和導演已經是質素的保證,而「沉浸式」這個方式,令我萬分好奇,就試著訂位。2月14日的首演已一早滿坐,幸好我也能訂到隔一天的位。這套劇名為《異世界 – 捕夢之旅》,以夢和夢想為主題,演出期間,演員會穿梭席間去演出、與客人互動,亦會有一些小遊戲,讓客人一同參與,提升投入程度。而且每一道菜式賣相都相當吸引,美味之餘,亦是與劇情息息相關,非常有心思。餐廳的燈光和佈景都帶點夢幻,周圍都是打卡位之一,還有投影機會隨著劇情變化而投射出不同畫面於牆壁上。未開始演出前,我們去了VIP房,侍應為我們炮製特色的香檳,還有兒時最愛的棉花糖。我和夢夢在開始節目之前碰杯。侍應的衣著亦配合主題,背面有捕夢網。第一道菜 – 夢海浮沉用一個特色小杯盛載著濃郁的番茄羅勒湯,杯子頂部還有小麵包。第二道菜 – 舊歡如夢盛載的器皿像一個寶盒,打開時會有紙蝴蝶飛出來,十分驚喜。寶盒內是豐富又新鮮
難忘的一夜,超級推介!!!
我和夢夢在開始節目之前碰杯。
侍應的衣著亦配合主題,背面有捕夢網。
第一道菜 – 夢海浮沉

用一個特色小杯盛載著濃郁的番茄羅勒湯,杯子頂部還有小麵包。
第二道菜 – 舊歡如夢

盛載的器皿像一個寶盒,打開時會有紙蝴蝶飛出來,十分驚喜。

寶盒內是豐富又新鮮的剌身,勁大粒帆立貝、魚油豐滿的鰤魚、濃厚甘甜的馬糞海膽、最欣賞生蠔上有兩款魚籽,多重口感又鮮甜。
第三道菜 – 原野夢圍中的夢朱豬

經過慢煮的伊比利亞豬鞍,十分嫩滑,配以蘋果無花果製成的醬,非常搭配。
第四道菜 – 甜椰椰夢歌
甜品以雲朵造型出埸,令人重拾童真。小雲朵口感軟棉,有著椰子和芒果的味道。
每人都有一個幸運曲奇,我吃完甜唔已急不及待看看裡面有什麼。好吧!我也要做個dream maker!
這個「沉浸」的過程中,除了享受美食,欣賞演出外,更令我重溫兒時的夢想和思考現在的夢想,是一個嶄新的體驗,亦有著正面的啟發。謝謝詹Sir為香港的美食劇場開創先河,希望日後有更多這類型的作品。
有無試過發夢食好西?實不相暪🤭🤭我成日都會~今日我就同朋友參加左一場夢幻晚宴在夢中我地一齊派對一齊享受美食❤️作為全港唯一一個5D夢幻沉浸式美食劇場詹瑞文詹Sir將佢最拿手嘅話劇表演融入餐飲體驗當中大家既是觀眾又是食客喺享受美食嘅當下同時欣賞一次話劇表演今次嘅主題係<<夢>>每個人都做夢每個人都造夢所以話劇充滿代入感而且設計上觀眾嘅參與度好高不時同表演者互動感覺超開心!我地享受左個四道菜晚餐新鮮嘅胡蘿蔔湯入口濃稠味道鮮爽是為夢海浮沉盛載喺寶盒入面嘅有北海道帆立貝、野生鰤魚清酒啫喱佐厚岸蠔爽滑彈牙赤蝦豐富嘅海中珍寶是為舊歡魚夢香烤慢煮過嘅伊比利亞豬鞍切開只見粉紅肉質豐腴多汁是為原野夢圍中的夢朱豬椰香味嘅雲朵朱古力慕絲甜味適中是為甜椰椰夢歌美食過後現場氣氛更為熱烈一輪輪歡樂歌舞令大家都一齊起身跳舞超豐富嘅飲食x話劇體驗像美夢般叫人不願蘇醒唯有同表演者一一合照記下珍貴回憶我地先依依不捨咁離開🥰🥰🥰
有無試過發夢食好西?
實不相暪🤭🤭我成日都會~
今日我就同朋友參加左一場夢幻晚宴

