2017-07-01 80 浏览
除左九龍城食泰越菜,現在又多了個新蒲點!不經意之間發掘了呢間位於彌敦道既新餐廳,主打酒店班底烹調的粵菜泰菜越菜。要我形容佢地既食物呢,我會覺得係「傳統又新穎」、清新乾淨(又不油膩)、好印象深刻既好食,同埋價錢合宜,多人食都抵叫左杯特色雞尾酒醒醒神又醒胃先,無記錯係叫lychee sunshine(又或者係sunrise),確實飲完有幾分「興興地」,微微酒意、微微灼熱、酸酸甜甜又有荔枝的清新,不錯!然後有個頭盤,就係柚子鮮蝦沙律,幾特別,上面有埋花生碎,加埋d蝦好好食,蝦都幾好口感,不會淋吱吱,柚子又是大大舊肉,好正!然後叫了炭燒豬頸肉,價錢不貴但份量很具誠意,都幾多,同切得較厚身,好彈好味,加埋特製既醬係一級棒!另外叫左牛油雞翼(忘了拍照),一上碟有d嚇親,因為好大舊,表面的牛油炸起變得好大堆,但好特別,至少我未食過呢種雞翼,幾香牛油味都好嫩滑juicy,但真心有dd油膩。另外更叫了生灼小龍蝦,好多肉好彈牙,一個字:好新鮮,同好香,原汁原味呀,真金不怕洪爐火,夠新鮮既野食先敢生灼!印象中是叫了半斤,三隻,開邊。為了更加飽肚,叫左個鮮蝦蟹肉炒粉絲,三樣野都係我最鐘意食,所以真係perfe

為了更加飽肚,叫左個鮮蝦蟹肉炒粉絲,三樣野都係我最鐘意食,所以真係perfect池,仲有蛋絲,好好食!夠鑊氣,都幾乾身,口感正!
兩個人食,五百元買單,食極都食不哂,但我依然認為:抵!價錢其實都合理,起碼品質有保證,服務好,有室內有露天坐,露天坐感覺又不太似大排擋,別有一番風味,幸好晚上不會太熱,而且有風扇冷氣吹ok的,仲有足球直播,保證不會悶親!所以我都食左好耐,依家仍然很回味。
  • 鮮蝦蟹肉炒粉絲
  • 炭燒豬頸肉
提起越南菜,筆者第一時間會想起蒜蓉牛油雞翼和生熟牛肉湯河,當中的蒜蓉牛油雞翼更是筆者的至愛,還記得年少時在銅鑼灣景隆街第一次嘗到這道馳名的越南菜式,濃得化不開的蒜蓉和牛油香,加上那種酥脆惹味的口感,讓筆者不自覺已深深愛上了它,不時都會去回味一番,可惜後來那老舖因不敵加租壓力而結業,往後也很少能再嘗到這種濃郁的美味了。最近和朋友到了油麻地覓食,在網絡搜尋的幫助下,偶然發現位於彌敦道譽發商業大廈內的一間多國菜館,乘電梯到達4樓,一出門已見到餐廳的用餐區,店內裝修時尚中帶點中式古典味,環境氣氛怡人,枱與枱之間雖不太闊落但仍算坐得舒適,除了室內用餐區,原來室外還有倘大的平台,自成一角,放有帳篷和數張餐桌,讓喜歡戶外的朋友,望著鬧市的街景,吹吹自然風享受一下悠然一刻,另有一番風味。當然亦方便了吸煙的朋友,食飽飯可出外呼吸一下,但始終吸煙危害健康,還是少食為妙。打開餐牌,即見到餐廳對客人的鄭重承諾,保證這店的出品,全不含味精或防腐劑,讓客人食得安心放心。餐牌內主要都是越南/泰國菜式,但亦有提供一些中式燉湯,如上湯黑排翅,或花旗參烏雞排骨燉湯;當中更有不同風味的手打蒸肉餅和避風塘龍蝦,選擇頗多,令人
避風塘野生辣龍蝦

打開餐牌,即見到餐廳對客人的鄭重承諾,保證這店的出品,全不含味精或防腐劑,讓客人食得安心放心。餐牌內主要都是越南/泰國菜式,但亦有提供一些中式燉湯,如上湯黑排翅,或花旗參烏雞排骨燉湯;當中更有不同風味的手打蒸肉餅和避風塘龍蝦,選擇頗多,令人心大心細,眼花繚亂。
蒜蓉牛油雞翼

