十二味分店超多,今日終於夾到朋友試到😋午市爆場要排長龍🙈餐廳主打麻辣鍋&酸菜魚排隊等候期間已經諗定要食酸菜魚,愈望住張poster愈肚餓🤭.午餐好掋食,幾十蚊有交易🤩變相可以嗌多幾款[酸菜魚](小辣)魚肉大片肉質好滑,小辣唔會嗆但都夠麻朋友覺得個湯似濃雞湯味🤔我就覺得比較油飲唔到啲湯😂我好中意飲湯.[酸辣土豆絲](小辣)後悔叫咗小辣😆因為無乜辣味酸味食到後期會濃啲,可能放涼咗酸啲好大碟👏如果再切幼啲就正🤤.[川式口水雞]川式麻辣汁非常香好惹味👍🏻不過唔辣🤭雞件好滑嫩非常唔錯😋食唔停口.[乾煸四季豆]不過不失,正常味道👌🏻..午市預咗多人要排味道總結中規中矩😉可以一試
十二味分店超多,今日終於夾到朋友試到😋
午市爆場要排長龍🙈餐廳主打麻辣鍋&酸菜魚
午餐好掋食,幾十蚊有交易🤩變相可以嗌多幾款
[酸菜魚](小辣)
魚肉大片肉質好滑,小辣唔會嗆但都夠麻
朋友覺得個湯似濃雞湯味🤔
我就覺得比較油飲唔到啲湯😂我好中意飲湯
[酸辣土豆絲](小辣)
後悔叫咗小辣😆因為無乜辣味
酸味食到後期會濃啲,可能放涼咗酸啲
好大碟👏如果再切幼啲就正🤤
[川式口水雞]
川式麻辣汁非常香好惹味👍🏻不過唔辣🤭
雞件好滑嫩非常唔錯😋食唔停口
[乾煸四季豆]
不過不失,正常味道👌🏻
午市預咗多人要排
味道總結中規中矩😉可以一試
2020-10-28 131 浏览
「十二味」嘅分店,近排真係越開越多,幾乎總有一間在左近。最近喺德己立街更開設咗中環旗艦店,趁今日要嚟附近攞嘢,就順便過來吃頓午飯。紅彤彤嘅門面非常搶眼,至於店內裝潢則以紅黑為主調,牆身上有「民以食為天」幾個大字,好吃的食物,當然會令人視為人生大事啦!餐廳主打麻辣香鍋同酸菜魚,一場嚟到,當然唔可以錯過。其實佢哋嘅午市套餐真係非常經濟,幾十蚊已經有交易,仲要免加一,十分抵食。之前食過牛肉麻辣香鍋,今次就試下田雞麻辣香鍋,另外再點咗酸菜魚同紅糖糍粑。餐牌上寫住所有菜品均可額外加辣,不過由於我哋唔係太食得辣,所以其中一份套餐揀咗唔辣,全部套餐均會奉送白飯、涼菜及酸梅湯。先吃涼拌土豆絲,土豆切成長條絲狀,入口十分爽脆,帶濃郁蒜香,味道唔錯。田雞麻辣香鍋 ($68)  非常大碟,而且用料好豐富,除了主角田雞外,還有蓮藕、土豆片、木耳、大豆芽等,上桌時香味撲鼻,可見鑊氣十足。田雞肉事先炸過,入口半酥半嫩;蓮藕片鮮爽味甜,加上入味的土豆片,用來送飯吃一流。 酸菜魚 ($76)  係每次嚟「十二味」都一定會點嘅菜式,因為呢度嘅酸菜魚湯底係用上四川、雲南和廣州三地的酸菜,再加上豬骨及鱸魚骨等熬製而成,入口
酸菜魚 ($76)  係每次嚟「十二味」都一定會點嘅菜式,因為呢度嘅酸菜魚湯底係用上四川、雲南和廣州三地的酸菜,再加上豬骨及鱸魚骨等熬製而成,入口相當惹味。魚肉夠滑又大件,酸菜更是無懈可擊,菜莖極其爽脆,又不會過鹹,開胃惹味。
跟餐飲品只有一款,就係酸梅湯,如果想轉汽水就要另 +$5,轉 100% 純椰青水、荔枝玉露、柚子茶、加多寶、桂花冰釀、熱情果梳打就 +$8。慾望酸梅味道十分可口,酸酸甜甜,開胃又生津。
壓尾送上的紅糖糍粑 ($48)  亦是每次嚟「十二味」必點之物,糍粑外層脆皮香口,內裡粉糯軟綿,吃時蘸以紅糖漿,非常美味。
2020-10-27 98 浏览
十二味居然開到黎中環,午市超多人,超長龍排左30分鐘先有位。之前試過北角同西環分店,中環分店午餐價錢明顯貴左,但係居然無加一,八十大洋樓下係中環食個飯有位坐,唔怪得超多人。我地一行三人,叫左3個餐分享。用QR Code落單。好快就有野食。室内裝修都好中式,影相唔差。涼菜(跟餐)涼菜係送既,今日係蒜香土豆絲。非常酸同蒜味濃,土豆絲都脆口。牛肉麻辣香鍋 $68之前食過牛肉麻辣香鍋好好味,今次encore。叫左小辣。牛肉片有大概十塊,都好嫩滑。蔬菜分量很多,超多薯仔片同爽脆蓮藕片,再加上芽菜,雲耳,同大量辣椒,上面撒上芝麻。小辣對我黎講都可接受,送飯可以。隨餐奉上白飯一碗。雞翼麻辣香鍋 $63由於香鍋好食既關係,又叫多個雞翼麻辣香鍋,都係小辣。材料全部一樣,除左牛肉片變左雞翼,同多左香菜。雞翼有3隻,每隻切開變6份,方便食用!酸菜肥牛麵 $68酸菜肥牛麵無得走辣或者小辣。肥牛好多,都好嫩,容易咬開,吸辣油食好入味。麵係傳統中式拉麵既樣,好薄幾滑。酸菜分量不少,仲有幾條娃娃菜,再加d香菜係面。個辣湯我就唔係好頂得順,但係我個好辣朋友就食得好滋味。慾望酸梅(跟餐)食辣野梗係要飲酸梅湯。呢度d酸梅

