2020-09-18 162 浏览
今日中午同朋友去食餐好既,聽人介紹有間十三少唔錯,價錢唔貴味道又好,我同朋友二人就一於去試吓。食大餐,我第一下望餐牌就知道一定會叫依味(本身係想食酸菜魚但早排食完),就係麻辣小龍蝦。龍蝦雖少,但份量夠多,二人食一定足夠,龍蝦用上麻辣煮法我都是第一次食,但出奇地味道十分吸引,龍蝦肉沽滿了麻辣香味,非常匹配。菜類就叫左個乾煸四季豆,四季豆炒得都幾香,如果可以再辣多少少就會更加香口。最後就叫左個辣子雞軟骨,一望就非常開心,火紅紅的辣椒伴上雞軟骨,辣味十足,而且都好大碟,真係可以俾兩至四人share 。食完之後非常滿足。

2020-09-18 109 浏览
屋企人同我一樣都好鍾意食辣野,難得放假緊係出去食下野,之前見唔少人推介十三少酸菜魚,唔洗北上都食到好味既川菜,今次就試下佢涼拌土豆絲叫左個開胃菜涼拌土豆絲,好好食🥰口感爽脆,再配埋餐廳獨有酸辣醬汁,十分之開胃,食到停唔到口川式口水雞見到口水雞黎到真係流哂口水🤤份量都幾多,醬汁味道層次豐富,一開始食到少少醋酸味,之後就食到辣中帶香,最後就出現麻辣味道,雞肉好嫩滑,皮薄,雞唔會好肥乾煸肥腸肥腸一上桌建議盡快吃,輕輕炸過既肥腸,帶有光澤,除左聞到辣椒的香味之外,仲有少少花椒既麻味,口感煙韌有彈性😋整體協調非常好乾煸四季豆我地成家人都最鍾意呢道菜😍一來炒得夠乾身,二來好夠火喉,再者四季豆本身味道鮮甜,再加埋辣椒一齊炒,非常惹味

涼拌土豆絲

川式口水雞

2020-09-08 202 浏览
呢排天氣悶熱又潮濕,搞到個人無晒胃口,朋友提議去食川菜辣醒醒胃!十三少酸菜魚 (唔辣)有辣有唔辣,任君選擇。揀咗唔辣,魚片白雪雪,入口滑嫰,酸菜吸盡魚湯精華清爽鮮美。乾煸四季豆香氣十足,咸香惹味夠香口,好啱送飯!乾煸肥腸肥腸香辣夠味,口感彈軟唔韌,食落又辣又麻好香口,一食就停唔到口 。麻辣小龍蝦醬汁濃郁,小龍蝦殼薄肉嫩飽滿,食落鮮味又有彈性,除咗辣之外,又麻又香,麻嘅口感同香味層次都把握得好好,惹味又有層次感,令人回味!

十三少酸菜魚 (唔辣)

乾煸四季豆
香氣十足,咸香惹味夠香口,好啱送飯!

麻辣小龍蝦
2020-09-03 224 浏览
天氣炎熱,我卻更喜歡食辣野,出一身汗,幫助排毒。黎到十三少酸菜魚,我就先叫個麻辣鹵豬手,雖然名稱叫麻辣鹵豬手,而且帶點赤紅色的,但食落其實不是十分辣,而且做得肥而不膩,Q彈軟嫩,非常爽口。之後,我當然要挑一挑戰這裡的名菜,十三少酸菜魚。這就有點意思,酸菜魚不論作為火鍋湯底或送飯菜式都是一流的開胃菜,首先酸菜的味道非常強烈,而且酸中帶辣,配上嫩滑的魚,魚要連湯及配菜一齊食先夠過癮。朋友話想食一個小食,叫乾煸肥腸。其實即是豬大腸,好耐都未食過,原來大腸用辣炒形式去煮都幾好味,比較乾身同辣爽。食辣愈食愈開胃,最後都要叫碟蝦仁炒飯,炒飯入面豐有蛋黃,炒得非常香口,配埋酸菜魚一齊食,味道實是一流。
天氣炎熱,我卻更喜歡食辣野,出一身汗,幫助排毒。

