2017-06-27 94 浏览
呢個月大家都好忙,期待以久既生日飯終於食到啦,之前網上見到呢間以八哥做主題既餐廳,覺得幾得意,所以就揀左係度補祝生日啦~餐廳位於尖沙咀,地點就腳又易找~menu封面都係八哥,好型啊~凱撒沙律 $78擺位幾有趣,沙律菜爽甜,加埋凱撒沙律醬味道好清新,火腿亦增添了一份咸香~黑松露薯條 $38淨睇價錢已好吸引,黑松露亦落得重手,薯條用上粗薯,外脆內綿,熱辣辣,跟香氣十足巴黑松露簡直係絕配~烤焗雞翼 $78醬汁由自己揀,我地揀左比較特別既榛子蜜糖汁,榛子切成碎粒混入蜜糖檸檬汁,再與炸雞翼混合,酸酸甜甜又有粒粒脆卜卜榛子碎,味道同口感都幾特別~慢煮加拿大aaa牛肋骨配薯菜 $368成隻手臂咁長,骨細肉多,太大件唔知點落手可以請店員幫忙切開一件件!~切開後就清楚見到有幾多肉,有d位會比較肥,但呢個時候我地4個女他已經唔理咁多食左先算,因為真係好好味,牛味香濃之餘,肉質軟腍,較肥既部份入口半溶,真係好好食,我地仲連骨上痴住既肉都切嗮出來食清光,推介必食!謝謝好姊妹又一年同我慶生~以後每年都要有你地啊!

餐廳位於尖沙咀,地點就腳又易找~

menu封面都係八哥,好型啊~

凱撒沙律 $78

黑松露薯條 $38

烤焗雞翼 $78

慢煮加拿大aaa牛肋骨配薯菜 $368

謝謝好姊妹又一年同我慶生~以後每年都要有你地啊!

2017-06-26 34 浏览
呢排成日都落雨 真係吾想出街 但飯點都要食 朋友點都要見下嫁嘛 一行三人去咗近排新開嘅餐廳 環境好舒服 用咗好可愛嘅八哥做主題 鐵板燒春雞配油飯比一般餐廳做得更出色 用咗倆大舊雞腿 燒得好香口 好入味 配嘅油飯亦都增添食慾呢低溫慢煮牛肋骨低溫22小時慢煮牛肋骨煮得岩岩好 配埋個汁 好好味 仲有個薯蓉好香牛油味
呢排成日都落雨 真係吾想出街 但飯點都要食

鐵板燒春雞配油飯

低溫慢煮牛肋骨

2017-06-24 74 浏览
其實......我本來是約了人來這裡吃韓國菜......但上到2樓發現「How come!!!」韓國菜到底什麼時候改頭換面成西餐不過一場來到又不想再奔波,照點菜好欣賞的芒果沙冰可能是我見識少,但我真是第一次飲到有真!芒果的芒果沙冰好甜呀~芒果好好味呀~大蝦海皇湯?全名是什麼吃完基本上就忘了但龍蝦湯的濃!美味!以及大蝦的彈牙,依然回味無窮湯跟料分開上,料一直用蠟燭加熱,湯按需要慢慢落,因為有加熱,所以完全不會喝到冷掉的龍蝦湯,我覺得餐廳這點巧思真的很不錯
不過一場來到又不想再奔波,照點菜

好欣賞的芒果沙冰
可能是我見識少,但我真是第一次飲到有真!芒果的芒果沙冰
好甜呀~芒果好好味呀~

大蝦海皇湯?
全名是什麼吃完基本上就忘了
但龍蝦湯的濃!美味!以及大蝦的彈牙,依然回味無窮

2017-06-18
2017-06-24 101 浏览
星期五的晚上。最後就是跟好友好好相聚!為此特意在網上找來好友最~喜歡的...以「八哥」為主題的餐廳!可以邊拍照邊聊天店內還有不少「八哥」的擺設呢!而我個人最喜歡的一定是這幅塗鴉牆,很有特色呢!我們前菜點了 --- 八哥自制泡菜($25)看似簡單但其實味道跟外面食到的不太一樣,之前食到的泡菜比較偏咸,而這個自家制泡菜就不會覺得咸,而且可以食到當中的少少辣味和甜味,作為前菜很開胃!還有黑松露薯條($38)我的最愛~必點小食!這個黑松露味很香,但食落味道不會很重、適合不太接受到松露味的朋友嘗試,說不定會一試就喜歡!轉餐的蘑菇湯與多士主菜是 卡邦尼意粉配溫泉蛋($98)味道不會有很重的奶味,而醬汁也不會很'傑',因此食完整個意粉也不會覺得很膩!另外,我們還叫了一個雙層芝士安格斯牛肉漢堡 ( $ 128 ) 漢堡份量十足,即使2人享用一份就已經很足夠 , 麵包比想像中的鬆軟,而安格斯牛肉因爲我不好生肉所以叫7成熟,雖然如此但仍然無阻漢堡的肉質嫩滑多汁,再搭配上新鮮的蔬菜和蕃茄、邪惡的芝士、帶出少量咸味的煙肉更加惹味。最後,飲品同樣點了朱古力咖啡($40)最重要的是咖啡上仲會有「八哥」的圖案喔!但
星期五的晚上。最後就是跟好友好好相聚!

