今天特意來到深水"土步"買少少野,於是順便行過來幫襯一下~6:30人不算好多,坐低後點了個豆腐花+煎釀豆腐~其實上次幫襯過這裡的豆腐花,真係一流!!!滑到好像不用咬就可以吞下一樣(85分)至於煎釀豆腐,見有兩位嬸嬸不停地係爐邊煎了又煎,就點了一點,入口真係好似食緊豆腐花食過其他店的煎釀豆腐,這間簡直完全無得比!!一個字,正!!(90分)不過地方就比狹窄,坐位與坐位之間都好迫....食完一碟好想再點多一碟,可惜要回家食飯了,唯有下次再來過啦
今天特意來到深水"土步"買少少野,於是順便行過來幫襯一下~

6:30人不算好多,坐低後點了個豆腐花+煎釀豆腐~

一個字,正!!(90分)

不過地方就比狹窄,坐位與坐位之間都好迫....

食完一碟好想再點多一碟,可惜要回家食飯了,唯有下次再來過啦
香滑豆腐花
煎豆腐
2010-03-25
香滑豆腐花
煎豆腐
  • 豆腐花
  • 煎釀豆腐
2010-04-03 125 浏览
同女朋友係深水埗行街.見到尼間公和甘耐刀未食過就入去坐底魚肉豆腐外脆內軟,魚肉有一陣陣既陳皮味.拎過尼仲係岩岩煎好大大件又抵食!豆卜食左甘多年公和,好似第一次食豆卜甘.因為大多刀係叫豆腐花.豆漿豆卜好香口,再加埋豆瓣醬,2種感覺係個口入面混埋一齊,好好味公和大件又好食,而且又抵食再加上公和有甘多年歷史,食落去刀有一份人情味食完之後仲有位蘋果日報既記者尼做訪問tim
同女朋友係深水埗行街.
見到尼間公和甘耐刀未食過
就入去坐底

魚肉豆腐外脆內軟,魚肉有一陣陣既陳皮味.拎過尼仲係岩岩煎好
大大件又抵食!

公和大件又好食,而且又抵食

再加上公和有甘多年歷史,食落去刀有一份人情味

食完之後仲有位蘋果日報既記者尼做訪問tim
魚肉豆腐
豆卜
2010-03-25 16 浏览
食左一碗一杯一碟 (鋪頭入面既叫法)去開深水步有時會入黎食野當下午茶,但硬係覺得每次食個水準都差好遠。記得第一次黎食果時豆腐花同豆漿都幾好,好滑好有豆味,但係之後試過食過幾次都係難食到不得了。就最近呢次,豆漿有苦味,豆腐花有怪味之餘 D 豆腐好硬唔滑,都唔知係咪變壞左煎豆腐就 OK,幾香口另外,雖然個裝修好懷舊,好有風味,但我相信懷舊同污槽係唔應該劃上等號既 ...入到去隻手真係唔敢周圍擺,無論幾好味都好,都好有食完想即刻走既感覺
食左一碗一杯一碟 (鋪頭入面既叫法)

記得第一次黎食果時豆腐花同豆漿都幾好,好滑好有豆味,
但係之後試過食過幾次都係難食到不得了。就最近呢次,
煎豆腐就 OK,幾香口

2010-03-22
  • 煎釀豆腐
2010-03-14 13 浏览
豆腐花,真係好滑!豆卜魚肉好食豆腐魚肉就麻麻地
$17 (其他)
豆腐花好滑
豆卜魚肉好食過豆腐魚肉好多
  • 豆腐花,豆卜魚肉
已經良久沒有來過這帶開飯~上半場過後憶起公和好似都收得有點晚的~就過來碰一碰運~~雖然接近收舖的時間~但都繼續歡迎堂食的客人慢慢食~這就是ssp公和獨有的人情味~不多想~要了一杯走甜的熱豆漿~而大比則要個凍豆花~~再加了十蚊四件的雙拼~最懷念都算此品了平時熱豆漿多數是自已落糖~~幸好點豆漿時問一問呀姨~先叮囑要走糖水~~呷一口是微暖~始終時間已晚~再來是濃鬱的豆味~處理得好~volatile compound揮發得八八九九~半點豆腥味沒有~反而是偶爾嚐到尾水的豆渣~反而愛這粗糙的感覺~~但論濃鬱~當然以CitySuper內的博多屋日本豆漿為首~~而大比的凍豆花就份量十足拱拱的一碗~邊下黃糖邊吃是另一大享受~~雖然吃過大埔亞婆的超級無敵滑滑豆花~但公和的豆味始終較為深層次~煎釀豆腐外層的"腐皮"煙韌~內邊的豆腐芯嫩滑不過~想夾起完整的都有難度~可能自已的筷子功力太淺了~hahah~~加上辣不嗆喉的豆瓣醬~再好味一d! 豆卜可能煎得過耐而有點收乾水份~吃起來不及從前的Juicy而且較乾~但總算是熱賣之作~水準不會差我們叫的雙拼一碟四件~但轉個頭煎豆腐的呀姐就叫賣$10一盒~有六至八件~原意

