2014-03-11 2116 浏览
被門面的大大Display櫃吸引了晚上來到今助吃日本菜 (First Time)被安排到二人卡座 很有私人空間感而且坐位很寬敞太肚餓既關係已經叫到成張枱都係野..有刺身、鰻魚飯、小食等..當中一提鰻魚飯個汁好怪~~ 同我想像中有出入~ 上茶時會跟d木魚絲同埋(忘記了)叫左壽司拼盤, 用料都算新觧,不過就比較細件.. 味道都ok!推介炸雞軟骨粒.. 唔會太油同太粉~ 今助~~門面.. 值得一提係店入面的環境都帶有日本風味,而在門口帶位的員工是穿著日本和服+木"劇"價錢上覺得都係中下水平
被門面的大大Display櫃吸引了
晚上來到今助吃日本菜 (First Time)
被安排到二人卡座 很有私人空間感
而且坐位很寬敞

太肚餓既關係已經叫到成張枱都係野..
刺身、鰻魚飯、小食等..
當中一提鰻魚飯個汁好怪~~
同我想像中有出入~
上茶時會跟d木魚絲同埋(忘記了)
推介炸雞軟骨粒.. 唔會太油同太粉~
今助~~門面..
值得一提係店入面的環境都帶有日本風味,
而在門口帶位的員工是穿著日本和服+木"劇"

價錢上覺得都係中下水平

2014-02-14
2014-02-26 2015 浏览
星期一lunch 時段的今助不需等位,下午1 時walk in 可即入坐。Lunch set 有多款選擇,從menu 看來,每一款的份量都不少。今次點了一個壽司天婦羅烏冬套餐。套餐有5件壽司,一碗天婦羅烏冬,一客紅白蘿蔔前菜。壽司都頗新鮮,特別是帶子刺身壽司,非常美味。天婦羅烏冬略嫌太乾,如果多點汁會更好,天婦羅可能是較早前炸好,不夠熱不夠脆。天婦羅算多,有兩隻蝦跟兩件炸日本年糕,味道尚可。紅白蘿蔔前菜有驚喜,值得一讚。

壽司天婦羅烏冬套餐
壽司
天婦羅烏冬

紅白蘿蔔前菜有驚喜,值得一讚。
2014-02-24
壽司
2014-02-07 1445 浏览
一行7人食午餐,睇個樣同裝修唔錯,但食物品質唔掂, 烏冬太淋,壽司飯好難食,天婦羅太油及無味,係個帶子刺身比較好。是次用餐差不多每人$100,日本菜黎講唔算貴,但係唔好食,唔會再幫襯
2014-01-20 1566 浏览
