一直都想黎銅鑼灣「十八夢」感受一下集合科技、藝術美食以及音樂一身的多元化西、日餐廳,趁生日相約好友一齊來試試先😀😀餐廳比預期細但擁有巨型LED Mon 和舞台,10pm前有駐場歌手為顧客演唱,幾有情調喎😚😚餐廳屬於中上價位,响OpenRice book枱逢星期三晚上有七折,我們一行4人,服務員提議我哋叫一份兩人dinner set 再散叫幾道菜都夠食~⭐️必食刺身拼盤,賣相吸睛🤩非常新鮮!⭐️海膽帶子他他也是一道特別的菜式,海膽和帶子放在紫菜餅上食,味道搭配十分協調,讓人回味無窮!⭐️日本 A5金箔和牛是另一道令人印象深刻的菜式,和牛入口即溶,成舊和牛被金箔包住,金得好誇張,增添了菜式的高貴感!⭐️12小時慢煮烤西班牙乳豬也是一道非常出色的菜式,乳豬的質感非常細膩,加上烤製得宜,口感更是一流!⭐️不得不提鵪鶉的肉質非常嫩滑,搭配上醬汁更是美味無比~⭐️鮑魚意大利飯是一道經典的菜式,鮑魚的鮮味十分突出,而意大利飯的口感也是非常好的👌🏻⭐️冬陰功意粉都係值得一試,唔辣的,哈哈😄好友好有心❤️一早揀定Birthday dessert platter,包含了多款精美的甜品,有迴旋木馬和咖啡杯閃燈✨Dum D

餐廳比預期細但擁有巨型LED Mon 和舞台,
10pm前有駐場歌手為顧客演唱,幾有情調喎😚😚

⭐️必食刺身拼盤,賣相吸睛🤩非常新鮮!

⭐️海膽帶子他他也是一道特別的菜式,
海膽和帶子放在紫菜餅上食,味道搭配十分協調,讓人回味無窮!

⭐️不得不提鵪鶉的肉質非常嫩滑,搭配上醬汁更是美味無比~

⭐️冬陰功意粉都係值得一試,唔辣的,哈哈😄

包含了多款精美的甜品,有迴旋木馬和咖啡杯閃燈✨Dum Dum 轉配合悅耳的音樂,好夢幻💖💖

服務員都好貼心幫我地燒煙花
燒完又再燒🎆好似燒左3、4支🤭
一邊燒煙花,一邊許願,超有氣氛🎉🎉

多謝好友們年年都同我慶生和發掘新餐廳🍴
次次一齊食飯都好多笑料🤣🤣🤣

整體來講:環境、服務、食物質素都好唔錯👍🏻
平日冇event 的時間,唔多人,服務員會經常响你面前出現和介紹,另有歌手駐場,喜歡聽Live 的朋友,值得一試😊😊

2023-04-26
庆祝纪念
生日
  • 海膽帶子他他
  • 日本A5金箔和牛
  • 12小時慢煮西班牙乳豬
  • Dessert  Platter
  • 冬陰功意粉
當日特選藝術🎭與美食🍽️結合的餐點:開胃湯🥣夢海浮沉🌊羅馬蕃茄羅勒湯🍅 以魔法器皿盛裝着酸味味開胃可口的濃郁蕃茄湯,更可用上神燈添飲✨✨☁️前菜🍴舊歡魚夢時令刺身三點🐟 打開玻璃寶箱後蝴蝶撲出的設計,配合新鮮的海鮮刺身,以金箔蟹子魚子醬點綴後的生蠔閃閃發光✨ ✨☁️主菜🍽️彩虹牛🐮慢煮輕煎A5和牛柳•配彩虹薯蓉🌈 攝影師說和牛質感軟綿綿,超好味啊😋或夢朱豬🐖🍎慢煮伊比利亞豬鞍•自家制蘋果無花果蓉 🐷慢煮需時, 吃出廚師的心機,美味的粉紅豬肉質非常軟身🤭或原野夢圍🥗素食威靈頓 ✨☁️甜點尾聲🍨甜椰椰之歌🥥椰子芒果朱古力甜品🥭小白雲以鋼琴朱古力點綴,一貫這次以捕夢之旅的劇場構思,配以新鮮芒果餡料,清香撲鼻、入口即溶💭
當日特選藝術🎭與美食🍽️結合的餐點:

