2016-05-07 233 浏览
第二次黎12味食飯,上次黎嗰陣係九點無咩人,今次七點半到,原來好多人已經排緊隊,結果等成九個字先入得,估唔到呢間野咁出名。雖然呢度食辣野為主,但係都有啲唔辣嘅選擇,因為阿妹唔食辣,我哋就叫左兩個辣嘅餸兩個唔辣嘅。川北涼粉 $28呢個餸之前系大陸同屋企人食過,香港好少地方有得食,見到即刻嗌,雖然話係一隻辣椒,但係食起上嚟好辣好入味,啲涼粉一夾就爛,一定要用匙羹兜住,順便畢埋啲辣醬。辣醬好香好麻,而且都幾入味,相當抵食。鄧師傅拿手酥皮牛 $148呢個真係一定要叫,今次係我返啅之選,牛扒炸過之後,面頭甜甜地,有芝麻既,牛肉切得好薄,所以唔會覺得好老好乾,反而似甜甜地嘅牛肉乾,夾埋啲辣好惹味,我連隔離啲配菜都冇放過。雅安清筍炒雲耳 $68呢個唔辣嘅,清筍其實即係篙筍,好爽口好嫩無渣,雲耳就好普通痛冇乜特別。但係其實呢度嘅菜冇乜選擇,我覺得呢個係佢哋做得最好既一味菜。火焰山烤魚 $268個侍應話啱啱轉左菜單,呢個係新菜單上面係無既,都係唔辣嘅,本身諗住阿妹唔食得辣啦,都冇得叫嗰啲水煮乜乜架啦。見到呢個餸係舊菜單上面係嗰啲水煮乜乜隔離,先至叫黎試吓,估唔到咁好食。一上枱嗰陣見到啲汁係錫紙裏面仲係滾

川北涼粉 $28

鄧師傅拿手酥皮牛 $148

雅安清筍炒雲耳 $68

火焰山烤魚 $268
一上枱嗰陣見到啲汁係錫紙裏面仲係滾既,條魚炸得香酥,魚肉鮮甜無乾身,個汁酸酸甜甜,拼埋條魚d香酥皮唔知點解有陣大閘蟹(我都好想問點解),無得彈!希望佢唔好無左呢個餸啦🙈

題外話,本身啲侍應係會比水你嘅,咁我諗佢哋當然期望你會叫嘢飲啦,但係如果叫佢哋比水,佢哋都好樂意架。
2016-05-06
  • 鄧師傅拿手酥皮牛
  • 火焰山烤魚
2016-05-05 182 浏览
整間以麻辣菜當主題的餐廳實屬少見,當晚飯時間途經尖沙咀,看見十二道巴蜀江湖菜,便決定一試究竟!一試便有驚喜,果然辣得過癮有風味!第一道菜是滋潤養生系列的開胃酸辣翅湯。名符其實的開胃醒神,作為飯前菜簡直一流!酸辣味相交,刺激味蕾,令人食指大動!材料豐富﹑爽口,茨汁濃稠週中,過足口感!第二道菜是香辣爆炒花甲。辣味屬中等,怕辣的人亦可一嘗!爆炒充滿鑊氣,花甲與醬汁經過爆炒後相互融合,惹味十足!另外,不得不提花甲的體形及肉質。體形較市面上大,肉質鮮嫩肥厚,啖啖肉!好味道又真材實料,不用數分鐘便吃光一整盤!第三道菜是重點主菜:渝中十八梯跳水蛙!四川水煮菜式是店的招牌菜,麻辣滋味令人回味無窮!雖然是水煮菜,但水蛙的肉質既彈牙又厚實,嫩滑不燥粗!麻辣湯汁材料豐盛,有濃郁的四川風味!嗜辣的朋友必試!

