今日同老公係東薈城睇電影🎬,睇完電影之後有點餓就決定搵野食。係同層六樓發現一間座無虛席既六小館,原來係同六公館同集團的另一餐廳,但價錢較親民,一於試下其水準。餐廳裝潢以香港六十年代做藍本,用上溫婉優雅的金邊青瓷為用色靈感,因為用上落地玻璃,空間感十足,座位舒適。平日都滿座,最好早點訂位。茗茶 🍵: 桂花菊花茶,有著濃郁花香,桂花菊花有清熱潤肺、養顏美白和清肝明目作用。淡淡的清香,令人一飲愛上。❤️一盅六件(HKD 88) : 一盅兩件食得多,但一盅六件的確解決左我選擇困難症問題,燒賣兩粒,蝦餃兩粒及粉果各兩粒。如圖所示,燒賣顏色金黃,賣相討好,食落豬肉好彈牙,肉質比較扎實,香噴噴好吸引。蝦餃 🦐有著精瑩通透既皮,蝦肉爽口彈牙,口感豐富。菠蘿🍍咕嚕肉 (HKD 138): 一碟家常便飯,但做得好味卻一點都不易,滿滿肥瘦適中既豬肉,蘸上厚薄均勻既炸粉,配合開胃甜酸醬,外脆內軟,酥脆而不油膩既外表內𥚃是扎實肉嫩的豬肉。用上三色椒同菠蘿🍍做伴碟,可以中和油膩感。桂花新竹米粉(HKD 118): 新竹米粉特別有名,廚師發輝創意用上蛋炒米粉,啖啖蛋香,米粉煙煙韌韌,加埋乾蝦子🦐同數十隻大蝦🍤球,香氣

桂花新竹米粉(HKD 118): 新竹米粉特別有名,廚師發輝創意用上蛋炒米粉,啖啖蛋香,米粉煙煙韌韌,加埋乾蝦子🦐同數十隻大蝦🍤球,香氣撲鼻,仲可以加上六小館自家製辣椒醬自行調味,辣得黎又有鑊氣。

C襪奶茶☕️:奶茶布丁🍮食落好幼滑香濃,啖啖奶茶☕️味,奶滑茶香,仲有幾顆珍珠配上增加口感,好Q彈。加埋好似菠蘿油咁既牛油🧈煉奶多士,好有懷舊港式茶記感覺,仲用上小巴牌做托盤,好有創意📷。

椰汁糕🥥豬仔: 賣相好吸引😆🐖,一大隻椰汁🥥味好重,好精緻好靚既賣相,相機📷食先是常識吧💯

總結:味道一流 環境舒適 價錢合理 會再光顧📍

2019-12-11
2019-12-11 80 浏览
前菜篇💁🏻‍♀️•••••••••••••••🍴ᴍᴀɪɴ·醉香鮮腐竹牛展 $88﹟用左腐竹既淡味去配合花雕酒既香味, 令到個腐竹吸左酒既味🤨食落個balance都唔錯, 牛展切到好似一口牛既size, 比起一片片更有口感😎加上外型幾別緻, 增加視覺享受🤣主菜篇💁🏻‍♀️•••••••••••••••🍴ᴍᴀɪɴ·龍湖酸菜煮斑片 $198﹟對於鍾意食辣既你, 一定會比佢吸引左😍魚肉夠厚身, 唔會煮得太過火而且好完整, 配合埋酸菜同埋辣味既刺激, 愈食愈過引, 驚喜既係佢有加埋木薯粉係底, 煙韌得黎又索左個辣味精華😎👍🍴ᴍᴀɪɴ·法國甘筍燴牛肋肉 $248﹟牛肉夠腍身而且幾入味, 帶有少少酸味令到個dish幾開胃, 如果可以多個少少甘筍會更好, 另外佢配埋個類似酥皮條既野比你點汁食, 都幾有新意🙆🏻‍♀️🍴ᴍᴀɪɴ·黑毛豬揚州炒飯 $138﹟d飯既質感炒得唔錯, 粒粒分明, 用既配料都幾豐富同埋都幾大份😮佢特別之處係用左黑毛豬黎整叉燒粒, 但由於佢切得比較細粒我唔係太食到個分別🤔如果佢可以切大粒dd相信個口感會更加好😛🍴ᴍᴀɪɴ·雪燕賽螃蟹 $128﹟平淡左少少🤔但佢係一個素菜之選, 底係蛋白,
前菜篇💁🏻‍♀️
🍴ᴍᴀɪɴ·醉香鮮腐竹牛展 $88

