2006-11-18 33 浏览
同男友係深水步買完料,尚未到12點開鋪時間,於是去黃金行左一個圈。叫左蝦籽撈麵﹑黑栢葉薑蔥撈麵和可樂。蝦籽撈麵可能太齋,好似食緊淨麵,建議叫多一樣餸。黑栢葉就非常爽口彈牙,原來黑色先係原色。

2006-11-14 8 浏览
路經深水埗,為食的我忍不住買了個蝦籽撈麵行街。相隔一小時才吃,麵依然爽,沒有鹼水味。蝦籽很多,很香,但整個麵味道十分淡,可能因為今天我的舌頭出了問題?奇怪。
路經深水埗,為食的我忍不住買了個蝦籽撈麵行街。

2006-10-25 19 浏览
早幾晚忽然想食蝦籽撈麵,便決定來這裡。我們叫了雲吞冬菇麵和雲吞蝦籽撈麵。雲吞- 比較上大隻,唔得正宗,餡內只有蝦肉和豬肉,但總好過只得蝦肉的;蝦肉算新鮮,豬肉偏硬,皮唔會太厚,味道不過不失,唔算太出色。冬菇- 煮得幾腍,味道也幾好。雲吞蝦籽撈麵- 蝦籽很多,也很有蝦籽的香味,但蝦籽偏鹹,麵質幾好,彈牙爽口,又很有蛋香味;最可惜是鹼水味太重,食完後又非常口喝,相信係蝦籽影響了吧。
早幾晚忽然想食蝦籽撈麵,便決定來這裡。

我們叫了雲吞冬菇麵和雲吞蝦籽撈麵。
冬菇- 煮得幾腍,味道也幾好。
2006-10-22 20 浏览
呢日珍妮絲與亞媽,細佬,同舅父去開呢頭,舅父帶我地去左呢間舖度食去到舖外面,都見到好多關於佢的報導,但我地都要等一陣先至入到去,入面得七張枱,所以都係快食快走個種推介手打竹昇面,未經漂染的牛栢葉,薑蔥牛栢葉米-- 牛栢葉唔似一般咁淋,好爽,最好的係佢切到剛好一口便可以食到,平時食那種都切到好闊,佢就只有1cm咁濶,所以特別容易入口,而同佢唔係白色個種經漂過的,而係黑色個種,湯底都好好味水餃面-- 水餃入面有蝦,筍同埋俾我發現有蝦子,都好大粒,d面質地好爽,而且d面係有些扭紋的,唔係我地平時見個種架薑蔥牛肉面-- 牛肉唔係太淋見到人地食黑椒牛丸,佢係手打架,,,服務態度都唔錯

入面得七張枱,所以都係快食快走個種

推介手打竹昇面,未經漂染的牛栢葉,

薑蔥牛肉面-- 牛肉唔係太淋

見到人地食黑椒牛丸,佢係手打架,,,

服務態度都唔錯
2006-10-17 9 浏览
(12/10)是夜想起了這店,便獨個兒再嘗那蝦子撈麵、淨水餃,是夜八時多,客人數目也不少,殷勤服務繼續提供。前菜的沙葛、青紅辣椒是少不了,沙角是潮州粉果裡的必要之選,記得曾在鄉間挖沙角,將新鮮的沙角於厚厚的泥土上拔起,原隻肥厚,是許多農民的糧食。吃一口醃製的沙角,爽口清甜,而青紅椒是頗美味,保留辣椒籽辛辣的味道,亦有醃製的甜味,濃厚味道的前菜。蝦籽撈麵分量十足,每吃一口的撈麵,整口也沾上了不少蝦籽,絕不吝嗇,蝦籽的鹹香味道是充滿,不過可能蝦籽是較多的關係,要絕對伴勻才可,否則有少許灼口。麵質是好,吃一口的麵是彈牙爽口非常,有適量的梘水味道,伴勻了過後,再加入少許美味的辣椒油,是一碟不錯的蝦籽撈麵。剩水餃湯上時,五隻水餃均飽滿結實,晶瑩剔透,看見每一隻裡面的餡料,有竹筍絲、木耳絲、豬肉碎、大約是一隻半的蝦肉,用料的比例剛好,沒有過多的豬肉。蝦肉是爽口鮮甜,其他配料是新鮮,並沒有酸、霉的味道,滲出鮮味,層次分明,水準依然,值得一試。層層遞進的美味層次,有辣味、甜味、鹹味、濃味、達致鮮味,似是五個樂章交響曲的協奏旋律,令人樂在其中。

