2017-07-29 208 浏览
今日天氣勁熱..未上餐廳已經成身汗,然後再行兩層樓梯😅我地冇book 到位...不過因為我地六點到佢地好快就安排左位比我地。店員聽到我地話熱...就遞左把印左佢地icon 既扇比我地...好細心👍🏼。照燒醬烤焗墨魚咀照燒醬唔算太濃又唔會好咸...小食黎講都ok同價錢唔算貴黑松露薯條加左黑松露既薯條真係好香....唔洗加茄汁同埋佢炸得幾好食榛子楓葉糖醬烤焗雞槌有少少辣...雞槌size 岩岩好,幾方便食😂份量對我地三個岩岩好。黑松露意大利飯小弟比較鍾食硬少少既飯。呢個味道唔錯但對我黎講太cream 同太淋。卡邦尼溫泉蛋意粉溫泉蛋可以話係重點,蛋黃足夠撈曬成碗意粉😂 加上個汁夠cream,呢個非常滿意😁土多啤梨沙冰蜜桃沙冰個人比較鍾意士多啤梨沙冰,個味濃同比較甜😁
今日天氣勁熱..未上餐廳已經成身汗,然後再行兩層樓梯😅

照燒醬烤焗墨魚咀

黑松露意大利飯

卡邦尼溫泉蛋意粉

土多啤梨沙冰

蜜桃沙冰

個人比較鍾意士多啤梨沙冰,個味濃同比較甜😁

2017-07-26 207 浏览
俾餐廳主題吸引左~同朋友決定黎一試入面好多八哥嘅擺設,睇得出好有心思裝修同佈置!印上餐廳logo 嘅紙扇,街太熱一坐低就撥涼好涼爽!餐湯+餐包,係芝士toast黎 ,幾特別喎等野食到之前可以填一填肚Total 叫左三樣主菜,一個沙律同朋友傾左冇耐計,兩樣主食同沙律就嚟左喇~上餐速度好快!燒春雞凱薩沙律味道唔錯如果share 食建議叫廚房將雞肉切開~黑松露野菌risotto 好惹味~ 飯嘅軟硬適中,味道濃郁,食落唔會太漏鐵板香剪比目魚比目魚好滑~仲有一樣係BBQ ribs 但最後先上,唔記得影相味道都好唔錯餐廳裝修別緻,坐得舒適,價錢唔算貴~野食唔錯,下次黎會想試甜品!
俾餐廳主題吸引左~同朋友決定黎一試
入面好多八哥嘅擺設,睇得出好有心思裝修同佈置!

印上餐廳logo 嘅紙扇,街太熱一坐低就撥涼好涼爽!

餐湯+餐包,係芝士toast黎 ,幾特別喎

等野食到之前可以填一填肚

Total 叫左三樣主菜,一個沙律
同朋友傾左冇耐計,兩樣主食同沙律就嚟左喇~
上餐速度好快!

燒春雞凱薩沙律

味道唔錯
如果share 食建議叫廚房將雞肉切開~

黑松露野菌risotto

好惹味~ 飯嘅軟硬適中,味道濃郁,食落唔會太漏

鐵板香剪比目魚

比目魚好滑~

仲有一樣係BBQ ribs 但最後先上,唔記得影相
味道都好唔錯

餐廳裝修別緻,坐得舒適,
價錢唔算貴~野食唔錯,下次黎會想試甜品
2017-07-21 386 浏览
尖沙咀呢間用咗樣子可愛嘅八哥狗做主題嘅餐廳《Hungry Pug》,深得八哥狗迷喜愛,八哥狗樣子傻傻的, 望住咁cutie嘅八哥狗開餐, 心境都輕鬆曬。呢間餐廳位於加連威老道2樓, 有落地大玻璃可以望到尖沙咀嘅繁鬧市景。 最吸睛嘅莫過於係超級colorful嘅黑板, 上面畫咗一隻醒目八哥, 成為各人集郵嘅目標。呢度有二人套餐選擇, 最啱就係同愛人撐枱腳。首先係餐前小吃《燒瑞士芝士多士》, 芝士係瑞士嘅名物, 將大大舊嘅瑞士芝士烤溶之後再放落脆卜卜嘅多士, 熱辣辣, 充滿芝士嘅鹹香, 味道又唔騷, 非常之開胃。 而且仲有清新嘅沙律菜伴碟, 感覺就更加refreshing啦。跟住係《海鮮拼盤法式海龍皇湯》, 呢個法式海龍皇湯賣相就夠曬特別, 海鮮拼盤用蠟燭台保溫, 另外茶壺入面就放咗熱辣辣嘅龍蝦湯,將龍蝦湯慢慢傾倒入海鮮拼盤裏面, 香氣四溢。 呢個海鮮拼盤海龍皇湯嘅海鮮材料非常豐富, 有大蝦、帶子、藍青口、魚柳, 每種嘅海鮮材料都非常新鮮, 味道鮮甜。 而且龍蝦湯口感creamy, 味道濃郁之餘,口感亦滑溜,讚~~跟住係兩款自選嘅小吃, 第一款係《香煎韓式一口和牛配自家製泡菜》, 呢一度小

