2023-05-29 73 浏览
今日來到呢間餐廳食野,整體嚟講,雖然價錢唔算特別平,但係價錢合理,重點係食物真係有質素,對於今餐嘅體驗非常滿意,遲啲應該會再同屋企人一齊嚟食飯🙆🏻♀️✨法式香草汁浸鱈魚 • 大蜆 • 米形粉料都幾多,同埋好香,👍鱈魚非常香口,肉質好鮮味,非常好食。大蜆鹹鹹地甜甜地,食到停唔到口。👍🏻油份亦恰到好處,一家大細都啱食。蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁義大利粉👍同一到菜式,有三種口味,可以食道鮮甜既蟹肉,鹹香既三文魚籽,忌廉汁義大利粉味道酸酸甜甜,非常開胃。非常有創意。 👍輕煎八爪魚• 野莓沙律•熱情果醬汁正呀!熱情果醬汁呈膏狀,野莓味道濃鬱,沙律份量相對較多,微微酸口味挺開胃。配上晶瑩剔透嘅輕煎八爪魚,賣相非常吸引。非常有風味!

法式香草汁浸鱈魚 • 大蜆 • 米形粉

蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁義大利粉

👍輕煎八爪魚• 野莓沙律•熱情果醬汁
2023-05-29 84 浏览
上網見到好多人推介,呢間新派法日餐廳,餐廳廚師曾在法國,意大利及日本等做大廚,並將歐洲多國菜的精緻及日本菜的大眾化融合,成為餐廳主打西、日混合菜,估唔到咁有驚喜! 法式煮大蜆•香草汁 呢個大蜆真係要讚,鮮甜美味之餘,一啲沙都無,而用香草汁去煮可以蜆嘅鮮味帶出,味道層次升級🫰🏻🫰🏻🫰🏻季節刺身盛(2人前)刺身真係令人畢生難忘,攞碟好靚,分量剛好,唔多唔少,而刺身好鮮甜,種類好多,樣樣都有啲,例如有蝦、帶子、拖羅等,各有特式。特別一提,拖羅真係好好味,佢有天然魚油脂嘅甘香,入口即溶,魚味香濃,拖羅控真係唔可以錯過👏🏻👏🏻👏🏻蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉三文魚籽同蟹肉都十分鮮甜,意粉沾滿咗忌廉汁,而忌廉醬汁非常creamy同好多,汁比較厚身,做到掛汁效果。意粉比起一般比較煙韌有彈性,呢個口感一試愛上🫶🏻🫶🏻🫶🏻烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁牛扒面烤至微焦, 上枱好香燒烤味, 肉味較一般牛扒濃郁,味道香濃,完美脂肪比例亦帶出西冷嘅美味同豐富的口感。另外,菜都絕不馬虎,全部都新鮮,有原隻薯仔、甘筍、菜等等,好足料👍🏻👍🏻👍🏻

法式煮大蜆•香草汁

季節刺身盛(2人前)

蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉

烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁
2023-05-24 85 浏览
好多人推介話位於銅鑼灣十八夢嘅餐廳好正,而且喺網上面評分好高,裝修暗黑有情調,係一間新派法日餐廳,今日就嚟一次究竟☺️❤️烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉❤️黑毛豬鞍肉顏色好粉嫩🐷,肉質軟淋且好juicy,但絕非一般以鬆肉粉醃製而成的軟性,入口肥而不膩,配合無花果蓉,有種清新嘅感覺😆👍🏻❤️法式煮大蜆•香草汁❤️大蜆超靚,超級大粒,肉較厚身,肉質鮮甜又結實,用法式煮再配合香草汁,啖啖都充滿香草獨特嘅味道,真係令人好食到停唔到口😋👍🏻❤️日式鱈魚片❤️呢個擺碟唔錯,幾岩打卡,鱈魚片口感豐富,味道香濃,配合廚師嘅特製醬汁,越食越想食😍👍🏻總括而言,餐廳嘅性價比好高,環境同氣氛好好,侍應服務態度友善,食物係大師級嘅水準,會推薦更多朋友😆
❤️烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉❤️
❤️法式煮大蜆•香草汁❤️
❤️日式鱈魚片❤️

