2021-04-07 39 浏览
知道何蘭正要結業真係覺得非常可惜,但所謂舊嘅唔去,新嘅唔黎,知道何蘭正由山上搬到山下的LKF29,地點就更加方便,當然要即時上來支持一下!保持著舊有作風,掛著鬼佬涼茶的霓虹燈,還有龍鳳的佈置,甚有氣派。以主打原有Fusion菜式外,再重新設計了一系列菜式,真係點可以錯過呀!何蘭正真係好正!越式椰子咖啡沙冰利用了椰汁加上咖啡打成沙冰,入口充滿著椰子香味,同時又感受到醇厚的咖啡味道,味道獨特,風味無窮。香煎澳洲和牛臉,沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉以獨特的制作方法櫻花蝦煎腸粉再加修沙爹汁及金菇增加口感,最後添上香煎澳洲和牛臉,非常Fusion。和牛臉味道軟腍,牛味濃郁,而煎腸粉吸滿了沙爹濃汁,一食上癮,食到停唔到口。香煎熟成奧米加-3羊柳配炸焦糖本地薯仔,腐乳牛油汁 聽到個名都知勁,以熟成奧米加-3羊柳香煎一番,再加入腐乳牛油汁 ,這配搭非常特別,羊柳煎得粉嫩軟腍,沒有一絲筋位,而其腐乳牛油醬汁又配合得恰到好處,香鹹中又不失羊味,真是不可不試的Fusion菜。巨大泡芙|菊花芝士忌廉|蜜糖蝶豆花(絨毛)Fusion嘅野真係估佢唔到,以巨大泡芙加上芝士忌廉再添上蜜糖蝶豆花,再以蒸籠式奉上,賣相相當吸

何蘭正真係好正!

越式椰子咖啡沙冰

香煎澳洲和牛臉,沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉

香煎熟成奧米加-3羊柳配炸焦糖本地薯仔,腐乳牛油汁

巨大泡芙|菊花芝士忌廉|蜜糖蝶豆花(絨毛)
Fusion嘅野真係估佢唔到,以巨大泡芙加上芝士忌廉再添上蜜糖蝶豆花,再以蒸籠式奉上,賣相相當吸睛。
泡芙外層鬆脆,內裡則是飽滿的芝士忌廉,食起來口感香滑細緻,甜而不膩,非常美味。
2021-03-30 776 浏览
之前好出名的小酒館何蘭正重開啦!依然係中環~地方大左又好坐左,好適合一大班人來一起聚聚!法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士($108)咪睇佢好似甜品的外表,食落咸咸甜甜,好盞鬼!香煎北海道帶子鮮流心牛奶芝士配九龍醬園江戶前醬油漬牛油果($168),異國風情酸辣汁惹味非常,加上香口的帶子同流心芝士,好特別!最喜歡的是辛辣車仔風味乾煏榖飼澳洲頂級有骨牛小排配烤日本大根 ($258),白蘿蔔超甜!配上牛小排就好似高級牛腩麵咁😂