係沙田新城市行街, 食飯就一定係多餐廳選擇, 要咩國家咩菜式都有。會揀入呢間就係被佢個玻璃櫃吸引到!見到都已經流哂口水!有飯定食, 又有火鍋, 又有魚生飯!價錢都寫哂出黎, 見唔係好貴, 就試下啦!環境佈置得好日式, 枱都算闊, 不過就無咩位放袋。Menu有哂圖, 唔驚係玻璃櫃睇完叫唔番黎食!呢間真係好多定食種類, 有冷烏, 炸物, 魚生飯, 咩都有!咁多款真係好難揀!最後我揀冷烏冬加七彩魚生飯!配菜係白蘿蔔, 淡淡地味, 感覺清新。冷烏冬個汁係自己加蔥, 薑粒, 芝麻,烏冬做得唔錯, 非常彈牙, 而且溫度剛好, 係冬天食都唔覺太凍!魚生飯個飯唔係一般白飯, 係有漬物加冬菇片, 加埋新鮮魚生, 爽口青瓜粒, 口應豐富, 鮮而不膩, 唔錯!朋友叫左蛋撈烏冬加壽司定食, 朋友話魚生好新鮮, 值得推介!一人大約要90幾蚊到, 以呢個唔錯既質素, 叫抵食!如果大家行開沙田, 值得去試一試!
會揀入呢間就係被佢個玻璃櫃吸引到!
見到都已經流哂口水!有飯定食, 又有火鍋, 又有魚生飯!
價錢都寫哂出黎, 見唔係好貴, 就試下啦!
環境佈置得好日式, 枱都算闊, 不過就無咩位放袋。
Menu有哂圖, 唔驚係玻璃櫃睇完叫唔番黎食!
咁多款真係好難揀!
最後我揀冷烏冬加七彩魚生飯!
配菜係白蘿蔔, 淡淡地味, 感覺清新。
冷烏冬個汁係自己加蔥, 薑粒, 芝麻,
一人大約要90幾蚊到, 以呢個唔錯既質素, 叫抵食!
如果大家行開沙田, 值得去試一試!
2013-11-10 1457 浏览
11.5.2013生日飯(15) - 我懷念的沙田新城市廣場, 一個我曾經十分熟悉的地方. 曾有一段時間, 每個星期總有兩至三日到沙田的補習社補習, 後來, 沙田也成為那時候的拍拖勝地. 但自從搬離大埔以後, 沙田對我來說, 已變得有點遠. 而時至今日, 這個商場也被很多新店進駐, 和以前我熟悉的那個有Kalm's, HMV的商場, 已經相距甚遠. 在現時的沙田新城市廣場內, 餐廳食肆都集中在高層位置. 因此, 只一心來吃午餐的我, 就要慢慢找找怎樣用最快的方去, 到達位於七樓的今助. 老實說, 我也不知多少年沒有在這商場吃飯了. 聽好友說, 這間今助很抵食, 時常都有人排隊等位, 幸好這天時間尚早, 只等了五分鐘, 就可入座. 一踏進餐廳內, 就感到十分舒適. 檯與檯之間的空間很足夠, 可保障食客私隱, 食客就可開懷地和朋友們聊天喇. 餐牌很精美, 內裡選擇也很多, 在花多眼亂之下, 我們就叫一客魚生飯定食及一客烏冬定食一齊share.豚肉辣麵豉撈烏冬彩花魚生飯定食($82)的樣子十分吸引. 既有香辣惹味的烏冬, 又有七彩豔麗的魚生飯, 應先吃哪一樣呢? 那當然先吃彩花魚生飯喇, 趁
11.5.2013
生日飯(15) - 我懷念的

