2020-10-24
📍十二味 (中環)🔍中環德己立街21號地舖-----紅噹噹嘅大門口甚為搶眼,係人來人往嘅蘭桂坊顯得別樹一格。附近全部都係西餐,唯獨是呢一間係食川菜,好特別。門口見到佢有做緊午市套餐,俾我上次食嘅晚市平好多,所以就行入去試下。干扁四季豆 $58 四季豆條條都好翠綠,肉碎嘅份量亦都好多,整體黎講炒得有少少油,但係又唔算極油,川菜來說,油份算係acceptable,配上一碗熱騰騰的米飯,令人食得好滿足。酸菜魚 $76呢個價錢嘅酸菜魚,本身唔預佢嘅份量會好多 ,點知嚟到嘅時候真係幾有驚喜,魚嘅份量唔少,裏面仲有其他配料,$76蚊黎講,性價比值得一讚。桂花冰釀 跟餐加$8米白色嘅冰釀看著甚是誘人,聞著散發著淡淡的桂花香,喝下去不單是解渴這麼簡單,而且還有一種令人心曠神怡的感覺,非常好喝還解辣。紅糖糍粑$48黏黏糯糯的糍粑被輕輕炸過,表面沾滿黃豆粉,未食已經聞到黃豆香,沾上紅糖醬更是令人欲罷不能。
🔍中環德己立街21號地舖
-----