2014-01-20 234 浏览
週日新界西北遊又怎少得勝利牛丸? 其實這一站是這次郊遊的主要目的之一哦。自從第一次吃過後就念念不忘, 感覺它是我在香港吃過最有牛肉味的牛丸。吃過了下午茶, 其實很飽但都一定要來吃一吃。點了個淨牛丸和飲品, 一口一粒的牛丸, 是我在香港吃過最有牛肉味的牛丸, 浸著牛丸的湯, 都帶有濃濃的牛肉味, 吃了都沒有味精感, 就知道是真才實料!! 就是我每次來元朗必吃的。

吃過了下午茶, 其實很飽但都一定要來吃一吃。

牛丸
就是我每次來元朗必吃的。
2014-01-19
牛丸
2013-10-01 66 浏览
別忘記加冬菜同男友路過入去食,2人share1碗淨牛丸牛腩($27)食左一半,都覺得好普通啫:牛筋幾冧、牛丸幾爽、牛腩入味。之後,突然發現原來碗入面有冬菜未食!我地試下加埋一齊食,連腩汁一併入囗,果然好味好多!P.S.鍾意辣嘅記住加辣椒油❤️
別忘記加冬菜
同男友路過入去食,2人share1碗淨牛丸牛腩($27)
P.S.鍾意辣嘅記住加辣椒油❤️
2013-10-01
  • 牛丸
  • 牛筋腩
2013-09-18 82 浏览
為什麼!?為什麼這間勝記牛丸贏得這麼多好評、笑哈哈 !?未去前我是很好奇,試過後倒是很驚奇了。 我們吃到最招牌的牛丸和牛筋腩,但味道不感人之餘,還更讓人傷感,後悔長途跋涉來元朗試這招牌,算了,就當到此一遊好了 。招牌牛丸($27)比普通還要普通,哪來的彈牙和爽口?  我吃到的只是幾粒結實而牛肉味不算濃郁的牛丸。27元9粒算不算抵吃就真的見人見智了,對我來講試過就算了,也不能理解它的名氣從何而來 。牛筋腩($27)比前者更不討好,特別討厭那味道又酸又怪的湯底(但又沒有清湯可選),吃得很不滋味 。同時,牛腩早吸收了那彷彿浸過太久酢菜的湯汁,味道很怪異 。牛筋也己經浸得爛溶溶,沒有理應爽口的質感。花椒八角的味道很突兀,酸味也不知從何而來,又碎又爛的一碗,份量也不算多,這個價錢來說就又點太貴了。 服務倒是非常殷勤、有效率,會主動協助食客搬椅、拿碗筷等。環境還算光鮮企理。抱到此一遊的心態來幫襯還好,若帶期待而來就會失望而回了 。
為什麼!?為什麼這間勝記牛丸贏得這麼多好評、笑哈哈
!?

未去前我是很好奇,試過後倒是很驚奇了。
我們吃到最招牌的牛丸牛筋腩,但味道不感人之餘,還更讓人傷感,後悔長途跋涉來元朗試這招牌,算了,就當到此一遊好了

招牌牛丸($27)
招牌牛丸($27)比普通還要普通,哪來的彈牙和爽口?

牛筋腩($27)
。同時,牛腩早吸收了那彷彿浸過太久酢菜的湯汁,味道很怪異

抱到此一遊的心態來幫襯還好,若帶期待而來就會失望而回了
2013-04-01 84 浏览
食完「串皇」再轉去「勝利牛丸」;店子小小,與一般粉麵店裝潢差不多。這裡食物選擇少只有牛丸、牛腩、多士及油菜。欣賞這裡的專注,沒有為迎合主流,把大量不擅長的食品引入,令整體食物質素下降。由於主打牛丸及牛腩,廚房很簡單只有兩大盤牛丸及牛腩跟麵或淨食,單併或雙併,價錢都是一樣,$27。非常易計,唔駛煩!牛丸表面平滑,而且粒粒大小一樣,有點人工化及大量生產的感覺;跟常見的粗糙感有所不同。咬下去,牛丸爽彈但牛味欠奉;牛肉裡面太滑,可能打牛丸太長時間,令牛應有的纖維消失了。腩汁湯底幾深色,味道應該幾濃牛味?喝一口,湯是淡淡的,而且有些酸味,唔知落左D乜東東。牛腩味道一般,只得數件而且「碎濕濕」,肉質炆得夠淋,但牛味欠奉。牛筋份量比牛腩多,但炆得太淋,沒有咬感。牛丸味道質素跟想象有些落差,試一次就夠。
由於主打牛丸及牛腩,廚房很簡單只有兩大盤牛丸及牛腩
牛丸味道質素跟想象有些落差,試一次就夠。
2012-03-30
2013-02-27 28 浏览
第一目標食店見長龍, 唯有另覓目標, 剛好在谷亭街附近, 就幫襯新舖的勝利牛丸.金剛小儀都有黎做飲食節目介紹, 還記得小儀將粒牛丸掟落枱, 隨即彈起, 就試一試吧.店內店外都坐滿食客, 流量極快, 和我們同枱吃牛丸牛腩河的叔叔花了一個杯麵的時間, 食完走人五香牛腩河 $27湯底色澤較深, 牛筋多過牛腩, 腩肉不是靚肉, 多是瘦瘦一塊, 未算韌, 味道就一般般貨式.新鮮牛丸河 $27牛丸係用新鮮牛肉打成, 係無筋的口感, 有啲失望, 相對質感較滑溜, 牛味又無想中濃, 河粉算爽, 但不夠滑, 還好有幾粒冬菜調一調味, 添一份鹹香.一人一碗$27, 完全吾飽, 純熟打底, 街坊們是當下午茶嗎?