2021-03-22
  • 辛辣車仔風味乾煏榖飼澳洲頂級有骨牛小排配烤日本大根
如果唔係朋友帶路,都唔知佢依家原來搬咗去雲咸街樓上鋪💁🏻‍♀️同時Menu亦多咗好多新菜式,我哋叫咗5樣嘢都好推薦呀🤩順帶一提佢哋service勁好,但原來係冇收加一嫁🤯-🍮法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $108依個配搭好特別呀😍夾埋一齊食個味道好新穎好好食,有啲難以形容,歡迎大家親自去試吓🤣-🍗沙薑風味脆香雞翼$88諗住叫個雞翼做小食,點知一上枱我同朋友都O咗嘴冇諗過會係咁大盤🙈雞翼係整咗做單邊更方便去進食,炸粉並唔厚而係雞翼本身就大隻👍🏻同埋勁有沙薑味好惹味呀🤤-🐖24小時慢煮伊比利亞叉燒配煎日本太陽蛋香蔥豬油撈飯 $178依個係舊店嘅招牌菜黎嫁,所以今次都再叫咗👍🏻覺得比舊店更好食,個豬油撈飯好正呀粒粒米都好飽滿,我食到好飽又冇晒餸都𢳂咗3次飯,最後比我個frd阻止叫我飽就唔好再食喇😂-🍹超級沙冰 $68店員推薦嗰幾款特飲都冇叫因為聽落會好甜咁🙈最後揀咗依杯係用幾款superfood加yogurt去打嘅smoothie, 清新又好飲呀好解膩,同埋好鐘意啲羽衣甘藍冇整到好碎,可以邊飲邊食😬-🧀焗金文畢芝士$148似係鹹點多個甜點嘅甜品但都比我哋食晒😜依一道又係好特別嫁🤩嚿焗芝
🍮法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $108

🍗沙薑風味脆香雞翼$88

🍹超級沙冰 $68

🧀焗金文畢芝士$148
似係鹹點多個甜點嘅甜品但都比我哋食晒😜依一道又係好特別嫁🤩嚿焗芝士裡面係軟身,可以用旁邊嘅炸甜番薯、白玉丸子、紅莓、合桃去沾黎食💁🏻‍♀️不過我就覺得咁樣個味唔太夾,但每樣本身咁單食都好好食👍🏻👍🏻反而最夾係將薑汁雪糕配芝士食😮驚喜位係食到最後記得要食埋個焗芝士外邊呀,脆脆地會好似酥皮咁嫁,同時又好有芝士咁鹹香,好正呀諗起都想再食😭
食店: 何蘭正(HoLanJeng) @ 新舖之前係山上卑利街(65peel)食過幾次,無論係食物、環境同人都好正好有特色,前排想再食時已光榮結業😭最近知道佢哋重開😍搬咗落山下面蘭桂坊附近(終於唔洗再行嗰條長命斜路🤣),於是專登去左一趟!一上到去就見到個打卡位,鍾意影相嘅朋友亦不妨去打下卡!張梁點餐👦🏻🧒🏻 1)$68 法式幼滑薯蓉評分(10分滿分):9️⃣食評💬:menu到提及左松葉蟹肉同雞油花鵰,上枱細細碗,食落啖啖蟹肉,薯蓉綿綿滑滑,蟹肉略帶有少少海水咸味再襯埋超濃嘅花雕酒味,味道非常驚喜,一啲都唔膩!2)$158《何蘭正式班尼迪克蛋》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:呢碟《 Ho Lan Jeng Style Egg Benedict 》認真一流👍🏼 每塊開邊長棍麵包都有一隻溏心蛋,拮穿佢流啲蛋漿落塊包到好治癒🤤隻蛋食得出有花雕酒味,甜甜地,伊比利亞叉燒食得出係高質,燒至微燶有炭香,蜜汁均衡亮澤,肉質香濃🤤叉燒下面鋪咗菠蘿,香甜多汁,原來菠蘿同叉燒可以咁夾😍口感一流!3)$108《三文魚牛油果拖鞋包》評分(10分滿分):8⃣食評💬:除咗三文魚外,拖鞋包系列仲可以揀香脆軟殼蟹或者意大利煙燻
食店: 何蘭正(HoLanJeng) @ 新舖

張梁點餐👦🏻🧒🏻
1)$68 法式幼滑薯蓉

2)$158《何蘭正式班尼迪克蛋》

3)$108《三文魚牛油果拖鞋包》
評分(10分滿分):8⃣
食評💬:除咗三文魚外,拖鞋包系列仲可以揀香脆軟殼蟹或者意大利煙燻肉,醃左嘅三文魚食落好嫩,啲牛油果醬仲多到漏哂出黎,正!

