2005-08-17 20 浏览
上個星期黎左呢度試,住0係深水步既我都未試過呢度出名既蝦子撈添...聽講呢度剛重新裝修完, 唔怪得咁新簇簇啦!~我點了豬手墨丸蝦子撈, 男友點了牛腩水餃蝦子撈。d豬手冇乜肉, 唔夠腍, 墨丸就正, 夠彈牙!男友個牛腩勁腍同入味!!~再講呢度個招牌蝦子撈, 第一啖咬落下真係好正!d蝦子好香, 好好味!! 又多蝦子!! 好味過澳門的王枝記好多!!!~ 不過由於有冷氣同好快吹凍, 凍左既蝦子撈麵味道就大減, 又硬又乾。所以食蝦子撈一定要趁熱食!總括來講都幾好食!! d送略少, 而附送果碗湯應該有味精, 飲左既話會好快覺得好口渴!!~少飲為妙!!~p.s. 呢度的阿姐態度好且好有禮貌, 抵讚!!~
上個星期黎左呢度試,
住0係深水步既我都未試過呢度出名既蝦子撈添...

聽講呢度剛重新裝修完, 唔怪得咁新簇簇啦!~

我點了豬手墨丸蝦子撈, 男友點了牛腩水餃蝦子撈。

d豬手冇乜肉, 唔夠腍, 墨丸就正, 夠彈牙!
男友個牛腩勁腍同入味!!~

再講呢度個招牌蝦子撈, 第一啖咬落下真係好正!

p.s. 呢度的阿姐態度好且好有禮貌, 抵讚!!~
2005-08-05 13 浏览
今日又想食撈麵,當然最佳選擇又是劉森記了,一入門口,見到菜單上印著薑荵撈麵只收十二元,每加一樣餸只需四元,心想:假如我剩要牛腩撈麵已經要廿二元,但我叫一碟薑荵撈麵加牛腩豈不是只需十六元,更加好食,更加抵食?是取巧了一些,不過在好奇心驅使下,便照落柯打.麵來了,晒士很大,很多薑荵,牛腩亦有七至八件,味道是一貫的好,但心中不禁想:究竟要收多少錢呢?食完出去俾錢,呀姐話廿二蚊啦,我便問:薑荵撈麵十二元,每加一樣餸四元,不是十六元嗎?她說如果咁計,我邊有得做呀?我現在只計你牛腩撈麵.當下我覺得無所謂,便照俾.但始終覺得大有問題?假如我錢包內只得十六元豈不是要報警解決?牛腩撈麵在菜單上不錯是廿二元,但郤不包括薑荵,那麼薑荵便是免費的,我便是佔便宜的一個了.我覺得店方如有必要有另類收費來應付另類的菜式要求的話,應該預先聲明收費,以免爭執,否則應照各大超級市場的做法,計較低的收費.而不應臨時老作一些菜單上没有明列的收費.所以今次要在服務上扣分.
所以今次要在服務上扣分.
2005-08-05 10 浏览
去鰂魚涌函館食拉麵之前,下午先在深水埗辦理一些事情,兩點幾先到深水埗,想先吃一點東西才辦事,之前已預定到劉森記試一試它的蝦子撈麵,深水埗不太熟路,略找一會先發現劉森記在黃金附近。劉森記的舖面比想像中細,但幾乾淨企理,又夠光猛,環境比一般雲吞麵店好一點,不過到街坊麵店都是以吃為主,不用有太大期望。到達時全店只有兩位阿姐,一位在包雲吞,另一位在麵檔,也不多說話,叫了一碟蝦子撈麵($22)。我就坐在麵檔對出,看著阿姐將麵即叫即煮,感覺很捧,不一會麵煮好上檯,分量幾多,賣相討好,麵是滿滿的一碟,蝦子也是極多,佈滿了麵上,伴碟是四五條通菜,外加一碗清湯。個人習慣,先把麵跟蝦子拌勻,吃了一口麵,麵條沾上蝦子,進口是滿嘴鹹香,麵不會過軟或過硬,不太濕,十分有口感,也沒有鹼水味,個人來說是對了口味,因為蝦子分量夠多,不怕最後幾口會沒有味道,可以放心的吃個痛快。之後喝點湯,湯清清的不像有很多味精,反而通菜味道太淡,縱是煮得爽口也不太討好,不過頗欣賞加上通菜令整體更豐富的做法。埋單廿二,比一般麵店是貴一點,但質素是真的不賴,如果經過的話是可以一試的水準麵店。

(非会员)
2005-08-01 3 浏览
我每次去到必食XX蝦子撈麵加一支汽水。麵老闆話係自己親手拉,無鹼水味!相片是蝦子牛腩撈.<br />p.s. XX 可以是水餃,牛腩等.讚!
p.s. XX 可以是水餃,牛腩等.讚!
2005-07-26 6 浏览
2-7-2005 1545今朝行完出兼去長沙灣做下research,終於都了SSP,唔想食車仔麵、粥、炒粉麵及他國菜式,只想食這裡的蝦子撈,順便加埋炆牛筋。圖中所示,蝦子份量好多,撈埋一齊還可以齋食,牛根在映相前俾我食左一舊,縱使下面有可以用來省鑊既菜,都要點一點葉生菜全走。麵用老抽撈,並不太乾身,好適合我的口味;牛筋有些幾淋身,但亦有的就有少少硬身,不過整體上都不差。隨撈麵送來的湯,幾鮮甜,應該有落蝦頭及蝦殼黎調味。本來想叫多枝可樂,但要戒口同埋飲埋從山下載落黎既冰水,唯有等下次,埋單36蚊,值得一試。
2-7-2005 1545