夢牛豬
甜椰椰之歌
  • 原野夢圍中的夢朱豬
2023-04-21 147 浏览
兩個撐枱腳慶祝生日😂可以安安靜靜傾吓偈平日現場Live唱歌仲可以點歌餐廳waiter好主動咁介紹食物但未去前已經諗好食咩啦酒都會比你試岩左先選擇🌟松葉蟹肉米子卷裏面有新鮮芒果+濃濃松葉蟹肉仲有個類似味噌Sauce點個米卷成件事好match 🌟海膽帶子他他他他個味好夠,但加左紫菜芝麻,個芝麻味蓋過左魚子海膽帶子味,但食他他最好味😋🌟Meta Stage 冬陰公意粉意包住好濃冬陰公味,如果係辣會再正D(waiter已經講左唔辣嘅)🌟慢煮西班牙乳豬個皮好脆,通常食乳豬都好漏,但餐廳附上菠蘿可減少油膩感🌟甜品Cake唔會好甜,小小一件食完已經好飽啦仲有煙花添佢地會幫你影相,如果煙花燒完未影好相佢地又再點多枝再影,岩曬打卡人士🤣🤣
兩個撐枱腳

仲有個類似味噌Sauce點個米卷成件事好match
🌟海膽帶子他他
🌟Meta Stage 冬陰公意粉
🌟慢煮西班牙乳豬
個皮好脆,通常食乳豬都好漏,但餐廳附上菠蘿可減少油膩感
🌟甜品

Cake唔會好甜,小小一件食完已經好飽啦
仲有煙花添
佢地會幫你影相,如果煙花燒完未影好相
佢地又再點多枝再影,岩曬打卡人士🤣🤣
  • 海膽帶子他他
  • 冬陰公意粉
  • 西班牙燒乳豬
2023-04-11 3100 浏览
Music in life 4月每個星期六晚都會有live show🥁🎹🎸同930後有open mic 時段🎤任何人都可以上台大展歌喉表演跳舞都得💃🏻🕺🏻 十八夢締造藝術、音樂、文化與美食嘅沉浸式餐飯體驗✨🦪法國藍青口 $288Sauteed French Blue MusselsHerbs Cream Sauce or Spicy • Sake • Gorlic青口大大隻超新鮮🤩 入口鮮甜好厚肉帶有少少酒味勁香!一啲沙都無咖!!作為前菜份量都幾多,2個人每人都有大約4~6隻左右🌮海膽帶子他他 $188 Uni • Scallop Tartare紫菜片附有芝麻粒粒同wasabi醬,入口酥脆會有少少刺激感,海膽鮮甜配上彈牙嘅帶子同咸香味濃嘅魚籽放喺紫菜上面一口咬入好滿足啊🥰🐙香煎日式八爪魚配薯蓉 $188Pan-seared Octopus • Mashed Potatoes呢個八爪魚彈牙得嚟好易咬開!配上紅椒、醬油同薯蓉混合埋一齊食味道更加好!🍖12小時慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬 $468Slow Cook 12 Hours Suckling PigPassion Fruit D

🦪法國藍青口 $288
Sauteed French Blue Mussels

🌮海膽帶子他他 $188
Uni • Scallop Tartare
海膽帶子他他

🐙香煎日式八爪魚配薯蓉 $188

🍖12小時慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬 $468
Passion Fruit Dressing
🤪估唔到竟然食到乳豬!乳豬肉質軟腍豬皮彈牙骨膠原豐富,沾沾法式熱情果醬一齊食可以解膩最正喺配埋燒菠蘿🍍咬落去菠蘿汁爆哂出嚟酸酸甜甜超開胃🤩

🍝海鮮醍魚意粉香草欖油醬 $288
Sealood•Auchovy Spagehetti • Herbs Aglio olio
意粉勁彈牙,好香嘅醍魚欖油醬味道,海鮮好新鮮啊有大大粒帶子,彈牙爽口嘅蝦肉同埋鮮甜蜆仔肉👍🏻

