2020-02-11 170 浏览
今日同朋友去到元朗呢度,搵到一間峰哥廚房,原來佢而家除咗小菜之外仲會做煲仔飯同埋火鍋,我同朋友見到價錢都幾吸引,五點至七點仲有特價時段,就即刻去試吓啦。出邊有醬料架、甜品架同埋飲品架,自己鍾意飲乜食乜啲咩調味料,全部由你話事。另外出邊仲可以自己加火鍋材料,包括丸類同菜類等等,夠晒食啊。我最鍾意食嗰粒咖喱丸,裏面辣辣地,啲餡湧出嚟嗰種感覺真係非常好吃。最後喺甜品櫃中發現咗有好美味嘅啫喱同埋豆腐花,啫喱仲係自家製出邊買唔到添,四個人托住肚皮好飽啊,今次真係好滿足呀!
今日同朋友去到元朗呢度,

2020-02-11
2020-02-11 150 浏览
同朋友一齊打邊爐真係最開心架!大家說東說西,鍾意食乜都可以任食嗰種感覺真係好豪邁好舒暢。裏邊大部份野都係任食,有安格斯肥牛仲有黑毛豬,另外仲有刺身拼盤同埋新鮮嘅海鮮拼盤。刺身拼盤擺盤好靚仔,有多款唔同嘅刺身,包括三文魚、甜蝦、北寄貝同帶子等等,全部都係我鍾意食嘅。我哋四個人可以升級,叫咗個花雕醉雞煲,湯底果然真材實料好濃郁,有紅棗桂圓淮山等嘅藥材,另外加埋醉雞嘅花雕酒,香味更上一層樓,啲雞件斬好晒一次過擺落湯底度淯,香氣十足。安格斯肥牛只係擺落個湯底度大概五至10秒就熟透好有肉味,可以媲美出邊貴價嘅肥牛,而且係任食真係可以食返夠本呀。

刺身拼盤擺盤好靚仔,

2020-02-11
2020-02-11 125 浏览
位於元朗御庭居下面的鋒哥廚房,裝修格局具工業風,門口有一座紅色的電話亭,門口外還有幾張枱,當晚還有客人帶了狗隻一齊幫襯。餐廳除了小菜和炒粉麵外,還火鍋放題,當晚我們選擇了火鍋放題,店員說like了社交平台後會送一個海鮮拼盤,我們選擇了黑豚豬骨湯底。火鍋湯底上台後,很香的豬骨味,和其他火鍋店相比這個豬骨湯底很特別,湯底有一些芹菜和炸蒜,海鮮拼盤有生蠔,蜆,蝦和鮑魚,還送了一件安格斯牛頸脊肉和刺身,牛頸脊肉牛肉味很濃,至於火鍋配料,有土魷,雞子和丸類,蔬菜等,肉類吃完還可以無限添加,除了火鍋配料外,餐廳還提供了不同的熱食,當晚我們有辣煮東風螺和鼔椒炒蜆,熱食不停更新,包括有炸子雞和蒸魚等等。甜品還有糖水和Häagen-Dazs雪糕,在同區已$200左右的價錢相當超值,值得推介!