呢度有二人套餐選擇, 最啱就係同愛人撐枱腳。

跟住係兩款自選嘅小吃, 第一款係《香煎韓式一口和牛配自家製泡菜》, 呢一度小食非常惹味, 一口和牛牛味香濃, 每一口都充滿肉香同油香, 配搭埋酸辣到剛剛好嘅泡菜, 幾可以中和一下油膩嘅口感, 亦令到整個小食味道更加刺激。

《祖傳集什錦番茄水牛芝士沙律》, 呢道沙律可以話既清新又健康, 用咗新鮮嘅菠菜同埋火箭菜, 再加埋色彩繽紛嘅雜錦車厘茄, 黃色嘅車厘茄味道較清甜, 紅色嘅車厘茄番茄味就較濃。 再淋上黑醋同埋水牛芝士,感覺健康。

再嚟主菜《低溫慢煮加拿大安格斯T骨扒》, 淨係睇個size已經知道夠曬份量。T骨扒集牛味和肉香於一身, 近骨嘅位置 牛味較濃,而肉嘅部分則非常嫩滑, 經過慢煮嘅牛扒顏色粉嫩, 食落juicy多汁,仲帶有炭烤嘅香氣, 各位牛魔王千祈唔好錯過。

最後係甜品《歌劇院蛋糕》, 呢個甜品賣相相當精美, 蛋糕上面放上金箔,感覺高貴。 而且朱古力味濃香, 又唔會太甜。 蛋糕口感鬆軟, 側邊仲放咗好多色彩繽紛嘅生果乾, 口感非常特別, 食落酸酸地,又食到果香, 非常特別。

同身邊嘅愛人、家人或者摯友輕輕鬆鬆咁食一餐晚飯, 真係非常享受, 呢間餐廳環境又好,食物質素有高,非常推薦畀各位鍾意八哥狗嘅朋友。
2017-07-15 15746 浏览
自從在尖沙咀返工之後,就會一放工四圍搵野食。今次就黎到THE ONE 附近的以八哥作招牌的餐廳用膳。Hungry Pug,就是用八哥一副懶洋洋、為食嘴臉作招徠。服務員全是年輕有活力的,再加上店內的裝潢佈置都陪感陽光氣息。岩岩7:30既晚市時段,整個氣氛就是寧靜休閒~~~擺脫一切工作上的煩擾~~~叫左個主菜再加上$25就可以變成個SET~~~好彩有加,如果唔係就試唔到呢個咁特別的餐前麵包~~~麵包超有心思~~~好偏身的再烤脆印壓的麵包造型令人另眼相看。上面的介乎芝士與醬的香香抹醬就是讓人食指大開~~~半溶狀態咬下軟綿綿及香濃的芝士味馬來咖哩烤焗墨魚咀  $38馬來咖哩醬還滿特別~~~雖然有咖哩那種顏色,但有馬來西亞的沙沙那種醬汁感覺~~味道都幾重,始終要配上墨魚咀 ,要濃D先入到墨魚咀裡面墨魚咀同樣的爽脆~~曲奇忌廉沙冰 $45依家餐廳都好興呢種口味的沙冰,對於OREAO既FAN是一大喜訊~~~平時只食OREAO會乾乾的,依家變成飲品就非常對胃口跟餐的檸檬菜,自己配甜度,一點都不馬虎韓式一口牛配自家制泡菜 $78一眼就睇到出呢個牛肉粒非常嫩,同充滿肉汁~~~因為真係好有紋理的一口牛果然入
自從在尖沙咀返工之後,就會一放工四圍搵野食。
今次就黎到THE ONE 附近的以八哥作招牌的餐廳用膳。

叫左個主菜再加上$25就可以變成個SET~~~
好彩有加,如果唔係就試唔到呢個咁特別的餐前麵包~~~

上面的介乎芝士與醬的香香抹醬就是讓人食指大開~~~
半溶狀態咬下軟綿綿及香濃的芝士味

馬來咖哩烤焗墨魚咀  $38
味道都幾重,始終要配上墨魚咀 ,要濃D先入到墨魚咀裡面
墨魚咀同樣的爽脆~~

曲奇忌廉沙冰 $45
平時只食OREAO會乾乾的,依家變成飲品就非常對胃口

跟餐的檸檬菜,自己配甜度,一點都不馬虎

韓式一口牛配自家制泡菜 $78
果然入口牛肉味四溢,最厲害的是它的搭配有脆蒜片、沙律菜、自家製泡菜,那泡菜酸酸辣辣的味道同個一口牛好夾~~

好有層次的一道菜,真係不錯的前菜~~~

燒春雞肉CAESAR沙律 $98

滿令人surprise既沙律,因為無諗過會以一隻炸雞脾擺起面上碟~~~
甚至,用左個非常焦香的煙肉圍成一圈作盛載~~~
煙肉實在太焦香,我地都用左D力切開呢個脆卜卜的煙肉條~~