(12/10)

2006-10-12 6 浏览
其實我已經放棄找尋更好的水餃,因為這裡的水餃已經可以滿足我的要求,所以每次都叫.它的哂士夠大,料又足;虾有一隻或兩隻,通常有尾指般大,又新鮮,從來沒有霉或有沙,竹筍絲,木耳絲,豬肉碎(手切)和大地魚落到足,味道鮮和香,從無失手.品質來講,好過其他名店,在舖內食麵,常常見到老闆娘或少東親手包雲吞和水餃,永不假手他人.所以出品質素稳定.假如叫雙併,撈麵只加四元,有三隻,如叫生水餃,三十六元一打.你話邊樣抵?
2006-10-11 7 浏览
二人行一日後,到最後,都係番回半個主場-深水步開餐,在新貴記,萬發兩者之間猶疑,到最後,一個屈尾十去劉森記.已有一段時間無去.忽然對她的水餃,甚為惦念.劉森記從來係水餃好過雲吞,沙葛好過油菜.大碌竹壓麵,全港無幾間,呢間尚是殘存之其中之一.友人要個蝦子撈麵,我簡單一點,薑荵撈麵,但要落重豬油.撈麵唔加豬油,等如太監一樣.此店的大碌竹麵,依然保持其爽勁彈牙少鹼水味的高水準,辛辣的薑荵,配上豬油,實在妙絕.可惜薑荵份量不多,此味我係可當前菜般吃.加點豉油已吃得不亦樂乎.招牌水餃大大隻,蝦肉既甜,餡料的豬肉,切碎的雲耳,加添爽脆口感,友人吃罷大叫好.經過下午企鵝式人流穿梭,機械式Window shopping後,周日尾聲,逼得剩下半條人命,吃罷此餐,突然醒晒,仲好過飲紅牛.送你一對翼也可能折翼.Girls & Boys - BlurStreet's like a jungle So call the police Following the herd Down to Greece On holiday .......

Girls & Boys - Blur

Street's like a jungle
So call the police
Following the herd
Down to Greece
On holiday .......

2006-10-07 36 浏览
去左好多次深水步都冇試過,今次經過決定一試,去到先知蔡瀾都去過。今次食左個薑蔥黑柏葉撈麵同油菜,幾好味。黑柏葉夠爽,加埋辣椒豉油同薑蔥食就好好食。個麵底都幾好食,冇鹼水味,冇鹼水味既撈麵好食好多,平時我都唔太鐘意食麵,劉森記既麵就值得食多次。服務方面,d阿姐都幾好人。而價錢方面同其他麵店差唔多,一般黎講撈麵都要廿幾蚊。但好食得黎又唔係貴過其他鋪黎講,劉森記可以算叫做抵食啦。

2006-10-03 8 浏览
昨晚陪男朋友到深水埗買料砌電腦,很久沒幫襯過了,所以順道在此享用晚餐。1. 水餃蝦子撈2. 雲吞水餃麵加菜水餃- 每一口都充滿木耳絲和蝦肉,調味剛好雲吞- 雲吞內全都是鮮蝦肉,鮮味十足,但個人還是喜歡多一點豬肉的傳統雲吞麵質爽口彈牙,沒有鹼水味,而蝦子撈麵加上老抽調味,配合香脆的蝦子,簡直是天作之合!
1. 水餃蝦子撈
2. 雲吞水餃麵加菜