2020-02-04 92 浏览
區區有食神係岩架嘻嘻。。不枉我同豬仔山長水遠入咗元朗烚烚下鋒哥唔只可以烚烚下。嗌小炒飯麵都得架!一坐低食物就速速送到送上刺身拼盤+牛頸脊靜🐔🐔話你知。店員話like 鋒哥廚房Facebook 就有海鮮拼盤送。為食妹👧🏻一定like啦sushi+熱食+醬料+甜品+肉丸+蔬菜+雪糕全部自助形式為食妹👧🏻鍾意食幾多拎幾多。唔做大晒鬼牛肉豬肉可以不停order 。質素有番甘上下。自問大胃王又豈能錯過。食小小健康蔬菜是必要的!
區區有食神係岩架
嘻嘻。。不枉我同豬仔山長水遠入咗元朗烚烚下
鋒哥唔只可以烚烚下。嗌小炒飯麵都得架!
一坐低食物就速速送到
送上刺身拼盤+牛頸脊
sushi+熱食+醬料+甜品+肉丸+蔬菜+雪糕全部自助形式
為食妹👧🏻鍾意食幾多拎幾多。唔做大晒鬼
食小小健康蔬菜是必要的!
2020-02-01 62 浏览
難得前幾晚天氣凍咗,啱啱好約咗朋友打邊爐。搵咗間幾近嘅火鍋放題,喺元朗劇院斜對面、薩莉亞隔離,輕鐵豐年路站行大概8分鐘就到。叫左個八搭嘅豬骨湯底,湯底濃郁,佢仲有少少嘅黑蒜油味,非常新鮮嘅嘗試同好夾味。飲品櫃都好多款飲品選擇,罐裝啤酒都係任飲嘅選項之一,仲有最大路嘅麥精同維他奶。如果like左佢fb,會送一盤海鮮拼盤♥️♥️蠔超乎想像地鮮甜,蜆每粒都大大粒好飽和,佢仲有鮑魚可以食。另外前菜仲上咗一盤刺身拼盤,全部都幾新鮮,份量好足,咁嘅價錢有刺身拼盤食,好高性價比!普通嘅火鍋配料,基本上都齊全,除此之外仲有熟食。最令人驚喜嘅係有燒乳鴿仔,非常香脆。炒蜆和炒米粉都好入味。牛肉紋路好靚,食落唔韌。而且擺放得好靚,打卡一流。甜品方面有兩種,第一個係自製甜品櫃,第二個就係雪糕櫃。甜品嘅蜜瓜布甸好出色,蜜瓜味超濃郁。最令人驚喜嘅係,竟然有Häagen-Dazs食‼️‼️食返兩個都夠回本啊你間鋪頭除咗火鍋放題,仲有普通晚市菜餸食,選擇好多。而且店員全部都好親切,服務超乎想像地好。餐廳仲有分室內同室外,方便有需要嘅客人。

牛肉紋路好靚,食落唔韌。而且擺放得好靚,打卡一流。

朋友講過鋒哥廚房既小炒好得,元朗人放工經過見到原來有放題,立即入去食🥳火鍋、壽司、小菜、甜品、雪糕任食係7點呢d熱門時段都只係$198一位,絕對抵!佢好快就上左每位贈送既魚生刺身,牛頸脊肉,三文魚係勁厚切,兩個人食真係勁抵事關d食材都好高質🥰每人都有海鮮,鮑魚大大隻又肥美,不枉我加28蚊加多個湯底:蟲草花芫茜皮蛋湯,配海鮮一流,夠曬鮮甜~想讚佢唔止火鍋料新鮮好食,任食既小菜都好正,有炒蟹同大大粒節瓜釀蝦,炸魚皮全部大大塊,唔係碎片😋甜品都好正選擇多,當中香芋木糠布甸好食得黎又靚又有創意,加左樂天熊仔餅,睇得又食得~香芋味又夠曬濃😋
朋友講過鋒哥廚房既小炒好得,元朗人放工經過見到原來有放題,立即入去食🥳火鍋壽司、小菜、甜品、雪糕任食係7點呢d熱門時段都只係$198一位,絕對抵!
刺身
牛頸脊肉

海鮮

甜品

2020-01-13
牛頸脊肉
2020-01-17 87 浏览
前幾天,去完圖書館,黎左呢度食火鍋放題,加一後每人218蚊,店舖大部分都係卡位,好好坐,舖頭出門仲有幾張枱有主人帶埋寵物黎食,好有街坊人情味,氣氛和諧開心熱鬧。店舖處理食物十分乾淨整齊,丸類係收銀後面個bar枱夾,一兜兜用凍水浸住,有蓮藕片、鮮淮山片、各種丸類、食左個喇沙包心丸幾好食😋,牛柏葉、魷魚同雞子,壽司每次出幾件唔想變壞或可以問師傅攞。一開始會送一兜刺身、一兜頸脊肥牛同一兜海鮮有蝦、鮑魚、花甲同生蠔,而豬肉牛肉就要叫店員攞,或者佢收碟時會問你仲添唔添肉。另外有甜品櫃,雪糕櫃,同飲品任飲。仲有好多多蔬菜可以夾同有韓式即食面同烏冬湯底都有幾款可以揀,我地揀左沙嗲湯底,而加錢可以轉花膠湯,見都有幾枱叫,可能都好好食。