芝士碎灑滿沙律菜,再配上咸香的煙肉真豐富的味道
美式燒烤豬肋骨配薯菜 (半份) $168

超大份的豬肋骨,起碼有成6條豬肋骨條~~~
半份黎講真係大吃一驚~~~不禁想到全份會是什麼風光???
甜甜的醬汁鋪面已經見不到豬肋骨的真身~~~
切開的一小條就見到肥美的肉質層~~
另外,佢地既薯蓉非常CREAMY,不知道的還以為白色的才是醬汁~~~
2017-06-06
$248.5 (晚餐)
  • 韓式一口牛配自家制泡菜
  • 美式燒烤豬肋骨配薯菜
2017-07-15 388 浏览
扒大蝦凱撒沙律,賣相好好,將啲沙律砌到成個波咁樣好得意,隻蝦夠哂大隻不在話下,仲夠哂爽口彈牙,喺新鮮嘅沙律菜襯託之下得到完美嘅發揮。祖傳雜錦番茄水牛芝士沙律,由於身邊嘅朋友正在積極扮減肥,所以我哋嗌多一款沙律嚟交下戲,個名叫得做什錦蕃茄,果然有好多種唔同種類嘅番茄喺個沙律入面,其中特別鍾意橙橙黃黃嗰一隻蕃茄,個味道好特別,係界乎喺鮮甜嘅生果同埋蕃茄中間,撈埋啲 pesto醬,松子,火箭菜同埋水牛芝士一齊食就最正喇。法式鮮味海龍皇湯,呢個湯上枱嘅時候,啲湯料會用個火爐興住,而啲湯就會放喺另外一個茶壺狀嘅器皿入面,上枱之後等相機食完啲新鮮嘅海鮮先至自己加啲湯落去,個湯嘅龍蝦味道突出,十分鮮甜,最估佢唔到嘅係啲青口竟然都十分之新鮮,唔會話因為放落個湯度而揸流灘,抵讚。低溫慢煮加拿大 Angus T 骨扒配薯菜,塊 T骨扒好夠份量,絕對大過我塊面,近骨位肉味濃啲是常識吧,難得嘅係廚師將塊扒煎得夠哂香口,薯蓉未見落太多嘅忌廉同埋牛油,倍感健康,碟邊仲有個咁得意嘅狗仔做裝飾添。歌劇院蛋糕,歌劇院蛋糕朱古力味香濃,一層一層咁樣充滿層次感,朱古力味香濃得嚟又唔會太甜,作為飯後甜品實屬最好不過。今晚餐飯

今晚餐飯全程都有好多人同啲狗狗牆同埋啲狗狗裝飾影相,鐘意狗狗嘅朋友有時間都可以上嚟集吓郵架。
2017-07-13 10227 浏览
上個月,有個靚女朋友相約到一間以八哥為主題的西餐廳 Hungry Pug!位於尖沙咀加連威老道,龍城大藥房對面,方便又易找!可以行上一層或搭 lift! 這是一間八哥主題餐廳,惹非靚女朋友告知,我都不知道!由招牌到裝潢,也不少得主角『八哥』!牆上印有八哥圖案,十分有趣!見到餐牌的美食那麼多元化! 我們好奇問男店員,廚師是來自加拿大的華人,擁有豐富入廚經驗,亦曾任職酒店!令我們很期待美食的來臨及質素!朱古力咖啡 $40既然餐廳是八哥主題餐廳,其飲品當然也不少得其狗頭像!飲品款式多元化,頓時有選擇困難症!問男店員那些飲品有招牌狗頭像?!只有 Cappuccino 及 Mocha 可做到!即時縮窄選擇範圍,我們也選擇了 Mocha! 朱古力咖啡甜與甘平衡!炸鷹嘴豆醬橙肉田園沙律 $68炸鷹嘴豆醬口感極似酒樓食到的炸芋角,即叫即炸熱辣辣的! 超薄的外層入口超鬆化! 內裡的鷹嘴豆醬頗為軟滑!纖維豐富!配合鮮甜多汁的新鮮橙肉,至於沙律菜包括:菠菜、火箭菜、九芽菜…等,加上甜醋可減輕臭青味,更易入口!小茴香蕃茄忌廉湯 $48蕃茄湯相當濃稠,可說是濃厚的蕃茄蓉,真材實料!小茴香帶出獨特的清香及口味!酸

這是一間八哥主題餐廳,惹非靚女朋友告知,我都不知道!

見到餐牌的美食那麼多元化!

朱古力咖啡 $40
既然餐廳是八哥主題餐廳,其飲品當然也不少得其狗頭像!

飲品款式多元化,頓時有選擇困難症!
即時縮窄選擇範圍,我們也選擇了 Mocha!
 朱古力咖啡甜與甘平衡!
朱古力咖啡
炸鷹嘴豆醬橙肉田園沙律 $68
炸鷹嘴豆醬口感極似酒樓食到的炸芋角,即叫即炸熱辣辣的!
 超薄的外層入口超鬆化!

炸鷹嘴豆醬橙肉田園沙律
小茴香蕃茄忌廉湯 $48
蕃茄湯相當濃稠,可說是濃厚的蕃茄蓉,真材實料!
小茴香帶出獨特的清香及口味!酸香醒胃不錯喝!
還有表面的麵包粒盡吸其精華,好入味卻變得好腍!

小茴香蕃茄忌廉湯
越式香茅豬扒熱壓三文治 $78
等上 15分鐘!
這款熱壓三文治是意式三文治的變奏版,而且口味更是變化多端!
 三文治香脆跟香茅豬扒也夾得來!