涼菜(跟餐)

酸菜肥牛麵

酸菜肥牛麵 $68

酸菜肥牛麵

慾望酸梅(跟餐)

食辣野梗係要飲酸梅湯。呢度d酸梅湯好正,用保溫杯裝,冰又夠多,甜味適中又自然,唔洗加錢要飲品。

食飽差唔多1點9唔洗排隊,想黎又唔想排就早或遲d黎。經濟實惠一餐。
2020-10-23
牛肉麻辣香鍋
2020-10-27 62 浏览
約咗超喜歡酸菜魚既朋友食飯佢提議不如試下中環新開既十二味✨地點非常就腳🌈係正蘭桂芳下面適合一聚友人食飽未傾夠喉上去飲野🥂餐廳行中國工業風📽座位都非常大💺好舒適店內亦有近年好興既霓虹燈打卡位🥰📸⭐️川式口水雞💲7️⃣8️⃣口水雞大家應該唔陌生~呢到亦一樣可以揀辣度🌶而我就揀左少辣上層係雞脾肉🍗而下層就係腳胸肉另外有芝麻,花生等調味🥜雞肉肉質好嫩口👅💕唔會太油或太辣⭐️人見人愛酸菜魚💲2️⃣4️⃣8️⃣來得呢度大部份人都會必點⚡️酸菜魚⚡️冬天好適合食呢啲辣野䁔身🔥魚既份量非常多 加上有各種配菜萵筍、彊絲、杏鮑菇、酸菜、榨菜 等⋯我一樣係點少辣🌶魚片好滑🐟而且非常入味湯底好夠酸同好香濃 亦唔會話太過油膩如果鍾意配飯嘅朋友真係可以食多幾碗🍚呢個絕對必點💯💯而家我直頭格住個mon都想食多次😂(真心)⭐️紅糖糍粑💲4️⃣8️⃣呢個係我朋友強烈推介嘅甜品🍢其實紅糖糍粑係用紅糖同糯米整出嚟既點品炸到脆卜卜嘅糯米茶上花生粉🍬然後再點落紅糖醬到🍯就可以食啦🍭因為紅糖醬嘅量係自己決定~所以亦都唔會話太甜💕十二味辣菜魚CP值非常高我自己嘅回頭率會係100%🔥💕

