最近lunch time去咗位於中環嘅酒樓利寶會館,酒樓環境闊落舒適,員工服務主動有禮,整體係偏向較高級嘅感覺✨呢度係手機落單,非常方便!我地嗌咗多款點心,包括蟹籽燒賣皇、雲開小籠包、鮮蝦菜苗餃、野生黃耳松茸餃、蟹籽鮮蝦脆皮腸、八味脆豆腐同花膠瑤柱羮🥢必須一讚佢地可以選擇少鹽少油,岩晒著重健康嘅人士!同埋某啲點心可以一件件咁叫,就算兩個人黎都可以試到多啲唔同款👍🏻.食物方面最有驚喜係燒賣,佢松茸味極濃郁,其他餃類點心外皮都好煙韌!鍾意香口野嘅我會推介八味脆豆腐,佢外皮脆得黎又唔會太油,入面嘅豆腐超滑!食物全部都好高質,絕對係令人想encore嘅飲茶之選🫖

食物全部都好高質,絕對係令人想encore嘅飲茶之選🫖
午餐
2023-04-08 181 浏览
係中環約左爸媽飲茶,擇左呢間新開無耐既酒樓,因為打去Book到位🤭估唔到黎到又幾驚喜👍🏼價錢合理,裝修企理,地方又大,坐得舒服。。點心全部可以用QR code手機落單,好飲燒賣蝦餃個啲可以一人叫一件咁。方便人少既人飲茶👍🏼茶芥$22/位、小食 $22/碟,都算合理。。🥢水晶鮮蝦餃 $20(1件)and 蟹子燒賣皇 $20 (1件)蝦餃燒賣好高質!蝦餃皮薄,蝦肉爽口;燒賣豬肉同蝦肉比例平均,又唔會成口肥豬肉,好高質。🥢雲開小籠包 1件 $23小籠包係菜肉餡,比較清新,皮薄到夾既時候要好小心,一咬就流汁,酒樓既小籠包好少咁出色。。🥢蟹肉鮮蝦卷 3件 $68好精緻既春卷,春卷皮唔厚,一層春卷皮,一咬就係啖啖蝦肉。。🥢XO醬煎腸粉 $88腸粉煎到外脆內軟,XO醬惹味又有鑊氣。。🥢脆皮素鵝 $98餡料有香菇雲耳冬筍紅蘿蔔,素鵝炸得鬆脆。。🥢酥皮蛋撻 3件 $48好鬆脆既蛋撻😍拍得著麵包鋪既咁好食。🥢楊枝甘露 $48勁多芒果!又多料!唔算好甜👍🏼。中環無咩飲茶ok,呢間真係好好食👍🏼下次再黎同屋企人食先❣️