強裝過後的劉森記,地方乾淨左,燈光猛左,但味道就好似淡左,最後,仲要出動到辣椒醬先夠味。$26碟撈,有個會飲得晒的湯。麵本身煮的時候撈埋汁,無打埋一舊,仲有重汁。 係咪同題目好似好無關呢?又係又唔係啦,咁岩今日食豬手撈,咪諗係你羅。
強裝過後的劉森記,
地方乾淨左,燈光猛左,
但味道就好似淡左,
最後,仲要出動到辣椒醬先夠味。
$26碟撈,有個會飲得晒的湯。
麵本身煮的時候撈埋汁,
無打埋一舊,仲有重汁。

係咪同題目好似好無關呢?
又係又唔係啦,
咁岩今日食豬手撈,咪諗係你羅。
2005-07-13 5 浏览
前幾日去買d電腦野,順便黎試下今次第一次黎食,所以叫返大部份朋友都話唔錯o既野食!因唔食蝦子,所以叫左個豉油撈麵,食落去覺得油左d同唔係好夠味!!!另叫左碗淨雲吞,食落感覺唔錯喎,唔會好似食豬肉丸咁,蝦同豬肉o既份量都幾好同食到各有各o既味道出黎,幾好!!!
前幾日去買d電腦野,順便黎試下
今次第一次黎食,所以叫返大部份朋友都話唔錯o既野食!

2005-07-05 11 浏览
今期又大食o左,竟然11:30pm 主動搵friend出去食宵夜~ 朋友就提議o黎依度喇~ 我一向都唔鍾意撈麵,好似好乾咁~ 但依度o既蝦子撈麵,好香好好味,我竟然一陣間就成碟食晒~ 再加個淨水餃,一碗5隻,好多料,好咬口,好味~ 加一個罐頭裝檸檬茶同一支Fanta,埋單$47~ 抵式呀!!另一好處係外面拍得車o架(如果仲有位o既話)~ Photo album:http://community.webshots.com/album/385661949lAFIZk

另一好處係外面拍得車o架(如果仲有位o既話)~

Photo album:
2005-07-03 6 浏览
尋晚12點幾返屋企途中覺得肚餓, 就同朋友來深水步搵食. 不久之前經過見佢仲未執好, 今次終於可以試試. 見門口貼了飲食男女關於蝦子撈麵的介紹, 入去就立即叫來試下. 果然係幾香! 蝦子幾多, 麵亦夠幼同乾身, 亦幾好咬.加幾條生菜, 貶下眼就食完一碟. 雖然比薑蔥撈麵($12)貴$10, 亦冇肉食幾齋下, 但都幾滿意.

2005-06-30 8 浏览
睇到gum 多食評話劉森記蝦子撈面正,今特去試試。叫咗個牛腩拼蝦子撈面& 水餃雲吞面。牛腩拼蝦子撈面-- 牛腩炆得好入味,又唔"un";面身好爽,DD梘水la;蝦子雖多,但好咸、唔係太大蝦子味!水餃雲吞面-- 水餃比雲吞香,好多料,幾新鮮!服務阿姐態度抵讚,有反應又好口。

水餃雲吞面-- 水餃比雲吞香,好多料,幾新鮮!

服務阿姐態度抵讚,有反應又好口。
2005-06-29 7 浏览
今天心思思又想食蝦子撈麵,惗起劉森記可能已經裝修好,立即起步,果然見到煥然一新,全部食具用具都換過,連我上次食評扣分的竹筷子也換上新的黑膠筷子,可見從善如流,鋪頭細細,但服務依然很好,禮貌和親切,付款時又多謝又拜拜o落單時就算遲疑不決也沒有半點不耐煩o又肯介紹食物o很多自誇服務好的店子也無此等級及耐性o食物方面,也如一貫的滿意,叫了豉油王蝦子撈麵加牛腩,蝦子咸香不在講,牛腩很淋,入味,又滑,不黏牙,麵爽口沒有梘水味,正o
2005-06-14 3 浏览
今天又口痕,想去深水步吃豉油王虾子撈麵,豈料離遠已看見拉上了大閘,心想不妙,以為好像酒樓般無故執笠,行近一看,原來是內部裝修,由今天至廿一日為止.各位食友敬希垂注.
2005-06-10 0 浏览
這裡的麵質未夠perfect, 稍腍...但好懷念超巨的牛丸...唔知仲有沒有呢?
唔知仲有沒有呢?
2005-06-10 2 浏览
我之前成日去架.因為我覺得佢唔只一樣好味..樣樣都好平均..水餃,雲吞都幾好...佢仲有牛拍葉(係用黑拍),同鵝腸面...兩者都係好有口感...我常食既...加埋佢比既辣油..good...另外其實佢d面都ok好架..雖然都有少少'簡'水味..但幾爽口...佢個蝦子磱都好多人食架..^^
2005-06-08 8 浏览
encore 劉森記,唔係食牛腩豬手,而係屬高危的炸醬麵。炸醬除一般肉絲外,仲有罐頭磨菇。味道唔係大好味,但就好香。撈埋雲吞,有兩粒又反而放湯。加埋今次飲的係忌廉,$25就搞掂。食完之後…一如住績,實會既肚痛,點解…點解胃食的我會敏感酸野…
encore 劉森記,唔係食牛腩豬手,
而係屬高危的炸醬麵。
炸醬除一般肉絲外,仲有罐頭磨菇。
味道唔係大好味,但就好香。
撈埋雲吞,有兩粒又反而放湯。
加埋今次飲的係忌廉,$25就搞掂。
食完之後…一如住績,
實會既肚痛,點解…
點解胃食的我會敏感酸野…