店內還有不少「八哥」的擺設呢!

而我個人最喜歡的一定是這幅塗鴉牆,很有特色呢!

我們前菜點了 --- 八哥自制泡菜($25)
八哥自制泡菜

還有黑松露薯條($38)
黑松露薯條

轉餐的蘑菇湯與多士

主菜是 卡邦尼意粉配溫泉蛋($98)

雙層芝士安格斯牛肉漢堡

最後,飲品同樣點了朱古力咖啡($40)
最重要的是咖啡上仲會有「八哥」的圖案喔!但如果想要圖案更明顯的話,建議大家叫朱古力,因為圖案會更加顯著!
P.S. 其實我覺得Menu(左邊)都好可愛喔!
朱古力咖啡

喜歡「八哥」的朋友一定要去試下啦!
2017-06-23
八哥自制泡菜
黑松露薯條
朱古力咖啡
2017-06-23 1428 浏览
夜晚去尖沙咀跟男友晚餐,他訂了這家叫Hungry Pug的餐廳,說有八哥好可愛,哈哈。上一層樓梯就到~餐牌上有大大隻八哥。餐廳的燈光效果較浪漫,環境設計都有情調~情侶來,朋友來用餐都合適。我們打算選個小食,三文治和主菜~ 主菜加25元跟餐有餐包,湯或沙律和飲品。餐包是非一般的,非常有誠意,是瑞士芝士多士啊上面的芝士就如raclette,半溶狀態下切出來舖上去~咬下軟滑香口,味道濃郁,好正 另外選了個田園沙律有松子仁口感不錯,頗refreshing~香煎一口牛簡直是讓我倆喜出望外!一口牛入口甜味四溢,充滿肉汁,肉質軟嫩 另外還有蒜片,沙律菜,自家製酸辣惹味泡菜帶來豐富味道和口感。泡菜酸酸的好開胃每一口都好享受,八粒不夠吃啦三文治選了燒春雞,預先切好一半分著吃。麵包是有果乾的麥包,感覺健康,還有沙律菜及邪惡的薯條燒春雞烤得外脆內軟,肉質嫩滑易咬,配搭茄醬,蕃茄,芝士和生菜,味道即時提升鐵板西冷牛扒來了~ 上菜時還吱吱作響,聽到都口水直流。配菜都不少,蔬菜都是烤的不是烚的,尤其蕃茄最好吃。牛扒我了是鐵板上所以點了七成,其實五成應該才是最正的食法。不過幸好切下去還看到粉紅色,肉中還有一點脂肪,

餐包是非一般的,非常有誠意,是瑞士芝士多士啊
瑞士芝士多士

香煎韓式一口和牛配自家製泡菜

每一口都好享受,八粒不夠吃啦

鐵板安格斯西冷牛扒配薯菜

牛扒我了是鐵板上所以點了七成,其實五成應該才是最正的食法。不過幸好切下去還看到粉紅色,肉中還有一點脂肪,咬下去肉質尚軟。味道方面,肉味頗濃郁,煎得也香~
鐵板安格斯西冷牛扒配薯菜