越式香茅豬扒熱壓三文治
燒瑞士芝士多士 $28
落單的時候,問店員份量有多少?!正好見到隔離枱送上一份多士,即時突然傳來一股濃烈的鹹香,原來是燒瑞士芝士多士!
店方把一件多士一分為二,我們見狀…還是一人一份吧!
多士表面塗抹濃厚的瑞士芝士,切開卻沒有拉絲效果!
香脆的多士配上香濃的芝士就是簡單的芝味!
令芝士迷的她再 encore!

麥提莎芭菲 $58
賣相平平無奇的麥提莎芭菲,以紅莓及紅莓汁點綴,即時生色不少!
麥提莎芭菲並非預期的那麼甜,而且夾雜麥提莎碎,食起來口感豐富!
朱古力的香甜度亦點到即止!
麥提莎芭菲
其美食幾合大家口味!
平均消費三百多元,在尖沙咀屬於中價!
2017-06-08
$378.5 (晚餐)
朱古力咖啡
炸鷹嘴豆醬橙肉田園沙律
越式香茅豬扒熱壓三文治
麥提莎芭菲
2017-07-13 430 浏览
貓主題餐廳~大家也應該聽過很多吧!?原來現在尖沙咀開了一家狗主題的餐廳,而且還是八哥!!聽去過的朋友說會有一隻八哥在店,不過我去的那天晚上沒有見到耶倒是看到門口有3隻招彩狗在歡迎我們  ٩̋(๑˃́ꇴ˂̀๑)說來這家的八哥是走美國風的!看落滿合襯,反倒若果走可愛風應該會嚇親人(≖‿ゝ≖) 除了牆上那幅畫外,還有一些八哥造型的擺設那樣子然後就是Menu有大大個頭 (笑)這裡是主食+$25會轉成套餐,當中包括有飲品、餐包、沙律/湯(*^ー^) 選擇「特飲」的話要另外再+$10Mocha (+$10) & Hot Chocolate (+$10)2杯也有八哥!不過前者那杯完全是黑面樣~朱古力的比較好看啊這杯Mocha透出微微的巧克力香氣,嚐起來帶點苦沙律 的份量並沒有很多~如果怕飲湯會太飽,可以選這個清新得來帶少許的酸澀味道,也算是頗開胃餐包 方面~店員說用上了瑞士芝士,味道有點淡。但偶然吃這種也不錯黑松露野菌意大利飯 ($88)  聞起來很香的黑松露~飯的軟硬度適中!調味也是剛剛好,惹味但又不會很鹹(≧∀≦) 再加上野菌增加了整體的口感  卡邦尼意大利粉配溫泉蛋 ($98) 將溫泉蛋攪拌後散發蛋
貓主題餐廳~大家也應該聽過很多吧!?
原來現在尖沙咀開了一家狗主題的餐廳,而且還是八哥!!

然後就是Menu有大大個頭 (笑)

(*^ー^) 選擇「特飲」的話要另外再+$10

2杯也有八哥!不過前者那杯完全是黑面樣~朱古力的比較好看啊
這杯Mocha透出微微的巧克力香氣,嚐起來帶點苦

Mocha
Hot Chocolate

沙律 的份量並沒有很多~如果怕飲湯會太飽,可以選這個
清新得來帶少許的酸澀味道,也算是頗開胃

黑松露野菌意大利飯 ($88)
(≧∀≦) 再加上野菌增加了整體的口感
黑松露野菌意大利飯

卡邦尼意大利粉配溫泉蛋 ($98)
將溫泉蛋攪拌後散發蛋黃香氣,不過卡邦尼汁濃郁的程度實在很膩
但幸好這個不算太甜,只是稍微覺意粉偏硬身了點而已
相對之下會比較喜歡吃前者的黑松露飯
卡邦尼意大利粉配溫泉蛋

因為我們有3個人,所以也多點了一些小食 (゚∀゚ )
很推薦這個 - 香煎韓式一口和牛配自家制泡菜 ($78)
和牛很多汁細嫩~配上微辣的泡菜,吃起來不會油淋淋那樣子!而且剛剛好一口可吃到!

香煎韓式一口和牛配自家制泡菜

自選汁烤雞槌 ($78/6隻) 有四款醬汁可選,我們選的是 榛子楓葉糖醬
很脆口的外層~但雞槌的肉實在有點少啊 (T_T)
那個香甜美味的醬有榛子碎粒,喜歡榛子的朋友可選這個喔

