2010-10-15 4 浏览
成日行過哩度都見倒好多人排哂長龍買雞蛋仔..好今次一於又排咩一份試下佢有幾高手,,……都等左成半個鍾先排到..冇計啦,, 雞蛋仔又真係要即叫即整熱辣辣先好味,所以都係要俾多d多d再多d耐性..十蚊雞一底,,整完吹一吹入紙袋就交貨,好…..第一粒,,e..空心既??再黎再空再黎又空,,不過食多幾粒就有半空同埋滿滿地.其實係俾條長龍影響到祈求好高..事實上都唔失望係幾有水準既!!
2010-10-11
2010-10-03 7 浏览
一向愛吃雞蛋仔, 試過剛食完飯就KO兩底雞蛋仔。十一長假期開始的星期五晚, 於家中食完飯落街散步之時,看見這間於角落的雞蛋仔店。第一時間被它的名字吸引主意力, 心想叫得"低調高手手"水準應該不錯吧, 否則也太厚面皮了。叫了一底雞蛋仔, 即叫即整所以等了5分鐘左右。未整好已經傳來陣陣雞蛋香, 一試之下果然是水準之作, 甚至比我至愛的"北X雞蛋仔"更好, 因為它外面脆得來裡面亦很林, 而且蛋香十足, 令我5分鐘內就把KO了。下次想食雞蛋仔, 我會再找這角落裡的高手!

下次想食雞蛋仔, 我會再找這角落裡的高手!
2010-10-01
5 分钟 (外卖自取)
  • 雞蛋仔
約莫一年前,一個自稱為低調高手的悄悄的在筲箕灣出現,賣的不是花巧東西,只是雞蛋仔和格仔餅,但因著自創七言絕句給作家李碧華看中,從此他不再低調了。回到正題,這家店所在的位置其實完全不低調,附近是一條大馬路,數十步之遙就已經是地鐵站,再走遠一點就是有名的東大街,只是碰巧它的位置是人類的心理盲點罷了。店的招牌位置寫著正宗雞蛋仔,究竟正宗的雞蛋仔是怎樣的?是飽滿的像蛋糕還是有空心部份的?這問題真是一個比有雞先還是有雞蛋先更具爭議性。一邊等一邊想終於到我了,還好當日遇不上長人龍,我一定會想到燒cpu。在雞蛋仔離爐後立即放到風機前吹風,這步驟有人說是吹乾雞蛋仔表面的濕氣,我就認為只是吹凍而已不會那麼複雜,才吹了不夠十秒就吹乾,那我不用抽濕機弄乾衣服了。拿到手一看,色澤的確不錯。然後就撕一粒出來吃,空心。第二粒,還是空心,這麼一底雞蛋仔就被我扣了五十分。到第三粒終於不是,不過實心的部份仍然很少,又或者準確點說,因為老闆翻弄的次數太少,所以根本不夠鬆軟,只是有雞蛋仔軀殼沒有靈魂。沒錯這雞蛋仔很夠脆,但蛋香味並不足,而且真正外脆內軟的粒數不多,最多就只有中間十粒八粒,其實看老闆倒蛋漿集中在中間,又沒在合

拿到手一看,色澤的確不錯。然後就撕一粒出來吃,空心。第二粒,還是空心,這麼一底雞蛋仔就被我扣了五十分。到第三粒終於不是,不過實心的部份仍然很少,又或者準確點說,因為老闆翻弄的次數太少,所以根本不夠鬆軟,只是有雞蛋仔軀殼沒有靈魂。沒錯這雞蛋仔很夠脆,但蛋香味並不足,而且真正外脆內軟的粒數不多,最多就只有中間十粒八粒,其實看老闆倒蛋漿集中在中間,又沒在合蓋前將蛋漿弄至均勻,有這結果早已料到。

老闆在做雞蛋仔是會按計時器,可以說是做質量監控,不過我又想知如果沒有計時器他又能否保持水準?坊間比較出名的雞蛋仔,有多少間會用上計時器?正如一個一流大廚煮菜,從來不用算計油鹽糖和下鑊時間,但其作品水準仍然是很高。