2020-09-01 163 浏览
地道四川菜traditional sichuan cuisine in hongkong冇得去旅行又想食地道川菜?十三少酸菜魚一定係心水之選,不止環境乾淨,坐得舒服,而且服務態度很好,一定會是很好的用餐體驗!涼拌土豆絲作為開胃前菜真的很好味!酸酸味味酸度可口適中,口感清爽。乾煸四季豆難得見到鍋氣小抄,一定要點來試試,四季豆炒得很脆很入味,香蒜令味道更升一層!口水雞口水雞陣陣麻香,雞肉嫩滑,肉質爽滑,好好味!
地道四川菜

涼拌土豆絲
作為開胃前菜真的很好味!酸酸味味酸度可口適中,口感清爽。

口水雞
口水雞陣陣麻香,雞肉嫩滑,肉質爽滑,好好味!
  • 口水雞
  • 乾煸四季豆
  • 酸菜魚
2020-08-29 273 浏览
知道朋友無辣不歡,而我也喜歡吃辣的,於是就約朋友一起去吃辣的。來到這間十三少酸菜魚,一定要來個酸菜魚,而且是要辣的。我們還選擇了麻辣小龍蝦、麻辣鹵豬手,椒麻皮蛋。十三少酸菜魚 (辣):酸菜魚是一道非常開胃的菜餚,魚肉嫩滑又沒有魚骨。湯酸香鮮美,微辣不腻。麻辣小龍蝦:肉質彈牙鮮甜,醬濃又麻又香。麻辣鹵豬手:吃下去麻辣爽脆又開胃,也沒肥膩的感覺。椒麻皮蛋:澄黃色的流心皮蛋,入口黏糯,又麻又辣,香辣清爽開胃,十分過癮。

麻辣小龍蝦:肉質彈牙鮮甜,醬濃又麻又香。

麻辣鹵豬手:吃下去麻辣爽脆又開胃,也沒肥膩的感覺。

2020-08-25 153 浏览
紅糖糍粑外脆內軟,入口先食到紅糖香甜嘅味道,跟住就係糍粑軟綿煙韌嘅口感,味道口感一流,有驚喜!乾煸四季豆四季豆炒得夠乾身同夠火喉,但又唔會好油,口感爽脆,味道清甜,加埋辣椒同肉碎,食起嚟甜甜地又帶咸香,香濃惹味,仲好有風味。辣子雞軟骨雞軟骨金黃香脆,外脆內爽而滑,有焦香嘅酥脆感又唔會好乾身,香口惹味,辣勁十足,口感豐富,唔會好油膩,食得過癮!送飯送酒一樣啱,令人食唔停口,無辣不歡嘅人一定唔可以錯過!
紅糖糍粑

• 辣子雞軟骨
  • 乾煸四季豆
  • 紅糖糍粑
2020-08-15 250 浏览
突然想食D 重口味既菜式,就試下呢間隱敝食肆啦❣️十三少酸菜魚 (唔辣)香港都可以有好食嘅酸菜魚,仲可以有唔辣揀,仲駛乜北上咁周車勞動呢。因為唔想成餐都係麻辣同一隻味,所以叫左唔辣既酸菜魚,睇落好大盤,食下食下就食哂,夾埋D 酸菜酸酸甜甜好開胃,魚肉仲好滑,D 湯最好用黎撈飯,又KO 一碗飯🐷🤦🏻‍♀️❣️麻辣鹵豬手豬手好淋唔駛用力就可以夾開,D 鹵水肉炆到好入味,又麻又辣,其實好過癮,同埋D 香料好香,聞到有花椒麻油味,好正❣️麻辣小龍蝦香辣既小龍蝦,又麻又辣,肉質彈牙,唔好以為細細隻無乜野食,原來都好多肉,仲有D 青瓜好爽口❣️粒粒蛋黃蝦仁炒飯唔食D 飯落肚個肚好唔實在,所以叫左碟飯試下,D 飯炒到粒粒分明,因為加左蛋黃黎炒,所以好香口呀😋叫左太多野食唔哂,咁就打包留番聽日帶飯慢慢歎
突然想食D 重口味既菜式,就試下呢間隱敝食肆啦

