2022-09-25 672 浏览
🌃 食肆為泰式菜館, 主打泰式小菜, 位於元朗區, 餐廳設計充滿泰式風情 , 設計以綠色梳化坐位為主 , 假天花有大型綠色樹葉吊飾。 餐廳提供超值泰式二人套餐, 可以喺12款小菜入面選擇兩款, 再配兩個白飯及飲品, 價錢祇需由148起。-.🥓泰式燒豬頸肉👉 份量唔算好多, 但係燒得幾好食, 表面有焦脆嘅感覺, 外脆內軟, 配埋泰式醬汁非常惹味。.🥘 泰式咖哩海鮮👉 呢個嘅價錢叫到泰式海鮮非常之難得, 所以唔會期望有咩貴價海鮮, 有蝦青口同埋魷魚圈, 同埋有大量青紅椒同埋蔥作為配菜, 而泰式紅咖哩汁 唔算辣,好適合送飯。.🍹另外叫了兩杯嘢飲, 叫咗香茅冰同埋青檸冰, 呢兩杯都好適合炎熱嘅夏天飲用, 都比較清熱。.🤠 通粉 foodie 食評總結 : 👉 呢間泰菜餐廳以廉價二人餐咗作招來, 小編覺得非常之抵食, 呢個價錢作比較非常ok, 但不能與高級泰菜作比較, 屬於平民嘅泰菜館, 如果住在新界區不妨可以去嘗試一下。.📍 公車泰國餐廳元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖.*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。-|

🥓泰式燒豬頸肉

🥘 泰式咖哩海鮮

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
📍 公車泰國餐廳
元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖
2022-09-21 513 浏览
公車泰國餐廳餐廳光猛裝潢好特式:以綠色大自然樹木..主調襯木吊扇和金象,很有泰國當地裝飾二人套餐日間$148 -12款選2款 送白飯2碗,熱飲2杯。另外加錢轉特飲很超值。而晚上6點後$198。外賣全日$148, 很合付經濟!二人套餐內選擇很大眾化:有多款咖哩、2款湯、海南雞半隻、泰式豬手、燒豬頸肉、肉碎煎蛋……我們加$30轉泰式明爐烏頭魚, 非常有水準條魚好大條啖啖肉.芹菜香茅喬頭酸梅。味道帶酸酸味味好開胃, 附加魚湯奶黃色以添加以防乾水!魚肉一點腥味都沒有, 相信香料和廚師已經逼腥了, 所以全條魚相當出色泰式豬手 皮Q彈肉質軟綿綿而且已經起骨只有肉.完全有點意外炆時間應該相當長才有此口感。好有骨膠原感覺。甜甜咸梅菜鹵水香味道。吃泰國菜當然飲椰青, 水多又有椰肉吃, 超滿足.香葉辣椒肉碎噲飯 肉碎炒到乾身粒粒分明.香葉碎、豆角粒和辣椒粒配搭很惹味!辣味配白飯完全完美,奈何隻太陽蛋變了炸熟蛋失色扣分。記得讚好上載圖片社交平台送蝦片一碟。蝦片相當脆有蝦味!免費的

我們加$30轉泰式明爐烏頭魚, 非常有水準

泰式豬手

泰式豬手 皮Q彈肉質軟綿綿而且已經起骨只有肉.

