2023-07-31 48 浏览
銅鑼灣呢間餐廳日式西式都有,裝修勁有氣氛,午餐黎食都好正。🥗前菜 午餐都有前菜,包佐味噌湯,季節野菜沙律同埋茶碗蒸,味噌湯好香濃,味噌味十足,仲有啲豆乾海帶,好好飲;而沙律亦用佐好新鮮既沙律菜,加埋啲醋同乾麵包粒,清新;菜碗蒸既蛋好滑,蛋香十足,另外仲有隻海螺仔,正!🍱季節手握壽司盛六件•北海道海鮮丼先講海鮮丼,飯既份量唔會好多,但海鮮材料就好足,有大大粒既帶子,又有三文魚籽,仲有蟹籽蛋絲果啲,夠晒鮮味,啲飯麵有味素少少調味,更加好食;另外六件壽司都係刺身夠晒新鮮,好特別既有銀魚仔刺身配既壽司飯,原來好鮮甜,加上面頭既三文魚籽,更加鮮味!
銅鑼灣呢間餐廳日式西式都有,裝修勁有氣氛,午餐黎食都好正。
🥗前菜
🍱季節手握壽司盛六件•北海道海鮮丼
2023-07-26 75 浏览
每一道菜都有驚喜,餐廳環境夢幻,好靚,仲有現場表演,好有氣氛!海膽帶子他他紫菜脆片香脆、鮮甜既海膽同帶子,混合魚子醬既鮮味,色香味俱全鰻魚八幡豆紙捲清新口感,芒果肉鮮甜,加上鰻魚、開胃既沙拉菜燒鵪鶉髀配青椒鵪鶉髀肉外脆內嫩,青椒惹味,微辣既口感,提升了鵪鶉既肉味12小時慢煮烤西班牙乳豬經過12小時慢煮,皮脆肉香,肉味好香濃,油脂均勻,肉嫩,令人齒頰留香!焦糖菠蘿酸酸甜甜,搭配好好!大蝦冬陰功意粉大蝦結實鮮甜,意粉彈牙,吸滿冬陰功既醬汁Apple Crumble,陣陣既玉桂香,酥餅鬆脆,蘋果香軟、冰涼的雲尼拿雪糕,大大既滿足感!

海膽帶子他他

鰻魚八幡豆紙捲
清新口感,芒果肉鮮甜,加上鰻魚、開胃既沙拉菜

燒鵪鶉髀配青椒
鵪鶉髀肉外脆內嫩,青椒惹味,微辣既口感,提升了鵪鶉既肉味

12小時慢煮烤西班牙乳豬

大蝦冬陰功意粉
大蝦結實鮮甜,意粉彈牙,吸滿冬陰功既醬汁

2023-07-15 122 浏览
文筆不太好,但這晚的確是一個特別而浪漫既夜上。可能今年經濟都唔係咁明朗,6點book8半都有靠窗街景位安排到,不過其實當晚都生意唔錯,只係唔似以前啲餐廳可以做兩三輪,不過對我哋客仔就自然無咩所謂,我哋8半食到11點,走既時候啱啱三分醉,下場情緒已經預熱,可以直入狀態,時間分配perfect score。
文筆不太好,但這晚的確是一個特別而浪漫既夜上。
海膽帶子他他,青口
和牛多士
主菜羊排(mature)
芝士拼盤
生日甜品拼盤
海膽帶子他他,青口
和牛多士
主菜羊排(mature)
生日甜品拼盤
放工想鬆一鬆就去咗呢間位於銅鑼灣V Point,喺香港少有表演加用膳嘅餐廳!平日夜晚有Live Band外,有時仲有不特定嘅表演。嗰度仲有karaoke房可以唱歌,咁我哋就一路食一路唱,食到唔同嘅美食,味道都幾好㗎。我就幾鍾意食海膽帶子他他,同埋冬陰功忌廉意粉,下次呢度有表演,都可以嚟睇吓添😄😁
放工想鬆一鬆
,同埋冬陰功忌廉意粉,下次呢度有表演,都可以嚟睇吓添😄😁
2023-07-11 312 浏览
佢既野食唔係唔好食,味道擺盤都可以,但服務九流!由落單已經勁黑面,問佢有冇OpenRice 相入面既菜式,有個C字既女侍應問咩都唔想答,黑晒面。然後每食完一道菜,啲侍應趕收野,有個刺身拼盤我哋仲有兩件,仲不停勁惡問食咪食完🤔我哋見在場得幾枱客,同埋先係7點幾,點解咁急不停問,趕下一輪?但係去到9點都無下一輪出現。另外我哋訂咗生日甜品拼盤,見另一枱有幾個decorations ,但我哋得一個,就問點樣先可以有幾款。有個綠色衫既男侍應唔答唔應,我哋一直等都唔答,佢幾分鐘後先叫我哋問另一個人。另一個人又話要再問另一個,一個咁簡單問題都推左幾個人。而個男侍應問完直接係我哋面前反白眼🙄️最後埋單個C女侍應 又出面,拎左vouchers 俾我哋,問佢係咩佢話係合作夥伴既vouchers ,佢唔知。打開再問佢內容,佢話我見到係咩就係咩,字面意思🙃,仲反白眼同掉單。然後計單又錯,計多咗$1100,話唔小心入錯。其實都好難唔小心入錯$1100!我哋臨走問經理咩事,點解佢同事咁樣,佢話個同事黎m…黎m 就可以咁樣?
佢既野食唔係唔好食,味道擺盤都可以,但服務九流!
2023-06-16 3896 浏览
Causeway bay is not my fine dining area. I normally grab local food like cart noodles in CWB only. Catching up with an old friend and he wanted to try this restaurant out after reading the review. I told myself not having any high standard for this……Once I got there, I felt the atmosphere was pretty awkward. The setting is more liked a night bar or club. Felt weird to dine in such setting. It’s a weekday and only 3 tables including us. We chose a set menu for 2 pax and ordered a salad from the a