主菜篇💁🏻‍♀️
🍴ᴍᴀɪɴ·龍湖酸菜煮斑片 $198

🍴ᴍᴀɪɴ·法國甘筍燴牛肋肉 $248

🍴ᴍᴀɪɴ·黑毛豬揚州炒飯 $138

🍴ᴍᴀɪɴ·雪燕賽螃蟹 $128
﹟平淡左少少🤔但佢係一個素菜之選, 底係蛋白, 面頭鋪左少少燕碎仲有幾棵西蘭花圍邊🥦正正常常, 不過d蛋白感覺就偏油😂

甜品篇💁🏻‍♀️
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·C襪奶凍 $68
﹟用左d小巴牌既元素做個托盤, 令到成個presentation變得懷舊🤗睇相都見到隻杯又係另一個重點, 好有心思👍講返個甜品, 奶凍上面仲有埋珍珠, 感覺好似港式珍珠奶茶, 奶凍食落都smooth, 但如果茶味再重番少少就更好👯‍♀️
﹟至於個多士..就比較乾身唔太脆同埋係凍既...可以有更多既進步空間😂但2樣野放埋一齊就好有香港既地道風味😙
  • 醉香鮮腐竹牛展
  • 龍湖酸菜煮斑片
  • 法國甘筍燴牛肋肉
2019-12-10 74 浏览
東涌東薈城二期來了不少食店,今晚探望完朋友便一起到六小館晚飯,最主要係剛剛看完電影,而六小館凴即日的東涌UA戲飛在餐廳消費可減30蚊!!!剛好餐廳就係戲院的旁邊。我們叫了一個4人餐價錢只係$588!套餐包湯兩款前菜同4款小菜,便宜又抵食。西洋菜湯可以比我地暖下胃,有滋潤很不錯。兩款前菜有泡椒爽脆魚皮和燒汁野菌,魚皮有少少辣比較開胃,而野菌味道惹味多汁令人忍不住多食幾件。4款小菜包括:魚香茄子,椒鹽鮮魷,古法鹽焗雞和支竹班腩煲。支竹班腩煲:非常出色,一上台就已經聞到香噴噴的味道,斑腩裹粉炸至金黃,外酥里嫩。古法鹽焗雞:鹽焗雞鹹香肉嫩且皮脆肉嫩,雞肉嫩滑不柴膩!

西洋菜湯可以比我地暖下胃,有滋潤很不錯。

4款小菜包括:魚香茄子,椒鹽鮮魷,古法鹽焗雞和支竹班腩煲。

古法鹽焗雞:鹽焗雞鹹香肉嫩且皮脆肉嫩,雞肉嫩滑不柴膩!
2019-12-09 339 浏览
送完朋友機之後返左東涌食晚飯,順便行下outlet。行到六樓見到一間叫六小館既餐廳,見到門口餐牌既二人套餐,價錢唔駛$300,所以入左去先。餐廳屬於半開放式,我地坐係藍磚胸牆旁邊,環境非常開揚。裝潢方面,時尚懷舊兼備。由於女友太想食鹽焗雞嘅關係,我地放棄二人套餐,改為散叫。古法鹽焗雞叫咗半隻,味道唔會死鹹,肉質幾嫩滑,唔算啖啖肉但唔會好多骨。另外用鹽焗雞既雞油作拌飯一流。野菌豆腐煲顧名思義有野菌同豆腐,其實仲有其他材料,豆腐野菌非常入味,略嫌份量比較細。蟹粉小籠包有我拳頭咁大,但外皮出奇地薄,充滿彈性但不會輕易破掉。邪惡的蟹黃油流曬出嚟,入面餡料啖啖都有蟹黃,非常鮮甜。灌湯餃入面包括大量豬肉餡,原粒瑤柱,鮮蝦等等,包薄不在話下,上湯同餃比例係1:1,上湯非常清甜,加唔加紅醋就悉隨尊便。以後大家行完outlet可以試下六小館,相信一定更加滿載而歸。