首先當然少不了筆者的至愛,蒜蓉牛油雞翼,大大隻雞翼裹上薄薄的粉漿,以蒜茸及牛油炸脆,外皮香脆中帶濃厚的蒜蓉牛油香味,只是聞到已讓人垂涎三尺。雞翼醃得入味,嫩滑中滲出醇厚牛油蒜蓉香,不消片刻,四大隻雞翼轉眼已一掃而空,令人回味。
越式炸春卷

越式炸春卷,酥脆的春卷皮內包上木耳、肉碎、甘筍和粉絲,香脆爽口,以唐生菜包住春卷,點上酸甜的越南魚露,中和了炸物的油膩感之餘亦添上了一份清新感覺。
豬、牛、雞串燒

豬、牛、雞串燒,醃得入味,肉質鬆軟,火候拿捏得不錯,燒得不會太乾身,牛肉還帶有肉汁,點上沙嗲醬同吃,焦香濃郁,充滿東南亞風味。

生牛肉湯河

吃越南菜又怎少得了生牛肉湯河呢?薄薄的生牛肉片浸上熱湯,生熟程度剛好,肉味香濃軟嫩;作為靈魂的牛肉湯底相對較外面的為清淡,可能是沒有添加味精的關係吧;湯汁入口牛味算是香濃,帶點香料藥材的味道,鮮甜清香,飲完也不覺口渴,佐上滑溜的河粉,加點青檸汁和辣椒絲同吃,更覺清新惹味,開胃醒神。
避風塘野生辣龍蝦

避風塘野生辣龍蝦,龍蝦件拍上薄粉,炸得色凙金黃,以價論貨這個價錢當然不會要求什麽鮮活的龍蝦,但出奇地肉質尚算彈牙,濃濃的蒜香彌補了鮮味的不足,混上辣椒粒味道不覺太辣,香口惹味,質素不過不失。
咖哩牛筋腩煲

咖哩牛筋腩煲,牛筋腩炆得鬆軟,配上微辣偏甜,滿有椰香的馬來咖哩汁,香濃醒胃,撈上白飯定是最佳的配搭,可惜我們已點了菠蘿炒飯,怕會浪費食物,所以未有再點白飯同吃。
泰式原個菠蘿炒飯

泰式原個菠蘿炒飯,食泰國或越南菜差不多是必點的一道炒飯,原隻菠蘿入面放滿香噴噴的炒飯,飯內的材料十分豐富,蝦球、魷魚、蟹柳、帶子及菠蘿均見蹤影,飯粒炒得不太乾身,滲出淡淡的菠蘿清香,酸甜鹹香兼而有之,很有熱帶的風情。

點了這麼多道菜,最終還都是眼闊肚窄,未能全部清空,為免浪費,唯有打包回家作翌日的午餐。整頓晚餐質素算是不錯,雖不至於驚喜的美味,但每道菜均吃得出是大廚的用心製作,加上店家表明出品完全不含味精,感覺健康。其中那蒜香牛油雞翼,味道更有著昔日銅鑼灣老店的影子,為著這個味道,相信筆者在不久的將來,又會再重臨此店回味一番。
2017-04-19
蒜蓉牛油雞翼
越式炸春卷
豬、牛、雞串燒
泰式原個菠蘿炒飯
2017-06-27 82 浏览
伴娘職責之一就係陪新娘子去揀衫。之前一齊去試完姊妹裙,今次就去到上海街試裙褂。原來大熱天時行咁多鋪頭都真係好攰,行足三間唔係講笑。天氣咁熱又肚餓到飛起,一於揾間泰國菜開胃一下。上網一查呢間就喺附近,一於上去食飯餐勁補充體力。一睇menu,原來呢度比較似fusion,泰越菜中式都有。好多小食都好似好吸引,結果兩個女仔叫咗四個小食一個湯同一個湯河!呢間餐廳服務周到,點完餐之後就有一壺熱茶俾我哋自斟自飲,補充水份。餐廳飲品選擇亦非常多元化,生啤都有兩款!不過今日有重要任務係身就唔飲酒啦,因為之後仲要幫手睇吓鞋!其實呢度仲有露天雅座,如果飲酒真係一流!蒜香牛油雞翼細都有四件,一上枱已經充滿牛油香味。食得出完全係生炸嘅雞翼,外脆內juicy。而且面頭有好多炸咗嘅蒜蓉,香到不得了。豬肉鮮蝦米紙卷分量好大,一件都好似雞札咁大!鮮蝦夠大隻,鮮甜肉爽。點埋酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃。牙車快雞胸肉竟然鋪滿晒成個碗!而且做得好滑唔鞋口。椰菜絲好新鮮爽甜,醬汁酸辣食唔停口。串燒沙嗲雞肉牛肉每一寸都長過iPhone plus!燒得香口惹味。泰式冬蔭功入面有齊冬菇鮮蝦魷魚,份量足料。我哋叫咗中辣,味道剛剛好。火車頭牛