入口濃稠
味道鮮爽
是為夢海浮沉

盛載喺寶盒入面嘅有
北海道帆立貝、野生鰤魚
清酒啫喱佐厚岸蠔

唯有同表演者一一合照
記下珍貴回憶
我地先依依不捨咁離開🥰🥰🥰
2023-03-12 29 浏览
今日放假就同朋友去咗銅鑼灣《Meta Stages 》試新嘢😌原來呢個「捕夢之旅」係香港首個以5D夢幻沉浸式美食劇場的一場精彩表演!呢場表演由詹瑞文擔任監製,以美食和劇場的形式呈現,讓大家可以完全投入到劇場的世界中!餐廳還會提供美食和互動遊戲等多種娛樂體驗!我哋就可以品嘗到與表演相關的美食,同時享受一個充滿驚喜和歡樂的晚餐,這個表演絕對值得一看👍🏻!🍅夢海浮沉呢個餐湯其實係濃濃嘅蕃茄湯,酸酸地特別開胃,搭配埋麵包粒,口感就更加豐富👍🏻!🌊舊歡魚夢一打開呢個刺身寶盒,真係彩色繽紛,超甜嘅海膽、厚實嘅帆立貝、重有蝦和池魚!而呢個加咗三文魚籽和黑魚籽的生蠔,一啖食落去😌完全感受到豐富的海洋味道🥰,再加入柚子啫喱嘅清新,不用任何醬汁,已經好好味🤤!🐷原野夢圍中的夢朱豬肥瘦適中嘅豬扒,用慢煮方法處理,能夠鎖住肉汁!而肉質感覺比較有咬口,再沾上甜甜的果味醬汁,都幾開胃!配菜有茄子、黃椒和蕃茄等蔬菜,色彩豐富、健康又美味!🥥甜椰椰夢歌以椰奶慕絲為主,淡淡椰香味,非常滑溜,而內裏就有芒果醬和麥餅,甜甜酸酸不太甜,再加埋鋼琴白朱古力造型,影相超靚🥰!

🍅夢海浮沉

🌊舊歡魚夢

🐷原野夢圍中的夢朱豬

🥥甜椰椰夢歌

2023-03-11 32 浏览
將話劇溝埋fine dining 有無得搞?有得搞!真係有得搞?我試過~我真係試過Meta stage自二月情人節開始就舉行緊一個香港首個開心5D夢幻沉浸式美食劇場由詹瑞文監製以夢幻、夢境、夢想作主題環環相扣帶我地一齊進入一個有食有玩嘅夢寐以求之旅餐廳布置夢幻中央有倒轉嘅餐椅同飛起嘅琴鍵令人仿如置身夢中感受著各樣嘅不可能客人會先進到VIP房享受welcome drink微醺嘅晚上先會更易入夢❤️未正式開始前已一直有表演者同客人互動佢地會走近你再用手指同你對上令人感覺與表演者正產生連結慢慢進入佢地嘅夢鄉整個表演相當流暢自然同餐飲配搭每次嘅餐飲途中就會有表演飲食時間足夠既不妨礙進餐又不會錯過表演表演嘅內容我就唔劇透太多喇~但絕對值得大家親身去體驗一下!當晚其實係四道菜晚餐有餐湯、前菜、主菜同甜品通通加入夢幻元素令人更覺享受緊天上美味🦋夢海浮沉鮮甜嘅胡蘿蔔湯頂上加上香脆麵包粒載浮載沉🦋舊歡魚夢用上新鮮嘅北海道帆立貝、野生鰤魚同牡丹蝦作刺身再配上馬糞赤上海膽旁邊仲有厚岸蠔加清酒啫喱鮮味爆發❤️🦋原野夢圍中的夢朱豬西班牙依比利亞豚胺慢煮四小時後再配上無花果醬入口肥美軟嫩🦋甜椰椰夢歌椰漿朱古力慕絲味道
將話劇溝埋fine dining 有無得搞?
有得搞!真係有得搞?
我試過~我真係試過

Meta stage自二月情人節開始就舉行緊一個
香港首個開心5D夢幻沉浸式美食劇場
由詹瑞文監製
以夢幻、夢境、夢想作主題
環環相扣

同餐飲配搭
每次嘅餐飲途中就會有表演
飲食時間足夠
既不妨礙進餐又不會錯過表演

表演嘅內容我就唔劇透太多喇~
但絕對值得大家親身去體驗一下!

