2008-05-27 71 浏览
星期六和朋友一行八人去食飯, 入到去感覺都似很地道的居酒屋.芝士餃子 ~ 餃子裡包著的全都是芝士, 偏咸三文魚刺身 ~ 很肥美蟹子沙律 ~ 無特別雞軟骨 ~ 無特別三文魚軟殼蟹壽司 ~ 大大件, 不過飯偏淋泡菜烏冬鍋 ~ 唔算辣, 但烏冬不夠滑壽司飯 ~ 魚生新鮮, 不過依然係飯偏淋鰻魚飯 ~ 最好食, 唔腥, 啖啖肉總括黎講, 味道還算OK, 不過價錢偏貴, 八個人黎講算order很少野了.

芝士餃子 ~ 餃子裡包著的全都是芝士, 偏咸
三文魚刺身 ~ 很肥美
蟹子沙律 ~ 無特別
雞軟骨 ~ 無特別
三文魚軟殼蟹壽司 ~ 大大件, 不過飯偏淋
泡菜烏冬鍋 ~ 唔算辣, 但烏冬不夠滑
壽司飯 ~ 魚生新鮮, 不過依然係飯偏淋
鰻魚飯 ~ 最好食, 唔腥, 啖啖肉

• 鰻魚飯
2008-05-26 65 浏览
今次揀左呢度....尖沙咀阿士里道既京笹來呢度主要都係聽blog友有酒飲又好味所以來試下﹗日本居酒屋,小店格局,座位比較迫狹,不過卻係咁樣先有氣氛﹗見到有好多日本人及西餅來吃呢﹗(隔離枱半唐番仲係吳彥祖既同學,在偷聽下佢地大數佢既往事添﹗)慶祝活動當然要點番支酒啦﹗呢支野叫 "醉心" ,個名正合吾意﹗凍飲飲落清清地有0的米香,不辛好醇,收結點點酸,以為無咩料到,點知兩杯到肚wing wing地,不可睇少﹗先來個芥辣八爪魚,好彈牙煙韌,辣度適中有水準,好味﹗工友開心死,因為點左鱲魚刺身佢唔洗兩分鐘已經食哂成條,大叫好味,話好新鮮好正﹗我都係咁易試左一塊,真係一0的腥味都無,第一次食魚無腥味呢﹗入口好清,有少少魚既鮮甜味,當然我都係唔太欣賞0個陣味啦﹗不過第一次見工友食魚食得咁開心都知係正野﹗個魚骨可以揀用來整麵屎湯定係清湯,我地要左清湯﹗(又係開正我最唔食0個一瓣....)鹹左0的﹗不過都係無腥味,平時魚湯我掂都唔會掂,不過今次我都飲左兩碗﹗再試左佢既牛肉蔥卷,好好味呀﹗厚厚既牛肉裡面包住勁多蒜頭同蔥粒,咬落去牛肉香嫩,肉汁豐富,滿口蒜香,我的最愛﹗再來一個蝦膏炒飯,未食已經聞到陣陣蝦膏
今次揀左呢度....