蒜香牛油雞翼

豬肉鮮蝦米紙卷

牙車快

串燒沙嗲雞肉牛肉
每一寸都長過iPhone plus!燒得香口惹味。

泰式冬蔭功
入面有齊冬菇鮮蝦魷魚,份量足料。
我哋叫咗中辣,味道剛剛好。

火車頭牛肉湯河
雖然就冇芽菜金不換俾我哋自己加,只有辣椒同青檸
不過牛腩牛肉牛丸都有齊,仲有黏口嘅牛筋!湯底充滿牛肉味,夠熱又夠香濃。河粉份量多到我哋兩個女仔食唔晒!

呢間餐廳性價比真係非常高,味道好份量又夠大!而且地點非常就腳,旺角區想食越泰一定係首選
2017-06-24 73 浏览
係香港食東南亞菜有好多選,如果俾我選擇多次,絕對唔會再揀呢間餐廳😞消費唔係低,但又唔好食又唔係坐得舒服。香矛豬扒湯河: 簡直係敗筆,豬扒一黎無香矛的香,二黎質感好唔得,太硬太乾身!我唔係想食香矛豬肉乾😞河粉清清淡淡,味道好一般!炸蝦餅: 唔夠彈牙,普普通通一份蝦餅,亦欠缺蝦餅應有的蝦香,不值一試。炸雞翼:味道還算不錯,算係今餐最好食的了,香脆有汁,不過係油左d。唔抵食,唔好食又坐得唔舒服,下次要努力找更好的東南亞菜食💪🏻

2017-06-22 63 浏览
呢間泰國菜館係我平身食最好食,九龍城無間可以拍得住。可以用{美味佳餚}去形容👍🏻地方就腳 鋪面好有古代加新派特色 一邊係用中國風退椅,另邊有英倫派吧檯 創意特別👍🏻食物方面簡直頂呱呱👍🏻豬頸肉脆得黎又不利👍🏻老火湯有如住家湯味道 飲多多都唔會厭👍🏻冬蔭公湯更加野味而又不算太辣😋個茫果炒飯必要試 食落野味 材料又足 又係食多多都唔會厭 好!好!味!要我推薦邊間泰菜好食 我必首推呢間 雖然價錢貴啲啲 但好食抵償哂👍🏻👍🏻👍🏻
2017-05-18
2017-06-16 71 浏览
記得好多年前係屋企附近有一間好細既私房泰國菜,果陣一放學就會想去果到買碗熱騰騰既冬陰公湯。當昤只有13 14歲既我只係初初接觸泰國菜。因為屋企窮好少機會可以出去食飯。仲依稀記得只係賣緊39蚊一碗既湯,已經係我十日零用錢既一半。但足以給我滿滿的幸福感。長大左果間私房既泰國菜已經唔再存在,果位我來至泰國既老板娘同廚子都音訊杳然。要知道,當時無facebook無ig無wtsapp無wechat。要消失真係好容易。對於可以食返當時既味道既呢種期盼,我唔敢有。因為好多野都係係青春中失去而你又無法留住或者再次擁有。我對冬陰公湯係有幾執著,我諗外人唔會明。就好似你唔係皮膚差係唔會明一支遮瑕度高又夠透明既粉底液係有幾重要。所以今次介紹既係令我非常非常有feel既一間泰式餐廳。一間可以俾我兒時感覺既餐廳。先俾大家睇睇入面環境先。(d燈好靚,真係想問一句你是來至月球的人嗎? )億饍位於彌敦道譽發商業大廈。夠就腳。4樓一出電梯就係。呢度既員工雖然唔係泰國人,但就好似泰國人咁熱情。一上坐佢地已經立即送上暖茶比我地暖暖胃。除左呢d之外仲有好多其他選擇。不過我都係老土.......冬陰公湯。冬陰公湯用料多,係多到