We chose a set menu for 2 pax and ordered a salad from the a la carte menu. 2 glasses of wine come with the set menu.

Pomelo salad with prawn
Taste alright. Nothing special.

Sashimi platter. Seafood is super fresh. Thumb up to this.

pan seared foie gras
Taste good.

Abalone risotto
The dish I like the most. Risotto cooked nicely.

Duck confit
The veg is undercooked unfortunately.

Suckling pig
Crispy skin. But a bit heavy as a 2nd main course. We couldn’t finish this.

Dessert is really below average.

Overall food is ok but I do find the atmosphere is a bit awkward. And definitely overpriced.
2023-06-14 179 浏览
於網站買了2人tea set coupon, 平日下午茶時段可坐至6pm, 環境夢幻,四週也是打卡位。Tea set主要包括以下食物款式:鹹點■ 迷你鵝肝撻■蝦多士■ 香草三文魚撻■ 迷你雞批甜點■ 迷你冬甩■ 蘋果金寶■ 木糠布丁■ tiramisu■ French chocolate ■ 日式蕨餅包咖啡或茶及free flow sparkling $299 for two打卡與美食並重,性價比高。hea足半日,非常享受。
鹹點
■ French chocolate
■ 日式蕨餅
包咖啡或茶及free flow sparkling
$299 for two
打卡與美食並重,性價比高。hea足半日,非常享受。
用餐优惠
團購
2023-06-08 146 浏览
同男朋友係銅記行完街心絲絲💓係網上見食評就想去試,就膽粗粗決定Walk in。睇完佢個Menu,覺得嘢食嘅選擇都幾多😆👍🏻先講講佢哋出名嘅🐷「烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉」質感非常好,烤過後嘅伊比利亞黑毛豬鞍架味道濃郁而且裏面軟嫩,發揮得很好!👍👍意粉都絕無Hea整「蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁意大利粉」具有獨特的鮮味。意粉🍝質地適中,配上creamy質地,份口細味品嘗味道出眾❣️烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁係大師級作品。廚師烹調時間適中,吃起來肉質鮮嫩多汁。味道唔會太咸,肉汁豐富🙈,值得一試!👍🏻呢間十八夢係我喺銅記食過數一數二好味嘅餐廳。除咗嘢食好味之外,服務仲要好好,好貼心❤️真心值得推薦朋友嚟試👍🏻男朋友好Likey餐廳內裝修簡單,但一絲不苟,很多小擺設也看得出設計者的心思。而且值得一讚的是餐廳座位安排得不算很迫👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏼感覺令人舒服。
先講講佢哋出名嘅🐷「烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉」
2023-06-07 129 浏览
約左個好耐都未見既舊同事食飯,為方便大家就去附近的「十八夢」聚一聚。一定推薦烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉~Grilled Iberico Pork Rack  •  Apple Purée豬鞍油潤甘香,有口感,伴碟薯蓉亦很出色。🤘🏻上菜既時候已經香氣撲鼻👃🏻整體肉質非常嫩滑,肉質好彈牙仲好有咬口,味道好合我口味。另加上無花果蓉配搭,令人更加開胃🤭燒蘆筍~Roasted Asparagus 食完肉類,點都叫返碟蔬菜🥬清新健康,所以女士們可以放心食LU~🤗日式鱈魚片 ~Japanese Style Nacho對我黎講份量都幾大,卜卜脆,Very Good! 😋法式煮大蜆•香草汁 ~French Style Sautéed Clams• Herbs Sauce每一粒都大大嚿,而且香草汁煮得非常入味,而且唔會甩晒出嚟!成件事好精緻咁上菜💕呢間餐廳果然冇令到我哋大失所望,而且高過我哋嘅預期💓💓已經安排好,下一次幾時帶男朋友過嚟食🤭