另外有甜品櫃,雪糕櫃,同飲品任飲。
仲有好多多蔬菜可以夾同有韓式即食面同烏冬

2020-01-15
2020-01-17 56 浏览
今日同老婆去咗元朗,凍冰冰走咗去食火鍋,上網搵下邊度有任食火鍋,點知又比我搵到,去咗一間叫鋒哥廚房既店,第一個感覺係唔似有得打邊爐,似一間餐廳,仲要有卡位,非常有趣。坐低睇下個Menu,真係有得打邊爐,即時揀咗個沙嗲湯底,一落單,轉個頭就到,效率真係好快,店員仲話而家搞緊活動,上fb讚好,同留個言就有海鮮拼盤送,呢個真係意外收穫。而火鍋任食仲送刺身拼盤!?(我有冇睇錯),說時遲那時快,個刺身拼盤就到咗,d刺身勁厚身,成吋厚,真係唔係hea,食落新鮮冇腥味👍🏻食咗一陣,海鮮拼盤都到,有蠔、有蝦、有鮑魚,仲有蜆,好豐富,最正係唔洗錢,爽呀~~其他配料就有唔同既丸,多款既菜,仲有麵、烏冬同生根,肉類雖然得牛同豬,不過豬係黑毛豬黎,好好食😋食到一半,出去睇埋有咩熟食、壽司同野飲,都幾多款,其實任食火鍋係食唔到咁多野架,差d以為自己去咗食酒店自助餐,嚇死寶寶,甜品都有分糕點同雪糕,連豆腐花都有,唔係講笑,真犀利!我五點鐘左右去食,7點前離座有早鳥優惠,用餐時間有兩個鐘,真係夠曬,最後捧住個肚走,七點前埋單,兩個人加埋一,350蚊有找,呢個價錢,食咗咁多野,真係自己煮都唔得,大家如果係胃食貪心鬼,
我五點鐘左右去食,7點前離座有早鳥優惠,用餐時間有兩個鐘,真係夠曬,最後捧住個肚走,七點前埋單,兩個人加埋一,350蚊有找,呢個價錢,食咗咁多野,真係自己煮都唔得,大家如果係胃食貪心鬼,可以去試一試!
2020-01-14
2020-01-12 82 浏览
今日約左朋友入元朗,搵左好耐唔知食咩好, 見到附近開左鋒哥廚房,就試試新店。 因為我地3點先入餐廳, 原來已經係午市收爐時間,好彩待應姐姐嗱嗱聲幫我入單。 呢度環境好有韓式的感覺, 場地都幾大。 主打火鍋 甜品。 但我地今次係食午市充飢,都唔錯。 前門仲有個電話廳裝飾,幾適合打卡. 一坐低,職員就送兩碗西洋菜湯俾我哋。高質例湯。 (料足,無味精)我哋叫咗一個柱候牛腩飯同埋叉燒粒菠蘿炒飯。牛腩煮得非常入味而且軟腍, 真的不錯。 蘿蔔雖然又大塊又腍,但明顯係後加, 所以無咩味。菠蘿叉燒粒炒飯非常之好味,有鑊氣。 推推推。佢嘅凍奶茶茶味比較重, 奶味比較弱, 所以味道比較薄。 總結鋒哥廚房嘅味道比較溫和而且較健康。今次嘅午餐都唔錯. 元朗附近居民之選.