對於可以食返當時既味道既呢種期盼,我唔敢有。
因為好多野都係係青春中失去而你又無法留住或者再次擁有。

我對冬陰公湯係有幾執著,我諗外人唔會明。

所以今次介紹既係令我非常非常有feel既一間泰式餐廳。
一間可以俾我兒時感覺既餐廳。先俾大家睇睇入面環境先。

(d燈好靚,真係想問一句你是來至月球的人嗎? )

億饍位於彌敦道譽發商業大廈。夠就腳。4樓一出電梯就係。

呢度既員工雖然唔係泰國人,但就好似泰國人咁熱情。
一上坐佢地已經立即送上暖茶比我地暖暖胃。

冬陰公湯用料多,係多到好似我十幾年前細個飲既一樣。每淡都係料。
蝦味出色,蓄茄唔會太多搶味。仲有各種香菇....單單飲個湯我已飽和狀態。
重點想讚既係湯味好夠融和,辣椒既辣味同蔬菜味道完全融為一體。
呢d湯唔係隨隨便便一間泰國餐廳可以做到。
我飲過好多好多冬陰公湯,至今都只係得呢間令我開懷..... 我不禁流下一滴女兒淚。

個湯係正,不過我想品評埋佢主食先。
我同朋友兩個人叫左個二人餐 - 龍蝦孖寶。$298。
避風塘野生辣龍蝦

遠睇佢既龍蝦色澤都靚。炸到金黃金黃咁。
食落你唔好以為無咩肉食,其實佢d龍蝦係屬於大隻同厚肉既。
咖哩牛筋腩煲

咖哩牛筋腩煲,配飯。
辣度我比6粒星,10粒星為爆辣。
青檸氣水梳打

野飲既話推薦清清地既青檸氣水梳打。

食飽飲醉啦.......
青檸氣水梳打
My families and I went to a newly opened restaurant called ''Multi taste'' (億饍) located in 4/F, Hamilton Commercial Building, 558-560 Nathan Road, Mong Kok (旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓) .It specializes in serving South east asian cuisines which includes Thai , Vietnamese and Chinese Guangdong Cuisines with NO MSG is added in all its food(主要為無味精粵(廣東),越,泰菜). A healthy option for eating out.The decor of the restaurant is quite modern.An equipped cocktail bar, floor to glass ceiling windows on the one side

The decor of the restaurant is quite modern.An equipped cocktail bar, floor to glass ceiling windows on the one side of the restaurant and transparent glass crystal ball chandeliers.

But when you look up the ceiling, a showstopper appears in front of your eyes--a very traditional Chinese style wooden floor beams/ joist (橫樑).

Grilled grey mullet with lemonglass (香茅泰式明燼烏頭) HKD$148

The grey mullet cooked in the fish broth with various of veggie(tomatoes, shaggy ink cap mushrooms, cabbages, aubergines, dry mushrooms) and some minced pork on the top.

And the fish only seasoned with little condiments and natural spices(lemonglass and chilli).

The propane underneaths keeping the dish nice and warm while you are diving in.

This cooking style is quite healthy and customers can savour the original tastes of the grey mullet instead overpowering by a bunch of strong condiments and seasonings.

Vietnamese deep fried spring rolls(越式炸春卷) HKD$45/ 6 pcs 件

Instead of using conventional spring roll pasta, these Vietnamese spring rolls use the flat rice paper (米紙) to wrap the minced pork, shredded veggies and vermicelli fillings into nice cylinder shaped.

It will be even better if the flat rice paper is crispier.

Vietnamese style fried rice with seafood (越式海鮮炒飯) HKD$72

The portion is hugeeeeeee.

Each rice is nicely separated from each other.

There are plenty of seafood.i.e. Prawn, squid, chopped crab sticks...etc.

I loveeeeee the large size prawns.Very springy and bouncy.

Unlike many traditional Chinese restaurants, only small amount of oil is used rather than immerses in a bloody greasy oil bath.

(咖哩牛筋腩) HKD$80

The curry is very rich and flavourful.

The beef brisket is quite tender and soft as it is cooked for a long time.

The tendon is collagenic, jellied and soft.

The curry makes you wanna eat more rice

Loveeeee this dish.Sooooo delicious.

Satay skewer-Angus beef (串燒安格斯牛柳 ) HKD$18/ skewer 串(At least order 2 or more)(最少2串)

Many restaurants served satay skewers.But not so many use premium Angus beef in such affordable prices.