約咗超喜歡酸菜魚既朋友食飯

店內亦有近年好興既霓虹燈打卡位🥰📸

⭐️川式口水雞💲7️⃣8️⃣
口水雞大家應該唔陌生~呢到亦一樣可以揀辣度🌶而我就揀左少辣
上層係雞脾肉🍗而下層就係腳胸肉
另外有芝麻,花生等調味🥜
雞肉肉質好嫩口👅💕唔會太油或太辣

⭐️人見人愛酸菜魚💲2️⃣4️⃣8️⃣
來得呢度大部份人都會必點⚡️酸菜魚⚡️
冬天好適合食呢啲辣野䁔身🔥

魚既份量非常多 加上有各種配菜
萵筍、彊絲、杏鮑菇、酸菜、榨菜 等⋯
我一樣係點少辣🌶
魚片好滑🐟而且非常入味
湯底好夠酸同好香濃 亦唔會話太過油膩
如果鍾意配飯嘅朋友真係可以食多幾碗🍚
呢個絕對必點💯💯
而家我直頭格住個mon都想食多次😂(真心)

⭐️紅糖糍粑💲4️⃣8️⃣
呢個係我朋友強烈推介嘅甜品🍢
其實紅糖糍粑係用紅糖同糯米整出嚟既點品
炸到脆卜卜嘅糯米茶上花生粉🍬
然後再點落紅糖醬到🍯就可以食啦🍭
因為紅糖醬嘅量係自己決定~
所以亦都唔會話太甜💕

十二味辣菜魚CP值非常高
我自己嘅回頭率會係100%🔥💕

早幾日happy Friday打算同朋友落lkf飲野經過見到大街開左間川菜,就諗住刺激下味蕾再去飲酒~鋪頭有兩層,望落應該岩岩裝修好,下面果層仲有類似吧枱嘅設計,唔知遲d係咪諗住賣埋酒~2個人食唔到好多野,嗌左個招牌酸菜魚,乾煸肥腸,蔥油拌麵1)人見人愛酸菜魚
本身好怕食辣食到唔舒服所以嗌左小辣,辣度麻度對我黎講岩岩好!最鍾意佢d魚肉幾乎係啖啖肉,唔洗食到就住就住,仲有海量酸菜同配菜:菇﹑萵筍,個人最鍾意食萵筍,好入味又夠爽,下次多人食既話要嗌埋個薯粉,一定好入味好正!2)乾煸肥腸乾煸肥腸好邪惡!滿足到幾種口感,一種係瘦d,炸完脆到好似食薯片咁,另一種係好多肥膏食落外脆內軟嘅感覺嗌左小辣嘅我地又係食得好爽,大啖大啖食,食埋佢d甜椒都唔覺辣,反而中和到個油膩感,好好味!加上食完唔會有油溢味,所以好容易清得晒!3)蔥油拌麵最後嗌埋個蔥油拌麵,上面有d炸到勁香既炸蔥,配蔥油好香,每人兩啖就清晒~黎呢到最好叫多幾個朋友黎,咁先可以試得多野好似我地咁得2條友嗌得好少野試,要下次黎再try到佢d水煮野同埋干鍋T_T
早幾日happy Friday打算同朋友落lkf飲野
經過見到大街開左間川菜,就諗住刺激下味蕾再去飲酒~

2個人食唔到好多野,嗌左個招牌酸菜魚,乾煸肥腸,蔥油拌麵

1)人見人愛酸菜魚

2)乾煸肥腸

加上食完唔會有油溢味,所以好容易清得晒!

