2009-02-12 32 浏览
深水步之行當然包括此公和。我同太太和細佬都係鍾意食荳腐花之人。久聞此舖的出色,所以去試。我地三個人都第一次唻,叫左3碗熱豆腐花。我們三人的食後意見亦是一致:豆腐花很滑,但完全吃不出荳味…我和太太食了一半便停下不再吃了…
深水步之行當然包括此公和。

2009-02-08 25 浏览
友人問起豆腐花那間做得好,我答:「公和啦,佢 d 豆腐花真係好好味。」100% True,公和的出品...真的永冇失準。豆腐花是每次必點的,只因其滑、足料、夠豆味。細細的碗裝滿滑滑豆腐花,加上黃糖粒,是脆軟的交織。即使不加糖水黃糖,齋食亦見真章,啖啖豆香,冷的凉快入心,熱的暖香可口。$6 一碗能獲得一份溫暖窩心感覺,超值。

100% True,公和的出品...真的永冇失準。

豆腐花是每次必點的,只因其滑、足料、夠豆味。

細細的碗裝滿滑滑豆腐花,加上黃糖粒,是脆軟的交織。

$6 一碗能獲得一份溫暖窩心感覺,超值。
豆腐花
$6 (其他)
2009-02-08 20 浏览
睇到呢間食評咁好~所以特地走到深水埗來食聞名豆腐花~8點幾去到好多人,(因為不想叫外賣)所以等左10分鐘終於有位啦!叫左碗熱豆腐花 $7d豆腐花食落超滑!但豆香味就差d,,唔係好食到~不是想像中那麼好的豆腐花呢~
睇到呢間食評咁好~
所以特地走到深水埗來食聞名豆腐花~

8點幾去到好多人,
(因為不想叫外賣)
所以等左10分鐘終於有位啦!
叫左碗熱豆腐花 $7
d豆腐花食落超滑!
但豆香味就差d,,唔係好食到~

不是想像中那麼好的豆腐花呢~
$7 (宵夜)
2009-02-04 13 浏览
約下午一時抵至該店,雖然店鋪位置不大方便,但為嘗嘗那美味的豆腐花還是物超所值的。去到後,該店那古老的建築不禁令人緬懷,舊式的價目牌、斗大的「公和」二字、懷疑是公和創始人的黑白照等令我見識到該店歷史的悠久。我們一行三人,點了「熱花」、「凍花」各一客、兩客煎豆腐、一客煎豆卜,但上豆腐、豆卜的速度有待改善,催速了兩次才匆匆上菜。味道:豆腐花非常滑溜,且充滿豆味,再加上可自行加黃糖,黃糖多寡,悉隨尊便。為此,臨走時亦外賣了一客凍豆腐花作下午茶。煎豆腐的豆腐亦相當嫩滑,豆味亦夠香。不知九龍城的公和如何呢?不過,此店必會再臨。

• 熱、凍豆腐花、煎豆腐
其實遠遠已經有荳味架啦~當你企係門口,立即比佢出面煎豆腐引住,一入到去,熱豆花,煎豆腐呀,唔該.......一黎到,係喎,掂喎.....豆腐又滑又熱,又唔係好糖...而煎豆腐ok la
其實遠遠已經有荳味架啦~

當你企係門口,立即比佢出面煎豆腐引住,

一入到去,熱豆花,煎豆腐呀,唔該.......

一黎到,係喎,掂喎.....

豆腐又滑又熱,又唔係好糖...