❣️十三少酸菜魚 (唔辣)

❣️麻辣鹵豬手

❣️麻辣小龍蝦

❣️粒粒蛋黃蝦仁炒飯
2020-08-12 156 浏览
屋企好耐無整炒田雞我食,心掛掛,嚟咗香港仔呢間叫十三少酸菜魚食鮮椒炒田雞!一場嚟到除咗我想食既炒田雞之外,我就梗係叫埋呢度既乾煸四季豆同辣子雞軟骨 同媽媽分享美食~鮮椒炒田雞份量好足!有好多田雞件,仲有幾多辣椒,炒得幾夠乾身同入味!又夠曬彈牙!幾正 !而辣子雞軟骨就好多辣椒,媽媽表示好脆口好香辣!之後要再嚟依過~另外,我哋叫既乾煸四季豆😛四季豆同肉末都好香濃惹味!呢餐真係夠曬惹味呀!下次再黎試下呢到既酸菜魚~☺️

2020-08-08 176 浏览
疫情在家悶悶不樂, 係拎野比朋友時,順路食返餐豐富的。乾煸肥腸香氣撲鼻,雖然叫肥腸但一啲都唔肥,口感爽脆!涼拌土豆絲+川式口水雞土豆絲冰凉爽脆,充滿麻香,酸酸辣辣,惹味開胃,送飯送酒都啱!雞肉嫩滑,入口有辣勁亦夠香口,食完之後feel到個咀發麻,不由自主咁流口水,但又忍唔住一口接一口,各種辛香帶嚟味覺嘅刺激感,好過癮!味道層次豐富,集麻辣鮮香爽嫩於一身!粒粒蛋黃蝦仁炒飯炒飯粒粒金黃,乾爽唔油,味道咸香,蝦仁爽脆。乾煸四季豆香辣爽口,斯味道濃郁,惹味開胃!
疫情在家悶悶不樂, 係拎野比朋友時,順路食返餐豐富的。

乾煸肥腸
香氣撲鼻,雖然叫肥腸但一啲都唔肥,口感爽脆!

涼拌土豆絲+川式口水雞

粒粒蛋黃蝦仁炒飯
炒飯粒粒金黃,乾爽唔油,味道咸香,蝦仁爽脆。

乾煸四季豆
香辣爽口,斯味道濃郁,惹味開胃!
2020-08-07 167 浏览
出糧請妹妹食野,佢話想食酸辣但唔想食米線咁悶~今次我上網搵搵,試下帶佢去食其他野,黎到十三少酸菜魚食酸辣野,叫咗個麻辣酸菜魚,我地開頭以為兩個人會食唔曬,因為真係睇落好大盤,但出奇地唔洗好耐酸菜魚全清,因為幾好味.所以我哋再叫多十三少麻辣香鍋,結果都係一樣,我地兩個瘋狂食蓮藕,菇菌同四季豆金好香辣好惹味,所以好快就掃晒.最後食到飽飽地,叫咗份蒜泥青瓜fresh下,口腔充滿青瓜既凍同爽甜我哋呢餐都食得好開心,之後會同妹妹再黎過
蒜泥青瓜
十三少麻辣香鍋
十三少酸菜魚 (唔辣)
2020-07-07
午餐
難得疫情好似舒緩左,終於可以約朋友出去食下飯。朋友們想食辣,不過我又唔係好食得辣(譚仔三小辣),所以見到呢間中菜有川菜又有粵菜就毫不猶豫咁book左。我地叫左個鮮魚湯浸時菜,份量都幾多,而且個湯底好好味,食下菜個人都可以健康d。另外仲叫左三個川菜,個椒麻皮蛋好香好麻,辣度唔係好勁,就算唔太食得辣嘅人都食得。個辣子雞軟骨睇落好似好辣咁,但其實唔會,d雞軟骨仲好酥脆,好適合做下酒菜!個乾煸四季豆都幾惹味。整體黎講呢間川菜都幾唔錯,可以再試多次。十三少酸菜魚
難得疫情好似舒緩左,終於可以約朋友出去食下飯。