當晚其實係四道菜晚餐
有餐湯、前菜、主菜同甜品
通通加入夢幻元素
令人更覺享受緊天上美味

🦋夢海浮沉
鮮甜嘅胡蘿蔔湯
頂上加上香脆麵包粒
載浮載沉

🦋舊歡魚夢
用上新鮮嘅北海道帆立貝、野生鰤魚同牡丹蝦作刺身
再配上馬糞赤上海膽

超級high呀!🤭🤭🤭

成個表演都好難忘
估唔到將餐飲結合話劇會係咁特別嘅體驗❤️❤️
2023-03-05
有冇諗過食飯都可以做個好夢? 聽聞銅鑼灣的一間多元法日混合菜餐廳 - 十八夢, 店内設有9米巨型LED螢暮配合現場表演, 可以一邊享受佳餚, 一邊觀賞美夢, 今次除咗可以食一餐難忘的夢之盛宴, 同時間可以觀賞由詹瑞文詹sir擔任監製的舞台劇, 帶領藝術表演者演出香港首個開心5D夢幻沉浸式美食劇場, 將搞笑, 好味, 開心, 過癮, 互動 帶入今晚嘅餐飲體驗中.好期待呢一場夢幻之作 - 異世界捕夢之旅 Catch Your Dreams 於7:30準時公開演出, 估唔到成個體驗既新奇又有趣, 一邊食一邊笑, 原來由2月14日起已經開始公演緊, 更會有不同主題的表演項目.當中有四大主角就是無定向地徘徊着的夢夢Mon Mom,指揮一齊將會發生嘅人及事的夢使者Mr.D, 偷取造夢者嘅惡夢之惡夢使者Darker, 喚起人心深處的夢想之夢想之神Dreamy, 他們除咗手舞足蹈地表演, 仲會同客人有不同嘅活動, 所以除咗用眼球去觀賞之外, 你不斷都用手機影相打卡.當然餐牌上嘅晚餐當中蘊藏着不同的故事, 一邊食一邊由夢寐仙子去講解, 當中分別有餐湯, 刺身, 主菜及甜品, 每一款食物賣相都非常精美,

當然餐牌上嘅晚餐當中蘊藏着不同的故事, 一邊食一邊由夢寐仙子去講解, 當中分別有餐湯, 刺身, 主菜及甜品, 每一款食物賣相都非常精美, 而且味道也不錯呢.

Dream MENU 夢之菜單包括夢海浮沉, 舊歡魚夢, 原野夢圍中的夢朱豬及甜椰椰夢歌, 就咁聽個名都覺得好新奇又特別.

‍夢海浮沉 - 好鍾意器皿好藝術性feel, 橙紅色的就是胡蘿蔔湯, 一打開上面另外放上了兩粒多士脆脆, 放入湯中飄浮着, 就像置身於夢海一樣, 點一點湯再食軟硬交集, 又香脆無比, 湯酸甜的味道令人胃口大開

‍舊歡魚夢 - 華麗的金邊長方形玻璃盒盛載住來自飛機貨日本鹿兒島新鮮刺身及真蠔, 當中包括有2款刺身 : 北海道帆立貝, 北海道馬糞赤上海膽 以及岩手縣真蠔, 真蠔有個手板咁大隻, 配上濃郁海水味嘅味道, 簡直係鮮甜無比. 而帆立貝是珍寶size, 一啖放落口好有咬口.

‍原野夢圍中的夢朱豬 - 西班牙伊比利亞豬鞍用了4小時去慢煮, 難怪一來到香氣撲鼻, 而且豬肉肉質嫩滑帶點靱度, 六成熟嘅烹調口感啱晒我口味, 還有一些蔬菜例如椰菜花以及烤薯仔, 可以清清腸胃.

‍甜椰椰夢歌 - 甜品一嚿雲好似發緊夢咁, 仲有一塊鋼琴伴隨, 彷彿好似發完個美夢咁, 原來裏面有粒粒芒果粒,好鮮甜好滿足.