而煎豆腐ok la

$10 雙拼煎釀豆卜、豆腐:豆卜有豆味,豆腐勁滑流,配有細塊的魚肉,口感不錯,另外煎釀不會太油膩,真的不覺好油,不沾調味料吃,味道也足夠,但沾上辣醬也挺好,好惹味哦。
2009-01-11 2 浏览
最近考完試路過,中午時候去到人山人海,等候了一會就有位坐:跟男朋友各叫了一碗豆腐花,另外仲叫了豆卜,煎釀豆腐豆腐花-甜度剛好,滑溜一般...(感覺相比之下雲泉仙館的豆花更滑)見到其他人叫豆卜,煎釀豆腐,都忍不住想試一下煎釀豆腐-感覺有點普通,味道很淡豆卜-很脆口,難怪很多人都叫,相比之下煎釀豆腐有點失色!客人很多,落單/上菜都有點混亂,雖然上菜速度很快!有機會下次再來食過!
最近考完試路過,中午時候去到人山人海,等候了一會就有位坐:
跟男朋友各叫了一碗豆腐花,另外仲叫了豆卜,煎釀豆腐
豆腐花-甜度剛好,滑溜一般...
(感覺相比之下雲泉仙館的豆花更滑)
見到其他人叫豆卜,煎釀豆腐,都忍不住想試一下
煎釀豆腐-感覺有點普通,味道很淡
豆卜-很脆口,難怪很多人都叫,相比之下煎釀豆腐有點失色!

客人很多,落單/上菜都有點混亂,雖然上菜速度很快!
有機會下次再來食過!
  • 豆卜
2009-01-10 14 浏览
由細個去九龍城到大個女去深水埗既公和,,都係無令人失望的,,豆腐花,,香甜軟滑,,入口滑嘟嘟,,食多碗都仲得,,豆漿,,飲左有糖,,不過太甜了,,下次要記得叫無糖先得,,同豆花一樣,,入口好滑,,4蚊一杯,,雖然細細杯,,飲多2杯都OK,,好味,,煎豆腐+釀豆卜,,對我來說豆卜真係唔多吸引,,我覺得嘛嘛,但係豆腐,,簡直有4粒星,,好好味,,點埋個甜酸豉油簡直係一流,,>3<去親深水埗都一定會拱入去,,實在太好味了,,>3<

豆腐花,
香甜軟滑,,入口滑嘟嘟,,食多碗都仲得,,

豆漿,,

飲左有糖,,不過太甜了,,下次要記得叫無糖先得,,

煎豆腐+釀豆卜,,
對我來說豆卜真係唔多吸引,,我覺得嘛嘛,
但係豆腐,,簡直有4粒星,,好好味,,
點埋個甜酸豉油簡直係一流,,>3<
[甜酸豉油即甜酸醬溝豉油,,由星老公發現,,]

去親深水埗都一定會拱入去,,實在太好味了,,>3<
  • 煎豆腐
  • 豆漿
2009-01-07 16 浏览
這天去學攝影之前,明知下課後就會吃飯,還是忍不住溜去公和吃碗豆花。公和最最最厲害的是它的熱豆花。豆花綿密而不散開,入口即化,豆味卻久久不散。感受豆花由舌尖滑到喉嚨是種樂趣,點凍豆花呢可就沒有這種享受了。本來只想吃一碗豆花,又忍不住點了個煎釀豆卜,沾辣醬一流。它們的豆卜特別有豆味,用來燜煮尤其好吃。歡迎來到我的部落格:http://blog.yam.com/chrltt5

• 熱豆花
2009-01-04 15 浏览
以前間中學既 pe 堂每次都會去北河街上落堂後最鍾意就係過lai 買野食!!最喜歡凍豆腐花.真係好滑好凍!!唔似出面好多係暖家喳d小食同豆漿都不錯.難怪屹立不倒呀!
以前間中學既 pe 堂每次都會去北河街上
落堂後最鍾意就係過lai 買野食!!

