2021-03-25 38 浏览
近排聽到朋友講有間台灣野叫你妳幾好食😋加上我又好耐冇食台灣野,所以搵左日特登入荃灣試下呢間台灣野。😙✌🏿紫薯泥肉鬆吐司叫左個朋友推薦而且係招牌既紫薯泥肉鬆吐司,紫薯同肉鬆都好足料,食落去口感鬆脆,而且紫薯都肉鬆比例岩岩好,所以食落唔會覺得溜。台式滷水雞扒魯肉飯雖然賣相頹左啲,但係份量十足,雞扒肉質嫩滑多汁,加埋香噴噴既魯肉飯同半隻流心蛋真係絕配。夜市鹽酥拼盤拼盤有鹽酥雞、花枝丸、甜不辣同四季豆。整體都好好食,一啖一件,好有台灣夜市風味。草莓牛奶紫薯泥小芋圓草莓牛奶同紫薯超夾,而且芋圓又係勁足料,口感十足,岩曬啲鍾意飲野之餘又想嚼下野既人飲百香果綠茶食完咁多炸野緊係要飲返杯香醇濃郁、口感適當、清涼酸爽既百香果綠茶清熱解毒啦。

紫薯泥肉鬆吐司

台式滷水雞扒魯肉飯

草莓牛奶紫薯泥小芋圓
百香果綠茶
2021-03-24 30 浏览
今天和朋友再次到訪荃灣的台式料理——你妳。首先和朋友點選了招牌吐司,紫薯泥肉鬆吐司,紫薯甜甜的又健康加上肉鬆及吐司,感覺特別。紫薯壓成泥令吃下去的時候多了一點外脆內軟。我們還點算了兩款小食,雞卷和蝦卷絕對值得一試。兩款小吃也很有台灣的風味,即叫即製,熱騰騰的非常香口。雞卷的外皮如酥脆的雞皮,啖啖肉。而蝦卷上面加了一些淮鹽和炸物是最好的配搭。乾拌麵的外表很平凡,麵條的口感10分彈牙,整體不會太乾身,而且份量也頗多呢。汁醬帶有一點辣,配以清淡的麵條味道剛好。飲品方面,選擇了抹茶紫薯泥小芋圓用料很豐富,因為點了少甜,甜到剛好,飲品內還有小芋圓和紫薯蓉,但喝一杯也10分飽肚呢。另一杯是白桃烏龍菜,飲後喝後清新。乾拌麵 $45紫薯泥肉鬆吐司 $45燙青菜 (魯肉汁) $28古祖味炸雞卷 $45台南鮮蝦卷 $45 抹茶紫薯泥小芋圓 $39白桃烏龍茶 $29
今天和朋友再次到訪荃灣的台式料理——你妳。

乾拌麵 $45
紫薯泥肉鬆吐司 $45
燙青菜 (魯肉汁) $28
古祖味炸雞卷 $45
台南鮮蝦卷 $45
抹茶紫薯泥小芋圓 $39
白桃烏龍茶 $29
2021-03-24 27 浏览
今天和朋友再次到訪荃灣的台式料理——你妳。

乾拌麵 $45
紫薯泥肉鬆吐司 $45
燙青菜 (魯肉汁) $28
古祖味炸雞卷 $45
台南鮮蝦卷 $45
抹茶紫薯泥小芋圓 $39
白桃烏龍茶 $29
2021-03-23 22 浏览
本身同朋友都好鍾意去台灣食到本地美食。見荃灣有間好似新裝修的台式餐廳就去試試。當中個台式拼盤有花枝丸、四季豆、甜不辣、鹽酥雞,係台灣必食的小食。炸粉不算厚,加埋椒鹽都幾香口,但甜不辣就同想像中(圓形魚餅般,煙煙銀銀)有出入。另外,我叫左個米糕波波,都幾有驚喜!糯米味香濃,加上肉鬆同芫荽,好有台灣的風味!乾拌麵都值得再食!撈汁好香好濃,加上微辣,越食越開胃!不過稍微有少少失望,肉鬆芋泥厚吐司焗到太乾身。雖然肉鬆的量好大方,但芋泥的份量就冇本身佢切開一半睇咁多,咬入幾口,已經冇咩芋泥了

乾拌麵都值得再食!撈汁好香好濃,加上微辣,越食越開胃!