自選汁烤雞槌 (6隻)
题外话/补充资料: 雖然說這家是八哥主題的餐廳,但就餐點來說好像都沒有配合主題 (。→ω←。) 或者改成有八哥樣子的碟子~應該會更歡樂一點?!
2017-07-02
Hot Chocolate
黑松露野菌意大利飯
2017-07-13 270 浏览
今日兩個人去lunch,叫左個藍青口意粉,一個咖哩牛腩飯,叫多個招牌海鮮海皇湯,先講個意粉,個汁係快餐店白汁,淋到好似大叉樂出品咁!再嚟咖喱腩,牛腩唔淋!油飯係生米!!待應換過意粉比我!我已經冇試!重點嚟啦~海皇湯賣相好吸引!但我飲一啖,真係好失望!一啲鮮味都唔多覺!好似罐頭嗰隻龍蝦湯咁!隻蝦好乾!帶子霉嘅!魚肉又係霉嘅!唯一藍青口算新鮮!仲要收$208,真心唔明,點解咁多人話好食凍檸茶淡茂茂!呢餐好攞命!好後悔浪費左個quote
再嚟咖喱腩,牛腩唔淋!
凍檸茶淡茂茂!呢餐好攞命!好後悔浪費左個quote
2017-07-12 214 浏览
本人對八哥的熱愛指數1000%知道尖沙咀開了一間以八哥為主題的餐廳一定一定要去捧場!未吃先加50分於7月1日大概晚上9點到,等了15分鐘便有位。光看到滿場都是宇宙最可愛的八哥擺設真的非常興奮!雖然環境很喜歡,店員也很好,但食物就真的希望可以改善一下。先點了最愛的磨菇湯,來到的時候完全不熱,然後是微波加熱拿出來的吧..味道還好但沒有什麼菇的味道。然後就來頭盤- 榛子墨魚咀 (大概這個名字忘了),不是新鮮炸起,也不熱,唯獨醬汁味道比想像中好,但有點失望。再來主菜,鐵板牛柳粒配油飯。油飯完全跟普通白飯一樣,賣相是白飯,也沒有油飯的味道但牛柳粒蠻好吃!味道很棒也很容易咬,推薦下次可能配意粉會比較好。最後最值得推薦的,反而是飲料。雜莓配雪糕球是新鮮的雜梅,不會甜得膩反而非常醒神!配上冰凍雪糕球真是夏日消暑恩物雖然老實說這次食物有點令人小失望但下次有機會還是會再去試試其他食物。香港有為八哥而設的餐廳實在難得,很多朋友都覺得八哥很丑,都不懂得欣賞牠們的可愛所以還是會再去多多支持店家!支持他對八哥的熱愛畢竟八哥在香港不算太受歡迎,很欣賞店家的勇氣!非常支持!
本人對八哥的熱愛指數1000%

雖然環境很喜歡,店員也很好,但食物就真的希望可以改善一下。

最後最值得推薦的,反而是飲料。雜莓配雪糕球

所以還是會再去多多支持店家!支持他對八哥的熱愛
畢竟八哥在香港不算太受歡迎,很欣賞店家的勇氣!非常支持!
磨菇湯
榛子醬墨魚咀
鐵板牛柳粒配油飯
雜莓配雪糕球
2017-07-01
雜莓配雪糕球
2017-07-09 281 浏览
同朋友去尖沙咀行街,行到加連威老道,肚餓之際就發現有間樓上餐廳,選擇哩間餐廳係因為喺樓下就望到佢有個大既落地玻璃窗,同埋望到有隻好得意既八哥仔既LOGO,感覺喺度食飯會好舒服,跟住二話不說就走左上去。入到餐廳就覺得餐廳好有格調,個裝修都係以八哥為主題,相信店主應該係好鍾意八哥既,環境由裡到外都好舒服,落地大窗令人可以邊食邊睇到街景,就算安排唔到窗口位都唔會覺得悶焗。去到餐廳已經好肚餓。我地兩個一坐低就ORDER左個烤焗雞搥配馬來咖哩醬,然後先慢慢點菜,雞搥上枱賣相好靚,一試之下個咖哩汁好得,絕對唔係一食完就全世界都知你食完咖哩既感覺,唔會食完個口一陣味,雖然佢係黃咖哩,但感覺加左少少椰汁,所以唔太辣,雞搥亦唔炸得剛好跟住我地叫左個熱海鮮拼盤配法式海龍皇湯,上枱已經好吸引,職員將海鮮盤同湯分開上,而海鮮盤下面係有加熱既。職員好細心叫我地自己將海龍皇湯加入海鮮盤裡面,同埋D湯本身已經係預熱左既。一路加湯落去,就一邊見到D湯喺度沸騰,感覺好新鮮。其實一個湯已經夠分兩至三碗,所以兩三個人黎作為頭盤都幾好,可以開開胃。個湯有蝦、藍青口、比目魚、蟹肉,配埋個龍蝦湯,感覺好鮮味。跟住我地點左個越式香
同朋友去尖沙咀行街,
行到加連威老道,
肚餓之際就發現有間樓上餐廳,
選擇哩間餐廳係因為喺樓下就望到佢有個大既落地玻璃窗,
同埋望到有隻好得意既八哥仔既LOGO,
感覺喺度食飯會好舒服,
跟住二話不說就走左上去。

入到餐廳就覺得餐廳好有格調,
個裝修都係以八哥為主題,
相信店主應該係好鍾意八哥既,

環境由裡到外都好舒服,
落地大窗令人可以邊食邊睇到街景,
就算安排唔到窗口位都唔會覺得悶焗。

去到餐廳已經好肚餓。

我地兩個一坐低就ORDER左個烤焗雞搥配馬來咖哩醬,
然後先慢慢點菜,
雞搥上枱賣相好靚,
一試之下個咖哩汁好得,
絕對唔係一食完就全世界都知你食完咖哩既感覺,
唔會食完個口一陣味,
雖然佢係黃咖哩,
但感覺加左少少椰汁,
所以唔太辣,
雞搥亦唔炸得剛好