我們叫的雙拼一碟四件~但轉個頭煎豆腐的呀姐就叫賣$10一盒~有六至八件~原意是for路過的人外賣~但見有意的人邊買邊說不如堂吃~呀姐又翻煎兼用膠碟上~令我覺得自已被騙~算~~只好同自已講~~比多幾舊我又會食晒佢~~當減肥好當鬼掩眼好~~我咩都睇唔到
2010-01-31 14 浏览
0係附近打完波與男友過來~ 小小的店,很多的人!! 阿叔阿姐忙於煎野賣野(其實都有D 危險)叫左個凍豆花 ($7) 同 煎雙拼 ($10),豆花真係好有豆味,又唔係太甜! 煎豆腐0個個豆腐好滑,同豆花0個個FEEL 一樣。個人鐘意煎豆卜多D,因為濃味D~ 煎豆腐略淡味....總體仍然食物是好,環境就麻麻了,最勁的係,真係成個門口都係人,好迫好迫.......食完即走。
2010-01-31
  • 豆花、豆卜
2010-01-24 19 浏览
一間裝修幾懷舊既鋪頭同老公兩個人點左一碗熱豆腐花$7 , 一杯凍豆漿$4滑一滑既豆腐花,好味!好味過旺角既呀媽豆腐花不過略嫌豆味唔算太濃豆漿就比較有豆香味而且有一種同平時飲開既豆漿好唔同既味道有少少似百褔黑豆漿既味道不過唯一美中不足係衛生都幾差可能我同老公坐正對住廚房個位地下濕笠笠又有蚊滋係側邊飛
一間裝修幾懷舊既鋪頭
同老公兩個人點左一碗熱豆腐花$7 , 一杯凍豆漿$4

滑一滑既豆腐花,好味!
好味過旺角既呀媽豆腐花

可能我同老公坐正對住廚房個位
地下濕笠笠
又有蚊滋係側邊飛
2010-01-23
$5.5 (晚餐)
2010-01-23 6 浏览
我記得11年前第一次來香港時我老公帶我來到這家位在玩具街附近的豆花店有點不以為意但他仍大力推薦這家從小吃到大的豆花店吃後他家豆花驚為天人因為在台灣愛吃豆花的我也沒吃過如此滑嫩的之後也帶我台灣家人及朋友來這幫襯她們也念念不忘尤其是媽媽 一直很記得這家店就知道它有多好吃哩說到它的品質維持有一天一大早經過 嘴饞忍不住吃它一碗發現他的豆花有點焦味和老闆說聲後 立即去察看豆花的品質我想是這份堅持讓他的豆花這些年都維持不錯的品質 供應所有饕客值得讚許
我記得11年前第一次來香港時

值得讚許
2010-01-23
  • 熱豆腐花
2010-01-14 19 浏览
行到一半腦場展口痕就去食豆品啦,所有野食一叫即到~4蚊一杯,有甜有走甜既豆漿,豆味香濃,走糖既係健美之選呀~8蚊6件既煎魚肉豆卜- 又香豆味,又脆又吸埋煎既時候既卥水甜味,我既最愛呀~8蚊4件既煎豆腐- 豆腐好滑,又有豆味,唯一不足係太軟身,好難夾起~已經食到好飽無力食豆花唯有下次~
行到一半腦場展口痕就去食豆品啦,
所有野食一叫即到~
4蚊一杯,有甜有走甜既豆漿,豆味香濃,走糖既係健美之選呀~
已經食到好飽無力食豆花唯有下次~
左-豆卜,中-豆腐,右-無糖豆漿
2010-01-12
左-豆卜,中-豆腐,右-無糖豆漿
  • 煎豆卜
2010-01-13 6 浏览
一間懷舊既老店.沒有任何既裝潢表面看似平平無奇既賣豆品店.雖然只同朋友一人一碗豆腐花.但短短食一碗豆腐花既時間,人流都不停,座無虛席...仲有人等位豆腐花:看似簡單易做這裡豆腐花...滑滑溜而且又有豆既香味...一流
一間懷舊既老店.沒有任何既裝潢
表面看似平平無奇既賣豆品店.

