2017-11-23 160 浏览
八哥做主題嘅餐廳,裝飾有花心思,如果每張枱都有少量八哥裝飾會更好。格調似高雅嘅餐廳酒吧,有小小音樂,氣氛唔錯,星期三晚人流唔太多,一邊食一邊吹水,差唔多三個鐘,完全無被迫交枱,讚👍🏻。黑松露意粉- 味道唔錯,黑松露味唔錯重,份量偏少青口意大利飯- 飯口感好,青口有偏重白酒味口感過軟安格斯漢堡加蘑菇- 有驚喜,蘑菇唔係細細片而係一大舊,安格斯牛肉肉汁好味,配熱辣辣薯條,正紅豆綠茶沙冰配豆腐雪糕,綠茶唔甜配甜紅豆,好夾Mocktail 八哥同哥基都失望,明明叫左少冰,但起碼半杯都係冰,太誇張

黑松露意粉- 味道唔錯,黑松露味唔錯重,份量偏少

青口意大利飯- 飯口感好,青口有偏重白酒味口感過軟

紅豆綠茶沙冰配豆腐雪糕,綠茶唔甜配甜紅豆,好夾

2017-11-22
2017-11-18 145 浏览
Located on the second floor right opposite the Nike store, the pug cafe has some great food (the carbonara was al-dente but delicious) and the buy-1 get 1 free pint of Rose Beer at night offer is great!! Only wish they had actual pugs in the cafe or could integrate more pug related dishes into their menu as the only pug related thing is their chestnut mousse cake with a 3D pug and some cups.
  • 3D  pug mousse  chestnut  cake
2017-11-13 195 浏览
今天來了尖沙嘴一間上樓餐廳,他們用的是八哥主題,我其實不是八哥Fans, 不過上星期聽同事講呢間野D食物唔錯,而且優惠時段主菜有買一送一優惠,所以便與洪七爸來試試。頭盤點了一份一口和牛,和牛醃製得很好👍配上泡菜芝麻炸蒜真係,有驚喜。主菜1.七爸爸點了T骨扒,很厚,一D都不姑寒 而且煎得很香。主菜2. 七媽媽點了帶子海膽墨汁意大利麵,他們用了很多海膽,帶子很大粒。因為太肚餓了,今次忘記了幫食物拍照,下次再來後補啦
2017-11-09
  • 帶子海膽墨汁意粉
2017-11-10 245 浏览
尖沙咀,真是一個做生意的戰場。我們早上收到傳單話午餐買三送一,於是便一行四人來試試。出來的結果是超出預期,1.厚切豬扒不是一般我們食開的茶餐室的級數,如果飯可以炒底就完美。2.和牛泡菜溫泉旦飯,自家醃製和牛配上泡菜芝麻十分開胃,完美配搭。3. 白酒青口意粉,無諗過中午可以吃到新鮮的波士頓藍青口....意粉也是彈牙的4. 牛油果軟殼蟹漢堡,這個我最喜歡.....大量蟹子的口感,沙律醬,香滑牛油果醬,配上香脆的軟腳蟹...... 我真的(就這樣被他征服)..... 埋單,每人68元..... 真心覺得好底食,仲有餐湯,甜品,飲品...我們已經決定以後這裡成為我們的飯堂。希望店主努力.....
2.和牛泡菜溫泉旦飯,自家醃製和牛配上泡菜芝麻
十分開胃,完美配搭。

白酒青口意粉
焗厚切豬扒飯
泡菜和牛溫泉蛋飯
  • 牛油果軟殻蟹漢堡
2017-11-05 13228 浏览
yeah終於來到呢度朝聖啦!!九月朋友生日我book左呢間餐廳因為朋友超like八哥我都係八哥fans其實我都想來好耐ga l🐶係openrice book台見有下午茶七折優惠 於是book早少少05:30pm去食dinner朋友見beer買一送一叫左兩支不過我唔記得左個七折優惠唔可以用其他優惠1⃣️齊用所以最後埋單無得享用買一送一不過有七折都已經好好仲要戴左眼鏡個樣好醒神好型好搞笑有八哥做招財狗香煎三文魚扒外型相當得意三位魚整成圓形魚下面係薯蓉整體好美味帶子海膽墨魚汁意粉帶子好大粒煎得好香意粉個汁好香濃墨魚汁好夠味好好食個意粉好彈牙餐廳送每張台都有八哥小禮物送八哥扇好得意啊真開心
yeah終於來到呢度朝聖啦!!