2K
2016-05-03 152 浏览
這陣子壓力比較大,認識我的人都知道我的其一減壓方式是吃辣。得知尖沙咀這家川菜甚為出色,這夜集合愛辣的三五知己齊齊吃辣。歌樂山辣子雞(158)是的極為推介的,用上一大盤的辣椒炒成的辣子雞,份量夠大之餘亦夠香噴噴。辣子雞外脆內軟,滲著麻辣香味,非常過癮。這個寬窄巷子鉢鉢雞($108)其實是我們平日吃到的口水雞。不同的是,這個用上超大的盤子盛住,份量相當驚人。雞肉肉質嫩滑,調味香辣惹味,底下還配有青瓜,爽脆清新,正好中和膩感。 青城山火爆香辣牛蛙($128)吃川菜豈能不點田雞?這個田雞比一般的做法有點不同,以醬汁調味,濃郁美味,田雞肉質鮮嫩彈牙,非常入味,而且份量挺多。錦里夫妻肺片($68)醬汁混合濃郁惹味,配上的芹菜與整體感覺非常配合,而且肺片、腎片等又非常入味,是一道出色的涼菜。重慶酸辣粉($52)酸辣粉湯底很淡,味道不突出,配上的肥腸也沒有調味。粉質煙韌彈牙,但由於沒有味道唯有混合了夫妻肺片的細汁,味道超捧的!辣醬豬手($48)份量頗大和多的,香嫩滑溜富骨膠原的美食真是女士的恩物。川北涼粉($28)冰涼嫩滑的川北涼粉,附上調味醬料,入口冰涼惹味,是我的大愛。吃辣點少得飲可樂($15/罐

重慶酸辣粉($52)
吃辣點少得飲可樂($15/罐),這裡除了可樂外,還有王老吉等飲品選擇。

2016-04-29
2016-05-02 142 浏览
與友人在尖沙咀行街後沿彌敦道往佐敦方向覓食,看到餐廳很具特色,便決定一試!看到餐牌有"無敵好吃系列",當然要點其中一樣試一試,我們點了渝中大八梯跳水蛙。另外亦點了麻辣木耳及香辣爆炒花甲。麻辣木耳($28):木耳爽口,味道不算太辣,分量很足,吃後很開胃。渝中大八梯跳水蛙($198):由於我不能吃太辣的關係,叫了小辣(另外亦有中辣及大辣),一上枱已經聞到陣陣到香味及辣味,亦很足料,看到便胃口大開。跳水蛙大隻並多肉,吃下去不是太辣,亦很入味並很惹味,正 香辣爆炒花甲($128):花甲的分量十足,花甲大大隻,炒得入味。吃完一隻便急不及待要再吃第二隻,與友人很快便吃完整碟。對於愛吃花甲的朋友必點這個總括而言,這間餐廳別具特色,每碟食物都分量十足及惹味

渝中大八梯跳水蛙
香辣爆炒花甲
總括而言,這間餐廳別具特色,每碟食物都分量十足及惹味

2016-05-01
渝中大八梯跳水蛙
香辣爆炒花甲
今晚約了一個愛吃辣的朋友到佐敦的十二味巴蜀江湖菜食川菜, 店內裝修多以熊貓作招來,由國寶及四川的可愛的熊貓為,有屏風通花啦,牆上的掛畫,甚至飯碗都見到小熊貓, 可愛絶倫!見到餐牌好多都係辣野食, 首先滿足咗朋友來一個沙平壩水煮牛肉($148), 一盤血辣椒上枱, 食了一塊牛肉, 好嫩滑, 稔身, 口帶麻中帶辣味, 剛好我可接受到, 而且蠻喜愛的, 朋友食到大汗搭細汗, 相當剌激喎!之後叫了個特色農家菜, 出面未曾見過的, 叫峨眉山農家香碗($52), 外型似日式义燒, 原來係蛋漿包了肉做餡料, 好似雲吞咁,之後上了惹味的甘孜蒜香金排骨($98), 超脆, 香口, 可餸個飯添, 食了辣野, 叫了兩杯鮮果汁降下火, 有鮮榨西瓜汁, 同鮮榨雪梨汁($32)餐廳內都有好多講國語的人食, 証明夠正宗, 夠原味的四川菜色, 而且每樣菜色都係幾十元, 都好抵喎!
見到餐牌好多都係辣野食,
首先滿足咗朋友來一個沙平壩水煮牛肉($148), 一盤血辣椒上枱, 食了一塊牛肉, 好嫩滑, 稔身, 口帶中帶辣味, 剛好我可接受到, 而且蠻喜愛的, 朋友食到大汗搭細汗, 相當剌激喎!
沙平壩水煮牛肉
沙平壩水煮牛肉
甘孜蒜香金排骨
鮮榨西瓜汁, 同鮮榨雪梨汁
2016-04-27 332 浏览
天氣咁濕,突然好想食辣野,今晚就去食水煮魚!黎到「十二味巴蜀江湖菜」,發現呢度好多店員既母語都係普通話,而且唔少食客都煲冬瓜,即時感覺食物應該幾正宗!渝北兩路水煮魚 ($298),要小辣。一上枱,個場面都幾震撼,成盆魚仲大過個面盆,又闊又深,而且面頭全部係紅卜卜既辣油同辣椒。咪講咁多,夾入口試下,魚肉夠嫰滑,味道亦香濃,而且分量好足,四個人都夠食!除魚肉之外,盆內亦有唔少配菜,如薯粉、萵荀、芽菜等等。薯粉好滑,而且索晒D湯,都咪話唔刺激!想解辣,建議呢款雅安青筍炒雲耳 ($68),所謂青筍,其實就係萵荀,響內地餐館經常會食到,味道有D似芥蘭中間既肉,爽脆,我個人好喜歡食。此餸味道清淡,同水煮魚夾住食最啱。成餐飯最驚喜,反而係呢味「鄧師傅拿手酥皮牛肉」($148),外層炸得酥脆,而且帶蜜糖甜味,食到一件接一件,停唔到口,必食推介!
天氣咁濕,突然好想食辣野,今晚就去食水煮魚!