豚肉辣麵豉撈烏冬彩花魚生飯定食($82)的樣子十分吸引. 既有香辣惹味的烏冬, 又有七彩豔麗的魚生飯, 應先吃哪一樣呢? 那當然先吃彩花魚生飯喇, 趁新鮮嘛. 魚生飯有魚子, 生蝦, 帆立貝, 三文魚, 吞拿魚, 玉子蛋, 青瓜粒, 紫薑, 及白飯魚, 每件都切得細件小巧, 方便餸飯. 大大粒魚子一啖咬下去, 清脆有聲也有彈性, 好過癮! 生蝦已去了殼, 又方便又鮮美. 帆立貝其實只有兩小件, 但肉質厚而嫩滑, 如果多幾件就更好了. 柔軟的三文魚和吞拿魚的顏色並不算深色那種, 慶幸兩者皆略帶甘香的油脂, 以致魚肉並不乾涸, 吃了也不膩滯.

刺身貴為魚生飯的靈魂, 做得好是應份的. 不過, 連飯中的其他配件也做得好, 就十分難得. 配料青瓜沒帶半點苦澀味, 新鮮又清爽. 玉子蛋的質感好像海綿, 把其放入口中, 所唧出來的, 不是水, 而是滿滿的甜汁哩. 白飯魚即是銀魚, 想不到會在這裡見到. 魚仔細細, 富有咸味, 和刺身一起吃, 挻有趣. 而放在一旁的紫薑, 在辛辣中帶有甜味, 這是對白飯最好的調味品. 最後呢, 原以為白飯是無味, 怎料白飯已預先加了壽司醋, 真體貼哦.
定食中的另一主角---豚肉辣麵豉撈烏冬, 材料有豚肉, 草菇, 雞脾菇和荷蘭豆. 豚肉大大件, 質地軟熟又滑滑地. 屬菇菌類的草菇和雞脾菇, 份量甚多, 混進了濃味的辣麵豉, 可減低了菇菌自身的生腥味, 令它們增添惹味! 而這個辣麵豉汁呢, 原來它多數用於烹調素菜的, 以提升食物的食味. 它的辣度並沒有辣到嗆鼻嗆喉, 是辣到點到即止, 但就比tabasco重味的辣, 很是滋味吧. 最後, 置於底部的烏冬, 既爽口, 亦滑嘟嘟. 我覺得有無辣麵豉汁也好味, 但吸收了辣麵豉汁就令其更誘人啫!
另一款定食就是昆布烏冬七件壽司定食($78). 烏冬的質地, 都是和豚肉辣麵豉撈烏冬的烏冬一樣, 就是滑不溜口了, 就連浮在湯中的紫菜和日本魚片, 也都滑滑的. 可惜的是, 這個定食中的壽司就比較遜色了. 七件不同款式的壽司, 同放在一個長碟子上, 壽司的款式包括吞拿魚, 立魚, 三文魚, 帆立貝, 鰻魚, 八爪魚和玉子蛋. 不知怎的, 我和好友都覺得這壽司飯上的刺身, 總是比先前魚生飯的刺身, 質素差一點點. 三文魚, 吞拿魚, 立魚和帆立貝, 味道算不上十分鮮味, 只勝在厚切. 而鰻魚味道也不夠香濃. 真的教人有點失望.
吃完之後, 終於明白為何這餐廳能夠這麼受歡迎. 那舒適的環境, 精美而質優的食物, 侍應生的良好態度, 的確吸引, 起碼令我們會想再次encore啦!

多謝好友的請客, 也感謝她對我鼓勵和關心. 見到她現在愛情事業兩得意, 除了羨慕之外, 更是佩服她當初的毅力和勇氣. 無錯, 只懷念從前的一切, 不會有進步. 我也要學效你, 忘記從前, 努力將來呀!
2013-05-11
庆祝纪念
生日
2013-11-08 1004 浏览
沙田新城市廣場有很多食肆,但很多都是連所店,於是揀這間市面上少見嘅餐廳。這間餐廳主要食烏冬、鍋物、天婦羅、壽司及定食,選擇都幾多,但無set lunch.昆布烏冬+天婦羅+五目飯定食:老實說,烏冬很普通,無口感,無麵粉味,不過未至於難食。昆布比餐牌圖片少好多(雖然我明白圖片只供參考...)。天婦羅油較多,材料普通。我最喜歡五目飯,其實冇乜味道,不過有牛蒡丶冬菇等有口感的材料,我鍾意!牛肉鍋烏冬:普普通通雖然食物真係好普通,但以呢個價錢,坐得舒服,食物又唔太差,叫做OK啦。

