2021-03-14 29 浏览
雖然而家暫時去唔到旅行無得飛去台灣旅行但係喺香港都可以食台灣美食🥢去 你妳youyou 緊係要食返個芋見紫薯吐司🍞佢地嘅芋泥係全手工製作無任何添加每一啖都食到又香又綿嘅芋泥再加埋香甜嘅紫薯🍠真係落足料,勁厚實而且吐司🍞有好香牛油味烤到好香脆唔怪之得咁多人食佢地嘅吐司如果鍾意食芋泥嘅朋友要試吓👍🏻除咗吐司佢地嘅魯肉飯同牛肉麵都唔錯牛肉燉得好軟淋,半肥瘦魯肉飯個汁好香,加埋糖心蛋撈飯食最正😋
雖然而家暫時去唔到旅行

唔怪之得咁多人食佢地嘅吐司
如果鍾意食芋泥嘅朋友要試吓👍🏻

除咗吐司
佢地嘅魯肉飯同牛肉麵都唔錯
牛肉燉得好軟淋,半肥瘦

魯肉飯個汁好香,加埋糖心蛋
撈飯食最正😋
  • 芋見紫薯吐司
🥪肉鬆芋泥吐司 ($40)🥪📸見佢影出黎個張吐司相同之前其他客人post 出黎D料都算多既, 所以今次就打算試一個🤔, 但發現只係表面有比較厚一層, 入面同外面都唔覺有料🤷🏻. 仲有個麵包好乾, 食一啖已經好口乾同好多刮口既麵包碎嚮口. 味道可以接受, 但唔會再有第二次了🤭😋味道: 5/10——————————————————————————————🥪Taro and pork floss sandwich ($40)🥪📸The sandwich look attractive in its menu. But then when I bought one🤔, I discovered the fillings were just lying on the edge and showing the customers, the inner part was quite empty🤷🏻. The bread was really dry as well and I felt thirsty right after the first bite, so I am not going to
🥪肉鬆芋泥吐司 ($40)🥪

😋味道: 5/10

📸The sandwich look attractive in its menu. But then when I bought one🤔, I discovered the fillings were just lying on the edge and showing the customers, the inner part was quite empty🤷🏻. The bread was really dry as well and I felt thirsty right after the first bite, so I am not going to purchase their sandwich again🤭

😋Taste: 5/10
2021-03-06
15 分钟 (外卖自取)
2021-03-12 20 浏览
之前已經食過佢,黎親都要等位。因為食物質素都高,所以先再幫襯。餐廳環境好少女心。仲有新menu,係shake shake甜不辣,有機會下次試下!🍖士林香腸滷肉飯 - $74我哋叫左少飯,仲減$1添。腸都幾多,台灣腸甜甜地真係好好食。🥚糖心蛋 - $13除左糖心之外,佢個蛋白都有少少流心嫁!🥗魯肉汁青菜 - $18 (跟餐+)個份量都幾多,仲有啲魯肉汁,甜甜地。🥪紫薯泥肉鬆吐司 - $45黎依到點少得吐司呀!心叫!因為真係好好味,紫薯好綿滑,純紫薯少少甜既味,加埋咸咸地既肉鬆,真心正!🍗檸檬風味烤雞腿 - $45依個好 juicy,檸檬吾搶雞既味,烤既又唔怕熱氣。🧋炭培烏龍珍珠奶茶 - $8 (跟餐+)🧃白桃烏龍茶 - $29

餐廳環境好少女心。

🍖士林香腸滷肉飯 - $74
我哋叫左少飯,仲減$1添。
腸都幾多,台灣腸甜甜地真係好好食。

🥚糖心蛋 - $13
除左糖心之外,佢個蛋白都有少少流心嫁!

🥗魯肉汁青菜 - $18 (跟餐+)
個份量都幾多,仲有啲魯肉汁,甜甜地。

🥪紫薯泥肉鬆吐司 - $45
黎依到點少得吐司呀!