吃泰國菜當然飲椰青, 水多又有椰肉吃, 超滿足.
椰青, 青檸梳打

香葉辣椒肉碎噲飯

肉碎炒到乾身粒粒分明.香葉碎、豆角粒和辣椒粒配搭很惹味!
辣味配白飯完全完美,奈何隻太陽蛋變了炸熟蛋失色扣分。
炸蝦片

泰式豬手
题外话/补充资料: 記得讚好上載圖片社交平台送蝦片一碟。蝦片相當脆有蝦味!免費的
2022-09-15
椰青, 青檸梳打
炸蝦片
2022-09-19 229 浏览
泰式美食一向是我的心頭好,我喜歡它的香辣味道,有一種清新的感覺。元朗西菁街的「公車」泰國菜館是我喜歡光顧的泰國餐廳之一,因它的性價比高。門前一對「冬蔭妹」塑像非常觸目,如門神般鎮守門口。餐廳裝修雅潔,光猛開揚,座位寬敞舒適,一片大玻璃窗盡覽街景。牆上還鑲著金漆大象頭,富有泰國特色。坐下來,不論你點甚麼菜,服務員一概先奉上例湯。千萬不要看輕這碗例湯,裏面材料豐富,有豬肉碎、冬瓜、香葉、胡椒等,味道香而微辣,十分醒胃。“泰式青咖喱牛”,青咖喱有獨特的清香,是我的至愛,牛肉片爽口有質感,份量也不少,配菜的豆角也新鮮脆口。“海南雞(半)”,厚肉大件,份量充足,肉質鮮嫩肥美,配菜有脆花生、酸蘿蔔、生菜等,點上薑蓉來吃,特別美味。“泰式香葉辣椒肉碎噲飯”,超好味道,是我必食之選。有煎蛋、青瓜、豆角、肉碎、香葉等,微辣幽香,非常惹味。“泰式香茅豬扒湯河”,香茅豬扒炸得香口,肉質又軟硬適中,口感很好,香茅味道突出。河粉份量豐富,質地爽滑彈牙。串燒(豬+雞),烤香的串燒,點上微辣的泰式沙嗲醬來吃,真是好味得不能停口。“紅豆冰”,椰奶特別多,椰汁味濃。泰式凍咖啡,別有風味。美味菜式,地方舒適,物超所值,這
牆上還鑲著金漆大象頭,富有泰國特色。

“紅豆冰”,椰奶特別多,椰汁味濃。泰式凍咖啡,別有風味。
美味菜式,地方舒適,物超所值,這裏真是個用餐的好地方。
2022-09-17
~泰式炒金邊粉($58)🍝午餐包埋餐湯🥣。金邊粉配料夠哂多😙,有齊豆腐乾,雞肉🐓,炒蛋🍳等。熱辣辣份量足👍🏻,如果可以再濃味多少少就更好啦🤪。~ 泰式奶茶(跟餐+$2)🍹少甜少冰岩岩好👍🏻。~ 泰式蝦片(free)🦐原先想另外加黎食😌,店員好好咁提我可以送😂💕。📍 元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖
2022-09-14 67 浏览
又係做孤獨的美食家既時候啦,中午放飯行元朗搵食,天氣咁熱又想坐得舒服d,就搵到呢間公車泰國餐廳,見佢鋪面裝修都好靚,午餐價錢55蚊-60蚊左右,就入去試下啦,入坐大約未夠12點,暫時客人不多,店面面積都幾大幾多位,裝修都幾靚冷氣夠涼坐得幾舒服。本身想試下咩係脆肉海南雞,但侍應話今日無燒肉,原來即係燒肉,咁就試下個海南雞飯啦,泰式飲品都係加2蚊就揀個泰式青檸冰,落單後就先黎講碗例湯,同早2日係另一間泰菜館一樣都係冬瓜肉碎湯,飲落味道都係偏重胡椒味呀,感覺係一樣的,可能呢d真係正宗泰國風味?海南雞飯,首先講講個飯係用我鍾意既黃薑飯,呢個飯真係非常有質素呀,黃薑味好足,超足,係暫時食過幾間泰國餐既黃薑飯之中最好食既,飯唔會好濕粒粒分明,面頭加左少少炸蒜片增加口感同香味,好食。雞方面就係無骨雞啦,份量睇落好似唔多但因為斬得比較大件,食落都好足夠,廚房已去左皮下脂,食落就無咁肥,不過擺盤就唔算話好靚,但最緊要係味道,雞都煮得夠淋就算係雞胸位都唔會話好鞋口,跟個泰式酸辣計就主要以酸味為主,比較開胃解膩,另外配料有d酸蘿蔔絲同炸花生,酸蘿蔔絲酸甜開胃解膩,炸花生香口增加口感脆度,成個餐食得好滿足。泰