#十八夢
地址 : 銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓

#香港首個開心5D夢幻沉浸式美食劇場 #詹瑞文 #沉浸式劇場 #劇場 #歡樂 #互動體驗 #銅鑼灣 #美食 #香港美食 #香港探店 #香港必吃 #香港打咭 #香港好去處 #浪漫好去處 #浪漫餐廳 #拍拖好去處 #拍拖節目 #十八夢 #CatchYourDreams #異世界捕夢之旅 #詹瑞文也是詹昊宸 #沉浸式美食劇場
主辦單位聯同十八夢投資高達七位數字邀請詹瑞文擔任藝術總監以及導演帶領創作團隊結合美食舞台以及服裝道具同埋燈光音響各個元素打造香港首個五維六感沈浸式美食劇場《異世界 - 捕夢之旅》《異世界 - 捕夢之旅》美食劇場主題圍繞「夢與夢想」藉由美食佳餚帶領觀眾遊歷夢域體驗失眠者與捕夢者嘅奇異旅程同時探討連串心靈精神以及潛意識同埋新科學希望引起大眾情感反思喚醒追夢初衷夢海浮沈羅馬蕃茄羅勒湯選用羅馬蕃茄經過約三小時熬煮質感濃厚綿稠同時酸甜醒胃而且小杯盞蓋內藏麵包脆粒配搭豐富口感舊歡魚夢岩手県真蠔蠔肉白嫩飽滿同時柔滑爽脆配搭柚子菊花啫喱以及三文魚子同埋黑魚子醬超級鮮甜;北海道赤上海膽瓣塊色澤金黃而且甘甜;鹿兒島天然鰤魚魚肉緊緻細嫩同時脂肪豐腴油潤;北海道帆立貝柱肉圓大肥厚而且滑嫩爽甜;牡丹蝦肉質晶瑩通透而且細綿清甜原野夢圍中的夢朱豬採用西班牙伊比利亞豬鞍慢煮輕煎直至六七成熟可以減少肉汁流失保留食材原味同時維持肉質粉嫩軟腍配搭蘋果以及無花果醬感覺清新輕盈甜椰椰夢歌椰子芒果朱古力甜品選用白雲以及琴鍵造型切合夢境以及音樂劇場主題;椰子慕絲配搭芒果果肉整體香甜清爽演出日期及時間︰2023 年 2 月 14 至

夢海浮沈

原野夢圍中的夢朱豬

演出日期及時間︰
2023 年 2 月 14 至 4 月 3 日
中午場︰12:30
晚上場︰19:30
表演場地︰十八夢 - 銅鑼灣登龍街 18 號 V Point 6 樓
2023-02-23
2023-03-10 31 浏览
由詹瑞文執導的異世界捕夢之旅是香港首個5D沉浸式歌舞美食劇場於法日餐廳十八夢正式公映首次推出已火速爆滿,現加開場次!以歌劇舞台,音樂,燈光互相配合融合夢之菜單的歌劇美食盛宴表演節奏明快,現場氣氛高漲記得表演後還可以跟演員互動拍照留念!ద夢之菜單($1680/位)ꔐ夢海浮沉小神燈的精緻餐具乘載蕃茄湯濃稠香甜,非常開胃ꔐ舊歡魚夢打開玻璃盒,好像打開寶盒一樣鹿兒島野生鰤魚、北海道帆立貝、馬糞海膽、甜蝦、蟹鉗野生獅魚肥美爽嫩,帆立貝好鮮嫩海膽份量超多,濃郁甘甜ꔐ原野夢圍中的夢朱豬與彩虹牛是慢煮了4小時的伊比利亞豬外層煎到焦香而裡面好柔嫩多汁ꔐ甜椰椰夢歌賣相很有藝術感椰香朱古力慕絲配搭芒果醬椰香味不算突出,但口感香滑
由詹瑞文執導的異世界捕夢之旅
是香港首個5D沉浸式歌舞美食劇場
於法日餐廳十八夢正式公映
首次推出已火速爆滿,現加開場次!

以歌劇舞台,音樂,燈光互相配合
融合夢之菜單的歌劇美食盛宴
表演節奏明快,現場氣氛高漲

記得表演後還可以跟演員互動拍照留念!