古法鹽焗雞

野菌豆腐煲

蟹粉小籠包

邪惡的蟹黃油流曬出嚟,入面餡料啖啖都有蟹黃,非常鮮甜。

灌湯餃

2019-12-09
古法鹽焗雞
野菌豆腐煲
蟹粉小籠包
灌湯餃
2019-12-09 74 浏览
逛完東涌的outlet,就要搵嘢食填飽肚啦!這間六小館算係新開的,裝潢都好精緻,約朋友食飯很relax &chill 我們點了 大排檔套餐,送左一份私房老火湯,侍應介紹係清補涼,湯的顏色淡淡的,入口甘甜前菜是 燒汁野菌,野菌將甜甜的燒汁吸收曬,野菌表面乾身,咬落去又滿滿燒汁,十分出色 主菜我們點了 紅燒豆腐 ,豆腐表面煎到金黃,加埋厚厚的冬菇,口感又軟腍又有咬口,加埋燒汁打茨,夠曬入味沙嗲粉絲牛肉煲,這個沙嗲煲最令人驚喜係加了 椰汁🥥作調味,令普普通通的沙嗲粉絲律肉煲大大加分,味道香濃,牛肉嫰滑另外,我們外加一份 椒鹽虎頭大蝦🍤,驚喜滿分! 虎頭大蝦,大隻到好似龍蝦一樣,椒鹽粒炸到金黃色,鋪滿係兩隻虎頭大蝦!啖啖肉,大滿足!好似食緊龍蝦咁最後 法蘭西燉蛋作飯後甜品🍮, 完滿咁結束這頓飯