尖沙咀阿士里道既京笹

來呢度主要都係聽blog友有酒飲又好味所以來試下﹗

日本居酒屋,小店格局,座位比較迫狹,不過卻係咁樣先有氣氛﹗

先來個芥辣八爪魚,好彈牙煙韌,辣度適中有水準,好味﹗

工友開心死,因為點左鱲魚刺身

佢唔洗兩分鐘已經食哂成條,大叫好味,話好新鮮好正﹗

再試左佢既牛肉蔥卷,好好味呀﹗

再來一個蝦膏炒飯,未食已經聞到陣陣蝦膏濃香﹗

入口感覺就飯是軟腍腍的﹗有0的似爛飯,我諗佢係咁製作呱,我就唔太鍾意﹗因我鍾意食硬飯的﹗

不過真係口口都有蝦膏超級香噴噴﹗

再來串燒拼盤,即叫即燒所以成半個鐘先有得食﹗

雞肉大蔥燒得最好味,個大蔥吸哂0的醬汁,入口是爆汁的﹗我同工友都同時稱讚﹗

冬菇亦都燒得不乾身同個汁好夾,其他雞丸及青椒仔味道一般,可以不理﹗

屎弗痕見有炸蒜頭就叫,點知真係成個蒜頭炸俾你,食左一半因為太膩既關係棄之,浪費哂﹗可以不叫﹗

整體上是一間好地道既小店,員工都好有禮貌招呼及解釋食物食法同埋落order等﹗日本人老闆當然行來行去幫自己同鄉加下酒吹下水。

價錢當然較貴,唔食條魚的話一人二百五左右吧,不過一個月先一次,無咩所謂啦﹗

可愛的小店,食得開心﹗
鱲魚刺身
蝦膏炒飯
串燒拼盤
  • 串燒
2008-04-06 36 浏览
走出文化中心,電影節的聲光影畫依然在腦內徘徊。會合在城大辦事完畢的男友,又沒有什麼午餐心水選擇,在亞厘士道走著之際,看見這家放在to-eat list上的居酒屋,加上門口帶有日本口音大嬸的招呼便進去了。店裡貼滿日語的酒牌和餐牌,加上餐前遞上的小熱毛巾,感覺置身日本。午前定前$50-60不等,天氣炎熱,點了中華冷麵,男友則點一客燒豚肉定食。燒豚肉定食--有漬物,麵豉湯,白飯和大大碟的豚肉。豚肉切得薄,感覺上烤得有點乾,不過底下有肉汁,也不算太難吃。中華冷麵份量大,有紅薑、蛋絲、青瓜和火腿,芝麻汁冷冰冰的很開胃,麵條口感也好。中途有一對中日夫婦帶著小朋友入來。父親要求煮一碗更淋的烏冬給小朋友,侍應也順應要求,而且還代為清洗小朋友食具。定食味道不算上佳,可能燒物會更好。環境日本味足,而且服務也不錯,來這裡總比一般連鎖居酒屋好。
走出文化中心,電影節的聲光影畫依然在腦內徘徊。

燒豚肉定食--有漬物,麵豉湯,白飯和大大碟的豚肉。

定食味道不算上佳,可能燒物會更好。
環境日本味足,而且服務也不錯,來這裡總比一般連鎖居酒屋好。
京笹居酒屋
2008-02-22 86 浏览
上星期,與友人們到此一試。不算太餓,便胡亂點了幾款居酒小吃,辛薯、納豆(在港式日本餐廳是不會出現的)...等作配搭的小吃。見侍應熱情推介,便叫了針魚刺身,其實,居酒屋吃刺身是不明智的,果然,不叫也罷。其他如日式薄燒,燒酎等尚算合格...在此想說的是,該店最差的乃是侍客之道,友人中也有幾位光顧此店好些日子,總算熟客吧。他們異口同聲說侍應們服務還好,老闆的服務就相反了,其實應該說老闆(日本男士一名)從不招呼香港人客,他只會殷勤服侍他的同鄉,招呼香港人就落在手下的身上,就算我們招手請他落Order,他都只會叫手下做。聽說他能操流利廣東話,這真令人費解...最不可思議的是友人曾不滿地問其一侍應,何解老闆從不招呼或過來聊幾句,就連笑容也欠奉!?其侍竟私底下細語「老闆其實好鬼日本佬性格,睇唔起中國人架,你都唔係第一個問」(不知該伙記是否與之有仇)。今日一見,我也深信他的話...回家途中,細想...不可思議的不是那侍應的答案,而是我的友人,既有咁多不滿,為何還繼續光顧更推介給我。還有,不可思議的老闆,咁睇唔起中国人,因何又在中國人的地方賺中國人錢,除自己外,請的全是中國人員工...只怪我們常有錯覺,

只怪我們常有錯覺,日本人開日本餐廳質素一定高,光顧此店後,坦白說,我覺得食物只屬一般。其實,真係唔想孭住民族包伏食嘢...