這裡的老闆最多只是能手,要做真正的高手,首先請拆掉那令自己沒信心的計時器。
這詩水平不差
打著正宗的旗號
小小的店鋪
色澤的確不錯
咬下去一口空
8 分钟 (外卖自取)
這詩水平不差
打著正宗的旗號
色澤的確不錯
  • 雞蛋仔
As previously promised, about 2 weeks ago I returned back to 筲箕灣 to re-try the next door competitor's 心儀美食's 雞蛋仔 and to give the boss some feedback - that has improved definitely, but then, so has here.... even the other competitive owner agreed as he tried a few pieces! - When I received my 低調高手雞蛋仔 which is the 2nd time I've tried it after a few months (SCORE = Smile '3' last time), what I noticed is that now it has many small porous holes on the surface. This is usually the sign of too

This is usually the sign of too much raising-flour portion, which are normally used more on the Waffles than Eggettes.
- This formulation made the 雞蛋仔 here quite low in density and light, but luckily its crispy this time rather than limp unlike last time, although funnily, this crispiness didn't last very long as by the time I got to the last remaining pieces it became soft again.

- The Egginess Taste as mentioned below by 史馬田 is still quite low but already better than last time, yet it was not aromatic at all. The taste in the mouth ended up being more of a floury-custardy rather eggy aromatic taste. A same day, direct side-by-side comparison of the 2nd updated version from 心儀美食, showed that I wasn't imagining things in this judgment because the 心儀美食 version had about 50%+ eggy taste and aroma than here! (But then that had problems of its own.... read other review)

**************************
ALL IN ALL -

The one here had an ok-attractive texture despite the porous surface, and overall its still half-a-class better than the one I ate after this at 臨記 in Tin Hau. Both however don't have much eggy taste at all compared to the better ones that we unfortunately only encounter rarely and randomly on the streets. Its not something worth traveling all the way to eat since it ain't that special to make a detour.

Competition is certainly heating up, and not only on this street but throughout Hong Kong for the best Eggette version!

A High '3' to Very low '4' here.
2010-06-07 19 浏览
改過咁既名,有趣。黎開筲箕灣又試下呢。三點多,下午茶時間,條隊排左五六個人,得一位阿哥整,都要等上十五分鐘先有得食。要的係雞蛋仔,烘完吹一吹就入袋。食落比臨記果邊更脆,一底入面都有一半係滿滿既蛋餡,很不錯丫。不過食下食下蛋味就一般,蛋香味不夠。$10蚊底,係有水準的雞蛋仔。好似多返d格仔餅雞蛋仔專賣店,唔知會唔會攪到好似d台茶鋪禁樣呢?

2K
2010-06-07 15 浏览
5-6-2010一直想試試呢檔雞蛋仔, 奈何 10 年唔去一次筲箕灣, 是日終於喺無聊至極的情況下過嚟了. 7:xx pm 來到, 都有一條 4-5 人的人龍, 好在我哋 share 食的一底雞蛋仔 ($10 一底 / $18 兩底) 最後只等了 10-15 分鐘就有食. 睇住阿姐即叫即整, 拎上手熱辣辣香噴噴, 都幾難唔吸引? 咬落蛋香十足, 外層極脆身, 中間就軟熟帶點濕潤, 又帶點 Q 的質地, 好食喎 不過又唔係每一粒都滿餡, 可惜.$10 一底唔貴, 雖然我覺得呢度一 d 都唔「低調」又未算十分「高手」, 專程嚟試實在不必, 但其實同北角的人氣店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=162317) 差不多好食, 可以一試的.
5-6-2010

不過又唔係每一粒都滿餡, 可惜.

「反轉俾你影吖, 呢邊靚 d 呀!」
蛋香夠, 外夠脆內亦軟熟及少少濕, 不過唔係粒粒都「滿餡」, 呢粒係一例...
2010-06-05
$5 (其他)
「反轉俾你影吖, 呢邊靚 d 呀!」
  • 都幾好食的雞蛋仔
2010-06-02 13 浏览
因為住得近,有時家人會買雞蛋仔返來,不過個人覺得雞蛋仔係比不上格餅的,因為格餅除左表層鬆脆外,入面的醬真係好正,而且唔太甜所以家人買回來我都搶住食而雞蛋仔可能因為常接觸北角果間的關係,味道不錯,但口感不太特別,唔算覺得突出。題外話:呢間野真係日日都有人排隊,我日日放工回家經過都見到最少7,8個人排隊,就算之前有間鋪頭打住較平的雞蛋仔同佢鬥都係輸,可見呢間野真係唔簡單睇來筲箕灣的食街地位越來越高了~ xd
因為住得近,有時家人會買雞蛋仔返來,
不過個人覺得雞蛋仔係比不上格餅的,
因為格餅除左表層鬆脆外,入面的醬真係好正,而且唔太甜
所以家人買回來我都搶住食