3)蔥油拌麵

黎呢到最好叫多幾個朋友黎,咁先可以試得多野
2020-10-26 82 浏览
因為鍾意食川味嘅食物,又去唔到旅行,所以間唔中都會搵餐廳回味下,希望食到一間最岩自己口味嘅。涼拌土豆絲 - $38先來個涼菜開開胃,辣度可以自己選擇,味道酸辣帶少少紅油。經典辣鹵香鍋 - $198因為佢寫係經典,所以就試下啦!肉類主要係得豬手同埋雞腳,但係份量就好多,會有啲食到攰嘅感覺😂。其實乾鍋都係將啲材料先鹵好再落去炒,豬手同雞腳鹵到好入味,但因為選擇左加麻加辣,味道就削咗少少,好彩豬手同雞腳嗰個滷水味足夠填補咗呢個遺憾。另外其他配菜份量都唔少,包括蓮藕、海帶、大豆芽、薯仔等。米飯 - $12桂花冰釀 - $28同圖片有出入,因為佢用左個小酒樽上,好特別😂。 飲到底時發現底部保留酒糟,有啲似食糖水嘅感覺,個人認為解辣唔錯。幺妹兒冰粉 - $26冰粉做得較似啫喱質感,比較爽身, 黑糖水唔算好甜,較合香港人口味,要讚嘅係啲提子乾嘅質素比較好,仲食到提子嘅香味。

涼拌土豆絲 - $38
先來個涼菜開開胃,辣度可以自己選擇,味道酸辣帶少少紅油。

經典辣鹵香鍋 - $198

米飯 - $12

桂花冰釀 - $28

幺妹兒冰粉 - $26

2020-10-26 42 浏览
有多一間川菜開喺中環喇😍Lunch又多一個選擇🤤WeChat 下單很方便,而且這熊仔logo好得意🙈🌶牛肉麻辣香鍋$68四個字:麻辣鮮香😍😍😍有蓮藕、木耳、花生、芫荽、辣椒以及各式香料,辣味和口感都很有層次,襯托出牛肉本身的鮮味,送飯一流🤤🤤🤤🍜蔥油拌麵$38蔥油拌麵是一種材料很簡單的食物,做得好吃卻不簡單😛 炸蔥的味道很濃郁,蔥油味香,麵條彈牙,不錯👍🏻🥚燒椒皮蛋$38燒過的辣椒口感變軟,少了些生味,更香辣可口,與皮蛋味道很搭👍🏻🥔涼拌土豆絲$38清脆可口的土豆絲,酸辣爽口,是很好的開胃前菜😆🌸桂花冰釀(麻辣香鍋+$8)口感是中國式的米酒,味道是清甜的糖水味,沒有嗆喉酒味,帶有清甜的桂花香,極力推介😍