4)$98《巨大泡芙》
評分(10分滿分):9️⃣
食評💬:食完正餐梗係要食返嗰甜品😋款款望落都好吸引揀唔落手,最後揀咗呢個賣相同味道都滿分嘅巨型puff! 用點心蒸籠裝住好有心思😍puff上面蝶豆花蜜糖絨毛更吸睛,而個醬就係菊花芝士忌廉,濃濃嘅芝士味再帶出淡淡嘅菊花香,好清新,平時少見少食到帶有菊花味嘅甜品,感覺幾得意~

5)$58《雲呢拿棕樹糖冰咖啡》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:用咖啡同雪糕做冰粒,再加上熱牛奶,愈飲愈濃!唔會好似平時飲到最後啲冰溶晒然後好稀嘅感覺~平時無飲開咖啡嘅我地都覺得唔錯,容易入口!

何蘭正 (中環)📍
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
👉🏼港鐵中環站D1出口步行約3分鐘👈🏼
1K
2021-03-27 210 浏览
早前何蘭正光榮結業讓人大呼可惜!事隔數月,店主另覓新舖重開,當然要來支持!環境闊落,陳設裝潢同樣突顯懷舊港味風格,當然少不了Signiture打卡位 - 鬼佬涼茶霓虹燈牌。主打摩登fusion菜,因酒牌關係,暫時未有酒類產品,但有提供多款特色飲品。24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜 ($178)香氣滿溢,叉燒有光澤,肉味香濃,鬆軟多汁;豬油撈飯香口惹味,完全沒有油膩感,吃得滋味,令人回味無窮。香煎澳洲牛臉肉|沙爹醬|金菇菜|薯條|漢堡包 ($138)漢堡包外脆內軟;牛臉肉肉質軟腍,膠質豐富,肉味濃郁,沙爹醬微微的辛辣、留齒的香味,惹味開胃!巨大泡芙|菊花芝士忌廉|蜜糖蝶豆花(絨毛) ($98)名符其實size真的巨大!賣相吸睛,泡芙外脆內軟,內藏滿滿的香濃忌廉芝士,入口香軟幼滑,鹹香味配合得天衣無縫,非常美味。越式椰子咖啡沙冰 ($68)將椰奶打成沙冰再配上咖啡,入口散發著淡淡的椰子香氣,與微酸的咖啡相當匹配,味道清爽,風味獨特。

香煎澳洲牛臉肉|沙爹醬|金菇菜|薯條|漢堡包 ($138)

巨大泡芙|菊花芝士忌廉|蜜糖蝶豆花(絨毛) ($98)

越式椰子咖啡沙冰 ($68)
好消息🎉「何蘭正」之前係中環開設嘅第一間店,結業之後,最近又係中環嘅第二邊開左新店🥳新店係樓上舖,更加寬敞同有特色,特別係勁大嘅落地玻璃同好有港味嘅龍鳳畫同霓虹燈🤩-法式焦糖女兒紅鵝肝燉蛋配牛油多士 $108加中式女兒紅去整呢個西式鵝肝真係好fusion好有創意🤣鵝肝燉蛋夾雜住好濃郁嘅酒香,配牛油麵包食更加係幼滑可口😍-香煎北海道帶子·鮮流心牛奶芝士 $168香煎過嘅半熟帶子唔使講都知幾嫩滑😎中間個舊白色好似蛋咁嘅野原來係流心牛奶芝士,用刀介開中間嘅質感軟淋淋好得意😍食落香滑軟熟,仲好重奶味🥛-香煎熟成奧米加-3羊柳配炸焦糖本地薯仔·腐乳牛油汁 $238雖然羊肉嘅油脂唔多,但神奇地個羊柳口感十分之軟嫩🤩,揀料好靚!熟度掌握得非常好呢而且原來本地薯仔咁好味😋本身都超級香甜😍-巨大泡芙配菊花芝士忌廉 $98作為飯後甜品🍮呢個巨大泡芙伴以碟豆花蜜糖絨毛同乳酪脆粒,賣相一流之餘口感好豐富,擺落口中間嘅芝士忌廉爆晒出來,好透心涼🥰