昆布烏冬+天婦羅+五目飯定食:
牛肉鍋烏冬:普普通通

2013-11-02
食過幾次呢間野, 無得BOOK位, 只得WALK-IN。 12:00先可以叫野食, 早叫都要等。 大約得左5-8分鐘, D 野食就到。 今次點左個刺身、壽司、天婦羅、麵豉湯、日式蕃薯餐, 呢個餐都要$11x, 都幾貴下。 麵豉湯一般 (無咩料可以食)、三文魚刺身新鮮 (爽厚)、其他刺身一般。壽司"呃"得好實, 細細舊, 一啖一舊, 正。 天婦羅太油, 炸粉唔太厚。日式蕃薯無咩味, 所以無食晒。
食過幾次呢間野, 無得BOOK位, 只得WALK-IN
。 12:00先可以叫野食, 早叫都要等。 大約得左5-8分鐘, D 野食就到。 今次點左個刺身壽司、天婦羅、麵豉湯、日式蕃薯餐, 呢個餐都要$11x, 都幾貴下。 麵豉湯一般 (無咩料可以食)、三文魚刺身新鮮 (爽厚
)、其他刺身一般。壽司"呃"得好實
壽司們
便當, 好大個盤~~
刺身
天婦羅
2013-09-27
壽司們
刺身
2013-09-05 516 浏览
壽司併盤(竹)御膳 $108共有款壽司蛋: 甜甜的,不是那種剛煎好的香味撲鼻蛋香,這就是日式甜蛋了吞拿魚,魚立魚,三文魚: 沒有什麼特別,薄薄一片的魚,味道較淡帶子: 稍有點鮮甜味,帶子味十足鰻魚: 普普通通一塊鰻魚甜蝦: 說甜蝦味道自然是甜蝦味十足魷魚: 味道也是較淡的魚生蒸蛋蛋香味要十足,再加上要滑滑的蛋,才算合格,這個合格了而且少有地一隻蝦,蝦肉沒有煮過熟麵豉湯有很多豆腐皮,又有紅白蘿蔔粒及日本蒻壽司併盤(松)御膳 $138吞拿魚,魚立魚,三文魚: 沒有什麼特帶子: 稍有點鮮甜味,帶子味十足鰻魚: 普普通通一塊鰻魚以上5 款與套餐 (竹)一樣海膽: 個人很喜歡海膽,覺得味道還是可以,並不太腥或者什麼糞味魚子:不錯,不是至咸味的魚子蟹肉沙律: 普通的環境: 非週末的晚上人多等位服務: 一般,沒有令人留下深刻的印象
壽司併盤(竹)御膳 $108
共有款壽司
帶子: 稍有點鮮甜味,帶子味十足
鰻魚: 普普通通一塊鰻魚
甜蝦: 說甜蝦味道自然是甜蝦味十足
魷魚: 味道也是較淡的魚生
蒸蛋
蛋香味要十足,再加上要滑滑的蛋,才算合格,這個合格了
而且少有地一隻蝦,蝦肉沒有煮過熟
麵豉湯
有很多豆腐皮,又有紅白蘿蔔粒及日本蒻
壽司併盤(松)御膳 $138
吞拿魚,魚立魚,三文魚: 沒有什麼特
帶子: 稍有點鮮甜味,帶子味十足
鰻魚: 普普通通一塊鰻魚
以上5 款與套餐 (竹)一樣
魚子:不錯,不是至咸味的魚子
蟹肉沙律: 普通的
環境: 非週末的晚上人多等位
服務: 一般,沒有令人留下深刻的印象
2013-05-23
用餐优惠
其他
2013-08-27 398 浏览
小弟第1篇食評,多多指教 之後會一直寫落去!點解選擇今助黎做開始?唔係佢特別出色,只係一直儲埋左好多食物相,好想開始!首先,星期日新城市到處滿座,上openrice正好見到今助又未食過,攞左2人飛等左接近一個鐘入座我是對這裡有期望的,MENU印得都幾靚點左2個SET,上菜時間幾快,10分鐘就開餐第1個SET, 第1口食件鰻魚覺得幾好,有爽的感覺食塊三文魚刺身都可以,有鮮味加左唔少分不過鰻魚飯D飯就一般,因為比較乾唔夠汁,汁亦冇包圍D飯撈烏冬唔掂...奇怪左係好苦! 汁是苦的,最後食剩左蒸蛋普普通通第2個SET,壽司上場!但係...唔掂我其實幾鍾意食日本野,食過好多壽司,今次的不合格外觀飯上的魚生冇光澤,已經令人失望,食落去亦冇驚喜,鮮度只係尚可飯係最大的問題..一夾就散!!仲散過惠康的壽司...D飯粒就當然成碟都係了蒸蛋比鰻魚飯SET大D,有隻大蝦在上面,都係冇味的總括而言,我認為2人OVER $200的價錢應該得到更好,所以我最多比OK(其實係俾鰻魚的)
小弟第1篇食評,多多指教
 之後會一直寫落去!

我是對這裡有期望的,MENU印得都幾靚
點左2個SET,上菜時間幾快,10分鐘就開餐
鰻魚飯+撈烏冬SET
第1個SET, 第1口食件鰻魚覺得幾好,有爽的感覺
食塊三文魚刺身都可以,有鮮味加左唔少分
不過鰻魚飯D飯就一般,因為比較乾唔夠汁,汁亦冇包圍D飯
撈烏冬唔掂...奇怪左係好苦! 汁是苦的,最後食剩左
蒸蛋普普通通
壽司SET
第2個SET,壽司上場!但係...唔掂
我其實幾鍾意食日本野,食過好多壽司,今次的不合格