House Red HKD$41/ glass 杯

The liquors and spirits sell in very affordable price.All are around HKD$50 or below.

All the staff is very polite, helpful .Great services.
  • Vietnamese style fried rice with seafood (越式海鮮炒飯)
  • Curry beef brisket and tendon stew in clay pot (咖哩牛筋腩)
  • Vietnamese deep fried spring rolls(越式炸春卷)
2017-06-13 1520 浏览
中法美意日,講到尾其實我最愛最愛是泰越菜!酸酸辣辣,冷盤熱盤,咖啡奶茶和椰汁都是超對胃的。可能年紀大了,不喜歡炸雞,不愛魚生,年少時和朋友歡聚多是日式放題,今天大家選址彌敦道新食廈譽發廣場,一棟大廈約五間食店左右,每一層店子都不算大,建議訂座,當晚都幾滿座的,顯得冷氣就有點不夠了,我猜是因為大廈還在revamp中?熱辣辣的天氣實在不能不喝凍飲(笑)晚餐包飲品,加$10就可以要任何特飲了,超抵的越南滴漏咖啡也只是加$10啊啊啊啊~煉奶攪拌後咖啡是滑滑的,非常回味,即使去吃泰越菜也未必一定有滴漏咖啡喝,有機會一定要試!這裡有一個二人晚餐我覺得價錢挺實惠,懶得看餐牌的點二人餐剛剛好,前菜至主菜也算是精選。頭盤有這個柚子大蝦沙律,上面有些花生碎,下面墊了一片生菜,如果加一點青檸汁會更好(因為現在比較像吃水果吧?)小食可選豬/牛/雞串燒兩串,我們另外加了兩串~帶著炭香,燒至乾身,配有沙嗲醬,不錯不錯~每人吃半打差不多,吃貨表示實在不夠喉(笑)泰式炒金邊粉,份量極大,兩個人一定夠飽!以扎肉,芽菜,韭菜,蛋和乾蒜片一起炒,味道好之餘,意外地不油膩!可以吃到底的炒粉依然不見「油浸」很難得吧!看來大廚功

泰式炒金邊粉,份量極大,兩個人一定夠飽!以扎肉,芽菜,韭菜,蛋和乾蒜片一起炒,味道好之餘,意外地不油膩!可以吃到底的炒粉依然不見「油浸」很難得吧!看來大廚功架不錯而且很輕手~

二人餐還包一碟炒菜,本來想點通菜可惜沽清。蒜蓉炒西蘭花也OK的。

重口味的有這件牛油雞翼(一份兩件)牛油味香的,肉也夠嫩,稍為炸得太過,呵呵,剛剛才讚這個二人餐夠健康就來點熱氣之物…(苦笑)越邪惡越好吃,你懂的…

我們一行四人點了兩個二人餐,也額外點了一份牛油果軟殼蟹米卷,有時候也不知道這個牛油果軟殼蝦是泰菜先有還是日菜先有的配搭?軟殼蟹這裡起碼有兩隻吧,超出料,夾有生菜,油膩感大減。比起壽司我更開米粉卷,非常清新!看到餐牌,覺得下午茶也很像很不錯,有機會絕對會再來!!
2017-06-11 498 浏览
陪老公去inspoint睇完玩具搵野食 經過呢棟大廈有間餐廳有得食中泰越式, 仲好多款式, 但我睇食評話唔好食喎就即管搭LIFT 上去望望, 諗住唔啱就走人點知一開LIFT見到勁多人, 同LIFT 既人都係食呢間我心諗咁多人食, 應該伏唔到去邊掛, 順手望下MENU, 見到價錢都OK, 又睇到想食既野, 於是就決定搏一搏我見到室內其實無乜位, 隔離仲有個酒吧, 好似坐得幾迫, 亦比較嘈侍應於是就帶左我地出外面, 原來外面平台仲有個小天地, 但我怕熱, 仲問侍應有無得坐室內, 可惜無我地係室外坐低之後, 發覺原來唔係唔熱, 因為有冷氣抽風, 感覺好似秋天咁涼爽頭頂有cover, 落雨都唔怕室外環境亦無咁嘈, 都唔錯, 我地只有2個人, 侍應仲俾左張大枱我地, 哈~室外都有個啤酒bar發現有個2人餐, 但覺得價錢同散叫差唔多, 而且局限左食既野, 我自己都係鍾意揀下我地主要揀左泰+越式, 上菜幾快, 好快黎左個青木瓜鮮蝦沙律, 份量多切成絲既青木瓜, 口感爽口, 唔會太生, 但蝦就普普通通火車頭牛肉湯河, 一睇個湯咁濃就估到唔錯飲落牛肉湯好香濃, 唔油膩,  應該無味精, 飲完唔口渴湯底夠
就即管搭LIFT 上去望望, 諗住唔啱就走人
點知一開LIFT見到勁多人, 同LIFT 既人都係食呢間

