2008-05-26 65 浏览
今次揀左呢度....尖沙咀阿士里道既京笹來呢度主要都係聽blog友有酒飲又好味所以來試下﹗日本居酒屋,小店格局,座位比較迫狹,不過卻係咁樣先有氣氛﹗見到有好多日本人及西餅來吃呢﹗(隔離枱半唐番仲係吳彥祖既同學,在偷聽下佢地大數佢既往事添﹗)慶祝活動當然要點番支酒啦﹗呢支野叫 "醉心" ,個名正合吾意﹗凍飲飲落清清地有0的米香,不辛好醇,收結點點酸,以為無咩料到,點知兩杯到肚wing wing地,不可睇少﹗先來個芥辣八爪魚,好彈牙煙韌,辣度適中有水準,好味﹗工友開心死,因為點左鱲魚刺身佢唔洗兩分鐘已經食哂成條,大叫好味,話好新鮮好正﹗我都係咁易試左一塊,真係一0的腥味都無,第一次食魚無腥味呢﹗入口好清,有少少魚既鮮甜味,當然我都係唔太欣賞0個陣味啦﹗不過第一次見工友食魚食得咁開心都知係正野﹗個魚骨可以揀用來整麵屎湯定係清湯,我地要左清湯﹗(又係開正我最唔食0個一瓣....)鹹左0的﹗不過都係無腥味,平時魚湯我掂都唔會掂,不過今次我都飲左兩碗﹗再試左佢既牛肉蔥卷,好好味呀﹗厚厚既牛肉裡面包住勁多蒜頭同蔥粒,咬落去牛肉香嫩,肉汁豐富,滿口蒜香,我的最愛﹗再來一個蝦膏炒飯,未食已經聞到陣陣蝦膏
今次揀左呢度....

尖沙咀阿士里道既京笹

來呢度主要都係聽blog友有酒飲又好味所以來試下﹗

日本居酒屋,小店格局,座位比較迫狹,不過卻係咁樣先有氣氛﹗

先來個芥辣八爪魚,好彈牙煙韌,辣度適中有水準,好味﹗

工友開心死,因為點左鱲魚刺身

佢唔洗兩分鐘已經食哂成條,大叫好味,話好新鮮好正﹗

再試左佢既牛肉蔥卷,好好味呀﹗

再來一個蝦膏炒飯,未食已經聞到陣陣蝦膏濃香﹗

入口感覺就飯是軟腍腍的﹗有0的似爛飯,我諗佢係咁製作呱,我就唔太鍾意﹗因我鍾意食硬飯的﹗

不過真係口口都有蝦膏超級香噴噴﹗

再來串燒拼盤,即叫即燒所以成半個鐘先有得食﹗

雞肉大蔥燒得最好味,個大蔥吸哂0的醬汁,入口是爆汁的﹗我同工友都同時稱讚﹗

冬菇亦都燒得不乾身同個汁好夾,其他雞丸及青椒仔味道一般,可以不理﹗

屎弗痕見有炸蒜頭就叫,點知真係成個蒜頭炸俾你,食左一半因為太膩既關係棄之,浪費哂﹗可以不叫﹗

整體上是一間好地道既小店,員工都好有禮貌招呼及解釋食物食法同埋落order等﹗日本人老闆當然行來行去幫自己同鄉加下酒吹下水。

價錢當然較貴,唔食條魚的話一人二百五左右吧,不過一個月先一次,無咩所謂啦﹗

可愛的小店,食得開心﹗
鱲魚刺身
牛肉蔥卷