2009-11-02 8 浏览
大家不要見笑, 深水埗這地方我長這麼大, 唯一的印象就是 N 年前給爸爸帶著去了一次黃金砌機, 自此之後就沒再來過了。於是這天要出差來深水埗, 對我這路盲來說是有點難度的。不過, 知道要來之後, 第一樣想到的不是其他, 正是深水埗有什麼好吃!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~公和呢, 其實並不是在我預定計劃之內的, 只是從地鐵站走出來, 往找維記的途中路過而已。既然一場來到, 順便整番碗豆花吧。一大早開店不久, 店員叔叔正努力的舀著豆花, 所以我很快便有得吃了。靚靚仔仔滑滑溜溜的凍豆花, 骨碌一聲滑下喉頭, 雖然豆香不重但也香甜, 連黃糖也不用下了。最吸引我的, 其實是店子的那種古早味。不過店家又夠哂與時並進, 繼年前在 OR 得過獎之後, 也開拓遊客市場, 賣豆花都有英文餐牌, 兼圖文並茂!

也有英文餐牌
新鮮豆花
也有英文餐牌
新鮮豆花
2009-10-31 35 浏览
到深水埗買東西, 順道到公和荳品廠吃豆腐花2人叫了熱豆花(x2)+煎釀豆腐豆卜雙拼豆腐花很滑, 亦有豆味豆腐豆卜也很香口舊式鋪頭, 很有懷舊的味道真的不錯, 難怪如此多好評!!
到深水埗買東西, 順道到公和荳品廠吃豆腐花

2人叫了熱豆花(x2)+煎釀豆腐豆卜雙拼

豆腐花很滑, 亦有豆味
豆腐豆卜也很香口
舊式鋪頭, 很有懷舊的味道

真的不錯, 難怪如此多好評!!

熱豆花
煎釀豆腐豆卜雙拼
2009-10-24
$12 (其他)
熱豆花
煎釀豆腐豆卜雙拼
  • 豆腐花
2009-10-19 22 浏览
呢日同同學過黎食,行行下呢度就食左豆花。呢度雖然坐得無咁舒服,不過好懷舊。特別係裝修。凍豆花好夠凍,碗豆花唔加黃糖都夠甜。因為糖水都幾多,加唔加都得既。豆花有種綿綿既感覺,好香滑。實有下次既,七蚊碗又唔算太貴。
不過好懷舊。特別係裝修。

凍豆花
好夠凍,碗豆花唔加黃糖都夠甜。因為糖水都幾多,加
唔加都得既。豆花有種綿綿既感覺,好香滑。

實有下次既,七蚊碗又唔算太貴。
2009-10-14
2009-10-09 6 浏览
同d frds 嚟, 每人嗌碗豆腐花豆腐花算有豆味亦好滑 唔錯但依度當然冇咩service可言啦 又迫又多人食完仲買咗支豆漿飲
同d frds 嚟, 每人嗌碗豆腐花
豆腐花算有豆味亦好滑 唔錯
但依度當然冇咩service可言啦 又迫又多人
食完仲買咗支豆漿飲

2009-10-08 19 浏览
今日食飽飯 , 行過深水埗公和 , 又入去食吓甜品喇喂 熱豆腐花豆花賣賞嘅幾好 , 一大片一大片的 ( see photo )雖然唔影響味道 , 不過睇到個阿姐對工作嘅真認同要求好嘅服務態度給食物加添味道 豆花夠熱 , 入口好滑 , 有豆味不過豆味不如義香滑滑的但不夠大圍亞婆豆腐花的滑整體上都係唔錯 , 如果多加點豆味會更好環境同九龍城公和一樣 , old shop styleby the way , 唔知邊間公和最老呢 ?

今日食飽飯 , 行過深水埗公和 , 又入去食吓甜品喇喂

熱豆腐花
雖然唔影響味道 , 不過睇到個阿姐對工作嘅真認同要求
好嘅服務態度給食物加添味道

豆花夠熱 , 入口好滑 , 有豆味
不過豆味不如義香
滑滑的但不夠大圍亞婆豆腐花的滑
整體上都係唔錯 , 如果多加點豆味會更好

同九龍城公和一樣 , old shop style
by the way , 唔知邊間公和最老呢 ?

