2017-01-27 176 浏览
細細個坐5B巴士去銅鑼灣,係鵝頸橋過小小就會見到一個招牌,上面寫住「凡高廚房」,覺得個名好特別,好得意,因為凡高係一個畫家,佢竟然會有一個廚房!小弟宜家都算叫做長大成人,今次有機會一試「凡高廚房」究竟有d咩秘密!一入到去,我見到好多凡高嘅名畫,叫「凡高廚房」果然貼切,聽餐廳經理講,雖然呢幾幅畫唔係凡高嘅真跡,但係係餐廳老闆特別叫畫家模仿凡高畫出嚟,所以係好有心㗎!呢幅就係我最鍾意嘅「星空」!我同朋友各自叫咗一個set dinner,分別係牛排同意大利飯,仲有一個焗法國田螺。法國田螺我都好耐冇食過,今次再食番,好意外,田螺唔韌,再加埋d牛油薯蓉,真係絕配!Set dinner餐湯轉咗野菌忌廉湯,廚師將八種野菌打碎,再加忌廉一齊煲,出咗個好香好濃嘅忌廉湯!我個set dinner前菜係三文魚雜菜卷,煙三文魚加雜菜,感覺好fresh!而我set dinner個牛排好犀利㗎,係炭燒美國頂級Prime牛肉眼仲配埋牛肉濃汁,廚房煮嘅時候用咗dried aged方法,首先將牛排放係恆溫箱入面吊乾二十到四十五日,牛肉纖維變得柔軟,水分流失了,肉汁更濃縮,肉味更重,同其他牛排無得比呀!一食入口,好稔,好

呢幅就係我最鍾意嘅「星空」!

而我set dinner個牛排好犀利㗎,係炭燒美國頂級Prime牛肉眼仲配埋牛肉濃汁,廚房煮嘅時候用咗dried aged方法,首先將牛排放係恆溫箱入面吊乾二十到四十五日,牛肉纖維變得柔軟,水分流失了,肉汁更濃縮,肉味更重,同其他牛排無得比呀!一食入口,好稔,好juicy,一試難忘!
到我朋友嘅set dinner前菜啦,係炸芝士,好特別;而個意式馬賽海鮮意大利飯,入面有大蝦、帶子、青口同魷魚,好多配料。意大利飯軟硬程度啱啱好,又入味,又足料,好好食。
食完主菜就到甜品,我吔嘅甜品分別係焦糖燉蛋同芝士蛋糕。
餐飲~
「凡高廚房」果然冇令我失望,反而有驚喜,大家快d去試下!
2017-01-22