2007-11-01 34 浏览
三刻不多的時間,本打算到熟食檔吃個炒飯,但有些事要想想,又下意識地摸到這裡。埋位瞬即點了鈉豆飯,是配冷麵的定食,未幾送來一塊暖毛巾,暖和的感覺多好。配套是一碗砌得靚靚仔仔的鈉豆飯,一碟冷蕎麥麵及一碟漬蘿蔔、漬青瓜。先來吃口冷麵,放在微甜木魚湯中,撈些蘿蔔蓉、蔥粒吃,微冷微爽再加少少蘿蔔蓉的質感,也很清爽,交來貨不期待有超水準表現,當然總不會失望,若然蘿蔔蓉再辛口一點,蔥粒新鮮一點會更理想。間場時吃了兩口漬物,漬蘿蔔已有「滲水」情況出現,漬青瓜也不夠爽脆,是放得太久了?吃了口清新蕎麥麵後,嚐嚐鈉豆飯,白飯上平舖著軟糯的魷魚,上面是一層黏黏糯糯的納豆,光澤一般,要靠鵪鶉蛋帶起些色水,飯是濕濕暖暖、雲雲吞吞的,若非金黃蛋黃帶起色澤,其實難以叫人提起食慾。納豆味道一直覺得不怎麼差,加點醬油,再將碟上剩下的蘿蔔蓉、蔥粒撈來吃,味道也很豐富,軟糯的魷魚絲也恰如其分地令人覺得這就是地道風味。吃畢,說不出的「陌生」徐然而至,畢竟非「mother food」,異鄉味道還得花些時間及功夫體會。走前,身傍的日籍女士將暖毛巾整砌地放好,茶是安放在檯中央,蘸壽司豉油般姿勢以筷子反手夾著炸蠔蘸豉油的動作,也看多了

走前,身傍的日籍女士將暖毛巾整砌地放好,茶是安放在檯中央,蘸壽司豉油般姿勢以筷子反手夾著炸蠔蘸豉油的動作,也看多了一點。

京笹居酒屋
2007-10-17 35 浏览
不是人人都能接受納豆,但我就從來都不抗拒,其實只要吃得其法,納豆也可以好吃的。下一點醬油,拌以芥未,下大量的蔥花,講究一點,可以加一只鵪鶉蛋,佐以熱辣滾燙的日本米飯,絕對無以尚之,是絕對地道風味的日式早點。約了午膳,來居酒屋也是正頭正路。年多沒來,這裡也是老樣子,暗昏的環境,貼滿牆上的紙皮餐牌,只是感覺上好像是多了一點中文而已。來這裡,不用問日替,也不用理燒的是什麼魚,直接叫我自己的選擇~魷魚納豆飯便行。納豆混上了魷魚絲,舖滿飯碗,上面還加一隻鵪鶉蛋,賣相是非常的正宗。照舊的下醬油,拌勻,便開始吃。這裡的納豆用上了小豆,鹼澀味更重,對胃口。可惜是日的飯不夠熱,生魷魚吃落也不太軟糯,縱使有美味的納豆在力挽狂瀾,但也不得不說一句,是比以前差了。希望只是偶有失手,因為始終這味是我最喜歡的日式食物之一。隨餐附送還有冷麵,但煮得略過火位,腍了一點。不過連同一碗納豆飯,是絕對的夠飽肚。雖然是日吃得不太滿意,但感情分搭夠,我還會給予「OK」面。但始終在香港,有水準的居酒屋越來越多,如果下次來還是如斯的水準,相信也很難找到理由再來。

納豆魷魚飯
冷麵
2007-05-28 12 浏览
25 May 2007 (Fri) - 晚飯加國朋友返黎渡假,想食串燒,我帶咗佢黎呢度食,因為我都未黎過,相信居酒屋一定會較多款燒物,不過入到黎睇完menu都有啲失望,因為串燒種類居然唔係太多,早知同佢去南蠻亭,真係多好多!唉!叫咗個雜錦串燒,其實只係有兩串雞肉,兩串雞肉丸,一串青椒仔,一串冬菇,再叫咗燒雞軟骨,炸軟殼蟹,燒多春魚,燒鯖魚,枝豆,見天氣熱熱地又叫咗個凍蕎麥麵!最好食都可數鯖魚,多肉少骨,雖稍油,但係味道一流!最唔好食係凍蕎麥麵,因為一啲都唔凍,冇用冰放喺下面,食時只係涼,好似熱食灘凍咗咁,怪怪的,唔多好味,如果下面有冰,相信會清涼可口啲!而其他食物則較為普通,有啲後悔揀咗呢度!
25 May 2007 (Fri) - 晚飯