一大片豆腐花成個碗咁大
重仲有其他豆品
2009-10-08
$7 (其他)
一大片豆腐花成個碗咁大
重仲有其他豆品
2009-09-30 4 浏览
去完劉森記食野就過黎公和, 唔知係咪收工時間大家都黎食番碗豆腐花, 好多人食左幾次依然咁有水準, 豆花真係好滑又有大豆味, 而且夾個糖水岩岩好, 唔駛加黃糖都夠甜. 叫塊一碟炸豆腐, 炸得岩岩好, 真係外脆內軟, 不過太大碟, 呢2 舊已經好夠.不過真係好迫-__-

不過真係好迫-__-
2009-09-29
2009-09-25 13 浏览
宜家 d 人吓吓都話食飯要食 services, 但我個人所要求的所謂 "service", 比較另類一點 - 我鍾意同 d 伙計你一句時我一句, 又或者同隔離枱 d 人吹吓水咁...這裡就是這麼樣的一間豆腐店~豆腐花好滑, 不用加黃糖亦可以好好味 加埋杯豆漿已經 perfect, 好過食雪榚
這裡就是這麼樣的一間豆腐店~
豆腐花好滑, 不用加黃糖亦可以好好味
加埋杯豆漿已經 perfect, 好過食雪榚
2009-09-20
  • 豆腐花
2009-09-23 108 浏览
因為工作的緣故, 偶爾在下午的時份到了深水埗.烈日當空, 加上打風後依然悶熱的天氣,在深水埗的街頭feel到自己暈暈地.同事怕小妹暈倒街上, 即刻拉我到旁邊的公和坐低抖抖.飲杯凍豆漿, 成個人舒服晒, 才不過$4, 又叫多一杯.門口的煎豆腐好香, 雖然真係熱到有點反胃, 但都忍唔住叫左一碟.豆腐好滑, 有豆香. but 煎豆腐從來都係"聞起來"比"食落口"好味, 所以食左2件就已經食唔落, 迫同事食埋佢.上黎諗住留個駐腳, 先知到公和係"寶". 小妹有眼不識泰山, 可幸的是"唔暈唔相識"~~~
因為工作的緣故, 偶爾在下午的時份到了深水埗.
烈日當空, 加上打風後依然悶熱的天氣,
在深水埗的街頭feel到自己暈暈地.
同事怕小妹暈倒街上, 即刻拉我到旁邊的公和坐低抖抖.
飲杯凍豆漿, 成個人舒服晒, 才不過$4, 又叫多一杯.
豆腐
凍豆漿
2009-09-16
豆腐
凍豆漿
  • 豆漿
2009-09-23 15 浏览
食完飯, 行番屋企之際陳某帶左我黎公和買豆腐花食, 聽就聽得多食就真係第一次, 買左豆腐花同雙拼番屋企食,豆腐花好滑!!!!!!!!食開cheapcheap百福豆腐花既我即時愛上左公和,不過得一包黃糖唔太夠...我鍾意食多黃糖..雙拼我只係食左一啖,唔太知咩味, 但公和真係幾正

食完飯, 行番屋企之際陳某帶左我黎公和買豆腐花食,
聽就聽得多食就真係第一次, 買左豆腐花同雙拼番屋企食,
豆腐花好滑!!!!!!!!
食開cheapcheap百福豆腐花既我即時愛上左公和,
不過得一包黃糖唔太夠...我鍾意食多黃糖..
雙拼我只係食左一啖,唔太知咩味, 但公和真係幾正
深水埗的公和豆腐花,由細食到大,我唔鍾意加黃糖,豆腐花+糖水先最夾。公和的凍豆花好滑,加碟煎釀豆腐及凍豆漿真係無得彈,但最弊是地方太迫,食完要拿拿淋走人。食過其他舖頭的豆花,一啲都唔及深水埗公和,豆腐無味兼實轟轟,仲要只有黃糖無糖水,從此只去深水埗公和食豆腐花,專登去都在所不計,順道過條馬路可以去埋維記食咖央西多及豬潤麵。
,但最弊是地方太迫,食完要拿拿淋走人。
2009-08-27 28 浏览
我覺得最好味既荳品店就係深水埗既公和荳品廠雖然有好多間公和荳品廠 .. 但我覺得其他個d同呢間都冇得比 招牌菜係 豆漿 .. 好好味 .. 唔會好甜又好有豆味 豆花 .. 正 .. 唔會好膏咁 ..幾滑 雙拼 .. 差唔多個個去到都會食 .. 又平又正 3樣+埋都係$20多d 當食個下午茶都抵啦 ^^
我覺得最好味既荳品店就係
深水埗既公和荳品廠