法式焦糖女兒紅鵝肝燉蛋配牛油多士 $108
加中式女兒紅去整呢個西式鵝肝真係好fusion好有創意🤣
鵝肝燉蛋夾雜住好濃郁嘅酒香,配牛油麵包食更加係幼滑可口😍

香煎北海道帶子·鮮流心牛奶芝士 $168
香煎過嘅半熟帶子唔使講都知幾嫩滑😎

而且原來本地薯仔咁好味😋本身都超級香甜😍

巨大泡芙配菊花芝士忌廉 $98
2021-03-26 154 浏览
呢間餐廳早前宣布結業,搬遷新舖後裝修成懷舊港式唐樓,手繪龍鳳玻璃牆🐉另外增設午市套餐同咖啡等飲品,夜晚營造番酒吧風格,仲有本地釀製嘅手工啤酒🍻💗法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士($108)鵝肝慕絲幼滑綿密,醇厚甘香,入口即化🦆之後帶陣陣女兒紅味,酒香有助減低油膩感🥃表面嘅焦糖脆增添甜味,以莓果點綴,再搽上香脆嘅多士同餅乾一齊食🥖💗24小時慢煮伊比利亞叉燒·配煎日本太陽蛋·紅洋蔥漬·香噴噴香蔥豬油撈飯($178)選用厚切半肥瘦叉燒,肉質軟嫩彈牙,肉味香濃外帶蜜汁甜味🐖豬油撈飯食落香滑偏濕潤,微酸嘅洋蔥漬同巨型芽菜中和整體油膩感🧅將半熟太陽蛋嘅蛋黃撈埋入飯更滋味🍳💗香煎澳洲和牛臉頰配沙爹金菇·櫻花蝦煎腸粉($182)牛臉頰肉先經燉煮後再煎香,肉質軟腍,加上豐富膠質,只係邊位偏硬同乾🐃 腸粉煎至外層焦脆,內𥚃軟滑,米香味特出。沙嗲汁濃郁惹味,加埋爽口嘅金菇菜🥘
💗法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士($108)
法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士

💗香煎澳洲和牛臉頰配沙爹金菇·櫻花蝦煎腸粉($182)
香煎澳洲和牛臉頰配沙爹金菇·櫻花蝦煎腸粉
2021-03-24
法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
香煎澳洲和牛臉頰配沙爹金菇·櫻花蝦煎腸粉
⚠️大件事‼️何蘭正係中環開返啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و之前因為租約問題被逼遷嘅何蘭正 終於光榮回歸💛前身已經去過幾次 有好多香港特色啤酒🥳依家仲要比以前更靚更大 食物更多元化⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾有埋咖啡 一定會約埋班friend大力支持‼️💛❣️法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $108睇個名就知係fusion🤣 唔係甜品係鹹嘅前菜👅一食入口係鵝肝味🦢之後就係紹興酒味🥃多士同餅都好脆身 夾住黎食正😙面頭有啲焦糖同莓果 間中refresh下( ˙༥˙ )整體配搭好食 有趣 美觀 又飽肚👍🏻❣️香煎北海道帶子·鮮流心牛奶芝士·九龍醬園江戶前醬油漬牛油果· 異國風情酸辣汁 $168個名真係好長🤡 形容得好豐富 食落都係🥳Burrata 好有水準‼️ 完全食到嗰種creamy& milky👍🏻醬油同牛油果呢個奇妙嘅配搭🥑食落真係有啲似三文魚🤔 酸辣汁令到burrata冇咁膩 食晒成個都唔覺滯👅帶子唔會過熟 有牛油香 仲有萵筍絲 好有心機🥰❣️香煎熟成奧米加-3羊柳配炸焦糖本地薯仔•腐乳牛油汁 $230💛超級超級有驚喜必食‼️ 係我食過最好食嘅羊呀🐑🥺自問都食
⚠️大件事‼️何蘭正係中環開返啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
之前因為租約問題被逼遷嘅何蘭正 終於光榮回歸💛
前身已經去過幾次 有好多香港特色啤酒🥳
有埋咖啡 一定會約埋班friend大力支持‼️💛