西洋菜豬骨湯
桂候牛腩碟頭飯

菠蘿叉燒粒炒飯非常之好味,有鑊氣。 推推推。
菠蘿叉燒粒炒飯
佢嘅凍奶茶茶味比較重, 奶味比較弱, 所以味道比較薄。
凍奶茶跟餐
西洋菜豬骨湯
菠蘿叉燒粒炒飯
2020-01-10 105 浏览
朋友介紹下黎到元朗嘅鋒哥廚房食生日飯。生日月份黎到風哥廚房有八折優惠! 而家喺facebook仲做緊promotion,可以免費升級😍 我梗係唔會放過佢。。我哋叫咗花雕醉雞鍋,兩個人半隻雞都好夠食。個鍋一嚟到超級香,忍唔住飲咗兩啖湯😋😋 真材實料好好味!😍 而隻雞一啲都唔肥,花雕味重,最令人意外嘅係肉質好嫩滑!贈送的海鮮當中蝦同生蠔都好新鮮!蝦肉好彈牙,另外啲蜆都冇沙。。正!雖然喺出面嘅熟食同壽司種類唔算多,但係主要嘅火鍋配料都幾多選擇! 仲可以拎糖水雪糕甜品蔬菜。。。。 😍😍下次要約多啲朋友,再黎過勁食一餐!
朋友介紹下黎到元朗嘅鋒哥廚房食生日飯。
生日月份黎到風哥廚房有八折優惠!

我哋叫咗花雕醉雞鍋,兩個人半隻雞都好夠食。
個鍋一嚟到超級香,忍唔住飲咗兩啖湯😋😋 真材實料好好味!😍
而隻雞一啲都唔肥,花雕味重,最令人意外嘅係肉質好嫩滑!

贈送的海鮮當中蝦同生蠔都好新鮮!
蝦肉好彈牙,另外啲蜆都冇沙。。正!

下次要約多啲朋友,再黎過勁食一餐!

2020-01-07
  • 花雕醉雞鍋
2020-01-02 76 浏览
和媽媽去食冬至飯,昨晚去可能太早,人客不多,加上表面看覺得平凡餐廳,但估不到食飯味道好有水準,平民價錢,我們叫了三個餸菜,沒有味精,有一個忘記拍照「苦瓜倉魚」倉魚炸得脆脆,苦瓜爽脆「什菜粉絲煲」大大粒蝦乾,菜又多「豬肝煲」豬肝很新鮮,炒得好香
和媽媽去食冬至飯,昨晚去可能太早,人客不多,加上表面看覺得平凡餐廳,但估不到食飯味道好有水準,平民價錢,我們叫了三個餸菜,沒有味精,有一個忘記拍照[笑哭]

「苦瓜倉魚」倉魚炸得脆脆,苦瓜爽脆[调皮]

「什菜粉絲煲」大大粒蝦乾,菜又多

「豬肝煲」豬肝很新鮮,炒得好香

2019-12-28 99 浏览
年近歲晚公司好多嘢做 收工唔想煮飯就出去食 由於閒日夜晚ot完黎 餐廳冇乜人 幾乎包場咁濟坐得好舒服 侍應姐姐仲好好招呼㖭 一坐低已經每人奉上一碗例湯 成個人暖笠笠 例湯有青紅蘿蔔 夠曬味之餘仲冇乜味精椒鹽魷魚 份量唔惹少 炸皮夠脆卜卜 裏裏外外地包住魷魚圈 魷魚夠新鮮爽口鮮味 而且放耐咗 都唔會淋曬 香口惹味送啤酒一流支竹羊腩煲 天寒地凍點少得羊腩煲 餐廳做緊試食價有細份可以選擇 兩個人食就啱啱好 雖然係細份但份量都唔少先講汁料 完全擁有羊腩嘅精華 用嚟撈飯一流羊腩炆得夠淋 而且微騷 食完成個人都暖曬 馬蹄夠爽脆 而且食咗唔熱氣 枝竹索曬羊汁精華正