2016-04-26 451 浏览
I love spicy food so went here because it was close to the MTR.They had Paddlefish on the menu which I have never seen before and I didn't even know you could eat that and whether it is a protected fish.Hopefully I can try this fish in future because some people might not dare to eat it.The menu was quite extensive.I tried the steamed lamb which was big chunks of lamb coated in flour.The lamb was a bit gamey.For the other dish, I had stir fried chicken giblets with pickled pepper.It could have b

The menu was quite extensive.
The lamb was a bit gamey.
It could have been spicier but it was bloody good because there were generous slices of silky chicken liver paired with fragrant grassy Chinese celery.
Chinese celery is good for you to because it is known to reduce cholesterol which is useful after eating so much chicken liver!!!!!
2016-04-25 210 浏览
今晚和好友在TST行街,能夠和啱傾的知心友在一起開心許多,平時是朋友就我的飲食習慣,今日到我就下好友,好友好愛吃麻辣的人,我揀去十二味巴蜀江湖。個名真是有氣勢,這間之前做米線,今次改了川菜,我平時吃川菜一定走麻辣,今次問過店員,而家主力做正宗川菜,並不會有不麻辣食品,分次啱好友的口味了 ,分別叫了曼頭/湯圓/紅油抄手(即是餃子)/酸辣湯/西瓜汁,這裡的川菜夠曬麻辣,我只是吃了些小已經頂不順了,好友就話好好味,服務亦都OK,,這裡是做自由人生意多D,有好多人講普通話,地方亦適中,麻辣川菜並不是我杯茶味道酸辣湯,只飲了少許,覺得好酸辣了紅油抄手,餃子吃了2隻已經覺得好麻辣湯圓 ,這個好味 ,芝麻好足料 ,有些小酒味曼頭,好好味,曼頭炸得剛剛好。口感好脆西瓜汁,冇咩特別服務 ,我覺得都OK環境:地方適中 ,座位亦坐得舒服,比較嘈雜,可能大陸人較多價錢:平均150元,以TST來講已經係平