個乾煸四季豆都幾惹味。
整體黎講呢間川菜都幾唔錯,可以再試多次。

十三少酸菜魚
椒麻皮蛋
鮮魚湯浸時菜
2020-07-17
椒麻皮蛋
鮮魚湯浸時菜
2020-08-04 131 浏览
放假問媽咪有咩想食 佢話想食豬手 我就search吓附近有咩食店有豬手食 搵到呢間食川菜叫做十三少酸菜魚既店鋪 我哋見到呢間店名叫酸菜魚所以就決左試吓佢哋既酸菜魚 要唔辣 想就咁食original既酸菜魚 嚟到真係幾大盤吓 有好多魚塊同酸菜 夾極都有 十分抵食 除咗酸菜魚之外 我哋叫咗媽咪今日點名想食既麻辣豬手 豬手好軟滑 皮嫩肉滑 仲好入味 啖啖充滿住骨腸咁味道同口感上都好豐富 連媽咪都話正另外我就幫老豆叫咗樣小炒撈飯 叫咗個麻辣香鍋 佢勁鍾意食啲蓮藕片 好香口惹味 佢仲送咗兩碗飯 食到好滋味咁款 而我都就好鐘意食皮蛋既 所以就叫咗碟椒麻皮蛋 皮蛋彈滑吸咗椒麻既精華 幾香辣惹味 呢度既食物都幾對我哋既胃口 相信之後會再同屋企人再嚟過丫

2020-08-03 84 浏览
呢日爸爸放假,好想食吓啲酸菜醒醒胃。我哋一行幾人嚟到十三少酸菜魚食川菜。因為呀妹唔太食得辣,我哋食咗一份唔辣既酸菜魚 。酸菜魚嚟到好大窩,雖然唔辣但唔會因為咁而無既惹味,魚肉幾滑口,酸菜好夠甜酸可口。原來唔辣既酸菜魚都可以咁惹味,正喎!嚟到當然想食返啲辣辣地既小炒。我哋叫咗個麻辣香鍋同埋乾煸四季豆滿足鐘意嚐辣既小弟同鐘意食素既媽媽。呢個麻辣香鍋有蓮藕豆皮、菇菌同蔬菜加上芝麻同香菜炒成,好鹹香惹味。平時唔多食飯既小弟都忍唔住要叫多碗飯。乾煸四季豆炒得好夠乾身食落香辣,都係撈飯一流呀!我哋一家都幾鐘意,所以就叫咗個紅糖滋粑。食落有淡淡既紅糖既甜品口感又煙韌 ,真係幾正!之後絕對會再去過!

2020-08-01 90 浏览
呢日兩代同堂共享天倫之樂 我同婆婆媽媽一齊食飯 選擇嚟呢間叫十三少酸菜魚既餐廳我哋分別叫咗鮮魚湯浸時菜 乾煸四季豆同埋辣子雞軟骨 三個人share鮮魚湯浸時菜 魚湯幾清甜蔬菜吸引咗魚湯既精華 食落幾香甜 婆婆話好啱佢口味 幾欣賞呢味菜式媽媽叫既乾煸四季豆 比想像中吸引好多 味道比起賣相更精彩 好鹹香惹味 令平時唔多食飯既我都化身成為一個飯筒而我揀既辣子雞軟骨都幾出色 全碟都鋪滿咗紅紅既辣椒 雞軟骨好蘇脆同香辣 送飯都一樣係好鬼正 我哋都食得好滿足 幾好味 之後我諗我會同fd嚟食

鮮魚湯浸時疏