🥢雲開小籠包 1件 $23

🥢蟹肉鮮蝦卷 3件 $68
好精緻既春卷,春卷皮唔厚,一層春卷皮,一咬就係啖啖蝦肉。

🥢XO醬煎腸粉 $88
腸粉煎到外脆內軟,XO醬惹味又有鑊氣。

🥢脆皮素鵝 $98
餡料有香菇雲耳冬筍紅蘿蔔,素鵝炸得鬆脆。

🥢酥皮蛋撻 3件 $48
好鬆脆既蛋撻😍拍得著麵包鋪既咁好食

🥢楊枝甘露 $48
勁多芒果!又多料!唔算好甜👍🏼

2023-04-07 132 浏览
今日夜晚同客人食飯,老細交帶落,要好好招呼。客人話佢下半場約咗朋友喺蘭桂坊飲酒,所以我就揀咗喺蘭桂坊附近嘅餐廳食晚飯。利寶會館喺德己立街世紀廣場4樓,裝修幾雅緻,同客人食飯不失禮。【鮮蝦菜苗餃】用小蒸籠上,鮮蝦爽口,食落淡淡菜苗清香。【一口和牛酥】酥皮超鬆脆,裡面係黑椒汁和牛粒,幾惹味。【椒鹽九肚魚】啱啱炸出嚟熱辣辣,魚骨炸到軟晒,可以放心一啖食落口。【金沙茄子】用鹹蛋黃炸出嚟嘅茄子,外表金黃色,濃濃鹹香裡面係爽甜茄子,配搭得不錯。【淮山棗杞燉螺頭湯】天氣清涼飲盅熱湯就啱晒,用料十足,暖身又補身。【蠔皇扣南非鮑魚伴鵝掌】鮑魚爽彈,鵝掌吸收鮑魚汁,口感又滑又彈,骨膠原豐富,有養顏美容功效添。【波爾多紅酒燴牛肋條】牛肋條肥瘦適中,食落有油脂嘅香滑,又有香濃肉味,讚!伴碟仲有脆脆米通同埋蝴蝶餅添~【頭抽香煎老虎蝦】老虎蝦超大隻,頭抽嘅咸香同蝦肉嘅鮮甜完美配合。【花雕蛋白蒸蟶子陳村粉】我最鍾意嘅花雕煮法~花雕酒味嘅蟶子令味道顯鮮甜。蛋白吸收咗花雕嘅味道,溫暖又有酒香,好滿足~最後就到甜品啦,【蛋白杏仁茶】暖笠笠又香甜。【酥皮蛋撻】店員話個酥皮係師傅特別炮製,食落有多層鬆脆感覺。兩個甜品都好正,

【鮮蝦菜苗餃】用小蒸籠上,鮮蝦爽口,食落淡淡菜苗清香。

【一口和牛酥】酥皮超鬆脆,裡面係黑椒汁和牛粒,幾惹味。

最後就到甜品啦,【蛋白杏仁茶】暖笠笠又香甜。
兩個甜品都好正,客人相當滿意,完美嘅一餐。
📍 利寶會館 中環德己立街1-13號世紀廣場4樓🍒點評時間沒想到𝗐𝖾𝖾𝗄𝖾𝗇𝖽也有商務午餐,合共10道菜價錢只是每位$298相當抵食👍🏻另外還有6人、8人套餐,可以一家人一起去吃😋⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰▫️蟹籽燒賣皇每顆一個蒸籠,更顯矜貴燒賣飽滿結實👍🏻 ▫️鮮蝦春卷咬下去卡滋卡滋的聲音𝗌𝗎𝗉𝖾𝗋療癒😌酥脆可口,鮮蝦口感彈牙▫️宋城蘿蔔前菜的宋城蘿蔔,酸酸的很開胃▫️時令滋潤燉湯由螺頭、雞腳、豬肉、淮山長時間熬成是家中老火湯味道▫️翡翠白玉六頭鮑魚沒想過午市套餐也有鮑魚吃😂鮑魚飽滿敦厚,醬汁亦調配得宜▫️燒汁蝦酸甜酸甜的醬汁淋上鮮蝦,配以米通一起吃,口感香口▫️脆皮燒乳鴿燒乳鴿小時上茶樓必吃,今次每人吃一邊髀不用搶😂乳鴿燒得香脆,按喜好沾上浙醋或淮鹽,更顯風味▫️鮮蝦荷葉飯每人一客荷葉飯,份量也頗多飯粒吸收了荷葉香氣,齒頰留香▫️蛋白杏仁茶女性恩物,來碗杏仁茶養顏▫️懷舊馬拉糕港式茶樓獨有,鬆軟美味,十分推薦好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

📍 利寶會館
中環德己立街1-13號世紀廣場4樓

🍒點評時間
沒想到𝗐𝖾𝖾𝗄𝖾𝗇𝖽也有商務午餐,合共10道菜
價錢只是每位$298相當抵食👍🏻
另外還有6人、8人套餐,可以一家人一起去吃😋

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
▫️蟹籽燒賣皇
每顆一個蒸籠,更顯矜貴
燒賣飽滿結實👍🏻

