2019-12-12
今日同老公係東薈城睇電影🎬,睇完電影之後有點餓就決定搵野食。係同層六樓發現一間座無虛席既六小館,原來係同六公館同集團的另一餐廳,但價錢較親民,一於試下其水準。餐廳裝潢以香港六十年代做藍本,用上溫婉優雅的金邊青瓷為用色靈感,因為用上落地玻璃,空間感十足,座位舒適。平日都滿座,最好早點訂位。茗茶 🍵: 桂花菊花茶,有著濃郁花香,桂花菊花有清熱潤肺、養顏美白和清肝明目作用。淡淡的清香,令人一飲愛上。❤️一盅六件(HKD 88) : 一盅兩件食得多,但一盅六件的確解決左我選擇困難症問題,燒賣兩粒,蝦餃兩粒及粉果各兩粒。如圖所示,燒賣顏色金黃,賣相討好,食落豬肉好彈牙,肉質比較扎實,香噴噴好吸引。蝦餃 🦐有著精瑩通透既皮,蝦肉爽口彈牙,口感豐富。菠蘿🍍咕嚕肉 (HKD 138): 一碟家常便飯,但做得好味卻一點都不易,滿滿肥瘦適中既豬肉,蘸上厚薄均勻既炸粉,配合開胃甜酸醬,外脆內軟,酥脆而不油膩既外表內𥚃是扎實肉嫩的豬肉。用上三色椒同菠蘿🍍做伴碟,可以中和油膩感。桂花新竹米粉(HKD 118): 新竹米粉特別有名,廚師發輝創意用上蛋炒米粉,啖啖蛋香,米粉煙煙韌韌,加埋乾蝦子🦐同數十隻大蝦🍤球,香氣
桂花新竹米粉(HKD 118): 新竹米粉特別有名,廚師發輝創意用上蛋炒米粉,啖啖蛋香,米粉煙煙韌韌,加埋乾蝦子🦐同數十隻大蝦🍤球,香氣撲鼻,仲可以加上六小館自家製辣椒醬自行調味,辣得黎又有鑊氣。
C襪奶茶☕️:奶茶布丁🍮食落好幼滑香濃,啖啖奶茶☕️味,奶滑茶香,仲有幾顆珍珠配上增加口感,好Q彈。加埋好似菠蘿油咁既牛油🧈煉奶多士,好有懷舊港式茶記感覺,仲用上小巴牌做托盤,好有創意📷。
椰汁糕🥥豬仔: 賣相好吸引😆🐖,一大隻椰汁🥥味好重,好精緻好靚既賣相,相機📷食先是常識吧💯
總結:味道一流 環境舒適 價錢合理 會再光顧📍