🍯Dessert Plate $328
甜品拼盤喺勁大個木盤,放上打卡閃燈旋轉木馬🎠
Dessert Plate

日式蕨餅 Mochi
海膽帶子他他
Dessert Plate
2023-04-11 180 浏览
朋友推薦下Book 左位於銅鑼灣嘅十八夢,一入到去發現服務態度一流👍🏻好有耐心介紹食物比我地選擇,又會問下我哋食物好吾好等等😍又有靚女歌手在台上歌唱🤩氣氛好正呀❤️點左2人Set Dinner ~4件刺身 🔺玻璃盒好靚🥹刺身新鮮👍🏻~輕煎䳢肝。鴨脢。紅酒燉梨 🔺味道ok👌 ~鮑魚脆米飯(2人用) 🔺有驚喜😃好好味回味無窮😋 ~西班牙乳豬 🔺係好味嘅😋但係肥咗啲🙃 ~油封鴨腿 🔺超級入味😋但係一樣都係肥咗啲🤣~朱古力蛋糕 🔺正常發揮🍰 ~紅酒🍷/白酒🍶最後走嗰陣經理都出去送我哋,好有親切感一定要帶朋友去玩❤️
點左2人Set Dinner
~4件刺身
🔺玻璃盒好靚🥹刺身新鮮👍🏻
~輕煎䳢肝。鴨脢。紅酒燉梨
🔺味道ok👌
~鮑魚脆米飯(2人用)
🔺有驚喜😃好好味回味無窮😋
~西班牙乳豬
🔺係好味嘅😋但係肥咗啲🙃
~油封鴨腿
🔺超級入味😋但係一樣都係肥咗啲🤣
~朱古力蛋糕
🔺正常發揮🍰
~紅酒🍷/白酒🍶
最後走嗰陣經理都出去送我哋,好有親切感一定要帶朋友去玩❤️

2023-04-08
2023-04-10 149 浏览
🦋☁️異世界捕夢之旅☁️🦋香港首個開心5D沉浸式美食劇場🌹HK$1848一位 (已包括加一)- 四道菜的盛宴·呢個舞台劇係由詹瑞文領軍嘅,以夢同夢想作為主題💭,場地都打造到好夢幻+科幻,而未開場前都已經同表演者有互動,好特別🤣😆表演會貫穿咗四道菜,真係置身於個夢境般,演員們都做得好好,尤其最鍾意Dreamy💘💭·✨夢海浮沉~羅馬蕃茄羅勒湯🍅幾杰身嘅湯,又夠熱,唔會太酸咁☺️仲有幾粒麵包糠😂·✨舊歡魚夢~時令刺身三點擺盤都好吸引呀😋生蠔🦪配三文魚子同埋魚子醬,夠哂新鮮大隻海膽、油甘魚、帶子都好鮮甜,份量都唔少㗎😍或~彩湯葉南瓜米紙卷,腐皮年糕素翅羹素食嘅會係呢個組合,唔係素食者一般都建議返食刺身正啲😗·✨夢朱豬~慢煮伊比利亞豬鞍豬鞍肉質軟腍嫩滑,水準唔錯,份量夠大又夠厚身😋配上自家制蘋果無花果蓉,酸甜解膩,不過個人就麻麻地無花果😅仲有個薯仔同蔬菜做配菜·✨甜椰椰夢歌~椰子芒果朱古力甜品造型特別,配合返個主題,一舊雲咁☁️幾鍾意個椰子慕絲,有椰子味得嚟唔會好甜,中間有一層芒果🥭,個底仲有塊餅乾☺️·🌟如果你都想追尋特別嘅體驗,又想搵返你當初嘅夢想,可以不妨入場支持下💕,唯一缺點係價錢偏貴(好似ope
🦋☁️異世界捕夢之旅☁️🦋
香港首個開心5D沉浸式美食劇場🌹
HK$1848一位 (已包括加一)- 四道菜的盛宴
✨夢海浮沉
~羅馬蕃茄羅勒湯🍅
幾杰身嘅湯,又夠熱,唔會太酸咁☺️仲有幾粒麵包糠😂
✨舊歡魚夢
~時令刺身三點
擺盤都好吸引呀😋
生蠔🦪配三文魚子同埋魚子醬,夠哂新鮮大隻
海膽、油甘魚、帶子都好鮮甜,份量都唔少㗎😍