有多一間川菜開喺中環喇😍Lunch又多一個選擇🤤

WeChat 下單很方便,而且這熊仔logo好得意🙈

🌶牛肉麻辣香鍋$68
四個字:麻辣鮮香😍😍😍

🍜蔥油拌麵$38

🥚燒椒皮蛋$38

🥔涼拌土豆絲$38
清脆可口的土豆絲,酸辣爽口,是很好的開胃前菜😆

🌸桂花冰釀(麻辣香鍋+$8)
2020-10-24 75 浏览
位於中環蘭桂芳當眼位置,門面雖然有點小,但店內的位置也尚算闊落,用膳當天門外大排長龍,有外賣亦有堂食,幸好提早到不用等太久。朋友十分喜歡辣,更說良久沒有吃過酸菜魚必它要一試。於是我們點了個酸菜魚,另外再點了個麻辣牛展及一個麻辣香鍋。酸菜魚只叫了小辣,平時晚上外出用膳酸菜魚閒閒地都要幾百元,但這裡只是$70多。原以為份量應該會縮水,誰料到份量竟然大得驚人。撈一撈湯底,一股麻辣香即刻撲鼻而來,湯裡滿是酸菜魚肉。魚肉的份量不比配料少,魚塊是一口size,但沒骨,不鞋口,啖啖肉。麻辣牛展,牛肉比較簿切易入口,面層的四川辣油更直擊味蕾,不過辣度還是可以接受。麻辣香鍋,一大碟有不同配料的小炒王,有芽菜,牛肉、木耳,蓮藕、蘿蔔。重點依然是牛肉,份量不欺場,木耳、蓮藕及蘿蔔都十分爽口,食落索索聲。餐廳送了兩杯凍的酸梅湯解辣十分貼心,飲落消暑透心涼,不過若然小甜會更加美好。

2020-10-19
📍十二味 (中環)🔍中環德己立街21號地舖-----紅噹噹嘅大門口甚為搶眼,係人來人往嘅蘭桂坊顯得別樹一格。附近全部都係西餐,唯獨是呢一間係食川菜,好特別。門口見到佢有做緊午市套餐,俾我上次食嘅晚市平好多,所以就行入去試下。干扁四季豆 $58 四季豆條條都好翠綠,肉碎嘅份量亦都好多,整體黎講炒得有少少油,但係又唔算極油,川菜來說,油份算係acceptable,配上一碗熱騰騰的米飯,令人食得好滿足。酸菜魚 $76呢個價錢嘅酸菜魚,本身唔預佢嘅份量會好多 ,點知嚟到嘅時候真係幾有驚喜,魚嘅份量唔少,裏面仲有其他配料,$76蚊黎講,性價比值得一讚。桂花冰釀 跟餐加$8米白色嘅冰釀看著甚是誘人,聞著散發著淡淡的桂花香,喝下去不單是解渴這麼簡單,而且還有一種令人心曠神怡的感覺,非常好喝還解辣。紅糖糍粑$48黏黏糯糯的糍粑被輕輕炸過,表面沾滿黃豆粉,未食已經聞到黃豆香,沾上紅糖醬更是令人欲罷不能。
📍十二味 (中環)
🔍中環德己立街21號地舖
-----