頭頂有cover, 落雨都唔怕
室外都有個啤酒bar

切成絲既青木瓜, 口感爽口, 唔會太生, 但蝦就普普通通

火車頭牛肉湯河, 一睇個湯咁濃就估到唔錯

飲落牛肉湯好香濃, 唔油膩,  應該無味精, 飲完唔口渴
湯底夠熱黎碌熟生牛肉, 侍應主動俾辣椒粒
火車頭配料亦好豐富, 有生牛肉, 牛丸, 牛柏葉, 牛筋等

蒜香牛油雞翼, 牛油味重,炸得好香脆, 炸粉又唔厚, 放左幾多蒜蓉, 令整體雞翼多一份香味, 性價比高

另外叫左串燒, 安格斯牛肉&雞肉各兩串, 燒得啱啱好, 肉質燒到都仲幾嫩口, 安格斯牛肉串比較濃味, 出面食牛肉串燒肯定唔會有安格斯質素, 但價錢又唔算貴喎

已經食得七七八八, 但又好似好耐無食甜品, 叫埋個芒果糯米飯止下癮先
但黎到同menu張圖有出入, 芒果份量比圖少, 有d 失望, 但味道唔錯, 芒果鮮甜
泰式芒果糯米飯原本係用白色糯米, 但呢到轉左用紫米, 健康d, 食完亦無咁滯

漏左講杯野飲, 咸檸檬梳打, 跟成罐梳打,
夠凍夠爽, 不過成$40杯, 覺得食多份雞翼仲抵

如果想飲酒,除左啤酒外,仲有好多選擇,

食完走人, 補返室內張相, 都仲幾多人喎

3K
2017-06-10 58 浏览
約左朋友食飯,朋友遲到,但店家都預先安排坐位,不用等齊人,坐在靠玻璃的一方,直直望哂整個口,店真的不大呢。店內大部分都係四人枱,一張大枱,若要大圍食飯一定要先訂坐,免得等枱了。坐在玻璃門旁,冷氣還可以,但要是有人出入就十分熱了,外邊三十五度高溫,每次一開門即刻變成焗爐,好配服坐外邊吃的煙民。店家先送上一壺茶,還客氣地斟滿杯子,服務態度十分友善。看看餐牌,有個二人套餐($288)很抵食,四個人就叫兩份好了,再加了個併盤,感覺豐富。柚子鮮蝦沙律整個沙律都是柚子,而且一顆顆上的,加了一點沙律醋,就是在食生果的感覺。安格斯牛柳粒紅飯主菜要了呢樣,牛柳粒嫩滑,調味不錯,紅飯原來係茄汁飯,酸酸地幾開胃,跟牛柳粒一齊食味道又幾夾喎。沙嗲串燒要了兩豬兩牛,燒得香又不乾身,沙嗲醬很正。馬拉盞通菜,炒得香口入味不過鹹,通菜爽脆好味。牛油雞翼粉有點厚,濃濃的牛油味不錯,雞翼嫩滑。越式拼盤($128)種類很多呢,各種小食都有了,配點乾蔥,蒜粒很惹味,大圍share之選。凍檸檬茶,滴漏咖啡二人餐一般餐茶,所有非酒精特飲一律加($10),朋友轉了呢個凍滴漏咖啡,玩味十足,下層有煉奶,甜度剛好,幾正。自己要了凍檸
店家先送上一壺茶,還客氣地斟滿杯子,服務態度十分友善。

柚子鮮蝦沙律
安格斯牛柳粒紅飯
沙嗲串燒
要了兩豬兩牛,燒得香又不乾身,沙嗲醬很正。
馬拉盞通菜,炒得香口入味不過鹹,通菜爽脆好味。
牛油雞翼
粉有點厚,濃濃的牛油味不錯,雞翼嫩滑。
越式拼盤($128)
凍檸檬茶,滴漏咖啡
二人餐一般餐茶,所有非酒精特飲一律加($10),朋友轉了呢個凍滴漏咖啡,玩味十足,下層有煉奶,甜度剛好,幾正。自己要了凍檸茶,檸香茶濃,只是太熱了冰不夠,一陣已全瀜掉。