五香牛腩河 $27
新鮮牛丸河 $27

• 招牌牛丸河
2012-10-21 38 浏览
到元朗出差,中午想找個地方吃點東西才回程,但好日都唔去元朗一次,對區內食肆非常陌生。利用 OpenRice 網站搜尋,發現位於谷亭街的「勝利牛丸」離自己位置最近,雖然見這家分店網上食評不多,不過位於康景街的總店,就好評如潮,心想兩店水準理應所差無幾,加上自己向來是個路痴,也不想再左尋右覓,就決定進店裡一試那自家製的新鮮牛丸。既然店子以牛丸掛帥,所以連貼牆餐牌也沒看,甫坐下即點來一碗牛丸麵,醒目的亞姐已第一時間提醒店裡所選用的是油麵,沒甚麼生麵、蛋麵等供應,擺明車馬,免得雙方誤會。碗麵端上來時,一數,牛丸共 6 粒,先咬一口,彈性不俗,吃來爽口彈牙,雖不算鬆軟卻毫不死實,有咬口,而且順滑度亦唔錯,完全沒半點黐牙的感覺,只是稍嫌肉汁唔夠豐富,不過整粒牛丸最大的弊病,竟然是入口淡而無味,味道非常的寡。幸好有檯上有辣椒油供應,筆者雖然一向不算嗜辣,但對著這般淡口的牛丸,亦只好狂下辣油以增添食味。後來發現原來是要以牛腩或牛筋等配對牛丸雙併來吃,是坐在我對面的一對母女教路的。據說店子的牛腩炆得軟腍入味,而且以濃味的腩汁配對爽彈的牛丸,再放點冬菜入口作伴,食味能即時提升不少,看來這些街坊比我更懂
勝利牛丸
牛丸油麵
牛丸彈性不俗,可惜味道非常淡口
添味辣椒油
後來發現原來是要以牛腩或牛筋等配對牛丸雙併來吃,是坐在我對面的一對母女教路的。據說店子的牛腩炆得軟腍入味,而且以濃味的腩汁配對爽彈的牛丸,再放點冬菜入口作伴,食味能即時提升不少,看來這些街坊比我更懂得吃啊!

2012-10-17
2012-09-03 22 浏览
繼續補寫元朗搵食記~~~其實都差唔多到尾聲架喇~~今次要寫的是勝利牛丸~食完雲吞同牛腩(@好到底)~就去埋附近食牛丸~~~遠遠望到大直路的遠處有一家勝利就走左過去~原本只想買一些牛丸來試試,不過見到好似無得就咁買幾粒試下...所以就叫了一碗牛丸河(好彩好到底的麵不算大碗,否則一定吃不下)點完才有點後悔...早知叫雙拼試埋牛腩比較下~~~為了無咁核突~~二人叫多了一杯菊蜜也不算大碗的~~對於搵食的我們來說是好事~~因為不用吃得太飽而嚐不到別的~~菊蜜倒沒什麼特別~~有點像我讀書時愛喝的維他紙包菊蜜...=0=呢到卻賣十多元...主角牛丸卻很讚! 成粒放入口(小妹口大....覺得咁樣最試得出彈牙程度)honey同我的反應很一致...都是想起了星爺的戲...可用來乒乓球!!!!!好好好好好彈牙呀~~~~另外,佢質感較滑,全部都無筋!!!正!仲唔鞋口tim~~真係唔錯~味道方面嘛~~~沒有雪味就是了略欠牛味~原本仲想放棄呢間...驚食得太飽~~好彩有食咋~~~至於河粉~~是配角也~請恕小妹太飽~~全權交由另一半清場~~~hahaha二十多元一碗~價錢還可以~可以一試^^
繼續補寫元朗搵食記~~~其實都差唔多到尾聲架喇~~
今次要寫的是勝利牛丸~