海南雞飯

泰式青檸就其實係凍青檸水,青檸我就拮到好爛呀所以飲落就好酸,拮少2野就應該差唔多啦。

泰式青檸冰

另外睇返枱櫃入面擺餐具個架有即用套提供,食某d要用手既食物都唔怕污槽,睇黎餐廳都幾貼心。

午餐一共就食左60蚊,午市就免加一,晚市就要加一既,呢樣要留意返,雖然話60蚊食個午餐唔算好平,但勝在食物質素,份量同環境都好到位,相對性價比都唔錯,另外雖然未食過其他食物啦,但食完呢個午餐我都覺得相當有誠意,其他食物相對都應該做得好,值得推薦。

海南雞飯
泰式青檸冰
2022-09-12 34 浏览
泰式小食拼盤(大)$178炸蝦片、3串沙嗲串燒、3件春卷、4件炸蝦餅、4件炸魚餅。三個人食一個大拼盤都覺得食唔哂😂真係好大份。炸蝦片脆口;沙嗲串燒啲汁又好惹味;春卷包住啲餡料又多;炸蝦餅同炸魚餅好爽口彈牙,個人偏愛炸蝦餅😋再點埋佢嘅泰式辣醬,真係天衣無縫😋泰式肉碎生菜包(豬)$88肉碎生菜包有少少辣,肉碎嘅份量都比較多,呢間餐廳最窩心嘅係,啲侍應見到我地啲生菜食晒,就行過嚟問我地使唔使加生菜,仲要係唔駛錢,服務態度真係好好👍🏻泰式炒金邊粉$88金邊粉好有鑊氣,足料!啲蝦大大隻,都有5-6隻蝦。泰式椰青$42椰青大大個,而且仲好甜,啲椰子肉好容易「不」。飯後有個解渴嘅椰青,真係不二之選。佢呢度仲有啲二人餐,都好抵下,不過我哋三個人食,驚唔夠食所以先唔揀呢一個套餐。
泰式小食拼盤(大)$178

泰式肉碎生菜包(豬)$88

泰式炒金邊粉$88
金邊粉好有鑊氣,足料!啲蝦大大隻,都有5-6隻蝦。

泰式椰青$42

2022-09-08
  • 椰青
  • 泰式肉碎生菜包(豬)
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式小食拼盤
2022-08-31 61 浏览
朋友話元朗有間公車泰國餐廳的泰菜好食過九龍城,講到咁正搵咗日放工過去食返餐先。公車泰菜仲有個好抵食的二人套餐,兩餸、兩白飯、兩飲品都係百幾蚊,叫咗一客黃咖哩牛肉、冬蔭功大頭蝦湯、飲品叫咗泰式奶茶和泰式青檸茶,另外加咗個馬拉盞椰菜苗和薄餅,咁豐富都係三百幾蚊,真係抵食。黃咖哩牛肉咖喱和椰香比例剛剛好,餸飯和薄餅都咁一流冬蔭功大頭蝦湯冬蔭功係我接受到的酸辣度,食落令我諗起早幾年去泰國飲冬蔭功的味道,大頭蝦蝦頭有膏,肉質幾彈牙馬拉盞椰菜苗椰菜苗幾嫩口,唔會太硬身,配上馬拉盞鑊氣滿分薄餅比較似蔥油餅的質地,個人感覺印度薄餅較好食