起初見到呢間鋪個門面同埋廚窗D食物幾吸引,咁就入左去食。一入到去就覺得D位好迫迫夾夾咁,侍應D態度又唔係咁好,坐埋位度放低餐具後茶都無杯,坐左好耐叫埋野食先問你"駛唔駛飲D野呀"...之後叫左個滑蛋黑豚飯、拉麵同埋小食。黎到個樣都幾吸引,點知...完全係貨不對板\./"D飯同豚肉淡宜無味,拉麵就普普通通,,不過不失啦~!!之後埋單果時諗無二百蚊都夠啦,但係黎到張單竟然差唔多成三百蚊@@,我都嚇左一跳。兩個人食都要咁貴!?又唔係咩高級餐廳。睇返張單先知來個爛鬼三文魚碎粒既前菜都要收錢,仲要係隔硬迫你食既,一埋到位就會比你!D飯都個麵又唔係話太好食但係又貴到死,成80蚊碗飯同70蚊碗麵!!同一間好普通既日本餐廳水準差唔多囉。仲意為D咩酒屋會幾咁好食,點知......總結,下次一定唔駛再去幫襯佢!!
黎到個樣都幾吸引,點知...完全係貨不對板\./"

仲意為D咩酒屋會幾咁好食,點知......
總結,下次一定唔駛再去幫襯佢!!
2007-02-13 11 浏览
在H記出血過後,順道在亞士厘道找點吃,這間居酒屋已在亞士厘道多年,一直擦身而過,這一夜終能有緣相聚.對面一壽司幾十人在門口,反而這間京,兩個人直入直坐.貼在牆上的中日對照菜單,令人花多眼亂,不知如何是好.來到居酒屋,總沒可能以刺身壽司作首選,一本通書不能睇到老.單憑這一番說話,友人想吃壽司刺身的念頭,頓時打窒.叫些燒煮炸物,還是方為上策.前排才一起去南蠻亭,串燒不必了,麵豉燒茄子,夠咸,似我.送啤酒佳品.鹽燒五花腩,切到一片片,耍些鹽來燒,燒得恰到好處,吃落肉味夠濃,亦不會燒到過乾.過火少少便會變煙肉.炸軟殼蟹很香脆,汁煮五花腩,肥位夠稔夠甘香,瘦位鬆化,炆得入味.口痕想來個熱食蕎麥麵,用這一個來"埋齋",理所當然,友人就以個魚春茶漬作終結.飯後一同研究購自H記的戰利品,小弟呢隻碟風格folk味幾重,幾個大人扮細路唱歌.下次見面不如借比你慢慢聽.)V小姐好呀.你順手借埋隻Bloc Party比我丫.)本來可以用MSN傳送,不過有件實物在手,無非都係比多個機會下次一起食餐飯.諗起都老土.

飯後一同研究購自H記的戰利品,小弟

V小姐
好呀.你順手借埋隻Bloc Party比我丫.)

2006-11-17 4 浏览
友人有事要臨時轉陣,幸好地方無變還是尖咀,要吃似樣的居酒屋也不難。迫澀、大煙、嘈吵唔成問題的話,這裡是感受居酒屋氣氛的好地方。想吃什麼最好望望牆上的手寫餐牌,檯上的餐牌可以掉開不理。來了這裡三數次,感覺是煮物好過燒物。問友人想吃什麼,又是model answer,隨便的點了薯仔沙律、汁煮五花腩、雜錦串燒、蘿蔔煮魷魚。侍應介紹點刺身,耍偶乎?局酒屋吃刺身感覺怪怪的,真的搵鬼叫,哈!隔離檯的「鬼」真的叫了一檯壽司、刺身。累得要命,幸好今晚是聆聽者,還過得去。喜歡這裡的煮物,日式醬汁甜甜地,煮蘿蔔夠入味,是每次來到都要一試之物。而汁煮五花腩,吃不完,一個人唔會叫,兩個人的話又要睇對手,幾難搞的,幸好大家都有quota,終於試得到,炆得軟腍入味,若再肥一點的話,更好。最後的燒物,幾一般,加上是晚睇得唔飲得,有燒物無燒酌幾無癮的。做人是幾辛苦的,但笑吃一番之後,咁咪又一日?難過都總會過的,加油。

來了這裡三數次,感覺是煮物好過燒物。問友人想吃什麼,又是model answer,隨便的點了薯仔沙律、汁煮五花腩、雜錦串燒、蘿蔔煮魷魚。侍應介紹點刺身,耍偶乎?局酒屋吃刺身感覺怪怪的,真的搵鬼叫,哈!隔離檯的「鬼」真的叫了一檯壽司刺身