干扁四季豆 $58

酸菜魚 $76

桂花冰釀 跟餐加$8

紅糖糍粑$48
2020-10-24 108 浏览
抵食高質大大碗川菜午餐~~~之前好鍾意食嘅十二味終於開到嚟中環 平時路過見到好多人排隊今日weekend就決定早少少黎享受下午餐 ~~~佢哋有好多款午市套餐可以選擇而且唔使+1服務費 幾抵食 我哋研究咗一輪之後就揀咗川式口水雞 同酸菜魚~~~無論係口水雞 定係酸菜魚 都有免費加一碗飯 再免費跟一個慾望酸梅 慾望酸梅並唔係一粒梅 而係一杯飲品 飲落酸酸甜甜 有少少桂花味 好好飲 感覺幾清熱氣~~~口水雞一送到 就比佢個份量嚇親 差唔多有成十幾件雞件辣辣麻麻咁 好下飯 又惹味 完全食唔停口~~~而酸菜魚嘅份量亦好多 魚塊好大 而且裡面仲有雞髀菇 同埋萵筍等等 酸菜就咁食 亦唔會好鹹 如果唔食得辣嘅話 仲可以隨意揀辣度 好甜心 ~~~食完嗰餐之後我哋仲喺口痕痕咁 就叫咗兩碗幺妹兒冰粉 冰粉冰冰涼涼 又唔會好甜 有少少提子乾 作為川菜嘅收結非常合適~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥十二味 (中環)中環德己立街21號
抵食高質大大碗川菜午餐
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
十二味 (中環)
中環德己立街21號
Yummy Sichuan Cuisine❤️ Boiled Fish🐟🥢..相信美好的東西都能分成十二份嗎❓十二味川菜,正正想將十二,這個獨特數字 & 飲食結合在一起,打造一種恆久港傳的好味道。.十二味,能在短短時間內迅速擴張,當中確是有他的成功原因吧。食物質素真的不錯、價錢亦大眾化,難怪在中環午市,都大排長龍呢。.🐥 ll $63💚 ll $58🐟 ll $76.午時套餐很划算,不用加一,套餐已包括:主菜、涼菜、米飯、飲品。而且份量真的很足,一班人share 食,就最開心。.酸菜魚🐟 滿滿一大盤,肉質很滑亦彈牙,魚肉件件都很大塊呢。喜歡吃辣,建議可以吃辣一點,味道更出;乾煸四季豆💚,炸香後連同肉碎快炒,很惹味,很好下飯呢;口水雞🐥 雞件嫩嫩滑滑,加上沾滿辣汁既青瓜絲🥒,清爽又麻辣。..最後飲杯冰凍又足料既酸梅湯,真的辣氣全消,爽。亦可以+$8 轉100% 椰青水,亦係清甜之選。仲有其他特飲可以選擇架。真心份量、質素都好滿意呢,中環既朋友可以一試。..×××××ש中環德己立街21號地舖..

🐥 l[川式口水雞]l $63

💚 l[乾煸四季豆]l $58

🐟 l[招牌酸菜魚]l $76

乾煸四季豆💚,炸香後連同肉碎快炒,很惹味,很好下飯呢;

×××[十二味 -Twelve Flavors]×××
©中環德己立街21號地舖
2020-10-21 121 浏览
中環有啲咩抵食午餐呢?今日就比我搵到一間,喺蘭桂坊位置,新開左一間叫12味嘅餐廳。我哋大概1:00去到,好多人等位,建議可以早啲去或者遲啲去,避開人潮。等咗兩三個字之後終於可以入座,餐廳係用電話自助落單,而上菜速度都算快,我哋食咗:川式口水雞:口水雞又香又麻,好正回鍋肉:蔥配以蓮藕炒回鍋肉,可以揀辣度,或者唔辣,唔食辣嘅朋友都可以一試蔥油拌麵:油香陣陣,一個字:好食所有套餐都配前菜(木耳)同埋酸梅湯飲品,酸梅湯嘅酸甜正好中和主菜嘅辣味。總括來講,餐廳分量足夠,價錢相宜,下次會再嚟食佢嘅蔥油拌麵。

川式口水雞:口水雞又香又麻,好正

蔥油拌麵:油香陣陣,一個字:好食

2020-10-21 161 浏览
我喜歡食麻辣,但係又唔係好受得辣,反而麻我就多多都唔怕。 出名食麻辣嘅十二味喺中環開咗新分店,當然要試下啦。 位置喺正蘭桂坊, 啱曬蒲友。 裝橫亦以中式為主。同其他分店一樣,都係要sacn QR code落單。川式口水雞($78)點咗小辣, 所以辣度對我來說很適中,但又夠麻, 雞肉唔算肥, 所以 即使有辣油,感覺不會很油膩。而且有很多芝麻和花生碎, 錦上添花。乾扁四季豆($78),聽落好似好普通, 但炒得夠乾身,亦有四季豆本身的清爽口感, 而且還有豬肉碎、辣椒乾和大量的花椒,絕對有超級麻的感覺。 不知不覺吃了大量的花椒,連嘴唇和 脷都開始有點麻痺...