水餃- 每一口都充滿木耳絲和蝦肉,調味剛好
2006-10-02 30 浏览
要去黃金買咪.開頭以為劉森記在街尾,但行去黃金時,卻經過見到,就想,'不如食完先入去行'...剛好六點鐘,唔多人.入到去叫左個蝦籽撈麵,蝦籽夠多,灑滿在麵上面,鹹香,麵冇鹼水味,爽口,都有咬口,麵上的油都帶出香味.蝦籽撈麵附上了一條菜心,菜心冇渣...上湯清甜...服務方面,呀姐好禮貌,走的時候,除左多謝之外,仲會同客人拜拜,有種親切感...個人認為,小店的店員唔係好似大集團咁有套規則規定,都對客人有禮貌,確實值得一讚...反而有好多大集團的店員卻做唔到有禮貌呢一點...
2006-09-29 21 浏览
因為老公屋企無飯開我們相約去見見面醫醫肚因為我要shoping要佢等左好耐, 對吾住!!我提議食下劉森記we try1. 蝦子麵2. 鵝腸米粉3. 樽樽汽水老公可能太肚餓連我的麵都食埋佢飽到個肚子吾舒服了overall, 抵食, 又快又好
因為老公屋企無飯開
我們相約去見見面醫醫肚
因為我要shoping要佢等左好耐, 對吾住!!
我提議食下劉森記
we try
1. 蝦子麵
2. 鵝腸米粉
3. 樽樽汽水
老公可能太肚餓連我的麵都食埋
佢飽到個肚子吾舒服了
overall, 抵食, 又快又好
2006-09-18 3 浏览
始終係九龍區數一數二嘅麵鋪...牛腩香且腍,不過份地濃;水餃依然係最好--- 木耳及筍絲份量足,蝦夠鮮;麵若果能夠更爽就更完美。滿足...
始終係九龍區數一數二嘅麵鋪...

滿足...
2006-08-20 8 浏览
今日同朋友仔去左呢間食, 我點左水餃雲吞麵, 朋友點左雲呑炸醬撈麵, 叫埋油菜, 埋單$54, 都ok.我覺得麵質不錯, 很爽口, 沒有什麼鹼水味, 我覺得好味呀. 不過我覺得d雲呑就一般, 水餃好似有d怪怪地的味道, 撈麵唔會好大份量, size 中等, 朋友話炸醬係甜的.服務也不錯呀.值得再試.
撈麵唔會好大份量, size 中等, 朋友話炸醬係甜的.

服務也不錯呀.

值得再試.

(非会员)
2006-08-09 5 浏览
見到咁多網友都讚好今日終於去試了~水餃蝦子撈麵水餃不錯~麵好彈牙,平時不吃幼麵的我都覺得好吃~不過$26 就略貴阿姐服務好好~今時今日要有咁既服務至得架嘛!!
見到咁多網友都讚好
今日終於去試了~
水餃蝦子撈麵
水餃不錯~
麵好彈牙,平時不吃幼麵的我都覺得好吃~
不過$26 就略貴

阿姐服務好好~今時今日要有咁既服務至得架嘛!!
2006-08-08 1 浏览
前後來了劉森記幾趟,原來發覺未曾為她寫過食評,今次好壞都留個記念吧!記得幾次來幫襯,麵食裡的鹼水味時有時無,當然,越好生意鹼水味越重大家都明白,另外天氣太熱存貨盡量小亦是原因之一,但是否知道原因就要接受重鹼水味的全蛋麵,這裡有點相確。今次的水餃豬手撈麵仍是很重的鹼水味,要吃點酸蘿蔔來平衡一下,而南乳豬手汁亦只能起到些小援沖效果;南乳豬手當然夠晒入味,不要多,三小塊豬手筆者已足矣,再添上兩件好味的水餃,尚可取回部份因鹼水味重而失去的分數。但這是否意味著下次是要捨棄全蛋麵才可得到完美的評語呢?看著店員忙個不亦樂乎但仍態度親切,多謝前唔該後,絕沒因名店而自視過高,這種處客作風值得取回個笑臉一個。