🍗檸檬風味烤雞腿 - $45
依個好 juicy,檸檬吾搶雞既味,烤既又唔怕熱氣。

🧋炭培烏龍珍珠奶茶 - $8 (跟餐+)

🧃白桃烏龍茶 - $29
2021-03-11 55 浏览
去唔到台灣,都可以食到台灣美食,而且仲要係黃店,一定要食啦⋯粉紅色嘅店面充滿少女味藥膳排骨湯麵(手工麵條)$78聽到藥膳就知道好補啦,而且一d都唔苦,我連湯都飲埋呀……啲排骨仲要淋同好多件添,個手工麵條爽口彈牙⋯加埋佢個流心蛋,大愛⋯推介夜市鹽酥拼盤$86有鹽酥雞,甜不辣,花枝丸,四季豆⋯全部都好鍾意同埋好好食,真係有啲似去咗轉台灣嘅夜市芋見紫薯吐司$45滿滿嘅紫薯同芋泥,好多餡料,一咬落去爆曬出嚟,正呀芋泥珍珠小芋圓(跟餐)$18抹茶奶綠珍珠$39超級足料,芋圓同珍珠都爆多⋯好好飲呀多謝hongkonger, 服務好好

去唔到台灣,都可以食到台灣美食,而且仲要係黃店
,一定要食啦⋯粉紅色嘅店面充滿少女味

藥膳排骨湯麵(手工麵條)$78

夜市鹽酥拼盤$86

芋見紫薯吐司$45
滿滿嘅紫薯同芋泥,好多餡料,一咬落去爆曬出嚟,正呀

芋泥珍珠小芋圓(跟餐)$18
抹茶奶綠珍珠$39
超級足料,芋圓同珍珠都爆多⋯好好飲呀

多謝hongkonger, 服務好好
2021-03-09
2021-03-10 42 浏览
$40 肉鬆芋泥三文治:包太硬有點濕,芋泥肉鬆比例大約5:1,除咗面頭有肉鬆,入面只有芋泥,仲要係凍嘅,作為該店的招牌食品,令人大失所望。$46仙草甜品:只能說賣相並不討好之餘,價錢亦不符合食品質素,例如布丁,店舖照片中,布丁顯得小巧玲瓏,晶瑩剔透,結果卻像是零食店兩蚊布丁,芋圓方面,大部份只有口感,卻沒有味道,該店芋圓,比其他店舖別出心裁,芋圓內部含有芋泥,但是不太好吃。🥲🥲🥲🥲整體而言,店舖內部裝修和衛生環境尚好,但食品質素和價錢方面都令人大失所望,不推薦進食!🤔🙂

肉鬆芋泥三文治,仙草甜品
外卖自取
2021-03-10 34 浏览
天陰有雨,所以去啲平時要等好耐嘅食肆食就最好不過,“你妳”在OpenRice咁多人讚,入去試吓先,唔使等位係重點不用排隊就可以直接入座,好多嘢都想食,最後我倆每人叫咗一個套餐,再加一份吐司我喜歡這個肉鬆吐司,飽滿的餡料,好好味甜不辣酥炸鷄肉操拌麵台灣牛肉麵牛肉麵配這個小食,這個不錯,熱辣辣上枱配兩杯熱飲買單$204 ,價錢可以,味道可以,侍應可以
我喜歡這個肉鬆吐司,飽滿的餡料,好好味
甜不辣酥炸鷄肉操拌麵
台灣牛肉麵
牛肉麵配這個小食,這個不錯,熱辣辣上枱
配兩杯熱飲