~彩湯葉南瓜米紙卷,腐皮年糕素翅羹
素食嘅會係呢個組合,唔係素食者一般都建議返食刺身正啲😗
✨夢朱豬
~慢煮伊比利亞豬鞍
豬鞍肉質軟腍嫩滑,水準唔錯,份量夠大又夠厚身😋
✨甜椰椰夢歌
~椰子芒果朱古力甜品
🌟如果你都想追尋特別嘅體驗,又想搵返你當初嘅夢想,可以不妨入場支持下💕,唯一缺點係價錢偏貴(好似open rice訂位會平啲)
2023-03-30 132 浏览
十八夢食是一家以歌舞劇主打的餐廳,位於銅鑼灣區,其特色在於香港首個5D夢幻沉浸式美食劇場的方式,讓顧客可以享受到最立體的六感劇場體驗。在這裡,你不僅可以品嘗到美味的美食,高端科技 , 藝術🎨,音樂等,還可以享受到舒適的用餐環境和專業的服務。首先說一下十八夢食的環境。餐廳的裝修風格高雅精緻,能同時欣賞包羅萬象的藝術,擁有多元化的色彩,氛圍非常舒適,適合情侶、朋友聚會和商務宴請等多種場合。而且,餐廳還結合藝術、音樂,文化與美食的沉浸式餐飲體驗,讓顧客可以欣賞到表演者的精湛演技,同時也可以享受到法國、日本混合菜式,為低迷的餐飲業帶來一番氣象。其次是十八夢食的服務。店員非常熱情周到,服務態度非常好,而且對每位顧客的需求也非常細心,我不小心把筷子丟到地上,店員迅速地過來為我更換。此外,店員除了及時為顧客服務,還會主動邀請顧客跳舞,拍攝,更不會讓顧客等待太久,讓用餐體驗更加愉悅。最重要的是十八夢食的菜式。餐廳提供多種選擇,包括豬肉、素食等多種選擇,而且每道菜品都有獨特的配料和調料,讓顧客可以品嘗到不同的口感和風味。其中,店家特別推薦的是原野夢圍中的夢朱豬🐷,這裡的豬肉非常鮮嫩多汁,口感極佳,而且配

最重要的是十八夢食的菜式。餐廳提供多種選擇,包括豬肉、素食等多種選擇,而且每道菜品都有獨特的配料和調料,讓顧客可以品嘗到不同的口感和風味。其中,店家特別推薦的是原野夢圍中的夢朱豬🐷,這裡的豬肉非常鮮嫩多汁,口感極佳,而且配料和調料也非常豐富,可以滿足不同顧客的口味需求。

總的來說,十八夢食是一家值得推薦的法、日式餐廳,其環境舒適、服務周到、刺身美味,讓顧客可以享受到最特別的5D體驗。對於歌劇愛好者和喜歡品嘗美食的顧客來說,這裡絕對是一個不錯的選擇。
2023-03-14
2023-03-30 121 浏览
話劇 + fine dining 你試過未? 近期最Hit嘅 「沉浸式」… 坊間有大量嘅沉浸式藝術展覽, 呢個係劇場 , 足足2.5 hrs 劇場 加 用餐時間 充滿歡樂 , 非常棒的互動體驗。餐廳環境非常浪漫💕, 好適合拍拖拖👫! 劇埸以夢境做主題, 歌舞連塲, 驚喜連連絕對沒有悶場 👍🏻 VIP 區 餐湯 ~ 夢海浮沉西紅柿湯 前菜 ~舊歡魚夢刺身拼盤,非常豐富,而且清甜爽口, 特別推介凡立貝刺身, 加咗日式飯素,帶出咗帆立貝的鮮味,口感特別主菜 ~ 原野夢園中的夢豬豬, 烤豬扒, 鮮嫩可口亦有素食選擇~ 雜菌忌廉批甜點 ~ 甜椰椰夢歌這個甜品非常有驚喜,不甜不膩,非常清新
話劇 + fine dining 你試過未?

餐廳環境非常浪漫💕, 好適合拍拖拖👫!