❣️法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $108
睇個名就知係fusion🤣 唔係甜品係鹹嘅前菜👅
一食入口係鵝肝味🦢之後就係紹興酒味🥃
多士同餅都好脆身 夾住黎食正😙
面頭有啲焦糖同莓果 間中refresh下( ˙༥˙ )
整體配搭好食 有趣 美觀 又飽肚👍🏻

個腐乳牛油汁出奇地夾 鹹味恰到好處👍🏻
其他伴碟都好食 但俾隻羊搶咗風頭♡︎(°´ ˘ `°)/

香煎熟成奧米加-3羊柳配炸焦糖本地薯仔•腐乳牛油汁

❣️椰青龍井冷泡茶 $58
暫時未有酒牌 咁就以茶代酒先( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ )
Fresh and balanced coconut water x tea👅

❣️越式椰子咖啡沙冰 $58
新鋪另一個特別之處係佢日光好靚 晏晝都好多人嚟飲咖啡☕️ 令呢度又多咗種feel😙
幫大家試咗啦佢嘅咖啡都好飲( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) 放心去吧💛

新鋪除咗保持原有嘅霓虹燈外 裝修都落足心機( •̀∀︎•́ )✧︎ 仔細睇發現佢哋有好多吊燈同埋枱櫈都好靚好vintage 係佢哋特登搜羅返嚟🤤
所以話今次佢哋真係強勢回歸‼️ 唔book定位都冇得食啊*ˊᵕˋ)੭

香煎熟成奧米加-3羊柳配炸焦糖本地薯仔•腐乳牛油汁
  • 法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
  • 越式椰子咖啡沙冰
2021-03-25 67 浏览
何蘭正搬咗新鋪重開啦! 真係好正呀😍餐廳氣氛好輕鬆舒服,最啱同朋友喺度傾下偈。食物係中西fusion菜,有特色,驚喜處處。咸梅西瓜沙冰 $58 🍉西瓜沙冰新鮮打造,食到西瓜粒粒,酸梅粉令突顯咗西瓜嘅清甜。龍躉石斑魚柳芫茜醃奇異果皮蛋他他醬漢堡 $168係非一般嘅漢堡 ,超矜貴嘅魚柳包😁龍躉半煎炸,肉質爽彈,配酸酸地嘅奇異果,好神奇,代替咗平時嘅酸瓜。皮蛋他他醬同樣酸酸地好開胃,配薯條,可以點茄汁或者蒜味蛋黃醬,鍾意蒜味蛋黃醬夠香。24小時慢烤伊比利亞叉燒豬油撈飯配煎蛋韓國紫菜 $178叉燒超霖,少少肥膏同瘦肉相間,極juicy。巨大泡芙 菊花忌廉芝士 蜜糖蝶豆花 菊花味嘅泡芙都係第一次食,菊花cream cheese 好清香,上面有紫色嘅蜜糖蝶豆花,口感爽爽地好得意😁😁
何蘭正搬咗新鋪重開啦! 真係好正呀😍