啖啖肉,大滿足!好似食緊龍蝦咁

最後 法蘭西燉蛋作飯後甜品🍮, 完滿咁結束這頓飯
2019-12-09 55 浏览
約咗老公今日返校睇首映好多地方已經full booking完全冇曬飛賣 唯有走入嚟東涌東薈城食飯睇戲行街直落佢話想食中式嘢 其實好多選擇途中見到 商場入面好多中式食肆都係拍烏蠅🙈除咗呢一間六小館 入面好大雖然未至於要排隊 但係都坐到八九成滿午市有個二人餐 兩個小菜六件點心 299 勁抵食不過之前已經食過一次今次我哋選擇咗叫點心😊👍.💟波兒蝦餃入面全部蝦肉 彈牙爽口個樣仲整得好靚 我個仔最鍾意食🙈🈵鮮蝦燒賣好味 啲蝦夠彈牙肉又新鮮咬落去仲有少少juicy💟翡翠素餃一面係羅漢齋食落去有少少鮑魚蠔油味 幾好食🈵金錢肚金錢肚好入味 唔黐牙不過好多醬應該幾肥💟蒜蓉蝦春捲大大條脆卜卜入面全部都係蝦 蒜蓉味好夠勁推薦好好食💓🈵菠蘿叉燒包酥皮仲好脆入面係叉燒碎叉燒餡好多 我老公一個人食曬三個💟布拉差燒腸粉啲皮唔會過厚 非常之滑唔會淋bet bet叉燒調味好好 激正🈵京式鍋貼其實好似上海生煎包 入面超多汁好juicy煎到好脆勁好食💟和牛乾炒牛河牛肉好嫩又大塊分量唔小河粉係大大塊的 口感好特別好有鑊氣味道好適中煮得好好食 價錢唔算貴重要有和牛 簡直抵食🈵奶茶奶凍價錢68蚊又有奶凍又有多士奶凍非常重奶茶味又
約咗老公今日返校睇首映
仲有復古味 超得推薦👍👍👍
🎀六小館SIXA
🎀東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖
2019-12-07 617 浏览
位於東涌東薈城名店倉6樓601號舖的六小館,主打廣東菜。六小館和尖沙咀的六公館是姊妹店,裝潢風格也有相似的地方。六小館的整體感覺有少許懷舊風,環境舒適整潔。點了一份大排檔二人套餐,當中包括一客點心拼盤、是日老火湯、兩款小菜,這個套餐比單點更為抵食。私房老火湯來到了,是日湯品為木瓜雞腳湯。湯渣全部隔走,可以享用得更方便。老火湯熱騰騰,能嚐到頗濃的木瓜味,感覺滋潤養顏。點心拼盤六件來到了,當中包括鮑魚燒賣、蝦餃和粉果各兩隻。個人最喜歡吃鮑魚燒賣,除了造型吸引,鮑魚下的餡料也相當美味、既彈牙又頗為多汁鮮甜。另外兩款點心也相當不錯,外皮厚薄適中,裡面的餡料頗為飽滿,而且新鮮熱辣,上桌時還冒著蒸氣。套裝有十款小菜提供,二人的套餐可以選擇二款。菠蘿咕嚕肉來到了,份量相當充足,咕嚕肉大大件,男士們吃也夠飽。。醬汁酸酸甜甜,十分醒胃。大廚先把咕嚕肉炸香,再和其他配料同炒,咕嚕肉外面微脆,伴飯一流。另一款小菜則點了較為清新的海鮮蒸蛋白,表面撒滿了蝦仁粒、帶子粒、瑤柱絲等,剛上桌便嗅到海鮮的香氣。蛋白十分滑溜,簡直滑不溜口,完全不會過生或過熟而影響口感,可見大廚在蒸煮這小菜上的時間拿捏得十分精準。套餐可以

套餐可以加配甜品,六小館的甜品相當精緻,充滿驚喜。

C 襪奶凍 來到了,賣相十分有趣,充滿特色。左邊的是絲襪奶茶奶凍,上面加了幾粒珍珠作點綴。奶茶味道十分濃郁,就好像在喝一杯絲襪奶茶。

右手面還有四小件牛奶煉乳多士,一口一件剛剛好。

另一款甜品是犀飛利 (芭菲配 Bailey’s 巧克力),首先把Baileys 倒在芭菲上,再享用。Baileys 令芭菲口感更加滑溜,整個芭菲的配料也相當豐富,包括有Brownie (巧克力布朗尼)、可可脆米等。
2019-12-04
2019-12-06 85 浏览
東涌二期的六小館裝修雅緻帶有懷舊特色,店内座位舒服而且服務員們很有禮貌!嘗了幾款小菜覺得味道也很不錯,價錢也是非常合理的,最重要的還是得家人喜歡。一坐下店員已經為我們開好茶,我們點了幾個小菜,包括:六小館小炒皇,黑毛豬叉燒及蛋白賽螃蟹。小炒皇:呢個小炒王很得我家人歡心!!裏面的材料豐富,炒得夠乾身,鑊氣十足。加上新鮮的韮菜同埋的鹹香蝦乾、和魚乾等,令人食到停唔到口。黑毛豬叉燒:黑毛豬叉口感非常燒鬆軟,蜜味中帶點焦香,加上黑毛豬脂肪油潤卻不膩口整體味道Juicy又軟滑。蛋白賽螃蟹:這道菜味道清淡卻帶鮮,點上黑醋更添胃口。