想點特飲,加了10元要了抹茶latte,應該用了好多抹茶粉,因為味道好重,甜味恰到好處不會太甜,加上香滑creamy的全脂奶,比某星還要好飲

抹茶牛奶

現在還有九折,變相免加一呢。一人二百元左右,有raclette,大份三文治,超好吃的一口牛還有西冷牛扒,這環境來說價錢並不貴。
2017-06-19
瑞士芝士多士
抹茶牛奶
2017-06-23 66 浏览
Hungry pug係係cotton on對面,係尖沙咀站都方便行到。我地就咁岩行完cotton on見到對面咁而嚟食嫁!依度氣氛輕鬆,有好有pug既公仔同擺設,仲有佢張大大pug牆畫,好有主題感呀,食物無專登有pug既figure個啲既,西式為主。低溫慢煮加拿大AAA牛肋骨配薯菜368蚊,係招牌菜又係慢煮,質素應該幾好。2人嚟講份量大大大,肉量足夠!未上枱已經好香口嫁。肉一切就得,好軟既,少少紅肉,不過份!頭一兩舊牛味未算重,之後食入啲就濃味牛味,不錯!部分位置係9成肉1成肥,好juicy,同牛味更加深入。薯菜係好細致既薯泥,上面有多款不同顏色嘅蔬菜,例如豆角 紅蘿蔔 茄子 黃椒。另外有火箭沙律菜,多肉得嚟又健康。三色芝士焗肉醬意粉88蚊,香濃芝士味。係扁意粉,芝士同肉醬比例岩岩好,芝士足夠而不太肥油肉醬都平均可以兩口有一口有多肉醬點。肉醬內仲有蕃茄粒,酸酸地帶有少少醒胃。因為個牛肋骨已經好肉,有啲蕃茄粒好似肉中一下蔬果,哈哈。我地仲加左25蚊做餐,有餐湯or沙律,餐包同飲品。當然特飲要再加10蚊既。湯係黑松露,香香同多菌,每口都滿菌。餐包係薄薄既芝士脆包,淨食就脆口,加湯食就軟返點

部分位置係9成肉1成肥,好juicy,同牛味更加深入。
另外有火箭沙律菜,多肉得嚟又健康。

餐包係薄薄既芝士脆包,淨食就脆口,加湯食就軟返點,食芝士微口,但就好香。仲有檸水清下肥,叫咖啡有pug既小圖案,可愛。
2017-06-23 90 浏览
一行7人~生日飯~呢啲moment當然都係唔洗諗,坐低等食就ok啦!叫左一個四人set,再另外散叫左啲!整體ok,盡量逐樣講下啦,有啲無影到添,名都唔係好記得,但係邊啲好食就一定記得風腿沙律件風腿好食,香而不咸,醬夾,沙律菜新鮮,下面個兩條應該係乾煙肉,應該要整碎撈埋食既,不過我就禁食左,有啲咸]:呢個芝士多士,好似係跟餐既,幾特別,香口得黎唔會太:]:雞軟骨呢啲標準野,好少會唔好食]:泡菜一口和:呢個超好食,好夾,一口牛好綿,好有肉香,夾埋泡菜,酸酸地,辣辣地,食多多都唔會:]:抹茶鮮奶,我要熱既,我老公要凍既,只可以話熱既好飲過凍既,因為凍既要自己落糖漿,熱既本身調好出黎]:海鮮拼龍蝦湯&石班拼龍蝦:新鮮好味,好鮮甜,真係煲出黎既:]]呢個好似係燒牛肋骨,定豬呢?唔知道不過燒得幾軟熟,個汁都好味]慢煮T骨,真係慢煮啦,食到8899先上台,已經飽左好中意碟上隻8哥,但係我覺得個燒骨野味啲]呢個芝士肉醬千層麵,個味道好似食緊pizza禁,都好食既,不過另一個卡邦尼意粉就普通啲,同有啲乾,個味道都差少少呢個甜品,好似話係加拿大既特色甜品黎,幾特別,係第一次食,下面個件好似馬仔,連埋雪糕食
一行7人~生日飯~
呢啲moment當然都係唔洗諗,坐低等食就ok啦!

叫左一個四人set,再另外散叫左啲!

風腿沙律

件風腿好食,香而不咸,醬夾,沙律菜新鮮,
下面個兩條應該係乾煙肉,應該要整碎撈埋食既,
不過我就禁食左,有啲咸
]
:呢個芝士多士,好似係跟餐既,幾特別,香口得黎唔會太
:雞軟骨
呢啲標準野,好少會唔好食
:泡菜一口和
呢個超好食,好夾,一口牛好綿,好有肉香,
夾埋泡菜,酸酸地,辣辣地,食多多都唔會
:海鮮拼龍蝦湯&石班拼龍蝦
新鮮好味,好鮮甜,真係煲出黎既
]
呢個好似係燒牛肋骨,定豬呢?唔知道

不過燒得幾軟熟,個汁都好味

慢煮T骨,真係慢煮啦,食到8899先上台,已經飽左

好中意碟上隻8哥,但係我覺得個燒骨野味啲
]