招牌菜係
豆漿 .. 好好味 .. 唔會好甜又好有豆味
豆花 .. 正 .. 唔會好膏咁 ..幾滑
雙拼 .. 差唔多個個去到都會食 ..
又平又正

3樣+埋都係$20多d
當食個下午茶都抵啦 ^^
  • 豆花
2009-08-22 12 浏览
八月廿二日(星期六)同老公吃完了泰潮,行多一陣就到了公和老公要解渴,飲了一杯豆漿,還有叫了煎釀豆卜(新產品)煎釀豆卜有五件,內有上湯,味道不錯,咸咸的,有魚肉!而且不太油!推介呢!豆漿就比較甜!不過豆味重!我們還見到有不少內地遊客前來到訪!真識食
八月廿二日(星期六)

同老公吃完了泰潮,行多一陣就到了公和
老公要解渴,飲了一杯豆漿,還有叫了煎釀豆卜(新產品)

我們還見到有不少內地遊客前來到訪!真識食
2009-08-22
2009-08-21 15 浏览
專登買個外賣返屋企,十蚊,咁Q貴。算,鬼叫你出名呀,食完飯,攞佢出黎食。一食,驚為天人,豆腐花無豆腐又無花味,無豆又無豆腐花味。頂,咁點叫豆腐花呀?加上食完又覺得個口有啲鞋(唔排除因為啱啱晚飯完)可能係外賣,但以公和嘅名,今晚嘅豆花真係罪無可恕

專登買個外賣返屋企,
十蚊,咁Q貴。
算,鬼叫你出名呀,
食完飯,攞佢出黎食。

一食,驚為天人,
豆腐花無豆腐又無花味,
無豆又無豆腐花味。
頂,咁點叫豆腐花呀?

加上食完又覺得個口有啲鞋(唔排除因為啱啱晚飯完)

可能係外賣,
但以公和嘅名,今晚嘅豆花真係罪無可恕
2009-08-21
2009-08-13 6 浏览
公和豆腐花係我每次去深水埗時..必定去的地方之一..由細幫襯到大...都覺得lee度ge豆花冇人能及..南丫島同大澳的都比不上它..一係就唔夠甜...一係就唔夠滑...公和就兩者都做得到..不愧為老字號..同埋我唔鍾意食豆花落黃糖..雖然佢有..因為我覺得要食滑的豆花..就唔好俾D「沙粒」妨礙自己享受滑溜的感覺..^o^..舊式鋪頭...唔需要太優質的服務..雖然睇住佢一碗豆花由$5->$6->$7但以lee個水準黎講..仲係一個超值的價錢..食得過..不枉我每次黎深水埗都幫襯佢...good!!
公和豆腐花係我每次去深水埗時..必定去的地方之一..
由細幫襯到大...都覺得lee度ge豆花冇人能及..
南丫島同大澳的都比不上它..
一係就唔夠甜...一係就唔夠滑...
公和就兩者都做得到..不愧為老字號..

同埋我唔鍾意食豆花落黃糖..雖然佢有..

舊式鋪頭...唔需要太優質的服務..

雖然睇住佢一碗豆花由$5->$6->$7
但以lee個水準黎講..仲係一個超值的價錢..食得過..
不枉我每次黎深水埗都幫襯佢...good!!
滑滑的豆花
有黃糖供應...不過我唔鍾意食豆花落黃糖
2009-08-11
滑滑的豆花
2009-07-30 5 浏览
出開去黃金買野大熱天時特登行去食碗凍豆腐花d位好迫我同個fd兩個人都坐得好辛苦個阿姐o係雪櫃拎左碗凍豆腐花俾我一食豆味係有但唔見得真係好香好香果隻當然唔排除凍係冇熱咁新鮮同好食啦有d失望唔係差但唔值得我俾個笑面佢lor坐得咁辛苦,我唔會再去第二次
出開去黃金買野

當然唔排除凍係冇熱咁新鮮同好食啦

有d失望
唔係差
但唔值得我俾個笑面佢lor

坐得咁辛苦,我唔會再去第二次
名過其實的凍豆腐花
2009-07-18