2023-05-23 81 浏览
呢間位於銅鑼灣嘅餐廳,真係行過路過,唔好錯過,因為客人除了來到呢度可以享受高級餐飲體驗,仲同時可以欣賞包羅萬象的藝術文化,真係無得頂,以下係我地享受過嘅食物:1️⃣烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁一上枱已經已經肉香撲鼻,睇落有完美脂肪比例,食落塊去口感豐富,肉質厚實,肉質細嫩,肉味濃郁,味道香濃。而肉色呈粉紅,牛味香濃。2️⃣蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉三文魚好新鮮,粒粒晶瑩剔透,而且顏色鮮豔,輕輕一咬就會「啵」地破裂在口中,流出充滿海味、鹹甜交織的卵汁,再配合蟹肉同忌廉汁意大利粉,果種creamy同鮮味真係令人回味無窮。3️⃣烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉豬鞍架肥肉比例適中,肉味濃郁到滿瀉,就好似係豬中的和牛級數,加上用烤嘅方法特別可口,一試難忘。4️⃣輕煎八爪魚• 野莓沙律•熱情果醬汁 八爪魚新鮮軟嫩,配合野莓沙律加熱情果醬汁酸甜酸甜,美味開胃。
1️⃣烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁
2️⃣蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉
3️⃣烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉
4️⃣輕煎八爪魚• 野莓沙律•熱情果醬汁
銅鑼灣人氣高又有質素嘅十八夢餐廳,一直念念不忘好想再食多次!上星期終於抽到時間嚟嘆呢到嘅美食😍今次一共叫左以下三款美食💫⭐️烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁⭐️蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉⭐️法式香草汁浸鱈魚 • 大蜆 • 米形粉⭐️烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁美國頂級上西冷扒肉質確實非常有咬口,而且又好多肉汁,厚切嘅份量真係令人食完好飽,但又忍唔住要繼續食!⭐️蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉蟹肉同三文魚籽本來就係絕配,加上細滑忌廉汁,意大利粉非常掛汁!⭐️法式香草汁浸鱈魚 • 大蜆 • 米形粉雪白嫩滑的鱈魚同大蜆入口就有香濃的法式香草汁味道,調味做得非常之好!

今次一共叫左以下三款美食💫
⭐️烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁
⭐️蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉
⭐️法式香草汁浸鱈魚 • 大蜆 • 米形粉
⭐️烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁
⭐️蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉
⭐️法式香草汁浸鱈魚 • 大蜆 • 米形粉
2023-05-21 84 浏览
和家人在十八夢食午餐慶祝母親節,午餐過後就係非常精彩嘅魔術表演,魔術師係非常出名Louis Yan, 一個簡單嘅舞台,但係他就能帶給觀眾世界級嘅享受。食物有水準,魚生非常新鮮環境好有氣氛服務一流,可比美五星級酒店過了一個非常愉快嘅母親節
食物有水準,魚生非常新鮮
環境好有氣氛
服務一流,可比美五星級酒店

過了一個非常愉快嘅母親節
從未試過有咁差既用餐經歷!👎👎成份生日甜品未食,就收走左,返到嚟連張枱都俾左第二枱客坐。呢間餐廳有個女員工知道我哋未走,佢知道我哋行開左去食煙,竟然冇交低俾同事又冇溝通,通報一句俾同事,講低人客未走,只係行開左唔好收枱面啲嘢!只係有講低就唔會發生呢啲超低級錯誤。收枱面嘢食個員工又冇用腦,成個甜品幾乎未食過,唔會覺得有問題?茶餐廳啲阿姐見到枱面食物未食過既狀態,都會問同事個客係咪走左啦!定係佢哋啲甜品一向人客都覺得難食?唔食就走!所以不以為意?如果有用腦去做嘢,都應該會覺得奇怪問一句,呢枱人客係咪已經埋左單走左?醒目少少唔洗多,亦都唔會有咁低級錯誤!我哋返到嚟佢哋成班人竟然可以俾張枱布都唔鋪既枱,叫我哋坐多陣,呢啲就係佢哋有誠意同待客之道?👎個生日甜品未食,相都未影完,你係人客會有咩感受?簡直令人髮指。生日飯,令人客咁唔開心,就係佢哋餐廳既服務質素。。攪到咁,俾返張枱同食物個客係最基本處理方法,成間餐廳無一個人識處理,只係喺度卸膊!*茶餐廳都不如*不知所謂
從未試過有咁差既用餐經歷!👎👎
成份生日甜品未食,就收走左,返到嚟連張枱都俾左第二枱客坐。