ద夢之菜單($1680/位)
ꔐ夢海浮沉
小神燈的精緻餐具乘載蕃茄湯
濃稠香甜,非常開胃

ꔐ舊歡魚夢
打開玻璃盒,好像打開寶盒一樣
鹿兒島野生鰤魚、北海道帆立貝、馬糞海膽、甜蝦、蟹鉗
野生獅魚肥美爽嫩,帆立貝好鮮嫩
海膽份量超多,濃郁甘甜

ꔐ原野夢圍中的夢朱豬與彩虹牛
是慢煮了4小時的伊比利亞豬
外層煎到焦香而裡面好柔嫩多汁

ꔐ甜椰椰夢歌
賣相很有藝術感
椰香朱古力慕絲配搭芒果醬
椰香味不算突出,但口感香滑

香港首個5D沉浸式劇場美食體驗視覺·味覺多種觀感享受由詹瑞文執導·異世界捕夢之旅在銅鑼灣·十八夢正式上映!!人人都可以有夢想·你既夢想又係咩?以夢為主題既歌舞劇· 異世界捕夢之旅無論劇目編排·演員互動·音響效果都令現場氣氛非常熱烈·絕無悶場令你完全投入演出·一齊發個白日夢!·ꔅ夢之菜單($1680)♡ 夢海浮沉很濃郁既蕃茄湯· 擺盤賣相很別緻♡ 舊歡魚夢是日精選·刺身拼盤野生獅魚|帆立貝|馬糞海膽|真蠔|甜蝦|蟹鉗真蠔真係不得了·鮮味爽脆帆立貝加左芝麻·入口更為鮮甜馬糞海膽甘香濃郁·好食到發緊夢咁♡ 原野夢圍中的夢朱豬伊比利亞豬鞍·簡稱「發夢都想食你隻豬」豬鞍經4小時慢煮·肉質富彈性仲好juicy嫩口 · 呢隻豬好得呀!♡ 甜椰椰夢歌雲造型既椰香朱古力慕絲蛋糕似足你你你·發夢發到成舊雲咁慕絲細滑· 配芒果醬食用味道會更好༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:好relaxing 既晚上·完全滿足視覺同味覺全情投入既演員 · 令氣氛更好舞台劇完結後·可以同演員影下相謹記!要準時到場呀!遲到到時就知味道!

香港首個5D沉浸式劇場美食
體驗視覺·味覺多種觀感享受
由詹瑞文執導·異世界捕夢之旅
在銅鑼灣·十八夢正式上映!!

人人都可以有夢想·你既夢想又係咩?
以夢為主題既歌舞劇· 異世界捕夢之旅
無論劇目編排·演員互動·音響效果
都令現場氣氛非常熱烈·絕無悶場
令你完全投入演出·一齊發個白日夢!
ꔅ夢之菜單($1680)
♡ 夢海浮沉

真蠔真係不得了·鮮味爽脆
帆立貝加左芝麻·入口更為鮮甜
馬糞海膽甘香濃郁·好食到發緊夢咁

♡ 原野夢圍中的夢朱豬
伊比利亞豬鞍·簡稱「發夢都想食你隻豬」
豬鞍經4小時慢煮·肉質富彈性
仲好juicy嫩口 · 呢隻豬好得呀!

♡ 甜椰椰夢歌
雲造型既椰香朱古力慕絲蛋糕
似足你你你·發夢發到成舊雲咁
慕絲細滑· 配芒果醬食用味道會更好

小小總結:
好relaxing 既晚上·完全滿足視覺同味覺
全情投入既演員 · 令氣氛更好
舞台劇完結後·可以同演員影下相
謹記!要準時到場呀!遲到到時就知味道!
自今年情人節開始,這個創新的5D浸沉式演出及四度菜的晚餐就已經開始,我認我是聽到口碑慕名而來,今晚就同愛人拍住拖過来感受一下。劇場分開好幾個部分,每節約10分鐘,休息時就會上菜,唔會掛住食睇漏咗表演。由喜/戲劇大師詹瑞文编導監的劇目,名為,原來好有意思,每道菜式亦與劇情相連,客人枱面仲有張卡紙比你寫低舊時和今日的夢想……我唔劇透太多,有興趣的人可以自己感受下。菜式又如何!?Welcome Drinks藍橘子味,困味偏酸順滑,我鍾意呢杯。西瓜味cocktail,果味偏甜易入口,女仔會鍾意。第一道:夢海浮沉其實係主菜前的湯品,用類似阿拉丁燈的盛器,的的骰骰好矜貴,紅蘿蔔蓉好濃郁,酸甜度適中,熱騰騰上枱,加上“方糖”狀小麵包,放湯中浸淋或直接咀嚼都好夾個湯,喚醒了今餐的味蕾。第二道:舊歡魚夢如月光寶盒的磨鈔盛器,打開時有一個小道具帶來小小驚喜(不劇透),裡面裝著的是日本刺身,包括有海膽、牡丹蝦、珍寶帶子、鰤魚、拖羅、生蠔、三文魚籽、魚子醬等……,當然還有刺身必備的芥末、日式醬油,重點是樣樣都好新鮮,入口化開,媲美星級酒店的質素。第三道:原野夢園中的夢朱豬與彩虹牛主菜出場,所謂夢朱豬是香煎伊比

菜式又如何!?