呢個芝士肉醬千層麵,個味道好似食緊pizza禁,都好食既

不過另一個卡邦尼意粉就普通啲,同有啲乾,個味道都差少少

呢個甜品
,好似話係加拿大既特色甜品黎,
幾特別,係第一次食,下面個件好似馬仔,連埋雪糕食好夾,唔油

不過雪糕唔係榴槤,士多啤梨,豆腐架咩?點解變左兩球豆腐架
我想食榴槤雪糕啊

:可能係新開既關係,價錢方面真係抵食,啲野都大大份,同睇得出有心機整既,希望keep到!
:服務方面,我地個台個服務員,雖然真係可以話係雞手鴨腳,不過係好後生既小男孩,睇黎都係夜晚做part time個啲,欣賞,繼續努力
2017-06-22
庆祝纪念
生日
  • 龍蝦湯
  • 泡菜一口和牛
2017-06-22 52 浏览
很喜歡到尖沙咀逛街,所以也經常於尖沙咀區用膳. 友人說加連威老道開了一間新的樓上餐廳,著我一起去試試. 來到餐廳,發覺內部面積都幾大,枱與枱也有適當距離,而且燈光暗暗的滿有情調,再加用上八哥做主題,都幾有特色! 看看餐牌,發覺定價不貴,選主菜可加$25 配上餐湯/ 沙律、餐包、餐茶,額外加$10 更可upgrade為特飲,實在相當吸引. 雜菜湯 湯熱度十足,內有大量蔬菜,而且酸酸甜甜的,相當開胃. 多士 熱烘烘的多士面還有一片鹹香芝士,配上餐湯很夾呢! 雙層芝士安格斯牛肉漢堡 ($128) 漢堡份量十足,2人共享一份已經相當足夠. 麵包暖烘烘的且鬆軟,安格斯牛肉order了5成熟,內裡仍然嫩滑且帶有肉汁,配上蕃茄、芝士、煙肉等,惹味好吃. 伴碟的薯角也是即炸的,香脆熱辣; 最後再吃爽脆嫩綠的沙律菜,有解膩的作用~ 鐵板香煎比目魚配意粉 ($128) 以鐵板奉上的意粉甚為少見,相當有心思. 而且鐵板能保持熱度,即使慢慢吃,食物依然是熱辣辣的. 倒上忌廉汁,賣相更為吸引. 比目魚外皮香脆,內裡嫩滑非常,再配上有嚼勁的意粉,實在好吃. 最讚的是伴碟的蔬菜

雜菜湯
湯熱度十足,內有大量蔬菜,而且酸酸甜甜的,相當開胃.

多士
熱烘烘的多士面還有一片鹹香芝士,配上餐湯很夾呢!

雙層芝士安格斯牛肉漢堡 ($128)

鐵板香煎比目魚配意粉 ($128)
以鐵板奉上的意粉甚為少見,相當有心思. 而且鐵板能保持熱度,即使慢慢吃,食物依然是熱辣辣的. 倒上忌廉汁,賣相更為吸引. 比目魚外皮香脆,內裡嫩滑非常,再配上有嚼勁的意粉,實在好吃. 最讚的是伴碟的蔬菜也很多,車厘茄、番茄片、小甘筍等,營養方面十分均衡~

士多啤梨冰沙 ($45)
友人選了士多啤梨冰沙,粉色的冰沙很漂亮呢! 友人說冰沙味道天然,且酸酸甜甜,很好喝呢!

凍抹茶拿鐵 ($45) (跟餐轉配 +$10)
抹茶拿鐵的糖水是另上的,最適合我這種喜歡喝特飲,但又怕飲品過甜的朋友了. 抹茶拿鐵有淡淡的抹茶牛奶味,再加上邪惡的忌廉,個人相當推介!!

麥提沙芭菲 ($58)
小巧的圓形芭菲,內裡有細碎的麥提沙顆粒,芭菲很幼滑,似如吃雪糕一樣,入口即溶,都幾美味.

歌劇院蛋糕 ($58)
一直都很喜歡吃opera cake,不止因為它美味,而是愛上它的複雜性,要弄這款蛋糕難度極高,所以每每於餐廳見到都忍不住要點來吃. 甘濃的鏡面朱古力,內夾著咖啡糖漿的海綿蛋糕、牛油以及朱古加忌廉,甘甜的味道令人回味無窮. 如果你同樣喜歡吃opera cake,這裡不會令人失望!