九月朋友生日

八哥扇好得意啊
真開心
2017-09-23
生日
呢間以八哥做主題ge餐廳之前電視介紹過,一直想來試, happy friday撞到間餐廳原來向尖沙嘴就即管試左, 咪比個價錢全部百幾三百幾上好似好貴, 賣單三個人除返開先195$一個, 同埋野食份量係一般餐廳兩三倍, 絕對唔算貴啊。人未到齊, 叫左個松露炸薯條, 依個一般般啦, 松露係香ge, 不過唔夠多, 只有兩三條有松露其他就係一般炸薯條咁囉。至於main dish, 我同朋友都覺得賣相好睇得來大碟仲幾好味道。 angus漢堡包, 如果同麥記黎比較, 個包係麥記size兩倍。 無嘜沙拉醬,平時漢堡包無沙拉醬會好乾, 依個包塊漢堡淡淡肉汁但係唔會話好油, 連埋一大堆生菜同番茄, 食到你超飽不過唔會好有罪惡感🙊 我鍾意’偽健康‘ge感覺😂另外叫左個德國腸拼盤, 依個就麻麻地啦, 有D好粗ge整得唔夠脆, 幼身ge又好油, 薯仔乾左D, 所以點個汁食會比較好。D酸菜酸味有D奇怪, 可能加左煙肉D味掛。依個黑松露雜菌義大利飯推薦大家試下, 義大利飯煮得唔錯, 硬得來唔會覺得飯太生。飯裡面D洋蔥粒切得同飯差唔多大粒, 食落去口感更一致, 白汁同松露味道濃郁係個飯ge精髓, 份量以一個女仔黎講

黑松露炸薯條

安格斯漢堡包

德國香腸拼盤

黑松露野菇義大利飯

依個黑松露雜菌義大利飯推薦大家試下, 義大利飯煮得唔錯, 硬得來唔會覺得飯太生。飯裡面D洋蔥粒切得同飯差唔多大粒, 食落去口感更一致, 白汁同松露味道濃郁係個飯ge精髓, 份量以一個女仔黎講,絕對夠食有餘。
芝士西多士

我地叫左個芝士多士, 依個賣相幾特別, 稍微嫌味道唔夠濃同埋多士太軟。
安格斯漢堡包
黑松露野菇義大利飯
2017-11-02 197 浏览
尖沙咀,是一個吃飯的好地方,因為選擇多,今次有朋友介紹來左加連威老道的一間以八哥做題的餐廳。通常我對主題餐廳D食物不會有大的期望....但是吃完之後...我們大家都覺得非常好味,而且用料份量不會沽寒...先來烤焗雞槌配榛子楓葉糖醬,檸檬汁配上榛子仁加上maple syrup.......好L正。之後來大🦐凱薩沙律,份量大,大蝦煎得很香,配上香脆的羅馬生菜......我覺得沒有什麼可以挑剔的。主菜出場了,T骨扒與海膽帶子墨汁意大利麵.....T骨很大很厚,肉質鮮嫩。意大利麵上面有很多海膽,海鮮味十足。最後我想講的是甜品.....我可以說的是不論你是否八哥迷,這個甜品一定要試試。它叫做超盟八哥粟子瑞士卷。粟子味濃,蛋糕鬆軟...賣相十分賣萌.....總結,我們過了一個很開心的晚上。有機會一定再來試其他菜式