酸辣湯,只飲了少許,覺得好酸辣了

紅油抄手,餃子吃了2隻已經覺得好麻辣

湯圓 ,這個好味 ,芝麻好足料 ,有些小酒味

曼頭,好好味,曼頭炸得剛剛好。口感好脆

西瓜汁,冇咩特別

服務 ,我覺得都OK

環境:地方適中 ,座位亦坐得舒服,比較嘈雜,可能大陸人較多

價錢:平均150元,以TST來講已經係平
2016-04-24
2016-04-24 202 浏览
四川菜總是離不開「辣!辣!辣!」香辣,酸辣,麻辣…在尖沙咀新開了一間四川菜「十二味巴蜀江湖菜」!這舖前身也是十二味的四川菜,食品都不錯!主打是香鍋!希望這間的菜式更加出色!但今次和家人刻意來試這家,最希望可以嚐試的是在門外主力介紹的「鴨嘴鱘」!這魚的外型奇特,魚頭是一大個鴨咀形狀!從未吃過的令我更好奇,而且此店限量發售,非常吸引!這裡的主題設計,是由國寶可愛的熊貓組成,無論牆上的圖畫,甚至飯碗都可見到小熊貓的可愛樣子!鴨嘴鱘$368(限量發售,每天十條)有兩種食法,爽口酸菜/麻辣水煮我們選了「爽口酸菜鴨嘴鱘」,用一個大大的石鍋,果然份量十足!別看菜單文字上只寫酸菜,味道除了酸之外,還有非常惹味的辣!聞一聞整個鍋的味道,簡直刺激了味蕾!湯內有麻子,還有些超辣的青綠辣椒,香濃綠色的湯底配上煙韌彈牙的透明寬薯粉,吸收濃郁湯汁,酸酸辣辣,醒胃又刺激!很特別喔!真的有個大大的鴨嘴!見識真小,筆者從未見過這種魚!店員介紹這種魚屬淡水魚,它的魚皮很光滑沒有魚鱗,將魚起成一塊塊魚肉,厚厚的非常嫩滑肥美,入口即溶!雖然湯底濃厚,但都蓋不了魚肉那種鮮甜味道!最特別的地方是魚骨,佔大部份都是乳白色的軟骨,口
鴨嘴鱘$368(限量發售,每天十條)
有兩種食法,爽口酸菜/麻辣水煮
店員介紹這種魚屬淡水魚,它的魚皮很光滑沒有魚鱗,將魚起成一塊塊魚肉,厚厚的非常嫩滑肥美,入口即溶!雖然湯底濃厚,但都蓋不了魚肉那種鮮甜味道!最特別的地方是魚骨,佔大部份都是乳白色的軟骨,口感脆脆的,含豐富的骨膠原蛋白!
這條魚整體來說,全條都可以吃,像俗語所說:「骨都食埋」!

都江堰茶香鴨魚戀$152
鴨件表面甘香酥脆,釀鯪魚肉在鴨肉內,有層次口感,鴨肉散發出陣陣茶香味,店員介紹先把鯪魚釀鴨肉蒸熟後,再用滾油蓋上鴨皮表面,令外層非常香脆!不會太重油膩感,香脆又可口!可以沾上小小辣椒粉,更美味!
整體來說,「鴨嘴鱘」真是非常特別!不論外型,味道,口感,都令人吃過後回味無窮!特別適合愛吃魚的人士!酸菜再配上適合的辣度,有種獨特的麻香味,使人吃過不停!
下次來要大膽一點挑戰一下「麻辣水煮鴨嘴鱘」!!!看到餐牌上有很多特別菜式都未試過,其實經過今次經驗,知道份量那麼十足,帶多點朋友來試就最合適了!因為可以吃更多不同種類的菜式。
  • 鴨嘴鱘
2016-04-24 205 浏览
約了朋友一嚐四川菜,因為喉嚨痛,所以不得不點非spicy食物。我們點了沙茶醬鴨讓魚肉,醬鴨炸得非常脆口,味道具濃郁沙茶醬味,加上魚肉配搭,非常可口。另外,點了雞湯雲吞,雞湯用新鮮雞淆製而成,非常鮮味,一口雲吞配上鮮雞湯,鮮嫩無比。最後,還是點選了一碟夫妻肺片,麻辣香茅味果然醒神,麻辣香味在味蕾觸角跳動着,加上鮮製香燈汁,比喻為天仙配搭。
2016-04-21
2016-04-24 215 浏览
其實一直都成日經過這間店但一直冇時間去,今日難得做完瑜伽約朋友就諗住試下,可能因為9點關係吾太多人不用等,今次因為同朋友叫了一些小食和面,每人大約$160都合理而待應服務態度的確不錯。入面裝潢好得意用熊貓主題,連杯碟都印有熊貓好可愛,而餐前小食生都炸得香口而吾咸Steamed lamb 隆昌氣水羊肉$148:未見過當然想試下,原來係羊肉加四川粉走油,之後蒸到最大火時放入去蒸到剛熟就完成。食落羊味都不錯而粉又吾會太多而成口粉,口感都特別未食過,上面加左類似七味粉增加了香和辣度,而最底的薯仔吸左羊肉味都淋而有味道,未食過都可以一試Meat dumplings in chicken soup 雞湯抄手$56:湯吾太味精,食落豬肉雲吞足料而味道夠,皮厚左少少但滑身,份量都不少而且大隻。Chongqing hot and sour rice noodles 重慶酸辣粉 $52:辣度剛好而湯夠熱,紅薯粉份量剛好每人一碗,而紅薯粉口感一流吾會太淋身。Fried fresh asparagus lettuce with fungus 雅安青筍炒雲耳$68:最後當然想食清少少。朋友話這個未食過,話有口感