2006-09-22 12 浏览
呢度食物係幾好,價錢唔算過份,但好迫好焗,下次都唔再來.
呢度食物係幾好,價錢唔算過份,但好迫好焗,下次都唔再來.
2006-09-22 63 浏览
昨晚同朋友聚舊,成日行過呢間地道小店,卒之的起心肝入去試o下,店員都係日本人,不過會講廣東話(口音仲cute cute o地,哈哈!) 態度誠懇有禮,我o地叫o左佢推介o既馬肉刺身,入口香甜,加埋薑蓉、特製蒜蓉,咪覺刺激一流,之後叫o左我最鍾意o既鹽燒牛舌、多春魚、軟殼蟹、魷魚燒,全部都係水準之作,吞拿魚魚生飯不過不失,最尾一碟牛仔骨仲正,醬料味濃郁,切成細粒,肉質肥瘦度適中,唔會太膩,好欣賞呀!成晚仲飲o左5大支Asahi,Yummy Yummy!其實Fine Dinning唔係吓吓要講裝修同食o的懶特別o既菜色o既,呢度就絕對顯示倒實力,不過都幾貴呀~~~~
2006-08-29 15 浏览
It was about 3 months ago for my last visit of this restaurant because the other JP restaurant cross the street is FULL, and I didn't want to spend more time for waiting. This is a small, but family feel, restaurant. All food was excellent with outstanding service by waitreses. I don't recall what special orders I made, but you shouldn't have any complain about this place in terms of the food quality. I am sure they have a lot more special dishes hidden from the menu, but too bad that I didn't know how to order. However, the bill was a bit pricy as the end. Over all... "B"
2006-07-29 13 浏览
日本同事提議到Kyozasa吃飯, 他們覺這間間居酒屋好吃而且很道地, 於是一行人五人下班後便立刻居酒屋. 到達居酒屋時只是6點半, 那時只有一張枱有四位日本客人正在飲酒談天, 那裡不是很大, 但感覺真的很日本居酒屋style. 牆上貼滿了菜牌, 日本店員態度殷勤, 感覺很好. 我們5人點了很多食物, 有些食物我也記不起是什麼. 由於我是第一次來, 所以大部份食物都是由日本同事們Order. 未Order之前, 店員已為我們上了前菜, 那是三文魚粒伴洋葱及葱粒. 加入醬油及Wasabi十分好吃.店員推介煙牛舌, 牛舌切成薄片配洋蔥絲及介茉, 口感不錯. 另外炸芝士及生牛肉卷也很十分好吃. 炸芝士熱騰騰的, 不會覺得很油膩. 而日式燒餅就一般, 感覺餅底厚了一點. 薯仔牛肉很入味, 同事們說這個是日本的家庭料理, 很有"家"的感覺...另外點了枝豆及很多漬物, 邊吃枝豆, 邊喝啤酒, 感覺是"perfect match"! 有些漬物鹹了一點, 但也很好吃. 納豆卷比想像中好吃, 而且不臭. 燒飯團很特別, 外面脆脆的. 整體上食物很好, 和平常香港style 的居酒屋真的不能比較. 居酒

整體上食物很好, 和平常香港style 的居酒屋真的不能比較. 居酒屋7點後已經很多人, 同事說她於1星期前已訂位, 而且這裡常常full. 居酒屋內有一半也是日本人, 他們多數是飲酒談天吸煙, 如果不喜歡小型居酒屋及煙味的人, 可能會不喜歡. 但我覺得環境不俗, 下次也會再來.
2006-06-21 10 浏览
原本想同太座去呢間野對面間壹壽司,但係太多人,又肚餓,見到呢間都係日本野,於是試下。入到去見間野好細,坐得都幾迫,不過裝修都有d日本小店feel,由於好肚餓,無咩研究個menu,就叫左個雜錦壽司同一個拉面食o下!!碗面都ok ,湯底係醬油底,好清,塊叉燒亦不過失,夠入味,至於個雜錦壽司,用料新鮮,最想講o既係d飯同三文魚,因為係香港終於食到一間同係日本食到三文魚壽司差唔多o既店舖,真係唔錯。其實食o既時候都覺得呢間日本餐廳唔錯,可以再幫襯,但係埋單o既時候發現多左四十蚊,原來d前菜係廿蚊一位o既,計落仲貴過d酒樓茶介,我同太座都覺得唔低,兩碟菜仔,邊值四十蚊呀,所以都唔會再幫襯咯。