燒蘆筍~Roasted Asparagus

日式鱈魚片 ~Japanese Style Nacho
對我黎講份量都幾大,卜卜脆,Very Good! 😋

2023-06-06 3030 浏览
銅鑼灣|十八夢 Meta Stages . 一間集合演術跟表演跟美食嘅餐廳 十八夢 Meta Stages 為大家帶來味覺、視覺、聽覺、嗅覺、觸覺、本體感覺, 六感新享受 餐廳設計極為夢幻, 有5D立體投射影像房間, 係欣賞表演之餘同時享受美食😎😎 . 餐廳由曾在法國, 意大利及日本主廚主理, 溶合歐洲多國菜嘅精髓, 改良後更適當大家口味👍🏻👍🏻.🔺香煎八爪魚沙律 $168八爪魚🐙軟腍,配上大量草莓及熱情果汁醬,口感清爽, 夏天食非常開胃😎. 🔺燒鵪鶉髀配西班牙青椒 $148 西班牙青椒爽甜好味, 鵪鶉髀外皮香脆 者兩配搭起來味道非常和諧. .🔺香煎北海道帆立貝配米型意粉$288 以香濃意蝦汁烹調米形意粉,非常入味,米意質感彈牙, 配上大大粒肥美帆立貝,味道令人回味😍😍. 🔺12小時慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬 $468 我最愛乳豬,烤過後外皮香脆,入面肉質仍然保持嫩滑,入口滿滿肉汁,吃時再沾點法式熱情果醬,味道更提升,拌碟燒蕉糖菠蘿,香甜多汁😎. 🔺蘋果金寶 $118 香脆嘅金蘋果, 內有滿滿蘋果肉, 配上雲尼拿雪糕 為完美一餐劃上句號.
🔺香煎八爪魚沙律 $168
. 🔺燒鵪鶉髀配西班牙青椒 $148
🔺香煎北海道帆立貝配米型意粉$288
. 🔺12小時慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬 $468
2023-06-06
2023-06-06 123 浏览
同Friend子星期六出街原本想去附近食Cafe,但係太爆冇晒位🥲於是就walk in試咗呢間,都幾有驚喜🤤對於我呢個無酒🍷不歡嘅人,當然都叫返碟烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁🍷頂級上西冷扒薄薄片好,吸曬紅酒汁,肉質嫩滑,味道濃厚,不會很難嚼動🤭法式煮大蜆•香草汁係大廚推薦嘅🤭每一口都散發出自的鮮甜味道,整體而言都好高質😆每舊都肥美、新鮮、對得住價錢😏以為係普通嘅鱈魚片?Nonono,其實日式鱈魚片 係Nacho嘅食法🤪魚片會整個融入料理之中風味十足,咬感更是絕佳!😍😍😍燒蘆筍口感爽脆,感覺唔算好熱氣。鐘意日式料理可以選擇上 • 季節刺身盛(2人前)刺身份量好夠!吃得飽足,魚肉令我們不停下地放入口細嚐🤭呢度嘅食物食物真係令我好滿意,絕對想推介俾大家☺️同埋佢哋啲service都好好
燒蘆筍口感爽脆,感覺唔算好熱氣。