Fried fresh asparagus lettuce with fungus 雅安青筍炒雲耳$68:最後當然想食清少少。朋友話這個未食過,話有口感而吾硬身,少少菜甜味,中和到剛才食辣的辣度
2016-04-23 163 浏览
以川菜為主既食店 (不要誤以為四川菜就一定好辣, 簡單講 川菜有好多餸都唔辣 而 正宗四川菜館 若食物係辣 佢會喺menu同你講, 而廚師會一早分好邊d食物辣 邊d唔辣, 邊d好辣, 某程度上客人不能調教辣度)重慶酸辣粉 52 蚊四川菜每一間就算同菜式味道都會完全不同 呢個酸辣粉 比較酸辣適中, 花生葱花比例正常 , 而酸辣粉口感比較爽口 煙韌 . 冇甘易咬開 . 雖然係粉係煙韌 但浸得耐都盡吸辣汁 唔錯沙坪霸水煮牛肉 148 蚊香噴噴既水煮牛肉 牛肉係鮮牛肉 食落軟綿綿 湯底麻辣為主 入面有麻子辣椒 芽菜 而估唔到仲有芽菜同芹菜 令到醬汁味道辣得黎有種清新既感覺, 最驚喜既係 入面充滿住爽口新鮮大大件既窩筍 大滿足!錦里夫妻肺片68 蚊凍食四川名菜 基本上我一食四川菜必點 呢味用牛肉同牛內臟整成既冷盤 每間食店唔同 而十二味用牛展 牛舌同 金錢肚多 所以食落偏爽口煙韌 加以辣油同芝麻 充滿住香辣!油渣 熗津白 68蚊用豬油渣 同新鮮既津白一齊炒 最緊要夠新鮮同有鑊氣 配以辣椒同油渣既油同鹽味吊味 食落夠惹味以我所知四川菜口味眾多 用區區幾種醬汁配料就可做成過百種口味 而同好多香港既好
重慶酸辣粉 52 蚊
沙坪霸水煮牛肉 148 蚊
錦里夫妻肺片68 蚊
油渣 熗津白 68蚊
以我所知四川菜口味眾多 用區區幾種醬汁配料就可做成過百種口味 而同好多香港既好多川菜館 碟碟餸味一樣 既唔同 我食呢幾味 已感受到酸辣 麻辣 咸辣 唔同既味 食物質素我幾滿意 , 而且除左薯粉偏貴外 , 其它價錢喺tst呢個貴區黎講可以接受 值得食下!
外卖自取
2016-04-21 192 浏览
江湖菜十二味系列既餐廳,相信大家一定聽過牛肉粉啦。原來佐敦個邊仲有間食巴蜀菜架喎,辣野喎,司令梗係要試下。一入去已經好大陣麻辣香,淫賤度十足,很對味兒😹!餸菜並唔係一味死辣,辣到你出曬汗個種,而係香料味比較重,愈食愈惹味個種。最後兩個人叫左四樣野食,食曬! 水煮牛肉🐂($148)司令最中意尼道餸,一上枱已經好有氣勢。 牛肉係肉片,偏瘦,但每塊都有一定厚度,食落都幾嫩👍🏻,唔似其他地方會用肥牛,冇乜口感。 望落好多不過大部分係芽菜同蒿筍,蒿筍切到一大片,食落爽口😍。而且佢麻辣感重,一路食個嘴會一路有麻痺感,怕辣既可落單時叫小辣! 香辣爆炒花甲🐚($128)花甲炒得好香,好惹味,香料味重,粒粒都有肉而且舊肉非常大舊。不過好多粒都冇開殻😢,要自己用手打開。 鉢鉢雞🐔($108)類似口水雞既冷盤,雞肉出奇地好滑,雞皮亦唔肥。 個醬汁比較濃稠,油比較多,不過唔算太辣。 辣醬豬手🐷($48)豬手炆得好淋,充滿骨膠原😍,辣度唔高,個汁撈飯非常好食。 底下仲有好幾舊蘿蔔,超級入味,炆到一夾就散,正!