蒸蛋比鰻魚飯SET大D,有隻大蝦在上面,都係冇味的

题外话/补充资料: 座位幾舒服,位與位隔得幾開,依樣唔錯的
2013-08-25
  • 鰻魚
叫左三文魚壽司, 自製豆腐, 三色烏東便當.三文魚壽司味道正常, 不過舊飯好散, 一夾就散左…自製豆腐其實係有個爐, 上菜果時d豆腐係未煮好ge, 之後好似大邊爐咁有個火煮住. 成個set水入面有豆腐, 菇, 菜. 出面有一樽豉油(味道較淡), 再有三個配菜, 蔥, 木魚絲, 同埋一個晤知咩絲, haha~ 食晤出…其實呢, 係玩下lo… 泡住豆腐ge 湯係清水, 個豆腐完全靠d豉油同配菜比味. 晤特別好食, 普普通通. 晤貪玩就晤好叫呢個…三色烏東便當有好多野, 昆布湯烏東, 山芋撈烏東, 蘿蔔蓉冷烏東, 彩花魚生飯, 燉蛋.烏東: 質地好有咬口, 好煙韌! 手打烏東是也. 仲要每條都好長~~昆布湯烏東: 昆布碎好夠味, 湯上面仲有一粒粒脆米, 加埋落烏東+湯一齊食喔, 落去好香口, 好味~山芋撈烏東: 山芋其實無咩味…豉油撈烏東, 有點太鹹, 不過係咁多個烏東入面係最煙韌ge~蘿蔔蓉冷烏東: 呢個比較似普通ge凍烏東. 蘿蔔蓉+薑+蔥+芝麻+冷麵汁. 味道幾好~彩花魚生飯: 有三文魚, 油甘魚, 青瓜, 蛋, 吞拿魚, 三文魚籽, 帶子. 顏色絢麗, 味道亦好好~ 正!燉蛋: 好滑
叫左三文魚壽司, 自製豆腐, 三色烏東便當.
三文魚壽司
味道正常, 不過舊飯好散, 一夾就散左…
三文魚壽司
三色烏東便當
燉蛋: 好滑! 蛋面有蝦同冬菇, 蛋入面有雞肉, 味道不錯~
山芋撈烏東
彩花魚生飯
蘿蔔蓉冷烏東
昆布湯烏東
Overall: service 麻麻地, 叫人加水叫幾次, d人都晤記得. Environment一般, 不過d檯好大張~ 價錢同食物quality都match, 算係晤錯.

2013-07-14
彩花魚生飯
蘿蔔蓉冷烏東
昆布湯烏東
2013-06-24 154 浏览
好耐之前已經想試下呢間 , 不過因為每次去到冒時候真係好多人 , 一睇就知道要等好耐 , 所以一直都無試過, 今次特登6點頭就去搵定位 , 可能因為係星期6 , 都等左15min以上, 可想呢間都幾受歡迎 佢呢間都幾特別 , 好多都係一set set , 睇落都算幾吸引 , 最後點左個set係有生蠔煲(有生蠔,有菜)個湯都幾香濃 , 不過我覺得d蠔細隻左小小, 同張相真係幾有出入, 所以有d失望, 不過整體都ok!我最鏜意係佢個天婦羅 ,隻蝦真係好味, 感覺都幾新鮮價錢就不平不算貴喇, 畢竟選擇都幾多 , 都係幾唔算既選擇

價錢就不平不算貴喇, 畢竟選擇都幾多 , 都係幾唔算既選擇
2013-06-15
2013-06-01 167 浏览
轉眼間,又來到大二的終結。其實,時間流逝的速度真令人吃驚。這樣子一年又過去,說真的,昨天從試場步出來的刹那,除了感到考完3小時的Cost Accounting手快要斷下來外,3個月的悠長假期來了,夢寐以求的Sem Break,要興奮了嗎﹖倒沒有,心裏只有萬般的感慨,大學生涯... 經已過了大半,從剛開始Major Accounting時誰都不認識,到今天身邊一群戰友,每次碰面,總是先關心對心的『Chur』況,然後互相勉勵﹑互相打氣。這樣衝著,又來到人生最後一個暑假從來不好學,久不久也會埋怨説不想上學,但回想過去十餘年,上學,其實真的很快樂。沒想到還有一年,大家都將投身社會,到Big4﹑Ibank 涯世界,想到這兒,心有點酸溜溜,因為工作後便很難再聚首﹑再有共同話題可聊個半天。大二的結束,暑假的開始,正因實習生活還未啟程,有幾天空閒,便相約母親大人共享午膳。這位美女,在學期中被我冷落了,但亦不忘烹調好吃的給我充電,而我就像大爺般只埋頭苦幹着自己的事務等人待侯,這陣了真的辛苦妳了。是天不想走太遠,到新城市廣場逛逛看有什麼好吃,發現在沙田混了多年都未嘗過今助,每次經過都總是人頭湧湧,適逢周日
轉眼間,又來到大二的終結。