黃咖哩牛肉
咖喱和椰香比例剛剛好,餸飯和薄餅都咁一流

冬蔭功大頭蝦湯

馬拉盞椰菜苗
椰菜苗幾嫩口,唔會太硬身,配上馬拉盞鑊氣滿分

薄餅
比較似蔥油餅的質地,個人感覺印度薄餅較好食
  • 冬蔭大頭蝦湯
2022-08-29 38 浏览
今天在元朗工作,與同事一同在這兒吃午飯。🥢泰式青咖哩配牛肉🍛泰式青咖哩是小辣程度🌶️,比較甜,很易入口,即使怕辣的我也覺得可以接受,而麻的感覺長時間在口腔,很好送飯🍚。牛肉的份量很多,肉質嫩滑。整個餐份量很多,連大吃的男士也未能全部吃完。🥢馬拉盞炒通菜🌶️現在是通菜當造季節,通菜份量多,口感比較嫩。炒通菜易變黑,但這道菜仍能保持菜的青綠色。味道濃,但不算太辣。🥢泰式乾炒海鮮河🍝這道菜一上枱便被造形所吸引,很有大自然的感覺。泰式河粉是一片片的,每一片都很入味,味道是微甜的,很易入口🤤。海鮮份量很足,有鮮蝦、青口、魷魚等,真是大滿足!🤤🥤泰式奶茶(凍)🧊泰式奶茶的顏色跟平日我們飲的奶茶不一樣,原因是他用了另一種茶製作。奶茶的味道不會過甜,茶香獨特☕。🥢泰式鮮奶燕窩(熱)🥣很喜歡這個甜點,燕窩很滑,份量也不少,啖啖燕窩肉,而牛奶🥛微甜,很香,為這一頓畫上完美句號。
今天在元朗工作,與同事一同在這兒吃午飯。
🥢泰式青咖哩配牛肉🍛

🥢馬拉盞炒通菜🌶️

🥢泰式乾炒海鮮河🍝

🥤泰式奶茶(凍)🧊

🥢泰式鮮奶燕窩(熱)🥣

2022-08-24 43 浏览
近排天氣咁熱,真係好回味喺泰國食嘢嘅日子,今日去食返一啲酸酸辣辣嘅泰國菜先!西菁街公車泰國菜,價錢便宜,下午茶絕大部份都唔超過$50,非常抵食!泰式海南雞飯啖啖肉嘅去骨黃油雞,加上黃薑飯,配上自家特制酸辣嘅泰式海南雞汁,越食越開胃!豬雞串燒,沙嗲汁非常香濃,燒得焦香,仲有粒粒花生香!加多個蒜蓉包,配埋啲沙嗲汁真係夠晒正呀!原支泰國梳打,加上一大個青檸,夏日炎炎簡直透心涼😋。馬拉盞炒椰菜,味道香濃,即叫即炒夠曬鑊氣!餐廳環境闊落,日日都有特價菜色,真係非常抵食,難怪下午茶都幾乎全場爆滿!
泰式海南雞飯
原支泰國梳打,加上一大個青檸,夏日炎炎簡直透心涼😋。
馬拉盞炒椰菜,味道香濃,即叫即炒夠曬鑊氣!
2022-08-22 74 浏览
介紹過好多次了!午餐晚餐我都食過真係好好食 好食到諗唔明點解可以咁平🤣除咗baba day 叫外賣等耐小小其他都好好 冇缺點必叫豬頸肉!超大份 辣辣地好過癮想慳d可以下午茶時段去食2:00-5:00價錢平 d 價值唔過$50但份量係一樣 仲包嘢飲炒飯都好夠鑊氣 好好食唔想食飯或者麵 芒果糯米飯一樣咁正 大大份 泰國的味道泰式奶茶一定唔可以小甜😋以上係我食過咁多次嘅心得公車泰國餐館📍元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖
介紹過好多次了!
午餐晚餐我都食過