買單$204 ,價錢可以,味道可以,侍應可以
2021-03-04
午餐
2021-03-09 33 浏览
今日我們兩個人入咗這間you you, 點了個乾伴麵加一隻糖心蛋、夜市鹽酥拼盤丶一份芋見紫薯吐司丶特飲就試咗兩款,其中一杯係熱手作紫芋牛奶(熱飲)另一柸是抹茶紫薯泥小芋圓手作紫芋牛奶,香濃芋頭味混入新鮮牛奶嘅紫芋 粒,清甜👍,令一杯係凍嘅,佢分咗三層材料鋪設,用吸管飲第一口會有三種口感你會先飲到抹茶然後到芋泥,第三層係芋圓10分滿足,小食試咗鹽酥拼盤是由四款食物,有鹽酥雞,花枝丸,甜不辣,椒鹽四季豆,拼盤可以一次試晒四款招牌小食,鹽酥雞外皮鬆脆內裏不油膩,四季豆很脆、甜不辣好烟韧而花枝丸彈牙墨魚味重,主菜啦!是乾伴麵,佢係用咗魯肉嘅材料去伴料,係台灣嘅味道啊!最後意猶未盡都係點多份芋泥吐司,職員推介芋見紫薯,這份吐司夾住新鮮熱辣嘅紫薯䈶同埋芋泥,兩個味道溝起嚟不會太甜,厚厚的口感呀!先满足到我哋!

2021-03-09 49 浏览
去不到台灣旅行,唯有去吃找台式食品,近近地去了荃灣人氣小店,「你你you you」頂住先,小店主打手作芋泥吐司及肉鬆芋泥吐司。今次叫了午餐套餐,有主吃麵或飯,酥炸小吃及台式飲品。台式牛肉湯麵麵條彈牙,牛肉半肥瘦適中,很入味,而且配合濃烈的牛肉湯底,真係好好味;一口鹽酥雞拼酥炸甜不辣鹽酥雞炸到金黃色,外層香脆,內裡嫩滑;甜不辣好彈牙,香脆可口。芋見紫薯吐司吐司金黃胞身,口感綿綿,賣相幾靚,不過有少許乾身及微甜。套餐包括飲品,我叫了凍葡萄柚綠茶,少甜大杯好抵飲。

今次叫了午餐套餐,有主吃麵或飯,酥炸小吃及台式飲品。

台式牛肉湯麵

一口鹽酥雞拼酥炸甜不辣

芋見紫薯吐司
吐司金黃胞身,口感綿綿,賣相幾靚,不過有少許乾身及微甜。

套餐包括飲品,我叫了凍葡萄柚綠茶,少甜大杯好抵飲。

1K
2021-03-08 35 浏览
今次來到荃灣好食西,朋友介紹我去一間近日人氣急升的台灣餐廳,名為「你妳」是最出名美食是手作芋泥,難得來到梗係要試一下啦。餐廳設計簡約, 坐位闊落,顏色以紫灰色為主,溫和舒適。 餐牌上食物及飲品選擇真很台, 魯肉飯、牛肉麵及珍珠奶茶等都齊全。先點來「芋見紫薯吐司」 餡料是芋頭加紫薯蓉,滿滿的芋泥及紫薯泥夾在多士麵包內,餡料爆滿,賣相吸引。味道也不錯,芋泥及紫薯泥香滑,不甜有原身芋頭加紫薯的味道,芋頭及紫薯控必吃。「你妳珍珠魯肉飯」好創意的配搭,用珍珠、魯肉、唐心蛋、青瓜絲等組成。有趣位是珍珠很煙韌有口感,令一碗平平無奇的魯肉飯增添特色。「草莓牛奶紫薯泥小芋圓」很少女系列的飲品,入口滿是草莓牛奶香,不算是太甜,加上小芋圓及紫薯泥,有兩層口感。「白桃烏龍茶」白桃配烏龍茶,烏龍茶清香中帶白桃的爽甜,清爽及很春天的感覺。