2021-03-22 23 浏览
今日特地去荃灣覓食,見到很多人在外面排隊,又正好想吃台灣菜,就選了這家你妳。雖然多人,但因限時一小時,很快就有位置了。兩個女生吃不了兩份主菜,乾脆就點了一份紫薯泥肉鬆吐司,其他都叫了小食和草莓牛奶紫薯泥小芋圓。吐司的紫薯味很香又很細滑,和咸香的肉鬆一起有點特別,不過紫薯泥的份量超多,吃完半份已經有點飽,幸好和朋友分享。小食我們點了香芋蝦餅、士林香腸、和七分脆的甜不辣。見到草莓味是限定的,吃慣椒鹽和辣味的我們就決定挑戰一下。香芋蝦餅的口感很特別,咬下去有芋頭的香軟,但仍有蝦餅彈性,很推薦。本身對香腸沒太大期待,因為香港的台灣香腸都只有咸味,也沒有肥肉的香,但這家的士林香腸真的讓我驚喜!讓沒得去旅行的我一解思台之愁啊!因為腸衣薄,所以切開後皮依然很脆,不會難咬開。少量的肥肉香和甜味,加上蒜醬更有香辣感。甜不辣有三種脆度,我們選了最脆的,不但中間煙韌,外圍的脆度有點像在吃炸過的吐司皮。加上草莓醬竟比意料中搭,之後想吃甘梅味的!總體來說是CP 值不錯的店,小吃的份量比想像中多,而且味道全在期待值以上,想吃台灣菜的要來試試!
雖然多人,但因限時一小時,很快就有位置了。

2021-03-22 38 浏览
荃灣開咗一間地道小店 同朋友選了這一間台灣野,環境唔錯,可以傾下計食下飲下野。燙青菜-可以選上湯或者配魯肉汁,我地揀咗魯肉汁,燙青菜配肉汁特別夾 口感一流 好好食芋見紫薯吐司-super mix-甜不辣mix地瓜條 仲可以有口味選擇 我哋揀咗酸甜甘梅粉同埋輕嘗辣粉 全部酥炸,非常香口,而且味粉濃 同食物好夾 忍唔住會一啖一啖咁食。台灣牛肉麵-呢個麵食台灣野必食 招牌菜果然無令人失望 牛肉淋稔 麵質彈牙 仲有溏心蛋 個湯底有小小藥材味 同麵線好夾 推介!台灣香腸-呢個台灣小食係我至愛 煎到好香 非常好食芋泥珍珠小芋圓-唔會太甜 勁解渴 尤其是食完炸野之後 飲完好似冇咁熱氣 野飲除左芋泥 仲有小芋圓白色 多重口感 賣相好靚 味道仲好好! 份量仲好多 唔會過甜
芋見紫薯吐司-
台灣香腸-呢個台灣小食係我至愛 煎到好香 非常好食
2021-03-19 112 浏览
身份芋頭控, 知道「你妳」主打台式料理, 仲有好多芋頭做既食物選擇! 呢日放工, 就專程去買外賣返屋企食啦! 「你妳」位置其實係近南豐中心對面嘅路德圍,非常好搵。去到門口見到有好幾個人等緊外賣, 我就睇下食咩先!首先肉鬆芋泥吐司就係必點啦! 但都要照顧下非芋頭控嘅老公嘅, 見到有佢鍾意嘅魯肉飯, 即刻要叫個大嘅俾佢呀!等咗大約10 分鍾就有啦! 肉鬆芋泥吐司呢個係我最期待嘅食品, 因為係有我最鍾意嘅芋泥同肉鬆! 一咬落去, 因為係吐司嘅關係, 加上凍咗少少, 所以吐司偏硬。食落去, 肉鬆係咸加上芋泥係甜, 感覺有D 奇怪。肉鬆份量有D 少,  食到後面得返甜嘅芋泥, 如果加多D 會開心D。呢個吐司都算大份, 不過以性價比嚟講, 就一般, 有少少失望呢。魯肉飯 (大)份量大, 味道可媲美台灣味道。雖然芋泥肉鬆吐司有D 失望, 但係下次我會再試下其他食物的!