泰式奶茶一定唔可以小甜😋

以上係我食過咁多次嘅心得

公車泰國餐館
📍元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖
西菁街食肆臨立,匯聚多國菜式的餐廳,堪稱元朗食街。午餐時嘅經過這家「公車」泰國菜館,感覺開揚舒適;餐牌上見到餐飲價格十分相宜,所以便入座醫肚。餐廳內部環境光猛整潔,座位寬敞舒適。泰式豬頸肉沙律 $88,豬頸肉肉質稔滑,口感一流,兼且份量十足!喜好豬頸肉的朋友不容錯過!加上惹味的蕃茄及沙律醬汁,十分開胃;很快便清碟。假若沙律青菜份量再加多一點就更完美了~。東南亞菜式不可或缺的,當首數串燒:串燒豬+雞$35,雞肉、豬肉各一串,也是套餐之一,價錢還包括飲品一杯!醬汁惹味,超值之選!海南雞半隻$98,雞肉軟滑且甚為肥美!雖然沒有去骨,亦不影響彈性口感及豐盈鮮味。必然推介!冬蔭肥牛粉絲跟飲品 $48,是午市套餐;湯底是冬蔭功,還有五、六件肥牛,超級抵食!粉絲爽口,湯底茄味濃!鹹檸七、泰式珍多冰,是跟餐飲料,特飲都只是加幾蚊,抵飲!芒果糯米飯$68,一向都是喜愛的泰式甜品,芒果帶點微酸,糯米飯軟糯,加上有點鹹味的椰汁,完美配搭!貼食物相片到社交平台,即送泰式蝦片一客或甜品泰式椰汁糕一客,小妹當然不會執輸,即時上載照片換取蝦片。泰式蝦片,鬆脆有蝦味,以小禮物的質素來說,相當不錯!

餐廳內部環境光猛整潔,座位寬敞舒適。

鹹檸七、泰式珍多冰,是跟餐飲料,特飲都只是加幾蚊,抵飲!

泰式蝦片,鬆脆有蝦味,以小禮物的質素來說,相當不錯!
2022-08-18 218 浏览
這間公車泰國餐廳位於元朗西菁街,係一間地下店舖,店面環境坐著感覺寬鬆舒適😙,我覺得都幾好🤔!.泰式豬頸肉 $88呢一款豬頸肉賣相睇得吓🤔,色香味俱全,食到入口散發香噴噴香燒味😙,肉質口感爽而腍口味道十足😋,配埋佢嘅自家製醬汁更加好食,醬汁帶有小小辣口而味道夠哂惹味😋,我覺得真係好正👍!.辣椒膏炒青口 $128呢款炒青口賣相色澤好吸引🤔望著都好想食🤤,好有泰式風味😙,配料有洋蔥、青椒、紅椒、香茅同埋D辣椒膏夠哂惹味,佢嘅青口大大隻肉質嫰口味道鮮味😋,同時沾滿D汁液更加好味!.泰式黃咖喱雞肉配白飯 $55呢一碗黃咖喱賣相色澤味道好有泰色風味😙,雞肉肉質大大件都好腍而嫰口又有咬口,而每一件雞肉索滿汁液味道十足😋,佢嘅汁液夠哂濃郁香口😙都唔覺得辣🤔!.泰式菠蘿雞絲炒飯 $42呢一碟雞絲炒飯望著色澤好似好正🤔,係用咗雞絲、菠蘿、青瓜、肉鬆而製,佢嘅飯粒粒軟硬適中又有口感,食到入口味道都好特別😋,又帶有咖喱香😙之中有別的味道,配埋菠蘿粒同埋D肉鬆咸咸甜甜食味道都唔錯,加埋D雞絲又有咬口三者都好夾口!.泰式奶茶 $2泰式珍多冰$8呢兩杯泰式飲品好有泰式風味🤔,奶茶味道比起港式奶茶味道都好濃厚😋好香😙