2021-03-08 28 浏览
This restaurant that we queued up for 30 minutes did not disappoint. It is very efficient, as the staff take your order before you have seats to go in, so the waiting time when you actually have seats would be shortened.We ordered Taro and Purple Potato Toast and the Soy Sauce Chicken Noodles with Taro Milk. The Soy Sauce Chicken Noodles was the best out of what we ordered.
Taro Milk
Taro and purple potato toast
2021-01-16
Taro Milk
Taro and purple potato toast
2021-03-06 49 浏览
暫時五可以去台灣,所以就周圍尋覓在港的台食餐廳,今次黎左位於荃灣的呢閒餐廳,個餐廳名好特別。本身約左朋友點半係都等,一黎到就見到餐廳外面排長龍,朋友預先拿了飛,見到餐廳入入面都係坐滿人,我地等左20mins左右先入到去。太肚餓的我地,好快就決定左食物。首先來個台式鹵水鷄扒,滷肉飯 $78鷄扒上面有鋪上一層香脆蒜蓉好台灣特色呢。加上滷肉飯,分量剛剛好。再黎個台式士林香腸  $45,朋友好中意食香腸,所以一定必點。然後就係台南米糕波波  $45 有點似糯米鷄,加上肉鬆幾特別。夜市鹽酥拼盤 $86 包括有鹽酥鷄,甜不辣,花枝丸,四季豆,滿足曬大家ge要求樣樣都有d。最後的肉鬆芋泥 $40 朋友中意食芋泥我中意食肉鬆,可以滿足曬我地ge要求。

太肚餓的我地,好快就決定左食物。
首先來個台式鹵水鷄扒,滷肉飯 $78

肉鬆芋泥
台灣士林香腸
夜市鹽酥鷄拼盤
肉鬆芋泥
台灣士林香腸
夜市鹽酥鷄拼盤
2021-03-06 25 浏览
好耐冇食台灣野啦,見到荃灣呢度開咗一間食台灣芋泥好出名嘅,你妳一定要去試下。台灣牛肉湯麵 $72牛肉湯底味道香濃,麵質爽口彈牙,牛肉淋身牛味重。台式滷水雞扒滷肉飯 $76雞扒肉質嫩滑,仲有半個流心蛋,滷肉飯味道岀眾,有台灣風味肉鬆芋泥吐司 $40肉鬆同芋泥味道好夾,吐司亦整到外脆內軟,推介!芋泥珍珠小芋圓 $39勁足料!有鮮芋泥、珍珠、小芋圓,味道不會太甜。手作紫芋牛奶 $39牛奶同鮮芋泥撈埋一齊唔會太甜,口感豐富。仙草2號 三色芋圓 色餡芋圓 小丸子 紅豆 $46勁足料,全部都咬落去煙煙韌韌,特別係色餡芋圓,入邊仲有鮮芋泥。

台灣牛肉湯麵 $72

牛肉湯底味道香濃,麵質爽口彈牙,牛肉淋身牛味重。

台式滷水雞扒滷肉飯 $76

雞扒肉質嫩滑,仲有半個流心蛋,滷肉飯味道岀眾,有台灣風味

肉鬆芋泥吐司 $40

肉鬆同芋泥味道好夾,吐司亦整到外脆內軟,推介!

芋泥珍珠小芋圓 $39

勁足料!有鮮芋泥、珍珠、小芋圓,味道不會太甜。

手作紫芋牛奶 $39

牛奶同鮮芋泥撈埋一齊唔會太甜,口感豐富。

仙草2號 三色芋圓 色餡芋圓 小丸子 紅豆 $46

2021-03-05 41 浏览
荃灣真係越嚟越多新開嘅店,好多新派嘅特色食肆都進駐咗,所以今日同老公嚟咗荃灣一間好特色兼有文青feel嘅餐廳,食飯時間去到超多人排隊。不過都好彩排一陣就入到去。入面個環境好靚好舒服樓底又高。依間其實係一間台灣嘅文青餐廳,所以入面嗰啲都係以台灣食物主打,佢哋選擇唔多,但所謂貴精不貴多,好食嘅話一至兩款就夠唔使多選擇。不過今日唔想食飯或麵,主要想食佢嘅招牌三文治。肉鬆紫薯:估唔到肉鬆同紫薯係咁夾,好香嘅紫薯味,又唔會太甜,最重要佢啲麵包係烘過嘅,喺面頭仲搽咗一浸牛油,令到個麵包更加香。肉鬆香芋:真係日日新奇日日新,原來肉鬆除咗夾紫薯,夾香芋都咁好味,啲餡料鋪滿曬成個麵包。芋泥珍珠小芋圓:材料好足,芋泥超多,成杯飲品有半杯係材料,一份三文治加一杯飲品,已經超滿足同好飽。你哋睇下入面幾多材料,真係排多陣隊都值得。下次有機會要試埋佢哋啲招牌牛肉麵同滷肉飯。