由餐湯、多士、主菜、特飲以及甜品都令我相當滿意,想不到有多久未吃過如此出色的西餐,而且價格不貴,會帶朋友再來用餐呢~

尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

2345 6856
2017-06-22 84 浏览
個樣皺皮蠢蠢兼可憐嘅八哥係豬小姐同豬先生最鐘意嘅狗仔類型 對於佢地一臉無辜加賣萌樣子 我地絕對無招架能力知道尖沙咀開左間以八哥做主題嘅餐廳 我地當然要去潮聖啦環境感覺新潮有格調 落地玻璃嘅設計可以邊食邊望街景牆身有八哥嘅藝術塗鴉 不同位置亦有不同款式類型嘅八哥擺設同裝飾 睇得出設計上是用心的!作為八哥粉嘅我地 真係未食先興奮食物方面order左兩款頭盤 兩款主菜同埋兩杯飲品主菜加$25可upgrade做set值得一讚嘅係餐包唔係普通餐包 而係香草芝士多士 餐包終於不再單調了頭盤方面 炸比目魚係用上啤酒脆漿 炸粉薄身輕盈而又不感油膩 外脆口 內嫩滑點上蛋黃醬 係一款開胃又驚喜嘅頭盤薯條粗切熱辣辣 食唔停口法式生牛肉他他多士賣相似足一件cake生牛肉口感彈牙煙韌 由於生食嘅關係 最好選用油脂分佈平均同纖維較幼嘅上等貨色享用時溫度一定要夠凍先可以保持住肉質嘅彈性用不同西式香料調味去襯托出生牛肉嘅鮮美 加入溫泉蛋嘅水潤蛋汁同微嗆嘅辣根忌廉醬伴食識食嘅 其實生牛肉真係人間極品看似越簡單嘅其實係越難煮得好食嘅!就好似尼款carbonara咁carbonara好多地方都有得食 有咩咁特別呢?調味唔夠
個樣皺皮蠢蠢兼可憐嘅八哥係豬小姐同豬先生最鐘意嘅狗仔類型
對於佢地一臉無辜加賣萌樣子 我地絕對無招架能力
知道尖沙咀開左間以八哥做主題嘅餐廳 我地當然要去潮聖啦

環境感覺新潮有格調 落地玻璃嘅設計可以邊食邊望街景

睇得出設計上是用心的!
作為八哥粉嘅我地 真係未食先興奮

fish&chip with japanese mayo

點上蛋黃醬 係一款開胃又驚喜嘅頭盤

薯條粗切熱辣辣
食唔停口
beef steak tartare toast with onsen egg&horse
法式生牛肉他他多士賣相似足一件cake

享用時溫度一定要夠凍先可以保持住肉質嘅彈性

識食嘅 其實生牛肉真係人間極品
carbonara with onsen egg

carbonara好多地方都有得食 有咩咁特別呢?調味唔夠?醬汁太稀/太杰?意粉texture唔岩心水?
尼度嘅carbonara完全令豬小姐食得無顧慮又滿足
必點!

食意粉太悶?可以試下carbonara飯過下癮 感覺幾得意
bake trio cheese mix seafood
三式芝士焗白汁海鮮飯好吸引咁!而且飯底仲要係油飯 究竟係咩玩法?
bake trio cheese mix seafood
用鐵板盛載住焗飯 大玩芝味誘惑

濃郁芝士味同帶有油香嘅飯夾埋原來幾有火花 海鮮都相當豐富 尼款fusion焗飯相當成功
飲品方面 當然要揀有八八樣嘅咖啡啦係咪

問過店員 有三款係會有八八樣嘅 包括係cappuccino/mocha/chocolate
大家留意番啦!
豬小姐就揀左mocha 好可愛嘅八哥呀
靚到唔捨得飲!
mocha味道甘甜 咖啡同朱古力嘅味道平均帶出 甜度適中 唔需要加糖已經夠哂味
fresh lime soda
另外order左杯八哥青檸梳打 尼款飲品係唔會有八哥樣出現架 只係餐廳嘅signature drinks

感覺清新解渴 青檸肉滿滿咁充滿係有氣梳打水 味道夠酸又夠開胃!
撇除豬先生豬小姐鐘意八哥 會好容易被尼度嘅環境氣氛吸引住
其實「hungry pug」嘅食物十分有水準 presentation得靚又唔hea 店員都好nice好有禮貌 認真算是很高質嘅餐廳
聽講八哥係最易養嘅汪星人 只需要食 訓同屙!得閒陪佢地玩下 好易就得到滿足