點完才有點後悔...早知叫雙拼試埋牛腩比較下~~~

為了無咁核突~~二人叫多了一杯菊蜜

味道方面嘛~~~沒有雪味就是了
略欠牛味~
原本仲想放棄呢間...驚食得太飽~~好彩有食咋~~~

二十多元一碗~價錢還可以~可以一試^^
2012-07-14 22 浏览
跟朋友行完山,打算到元朗晚飯。豈料去到元朗,也不過是5時許。吃晚飯,好像早了一點,但又超肚餓,怎辦?朋友提議先找點下午茶醫醫肚,身為元朗地膽的我,當然要一盡「地頭蟲」的責任,向他們介紹馳名的勝利牛丸啦。最初,我打算只吃菜,留肚吃晚飯的。畢竟,我經常可以食到,加上個多小時後又再食,真不想自己暴漲呢。可是,一入店聞到那香香的牛腩味,就真的是什麼也忘記!!去勝利牛丸,當然一定要食牛丸啦!但它的牛筋牛腩其實也是非常美味的。通常在難以取捨的情況下,我會叫雙拼,那就可以一次過滿足所有願望 再加上在這裡點雙拼是不用加錢的,學朋友那句︰唔係唔叫呀?!就是這樣,麻煩5碗丸腩麵這裡的麵,不是什麼粗麵幼麵蛋麵蝦子麵,而是軟硬適中的油麵呀!!牛丸新鮮彈牙,牛肉味濃,吃上來完全不像平日吃到的質感。平日吃的,總是有一點點筋,或鞋鞋的感覺。但這裡的牛丸,單是表面看上來,已經是滑滑的,好像剝殼雞蛋一樣呢 雖然它比平日吃的牛丸細粒,但味道真是有天壤之別,再加上它的彈牙程度,實在沒有其他牛丸可以媲美。牛腩是用淆製多年的腩汁燜出來,所以肉質嫩滑,兼超入味!!吃上去時,會有膠質的感覺,因為腩汁是吸取了N年的日月精華呢。特別當

再加上在這裡點雙拼是不用加錢的,學朋友那句︰唔係唔叫呀?!
就是這樣,麻煩5碗丸腩麵
點忍口??
牛腩是用淆製多年的腩汁燜出來,所以肉質嫩滑,兼超入味!!吃上去時,會有膠質的感覺,因為腩汁是吸取了N年的日月精華呢。特別當你吃牛筋的時候,這感覺會更為明顯,你會完全感覺到自己在補充骨膠原呢

不說不知,其實很久以前的勝利,只有丸腩這兩款食物出售。一直認為,需要對自己很有信心的店,才能只賣自己的招牌。而勝利,正正就是這種!!! 只是近年在競爭越來越激烈的情況下,勝利才開始賣三文治呢。

真擔心在租金越趨高昂的年代,老鋪為了生存而需要遺背自己的宗旨,最後連那種昔日的味道也一併遺棄......
點忍口??
2012-05-31 15 浏览
很多年沒來元朗食,一來便食碗雙拼。從前第一次來食,只​需$17現在卻加到$23。真是物價飛升得很厲害。這店​最出名的,只有五香牛腩和新鮮牛丸。單單只賣兩款食品,​已經在元朗有三間分店。五香牛腩味道獨特別家真的找不到​,牛腩軟"林"味香。他的牛丸比他的牛腩更加獨步食界,​彈力有牛肉味入口。入到元朗一定要來試試!!
好好味的五香牛腩併牛丸麵
好好味的五香牛腩併牛丸麵
2012-05-29 38 浏览
香港的交通費確實昂貴,從屋企出發入元朗打個白鴿轉,來回兩程已花接近六十元。走到這個鮮有踏足的地方,首要任務當然是搵食!由於今次是即興節目,之前沒有做好功課,只是單憑記憶尋找一些廣受歡迎的食肆。第一個目標是大榮華酒家,可惜人潮實在太過恐怖,有食客已在埋怨等上個多小時,見此情況我們只有打退堂鼓。走著走著,看見勝利牛丸的招牌,猶記得這裏也頗為出名,於是便走入店子祭祭五臟腑。本以為麵食店會有各類如雲吞、魚旦、墨丸等配料,怎料這裏只售牛丸和牛腩,單雙拼均售23元。另還有一些三文治和冷熱飲品。不用多想,就要一碗雙併河粉。食物送上的速度是超級快,幾乎是一落河打,轉頭便有食物送上桌子。論份量而言,碗子不算大,但吃起來又覺得很飽,可能是河粉吸收了湯底的緣故。這裏的湯底呈深啡色,質地濃稠且糊口,相信是時間累積的成果。牛腩頗為碎身,肉地很瘦但不算嚡口,另牛筋是精髓所在,每一片滑溜腍身,盡吸濃郁湯汁的味道,咬落有黏黏感覺,似乎很重骨膠原哩!牛丸每碗有三粒,打得細緻緊密,無渣亦無筋,可是又不算太彈牙。冬菜是錦上添花,略加一點更能突顯味道。不消一會,整碗河粉已徹徹底底落入我的肚子裏,下一程吃甚麼好呢?