2017-11-01
2017-10-30 176 浏览
我是第一次寫食評..... 辛苦了一星期,昨天星期日想同朋友出去尖沙嘴行下街,relax 一下,早前知道有一間用八哥做主題的餐廳,便來試試,因為我本身也是一個八哥迷呢........餐廳有八哥裝飾,壁畫,公仔,等等,但是唔算多如果店主可以放更多八哥的東西會更加吸引。食物: 海鮮拼盤配法式海龍皇湯,好鮮味,海鮮十分豐富。之後叫左一份全份的燒烤豬肋骨,十分大份抵食.....真心覺得好食...... 最後我們每人叫左一杯雪榚沙冰....有緑茶紅豆味,朱古力橙味,芝麻豆府味......全部都很滿意...我們下星期會再來...希望他們能夠keep住水準
餐廳有八哥裝飾,壁畫,公仔,等等,但是唔算多
如果店主可以放更多八哥的東西會更加吸引。
海鲜拼盤
  • 燒烤豬肋骨
  • 海鮮拼盤
  • 朱古力橙味沙冰
2017-10-28 214 浏览
今天是我第二次光顧這間餐廳了,今天是外父的生日,所以便一早訂了枱。今次我們七個人叫了三份2人晚餐... 先來餐包,是🔥芝士多士,這個多士是用了法式牛油方包,再配一片香噴噴的瑞士芝士,好有heart ,之後便是三份海鮮拼盤,不過店員說可以免費轉龍蝦尾或東星斑,所以我們二話不說便點了每樣一份,這三個菜是他們的招牌菜,海鮮湯十分香濃,,所以我不再加評論了。之後便是頭盤,一口和牛,水牛芝士番茄沙拉,燒雞泡魚乾沙拉,一口和牛配上自家醃製的泡菜好夾,大廚好有心思,番茄沙拉用了很多不同品種的番茄,配上軟淋淋的水牛芝士,好fresh , 雞泡魚乾🔥得很香..... 配上日式蛋黃醬汁.... 主菜出場了,AAA牛肋骨,慢煮寶云蘇羊架,🔥烤豬肋骨,全部都十分大份,而且好好味..... 最後便是甜品了......餐甜品是特濃巧克力蛋糕,但是我們另外再點了大廚的新創甜品,"超盟八哥栗子蛋糕.....先不論好食與否..... 用來打卡一流,別人看到一定比Like.......總結,我們過了一個十分快樂滿足的晚上......
說便點了每樣一份,這三個菜是他們的招牌菜,海鮮湯十分香濃,
,所以我不再加評論了。

超盟八哥 栗子蛋糕
龍蝦尾配法式海龍皇湯
一口和牛
AAA  牛肋骨
2017-10-18 183 浏览
8號風球,睇完戲黎dinner, 冇咩人,good, 可以靜靜地傾計!叫左dinner for two, 個價錢ok!另外叫左黑松露薯條,d薯條好味,但再多d. 黑松露就好了~~~湯:好好味,濃郁,d海鮮有cover cooked, 正!頭盤可以3選2:一口和牛自家製泡菜,好夾,d牛好軟熟! 另一個係燒雞抱魚乾,夠脆,岩哂邊食邊傾計!主菜:慢煮T-bone, 超大塊,好正!!甜品:原本係opera cake但變左拿破倫,但唔肥,失望左,不過隻macaroons, 唔錯!!仲有兩杯drinks!!
叫左dinner for two, 個價錢ok!

湯:好好味,濃郁,d海鮮有cover cooked, 正!

主菜:慢煮T-bone, 超大塊,好正!!

甜品:原本係opera cake

仲有兩杯drinks!!
cheese toasts
2017-10-16 137 浏览
前前天訂位打算試試呢間餐廳,意想不到八號風球來到了,本來想應該沒開,但今天早上打來說我們八號風球之下也會開,那就試試看!環境有點黑,拍照我們需要打燈。牆上有很多八哥poster壁畫。人不多,吃到一半只剩下我們。我們食的是tea set,食物質素不錯,但可惜是特飲的拉花很失敗,說好的八哥不見老闆說拉花員工未能上班因此試沖了好幾杯仍是不行,他不斷說不好意思,下次再來不會這樣子的。我只能原諒他吧!不竟正在八號風球下來的!