個生日甜品未食,相都未影完,
你係人客會有咩感受?簡直令人髮指。
生日飯,令人客咁唔開心,就係佢哋餐廳既服務質素。。

*茶餐廳都不如*不知所謂
2023-05-20
庆祝纪念
生日
在銅鑼灣打卡一間超靚嘅餐廳,有live演出好讚!食物我哋單獨選嘅~「海膽帶子他他」好濃嘅Wasabi味,帶子嫩滑,海苔幹薄脆,口感豐富。「泰式柚子蝦沙律」烤蝦夠大隻,柚子粒粒飽滿,酸甜好開胃。「帶子意大利飯」兩隻超大顆帶子,Q彈嫩滑,一啖都食唔落🤣🤣🤣。意大利飯用醬汁浸泡過,一粒粒嘅口感,超級入味。「烤乳豬百香果醬」烤乳豬外皮焦脆,裡面肉質新鮮多汁,一點都不膩。搭配嘅百香果醬都幾清爽,香香甜甜。餐廳氛圍幾好,當日是live band,兩位歌手唱功好棒,很會調動氣氛!
在銅鑼灣打卡一間超靚嘅餐廳,有live演出好讚!

食物我哋單獨選嘅~

「泰式柚子蝦沙律」烤蝦夠大隻,柚子粒粒飽滿,酸甜好開胃。

今時今日香港嘅餐廳,如果想突圍而出,除咗食物要做得好之外,仲要能夠令食客有一個與眾不同嘅餐飲體驗先可以🤨而今日到訪嘅呢間餐廳,正正希望可以為食客締造一個沉浸式嘅用餐體驗,從而滿足食客嘅味覺、嗅覺、聽覺同視覺😌:扒法國春雞 • 桃燒汁:雞肉燒得相當嫩滑,啖啖肉汁,值得一讚嘅係桃燒汁調味好好,又唔會搶走雞肉原有嘅風味😋:燒鵪鶉髀& 西班牙青椒:火喉完美,西班牙青椒水份仲喺入面無燒乾😉燒鵪鶉髀YUM YUM!!!:烤虎蝦&燒茄子蓉&蝦膏汁意大利飯:意大利飯軟硬程度適中,每粒飯都包裹住鮮香嘅蝦膏汁🤭:蟹肉橋麥麵沙律伴自家制胡麻醬:清新開胃嘅橋麥麵沙律,最啱天氣開始回暖嘅春夏天食用😌
慶祝週年紀念,嚟到銅鑼灣登龍街V Point 6樓🍴十八夢Meta Stages,氣氛浪漫有情調🌹今晚更有專業藝術表演者表現,台上台下都非常愉快🎹🎤♟️Japanese Style Nacho 日式鱈魚片 ♟️作為餐前小食不錯,鱈魚片上面鋪滿熱熔芝士、蕃茄、酸忌廉,無傳統墨西哥粟米片咁熱氣,但口感更佳👅♟️Grilled Iberico Pork Rack  •  Apple Purée 烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉♟️黑毛豬鞍架油花紋理清𥇦,肉質細緻鮮嫩,表面煎得焦香香口,調味唔會過重掩蓋左黑毛豬嘅肉味,回味無窮👄♟️Roasted Asparagus  燒蘆筍♟️簡單調味,令蘆筍獨有嘅清甜更顯露無遺,燒完都仲維持翠綠爽口,沾醬或就咁食都可以💫
♟️Roasted Asparagus  燒蘆筍♟️
☑️銅鑼灣➖十八夢主打西日Fusion風,能完美地將西餐同日餐嘅烹調手法融會貫通,用創意同埋精湛嘅烹調技巧,做出一道又一道華麗別致嘅佳餚。🟰主菜🟰喜歡食雞嘅朋友,依道 扒法國春雞/桃燒汁 肉質嫩滑唔乾柴,桃燒汁酸甜開胃,喺一道非常不錯的主菜🎶擺盤精美有 烤虎蝦/燒茄子蓉/蝦膏汁意大利飯,虎蝦有彈性,茄子蓉質地柔軟,搭配濃稠哪蝦膏汁意大利飯,好睇又好食🎵想食日式可點 十八夢特選雜錦魚生丼,魚生種類多,新鮮有魚味,質素優良🔝🟰甜品🟰香脆蘋果金寶口感香脆,以蘋果為主要材料,淋上焦糖汁,香甜食落好舒服✔️另一款甜品 心太軟/雜莓雪糕 賣相一流,心大軟一切開流出朱古力醬,搭伴雪糕食永遠都係最佳組合✔️