不過都好彩排一陣就入到去。入面個環境好靚好舒服樓底又高。

不過今日唔想食飯或麵,主要想食佢嘅招牌三文治。

你哋睇下入面幾多材料,真係排多陣隊都值得。

下次有機會要試埋佢哋啲招牌牛肉麵同滷肉飯。
2021-03-02
午餐
  • 肉鬆芋泥吐司
2021-03-05 40 浏览
正午12點去到已經有唔少人等緊開門食😮 入座限時60分鐘~內裏裝修簡約,但有少少特色點綴~例如水吧位~台灣牛肉湯面🍜湯底好濃郁,帶少少微辣👍🏻👍🏻 配既牛肉都好多,而且口感味道唔差,性價比高😋珍珠魯肉飯細細碗飯好可愛❤️上面鋪有粒粒珍珠、肉鬆、青瓜絲、溏心蛋~珍珠係熱架而且幾彈,估唔到配飯又幾搭!會食唔停😛芋見紫薯吐司🍞兩種紫色食物既配搭💜吐司係烤底,店舖標榜天然味道、無添加香料~食落夠健康,冇加甜 👍🏻草莓牛奶紫薯泥小芋圓味道偏甜~小芋圓較軟身
正午12點去到已經有唔少人等緊開門食😮 入座限時60分鐘~

內裏裝修簡約,但有少少特色點綴~例如水吧位~

台灣牛肉湯面🍜

珍珠魯肉飯

芋見紫薯吐司🍞

草莓牛奶紫薯泥小芋圓
味道偏甜~小芋圓較軟身
幾次行經呢間 ”你妳” 台式餐廳都見到大排長龍, 一直好想去試下, 所以今晚專程去搵 ”你妳” 開飯一般嘅台灣美食都可以喺 Menu 上搵到, 而且價錢非常大眾化, 有好多款都好想食呀 ~~一口鹽酥雞鹽酥雞作為台灣人氣小吃, 酥脆香口嘅口感絕對係唔可以缺少, 一口一啖就更加係方便之極, 即叫即炸, 炸到金黃色, 真係令人難以抗拒魯肉飯魯肉嘅份量都幾多, 鹹香味嘅醬汁帶有微微嘅胡椒香, 撈飯食果然係一流台灣牛肉湯麵個牛肉炆到軟腍, 湯底味道濃郁醇厚, 有啖啖嘅牛肉香味。 值得一讚佢嘅手工麵條, 口感 Q 彈煙韌, 大愛肉鬆芋泥吐司作為芋頭控嘅我, 當然要 Order 番一客佢地嘅主打 – 手作芋泥吐司 !! 吐司烘到香脆, 而中間嘅芋泥餡, 標榜係手工製作, 冇添加任何香料, 所以口感非常綿滑, 可以食到天然嘅芋泥味, 加入肉鬆令整個吐司增添微微香甜, 配搭得非常好, 值得大推大推 桂圓紅棗甜湯桂圓紅棗湯加入左三色芋圓、包餡芋圓、小丸子 & 紅豆, 好有咬口, 口感豐富高雄紅茶牛奶珍珠味道唔會好甜, 紅茶同牛奶嘅比例啱啱好, 珍珠微甜而有咬勁兩個人食左咁多野埋單先 $250, 超抵食

一口鹽酥雞

魯肉飯

台灣牛肉湯麵

肉鬆芋泥吐司

桂圓紅棗甜湯

高雄紅茶牛奶珍珠
味道唔會好甜, 紅茶同牛奶嘅比例啱啱好, 珍珠微甜而有咬勁

兩個人食左咁多野埋單先 $250, 超抵食
2021-03-03