題外話:
睇來筲箕灣的食街地位越來越高了~ xd
2009-06-30
其他
2010-04-27 12 浏览
第一次因為閒事而步出SKW的地鐵站~傻乎乎的依照站內的水牌走到B1出口~心裡只想盡快找到低調的雞蛋仔一試~怎料原來連位置都一點不低調~~長長的人龍差不多就排到三間舖之外了~~嘩了一聲之後就著大比快點排隊~~~小區的人際關係打從排隊2min後就感受到~~排我們前一位的呀姨無端端問~~EE:你地唔會走ga可?? 我:下..um…應該都唔會ge…做咩??EE: 我抽住好多野~想返屋企放低再黎~好快ga ja~5min~~幫我排住先可以嗎?我: OK ge…咁即係意味住要等好耐??EE: 應該都要九個字到一個鐘就係咁~真係排足45min~期間老闆會不時將製作好的格仔餅沿住人龍邊叫”格仔餅~銷售中”又會咁好彩每次都清得晒~~這個方法都唔錯~at least 真係得佢一個親力親為~~不過雞蛋仔模就只得3個~~始終都要等~~奇怪是不少人是街坊等~~無限問號~點解街坊都會在星期日這勁多外人的時候齊齊排? 難度平時都已經有排排?習慣了?這低調的雞蛋仔與平時吃到所不同的是氣孔遍佈全底雞蛋仔~好多豆皮啊~haha~~但蛋香始終稍遜一級~原來自已身在福中不知福~~媽咪雞蛋仔已經算係真係好好味http://ww

EE:你地唔會走ga可??
我:下..um…應該都唔會ge…做咩??
我: OK ge…咁即係意味住要等好耐??
EE: 應該都要九個字到一個鐘

這低調的雞蛋仔與平時吃到所不同的是氣孔遍佈全底雞蛋仔~好多豆皮啊~haha~~但蛋香始終稍遜一級~原來自已身在福中不知福~~媽咪雞蛋仔已經算係真係好好味http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2021472 因為氣孔大所以texture較為疏散~也做到半脆心半實心~評份較剛才在幾舖之外的無味雞蛋仔勝已經好好多~ http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2079609 但值得遠道而來特登一試嗎?? 不值得~若媽咪是90分~這裡是68-72左右
2010-04-13 14 浏览
見佢多人 sin 想試下 , 原來只係因為佢慢...每次每人平均要等 15 mins lor.......無特別, 太安樓仲好食 la..d 夾餅....唉....d 奶油成手都係....擦得唔好,口感亦好粉.....可以俾多個紙袋 ma ??
可以俾多個紙袋 ma ??
2010-04-09 8 浏览
第1篇食評1定比呢間野!琴日咁岩去探阿姨.走果陣. 行左去幫襯呢間野.肚餓所以諗住食格仔餅. 好多人系度排隊.5:51PM 開始排.5:58PM 老闆就出黎賣餅「有冇人淨系要格仔餅~ 10蚊一塊18蚊兩塊」 心諗. 服務幾好. 又吾洗等咁耐.點知空歡喜一場.個紙袋D油出哂黎. 成個袋都系吸哂油(系油! 吾系醬!) 食落油+麵粉黎. 仲有d焦左既味.食完真系成口油. 下次吾洗再幫襯. 比10蚊食油. 仲差過未出名果d街邊舖頭.我寧願幫襯天后果d仲好=___=我諗雞蛋仔先好味、咁吸引掛格仔餅...真系見仁見智啦
第1篇食評1定比呢間野!

琴日咁岩去探阿姨.
走果陣. 行左去幫襯呢間野.
肚餓所以諗住食格仔餅.

好多人系度排隊.
5:51PM 開始排.
5:58PM 老闆就出黎賣餅
「有冇人淨系要格仔餅~ 10蚊一塊18蚊兩塊」
心諗. 服務幾好. 又吾洗等咁耐.

點知空歡喜一場.
個紙袋D油出哂黎. 成個袋都系吸哂油(系油! 吾系醬!)

食落油+麵粉黎.

