2005-06-07 9 浏览
今日午間在黃金附近, 本來想去鵝記大王, 但因為人多關係, 結果去了劉森記.黃金附近有很多"記", 有容記, 英記, 新合記, 炳記牛牛, 仲有劉森記.但劉森記是我較少光顧的一間. 主要覺得並不起眼. 午間附近選擇很多, 晚間又不想只光顧麵店.今日我跟從主流, 叫了蝦子撈麵, 因為怕齋食無餸撈麵, 於是叫了個淨雲吞.舖面姐姐先來蝦子撈麵, 如很多人覺得, 很多蝦子. 亦如一般撈麵, 伴以一碗上湯. 雖然個撈麵並不令你有"嘩"一聲的感覺, 但細嚐下卻洋溢蝦子的香味. 而麵身很乾爽, 沒有油膩或梘水的味道. 很好吃. 看過舖外的雜誌報導, 原來是老闆每天用竹昇打出來. 平凡中見不平凡.淨雲吞約有七至八粒, 有蝦肉及豬肉, 雖不像食開的沾仔記咁有啖啖肉感覺, 但豬肉卻帶出蝦的鮮味, 是很傳統的做法, 用料應該很新鮮, 咬落亦沒有"散收收"的感覺, 但略嫌偏咸少少, 未知是我的個人口味, 還是師傅落料重了手. 但整體是不錯.看報導劉森記以前是在外的大排檔, 記得約在十年前, 亦有光顧過黃金外的檔口, 但已忘記有沒有幫襯過了.看餐牌原來麵店創自1955 年, 算來今年是50 年, 已有半個世記了

看餐牌原來麵店創自1955 年, 算來今年是50 年, 已有半個世記了.

下次有空會再試其他款式.

值得推薦.

2005-05-30 19 浏览
蝦子係多,真係好多。整體來講,係成個蝦子撈麵都好大份量。如果一個人食的話,可能食到一半就已經到頂。水鮫好正,蝦:肉:肥係4:4:2。另外加左額外的新鮮蝦糕汁,簡直係120分。黑柏葉本身無味,全靠大地魚湯吊味。可惜凍得快,一凍就腥腥地。所以我就比較鍾意麻辣湯底煮的黑葉。鵝腸爽,仲好健康,一滴膏一滴油都無…唔洗多講啦我,邊個唔知我最膏興?無就…no comment 喇。總括來講,蝦子撈要食,扣底就會無咁飽。水鮫大推介,雲吞應該都唔爭得去邊。無試過都推。黑柏葉同鵝腸就因人而異,仲有其他牛腩豬手就……上集無既,下集啦,下集會試咖喇。
蝦子係多,真係好多。
整體來講,係成個蝦子撈麵都好大份量。
如果一個人食的話,可能食到一半就已經到頂。
水鮫好正,蝦:肉:肥係4:4:2。
另外加左額外的新鮮蝦糕汁,簡直係120分。
黑柏葉本身無味,全靠大地魚湯吊味。
可惜凍得快,一凍就腥腥地。
所以我就比較鍾意麻辣湯底煮的黑葉。
鵝腸爽,仲好健康,一滴膏一滴油都無…
唔洗多講啦我,邊個唔知我最膏興?
無就…no comment 喇。
總括來講,蝦子撈要食,扣底就會無咁飽。
水鮫大推介,雲吞應該都唔爭得去邊。
無試過都推。
黑柏葉同鵝腸就因人而異,
仲有其他牛腩豬手就……
上集無既,下集啦,下集會試咖喇。
2005-05-29 5 浏览
今晚專誠同男友黎食蝦子雲吞撈, 我諗我吾洗再詳細形容碗麵架啦!只系想比反個"讚"既食評佢.^^...
1K
2005-05-27 1 浏览
5月27日,13:30午間路過深水涉,便乘機一試這店(酸蘿蔔^m^)。進店二話不說,便叫牛雜麵,店有禮貌地說:冇牛雜,牛筋腩好唔好?當然好啦(又瘀左^m^)。湯底:清。配料:通菜、菜心和蔥花。牛筋腩:柱候牛筋腩,又淋又入味。麵:爽而無鹼水味。辣椒酸蘿蔔:味道和口感,與永華相若。(但比不上兒時,姨婆醃的爽脆和入味)亞姐們很有禮貌,日後會再試蝦子撈麵。
5月27日,13:30
午間路過深水涉,便乘機一試這店(酸蘿蔔^m^)。
湯底:清。
配料:通菜、菜心和蔥花。
牛筋腩:柱候牛筋腩,又淋又入味。
麵:爽而無鹼水味。
亞姐們很有禮貌,日後會再試蝦子撈麵。

2005-05-25 2 浏览
個女店員好好禮貌, 當然唔止呢個原因, 仲要有好o既口碑我先至會揀呢度, 叫左個雲吞蝦子撈, 真係好多蝦子, 上檯時巳聞到陣陣蝦子味, 雲吞係一口尺碼, 食落唔係太味精o個種, d麵都唔錯, 唔過硬又爽口, 最緊要係冇鹼水味, 仲有放係檯面任食o既酸蘿蔔, 配撈面食都好好味。
2005-05-24 10 浏览
d蝦子鋪滿哂0係面~仲有d麵好爽~仲同蝦子既味好夾好快就可以清空一碟好食過元朗好到底仲有d 阿姐好nice
d蝦子鋪滿哂0係面~
仲有d麵好爽~仲同蝦子既味好夾
好快就可以清空一碟
好食過元朗好到底