蛋白賽螃蟹:這道菜味道清淡卻帶鮮,點上黑醋更添胃口。

2019-12-05 82 浏览
六小館裝修懷舊優雅有佈置時尚感十足,菜式種類多味道有驚喜😁👍🏻LUNCH 時間,人客算幾多...「流沙奶黃包」包皮非常鬆軟 咬落去 濃郁既奶黃香鋒擁而出 鐘意奶黃包既你點可以錯過!「上湯粉絲浸龍躉球 」上湯較清,平衡點心油膩感 龍躉球比想像中嫩滑 一d柴既感覺都沒阿 喜歡食點心既朋友仔 不妨可以試下 必食指數100%「波兒蝦餃」最吸引就係賣相特別 蝦肉亦夠多 岩哂鐘意影相既朋友仔「鹹水角」內餡算多 賣相亦唔錯 不過不失拉😄「豬仔奶凍」造型可愛精緻食落口感好creamy 加上少少煉奶已經好夠味 又一必食必影既佳作!😝「蘿蔔千絲酥」我個人十分推薦 外酥內軟 蘿蔔絲一層接一層 好有層次感 重點係唔易斷 喜歡吃辣既朋友仔 不妨可以點少少辣油 更加惹味性價比高嘅菜館
LUNCH 時間,人客算幾多...

「鹹水角」內餡算多 賣相亦唔錯 不過不失拉😄
性價比高嘅菜館
2019-12-04
午餐
2019-12-04 61 浏览
今日係親友訪港最後一日,襯最後黃金時間,就提議親友去到東涌東薈城行街食飯啦!自己好耐都無黎過,裝修咗之後環境空曠好廣闊,而且鋪頭種類繁多,行落都幾舒服。親友比較喜歡食中菜,喺商場行咗一個圈之後,決定試下依間比較新潮嘅六小館。餐廳入面明亮光鮮,環境清幽雅致,係一個可以享受美味點心嘅好地方!坐低之後發現餐廳除咗裝修靚之外,啲餐具都好精緻!依碟金莎紅米蝦腸粉真心出色好味!腸粉色澤麗亮相當吸引,咬落口外軟內脆,香氣十足,吃落非常過癮,推介!波兒蝦餃,賣相相當cute,可以吸引小朋友嘅目光,食落去餡料比想像中豐富得多,啖啖鮮蝦,爽口彈牙鮮味十足!另一款賣相更加吸睛嘅點心就係依款小梨子鹹水角!淨係賣相造型都已經滿分!小梨子成個都食得,梨頭係一支百力滋,梨身就係鹹水角,咬落煙韌,咸香味美,又好睇又好食!另外我地亦選擇咗午市套餐前菜選咗依款椒鹽豆腐,豆腐新鮮炸起,食落外脆內軟,椒鹽味嘅脆皮食落滋味無比,一舊又一舊食唔停口。餐湯係粟米魚肚羹,湯身口感濃厚,唔會水汪汪咁,幾好!枝竹斑腩煲的份量十足,上檯嘅時候仲係熱到吱吱作響。斑腩軟滑無骨,火腩咸香味美,煲底枝竹吸收餸菜精華,好滿足!菠蘿咕嚕肉,色彩繽紛,

坐低之後發現餐廳除咗裝修靚之外,啲餐具都好精緻!

另外我地亦選擇咗午市套餐

餐湯係粟米魚肚羹,湯身口感濃厚,唔會水汪汪咁,幾好!