烤焗雞搥配馬來咖哩醬

跟住我地叫左個熱海鮮拼盤配法式海龍皇湯,
上枱已經好吸引,
職員將海鮮盤同湯分開上,
而海鮮盤下面係有加熱既。
熱海鮮拼盤配法式海龍皇湯

職員好細心叫我地自己將海龍皇湯加入海鮮盤裡面,
同埋D湯本身已經係預熱左既。

一路加湯落去,
就一邊見到D湯喺度沸騰,
感覺好新鮮。

熱海鮮拼盤配法式海龍皇湯

其實一個湯已經夠分兩至三碗,
所以兩三個人黎作為頭盤都幾好,
可以開開胃。

個湯有蝦、藍青口、比目魚、蟹肉,
配埋個龍蝦湯,
感覺好鮮味。

跟住我地點左個越式香芧豬扒熱壓三文治,
佢個三文治同一盤既三文治唔同,
個面包好似烤過咁,
但又唔會好乾身,
咬落去好脆軟,
而個豬扒既香芧味係好出,
味道好不錯啊~~
越式香芧豬扒熱壓三文治

佢個包裡面有D雜菜同蕃茄,
感覺廚師好用心去做,
同埋上枱個賣相都好靚,
所以好值得推介。
越式香芧豬扒熱壓三文治

一路傾計一路口痕就叫左個黑松露薯條,
個薯條上面舖左一層黑松露,
一放入口就已經有好濃既黑松露香味,
$38真係好抵試。
黑松露薯條

最後我地見到個餐牌有個甜品名好得意,
叫做「加拿大嘉年華會漏斗蛋糕配雪糕」,
跟住就叫黎試一試,
黎到見到佢既賣相好靚,
喺碟既左下角仲有八哥仔既LOGO。
加拿大嘉年華會漏斗蛋糕配雪糕

件蛋糕唔似一般既海綿蛋糕,
好似炸焗完咁,
上面仲有D士多啤梨果乾、菠蘿果乾、薄荷葉,
食落去好有咬口,但又唔油膩,
感覺有少少似冬甩既感覺,
有點出乎意料,
加埋D果乾甜甜地一齊食,
個口感好多層次。
最初見到個白色既雪糕仲以為係雲里拿味,
但一入口豆味好濃先知係豆腐雪糕,
而雪糕加埋個特製蛋糕一齊放入口,
味道又再多一層次,
哩個甜品真係值得推介啊~~~

總括而言,
雖然係第一次黎哩間餐廳,
但每一個菜式由賣相到味道都好不錯,
見到廚師係好用心去做每一道菜,
所以好值得推介啊~~
2017-07-05
烤焗雞搥配馬來咖哩醬
  • 黑松露薯條
在尖沙咀加連威老道的這家店本來是吃韓式甜品的,現在換成了這一家以八哥為logo的西餐題。朋友訂了位子,可能是有點東西弄錯了,他們找不到我們的booking,不過waitress馬上給我安排了座位,我說怕風口位,她也說可以幫我調小一點,也幫我換了位置。服務態度十分良好~加分而且廚師是加拿大回來的,難怪我覺得怎麼那麼親切呢~燒瑞士芝士多士 ($28)半溶化的芝士放在多士上,味道濃郁! 如果是有點餐的話,餐湯也會赴上芝士多士。東星班配海龍皇海鮮湯 ($208)龍蝦湯非常好喝,很濃稠,海鮮味道很重。價錢方面是因為有東星斑所以比較貴,但個人覺得沒有魚的話已經很足夠了。自選汁烤焗雞腿 ($78)我們選了hazelnut Maple syrup醬汁。是加拿大的maple syrup喔,甜甜的很開胃。而且$78有六件雞,我覺得很不錯啦。低溫慢煮加拿大AAA牛肋骨配薯菜 ($362)這個牛肋骨份量實在是太大了,而且低溫煮的肉果然很嫩很軟。可是size太大了,waiter讓你拍完照後會幫忙把牛切開。讚👍!Canada  funnel  cake  with  ice-cream ($68)重點來了~就是這
而且廚師是加拿大回來的,難怪我覺得怎麼那麼親切呢~

燒瑞士芝士多士 ($28)

燒瑞士芝士多士

東星班配海龍皇海鮮湯 ($208)

東星班配海龍皇海鮮湯

自選汁烤焗雞腿 ($78)

自選汁烤焗雞腿(6件)

低溫慢煮加拿大AAA牛肋骨配薯菜 ($362)

低溫慢煮加拿大AAA牛肋骨配薯菜

重點來了~就是這個funnel cake。以前在加拿大去wonderland的時候一定要吃的~把麵粉漿放在一個像漏斗的容器,然後把麵粉漿倒進油鍋裡炸,把一條條的粉漿繞來繞去,炸成現在這個形狀。上面加上雪糕(我們選的是豆腐口味),食在太好吃了,強烈推薦!