泰式豬頸肉 $88

辣椒膏炒青口 $128

泰式黃咖喱雞肉配白飯 $55

泰式菠蘿雞絲炒飯 $42

泰式奶茶 $2
泰式珍多冰$8
呢兩杯泰式飲品好有泰式風味🤔,奶茶味道比起港式奶茶味道都好濃厚😋好香😙,珍多冰椰汁味道重😙,加埋一條條珍多軟綿綿滑叨叨甜度恰恰好😋,有得飲有得食!
2022-08-18
2022-08-18 29 浏览
今日黎到元朗,上網查下有咩好餐廳介紹,就見到公車泰國餐廳都幾多人介紹,都算係人氣餐廳。去到都見到有人排緊隊,果然都幾受歡迎。入到去就諗諗嗌啲咩黎食好,一段時間冇食泰國菜,都係嗌啲大路菜式食下,先叫個炸蝦餅同木瓜沙律黎開開胃。炸蝦餅一碟有6大塊,每件都大大件,最重要係粉唔算多,食落淡淡都係肉,外皮又炸得香脆,內裏又爽口彈牙,非常惹味。木瓜沙律方面,幼幼既木瓜絲再加上甜甜辣辣既醬汁,令口腔刺激非常,亦令胃口大增。去到主食方面,馬拉盞炒通菜就冇咩特別好講,係好食既,通菜方面完全唔老,食完唔會黐晒牙罅。泰式金邊粉就炒得好乾身,配上花生碎同小蝦乾,口感非常好,酸酸甜甜令人想食多幾啖。最後配上清甜椰青一個,結束完美既一餐

最後配上清甜椰青一個,結束完美既一餐
2022-08-12 245 浏览
元朗泰國餐廳唔少,但質素都幾參差。早排有親戚推介屋企附近既 #公車泰國餐廳 ,話抵食又好味,我哋都揾日去試下。店內環境都幾舒服,卡位為主,幾好坐。最驚喜係上菜速度勁有效率,點完菜好快就有得食,心急既人岩晒😆 野食夠地道泰式風味,即叫即煮新鮮熱辣,依家已經變左我哋半個飯堂,唔想煮飯時就去食🫠其中一款每次我地必叫既係 #泰式豬頸肉炒河 ,真係炒得超有鑊氣,豬頸肉嚼勁十足又惹味,河粉炒得乾身又有油香,真係食到停唔到口。食泰國菜又點少得泰式小食,依碟 #泰式蝦餅併炸春卷 ,上菜時仲熱辣辣架,真係即叫即炸。泰式蝦餅有蝦味,口感彈牙,粉同蝦既比例適中,點埋泰式雞醬就更惹味,春卷都卜卜脆超香口,饀料多而且味道調配得好好👍另外點左 #黃咖喱牛肉,見餐牌無辣椒仔喺隔離🌶估計唔會太辣,果然阿女都食到。依碟咖喱都幾大盤,香而不辣,牛肉片份量唔少,肉質稔滑。唔想浪費左個咖喱醬,叫多客蒜蓉包黎點汁食就perfect啦, 一客6件,香脆既蒜蓉包加咖喱汁,真係勁惹味。泰式飲品都係$18大大杯,好抵飲。泰式青檸冰和泰式青檸茶我地最推介,酸酸地又清新,食泰國菜比較濃味,飲依兩杯正好可以解渴消暑,好正呀!依間泰國餐廳可算

依碟咖喱都幾大盤,香而不辣,牛肉片份量唔少,肉質稔滑。

依間泰國餐廳可算係近期既人氣熱店,食飯時間都座無虛席,有時仲要等位添,喺元朗食泰國菜我都第一時間諗起佢。
2022-07-19
2022-08-11 38 浏览
公車泰國餐廳早排天氣好熱,好想飲椰青解解渴,就同朋友嚟到哩間泰國餐廳食lunch。見個二人套餐都幾抵食,就試吓。-------------------------泰式豬手(例)入份量都幾多,肉質整得幾軟腍又入味,豬皮幾好味,入口即溶,但幾邪惡,減肥人士不宜食。泰式咖哩海鮮哩個咖哩好creamy,幾香椰奶味,辣得嚟又甜甜地,好啱送飯。海鮮都幾多款,有魷魚,青口,貝類,都唔錯,冇乜沙。椰青清甜解渴,消暑一流👍👍-------------------------環境都有泰國風味,舒服公車泰國餐廳地址🎈元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

-------------------------
泰式豬手(例)

泰式咖哩海鮮

椰青
清甜解渴,消暑一流👍👍

-------------------------
環境都有泰國風味,舒服

地址
🎈元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