菠蘿咕嚕肉,色彩繽紛,令人食指大動,咕嚕肉烹調得好好,咬起黎外脆內軟,而且醬汁色澤均勻,酸甜味道融和,好味道!
2019-12-02 60 浏览
我因朋友介紹係呢間食 感覺上裝修鮮明 簡單格調 個日我叫左個set 會有一個前菜 兩個主菜 兩碗湯 中間我地仲叫左個黑豚肉楊州炒飯 首先 個湯當日係西洋菜湯 色澤唔錯比較吸引鮮綠色 味道較濃 但係可能佢無湯渣跟上所以有小小寡 之後前菜要左椒鹽豆腐 呢個前菜有小小驚喜 意外地好食 因為通常椒鹽豆腐唔會太濃 係比較淡味但佢食到較濃既椒鹽咸味 加上有小小辣味 幾適中 大概10分鐘後上主菜 我地主菜叫左西檸雞同沙嗲肥牛粉絲 西檸雞外相唔錯 但味道無太大驚喜 另外我覺得酸左小小 不過d雞幾脆 而肥牛粉絲呢樣我都幾滿意 佢牛肉份量唔少 加上d粉絲入晒沙嗲味令到整道餸都比較濃味 食起上黎小小辣都幾開胃直到個黑豚肉湯州炒飯 呢道餸完全體驗到佢賣點 佢都幾多黑豚肉我食炒飯最怕就係多飯少餸但係無論係蝦定係黑豚肉都唔少所以唔錯 加上佢炒得夠乾身 味道適中整餐飯黎計 如果10分我會比8.5分 交通都好方便近地鐵站 所以如果我係附近食中餐 佢一定會係考慮範圍
我因朋友介紹係呢間食 感覺上裝修鮮明 簡單格調

個日我叫左個set 會有一個前菜 兩個主菜 兩碗湯
中間我地仲叫左個黑豚肉楊州炒飯

首先 個湯當日係西洋菜湯 色澤唔錯比較吸引鮮綠色 味道較濃
但係可能佢無湯渣跟上所以有小小寡

之後前菜要左椒鹽豆腐 呢個前菜有小小驚喜 意外地好食

2019-12-01 538 浏览
東涌東薈城名店倉擴建後新增不少食肆商場指示不足要問工作人員才找到通往二期的方向沿扶手梯到六樓就看得到六小館裝潢很大器高級 頓時對這中菜館大加分甫坐下先點茶 茶茗$18一位晚市性價比高 全部都很好吃 份量味道擺盤一流鵝肝金錢雞 ($98)醬汁特好吃 鵝肝味香 雖然看似比較油膩 份量不多下完全沒有這問題大排檔二人套餐 ($298)椒鹽豆腐 西檸雞 枝足斑腩煲很划算的套餐 有老火湯豆腐滑 椒鹽份量適中不會過咸 很搭西檸雞沒有大驚喜 中規中矩 倒是很下飯枝足斑腩煲沒騙人喔 是真斑腩!份量給得大方 很讚豬油砵仔焗飯 ($48)豬油不夠 飯粒屬乾身 一般般燕尾碟 ($78) (套餐追加$18)美美的名字 實際是椰皇燕窩燉蛋白熱騰騰 滑滑的蛋白配上燕窩來結束這頓飯簡直完美
東涌東薈城名店倉擴建後新增不少食肆
商場指示不足要問工作人員才找到通往二期的方向
沿扶手梯到六樓就看得到六小館
裝潢很大器高級 頓時對這中菜館大加分
甫坐下先點茶 茶茗$18一位
晚市性價比高 全部都很好吃
份量味道擺盤一流