P.S. 其實不是我的生日喔 XD 因為老闆說可以寫字,所以就...haha

Canada  funnel  cake  with  ice-cream

活性碳咖啡
最近都很流行這種加了類似竹碳在裡面的咖啡,喝起來是跟普通的latte有點分別,好像有點比較酸。
活性碳咖啡

很不錯的西餐廳,地點位於尖沙嘴加連威老道,十分方便,逛完街可以過來。價錢在尖沙嘴來說也算公道,那個牛肋骨的份量實在很多。下次會想來試試中午的pasta和下午茶~但...只是吃完覺得八哥到底跟這裡有什麼關係。問過之後,原來只是剛好他們都覺得八哥很可愛。:P
2017-07-05
燒瑞士芝士多士
自選汁烤焗雞腿(6件)
低溫慢煮加拿大AAA牛肋骨配薯菜
  • Canada  funnel  cake
2017-07-09 5165 浏览
工作辛苦,行街shopping自然是減壓良方。走得累了,正想找個地方休息,抬頭便看到一個狗仔標誌。咦!這不是雜誌最近介紹過的餐廳嗎?橫過馬路,便見樓下掛著一塊宣傳牌,上面寫著:「Are you hungry?」心裏立即回答:「Yes , I am hungry!」餐廳位於大廈二樓,拾級而上,樓梯兩旁均是店子的介紹,其中一塊叫人「Keep Calm and Hug a Pug」,又誘惑地說:「Hungry? You're almost there!」玩味十足,真是夠晒抵死。令人急不及待加快腳步,滿載好奇地看看餐廳究竟是甚麼模樣。走到門口,便見三隻八哥擺設向著小妹招手,牠們滿臉皺紋,傻兮兮、戇居居的樣子,既可愛又搞笑,似乎不停地呼喚:「Come in! Come in!」。遠方的黑板同樣繪有八哥公仔,加上色彩繽紛的文字,洋溢青春活力氣息。店內果然亦是八哥世界,燈箱、牆壁、飾物、甚至餐牌,全都是這隻狗仔的蹤影,四處也是打卡位,難怪很多客顧也拿起相機周圍拍攝。餐廳空間頗大,設有半開放式吧枱,我倆則被安排坐在靠窗位置,日光靜靜地跑進來,十分舒適。今日是公眾假期,店家提供Holiday Brunc
今日是公眾假期,店家提供Holiday Brunch Set,四個套餐均包餐湯/沙律及飲品,價錢由$98至$128不等,另加$10可升級至特飲。翻開主餐牌,食物大致分為頭盤、沙律、湯、三文治、小食、主菜、甜品及飲品,部份菜式混合不同地方的特色,蠻有新意。
她說想有澱粉質落肚,於是喚來一客燒瑞士芝士多士($28)。多士使用較健康的麥包製作,表面烙有格仔坑紋,烘得香脆乾身芝士呈半溶狀態,帶有黏性,味道濃香。碟邊放了一撮沙律菜,已用黑醋調味,清爽但不單調。
輪到小妹指定的項目出場:東星斑配法式海龍皇湯($208)。嘩!東星斑原條送上,極具霸氣,姑勿論味道如何,單是排場已具先聲奪人之效。店家將東星斑放上蠟燭座,即使慢慢享受,吃至最後還能保持熱力,非常貼心的安排。
海龍皇湯則另壺奉上,打開蓋子,鮮味便立即湧出,引人垂涎。把深橙色的湯倒出來,已感到質地濃稠,相信是用多種海鮮長時間熬煮而成。小妹實在忍不住了,快快拍好照片,便立即起動!
廚師非常細心,早已將東星斑的主體起骨,像我這種大懶人就最能受惠。不過,為保持形態,魚頭和魚尾還連著骨,吃時仍要留心。雖知東星斑是雪藏貨,但肉質依然緊緻,而且火喉掌握得好,一點也不粗嚡。魚皮更是滑嘟嘟,不能錯過。
至於海龍皇湯的確濃郁,送進嘴裏,滿腔集結多種海鮮的精華,當中又以龍蝦味最為出眾,鮮香無比。加入忌廉的關係,湯頭特別幼滑,而且不會過鹹。再配合紅蘿蔔和車厘茄,更添一份清新。起初覺得這道菜式稍貴,試後便發覺物有所值。
接著便是店家另一招牌菜,低溫慢煮燴羊膝配薯菜($188)。成品份量同樣教人意外,想不到陣容如此鼎盛。巨型的羊膝連著兩枝大骨,珍寶得足以遮蓋整隻碟子,底下墊了一堆薯蓉,還有甘筍和豆角。肉多易膩,廚師細意地配上沙律菜,有助消化。
羊膝利用低溫慢煮的方式烹調,切開便見略帶粉紅,肉質軟滑,保留足夠肉汁。某些部位連筋,入口煙韌富嚼勁,十分美味。若你討厭羊羶的話,或未必能接受此品,但個人認為吃羊就是為了那個味道,所以挺合心意。
薯蓉未算極之細滑,小妹反而欣賞甘筍和豆角,兩者均很爽甜。
甜品方面,選了麥提沙芭菲($58),聽落較有特色。經過巨型主菜的洗禮,這碟甜品比想像中小巧。圓形芭菲藏有細碎的麥提沙粒,不過味道未算很濃,甜度則控制得宜,配合旁邊的雜莓醬,酸甜交替,層次豐富。芭菲中心雪得有點硬身,慢慢在口中融化,實在透心涼。
2017-07-09 177 浏览
今日同老婆一齊去尖沙咀試堂做運動,做運動前當然要食個午餐先~~早前於FACEBOOK 已見到有人介紹八哥餐廳,佢既得意造型已經吸引了我老婆既目光,佢仲要開正在我地等陣去既FITNESS 對面好似一個局咁, 比老婆捉左上去~~Lunch Set款式唔算多,有四款,餐內包括有餐湯/沙津,主菜及飲品我點左赤燒牛腩湯米粉($68)以意大利菜湯作湯底,味道非法濃郁,再加上大量蔬菜,而牛腩非常淋身冇根,真係幾好味餐飲轉+$10老婆非常期待既MOCHA,可愛既造型又真係幾吸引老婆影左好多張相..而佢既味道都唔錯GA
今日同老婆一齊去尖沙咀試堂做運動,
做運動前當然要食個午餐先~~
早前於FACEBOOK 已見到有人介紹八哥餐廳,
佢既得意造型已經吸引了我老婆既目光,
佢仲要開正在我地等陣去既FITNESS 對面
好似一個局咁, 比老婆捉左上去~~