2019-12-28 90 浏览
今日諗住喺屋企附近求其食餐飯 畀我發現咗呢間新開嘅鋒哥廚房 就咁睇個招牌已經好有氣勢 有成兩層樓高第一次嚟見冇乜人 不過場入面好多卡位 裝修十分時尚有風格 一啲都唔似普通茶餐廳兩個人呢都畀咗卡位我哋坐 坐得十分舒服馬拉盞炒通菜 雖然茶餐廳都唔算健康 不過都要食啲菜 通菜夠新鮮煮得爽脆 重點係唔油膩 配埋馬拉盞 好惹味香口 一啲都唔寡蜜桃生炒骨 菠蘿生炒骨就食得多 蜜桃配生炒骨你又食過未呢? 蜜桃雖然係罐頭貨 不過食落都多汁 而且幾夾生炒骨酸酸甜甜 炸粉唔算厚 冇乜鬆肉粉味 一啖一粒夠過癮奶茶亦係水準之作 香濃醇滑

兩個人呢都畀咗卡位我哋坐 坐得十分舒服

奶茶亦係水準之作 香濃醇滑

2019-12-26 58 浏览
自從上次入元朗搵朋友遇到有好野食之後,我發覺其實元朗都有好多岩食嘅小菜食,所以今次就去搵下有無呢啲餐廳食。不過由於入元朗時間係中午,所以我就叫咗碟頭飯來食,而用膳嘅餐廳就叫鋒哥廚房。 我係門口見到佢晚上都有小菜食,咁我都覺得佢嘅午餐應該都夠鑊氣嘅,於是就叫咗一客蘿蔔牛腩飯來食。 首先佢來咗碗例湯,係粟米紅蘿蔔湯,夠味好飲。 之後我仲叫咗碟蠔油菜心,啲菜都煮得岩岩好,唔算太過淋。 最後主菜來啦,就係蘿蔔牛腩飯。味道唔錯,個汁拌飯一流,加上蘿蔔都甜甜地,又唔太硬,牛腩亦易入口,真係有一定水準。 呢餐十分滿意

首先佢來咗碗例湯,係粟米紅蘿蔔湯,夠味好飲。

之後我仲叫咗碟蠔油菜心,啲菜都煮得岩岩好,唔算太過淋。

呢餐十分滿意
2019-12-24 1218 浏览
正所謂「冬大過年」,做節都係要同番最親o既屋企人一齊食。剛過去o既冬至,我就同o左兩老幫襯呢間小廚,因為兩老比較傳統想食中式o野,我就鍾情西日多d,而呢間餐廳有小菜之餘仲有鐵板餐、日式咖哩/烏冬,同埋有羊腩/雞煲再搭火鍋,都好多選擇,o岩晒一家大細!板燒豬扒配司華力腸($98,無加一) o既鐵板係傳統有隻牛o個款,感覺份外地道。好大o既一碟,好多意粉,塊扒唔算好厚但揭開就發現俾足一塊零一半,跟住就係司華力腸同埋伴碟o既蔬菜好似粟米、蕃茄仔咁。豬扒算幾腍身,腸仔皮脆好吃,意粉蕃茄味濃,酸酸地令人開胃。阿媽鍾意食豬手,所以點o左一個南乳豬手煲($65)。隨煲附送湯同白飯,同埋下面都有d 蘿蔔墊底。豬手肉質嫩滑,個汁無一般出面食咁濃味,就算畢少少撈飯都唔會覺得特別鹹。我地見到餐廳做緊新張優惠,花膠雞煲同埋沙嗲粉絲海鮮煲原價$98,而家$38 就食到,好似好抵咁,所以都嗌o左一個,一檯限嗌一個o架咋!我地揀o左花膠雞煲,一上檯已經傳出陣陣香氣,雞肉蘸上中式粉漿快抄,好重鑊氣!當然唔少得仲有滑duet duet o既花膠,食落去帶點膏狀o既口感。佢無因為特價就吝嗇俾得o個少少咁,真心誠意可加!我

板燒豬扒配司華力腸 ($98)
板燒豬扒配司華力腸

南乳豬手煲 ($65)
南乳豬手煲

花膠雞煲 ($38)
花膠雞煲

我地有兩杯餐茶(凍飲加$3),另外仲可以加$6 補送是日糖水,d 姐姐話係(紅豆?) 西米露,不過都飽飽地了lu~
餐飲
板燒豬扒配司華力腸 ($98)
南乳豬手煲
花膠雞煲 ($38)