鵝肝金錢雞 ($98)
醬汁特好吃 鵝肝味香
雖然看似比較油膩
份量不多下完全沒有這問題

鵝肝金錢雞

大排檔二人套餐 ($298)
椒鹽豆腐 西檸雞 枝足斑腩煲

很划算的套餐 有老火湯
豆腐滑 椒鹽份量適中不會過咸 很搭
西檸雞沒有大驚喜 中規中矩 倒是很下飯
枝足斑腩煲沒騙人喔 是真斑腩!
份量給得大方 很讚

枝足斑腩煲

豬油砵仔焗飯 ($48)
豬油不夠 飯粒屬乾身 一般般
豬油砵仔焗飯

燕尾碟 ($78) (套餐追加$18)
美美的名字 實際是椰皇燕窩燉蛋白
熱騰騰 滑滑的蛋白配上燕窩來結束這頓飯簡直完美

枝足斑腩煲
2019-11-30 62 浏览
等左幾年東涌outlet 終於開了第二期有好多唔同既餐廳至少六小館 當然要去試下啦裝修好靚 古色古香座位又舒服 每個位都可以用黎打卡影相可見無論裝修、食材、食物菜單都落足心機去設計 去擺放跟住肚餓啦當然嗌食野啦有好多野食一到已經因為個樣太吸引而影唔切相 以飲茶黎計 食物高質應該唔會有失水準的菜式正常合理價錢 黑毛豬叉燒叉燒腸粉 普通 係賣相比較吸引鮮腐竹牛展用呢個盤出菜 未食都加50分啦牛展粒好食!黑毛豬楊州炒飯好香 飯粒分明
等左幾年
東涌outlet 終於開了第二期

有好多唔同既餐廳

至少六小館 當然要去試下啦

裝修好靚 古色古香

座位又舒服

每個位都可以用黎打卡影相

可見無論裝修、食材、食物菜單都落足心機去設計 去擺放

跟住肚餓啦

牛展粒好食!

黑毛豬楊州炒飯

好香 飯粒分明
2019-11-26 1304 浏览
近排想去些遠離市區的地方行下,就揀了東涌,逛完商場又可以郊遊一番,都幾好吖!去到東薈城,當然一定要行我最喜歡的名店倉啦,不過,首先最緊要是醫飽肚,行經見到一間門口很別緻的餐廳,是我們想食的中式點心,那就嘆下這裡的一盅兩件啦!餐廳裝潢雅緻,設計時尚,別具特色  ;  地方寬闊,枱與枱不擠迫,沒有壓迫感  ;  環境潔淨舒適,可遠望戶外景色,讓人輕鬆寫意!餐牌上有多款精緻點心,另有小菜方面有海鮮類、肉類、湯品、燒味、蔬菜類、前菜、炒粉麵飯、特飲等,多樣化的選擇,真的很不錯。我們點了六小館大排檔二人套餐 $298及5款點心,二人套餐包括可選大排檔小菜兩款、前菜(三選一)、私房老火湯、加$18追加主餐牌甜品一客。前菜  -  椒鹽豆腐脆脆的豆腐,一口一粒,豆腐外脆內嫩,很軟滑,豆味濃厚,攦上香脆的椒鹽,非常惹味!大排檔小菜  -  枝竹斑腩煲進入秋冬天,熱辣辣的煲仔,吃完身體即時暖笠笠。枝竹斑腩煲材料很豐富,有斑腩、枝竹、火腩、花菇等,斑腩味道很鮮,魚肉爽滑彈牙  ;  一層層的火腩,肥瘦適中,甘香美味  ;  大大片的枝竹,豆味濃郁,吸入了所有醬汁,香濃惹味,再加上厚肉的大花菇,爽口嫩滑,口

前菜  -  椒鹽豆腐

大排檔小菜  -  枝竹斑腩煲

進入秋冬天,熱辣辣的煲仔,吃完身體即時暖笠笠。枝竹斑腩煲材料很豐富,有斑腩、枝竹、火腩、花菇等,斑腩味道很鮮,魚肉爽滑彈牙  ;  一層層的火腩,肥瘦適中,甘香美味  ;  大大片的枝竹,豆味濃郁,吸入了所有醬汁,香濃惹味,再加上厚肉的大花菇,爽口嫩滑,口感相當豐富,實在太好味啦!