呢日放工, 就專程去買外賣返屋企食啦!

「你妳」位置其實係近南豐中心對面嘅路德圍,非常好搵。

去到門口見到有好幾個人等緊外賣, 我就睇下食咩先!
等咗大約10 分鍾就有啦!

肉鬆芋泥吐司
呢個係我最期待嘅食品, 因為係有我最鍾意嘅芋泥同肉鬆!
食落去, 肉鬆係咸加上芋泥係甜, 感覺有D 奇怪。

魯肉飯 (大)
份量大, 味道可媲美台灣味道。

魯肉飯

2021-01-28
10 分钟 (外卖自取)
魯肉飯
  • 魯肉飯 (大)
2021-03-19 30 浏览
以前每隔幾個月就會飛一飛台灣去食下台灣野 放肆一下😝但因為疫情關係 已經有成年幾二年冇去過台灣🥲 為左解鄉愁既關係 試下依一間台灣過江龍😍除左有單點之外 依間餐廳都有lunch set 叫咁我地2個人就決定嗌一個set同埋佢最出名既芋見紫薯吐司🥰🥰呢個台灣牛肉麵都幾足料 超多牛 2個人食都食唔哂😆 湯底方面都幾濃味 幾好食套餐方面就嗌左依份盬酥雞同甜不辣 份量都還好 味道就咸咸地都幾好食🥰🥰當然仲有依個招牌芋泥吐司啦😆😆 冇諗過係咁大份 絕對要2-4人share黎食 芋泥好香 口感好滑 配合埋烤過既麵包 好夾好好食飲品方面我地嗌左個手作芋泥鮮奶 超級多芋泥係入面 勁飽雖然真係好飽 但都係唔執輸加錢配埋個甜品 以為跟餐嗌會細份d 點知都係超大份 2個人食到勁飽勁滿足咁走😍😍🥰

除左有單點之外 依間餐廳都有lunch set 叫

飲品方面我地嗌左個手作芋泥鮮奶 超級多芋泥係入面 勁飽

2021-03-19 98 浏览
因為疫情的關係,已經一年冇去過旅行了,當中最懷念嘅就係台灣又平又好食嘅美食。今日喺荃灣發現一間裝修企理,較少女風的台式餐廳。驟眼睇餐牌,第一眼就芋泥厚吐司所吸引。因為想留肚食更多嘅小食,所以叫咗個肉鬆芋泥厚吐司。肉鬆同芋泥佈滿整個吐司,每食一啖肉鬆同芋泥都好似要流出嚟咁。主食方面,叫左一個乾拌麵同魯肉飯(大)。乾拌麵麵質爽口夠粗身,拌麵汁口味香濃,微辣口感滋味豐富,力推!魯肉飯的魯肉佈滿整個飯面,比例剛剛好,每一啖都食到魯肉同白飯。最值得一讚,兩個主食都有半隻糖心蛋,熟成度恰到好處。小食方面,叫咗一個小食拼盤,有齊炸花枝丸、鹽酥雞、四季豆、甜不辣,一碟滿足晒我哋四個願望☺️☺️每樣小食都炸到外皮香脆,加上少少椒鹽,好似返咗台灣夜市嘅感覺!飲品方面,叫咗一杯芋泥珍珠小芋圓。最令人驚喜係竟然飲品都有一大嚿芋泥,同埋唔同口味嘅小芋圓。鍾意芋泥同芋圓嘅人千祈唔好錯過!

芋泥珍珠小芋圓
情人节
芋泥珍珠小芋圓
乾拌麵
2021-03-17 23 浏览
難得去荃灣,就要試下佢喇。叫左幾樣野,個麵就正常水準,加左辣醬更惹味。必食既台灣腸,真係無得輸既,但個人比較喜歡比蒜片多過蒜蓉醬。個芋泥肉醬吐司就比想像中無咩特別,芋泥係行健康路線,不過個吐司烘過,脆脆地幾好。個甜品就好唔錯,甜度適中,仙草好好食,芋圓同小丸子都幾煙韌~