2023-06-06 103 浏览
今日係星期六又係時間要放縱自己嘅肚皮了😎今晚就約咗朋友去銅鑼灣食十八夢。女人食嘢梗係講甜品先啦😂,放縱下自己嘅慾望🤗今日點咗份Affogato with chocolate mousse💓咖啡口感相當濃郁香醇,Affogato口感比想像中更為嫩滑☺️烤虎蝦 • 燒茄子蓉 • 蝦膏汁意大利飯意大利飯充斥住非常濃郁嘅蝦膏同虎蝦嘅味道,非常滋味。虎蝦非常新鮮,口感爽口彈牙。超好味😋性價比高一定非十八夢特選雜錦魚生丼莫屬。刺身款式又多,魚味好新鮮好鮮味,食得師傅刀功,每款都更有咬感!😘其質細緻爽口帶油份,味道甜美喜歡較清淡的話可以點呢碟法式煮大蜆•香草汁 。蜆肉比較結實,味道亦相當清甜,入口係一個字,爽滑!上 • 季節刺身盛(2人前)擺盤也很吸睛呢 ,營造出仙氣效果💨!刺身好FRESH,好似返左日本甘正! 佢地每道菜都考♥️思㗎! 總括黎講,作為新派法日餐廳,味道無令人失望!餐廳嘅裝修俾人感覺好舒服,個環境好清靜,好啱同朋友傾偈食飯😍
烤虎蝦 • 燒茄子蓉 • 蝦膏汁意大利飯
性價比高一定非十八夢特選雜錦魚生丼莫屬。
上 • 季節刺身盛(2人前)

2023-06-06 85 浏览
👩🏻👩🏻岩岩係附近落堂〰️咁啱有人陪我〰️一齊去到附近既食埋野〰️🍽️🍽️諗住簡簡單單咁食〰️點知行過就比呢一間餐廳吸引我地〰️入面好大環境上較寛敝〰️整個店舖都有高級感覺氣氛。🥂@蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁義大利粉,🔊呢一款意粉🍝真係獨有既烹調製作方式,佢既特製湯汁同個意粉好搭配,鮮味十足,加上有蟹肉,三文魚子,只係睇到賣相已經垂涎三尺。@法式香草汁浸鱈魚 • 大蜆 • 米形粉,鱈魚一點都唔腥,好嫩好Juicy,蜆肉好大隻好多肉。💬@烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁牛扒味好香濃,而且都係即場燒過,令到更加惹味,佢既油香得黎又唔會好膩,技術到家,落少少鹽,輕輕既鹹口味,味道簡單又好食。好味指數🔝🔝🔝🔝🔝環境評分🔝🔝🔝🔝整體感覺🔝🔝🔝🔝🔝
@烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁
好味指數🔝🔝🔝🔝🔝
環境評分🔝🔝🔝🔝
整體感覺🔝🔝🔝🔝🔝
2023-06-03 108 浏览
由餐廳相片已覺得場地食物都好吸引到親自品嘗過後更覺食物嘅色香味俱全(老土都咁講🤣因為係事實!)擺盤都好靚☺️負責人更向我哋介紹佢哋有間🐟🐠房😍好似去咗水族館咁好浪漫💕求婚成功率會大幅上升仲可以因應客人需要播片Staycation求婚都播唔到片仲可以轉其他主題夜晚除咗有live band仲有其他跳舞表演好有heart同多元化作為客人好想俾大家知佢哋嘅用心今次lunch有幾道菜有啲菜掛住食唔記得影🥹-蟹肉意大利飯呢個係新鮮鮮甜食過某啲餐廳啲蟹處理唔適當會腥飯嘅口感適中因為有試過其他煮到似冇水粥咁-豬鞍肉質剛好唔鞋口希望餐廳保持水準同有heart🌈✨
由餐廳相片已覺得場地食物都好吸引
到親自品嘗過後更覺食物嘅色香味俱全
(老土都咁講🤣因為係事實!)
擺盤都好靚☺️

希望餐廳保持水準同有heart🌈✨

2023-06-03
午餐
2023-05-29 85 浏览
難得咩都想試下,所以就上網找到呢間餐廳,交通都算方便,而且環境都好舒服開揚,大家經過附近都可以來試下。❤️🔥蟹肉 • 三文魚籽 • 忌廉汁義大利粉食材都好豐富下, 主要既蟹肉好鮮味,加埋佢既醬汁,味道好豐富,我地第一次食,覺得好好食,我地都想食多次。❤️🔥烤伊比利亞黑毛豬鞍架 • 無花果蓉❤️🔥食到我哋非常滿足👍🏻❤️🔥烤厚切美國頂級上西冷扒 (180g) • 紅酒汁,煮得非常入味!西冷口感軟嫩,肉味香濃,外脆內肉嫩,口感豐富,而整體來講,絕對擁有色香味俱佺‼️❤️🔥❤️🔥輕煎八爪魚• 野莓沙律•熱情果醬汁,沙律係比較營養豐富既一道菜, 八爪魚切成小塊,加上一些熱情果醬汁味道好正宗!總括而言,店員彬彬有禮,食物質素高,我地都好高評價。

總括而言,店員彬彬有禮,食物質素高,我地都好高評價。