重點係對主人忠心耿耿 乖乖咁聽哂主人話

噫?!咁似豬小姐嘅喂……
2017-06-13
fish&chip with japanese mayo
fresh lime soda
2017-06-21 60 浏览
不知不覺間,加班變了很自然的日常若是能準時離開,當然要去獎勵自己一下!嘗試新餐廳,是我的習慣。大概是因為往往有驚喜的原故吧Hungary Pug,算是開業不久吧所以,店內的環境仍是很新淨店內的,都是4人以上的坐位。所以我們二人坐得得鬆動,舒服的另外,店內還有 Bar枱 位置,配上藍色的小燈泡,很有氣氛就是了還沒有來到餐廳的時後我還在想到底 "Pug" 是什麼意思?大概不會是指 八哥 吧沒想到,的確是指 八哥我想店主應該還滿喜歡 八哥 好了,言歸正傳,要寫食評了這𥚃的每一個main你也可以選擇加錢配餐湯配吐司/沙律 和 餐茶這個吐司,沒有什麼說明的從味道推斷,大概是芝士配蜜糖 餐湯是紅湯,味道偏酸的,口感夠濃的餐湯的用料都是切粒的,吃起來很方便沒多久,我們的餐前小吃就送到桌上我們先點了這個 雞槌配榛子楓蜜醬雞槌上鋪滿果仁配上微甜的醬汁可以一口氣滿足了口感上味覺上的要求然後,我們點了兩個主菜。第一個是 慢煮羊小腿也許是因爲慢煮的關係肉質比較嫩滑,不會太乾而且配有薯泥為伴碟,充份吸收了肉汁,贊另外,因為看到 menu 上的圖片太吸引所以再點了一份卡邦尼意粉意粉上,配有一隻半熟的溫泉蛋把它
不知不覺間,加班變了很自然的日常

若是能準時離開,當然要去獎勵自己一下!

嘗試新餐廳,是我的習慣。
大概是因為往往有驚喜的原故吧

Hungary Pug,算是開業不久吧
所以,店內的環境仍是很新淨

店內的,都是4人以上的坐位。
所以我們二人坐得得鬆動,舒服的

另外,店內還有 Bar枱 位置,
配上藍色的小燈泡,很有氣氛就是了

還沒有來到餐廳的時後
我還在想到底 "Pug" 是什麼意思?
大概不會是指 八哥 吧

沒想到,的確是指 八哥
我想店主應該還滿喜歡 八哥

好了,言歸正傳,要寫食評了

這𥚃的每一個main
你也可以選擇加錢配餐湯配吐司/沙律 和 餐茶

這個吐司,沒有什麼說明的
從味道推斷,大概是芝士配蜜糖

餐湯

餐湯是紅湯,味道偏酸的,口感夠濃的

餐湯的用料都是切粒的,吃起來很方便

沒多久,我們的餐前小吃就送到桌上
我們先點了這個 雞槌配榛子楓蜜醬

Pan  Roasted  Chicken  Lollipop  with  Selected  Sauce

雞槌上鋪滿果仁
配上微甜的醬汁
可以一口氣滿足了口感上味覺上的要求

然後,我們點了兩個主菜。

第一個是 慢煮羊小腿

也許是因爲慢煮的關係
肉質比較嫩滑,不會太乾

而且配有薯泥為伴碟,充份吸收了肉汁,贊

Slow  Cook  Lamb  Shank  with  Mash  Potato

另外,因為看到 menu 上的圖片太吸引
所以再點了一份卡邦尼意粉

Carbonara  with  Onsen  Egg

意粉上,配有一隻半熟的溫泉蛋
把它弄碎後,意粉有著誘人的蛋香
再配以卡邦尼醬,真的是味覺上的享受

著重氣氛的朋友,可以考慮一下
暗暗的光調,舒適的環境,真的不錯
2017-06-20
庆祝纪念
纪念日
餐湯
Carbonara  with  Onsen  Egg
2017-06-21 156 浏览
今日同一樣愛動物的朋友飯聚,養了八哥犬的朋友提議去加連威老道這間新開的<Hungry Pug>,身為順得人的我當然照跟著去由於要行樓梯上商業大廈2樓,所以係地面已經見到有易拉架廣告門口有大大隻八哥logo,友人開心到癲左入到內餐廳偏昏暗,屬有情調風格,如果情侶來都應該幾浪費的幸運地我們被安排坐窗邊位置,雖不是甚麼華麗景觀,但有街景看令人心情頓時豁然開朗Menu 的封面也是大大個八哥,天吖,友人又high了一輪好了,説回正題,我們點了兩個餐湯一起share,先來個洋蔥湯。濃濃的湯汁有著洋蔥的香甜,而且洋蔥軟棉棉的,入口就像要溶化的感覺,而且是充滿蔬菜的感覺,好清新至於另一個湯,不!得!了!入口是有點泡沫的感覺,但超濃烈的龍蝦同海鮮味!直情係有股衝擊波係我口中爆發一樣這個真心推介,喜歡海鮮的朋友必點!係飲湯的同時,我們點的芝士多士也來了,正好給我們用來點著湯吃多士是好乾身好脆的那種,配合淡淡但大大片的芝士,再點著湯吃,超正而另一個小食,咖喱醬雞槌亦是高水準之作!雞槌用半煎炸的方式整成,外表香脆得來不會過於乾身,而且感覺上無炸物咁熱氣。但入面的雞肉依然幼嫩多汁,配合自選的馬來