劇埸以夢境做主題, 歌舞連塲, 驚喜連連絕對沒有悶場 👍🏻

VIP 區

餐湯 ~ 夢海浮沉
西紅柿湯

前菜 ~舊歡魚夢
刺身拼盤,非常豐富,而且清甜爽口,

主菜 ~ 原野夢園中的夢豬豬, 烤豬扒, 鮮嫩可口

亦有素食選擇~ 雜菌忌廉批

甜點 ~ 甜椰椰夢歌
這個甜品非常有驚喜,不甜不膩,非常清新

2023-03-30 124 浏览
十八夢是一家集合了法國、日本混合菜美食和歌舞劇的餐廳。這裡不僅可以品嚐到美味的法和日多樣化菜餚,還可以欣賞到精彩的歌舞劇表演,營造出一個獨特的用餐體驗。下面讓我們來詳細介紹一下這家多元法、日混合菜歌舞劇餐廳。美食體驗十八夢的法式菜肴和日式菜肴都非常出色,味道鮮美、色澤艷麗。值得一提的是,十八夢的菜肴非常注重視覺效果,每道菜肴都是一幅色彩繽紛的畫作,讓人食指大動。比如他們的夢海浮沉(蕃茄湯)、欺舊歡魚夢(新鮮生蠔日式刺身、海膽)和厚野夢中的夢朱豬(其實係豬肉)等都是非常值得一試的菜肴。歌舞劇表演歌舞劇表演非常精彩,主題是關於失眠者與捕夢者的奇異旅程。表演者的服裝和舞臺佈置都非常精美,配合著熱情洋溢的音樂和舞蹈,讓人身臨其境,一同跌進第六維空間<夢域>,讓大家帶着充滿幻想的心情,一起奇遇,一起發夢,一起重拾夢想,一起經歷難忘的夢之盛宴。值得一提的,這場夢境是由藝術總監/導演———詹瑞文 所策劃,他的舞台劇在香港獨當一面,屬於影、視、舞台的「喜劇巨星」。環境氛圍這裏的環境氛圍非常適合浪漫約會和朋友聚會。餐廳的座位排列合理,不會讓客人感到擁擠。内部裝修風格融合了藝術設計風格和各

美食體驗

、欺舊歡魚夢(新鮮生蠔日式刺身、海膽)
和厚野夢中的夢朱豬(其實係豬肉)
等都是非常值得一試的菜肴。

歌舞劇表演

環境氛圍

這裏的環境氛圍非常適合浪漫約會和朋友聚會。餐廳的座位排列合理,不會讓客人感到擁擠。内部裝修風格融合了藝術設計風格和各類藝術家🧑‍🎨的元素,營造出一個浪漫、舒適的用餐氛圍。

服務質量

服務質量非常出色,服務員都非常專業和友好。他們會給客人提供建議和推薦,讓客人更好地了解餐廳的菜餚和文化氛圍。

總括而言,十八夢是一家非常值得一試的六感劇場餐廳。在這裡,你可以品嚐到美味的法、日混合菜餚,同時欣賞到精彩的歌舞劇表演。如果你喜歡探索新文化和美食,十八夢絕對是一家不能錯過的餐廳。

#
2023-03-27 75 浏览
夢想對於現在的自己很像是遙遠,但原來夢想可以這麼輕易地發生。一埸沉浸式的表演及晚餐,令我樂而忘返。走進餐廳,迎面感受到熱烈的氣氛,讓我倍感興奮。埸面佈置別具心裁,首先入了Vip room 享受welcome drink,心情慢慢像在夢境中。服務生熱情招呼,讓我不禁讚嘆不已。菜單上的料理有四道,夢海浮沉、舊歡魚夢、原野夢圍中夢朱豬、甜椰椰夢歌,讓我垂涎欲滴。每道菜也是在舞台劇的節奏而進行的,讓我驚艷不已。蕃茄湯濃郁,還有器皿很美。刺身一定不能錯過,海膽鮮甜、蠔肉厚身肥美、帆立貝爽甜、牡丹蝦黏稠鮮味足。豬鞍慢煮鎖緊肉汁,色澤粉嫩誘人,醬汁酸甜頗有趣。甜椰椰夢歌一邊聽著表演一邊吃甜品,心情愉快開心。慢慢品嚐美食,口感鮮美,令人回味無窮。今晚真的心滿意足,期待下次再來。中途表演者亦不時會跟食客互動,我跟友人都玩得很開心,希望她可以在生日發一埸好夢。5D 沉浸式歌舞劇表演$2580加一服務費,可以看表演可以吃晚餐,真的不錯的選擇。十八夢:十八夢是一家為了成就那些曾經在十八至二十二歲時有過的夢想,再次重拾年少的自己。餐廳運用高雅精緻藝術設計風格和各類藝術家的作品合作,並且還有多元化色彩的藝術表演者