店員態度好,食物有質素,價錢又不貴,有下次
2017-06-04
2017-06-07 42 浏览
天氣熱適合食酸咪咪嘢,泰國越南菜都好適合一坐低整返個椰青 $40 同龍眼冰 $30先!生蝦刺身 $98好大隻好新鮮! 肉質夠彈牙,配上酸咪咪汁,夠清新開胃,必食!豬肉鮮蝦米紙卷 $48大大件,裡面除咗有蝦同豬肉,仲有生菜同有d脆脆串燒安格斯牛肉 $18@烤得香,但牛味無想像中咁濃,可能俾d香料蓋過咗海南雞半隻 $130感覺似中式貴妃雞多d,不過都算滑火車頭牛肉湯河$68份量好足,超多粉,2-3人 share 都無問題!抵食! 湯牛味夠,唔算油膩。 越南蒸餾咖啡 $45睇住d咖啡一滴滴咁滴落黎,好香~ 咖啡比一般咖啡香濃
天氣熱適合食酸咪咪嘢,泰國越南菜都好適合
一坐低整返個椰青 $40 同龍眼冰 $30先!
生蝦刺身 $98
豬肉鮮蝦米紙卷 $48
大大件,裡面除咗有蝦同豬肉,仲有生菜同有d脆脆
串燒安格斯牛肉 $18@
烤得香,但牛味無想像中咁濃,可能俾d香料蓋過咗

海南雞半隻 $130
感覺似中式貴妃雞多d,不過都算滑
火車頭牛肉湯河$68

越南蒸餾咖啡 $45
睇住d咖啡一滴滴咁滴落黎,好香~ 咖啡比一般咖啡香濃
2017-06-06
  • 生蝦刺身
  • 火車頭牛肉湯河
  • 越南蒸餾咖啡
2017-06-06 45 浏览
女朋友一直都好想睇神奇女俠 於是一早訂定飛係旺角睇 咁睇戲之前都要食個lunch 所以去左附近既中泰越餐廳 '億饍' 其實呢間餐廳我之前都去過食晚餐 今次諗住試埋佢地既午餐 睇下係咪都同晚餐一樣咁高質一坐低見到個menu都幾多野食 有越式湯河 、泰式海南雞飯、 中式燉湯套餐⋯等等 仲送餐湯同熱飲 非常抵食 最後我揀左越式三寶飯越式三寶飯有豬扒、札肉、太陽蛋 亦有酸菜 蔥油 豬扒林身得黎又夠味 札肉幾彈牙 隻蛋亦都煎得好靚 另外唔夠食既朋友仔可以叫多飯 唔使額外加錢架 lunch黎講係呢區算唔錯 值得再試!

越式三寶飯
2017-06-05
越式三寶飯
2017-06-03 81 浏览
經常食西式菜既我今次想轉下口味,加上朋友又想食下泰國越南野,所以就選擇左呢間餐廳。一踏入餐廳以為去錯地方,因為內部裝修好似中式環境,連餐具都好似。泰式生蝦蝦身較大隻,本時食開每隻蝦都會有好多辣椒同蒜,令到成隻蝦都超辣,但佢呢隻係一隻生配一粒辣椒同蒜,少少辣之餘又唔會拿住拿住,再配埋個刺身蝦醬,岩岩好菠蘿炒飯食泰國越南野點菠蘿炒飯都會成為我既指定動作,呢到既菠蘿炒飯望落無咩特別,但食落就係另一回事。先講材料十分多,有菠蘿、蝦、魷魚、蟹柳、帶子等等。重點佢真係原隻菠蘿,我未試過食菠蘿炒飯會連埋菠蘿蓋一齊上 另外炒過既菠蘿一d都唔乾,仲好有水份。食完個飯我地仲專登摑d菠蘿肉黎食,仲見到好多水份軟殼蟹牛油果卷軟殼蟹都偏大舊,一啖咬唔哂。另外食落炸粉較少,真材實料甘大舊。安格斯牛肉串我鐘意呢種串燒既設計,通常出面食既串燒都係用即棄竹籤,但呢到就用鐵籤夠哂環保。另外仲飲左椰青我同朋友既椰青都大有不同,朋友較少水仲多肉,相反我既就少肉但多水。不過都好清甜好大個