Welcome Drinks

藍橘子味,困味偏酸順滑,我鍾意呢杯。

西瓜味cocktail,果味偏甜易入口,女仔會鍾意。

第一道:夢海浮沉

第二道:舊歡魚夢

第三道:原野夢園中的夢朱豬與彩虹牛

主菜出場,所謂夢朱豬是香煎伊比利亞豬鞍,份量如斧頭排咁上下大,少少酥香,切開肉質呈現粉紅色,肉質爽脆,最喜歡配上蘋果無花果果醬,混和啖啖豬肉也不覺肥膩。而愛人吃的彩虹牛,是由素菜扮演的,廚師用威靈頓牛肉的方式烹調,酥皮香脆、素肉餡中含有大量蔬菜及薯仔,好RICH好惹味。

第四道菜:甜椰椰夢歌

甜品係用椰奶製成了慕絲外皮,包覆切粒芒果肉,伴碟為生果果醬,還有一個扮鋼琴黑白鍵的朱古力,有動感地飛起來,好有趣、適合打卡。

食飽飽,百步走! 健康又長壽 !一班演員舞者,誠邀我哋出來手舞足蹈,盛意拳拳之下就一齊玩啦,想不到氣氛又幾好喎!原來一齊跳一齊行真係好開心,仲可以行勻成個場,配合音樂燈光,自己都好似變身做舞者一樣。

來到《捕夢之旅》尾聲,一班咁落力嘅演員我哋真係好想同佢影幅合照呀,好在餐廳悉心安排咗拍照時間,你可以同鍾意嘅演員selfie。平日喺文化中心睇劇都無呢個機會!
今晚為朋友仔慶祝生日,所以安排咗一個好特別既晚餐俾佢。於是來咗位於銅鑼灣「十八夢」,是一個集追夢、美食、娛樂及藝術於一身的華麗舞台餐廳,是首創全港第一個「5D 沉浸式美食劇場」,提供六感 (視覺、聽覺、味覺、嗅覺、觸覺、本體感覺) 享受的新體驗。《異世界 - 捕夢之旅》由「香港舞台劇教父」詹瑞文擔任監製,以舞台劇及美食來展示「夢及夢想」,透過不同種類的「夢」包括:白日夢、噩夢、綺夢和清醒夢等等,來啟發大家要拾回夢想,好值得深思,整個演出分為13 個單元,中間以四道菜作分段,演出同時還會有互動。「十八夢」主打多元法、日Fusion菜,一邊欣賞《捕夢之旅》,一邊享用美食,有多重享受。———————————————————🪄《Dream MEUN夢之菜單》🔸夢海浮沉⚓️羅馬蕃茄羅勒湯🍅 - 用上大量蕃茄、蔬菜及羅勒打成蕃茄濃湯,有好濃郁的蕃茄味,酸酸甜甜,十分開胃,再用上了一個好精緻既餐具盛載,好有feel。🔸舊歡魚夢時令刺身 - 包括海膽、帶子、油甘魚腩、日本生蠔刺身,款款都鮮甜美味,最欣賞的是海膽,質感細膩,好creamy,入口即溶。刺身擺放於寶盒內,還有特別裝置,非常特別。 🔸夢朱豬慢煮

———————————————————
🪄《Dream MEUN夢之菜單》

🔸夢海浮沉⚓️
🔸舊歡魚夢
刺身擺放於寶盒內,還有特別裝置,非常特別。
🔸夢朱豬
慢煮伊比利亞豬鞍配自家制蘋果無花果蓉 -  主菜好有份量,調味剛剛好,肉質爽口且有肉汁,沾上酸甜的自家制蘋果無花果蓉,可以解取油膩感,更加惹味,配上原個薄切薯仔,這個主菜好滿足。
🔸甜椰椰夢歌