仲有d 阿姐好nice
2005-05-12 5 浏览
之前辣椒女看到KC說這裡的蝦子撈麵,好掂!已經心思思話想來,今晚便來一試.我們叫了弛名蝦子撈麵,雲吞水餃麵,通菜和南乳豬手麵.弛名蝦子撈麵- 一來到,真係嚇了一跳,禁多蝦子,竟然可以鋪滿麵上,蝦子味很香濃,麵質很彈牙,沒有梘水味,可惜我們放於最後才食,比較上凍了一d.雲吞水餃麵- 雲吞只係普通雲吞,唔算太好;水餃比較上好d,可惜d蝦肉唔多新鮮,如果唔係就很好了.南乳豬手麵- 南乳味一般,唔夠濃,豬手又唔夠,很一般.腐乳通菜- 可能是當造,很新鮮很好味.d腐乳醬放了少少蝦子,令食起來個更加香口.
我們叫了弛名蝦子撈麵,雲吞水餃麵,通菜和南乳豬手麵.
南乳豬手麵- 南乳味一般,唔夠濃,豬手又唔夠,很一般.
2005-05-09 8 浏览
專誠大雨滂沱去試那裡的蝦子麵,果然不枉此行,是我所吃過最好的o碟上的蝦子鋪滿麵上,咸香可口,跟著的上湯很清,味道濃香,飲完也有回味,碗底居然發現有一層蝦子,可見用料一點也不馬虎,麵本身不萛頂級,也萛爽口,沒有梘水味,亦萛彈牙,再試一碗牛筋麵,牛筋很淋,很入味,很滿意的一餐\\\o至於服務方面,也是滿意的,收銀姐姐多謝也說了幾次o可惜用的是竹筷子,是很清潔的,但要扣一分o
2005-05-06 18 浏览
2005年5月5日(星期四) 下午7時這間又是第一次光顧的食肆,叫了招牌蝦子撈麵加水餃和芥蘭。蝦子撈麵加2粒水餃($26): 整碟麵滿蝦子,散發出咸蝦香味,麵就爽口彈牙,好好味。至於水餃,浸了上湯來吃也不錯。芥蘭走油($8):幾嫩,份量也不少。
2005年5月5日(星期四) 下午7時

這間又是第一次光顧的食肆,叫了招牌蝦子撈麵加水餃和芥蘭。

芥蘭走油($8):幾嫩,份量也不少。
2005-04-17 24 浏览
英文名唔知係唔係Attention. 可能想人地留意佢間舖啦, 定係老闆叫亞森, 食字都食得好勁.蝦子撈麵好似好食過黃枝記添呀. D麵無鹼水味. 正!真係可惜咁耐先劉森到呢間野...

蝦子撈麵好似好食過黃枝記添呀. D麵無鹼水味. 正!

真係可惜咁耐先劉森到呢間野...
2005-04-10 0 浏览
去完長發買旦治,同男友系劉森記會合食lunch,要左碗鵝腸雲吞黑柏葉芥蘭麵$28;先講湯底---系普通雲吞湯,勝在夠清,男友讚不絕口!鵝腸:爽口!有肥膏,不油膩,正!雲吞(3粒)---細細粒都可以,但蝦可以做得再爽一點!黑柏葉---一般,不夠入味!尖沙咀"新蘭香"的較呢度出色!芥蘭---十分鮮嫩,甜,爽口!麵---冇水味,但不夠爽!服務:阿姐極nice!冇得頂!

先講湯底---系普通雲吞湯,勝在夠清,男友讚不絕口!
鵝腸:爽口!有肥膏,不油膩,正!

雲吞(3粒)---細細粒都可以,但蝦可以做得再爽一點!

黑柏葉---一般,不夠入味!尖沙咀"新蘭香"的較呢度出色!

芥蘭---十分鮮嫩,甜,爽口!

麵---冇水味,但不夠爽!

服務:阿姐極nice!冇得頂!
2005-03-06 9 浏览
難得星期六好公私兩清閒,獨自去左深水步入下貨。三點幾還未食飯,見都幾耐無來,就幫襯了。叫了豉油皇蝦子撈麵,加菜底。檯面仍是放著一瓶醃蘿蔔及青紅椒,如水記般,是一貫老式麵舖的風格。照例是麵未到已經吃了小半瓶,當中以醃紅辣椒最正,幾酸,有少少甜,亦辣,好正。撈麵是充斥著蝦子的鹹香味,豉油不多也不少,沒有過鹹,亦沒有討厭的甜味。坊間有些撈麵是一味靠甜,比起這個實在是低幾班;麵質爽身,沒有鹼水味,據聞是自家打製的原故;附送的上湯用大地魚及豬骨煲成,也夠味非常。招呼的阿姐服務好,幾時都充滿笑容。埋單26蚊,是不便宜,但吃到有水準的蝦子撈麵,也都物有所值,值得推薦。題外話:因為之後想去隔離食蛇,所以專誠叫了阿姐「扣底」。正常的撈麵份量不少,比圖示的大概多四份一。
招呼的阿姐服務好,幾時都充滿笑容。
2004-12-13 3 浏览
行行下電腦展有人派<<深水步區飲食指南>>,跟住指南去左喱度食麵,據稱是明星食店.我地叫左冬姑蝦仁麵同埋黑柏葉,冬姑好林,好入味,但幾黑下.蝦仁好細舊, 同D相影出尼不成比例,但都幾新鮮.黑柏葉好爽脆,加埋D醬汁幾好食.價錢適中,但較小位,
價錢適中,但較小位,
2004-12-03 2 浏览
識人係0個度做, 唔係手打環境衛生唔係咁好...不過味道都可以的
識人係0個度做, 唔係手打
環境衛生唔係咁好...
不過味道都可以的
2004-11-27 9 浏览
水餃好食,又有白蘿蔔任食,店員勁有禮,抵讚.
水餃好食,又有白蘿蔔任食,
店員勁有禮,抵讚.