2017-10-15
2017-10-13 574 浏览
一班朋友聚會,若你想要的是酒吧的氣氛配上稍具質素的食物,不妨考慮這間餐廳。老闆很有禮貌,我在OpenRice 訂座時註明希望於甜品上寫上祝福字句,不僅做到了,還親自前來打招呼,向壽星女送上印有八哥🐶的水杯作禮物。星期二晚入座率若7成,座位很寬敞,5人行點了2個小食及1個4人餐,另開了2枝2016 Australian Shiraz🍷。以價錢而言屬中位數;以份量而言套餐比散叫化算得多。4人餐的份量非常豐富,$1088有1個海鮮湯、2份小食、1份麵包、2碟意粉/飯、1份主菜及1份甜品。散叫的$48炸雞軟骨很脆口,佐酒一流;但$98巴拿馬火腿凱薩沙律份量太少了,只有一片火腿加少許生菜⋯龍蝦尾海鮮湯味道頗濃,原隻龍蝦份量讓我們5個人都嚐到一大塊鮮甜香煎龍蝦肉☺️麵包上有雙重芝士,可惜由於沒有烤好包底(普通方包),整體打了折扣⋯意粉份量十足,分別是卡邦尼意粉配溫泉🍳及海胆帶子🐙汁麵,味道不俗但油下多了,食完會在碟上剩下一層油🙈主菜選了慢煮16安士安格斯T骨牛扒,味道火喉控制適中,不用醬汁也很好味🍖甜品是加拿大嘉年華會漏斗蛋糕配🍨🍨🍨,原來漏斗蛋糕不是🍰而像是西班牙油炸鬼choux 「板塊版」,配搭微酸的士多啤梨味及乳酪味雪糕可中和其油膩感。這兒的Shiraz 屬餐酒house wine級別,可幸放久了也不會變酸😊
2017-10-11
生日
  • 海鮮龍蝦湯,慢煮安格斯牛扒
2017-10-06 192 浏览
十月五日是細兒子的生日大日子, 今次由我做媽媽嘅負責揾嘢食 喺Open Rice左揀右選,終於畀我搵到呢一間以八哥狗狗做主題嘅西餐廳一入到餐廳就見到牆上有八哥狗狗嘅肖像, 打開menu就見到"Are you hungry" 嘅字眼餐廳環境非常整潔,侍應哥哥亦都非常有禮貌及細心 ,佢將我哋點嘅菜式逐一段上, 唔係一窩蜂咁一次過畀曬我哋首先order咗侍應哥哥推介嘅德國啤酒買一送一我哋一家四口食咗好多嘢呀!首先前菜有新鮮生蠔,蜂蜜雞槌及一口牛肉加韓式泡菜之後主菜……1. 16吋T骨( 好juicy,肉質好嫰)2. 豬肋骨()3. 卡邦尼意粉加溫泉蛋 (可惜係有一隻溫泉大穿咗)最後,我哋重點咗一個甜品畀細仔我哋全家人都好讚呢間西餐廳,我哋食得好開心好滿足同埋好滿意值得一提嘅就係餐廳老闆送咗佢哋精尾嘅八哥狗狗水杯畀阿仔作為生日禮物多謝hungry pug 畀咗我地下一個愉快嘅晚上 我諗會再encore嘅
十月五日是細兒子的生日大日子, 今次由我做媽媽嘅負責揾嘢食

首先order咗侍應哥哥推介嘅德國啤酒買一送一

之後主菜……
1. 16吋T骨( 好juicy,肉質好嫰)
2. 豬肋骨(
3. 卡邦尼意粉加溫泉蛋 (可惜係有一隻溫泉大穿咗)
最後,我哋重點咗一個甜品畀細仔

我哋全家人都好讚呢間西餐廳,我哋食得好開心好滿足同埋好滿意

2017-10-05
生日
Check 下尖咀有邊間online booking 嘅餐廳, 見呢間位置方便又用左pug做theme, 最緊要係自己未試過, 今早9點零reserve 張兩人枱食lunch. 非常方便! 由於成一點半先食, 上到去只有三枱人. 我同外子要左張corner 枱. 我地叫左兩個set lunch, 血氣不足既我叫左個M5 sirloin 外子叫左個sausage set. 個set 可以自選紅湯/ salad. 飲品除左基本野, 另可以選fruit juice, 重點係唔駛加$!!! 仲有我至既菠蘿汁!!! 外子加左10蚊要左lime soda ~ 成個set 最出色嘅係個sirloin, 一切開有陣煙燻香! 咬落去仲好juicy, 鎖汁力強Salad 同個湯就so so, 菠蘿汁好大杯, 差D飲唔曬外子個sausage set 都唔錯, 佢話嗰條紅色長幼嘅德國腸最好食(見圖) 值得一提的係有一個好好嘅waiter 哥哥, 佢見我地share 就俾左兩隻碟俾我地. 但因為我地兩公婆夾黎夾去無所謂. 又唔想加重洗碗姐姐嘅負擔, 最終就無用隻碟, 但都多謝細心嘅waiter 哥哥Overal

仲有我至
既菠蘿汁!!!
外子加左10蚊要左lime soda ~

Overall, 如果想同D friends lunch 靜靜地傾下計食下野, 呢間都係唔錯

2017-10-05
  • M5  Sirloin
2017-09-26 210 浏览
#好味道今日同朋友去左尖沙咀食生日飯係網上面睇到早段晚餐有折扣優惠即刻訂座我最想食#龍蝦湯海鮮拼盤有一隻大蝦、帶子、4隻青口,咁樣食法都係第一次!好新奇!下面仲有燭臺俾你保溫,好細心❤️#燒雞沙律 係我朋友想叫的,不過個sauce 就咸左少少,但啲生菜好鮮甜!隻雞脾燒得唔錯,醃得好好味、好入味!#安格斯漢堡 好juicy! 肉質彈牙!漢堡焙到的芝麻好香,食完捧住個肚走😂

#好味道
今日同朋友去左尖沙咀食生日飯