由於要行樓梯上商業大廈2樓,所以係地面已經見到有易拉架廣告

門口有大大隻八哥logo,友人開心到癲左

入到內餐廳偏昏暗,屬有情調風格,如果情侶來都應該幾浪費的

Menu 的封面也是大大個八哥,天吖,友人又high了一輪

法式洋蔥湯

法式鮮味海龍王湯

這個真心推介,喜歡海鮮的朋友必點!
焗瑞士芝士多士

馬來咖喱醬烤焗雞槌

而另一個小食,咖喱醬雞槌亦是高水準之作!
雞槌用半煎炸的方式整成,外表香脆得來不會過於乾身,而且感覺上無炸物咁熱氣。但入面的雞肉依然幼嫩多汁,配合自選的馬來咖喱醬汁,香甜得來有小小辣,非常惹味

黑松露野菌意粉

主菜方面我們點了黑松露野菌意粉,意粉非常幼滑creamy,好像每一條意粉都吸滿了醬汁一樣,配合香氣撲鼻的黑松露和爽口的菇菌片,一級棒!

鐵板韓式和牛配油飯
而另一個主食我們選了和牛飯。
和牛粒一口一粒,雖然牛味不是超濃,但口感很好!和牛粒是全熟,不過但一點都不韌!
和牛粒再先經鐵板煎至脆身,之後再撒上炒過的芝麻香粒,口感超正

另外不得不提個油飯,雖然睇落好似白飯,起初都有點失望,但原來入口就感受到有強烈既香料味,而且貼住鐵板果邊既飯仲變埋飯蕉
好味!!

最後由於真係點菜時太過興奮,以致真係有需要帶走部分食物。值得一讚的是原來外帶盒選用了紙盒而非膠盒,雖然面蓋依然是膠,但感覺上比較環保,而且放進微波爐加熱也較方便和放心,非常好呢
2017-06-14
法式洋蔥湯
法式鮮味海龍王湯
焗瑞士芝士多士
馬來咖喱醬烤焗雞槌
黑松露野菌意粉
鐵板韓式和牛配油飯
2017-06-20 95 浏览
加連威老道行緊街嘅時候,抬頭一看,俾一個好可愛嘅櫥窗裝飾吸引住,見到裝修好Modern,主打fusion 菜,未到晚飯繁忙時間。環境好似幾好喎。試下開左一個月左右的新店先個餐牌封面係綠色,餐牌上面同埋壁畫都有佢哋嘅招牌八哥logo,好用心嘅佈置。入邊嘅環境都幾適合同朋友傾吓計。日式雞泡魚乾配日式蛋黃醬$68估唔到係一間fusion嘅店舖,會食到具水準嘅嘅日式雞淘魚乾,每一面都燒得香脆。如果可以切成幼條狀,更方便送酒。法式生牛肉他他多士配溫泉蛋辣根忌廉$88生牛肉有別以往嘅賣相,生牛肉上面有烘得兩塊香脆嘅多士,生牛肉沾上溫泉蛋汁特別滑溜。炸鷹嘴豆醬配田園沙律$68呢個沙律較為特別,意想不到到原來炸鷹嘴豆醬,外型似炸薯餅,賣相別出心裁,令人胃口大開,顏色配搭都好清新。田園沙律嘅蔬菜都係非常新鮮, 前菜的不錯嘅選擇。低溫慢煮加拿大AAA牛肋骨配薯菜$368分量真係非常驚人,我同朋友工三個人都食剩了1/4呢牛肋骨煮得剛好好,經過長時間22小時烹調,所以肉質較嫩滑。伴碟的薯蓉,真係好出色,滲出牛油香味,濃稠適中帶點濕潤, 雖然唔算好juicy但係一啲都唔乾身。鐵板燒春雞配油飯$128鐵板好有兒時