位置喺正蘭桂坊, 啱曬蒲友。 裝橫亦以中式為主。

同其他分店一樣,都係要sacn QR code落單。

川式口水雞

而且有很多芝麻和花生碎, 錦上添花。

乾扁四季豆
2020-10-20 84 浏览
近年川菜喺香港越來越受歡迎,但要數到街知巷聞嘅,其中一間就一定係全港有好多分店的十二味。今日就約咗位無辣不歡嘅朋友嚟到中環新開嘅分店品嚐一下四川美食。舖頭裝修好有中國風,仲有可愛嘅熊貓做生招牌。我哋用手機落單好方便,餸菜好快就上枱。嚟到梗係要食招牌菜酸菜魚,湯底酸酸辣辣勁開胃,加上豐富嘅材料營造出層次分明嘅口感。啖啖肉嘅魚鮮味嫰滑又冇骨,大大啖咁食都唔怕哽親。我哋仲嗌咗大盆花菜黎送下飯。花菜炒得好有鑊氣夠晒火喉,加上豬肉片麻而帶點香辣,色香味俱全,真係估唔到菜都可以煮得咁好味。食到咁辣梗係要嗌番啲冰涼嘢飲,我就嗌左罐加多寶清涼下火,朋友就嗌左杯熱情果梳打,大大杯。好抵飲,清涼又消暑。

2020-10-20 19 浏览
上次在荃灣店吃過一次後,就很懷念香脆糍粑,最近在上班的中環開了一間新分店,當然要去回味。不過新開的店通常人多,今次在午餐時間,約1點到時,已有不少人在等外賣,店內亦滿座,需排隊等候。但是卻沒有想到要等30分鐘,下次吃飯還是避過上班一族較好。新店位置是相當方便,距離我上班地點只有十分鐘步程,亦近地鐵站。環境:比較狹小,能容納的客人不多,所以很快可以滿座,佈置是走中國風格,但燈光和灰色牆都暗沉,令整個餐廳看來較陰沉。上次我只是點了水煮牛肉,今次可以嘗招牌麻辣香鍋午市套餐,有不同的肉類配搭可以選擇。牛肉麻辣香鍋$68+柚木茶$8套餐包括一碗白飯、大碟而足料的麻辣炒牛肉和前菜涼拌木耳。木耳是又辣又爽口,白飯呈上時熱辣辣,不過質感較硬,最重要是麻辣味強烈的主菜,不但份量多,而且香辣氣撲鼻,其中我最愛吃是蓮藕片和豆皮,爽口又惹味,辣得很過癮,但又不會嗆口嗆鼻,是我吃過的辣菜之中最合我心意的。牛肉炒得肉質保持幼嫩,但份量不多,反而是蔬菜份量多。柚子茶是令我有點不滿,是因為全用滾水沖,難以入口。紅糖糍粑$48雖然份量是一樣的,但我覺得沒有荃灣分店那麼好吃,可能是賣相影響個人觀感。這份小食實在很平實,紅

牛肉麻辣香鍋$68+柚木茶$8

套餐包括一碗白飯、大碟而足料的麻辣炒牛肉和前菜涼拌木耳。
木耳是又辣又爽口,白飯呈上時熱辣辣,不過質感較硬,
牛肉炒得肉質保持幼嫩,但份量不多,反而是蔬菜份量多。
柚子茶是令我有點不滿,是因為全用滾水沖,難以入口。

紅糖糍粑$48

雖然份量是一樣的,但我覺得沒有荃灣分店那麼好吃,可能是賣相影響個人觀感。這份小食實在很平實,紅糖份量很多,舖滿整個碟,
糍粑外皮夠香脆,內軟外脆,不黏牙,不過已經沒有第一次吃時那麼驚喜。

整體而言,我覺得十二味的處理辣椒的程度令人滿意。如果是真是想吃辣,十二味是不錯的選擇。
  • 紅糖糍粑
  • 牛肉麻辣香鍋