2021-03-17 167 浏览
台灣菜喺香港似乎愈黎愈盛行,以前來來去去都系得戈幾間,呢間對比起戈陣多好多選擇。台灣菜之所以開始多人食相信系兩大要點:野食啱胃口同埋價錢經濟實惠,多數台灣菜都唔會貴得去邊要多啲都唔肉赤😬「你妳」喺荃灣開咗一排,去到都要等位等一陣😳入咗起計用餐時間限時90分鐘,冇人喺店外等候就冇限時。食物嘅種類都幾多,滷肉飯就食得多,呢度竟然有一款滷肉飯係冇滷肉,但個外型又幾似,幾有創意👍🏼部份滷肉飯套餐可以轉乾拌麵,等客人可以有多一個選擇。小食類嘅選擇竟然比主食多😳仙草芋圓都有成4款!系呢家非常大眾化嘅甜品,搭配吾同嘅配料口感會更豐富。仲有招牌手作芋泥吐司,芋見紫薯戈款勁靚😍✨鹹鹹哋嘅就有肉鬆芋泥。除咗平時常見戈啲飲品,呢度仲有手工芋泥特飲同埋宇治抹茶特飲系列,抹茶好似平時喺啲cafe都有得飲吓,有芋圓嘅飲品夠曬特別~首先系夜市鹽酥拼盤,有鹽酥雞、甜不辣、花枝丸同埋四季豆,份量非常慷慨。鹽酥雞每件嘅鹽分都啱啱好,脆卜卜咁好香口。甜不辣相信都多人食過,味道好似韓式嘅魚糕,同樣系帶點煙韌。花枝丸其實即系墨魚丸,食到一粒粒墨魚粒好正😊男朋友叫咗份滷水雞扒乾拌麵,雞扒冇話真系滷得相當入味😅即系滷水味吾算話好突

夜市鹽酥拼盤

男朋友叫咗份滷水雞扒乾拌麵,雞扒冇話真系滷得相當入味😅即系滷水味吾算話好突出,嫩滑呢樣野就做到嘅。好少食乾拌麵,味道原來同撈面都有異曲同工之妙🤣乾爽得黎都有啲入味,不錯。
台式滷水雞扒乾拌麵

肉鬆芋泥toast想必系呢餐嘅主角!原來想見紫薯芋泥戈款,諗諗吓好似mix埋肉鬆會特別啲, 同時feel到鹹味同甜味,但又吾會話好怪。芋泥本身做到好綿,完全吾會話太甜👍🏼食完好滿足😍
肉鬆芋泥吐司

草莓牛奶紫薯泥小芋圓呢杯野飲堅特別,成杯野飲都系粉紅色好少女心💕牛奶味比士多啤梨味重🙊整體黎講偏甜🙈最欣賞嘅系最底下有勁多紫薯泥同埋小芋圓😍小芋圓個樣真系同一般芋圓一模一樣,系個size細粒好多咁解,同樣系咁煙韌👍🏼
草莓牛奶紫薯泥小芋圓
2021-03-13
用餐优惠
試食活動
台式滷水雞扒乾拌麵
2021-03-16 27 浏览
肉鬆芋泥吐司 hkd40凍白桃烏龍茶加珍珠  賣相吸引, 吐司亦烘到外脆內軟而且餡料爆滿,  芋泥比較淡味食得出冇額外加糖, 整體較普通。台式滷水雞扒乾拌麵 hkd76 手工麵條粗身, 麵質軟硬適中, 帶點煙韌撈埋魯肉非常夾。雞扒大塊而且好貼心切件上, 肉質嫩滑及入味。台灣士林香腸 hkd45每次食台灣野都會叫台灣腸, 今次都唔例外。 份量十足, 而且皮脆多肉汁。仙草2號 hkd 46食台灣野緊係要試埋芋圓啦, 仙草2號係凍仙草配上三色芋圓、包餡芋圓、小丸子及紅豆, 超豐富。 仙草順滑爽口, 芋圓亦煙韌, 包餡芋圓入面包咗芋泥好特別, 紅豆口感軟綿, 夾埋一齊食好滿意!
肉鬆芋泥吐司 hkd40
凍白桃烏龍茶加珍珠