椰子芒果朱古力 - 以可愛雲朵造型呈現出來的甜品,最外層是白朱古力,用綿密的椰子慕絲包住最內層香甜的芒果醬,甜而不膩,加上琴鍵白朱古力,令甜品的賣相十分吸引。
2023-03-10 48 浏览
今晚餐飯好特別 主要係睇由詹瑞文擔任監製既沉浸式戲場 一路食飯一路睇舞台表演舞台表演內容講述一場夢由香港演員演出配合美食 又可以同演員互動一個另類既享受夢海浮沉感覺似係羅宋湯 配麵包糠酸酸甜甜夠哂開胃舊歡如夢原來係刺身盛盒有海膽 帶子 甜獅魚 生蠔 牡丹蝦每款都好鮮甜美味 印象較深係海膽 原野夢圍中的夢豬豬係今晚既主菜 iberico pig 食漿果既豬豬胺好大舊 都有咬感如果再彈牙d就更好甜椰椰夢歌擺盤造型好得意 好似一舊雲係有椰香的芒果忌廉

舞台表演內容講述一場夢

如果再彈牙d就更好

擺盤造型好得意 好似一舊雲
係有椰香的芒果忌廉
2023-03-10 45 浏览
前排老公在銅鑼灣地鐵站看到一間名為「Mega Stages 十八夢」嘅沉浸式餐廳嘅宣傳廣告,知道我從來未試過邊享用美食邊欣賞歌舞劇表演後,就特意帶我去到呢間餐廳體驗下,順便過一個難忘嘅情人節🙈呢個劇場「異世界 - 捕夢之旅」由詹瑞文擔任藝術總監及導演,係香港首個5D夢幻沉浸式美食劇場,並以「夢與夢想」為主題,藉着故事來喚起觀眾對夢想嘅追求,2月14號起正式公演。我地一步入餐廳,目光就比周圍環境吸引住,寬敞冇柱嘅環境、華麗嘅裝潢佈置、巨大嘅屏幕,配合背景音樂、燈光效果,令人置身於夢幻嘅仙境中,別具情調。演員、舞蹈員會喺觀眾席間表演及互動,務求令每一位客人感受到非一般嘅美食劇場體驗。餐廳為客人準備咗四道料理,每道菜式都與「夢」有關,亦配合故事發展安排上菜。第一道菜 - 夢海浮沉餐湯係羅馬蕃茄羅勒湯,以小巧精美嘅杯子盛載。蕃茄湯味道濃郁又帶點酸甜,好開胃,配埋蒜蓉包粒食能增添口感第二道菜 - 舊歡魚夢前菜係時令刺身拼盤,包括有口感爽彈嘅鹿兒島野生鰤魚、厚身鮮甜嘅北海道帆立貝、啖啖肉嘅牡丹蝦、鮮甜肥美嘅岩手縣津田宇生蠔同埋口感綿滑嘅北海道馬糞赤上海膽。另外,喺打開透明盒嘅時候會有個小驚喜,記得

第一道菜 - 夢海浮沉

第二道菜 - 舊歡魚夢
前菜係時令刺身拼盤,包括有口感爽彈嘅鹿兒島野生鰤魚、厚身鮮甜嘅北海道帆立貝、啖啖肉嘅牡丹蝦、鮮甜肥美嘅岩手縣津田宇生蠔同埋口感綿滑嘅北海道馬糞赤上海膽。另外,喺打開透明盒嘅時候會有個小驚喜,記得準備手機打卡😏

第三道菜 - 夢朱豬
主菜採用了西班牙伊比利亞豬鞍,慢煮4小時至肉質呈粉紅色,大約六成熟就上碟。咬落肉味濃郁多汁,點上以蘋果蓉及無花果果醬調製成嘅醬汁可減油膩感。配菜有蔬菜及薯蓉,係健康、飽肚嘅配搭

第四道菜 - 甜椰椰夢歌
甜品係椰子芒果朱古力,賣相精緻可愛,椰子慕絲以雲朵☁️嘅造型,並用上琴鍵朱古力作裝飾。切開雲朵,裡面加入了芒果醬同果肉,整體味道甜而不膩

整個歌舞劇演出連用餐大約兩個小時,一次過獲得「味、嗅、視、觸、聽、本體」六感享受,第一次體驗已令我留下深刻嘅印象~
2023-03-10 34 浏览
Incredibly magical dining experience with amazing performances! Would totally recommend Meta Stages and the Catch Your Dreams show! The starter was tomato soup served in an intricate bottle, followed by sashimi in a specially designed box with a paper butterfly flying out the moment you open it. The main course was perfectly cooked Iberico pork and the desert was a lovely fruity mousse.

2023-03-06
用餐优惠