服務生熱情招呼,讓我不禁讚嘆不已。

每道菜也是在舞台劇的節奏而進行的,讓我驚艷不已。

蕃茄湯濃郁,還有器皿很美。

豬鞍慢煮鎖緊肉汁,色澤粉嫩誘人,醬汁酸甜頗有趣。

甜椰椰夢歌

今晚真的心滿意足,期待下次再來。

十八夢:
十八夢是一家為了成就那些曾經在十八至二十二歲時有過的夢想,再次重拾年少的自己。餐廳運用高雅精緻藝術設計風格和各類藝術家的作品合作,並且還有多元化色彩的藝術表演者的演出,客人除了來到享受高級餐飲體驗,能同時欣賞包羅萬象的藝術文化,於銅鑼灣締造藝術、音樂、文化與美食的沉浸式餐飲體驗。
2023-03-25 1054 浏览
"Darlin' don't quit your daydream,it's your life that you're making." - Lily Meola在這一刻,你還有在追尋和捕夢嗎?⭐️較早前有幸欣賞由詹SIR編導的六感沉浸式美食劇場,由踏出𨋢口的一剎那,雙腳彷彿踏上軟淋淋的雲層中,頓時感覺自己在夢中飄揚,好像是設計者希望喚醒觀眾的感官,提醒我們預備好狀態,然後走進夢境裏。揭開紗布後踏進餐廳,欣賞到一絲不苟的佈景安排,上至天花板到周圍的燈光科技音樂,也讓我們一下子忘記自己身處於銅鑼灣的鬧市中。自己還是頭一次一邊享受美食,一邊欣賞表演者遊走餐廳不同的角落演出。這班年輕又清新的表演者,每一位都很專業地做好自己的角色。有幾幕有幸看到演員只靠肢體語言表達的感受,還有他們相對鏡頭超級無敵強烈的觸覺,確實厲害。這個舞台劇的難度不止於止,還要和觀眾互動,我全程都在哈哈大笑。😆 表演者能引領到觀眾一起參與不是一件容易的事,所以嘛,台上一分鐘,台下一定做了多於十年功,願這些表演者都能在現在甚至未來的舞台上閃閃發光,在自己擅長的地方成為一道光。👏 十八夢不只是一所餐廳,還是一個給予藝術表演者作

- Lily Meola

在這一刻,你還有在追尋和捕夢嗎?⭐️

自己還是頭一次一邊享受美食,一邊欣賞表演者遊走餐廳不同的角落演出。這班年輕又清新的表演者,每一位都很專業地做好自己的角色。有幾幕有幸看到演員只靠肢體語言表達的感受,還有他們相對鏡頭超級無敵強烈的觸覺,確實厲害。這個舞台劇的難度不止於止,還要和觀眾互動,我全程都在哈哈大笑。😆 表演者能引領到觀眾一起參與不是一件容易的事,所以嘛,台上一分鐘,台下一定做了多於十年功,願這些表演者都能在現在甚至未來的舞台上閃閃發光,在自己擅長的地方成為一道光。👏 十八夢不只是一所餐廳,還是一個給予藝術表演者作文化藝術交流的地方,就如有幸品嘗的四道菜午餐,我是吃下肚子,還吃得到背後所付出的時間和心血,正因為每道菜式是需要和舞台劇每一幕的內容連繫的。

先說餐湯。餐湯 - "夢海浮沉"。餐湯是用一個像阿拉丁神燈的杯承載,還有一個可以點石成金的匙羹。打開瓶蓋放進附上的脆脆方粒,每一口也有胡籮白的小碎粒,讓我最初充滿儀態一小匙一小匙地到大口喝下,"卡滋卡滋"的口感,真是多層次的美味。

"舊歡如夢" 其實是刺身,它們都被放在一個玻璃盒中,甫打開就有隻翩翩起舞的紙蝴蝶飛出來,視覺感受滿分。每種刺身有兩件,全都是頂级的海鮮,珍寶帶子,牡丹蝦,有三文魚子黑魚子生蠔,就連底下的海草也經過調味,是一種很清新的海洋感覺。

男朋友點了夢朱豬,是慢煮方式的伊比利豬,把肉汁鎖在肉內,每一口也非常滑,而配上蘋果無花果醬,酸酸甜甜也又另一隻感覺,不過個人而言不點醬也沒問題,因為伊比利亞豬肉本身都是很高質素的。而我出於好奇點了素食主菜,外型和普通的威靈頓一樣,但內裏是夾雜著不同的蔬菜,吃得出有滿滿的薯仔,紅菜頭,洋葱和菠菜。相比起伊比利豬,這個主菜就比下去了。