其實,時間流逝的速度真令人吃驚。

這樣衝著,又來到人生最後一個暑假

是天不想走太遠,到新城市廣場逛逛看有什麼好吃,發現在沙田混了多年都未嘗過今助,每次經過都總是人頭湧湧,適逢周日午巿排隊的人不太多,就膽粗粗嘗嘗她到底是什麼料子。

午巿套餐售價為$62- $148,牛肉鍋﹑烏冬﹑魚生飯﹑壽司﹑燒魚﹑吉列豬柳滑蛋飯等等都應有盡有,價錢與一杯/一門的午巿套餐相約,比Monster Sushi便宜。媽媽想吃冷烏冬,最後我們選了讃岐風素食冷烏冬壽司併盤蒸蛋定食($76)五目飯味噌酒粕湯定食($78)
這兒上菜速度十分快,閒聊幾句食物經已送到面前。先來是讃岐風素食冷烏冬壽司併盤蒸蛋定食($76),賣相對板,不知食味又如何呢﹖
茶碗蒸水汪汪,滑溜但如豆花一樣水與蛋塊完全分離,像飲蛋花湯似的,雞湯味濃蛋味卻不知往哪兒跑了,只能說味道artificial,蒸蛋中有蝦粒,可惜蝦被蒸得熟過頭了,淡味之餘更有失爽脆口感,相比Monster Sushi 和峰壽司那嫩滑且雞味蛋味平均的茶碗蒸較遜色。
冷烏冬出錯的機率大概比其他食材較低吧,讃岐烏冬成品彈牙不糊口,只嫌冷麵汁太濃了,開始吃時味道咸得很,店方要留意。
壽司水準其實不錯,尤其三文魚和帆立貝,肥美鮮甜,很好吃。鰻魚則教人失望,薄切鰻魚肉口感欠奉之餘,完全沒有鰻魚汁掛在魚片上,壽司飯鬆散,令人更是回味怪獸壽司的厚燒鰻魚。至於卷物,紫菜淋但幸好沒有變韌,或許是在下舌頭不靈敏,又或是配料真夠寒酸
,只嘗到有點點魚茸在卷物中央,至於是什麼魚,god knows。
另一套餐五目飯味噌酒粕湯定食($78)亦隨即送上,看起來很豐富。
先試試味噌酒粕湯,酒味薄弱,其實味道與普通麵豉湯無異,只是這一大碗湯真的濃味得難以入口,內裏有不少紅白蘿蔔﹑蒟蒻﹑豆卜絲等等,可惜蘿蔔是白烚的所以淡而無味,唯一只有豆卜絲味道能與濃湯拉上一點點關係。
五目飯熱度夠,珍珠米粒粒圓潤有嚼勁,混了適量醬油及冬菇﹑雞肉﹑紅蘿蔔碎﹑蒟蒻碎等等,不錯吃
刺身包括兩片三文魚﹑兩片立魚和一隻牡丹蝦,刺身鮮甜味美,我想光是在這裡享用刺身壽司的話應該挺滿足的,可能是我和媽都大鄉里不知道什麼菜是拿手罷了。
小妹極度鍾愛南瓜天掃羅,不過今助的都沒有在City Art Brunch 或石澗放題出品那外皮脆內裡粉粉甜甜的口感,好失望啊﹗
反而海老炸得香脆之餘蝦肉仍然甜美爽口,而且總括而言天掃羅炸漿薄,乾爽不會油淰淰,除南瓜外其他炸物都比City Art Sunday Brunch供應的出色。