台式滷水雞扒乾拌麵 hkd76

台灣士林香腸 hkd45

仙草2號 hkd 46
2021-03-16 27 浏览
在荃灣地鐵站南豐出口,向回轉天橋落去串過民生廣場會見到運通洋樓,原址是一間粥店,現在已是轉為一間好像文青感覺的台灣料理,門口比從前光猛,較吸引!喜歡芋泥和紫番薯必定要試一份芋見薯蓉吐司,厚厚的芋泥配濃濃的紫薯蓉被熱辣辣的吐司夾住,非常滿足,味道不太甜,不覺漏。再加一杯凍飲,外觀吸引,連拍照時店員都讚影得好靚的飲品佢,分咗三層材料鋪設,三種口感你會先飲到抹茶然後到芋泥,第三層係芋圓,一層層的味覺享受。正
2021-03-15 21 浏览
😆😆真係唯獨你不可取替,忍唔住再黎食,某程度上地理位置選址真係巧重要。 今次din食魯肉飯(半肥瘦賣非弗)細細碗食食下唔覺意ko,遙想台灣當年,相同價格但食用地方唔同總有淡淡的哀傷(money money money make me crazy)。乾拌麵雖寫辣但我ne款渣渣都食到,所以怕辣朋友不要怕,叫它都食到,大大碗,麵條巧有咬勁架。 我杯仙草奶茶係因為知食唔落甜品就求其次叫它當甜品飲,少甜對我岩岩好,仙草塊又比得幾多係有得吸,仲要唔係台灣個款有少少藥材味tem。諗唔到叫其他咩鹽酥拼盤岩曬啦~ 但巧大盤丫,所以岩三五知己吹水個陣食,當中最喜甜不辣同鹽酥雞。肉鬆芋泥吐司要encord 但太飽要做第二日早餐lu
2021-03-14 36 浏览
忙碌了一天,當然要食一餐自己喜歁的晚餐獎勵下啦~這間【你妳】位於荃灣,是主打手作芋泥的台式小店!見到有外賣套餐,買番屋企嘆嘆先!店內既設計係以粉色為主色,好小清新FEEL💛🔸台式滷水雞扒魯肉飯$65這個盒令我想起在台灣時食便當的感覺,飯盒分了3格。最大格的是放魯肉飯和滷水雞扒,雞扒既滷水味好入味,而且雞扒係一塊塊好方便進食,魯肉的份量也多。有2款小食就係花枝丸和半隻溏心蛋伴青瓜沙律,花枝丸好彈牙。 🔸台灣士林香腸乾拌麵 $65呢盒就叫左乾拌麵,乾拌麵同樣都有魯肉的,食之前撈一撈先,外賣返到屋企食都唔會凍到撈唔到👍🏽小食就係台南鮮蝦卷、酥炸甜不辣同半隻溏心蛋伴青瓜沙律 。🔸芋泥紫薯吐司 $45除咗甜品吸引到我叫外賣食之外,吐司係近年我鐘意食既野~芋泥同紫薯都係好厚,味道濃郁,麵包濺到好香口😆🔸仙草3號 $46仙草系列有4款簡我就簡左3號係有三色芋圓、包含芋圓、布丁、水晶,三色芋圓好煙韌,包含芋圓係我最期待🤤一咬入面會有餡的,I like it~~原本以為水晶係正方形,原來係細細粒又好有口感👍🏽🔸桂圓紅棗 $46叫咗一個凍甜品,所以呢個就叫熱啦😆養生ma😂 桂圓味好香,食落去桂圓同紅棗都好

店內既設計係以粉色為主色,好小清新FEEL💛

🔸台式滷水雞扒魯肉飯$65

🔸台灣士林香腸乾拌麵 $65
小食就係台南鮮蝦卷、酥炸甜不辣同半隻溏心蛋伴青瓜沙律 。

🔸芋泥紫薯吐司 $45

🔸仙草3號 $46
仙草系列有4款簡
原本以為水晶係正方形,原來係細細粒又好有口感👍🏽

🔸桂圓紅棗 $46
叫咗一個凍甜品,所以呢個就叫熱啦😆養生ma😂 桂圓味好香,食落去桂圓同紅棗都好甜,入面除左有桂圓紅棗還有三色芋圓、包含芋圓、小丸子同紅豆!好清甜