$23 (早餐)
2011-08-09 25 浏览
作為元朗人應該沒有太多個是未曾吃過勝利牛丸的吧?這裡的牛丸的確出色,無給人粉粉的感覺,而且很彈牙,味精也吃不出來,難怪他如此成功的!牛筋也炆得腍滑入味,湯頭是濃郁的腩汁,可恨是河粉一方面是煮得未夠腍,二來又挺粗嚡的,未能吸盡湯的味道,實有需要更換供應商呢!
作為元朗人應該沒有太多個是未曾吃過勝利牛丸的吧?

2011-08-07
2011-07-11 19 浏览
星期六同朋友去左元朗睇戲,睇完戲朋友就話想食嚟呢度食,本來係諗住去另一間的,但係已經唔見左,於是就嚟左呢間啦,估唔到係元朗都有三間分店.2點幾都幾多人喎,全間舖頭只係有牛丸及牛腩,單隻拼都係21元,還有一些多士西多士之類,我地每人叫左一碗雙拼,我食河粉,朋友食麵,超快就嚟,唔係好大碗,但係d料舖晒係面度,好豐富呀,有三粒牛丸及一些牛腩,個湯好濃好香牛腩味呀,牛丸真的好爽口彈牙,好味,普通size,我覺得啱啱好,牛腩唔會好肥,有一些牛肋,好淋身好入味.河粉份量其實都唔少的,吸晒d牛腩味道的.朋友的麵唔係茶餐廳食開既麵,係油麵嚟架.朋友話想食西多士,於是叫左一份芝士西多士一齊食,西多士都好快嚟,勁!! 西多士面有一塊四方形的牛油,慢慢溶掉,舖滿個西多面,好想快d食,加些糖漿落去,切開入面係溶掉了的芝士,好香,又咸好甜咁都幾得意呀!不過食得多都會漏!!我地兩個人一齊食就啱啱好啦!!呢度仲有支裝細支汽水架,正呀!!

呢度仲有支裝細支汽水架,正呀!!
2011-07-09
我知道勝利牛丸一向係元朗好有名氣的...尋日出去元朗...好熱...本來想坐低飲杯野...但由於呢間勝利我想試好耐, 於是老公就提議去了...一坐低, 真的無選擇...只得牛丸+牛腩可選擇...於是就叫了一碗牛丸米+牛腩河...頂唔順要叫一杯凍檸茶...$13好貴檸茶先到, 好濃, 仲有D苦澀味... 牛丸米到, 有少少冬菜係上面...牛腩河, 望落好足料WO..試試牛丸, 只有爽, 一點牛味也沒有..牛腩, 好淡, 佢D五香味真係唔識欣賞...河粉都覺難食...連我個兩歲半的小BB都話好難食, 果下先搞笑...唉, 我係新墟食既21蚊粉面餐仲好食過佢呀....超級失望...仲寫明賣牛丸...真係OMG...睇睇OPENRICE見原來有三間分店..可能我去了最差的那間了
我知道勝利牛丸一向係元朗好有名氣的...
尋日出去元朗...好熱...
本來想坐低飲杯野...
但由於呢間勝利我想試好耐,
於是老公就提議去了...

一坐低, 真的無選擇...只得牛丸+牛腩可選擇...
於是就叫了一碗牛丸米+牛腩河...
頂唔順要叫一杯凍檸茶...$13好貴
檸茶先到, 好濃, 仲有D苦澀味...
牛丸米到, 有少少冬菜係上面...
牛腩河, 望落好足料WO..
試試牛丸, 只有爽, 一點牛味也沒有..

牛腩, 好淡, 佢D五香味真係唔識欣賞...
河粉都覺難食...
連我個兩歲半的小BB都話好難食, 果下先搞笑...