江湖菜

水煮牛肉🐂($148)

司令最中意尼道餸,一上枱已經好有氣勢。

香辣爆炒花甲🐚($128)

鉢鉢雞🐔($108)

類似口水雞既冷盤,雞肉出奇地好滑,雞皮亦唔肥。
個醬汁比較濃稠,油比較多,不過唔算太辣。

辣醬豬手🐷($48)

豬手炆得好淋,充滿骨膠原😍,辣度唔高,個汁撈飯非常好食。
底下仲有好幾舊蘿蔔,超級入味,炆到一夾就散,正!
2016-04-19 261 浏览
前陣子去了兩星期紐西蘭旅行,每一餐都是美味豐富的牛扒,青口。雖然餐餐美食,但卻對辣辣的味道何其掛念。由於本人無辣不歡,一返港就立刻找尋辣中之首的四川菜。川菜是中國四大菜系之一,包含了麻,辣,鮮,香的原則。個人一向認為,要找尋正宗川味是要北上覓食,唯獨這次經朋友介紹這間位於尖沙咀的《十二味巴蜀江湖菜》,確實令人食過翻尋味,好辣的朋友一定能得到心靈和味蕾上的滿足。《十二味》這開首的餐廳,今次已是我吃過的第三間了,每次吃過後都是回味無窮。得知在尖沙咀開了另一系列的分店,回港後第二天便急不及待去滿足一下辣癮。店舖位置方便易找,就在彌敦道尖沙咀警署對面。店舖裝修感覺年輕,牆上寫上各種川菜,用的餐具都很可愛,是代表四川的熊貓公仔,《十二味》強調由四川師傅主理,足見口味一定正宗。首先是《無敵好吃系列》之渝北兩路水煮魚,$298。渝北水煮魚真實是麻辣水煮魚,是一道色香味俱全的四川菜。此菜肉質嫩滑,麻辣不燥,鮮香醇厚。店舖選用新鮮生猛活魚,烹調出来的肉質一點也不會變“鞋口”,口感滑嫩,油而不腻。各種香料既去除了魚的腥味,又保持了魚的鮮味。滿目的辣椒红亮養眼,辣而不燥,麻而不苦。每盤水煮魚底部都藏有芽菜,
首先是《無敵好吃系列》之渝北兩路水煮魚,$298。渝北水煮魚真實是麻辣水煮魚,是一道色香味俱全的四川菜。此菜肉質嫩滑,麻辣不燥,鮮香醇厚。店舖選用新鮮生猛活魚,烹調出来的肉質一點也不會變“鞋口”,口感滑嫩,油而不腻。各種香料既去除了魚的腥味,又保持了魚的鮮味。滿目的辣椒红亮養眼,辣而不燥,麻而不苦。每盤水煮魚底部都藏有芽菜,韮菜,萵筍,寛粉等,既飽肚,亦增加纖維。
第二樣是《江湖爭霸系列》之寛窄巷子鉢鉢雞,$108。
寬窄巷子是指古老建物裡的巷子,裡面隱藏著許多氣派奢華的私房餐廳和酒吧,亦保留了一些地道小店。這道前菜鉢鉢雞是以陶器鉢盛放配以麻辣為主的佐料,加上多種調味的雞件拌和而成。是一道非常開胃的涼菜。雞件皮脆肉嫩,麻辣鮮香,甜咸適中,混合花生和芝麻香,令人齒頰留香,伴著爽脆青瓜吃,一解火辣感覺。
最後是《便宜到爆系列》之川北涼粉,$28。川北涼粉,是四川名小吃,凉粉就是以綠豆粉為材料制成的凉粉,潔白晶瑩,口味酸辣回甜,是夏天必點小吃。
由於每道菜都相當火辣,不得不點了一些清甜,爽口的飲料來解一下辣。推介椰青水蘆薈粒粒,椰青水有陣陣椰子香,而且微甜,非常解辣。其次是西瓜汁,西瓜汁甜度適中,不似加入了糖水,那一種暢快感覺,趕走了麻痺了的味蕾。