雖然只同朋友一人一碗豆腐花.
但短短食一碗豆腐花既時間,
人流都不停,座無虛席...仲有人等位

豆腐花:看似簡單易做
這裡豆腐花...滑滑溜
而且又有豆既香味...一流
$7 (其他)
2010-01-02 9 浏览
豆味夠,豆花滑溜加點點黃糖同食, 都合格 但專誠去食就無謂啦 注意: 地面同豆花一樣咁滑..小心..小心...
豆味夠,豆花滑溜

加點點黃糖同食, 都合格

但專誠去食就無謂啦

注意: 地面同豆花一樣咁滑..小心..小心...
2010-01-01
$7 (宵夜)
2009-12-12 5 浏览
因為要去黃金買野所以路過行行下肚餓就去搵野食見到公和然後個fd話好食就入左去食叫左釀豆腐釀豆卜個豆腐真係煎到香一香咬落去都仲帶汁不過魚肉本生佢都調得唔太咸所以加d豉油會好味d個豆卜都好香本來見住佢出面咁大隻獲咁多油半煎炸咁以為會好油其實都唔係好油咬落去比豆腐多汁係汁唔係油www不過流程就好快叫完即有即食就要即走
因為要去黃金買野所以路過
不過魚肉本生佢都調得唔太咸所以加d豉油會好味d
個豆卜都好香
本來見住佢出面咁大隻獲咁多油半煎炸咁以為會好油
其實都唔係好油咬落去比豆腐多汁
係汁唔係油www
不過流程就好快
叫完即有即食就要即走
2009-12-06
2009-12-11 11 浏览
這間公和,真係細細個已經來過,大約,是廿幾年前,陪家母去附近的"師奶"商場,順道來吃豆腐花,喝豆漿.環境不變,二十年如一的"那渣".味道不變,豆花滑,有豆香.糖水清甜.口味不變,豆花我仍只愛凍.友人就同我相反.感覺不變,從來也覺得,全港多間公和,係這一間最有"味道".其他分店,好像差一點點.但是,地球在轉,千載不可能不變,如果這間公和因拆樓而結業,亦是我與公和的感情結束之時.

環境不變,二十年如一的"那渣".

味道不變,豆花滑,有豆香.糖水清甜.

口味不變,豆花我仍只愛凍.友人就同我相反.

2009-12-08 12 浏览
食完蛇王協想搵野飲咁就去左公和飲豆漿~!!去果時都成9點半,心諗都應該收左e,...睇真d,都未收不過已經無得食豆卜咁就買枝豆漿飲下la~枝豆漿好大枝,13.5抵飲甜度岩岩好,出門飲果d太甜,無豆香味呢間就岩岩好一開個蓋就聞到香濃既豆味亞b又一力讚~!!!!

食完蛇王協
想搵野飲
咁就去左公和飲豆漿~!!

去果時都成9點半,
心諗都應該收左
e,...
睇真d,都未收
不過已經無得食豆卜
咁就買枝豆漿飲下la~

枝豆漿好大枝,
13.5
抵飲
甜度岩岩好,出門飲果d太甜,無豆香味
呢間就岩岩好
一開個蓋就聞到香濃既豆味
亞b又一力讚~!!!!

2009-12-06
$6.5
2009-12-05 23 浏览
"公和" 同 "人和" 都係香港有名的荳品廠, 在3日之間, 食了這2間荳品廠的老店 (旺角奶路臣街人和荳品廠, 深水埗北河街公和荳品廠)公和: 豆腐花, 煎釀豆腐豆卜雙拼豆腐花: 好豆味, 石膏味不重, 但有依然食得出煎釀豆腐: 煎得好香, 入口油味不重, 但煎得老了一點!煎釀豆卜: 鼻嗅到油膩味好重, 但食入口又唔油, 有汁! 真的不是油!比較: 2間同食了豆腐花, 煎釀豆腐豆腐花: 平手! 2間都好滑!煎釀豆腐: 人和win! 香滑最重要!
公和: 豆腐花, 煎釀豆腐豆卜雙拼
豆腐花: 好豆味, 石膏味不重, 但有依然食得出
煎釀豆腐: 煎得好香, 入口油味不重, 但煎得老了一點!

比較: 2間同食了豆腐花, 煎釀豆腐
豆腐花: 平手! 2間都好滑!
煎釀豆腐: 人和win! 香滑最重要!
2009-11-26