法式生牛肉他他多士配溫泉蛋辣根忌廉$88

炸鷹嘴豆醬配田園沙律$68

分量真係非常驚人,我同朋友工三個人都食剩了1/4呢

鐵板燒春雞配油飯$128

鐵板好有兒時到餐室鋸扒嘅感覺,分量亦都係一點也不吝嗇,共有兩隻雞髀之多,外皮煎得金黃色,雞肉都唔會太過乾身,雞俾肉當然係肉質嫩滑啊,外脆內滑。雞脾肉醃得相當入味, 仲食到幾種香料嘅香味。
法式生牛肉他他多士配溫泉蛋辣根忌廉$88
鐵板燒春雞配油飯$128

整體感覺

呢個地方真係好適合chill,餐牌設計具心思,食物配搭特別,裝修最吸睛當然係牆上嘅壁畫。窗口位嘅數量唔多,望下街景,傾吓計,都幾寫意。
美中不足係套餐只有四人餐。如果可以有二人餐就非常好啦
2017-06-19
2017-06-19 36 浏览
今晚好姐妹大壽 當然要賀一賀佢啦㨂左以八哥為題嘅cafe logo 好打耳由樓梯口到門口到餐廳內都係 主角話好想食黑松露薯條 即叫即炸係面頭灑上黑松露 有別於出面嘅黑松露醬重有 caesar salard 用煙肉圈住沙律菜再係中間放滿芝士碎同醬汁 十分爽甜呢個炸雞腿雖然有點樣衰衰 但味道一流重有四款醬汁可以㨂 我地㨂左檸檬蜜糖味酸酸甜甜的十分惹味 重有榛子 增加口感咬落外脆肉嫩 勁快清左一碟最後係慢煮牛肋骨 好大份 餐廳細心地幫我地切埋 入口肉質軟林連筋都煮得變軟林了 好好味 值得推介
今晚好姐妹大壽 當然要賀一賀佢啦

呢個炸雞腿雖然有點樣衰衰 但味道一流
重有四款醬汁可以㨂 我地㨂左檸檬蜜糖味
酸酸甜甜的十分惹味 重有榛子 增加口感
咬落外脆肉嫩 勁快清左一碟
pan  roasted  chicken  lollipop

最後係慢煮牛肋骨 好大份
餐廳細心地幫我地切埋 入口肉質軟林
連筋都煮得變軟林了 好好味 值得推介
slow  cook  canada  AAA  short  rib
black  truffle  french  fries
caesar  salad
2017-06-17 71 浏览
食物很有水準, 餐廳環境頗舒服, 服務也很好, 價格尚算合理海鮮龍蝦湯, 有點貴, 但材料很好, 味道也很好, 值得一試慢煮羊膝, 羊味很香, 炆得入味但仍保持肉的口感, 份量很大, 烹調很好. 我會再來的

我會再來的
2017-06-17 57 浏览
成個星期落雨落到出街嘅興趣都開始減弱😕唔可以俾自己咁消極下去架 食番餐好嘅睇下心情會唔會好啲😌未入餐廳已經喺樓下見到八哥標誌 嘩媽啊入到黎連牆壁餐牌小裝飾都係充滿住佢地 好有型 (唔知老闆係咪養好多八哥呢?😉)今日鼻敏感發作 決定叫個洋蔥湯增強免疫力💪🏽洋蔥絲好豐富 冇完全打碎食到原本味道 好好飲 配埋上左芝士嘅toast 不顯單調🎨見唔少食評都讚呢個燒和牛粒下墊韓國泡菜 我地都要試下!首先賣相好睇 份量亦唔似小食類 每粒燒牛加有炸蒜片同香葉🌱我個口夠大 一口放哂所有 唔同食材嘅味道經咀嚼後慢慢滲透出來 至發覺牛粒好似有沾糖去煎 所以配酸辣嘅泡菜真係一流 唔會搶走大家嘅位置🐾🍶🙌🏻溫泉蛋carbonara 🥚🍝蛋汁流哂出黎撈白汁意粉 好香好滑 不過都幾頂肚 陣間仲有個🍔🤤呢個仲可以選擇牛肉熟度嘅漢堡 勁量啊 淨係塊牛都成吋厚 唔係誇張 仲有煙肉蕃茄芝士😍💗😋好juicy 麵包有輕輕烘過 夾埋旁邊salad 一齊會冇咁濟🤠呢個burger size 確係大 如果會叫其他主菜嘅 不妨3-4人分享丫👍🏻🌞
洋蔥湯
一口和牛配韓國泡菜