過去兩年,曾經有後悔過選大學時的抉擇,但慢慢地,我發現對學校產生了一份特殊的情意結。HKUST,常被人笑説是Hong Kong University of Stress and Tension,但其實這地方給予我們的機會實在多不勝數,事事求進步求卓越。校方施加的壓力其實不太大,很多時間是學生本身想挑戰自己,或是為未來作好準備罷了。你不想念書嗎﹖大可以放軟手腳,盡情享受所謂U Life :『在別的大學學生普遍都是終期才要溫書』…『人家有什麼Reading week讓你準備考試/Projects』… 『我那個朋友的朋友在某某大學念書總是可以常去Clubbing怎麼我都忙得透不過氣來』兄台,別只看到別人風光的時候,我們的學期雖緊迫但我們Winter Break 最長! 辛苦,但得到了更多,至少Time and Stress Management 能為將來工作訓練有數。

在這短短兩年,不論是智識﹑Soft Skills﹑經驗﹑朋友,我都獲得了很多。明白到時間不留人,我知道自己還有很多不足之處,所以要繼續努力,皆因不許讓兩年後的自己看不起今天的我。
2013-05-30
  • 刺身,海老天掃羅
2013-05-20 52 浏览
今日行到沙田依間試食~~環境OK! 等位都唔算耐, 2人位就細左D~~1. 蒲燒鰻魚飯定食 $90賣相唔錯幾吸引, 但食落就唔多得...鰻魚 - 比較林,有梅感覺! 唔太LIKE~~鰻魚汁 - 唔似鰻魚汁, 好淡冇乜味~~鰻魚青瓜小食 - 凍食的. 酸酸地好醒胃~~2.今肋燒魚定食 $75刺身 - 幾新鮮, 三文魚 / 甜蝦 / 帶子 三樣都好鮮味. 夠濃味~~燒鯖魚 - 一般水準略為油左D~~湯烏冬 - 烏冬唔易林, 幾好~~尚算合格 , 如果再來食試其他野~~
今日行到沙田依間試食~~
環境OK! 等位都唔算耐, 2人位就細左D~~

1. 蒲燒鰻魚飯定食 $90
賣相唔錯幾吸引, 但食落就唔多得...
鰻魚 - 比較林,有梅感覺! 唔太LIKE~~

鰻魚汁 - 唔似鰻魚汁, 好淡冇乜味~~

鰻魚青瓜小食 - 凍食的. 酸酸地好醒胃~~

2.今肋燒魚定食 $75

燒鯖魚 - 一般水準略為油左D~~

湯烏冬 - 烏冬唔易林, 幾好~~

尚算合格 , 如果再來食試其他野~~
2013-05-19
Lunch Set No.9 定食包括三文魚和魚籽飯、昆布烏冬5塊三文魚頗新鮮肥美魚籽不會腥飯加了野菌、芝麻、魚乾仔~ 有誠意~昆布湯烏冬又滑又彈牙,美中不足是... 只得2片魚蛋... 好慘咁... 多dd餸就好啦~不過對女生來說,一個定食又飯又烏冬,份量很大,所以物有所值午市不算多人,不用等位,環境算清靜,侍應有禮
5塊三文魚頗新鮮肥美
魚籽不會腥
飯加了野菌、芝麻、魚乾仔~ 有誠意~
不過對女生來說,一個定食又飯又烏冬,份量很大,所以物有所值
午市不算多人,不用等位,環境算清靜,侍應有禮
2013-04-12 22 浏览
附近上班,最開心中午可以食今助,出發前先用app取票,來到等一會兒就可以了。第二次來,食的和上次一樣,是午餐18號,雜錦刺身飯加辣炒豚肉烏冬 ($82+10%)。看上去份量頗大,其實也不是,我每次都食得乾乾淨淨。豚肉炒烏冬:豚肉超級惹味,韓式微辣,都有幾大片;我覺得烏冬真的高水準,有咬口又入味,一條都不剩。雜錦刺身:看上去很大碗,其實碗是淺淺的,所以加上烏冬是飽飽的又不會吃剩。刺身粒有三文魚、吞拿魚、劍魚、魚子,熟蛋和生蝦,和白飯絕對合理比例 (個人認為幾粒魚生一匙飯為合理,不夠刺身送飯為不合理),而且相當新鮮,看到相片又想食了。小碟前菜兩次都是芽菜,醃製過的,非常開胃,實在錦上添花。每次食完都會滿足的離開。

小碟前菜兩次都是芽菜,醃製過的,非常開胃,實在錦上添花。

每次食完都會滿足的離開。