2017-05-12
幾個人一齊去慶祝生日,朋友就鍾意食西餐,銅鑼灣區就大家方便,最後揀咗一間西餐私房菜,提早訂位。裝修好有梵高嘅風格,蛋糕係過咗身之後先至出名,但係依間餐廳開咗咁多年依然屹立不倒,真係令人佩服。大家睇住個餐牌勁有選擇行困難症,這呢就揀咗個四人套餐Happy Dinner Set。前菜:煙三文魚凱撒沙律最主要其實都係沙律菜,清新之外唔會太凍,所以能夠保持健康。凱撒沙律醬份量恰到好處,味道適中,不會太肥,煙三文魚嘅份量相對比較少,所以唔會擔心過鹹問題;中間也有一些乾肉粒,增加鹹香和口感。法式忌廉薯蓉焗田螺每人一件,田螺每一件都有幾隻,口感比較稔,加上有忌廉薯蓉配搭合適,令人食指大動。蘑菇風乾火腿薄餅(新鮮蘑菇、風乾火腿、香濃番茄醬)店員說這個薄餅主要是配上黑松露蘑菇湯,黑松露蘑菇湯本身比較濃郁,用上數種蘑菇肴製而成,口感豐富不像坊間的單一口味。風乾火腿薄餅鹹香十足,而且口感像脆片,不用擔心吃主菜之前已經飽。 黑松露菌意大利飯意大利飯比較稔身,所以不需費力,而且黑松露菌10分入味,每一口都是濃郁的黑松露香。西班牙煙肉茄汁扁意大利粉比一般意大利粉更加入味,茄汁甜香恰到好處,每一口都是鮮茄的香味,煙
前菜:
蘑菇風乾火腿薄餅(新鮮蘑菇、風乾火腿、香濃番茄醬)
黑松露菌意大利飯
西班牙煙肉茄汁扁意大利粉比一般意大利粉更加入味,茄汁甜香恰到好處,每一口都是鮮茄的香味,煙肉有為整個餸菜增加了咸鮮!
燒美國豬肋骨配燒烤汁
豬肋骨也算是招牌菜,調味還是肉質亦是十分吸引。另外一樣覺得有趣就是旁邊的薯角,不熱氣而且表面有些醬汁味道吸引又唔膩!
招牌炭燒香草羊架配蒜蓉香草醬薯角
見到好多人都話好好食,一定要叫羊架,我們四人套餐總共有四件,使用的炭燒方法不會吸走羊肉裏面的水份,令口感保持鬆軟和其水份。即是不點醬汁,原汁原味已經很好吃。
飲品方面本身包普通的飲品,也可以加錢點飲品,我就選擇了玫瑰花茶,燒脂解膩,朋友選擇的是青蘋果綠茶,清新怡人帶點甜味。
由於同行有人生日,我們加了100多元轉成一份甜品拼盤,總共有四款甜品,包括朱古力慕絲,牛奶奶凍,焦糖燉蛋和芝士蛋糕,可刻名,真是一個完美的句點。