仲有d焦左既味.
食完真系成口油.
下次吾洗再幫襯. 比10蚊食油.
仲差過未出名果d街邊舖頭.
我寧願幫襯天后果d仲好=___=

我諗雞蛋仔先好味、咁吸引掛

格仔餅...真系見仁見智啦
2010-04-08
2010-04-09 14 浏览
見人排我又排 得幾個人都排左成半個中:S 因為人人都要2底以上雞蛋仔好脆好脆!!!點解咁脆? 係薄個種脆 唔會硬 食損個口! 隔左成個中先淋 淋得黎仲係脆身 唔係淋到霉個種 正! 蛋味唔太濃 甜度會比較低 但亦好好 蛋味唔夠紅磡媽咪 但脆得好精彩!!!格仔餅我唔食格仔餅架 但一試, 驚為天人! 好好食呀~ 花生醬呀煉奶個d混埋一齊 好香好濃 係咁流出黎 格仔餅煙韌又好味 好想再食呀 ><排對排得好值 好想好想而家食呀

雞蛋仔
好脆好脆!!!點解咁脆?

蛋味唔太濃 甜度會比較低 但亦好好

蛋味唔夠紅磡媽咪 但脆得好精彩!!!

格仔餅
我唔食格仔餅架 但一試, 驚為天人! 好好食呀~
花生醬呀煉奶個d混埋一齊 好香好濃 係咁流出黎

格仔餅煙韌又好味 好想再食呀 ><

排對排得好值 好想好想而家食呀
2010-04-08
  • 格仔餅
2010-04-07 7 浏览
雖然家住附近,但每次都咁多人,今晚咁好得4個人排,當然要試下。等緊第二餅雞蛋仔的時期,食住第一餅先,好正,外脆內軟,中間有料。第二餅就冇第一餅咁脆,但都好好食。 比太安樓和北角個2間,抵食又好食幾倍;各位要食就快D,如果加左價就要考慮下先!

第二餅就冇第一餅咁脆,但都好好食。

$9 (其他)
2010-04-07 18 浏览
因家住附近的關係每次食完飯後,都會買黎食但每次都咁多人以前的確覺得 等是可以的最緊要值得 ....但昨天食過後....首先他給我的雞蛋仔是焦了的試過的朋友應該會知道他的料是很多的...但這次居然是空心的...這令我想起 我今天為何可以不用等了
因家住附近的關係
每次食完飯後,都會買黎食
但每次都咁多人
以前的確覺得 等是可以的
最緊要值得 ....

但昨天食過後....
首先他給我的雞蛋仔是焦了的
試過的朋友應該會知道
他的料是很多的...
但這次居然是空心的...

這令我想起 我今天為何可以不用等了
2010-04-06
2010-03-16 8 浏览
三月中旬調查完壹碗靚麵誕生後,晚餐前就同廚友及主理人們來到東大街,廚友說這檔人氣雞蛋仔了得,二話不說將自己推去「跟隊尾」,自己就滿心歡喜同魚腸媽雙雙買鵝蛋去...排隊期間主理人會「沿途派餅」,即是將燒好的格仔餅作即場兜售,出爐即賣夠熱辣,是聰明的銷售手法,價錢不貴每底只須$8,就買來一底與David及Stepen分嚐,熱辣鬆脆,薄有蛋香掛上花生醬添味,不似樓下街市般下大量砂糖,吃得滿意。更多的高手雞蛋仔分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/03/blog-post_15.html
三月中旬

更多的高手雞蛋仔分享@
不錯吃的港式格仔餅。
$15 (其他)
不錯吃的港式格仔餅。
2010-03-05 13 浏览
住起筲箕灣,朋友都話大把好野食其實食得多都悶咖嘛=-=幾個月前的一天,行經去乘MTR偶然發現開左間新野老實講我都係BUY佢個名改得咁有型所以先去試下炸叫自己做"高手",,唔好食實拆你招牌!!!當時啱啱開業...冇記錯好似賣緊8?9?蚊底~抵食!!試過一次覺得好好呀~強漿好香蛋味,外脆....味道很好.....只是略覺得蛋仔唔夠"IN UN"我會覺得北角果間好少少.....不過北角果間貴好多雞蛋仔作為小食~~$10底才合乎經濟原則!所以會繼續支持
住起筲箕灣,朋友都話大把好野食
其實食得多都悶咖嘛=-=
幾個月前的一天,行經去乘MTR
偶然發現開左間新野
老實講我都係BUY佢個名改得咁有型所以先去試下炸
叫自己做"高手",,唔好食實拆你招牌!!!
當時啱啱開業...冇記錯好似賣緊8?9?蚊底~抵食!!
我會覺得北角果間好少少.....不過北角果間貴好多

雞蛋仔作為小食~~$10底才合乎經濟原則!所以會繼續支持