咸梅西瓜沙冰 $58

龍躉石斑魚柳芫茜醃奇異果皮蛋他他醬漢堡 $168

24小時慢烤伊比利亞叉燒豬油撈飯配煎蛋韓國紫菜 $178

叉燒超霖,少少肥膏同瘦肉相間,極juicy。

巨大泡芙 菊花忌廉芝士 蜜糖蝶豆花

2021-03-25
  • 巨大泡芙
»»» 中環 ♡︎ 何蘭正 ♥︎ 打卡一流又好食!放在點心蒸籠的巨型泡芙♡︎⠀⠀⠀⠀何蘭正終於開翻啦!⠀⠀還提供了午餐和day time menu!!!! ⠀⠀PS 最後有daytime menu可參考喔😋⠀⠀«𝑺𝒖𝒎𝒎𝒂𝒓𝒚»⠀⠀食物質素高 有驚喜⠀⠀甜品都好食!⠀⠀店員一如概往好nice又friendly~⠀⠀希望可以快啲有cocktail啦!⠀⠀環境就犀利啦!⠀落地玻璃上面是人手繪畫的龍!⠀⠀好有霸氣呀😂 ⠀⠀⠀⠀❀ 法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花雕 $68⠀⠀強烈推薦!❤️⠀份量雖然偏細但好足料!⠀⠀啖啖都是蟹肉啊~⠀⠀花雕味道好出 雞油就不太明顯!⠀⠀但整體都好高質啊!⠀⠀⠀⠀❀ 何蘭正班尼迪克蛋|伊比利亞叉燒|菠蘿|溏心蛋|開邊長棍麵包 $158⠀⠀必點❗之前已經超喜歡他們的叉燒飯⠀半肥瘦叉燒油亮亮的⠀⠀溏心蛋酒味蛋味都好香濃⠀⠀加上菠蘿酸酸甜甜 醬汁都偏酸⠀⠀所以吃完都不會覺得膩啊!⠀⠀⠀⠀❀ 香煎澳洲牛臉肉|沙嗲醬|金菇菜|薯條|漢堡包 $138⠀⠀這個頗高期望的,反而沒有太大驚喜⠀⠀牛臉肉膠質不算很多 部分位置偏硬⠀⠀個人覺得可以多加點沙嗲醬 更濃郁會更好⠀⠀薯條有番茄醬和蛋
何蘭正終於開翻啦!⠀⠀

溏心蛋酒味蛋味都好香濃⠀⠀
加上菠蘿酸酸甜甜 醬汁都偏酸⠀⠀
所以吃完都不會覺得膩啊!⠀⠀
⠀⠀

這個頗高期望的,反而沒有太大驚喜⠀⠀
牛臉肉膠質不算很多 部分位置偏硬⠀⠀

所以整顆吃下來還是會有點膩的~⠀⠀
但還是推薦!❤️⠀⠀

❀ 越式椰子咖啡沙冰 $68⠀⠀
那天好熱很想喝冰的~⠀⠀
椰子味道突出,味道不錯⠀⠀
略嫌有一點點偏甜!⠀⠀
.⠀

ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀⠀
何蘭正班尼迪克蛋,蟹肉薯蓉,巨大泡芙⠀⠀
Rᴇᴠɪsɪᴛ¿ yesyesyesss⠀⠀
Comment了嗎 ´͈ ᵕ `͈ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Like了嗎 ⚆_⚆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Save了嗎 (〃∀〃)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

2021-03-24 50 浏览
/ /#打卡熱點 #打卡必到成日都聽呢間餐廳,難得而家開咗新鋪趁今日放假,特登嚟試😝環境好大、好有feel,個窗仲要自己畫‼️香脆軟殼蟹拖鞋麵包異國風情酸辣牛油果蓉 太陽蛋拖鞋麵包烤得啱啱好,外脆內軟軟殼蟹都炸得啱啱好,仲好juicy🤩最鍾意係佢個牛油果蓉,食落辣辣地坊間好少食到呢個味,真係必試!24小時慢炸伊比利亞叉燒飯呢個飯係用咗豬油撈飯,食落特別香口叉燒食落都好嫩口,果然係慢煮😍中間仲鎖住咗肉汁!配埋韓國紫菜好好味菊花芝士忌廉巨大泡芙面頭仲有蜜糖碟豆花,食落超creamy😍甜品來講都算好大個估唔到菊花芝士忌廉嘅味道又幾清新🌿🍨越式椰子咖啡沙冰椰子味好出,估唔到同咖啡好夾☕️Black Sesame Latte好濃黑芝麻,好滑
/ /
#打卡熱點 #打卡必到
成日都聽呢間餐廳,難得而家開咗新鋪
趁今日放假,特登嚟試😝
環境好大、好有feel,個窗仲要自己畫‼️