泰式生蝦

菠蘿炒飯

軟殼蟹牛油果卷

安格斯牛肉串

另外仲飲左椰青

2017-05-28 93 浏览
2月14情人節,3月14又白色情人節,4月14又黑色情人節,520又我愛你,一年又要記念喇,仲有1000日又要出去慶祝喇!成日左諗右諗都諗唔到食野好. 日本野又驚生冷,去酒店又太貴喇.上網搵到依間食fusion 菜,睇落幾岩同情人去,所以試下~環境唔錯,有室內有室外,仲有Bar 枱. 食煙既朋友可以選擇坐室外,有時食食下飯煙癮起,下下都要落留下都真係幾麻煩.而且室外都幾好風,同女朋友坐係室外望下星星談談情飲返幾杯都真係幾有Feel架!我地2個人叫左招牌生蝦,牛油雞翼,牛柳粒炒飯同避風塘炒龍蝦頭盤生蝦好甜,好新鮮,小小辣好開胃.再黎牛油雞翼,個賣相好靚.牛油味都好香避風塘味我最愛既龍蝦,好大碟,隻隻都好大,非常足料,炸得岩岩好,唔會太老,好香最欣賞牛柳粒炒飯. 要大大推介!!!!真係好好食.連我平時唔食飯都食哂.炒飯夠乾身,粒粒金黃色,食落唔會成口油;牛柳粒好大塊又juicy,仲要入口即溶,都唔洗點咬,仲有好多配料.菠蘿酸酸甜甜好好送飯.今餐食得好滿足,好飽!

我地2個人叫左招牌生蝦,牛油雞翼,牛柳粒炒飯同避風塘炒龍蝦

頭盤生蝦好甜,好新鮮,小小辣好開胃.

再黎牛油雞翼,個賣相好靚.牛油味都好香避風塘味

今餐食得好滿足,好飽!

2017-05-27 92 浏览
聽說這間泰菜除了食物質素不錯,酒牌選擇還很多,於是星期六中午到店試試,跟朋友小酌兩杯。一出lift,就是店面了,地方尚算開揚,有樓上cafe的感覺,舒適。打開Drink menus (忘了拍照),酒類不少。除了大路啤酒、whisky⋯⋯還有多款cocktails,不飲酒的可選Mocktail,種類亦非常多。點了四杯酒,三杯mojito,分別是Classic 、Mango、lychee,還有一杯tequila sunrise。Tequila sunrise 龍舌蘭酒味突出,不會是大量糖漿、假橙汁的「死甜味(藥水)」,橙汁微酸令其甚有夏日風味,有著鮮豔的橙,令人周六愉快呢。Classic mojito一向是我最愛,非常清新,青檸、薄荷清爽,飲後舌留淡淡薄荷香,如果Rum酒味更強就更好了。Mango mojito,還是Classic的比較清爽。泰式炸蝦餅頗爽口彈牙,泰色酸甜雞汁甚為搭碗,蝦肉絞碎混入粉漿再炸,蝦鮮香味明顯。豬、牛、雞串燒,配以沙嗲醬,非常惹味。牛肉醃得入味,串燒火候拿捏不錯,內裡不會太乾,雞肉嫩滑,讚!越式野生龍蝦湯,湯裡有四、五件龍蝦,龍蝦鮮甜度十足,酸辣有致,非常開胃。而

打開Drink menus (忘了拍照

Mango mojito,還是Classic的比較清爽。

豬、牛、雞串燒,配以沙嗲醬,非常惹味

越式野生龍蝦湯,湯裡有四、五件龍蝦,龍蝦鮮甜度十足,酸辣有致,非常開胃。而且份量不少,4-5人份量。

越式拼盤有炸春卷、蒸粉包、蒸札肉片、燻蹄、烤豬肉蝦片、濱海。炸春卷內裡有不少蔬菜、粉絲,爽口而中和了炸的油膩感;蒸粉包內裡配料以蔬菜為主,比較清淡,配以蔥油、炸碎等配料,味道不錯;札肉不過不失;燻蹄不合我口味,凍凍的肥豬肉;炸豬肉蝦皮非常香,肉質炸得略脆,好吃!

菠蘿炒飯不以原隻菠蘿上,有點失望,但蝦量很多,有六、七隻,蝦非常彈牙,頗大隻,絕不慳料呢!

整體非常不錯,酒類甚多,會再來啊
2017-05-27
午餐