最喜歡凍豆腐花.真係好滑好凍!!
唔似出面好多係暖家喳
d小食同豆漿都不錯.難怪屹立不倒呀!
  • 凍豆花
2009-01-03 16 浏览
我食過唔少豆腐花,公和老店的最好。兩間老店中,又以深水埗抵過,好味過九龍城個間。去親都會叫熱豆花,唔知點解,總覺得熱豆花先最好食。公和的熱豆花,入口又滑又有豆味,唔會散。(出面好多人都以為散=滑,完全唔合格。)公和的釀豆泡都好好食,好味過豆腐,不過由於我唔食魚,一直都唔敢食,但個次同媽咪去,佢叫左黎食,俾左少少我食,又ok喎,加埋辣醬更佳。價錢俾九龍城平,又好味一點,深水埗公和係我必然豆花之選。
我食過唔少豆腐花,公和老店的最好。
兩間老店中,又以深水埗抵過,好味過九龍城個間。
價錢俾九龍城平,又好味一點,深水埗公和係我必然豆花之選。
  • 熱豆花
2009-01-01 26 浏览
專程來這兒食豆腐花,另外亦叫了煎釀豆腐和凍豆漿。始終覺得公和老店的豆腐花最好,堪稱全港第一(要數第二的就是位於北角德興隆),而且只有這間老店賣$6,其他分店都不是這個價錢。講回豆花,我習慣走糖漿--食原味嘛,或者加一點黄糖,令甜味不會蓋過豆香。吃豆花不外乎兩個條件:一是夠不夠豆味,二是夠不夠滑。這裏兩項都是滿分!通常一般的豆花滑是夠滑,但總是不夠豆味。煎釀豆腐和凍豆漿亦很不錯。錦上添花 (可能大家覺得是美中不足) 的是這兒的環境,我特別喜歡古老的店舖,那由右至左看的招牌、殘舊的枱櫈、古老的電話、掛在牆上的多張牌照、舊式的日曆、餐牌,還有那富特色的收銀籃等,身在此具多年歴史的店子,總是別有一番風味。

煎釀豆腐和凍豆漿亦很不錯。

豆腐花、煎釀豆腐和凍豆漿
喜歡古老的店舖,還有那富特色的收銀籃
古老的電話、掛在牆上的多張牌照、舊式的日曆
由右至左看的招牌
2008-12-27 3 浏览
差不多每次來深水埗都會到公和吃荳品今天到醫院探病後順路行過來。肚子不太餓只要了一碗豆腐花店內十分多人找了角落的位置坐下豆腐花要了凍的豆腐花水準依舊試過的朋友也知道此處的豆腐花大件又抵食大大碗~豆味十足糖漿不會太甜最重要的是豆腐花夠滑$6一碗不是貴而且又是健康小食!!
差不多每次來深水埗都會到公和吃荳品
今天到醫院探病後順路行過來。

肚子不太餓

試過的朋友也知道此處的豆腐花大件又抵食
大大碗~豆味十足
糖漿不會太甜
最重要的是豆腐花夠滑
$6一碗不是貴而且又是健康小食!!
2008-12-23 7 浏览
豆腐花還是夠滑, 但如果夜左來, 就只係暖, 而唔夠熱煎豆腐最呃錢, 個層魚肉, 一來溝左粉, 二來薄到無朋友, 真係唔多抵食 環境唔得, 一來地下係濕漉漉的, 而且豉油, 糖水漬 乜都有行出行入要小心
豆腐花還是夠滑, 但如果夜左來, 就只係暖, 而唔夠熱

行出行入要小心
2008-12-21 16 浏览
因為同男朋友仔都唔熟深水埗d 路,搵左好耐先搵到哩...一坐底叫左2碗凍豆腐花同一碟煎釀豆腐..好快阿姐就上晒d野比我地啦..凍豆腐花 - 好香豆味,不過可能叫凍既關係啦,所以覺得唔夠滑,但都不失為一碗好既豆腐花既.釀豆腐 - 依個就比較油左少少啦,又唔夠熱,不過好彩d豆腐夠香夠滑,都足夠彌補以上不足既...臨走嗰陣見到有煎釀豆豆卜囉,好似好吸引咁,下次一定要試下..
因為同男朋友仔都唔熟深水埗d 路,搵左好耐先搵到哩...
一坐底叫左2碗凍豆腐花同一碟煎釀豆腐..
好快阿姐就上晒d野比我地啦..