香脆軟殼蟹拖鞋麵包

異國風情酸辣牛油果蓉 太陽蛋
拖鞋麵包烤得啱啱好,外脆內軟
軟殼蟹都炸得啱啱好,仲好juicy🤩
最鍾意係佢個牛油果蓉,食落辣辣地
坊間好少食到呢個味,真係必試!

24小時慢炸伊比利亞叉燒飯

呢個飯係用咗豬油撈飯,食落特別香口
叉燒食落都好嫩口,果然係慢煮😍
中間仲鎖住咗肉汁!配埋韓國紫菜好好味

菊花芝士忌廉巨大泡芙

面頭仲有蜜糖碟豆花,食落超creamy😍
甜品來講都算好大個
估唔到菊花芝士忌廉嘅味道又幾清新🌿

🍨越式椰子咖啡沙冰

椰子味好出,估唔到同咖啡好夾
☕️Black Sesame Latte

好濃黑芝麻,好滑
2021-03-23 257 浏览
中環既何蘭正,勁有feel既型格酒吧餐廳~都聽左好耐,點都要去一次既!! 不過因為搬左新鋪關係,新鋪未有酒牌,所以未能提供酒類飲品,唯有飲D特色Mocktail啦,是晚去左食晚飯,一直都係聽飲野居多,今次睇睇有咩食先!. .🥪法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士Foie Gras Creme brulee with Shaoqing wine w/ toast就咁睇個名都嚇死人XD 咁多野加埋,就係要試咁多野溝埋既效果🤣 賣相都唔錯~試一試燉蛋先,幾特別,鵝肝既鹹香,再配落帶點酒香既焦糖燉蛋,味道好特別,口感有層次,係好味既! 再配埋多士一齊食,真係好豐富!!..🍖伊比利亞叉燒班尼迪蛋、溏心蛋、何蘭正式荷蘭汁、鮮菠蘿、開邊法包Iberia char siu egg benedict, soft boiled egg, Ho Lan Jeng Hollandaise sauce, Pineapple, Baguette賣相好精緻,一碟有兩條法包,而每條法包載有一個蛋同3件叉燒,幾鍾意食個蛋,好正好軟! 叉燒不錯,不過我自己就覺得無菠蘿會夾D..🧀香煎北海道帶子、鮮流心牛奶芝士、九龍醬園江
🥪法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
🧀香煎北海道帶子、鮮流心牛奶芝士、九龍醬園江戶前醬油漬牛油果,異國風情酸辣汁
Seared Hokkaido scallop with fresh Burrata, Soya curd avocado, Spicy exotic piquillo dressing
好大既靚碟裝上3大粒香煎帶子,中間就係鮮流心牛奶芝士! 一督穿佢,流哂出來,撈勻來食好正,驚喜的是底下那一條條幼絲的牛油果! 哇真心第一次見薄絲既牛油果,吸收D醬汁勁入味! 好有創意.
🥥越式椰子咖啡沙冰
Viet Coconut Coffee Slush
睇名都覺得特別,叫左呢杯試下,味道真係好OK!! 椰子味唔會死甜,配埋特有的越南咖啡調製成沙冰,好解渴啊!! .
呢度坐得幾闊落,而且都幾多影相位,有好多霓虹燈裝飾,大家又可以去影相打卡了
2021-03-16
  • 法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
  • 香煎北海道帶子、鮮流心牛奶芝士、九龍醬園江戶前醬油漬牛油果,異國風情酸辣汁
何蘭正終於在新地址回歸😎今次環境更舒適、裝修同樣有特色👍🏻適合一眾型男索女來打卡!而食物都有很大的進步🤤👉🏻食物: 4.4/5▪️黃金脆炸雞必點之選💯🤩店員高度推薦,絕對會食過翻尋味😝嚐過後果然水準甚高!粉薄皮脆,肉質嫩滑有肉汁!▪️香煎澳洲牛臉肉沙嗲金菇漢堡包牛臉肉超高質👍🏻肉質厚面嫩,加上豐富的膠原,令整個口感又軟又糯🤤牛魔王表示十分滿意🐮沙嗲汁香濃惹味,如果份量多些會更加分!▪️24小時慢慢烤伊比利亞叉燒豬油撈飯豬油撈飯一如既往般香滑,但不會覺得油膩。👍🏻叉燒肉質軟嫩但略甜。▪️菊花芝士忌廉泡芙非常新奇有驚喜的配搭🥰👍🏻淡淡清香的菊花味,與芝士竟然不謀而合!不過個人一向不太喜歡泡芙,希望之後可推岀菊花芝士蛋糕😝