▫️鮮蝦春卷
咬下去卡滋卡滋的聲音𝗌𝗎𝗉𝖾𝗋療癒😌
酥脆可口,鮮蝦口感彈牙

▫️宋城蘿蔔
前菜的宋城蘿蔔,酸酸的很開胃

▫️時令滋潤燉湯
由螺頭、雞腳、豬肉、淮山長時間熬成
是家中老火湯味道

▫️翡翠白玉六頭鮑魚
沒想過午市套餐也有鮑魚吃😂
鮑魚飽滿敦厚,醬汁亦調配得宜

▫️燒汁蝦
酸甜酸甜的醬汁淋上鮮蝦,配以米通一起吃,口感香口

▫️脆皮燒乳鴿
燒乳鴿小時上茶樓必吃,今次每人吃一邊髀不用搶😂
乳鴿燒得香脆,按喜好沾上浙醋或淮鹽,更顯風味

▫️鮮蝦荷葉飯
每人一客荷葉飯,份量也頗多
飯粒吸收了荷葉香氣,齒頰留香

▫️蛋白杏仁茶
女性恩物,來碗杏仁茶養顏

▫️懷舊馬拉糕
港式茶樓獨有,鬆軟美味,十分推薦

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

中環食乜好?夜媽媽想食點心又想食中菜👉🏿🤏,利寶會館可以滿足我地😎。🔘脆皮鮮蝦餃脆卜卜蝦餃真係第一次😮‍💨。⚫️蟹籽脆皮春卷熱呼呼炸起,香脆可口。🔴鹽香百味豆腐粒外脆內軟,灑上七味粉夠惹味😋。🟠杏汁燉白肺湯杏汁味道濃郁,補肺潤肺之選❣️。🟡蠔皇五頭南非鮑魚鵝掌生菜一嘗五頭鮑魚,咀嚼柔軟有韌度,味道鮮甜😋。鵝掌炆至軟腍。🟢花雕蛋白蒸大虎蝦球蝦球爽口彈牙🤤,鮮味滲透蛋白裡,鮮味十足👍🏿。🔵金銀蒸蟶子王時間掌握得恰到好處,蟶子鮮甜美味。🟣蒜片安格斯牛柳粒牛柳粒肉味香濃,入口juicy。⚪️蛋白杏仁茶甜潤細膩🟤酥皮蛋撻充滿牛油香
🔘脆皮鮮蝦餃
脆卜卜蝦餃真係第一次😮‍💨。
⚫️蟹籽脆皮春卷
熱呼呼炸起,香脆可口。
🔴鹽香百味豆腐粒
外脆內軟,灑上七味粉夠惹味😋。
🟠杏汁燉白肺湯
杏汁味道濃郁,補肺潤肺之選❣️。
🟡蠔皇五頭南非鮑魚鵝掌生菜
一嘗五頭鮑魚,咀嚼柔軟有韌度,味道鮮甜😋。鵝掌炆至軟腍。
🟢花雕蛋白蒸大虎蝦球
蝦球爽口彈牙🤤,鮮味滲透蛋白裡,鮮味十足👍🏿。
🔵金銀蒸蟶子王
時間掌握得恰到好處,蟶子鮮甜美味。
🟣蒜片安格斯牛柳粒
牛柳粒肉味香濃,入口juicy。
⚪️蛋白杏仁茶
甜潤細膩
🟤酥皮蛋撻
充滿牛油香
2023-03-16 455 浏览
朋友係利寶會館設宴一共六道菜、三道甜品每樣都非常出色印象特別深刻係蔥油海參加鵝掌由細到大對海參都冇咩好印象出去中菜館食親都煮到軟淋淋 來來去去都係用蠔油做芡利寶會館既做法先用油炸既方法烹煮海參 令海參多左一道香脆口感沒有過份烹煮海參 香脆口感下仍然保持煙韌彈牙蔥香醬油更加為成道菜帶來加成效果整體來講係一道改變我對海參印象既菜式 十個讚👍🏻👍🏻👍🏻另外魚料理 用左去骨馬友 魚肉嫩滑 伴碟既蛋汁帶有酒香 同樣非常驚艷!!其他菜色都very very good唔好見每道菜都細細碟 但贏在非常精緻食完全部一定夠飽
朋友係利寶會館設宴
一共六道菜、三道甜品
每樣都非常出色

印象特別深刻係蔥油海參加鵝掌
由細到大對海參都冇咩好印象
出去中菜館食親都煮到軟淋淋 來來去去都係用蠔油做芡
沒有過份烹煮海參 香脆口感下仍然保持煙韌彈牙
蔥香醬油更加為成道菜帶來加成效果
整體來講係一道改變我對海參印象既菜式 十個讚👍🏻👍🏻👍🏻

另外魚料理 用左去骨馬友
魚肉嫩滑 伴碟既蛋汁帶有酒香 同樣非常驚艷!!

其他菜色都very very good

唔好見每道菜都細細碟 但贏在非常精緻