最後就是甜椰椰夢歌,一個雲朵的甜品,飛躍的琴鍵,像芒果雪糕也像蛋糕的口感,加上鋼琴白朱古力片,它們不單止是美食,更是一道道的藝術品!🤩

正於捕夢仙子說,“無論日後遇到什麼困難和挑戰,它們都會成為你生命中的養分。” 很喜歡這句很有温度的句子,追夢並不是一帆風順的道路,它是要經過長年纍月的努力奮鬥時間心血犧牲而換取的,但能達成夢想那種喜悅,是難以用筆墨去形容的。看到這兒的你們,希望你都能有一顆單純又有勇氣的堅毅,不要俾年齡限制自己的想法目標,現在就勇敢地去捕夢追夢吧!
原野夢圍中的夢朱豬
2023-02-19
用餐优惠
試食活動
原野夢圍中的夢朱豬
甜椰椰夢歌
每個人都有夢想❤️ 記得細個夢想是什麼嗎?仍為自己的夢想堅持嗎?一場美食體驗,令我諗返起以前既夢想,有返曬衝勁💪🏻😆 Mega stages聯同藝術總監及導演詹瑞文透過美食、娛樂、藝術、舞台劇🎭🎭以互動戲劇手法,將觀眾帶入一個沉浸式的異世界🎪 一同探索、追「夢同夢想」☁️配合獨特的美食,來一場美食劇場體驗 🎬🪄✨Dream MENU 夢之菜單✨🪄🍴夢海浮沉欣賞完表演的前奏後,即送上濃濃的蕃茄羅勒湯🍅用華麗又神秘既杯送上,打開蓋子,有幾粒多士脆脆蕃茄湯里面有濃濃既新鮮茄蓉,微微茄粒,酸酸甜甜好開胃😋🍴舊歡如夢一個潘朵拉盒子內有什麼神秘美食?🎁隨著盒子打開,一隻🦋飛出黎😱 好好玩丫😆里面藏有時令剌身,海膽、油甘魚、帆立貝、牡丹蝦、真蠔🦐🐟🦪特別推薦係真蠔, 蓋上珍貴既魚子同三文魚子,蠔既鮮味更上一層樓🤤🤤🍴原野夢圍中素食威靈頓推介畀素食人士🌿砌開香烤脆卷物, 有好creamy既芝士混合菠菜🌱🌱配上香脆薯餅🥔 同時有2種體驗😉🍴甜耶耶夢歌微甜既cream整成雲朵☁️上面以白朱古力做成琴鍵🎹 表達出「夢」雲朵內有芒果蓉,配合得恰到好處👏🏻👏🏻不得不提呢班新一代藝術表演工作者🎭從佢地既演出、唱功、服裝
每個人都有夢想❤️
記得細個夢想是什麼嗎?
仍為自己的夢想堅持嗎?
一場美食體驗,令我諗返起以前既夢想,有返曬衝勁💪🏻😆

配合獨特的美食,來一場美食劇場體驗 🎬

🪄✨Dream MENU 夢之菜單✨🪄

🍴夢海浮沉

欣賞完表演的前奏後,即送上濃濃的蕃茄羅勒湯🍅
用華麗又神秘既杯送上,打開蓋子,有幾粒多士脆脆
蕃茄湯里面有濃濃既新鮮茄蓉,微微茄粒,酸酸甜甜好開胃😋

🍴舊歡如夢

一個潘朵拉盒子內有什麼神秘美食?🎁
隨著盒子打開,一隻🦋飛出黎😱 好好玩丫😆
里面藏有時令剌身,海膽、油甘魚、帆立貝、牡丹蝦、真蠔🦐🐟🦪

🍴原野夢圍中素食威靈頓

推介畀素食人士🌿
砌開香烤脆卷物, 有好creamy既芝士混合菠菜🌱🌱
配上香脆薯餅🥔
同時有2種體驗😉

原野夢圍中素食威靈頓

🍴甜耶耶夢歌

雲朵內有芒果蓉,配合得恰到好處👏🏻👏🏻

甜耶耶夢歌

不得不提呢班新一代藝術表演工作者🎭
從佢地既演出、唱功、服裝……每一個微細位都感受到佢地對表演既熱衷,勇於追夢的快樂❤️💃🏻
佢地仲會同大家互動,觀眾更加投入🥰🥰
係一場難忘嘅重拾夢想奇異旅程!