大排檔  -  魚香茄子煲

熱辣辣香噴噴的魚香茄子煲,散發著濃濃的魚香,茄子新鮮爽脆,吸入了濃郁的醬汁,而肉碎帶有鹹香氣味,肉質鮮嫩,越吃越起勁,美味無比。

魚香茄子煲

私房老火湯

超級足料的老火湯,火喉十足,材料被煲到溶化,飲起來很順喉,感覺滋潤,鮮甜美味。

波兒蝦餃     $48

賣相精緻的蝦餃,活潑生動的造型,很有趣的魚仔,好可愛呀!滿滿鮮蝦餡料,爽滑彈牙,鮮味十足,味道鮮美。

波兒蝦餃

鮮蝦燒賣    $43

爽口嫩滑的燒賣,蝦肉鮮甜,豬肉味濃厚,加上蟹籽的爽脆,好吃。

鮮蝦燒賣

山竹牛肉球     $38

加有蔬菜的牛肉球,大大個,牛肉味濃厚,鮮嫩多汁,肉質彈牙,加入㴔汁,越食越開胃,不錯。
山竹牛肉球

小梨子咸水角    $38

翠綠色外層的咸水角,小梨子的造型,創意獨特,賣相精緻,好吸引呀!帶有清新蔬菜味的梨子外皮,酥脆可口,配合多種食材的餡料,鮮嫩爽口,既美味又漂亮的造型,下次一定要 encore,實在太令人回味啦!

小梨子咸水角

菠蘿叉燒包     $38

軟綿綿的叉燒包,菠蘿外層很酥脆,濃香的叉燒餡料,肉質嫩滑,口感外脆內軟,很美味!

菠蘿叉燒包
山竹牛肉球
小梨子咸水角
菠蘿叉燒包
2019-11-25 718 浏览
今晚和太太去東薈城outlet購物,當然順便在這吃晚飯,上到六樓發現這家六小館,是同集團六公館的另一餐廳,價錢較六公館平民,今晚就試試水準。餐廳裝飾的懷舊香港作為主題,有不少香港的特色設計,位置空間感足夠,而座位亦舒適,星期一晚上亦接近滿座,記得要預早訂位。價錢十分親民,有超值二人套餐,餐牌亦有不少懷舊廣東菜,例如金錢雞、焗魚腸等,同時有多款甜品。私房老火湯跟餐的老火湯,是蕃茄薯仔椰菜煲豬展,一呷清甜順喉,嚐到番茄鮮甜的味道,飲得出是真材實料用心煲的,並非一般味精例湯可以相比。椒鹽豆腐套餐小食選擇了椒鹽豆腐,看似平凡的炸豆腐,一入口卻令人驚喜萬分,裹住豆腐的一層脆皮雖薄卻脆,鬆化香口,入口不油不膩,豆腐件件口感外脆內軟,恰到好處,椒鹽調味香辣,十分惹味。枝竹斑腩煲套餐兩個小菜,第一個選了麻甩的枝竹斑腩煲,一上枱熱辣辣,香氣撲鼻令人食慾大增,內容非常豐富,有斑腩、枝竹、火腩、冬菇等,醬汁鹹香,與食材的滋味相配,頗收相得而益彰之效。菠蘿咕嚕肉另一個小菜選了十分開胃的咕嚕肉,醬汁酸、甜、鹹味平衡,味道融和,而且稀稠寬緊合度,豬肉肥瘦適中,炸漿厚薄得宜,入口咬嚼有外層焦香酥脆而內裡嫩滑的滋味。
古法砵仔焗魚腸
另外單點了焗魚腸,想不到這家新餐廳有已經買少見少的焗魚腸,傳統魚腸先蒸後焗,讓魚腸脂膏溢出後,把底部頂部都烘到焦香倍添風味,故同時有軟嫩香脆的口感,用上鯇魚腸更為肥美,而帶有魚肝份外甘腴可口,嫩滑而不腥,十分邪惡。
豬油砵仔焗飯
同樣又是邪惡食品,豬油撈飯還加上幾粒豬油渣,拌入醬油撈均,醬香油潤,顆顆如珠的飯粒還帶點油香鮮韻,好吃得流淚。
法蘭西燉蛋
最後甜品加$18,選擇了焦糖燉蛋,上層的焦糖香脆甜美,燉蛋入口香甜可口,配上菠蘿包同吃另有一番食趣。
2019-11-25