Lunch Set

款式唔算多,有四款,餐內包括有餐湯/沙津,主菜及飲品
牛腩

我點左赤燒牛腩湯米粉($68)
以意大利菜湯作湯底,味道非法濃郁,
再加上大量蔬菜,而牛腩非常淋身冇根,
真係幾好味

coffee

餐飲轉+$10
老婆非常期待既MOCHA,
可愛既造型又真係幾吸引
老婆影左好多張相..
而佢既味道都唔錯GA
2017-06-24
牛腩
coffee
  • 赤燒牛腩湯米粉
話說早幾日係fb碌碌下見到介紹呢間以八哥狗狗做主題既餐廳 吃貨小妹一睇到佢個afternoon tea就即時心心眼要求小胖男友同我黎食未入去已經有幾隻八哥公仔歡迎我地餐廳裝修又靚又企理周圍都放滿好多可愛既八哥裝飾撞岩去到果陣係lunch同下午茶交界 可以一次過點晒lunch set既all day breakfast同期待已久既high tea set一次過滿足晒所有願望先黎既All day breakfast 光是賣相已經好吸引中間墊底既多士小麥味香濃 口感煙韌, 配上煎到脆卜卜既煙肉同兩隻溫泉蛋 好味抹茶控既小妹膽粗粗點左杯平日好易中伏抹茶latte 結果出乎意料咁好飲 茶味甘香對於怕甜既小妹 呢杯抹茶latte糖水另上 可以自己掌握甜度真係非常抵讚嘩 戲肉黎喇個high tea set真係好靚!!放fb同ig呃like一流雖然小妹唔算好鐘意食甜野 但都被呢d精緻既甜品所俘虜第一層咸點既牛肉他他多士 煙三文魚三文治 牛油果水餅 每樣都好有水準個英式鬆餅更係好有驚喜中間同頂層都係唔同既甜點 抹茶曲奇茶味香濃 鳥結糖芭菲燒得香香的 馬卡龍亦唔算太甜 整體黎講質素都不錯食到一半 更發現朱
要求小胖男友同我黎食

未入去已經有幾隻八哥公仔歡迎我地

餐廳裝修又靚又企理
周圍都放滿好多可愛既八哥裝飾

一次過滿足晒所有願望

嘩 戲肉黎喇

雖然小妹唔算好鐘意食甜野 但都被呢d精緻既甜品所俘虜

個英式鬆餅更係好有驚喜

食到一半 更發現朱古力蛋糕旁暗藏一隻可愛既八哥小狗 玩味十足

吃美味的 拍好看的 好好享受美好既下午時光
下午茶
  • highteaset
  • 抹茶latte
1K
2017-07-06 180 浏览
今次同朋友去了間特色餐廳,望望招牌就知道店主超喜歡八哥!牆上畫了幅畫,八哥打扮成個hiphop feel 嘅為食皇!如果喜歡八哥嘅朋友這裡可以搵到不少八哥為主嘅圖案!望望餐牌又出現了前菜點了個香煎韓式一口和牛配自家製泡菜$78,韓式泡菜上放了塊軟熟嫩滑嘅牛肉粒,一啖入口分量剛好!而個日式雞泡魚乾配日式蛋黃醬$68,雞泡魚乾軟熟,加埋個蛋黃醬更加好味!一定要上枱即吃,否則凍後魚乾就會變硬身,沒有剛上枱時咁好食!當然一兩個小吃就唔夠,所以加多個卡邦尼意粉配溫泉蛋$98,卡邦尼汁浸住了彈牙爽口嘅意大利粉,將上面隻溫泉蛋攪均同埋啲意粉卡邦尼汁一齊入口,夠晒味道!而個粉亦有火腿同埋啲蘑菇粒,入口時亦好有口感!比我見到個自選汁烤焗雞槌$78,選了燒烤醬,當然要加埋貪佢夠野味!焗雞槌焗得外脆內軟,上面重有燒烤汁,入口份外入味!最後都係要埋呢個低溫慢煮加拿大 AAA 牛肋骨配薯菜$368,沒有吃過肉感覺就好像欠了些什麼,首先呢個份量絕對夠二至三人吃!另外可要求廚師幫忙切開,個牛肉肉質軟熟,而且重好夠味道!加埋個燒汁,喜歡吃肉嘅我亦覺得自己已經超過吃得嘅份量!今晚真係超額完成!朋友真係嘅介紹係絕對正確!
今次同朋友去了間特色餐廳,望望招牌就知道店主超喜歡八哥!

望望餐牌又出現了

朋友真係嘅介紹係絕對正確!