唉, 我係新墟食既21蚊粉面餐仲好食過佢呀....
超級失望...
仲寫明賣牛丸...真係OMG...

2011-06-19
$27.5 (下午茶)
2011-01-09 39 浏览
唉! 好耐無寫食評,不過真係忍唔住手要寫,事關成間舖打正招牌係賣牛丸,但d質數差成甘,點都要比個劣評佢架la!甘難得入元朗,諗住食下唔多野都好啊!見到對面馬路大大個招牌寫住勝利牛丸,唔多唔少都覺得應該去試下。入到去,當然係兩眼望望,睇睇有咩好食,點知一坐低,個阿姐就話:呢度得牛腩同牛丸架喳(=..=")okay 甘就一人叫一豌牛腩河同牛丸河lo!!!一來到,牛腩河成pat野甘,碎晒,好似d煲湯用剩既碎肉,甘都叫牛腩?食落去更加唔店,====,,,=====似殘喳多d!!牛丸就更加衰到無人有,外表睇落正常,不過食落就.............咩黎架???面粉啊???好彩佢無話係手打, 但都衰過機整la!!唉........食過好多粉面店既牛丸都好過佢la!(<<<----好心唔好打正招牌賣牛丸)河粉就無咩特別,但無味兼且唔夠滑身。離開時,見到佢佢招牌寫住: 自製牛丸,秘製牛腩(勁灰---,,----)味道:ref to 上面環境:黎得呢度當然唔預佢環境好la, 比高一分佢服務:單係阿姐對個個客人甘既態度已經可以比最低分佢衛生:都可以比兩分既抵食:難食就點都唔抵..
點都要比個劣評佢架la!

甘難得入元朗,諗住食下唔多野都好啊!
okay 甘就一人叫一豌牛腩河同牛丸河lo!!!

似殘喳多d!!

面粉啊???

河粉就無咩特別,但無味兼且唔夠滑身。

味道:ref to 上面
環境:黎得呢度當然唔預佢環境好la, 比高一分佢
服務:單係阿姐對個個客人甘既態度已經可以比最低分佢
衛生:都可以比兩分既
抵食:難食就點都唔抵...仲要碗野個size 細過一般粉面店.仲要賣 $21 ....超級唔抵。
甘大個招牌都有返甘上下質數,名不符實。
差:無呢口感,好多面粉既牛丸。做壞招牌。
差--碎肉殘渣=,="
2011-01-09
$21 (其他)
2010-12-31 16 浏览
前往南生圍的第一站, 就是到元朗吃個當地午餐不要見怪, 我這些九龍人真的十年也不會去一次元朗, 今次難得效遊, 當然要吃盡元朗名菜!勝利牛丸在電視見過, 地方也不難找到一進去阿姐就問吃什麼, 其實也沒有什麼選擇可言, 就是牛丸牛腩單雙拼同價, 點了雙拼河後, 欣賞一下內裡鋪局, 也就是普通的粉麵檔, 不過當然選擇很少, 價錢又比較貴, 和牆上貼滿雜誌介紹啦~牛丸牛腩河 $21份量都幾少, 河粉只得2啖, 牛丸和牛腩加埋比粉還要多!真不知平時來吃的人怎樣吃得飽第一啖試試加了腩汁的湯, 都算清甜無味精!之後試試牛丸, 果然跟出面的不一樣, 比較實淨和彈牙, 口感較普通的優勝!再試牛腩, 很入味, 根位部份很多, 大都很滑! 不錯!不過我最最最最愛的竟然是這裡的辣椒油, 刺激非常! 一打開蓋已聞到很香! 喜歡吃辣的一定要試! 差不多個個人也用一匙辣油來點牛腩, 超正!我跟朋友吃到要把辣油打開蓋放在面前方便"不"呢!其實這裡抵就真的不是很抵了, 不過也幾值得一試的, 笑面是給作為元朗驕傲的牛丸!特地來吃牛丸就當然不會啦, 但他日經過時也一定會來吃的!
前往南生圍的第一站, 就是到元朗吃個當地午餐

勝利牛丸在電視見過, 地方也不難找到

單雙拼同價, 點了雙拼河後, 欣賞一下內裡鋪局,

牛丸牛腩河 $21

份量都幾少, 河粉只得2啖, 牛丸和牛腩加埋比粉還要多!
真不知平時來吃的人怎樣吃得飽
第一啖試試加了腩汁的湯, 都算清甜無味精!
再試牛腩, 很入味, 根位部份很多, 大都很滑! 不錯!

我跟朋友吃到要把辣油打開蓋放在面前方便"不"呢!

特地來吃牛丸就當然不會啦, 但他日經過時也一定會來吃的!
2010-12-30