2023-03-05
午餐
原野夢圍中素食威靈頓
甜耶耶夢歌
  • 舊歡魚夢
  • 原野夢圍中的夢朱豬
  • 甜椰椰夢歌
2023-03-22 116 浏览
上星期先係地鐵見到燈箱廣告,估唔到隔幾日就去咗食十八夢 💭同男友討論咗好耐廣告寫嘅「5D沉浸式美食劇場」係咩,原來係詹瑞文(詹Sir)聯同主辦單位 DDC 與十八夢Meta Stages餐廳創作嘅小型劇場《異世界-捕夢之旅》🎭 將餐廳與劇場結合,透過表演、藝術裝潢設計、光影同美食,為觀眾帶來搞笑D、好味D、開心D、過癮D、互動D「5D」感官刺激 😮表演有少少似Disney歌舞,幾位表演者唱歌都好聽,曲詞好地道會令你會心微笑。除咗唱歌三位,其他跳舞同搞氣氛嘅表演者都好投入 🫶🏻菜單名係有諗過配合返表演,賣相幾好︰♦️ 夢海浮沉 = 蕃茄湯♦️ 舊歡魚夢 = 精選刺身拼盤♦️ 原野夢圍中的夢朱豬 = 慢煮伊比利亞豬鞍♦️ 原野夢圍 = 素食威靈頓♦️ 甜椰椰夢歌 = 雲朵造型慕絲話係香港首創又無錯喎,真係未見過哈哈哈!奇怪的知識增加了🤡
上星期先係地鐵見到燈箱廣告,估唔到隔幾日就去咗食十八夢 💭

菜單名係有諗過配合返表演,賣相幾好︰
♦️ 夢海浮沉 = 蕃茄湯

♦️ 舊歡魚夢 = 精選刺身拼盤

♦️ 原野夢圍中的夢朱豬 = 慢煮伊比利亞豬鞍

♦️ 原野夢圍 = 素食威靈頓

♦️ 甜椰椰夢歌 = 雲朵造型慕絲

話係香港首創又無錯喎,真係未見過哈哈哈!奇怪的知識增加了🤡

2023-03-22 103 浏览
今日無意之中閨蜜帶我嚟呢度吃飯,呢度非常之 美麗。他們幾乎每一張枱都有一吋大水晶燈☀☀⭐⭐,感覺很華麗,而且裝修得非常之典雅,即使杯碟也感覺很高級。 🥙特選季節手握壽司盛10件 $368, 最鍾意食佢嘅海膽,同埋米通壽司, 從來未食過呢個配搭,非常之可口,打破傳統對壽司嘅規限。 🥘蒲燒鰻魚定食 $218, 呢度有6大塊, 而且每塊都燒得剛剛好,魚油分佈得很平均,燒汁味佈滿整個鰻魚。 配白飯簡直一流。 當下我即時幻想,如果男友在這裏求婚,這是多麼的好呢!!! 呢度真係俾女仔一個好👠 fantasy💎 嘅時嘅環境

十八夢以集合科技、藝術、美食、音樂一身,營造出獨特的味覺饗宴。當中表演者亦會與食客互動能令整個過程更享受及獨特生趣。十八夢充滿創意的沉浸式舞台表演及用餐體驗和,而主打法日混合菜料理,為客人帶來了一種全新的用餐體驗。餐廳每位侍應提供細緻的服務,甫坐下被邀請到VIP room 看著調酒師調酒,還有夢夢MonMon 在旁,空間舒服氣氛十足,更期待接下來的表演。餐廳的裝潢以現代的風格為主,鋼琴、倒轉的椅子,獨特的燈飾,讓用餐環境更加雅致。餐廳的菜式強調食材的原味,創造出獨特的風味。餐廳的菜單主打四道菜式,餐湯、前菜刺身、主菜及甜品。夢海浮沉蕃茄湯濃郁鮮甜,以獨特器皿打卡一流,熱氣騰騰的感覺真好,開胃的湯。舊歡魚夢刺身有生蠔配三文魚籽、魚子醬、柚子啫喱,入口滑溜味道鹹鮮撲鼻,最後啫喱酸酸甜甜更滋味。帆立貝、牡丹蝦、海膽更是份量十足。原野夢圍中夢朱豬(伊比利亞豬鞍 & 蘋果蓉)-西班牙伊比利亞豬鞍,以慢煮方式將肉質呈粉紅色,大約六成熟,內軟外層微焦香脆,配上蘋果、無花果果醬,酸酸甜甜更開胃。甜椰椰夢歌甜品椰奶慕絲配芒果醬,入口微甜適合女士,口感輕盈,作結尾一流。一頓飯的時間真的很快過,笑著笑著便夢
舊歡魚夢
原野夢圍中夢朱豬(伊比利亞豬鞍 & 蘋果蓉)
甜椰椰夢歌

一頓飯的時間真的很快過,笑著笑著便夢醒了,可以在繁煩的生活中,抽些時間發個好夢,欣賞舞台的表演同時可以有美食相伴,真的不簡單,全港首個沉浸式餐飲體驗真的要來試試。

多謝友人的生日飯,出錢出力