2023-03-20
有一日我去銅鑼灣,見到地鐵站有捕夢之旅既廣告就已經被吸引住了,因為哩個係全港首個衝擊五感,包括視覺、聽覺、觸覺、嗅覺、動感既一種體驗,由詹sir(詹瑞文)擔任導演既show,喜歡試新嘢嘅我,梗係唔執輸,即刻book定位同老公去撐枱腳,體驗一場華麗嘅盛宴💖你準備好黎一齊發夢未?正如星爺話齋「一個人無夢想,同條鹹魚又有咩分別呢?」哩個show可以帶大家搵返昔日同埋現在既夢想,幫助大家可以克服恐懼,繼續追尋自己嘅夢想💪🏻我同老公一入門口就俾店內華麗既裝潢震懾左,餐廳內外都好多打卡位,岩晒打卡一族黎朝聖。我地喺開show前已經到左,夢之菜單⭐️夢海浮沉 Roma is Red(羅馬蕃茄羅勒湯)哩個蕃茄湯既味道好濃郁,同埋好夠熱,飲落去酸酸甜甜,感覺好fresh好醒胃,感覺好似用左成個蕃茄落去打,好足料。喺個湯上面仲有幾粒麵包粒,好香脆。⭐️舊歡魚夢 Mr. D Fishing(時令刺身拼盤)刺身盛放喺一個玻璃盒入面,擺盤十分精緻華麗,玻璃盒入面主要有四款刺身,包括:馬糞海膽、北海道帶子刺身、油甘魚、三文魚籽魚子醬加柚子啫喱生蠔,所有刺身都好新鮮,我最鍾意就係佢哋嘅生蠔,好鮮甜,配合柚子啫喱一齊食,
你準備好黎一齊發夢未?
夢之菜單
夢海浮沉 Roma is Red(羅馬蕃茄羅勒湯)
⭐️夢海浮沉 Roma is Red(羅馬蕃茄羅勒湯)
舊歡魚夢 Mr. D Fishing(時令刺身拼盤)
⭐️舊歡魚夢 Mr. D Fishing(時令刺身拼盤)
刺身盛放喺一個玻璃盒入面,擺盤十分精緻華麗,玻璃盒入面主要有四款刺身,包括:馬糞海膽、北海道帶子刺身、油甘魚、三文魚籽魚子醬加柚子啫喱生蠔,所有刺身都好新鮮,我最鍾意就係佢哋嘅生蠔,好鮮甜,配合柚子啫喱一齊食,成個感覺好refreshing。一打開個玻璃盒,仲見到有隻蝴蝶同埋花放喺旁邊點綴,可見餐廳花左唔少心思作擺盤。
⭐️夢朱豬 Nightmare(慢煮伊比利亞豬鞍•自家制蘋果無花果蓉)
豬肩肉經過多小時既慢煮過程,再將兩面煎至金黃色,十分香口,切開肉質呈粉紅色,口感鬆軟,又juicy,肉味好濃,加埋旁邊酸酸甜甜既蘋果無花果蓉一齊食,簡直係錦上添花。旁邊既配菜有焗薯、車厘茄、茄子同埋西蘭花苗等既蔬菜,除左可以做點綴之外,仲可以平衡返豬肩肉既油脂。
⭐️甜椰椰夢歌One piece of Cloud(椰子芒果朱古力甜品)
哩款甜品椰香味好重,口感就正如甜品個名一樣,好似食左舊朵咁,甜品既外面係椰子慕絲,中間包住左芒果冰,唔太甜又太唔膩。放喺旁邊既鋼琴白朱古力都幾好食,唔會好甜。哩個甜品簡直係為哩餐華麗盛宴完美作結,食完好有滿足感。
表演者
整體而言,人生第一次可以邊食邊睇表演,一次過滿足晒五個感官既體驗,又好食、又好玩,真係物有所值,令人十分難忘。
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)
人均收費:$1,680/位 (另收加一服務費)
📍十八夢(銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