這頓川菜確實令人十分滿意。《十二味巴蜀江湖》展現了川菜中的麻,辣,鮮,香的特色。而且每道都保持了傳統的風味,令嗜辣者一試難忘。場內不難見到內地人光顧,很明顯那味道令他們尋回了家鄉情懷。
2016-04-15
2016-04-19 256 浏览
上次食完紅磡嗰間十二味烤魚九宮格,對佢地個招牌烤魚仍然一直掛念,小粉絲極度期待同十二味再度纏綿,今日,機會黎喇,飛雲。十二味巴蜀江湖菜位於尖沙咀山林道同埋彌敦道交界,新天地酒店地下,十二味呢個排頭,由第一間厚福街藍馬既香鍋,第二間紅磡既九宮,第三間既牛肉粉,到依家香鍋搬左黎山林道口再易名巴蜀江湖菜,我都一直有追隨,掛得十二味呢個排頭既,都有我鐘意既離港感覺,無論食物味道,架橕(鐘意大陸大過屎塔既水煮魚碗,真係好有氣勢,其實覇氣應該呈獻喺碗既嘥屎上而唔係喺車箱內),食物份量,樓面口音以致周遭食客都完全有大陸既感覺(呢度過半既食客都係捲脷既,不過中央幹部式既平頭裝髮型你唔會喺呢度搵到,食客以後生斯文為主,咁多陸客黎思鄉就證明靠得住啦),但係環境,衛生,裝潢,服務就完全係香港級數。搭幾個站地鐵就可以用自己方式過關,唔洗坐洗頭艇,和諧了中港,河蟹了矛盾。坐低左之後都用左好一斷時間揀食乜,雖然只得一張 menu,但款色比一般川菜多,絕對令你花多眼亂,張 menu 既 format,有啲西餐既感覺,有少少似jamie's Italian 個 menu 。食辣野又點少得啤酒呢,呢度大青島都只係38蚊
大青島
食辣野又點少得啤酒呢,呢度大青島都只係38蚊,再加上呢兩個冰杯,就睇得出十二味既細心同誠意啦,用冰杯黎飲啤酒,淨係視覺既享受都夠哂爽皮啦。
川北涼粉
28蚊竟然有咁大碟,涼粉極滑溜,面頭嗰 pat 蒜、豉、椒既混合物酸酸辣辣,加埋墊底嗰個甜豉油真係無得頂啊,而溫度方面又係非常之合適,堅係凍既,唔會係室溫。
寬窄巷子鉢鉢雞
有啲似口水雞,不過少啲油同埋甜啲,一入口感覺好特別,未食過咁有層次既口水雞,先係辣椒既油香,跟住係花生既甘香同少少既甜味,最後係少少既辣味。個汁杰過其他口水雞,增加左個掛湯力,正啊。
渝北兩路水煮魚
一上枱個盤都已經夠哂氣勢,目測起碼有40cm,夾起一塊魚放入口,嘩,滑到無朋友,呢個水煮魚亦都係少油版,以前食開既水煮魚夾上黎都會俾一層油包住,但係呢度除左油之外,都真係有少少水,感覺無咁油膩。
原本見 menu 仲有芝麻湯丸同埋金銀小饅頭,諗住食完飯先嗌,但係黎到尾聲已經比龐大既食物份量秒殺左,都好,有個藉口下次再黎過。
食飽飽行出山林道,一個我好喜愛既女歌手成長既地方,不過近排收到佢小休既消息,希望佢快啲出番黎啦;亦都希望十二味能夠再由山林道開始,由樹變成路,一轉眼經已殺出一條川菜既新血路。
2016-04-15
大青島