👉🏻食物: 4.4/5

▪️黃金脆炸雞

▪️香煎澳洲牛臉肉沙嗲金菇漢堡包

▪️24小時慢慢烤伊比利亞叉燒豬油撈飯

▪️菊花芝士忌廉泡芙
2021-03-22 70 浏览
揮別舊的才會有新的到來正如何蘭正的經典菜式加入新元素 味道更昇華了❤️中西合璧的burrata cheese 搭上酸鹹的荀絲、輕煎的帶子刺身 作為今天的starter 很刺激味蕾 $168經典24小時慢煮伊比利亞叉燒配上香蔥豬油撈飯$178濃郁的飯香一口半肥瘦叉燒果然是招牌菜可以另加$70 配西班牙肥鴨肝侍應強烈推介這個巨大泡芙配菊花cream cheese $98顏值相當高 表面的蝶豆花絨毛口感很可愛點下去吧 旁邊的女生會很喜歡💕再來是椰青龍井冷泡茶$58味道是淡淡的椰子味,茶的味道會比椰味重 剛好平衡餐點的濃味裝潢很港式 讚喔👍🏻以下menu
揮別舊的才會有新的到來

可以另加$70 配西班牙肥鴨肝

顏值相當高 表面的蝶豆花絨毛口感很可愛
點下去吧 旁邊的女生會很喜歡💕
再來是椰青龍井冷泡茶$58

味道是淡淡的椰子味,茶的味道會比椰味重 剛好平衡餐點的濃味
裝潢很港式 讚喔👍🏻

以下menu
2021-03-22 71 浏览
🍽香煎北海道帶子,鮮流心牛奶芝士,九龍醬園江戶前油漬牛油果,異國風情酸辣汁:係今次新開張推出嘅菜式,試佢一試😆帶子鮮嫰,配個酸酸地嘅汁食幾開胃;中間一大舊芝士,切開有流心效果,邪惡又飽肚😋~下面有小小牛油果,滿足埋營養需要😎。🍽香煎澳洲和牛臉,沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉:呢個堅係好好食😍😍~好難想像呢個西式主菜可以同個港式汁同腸粉咁夾,而個腸粉煎到外脆內軟,真係好高質!整體而言係滿分推介💯。🍹超級沙冰:用superfood牛油果,羽衣甘藍,奇亞籽整嘅沙冰,好飲得嚟又有營養,必叫!。🍹椰青冷泡龍井:冷泡龍井茶之後,再加入新鮮椰青,個感覺相當清新。♦️之前聽到佢哋結業消息真係唔開心,原來只係搵新鋪搬啫!新場比之前更大,更方便,唔洗再行上山行到身水身汗就食到😁😁介紹返,中環區滿分fusion餐廳,港式懷舊風,店員都係著九十年代冰室侍應白襯衫~而家新鋪開張未賣得酒住,大家如果想飲酒可以BYO🤔👍🏻