🟰主菜🟰

🟰甜品🟰

喺Ig見到朋友最近去咗呢間靚靚餐廳食飯,影咗好多靚相,所以我都唔執輸,今晚著靚靚嚟食飯打卡💃🏻🕺🏾食物當然都好靚⭐️日式鱈魚片模仿墨西哥Nacho,好過癮嘅味道同口感,玩味十足!⭐️蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉超精緻,蟹肉爆多,每啖都食到蟹肉同 三文魚籽,超開心💕⭐️烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉好有肉汁,煎得焦焦的,所以好香口💖餐廳環境果然冇令我失望,大堂嘅走廊好華麗,燈光配合得好好✳️內裡好有型,鑽石黑牆同投影喺牆上嘅星星,真係超好影📸

2023-05-12 71 浏览
舊同學聚舊飯局,佢揀咗一間喺銅鑼灣嘅Fine Dine西餐廳,好期待😀適逢今晚有live show,氣氛好熱鬧,可以一邊聽歌一邊食飯😊{輕煎八爪魚• 野莓沙律•熱情果醬汁}輕煎過嘅八爪魚口感柔軟,搭配上清爽嘅野莓沙律同甜蜜嘅熱情果醬汁,味道層次豐富😋{法式煮大蜆•香草汁}大蜆肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡海鮮味道,香草汁令成道菜味道更加濃郁🥰{烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉}採用高品質嘅伊比利亞黑毛豬鞍架,豬肉入口肥瘦適中,而無花果蓉為豬肉提供咗一個甜美嘅對比,中和豬鞍架嘅油膩感😋{烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁}厚切美國頂級上西冷扒烤得恰到好處,外焦內嫩,肉汁豐富,少少紅酒汁點綴更突顯牛西冷嘅肉味🥰
{輕煎八爪魚• 野莓沙律•熱情果醬汁}
{法式煮大蜆•香草汁}
{烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉}
{烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁}
2023-05-11 69 浏览
今日同屋企人經開銅鑼灣,見呢間西餐廳咁多好評,旅決定試下,估唔到真係咁高質,服務非常好👍🏽👉🏾烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g)⭐️180g真係1人份量,一上碟已經聞到好香嘅燒牛肉味,砌開肉質中心呈粉紅色,完全乎合5成嘅熟度,肉質嫩滑,肉汁鎖住係扒中,近邊位會有焦香味,靚肉唔駛點汁都巳經好夠味😋👉🏾法式煮大蜆•香草汁⭐️大蜆 ✨好好味,啲蜆肉好彈牙,一啲都唔韌,趁佢一上枱熱辣辣🔥咁食,真係好正❗️👉🏾烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉⭐️黑毛豬鞍架燒得恰到好處,肉質嫩滑入味,配搭秘製無花果蓉醬汁,惹味程度瞬間提升,再以香脆薯仔同蔬菜🥬作伴碟,飽肚感十足👍🏽
👉🏾烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g)⭐️
👉🏾法式煮大蜆•香草汁⭐️
👉🏾烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉⭐️
2023-05-08 145 浏览
呢間集合科技、藝術、美食、音樂於一身嘅餐廳真係好值得推介。餐廳以藝術風格為主流,配合音樂元素,食客可享受高質素西、日混合菜之餘,更可以欣賞動聽的音樂。晚餐仲有樂手同Live music/drama/magic show等表演,讓表演者可近距離將音樂展現給觀眾。而且食物亦好高質,服務也相當貼心。更有機械人送餐及有包場服務添。🍝蟹冧肉、三文魚籽忌廉汁意大利粉蟹肉和三文魚籽的份量很多,意大利又彈牙入味🐠十八夢特選海鮮丼刺身種類很多,魚生又夠新鮮,賣相更是超級靚🦀松葉蟹肉海鮮丼喜歡蟹肉的朋友一定鐘意,因為拆肉的蟹很多,每啖都有蟹肉加上其他魚生、蛋絲和三文魚籽,大大大滿足
更有機械人送餐及有包場服務添。

🍝蟹冧肉、三文魚籽忌廉汁意大利粉
蟹肉和三文魚籽的份量很多,意大利又彈牙入味

🐠十八夢特選海鮮丼
刺身種類很多,魚生又夠新鮮,賣相更是超級靚

🦀松葉蟹肉海鮮丼

松葉蟹肉海鮮丼