餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
资讯:

2021-04-29 62 浏览
上星期去咗上環呢間「Fast Gourmet」食晚餐。雖然距離地鐵站有啲遠,但係食物質素好高好值得大家來試一試,仲可以俾機會自己做運動添。呢度嘅萬事套餐都幾抵, 唔加錢$298+10%有前菜主食同埋甜品。Spring Set Dinner ($298)Starter: Classic Lobster Bisque (+$48)前菜有湯或者流心牛角包,我就加錢試咗呢個龍蝦湯。個湯入邊有啲龍蝦肉,而且個湯淆得好濃味好入味,抵試!見到隔離枱食蟹膏流心牛角包都好似好正,下次試吓先。Optional Special Treats:Seared Hokkaido Scallop with Italian Caviar (+$58)貪得意加錢試咗粒大帶子,廚師煮得好香好入味。大家可以試試。Main:White Truffle Wild Mushrooms and Egg Superfood Risotto飯嚟講我都鍾意食Risotto,一嚟到就切開咗隻流心蛋,同埋creamy嘅松露醬汁一齊食一流。份量同埋菇飯比例啱啱好,唔會覺得好膩。Dessert:Signature White Truffle G

Spring Set Dinner ($298)
Starter:
Classic Lobster Bisque (+$48)

Optional Special Treats:
貪得意加錢試咗粒大帶子,廚師煮得好香好入味。大家可以試試。

Main:

Dessert:
Signature White Truffle Gelato and Sous-vide Creme Brûlée
見到一白松露味嘅蛋糕即刻要試一試,係好似食緊凍咗嘅松露,好特別。至於焦糖燉蛋就好滑,味道發揮得好好。

Ice Black ($34)
個餐冇包嘢飲,我就嗌咗杯凍咖啡飲,好攰飲完都係好眼瞓。
2021-04-28 66 浏览
平時好少去食法國菜,因為價錢都比較貴,但今次聽朋友分享有一間抵食嘅餐廳,所以就去試下,係一間幾有feel嘅餐廳。今次叫左兩個 Spring Set Dinner($298),Starter揀左爆漿蟹膏流心牛角包同黑松露蘑菇湯。第一次食爆漿蟹膏流心牛角包,咁樣嘅組合,非常新奇,估唔到牛角包都可以配蟹膏,切出黎嘅時候,蟹膏醬就流出黎。蟹膏食落鹹鹹地,同本身有鹹味嘅鬆脆牛角包幾夾。黑松露蘑菇湯係暫時我飲過而覺得好飲嘅湯,試過之後就覺得佢完全冇偷工減料,菌味非常之濃,啖啖都係菇,口感非常正。而Main就揀左美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝同法式龍蝦燴海鮮。今次係第一次去食牛腹扒,佢係薄而長身嘅牛肉,廚師將牛扒整到好稔,入口即溶,唔會煎到鞋左,肉味都濃郁,感覺上脂肪比較少,非常好味。平時對動物肝臟部位都唔太大興趣,因為覺得佢地好腥,但佢鴨肝處理得唔錯,口感細膩綿密,油脂豐富,入口即溶。法式龍蝦燴海鮮一上到黎,就比佢嘅份量嚇親左,隻碟睇落好似裝唔曬。隻龍蝦同大蝦有好多膏,啖啖都係肉,蝦肉好爽口,配埋龍蝦湯更上一層樓,龍蝦湯非常鮮甜。佢嘅海鮮有魷魚同青口,魷魚食落都好爽口,青口都好新鮮。而Dessert就揀

而Dessert就揀左真空慢煮芝士蛋糕配椰子雪糕同宇治抹茶朱古力流心牛角包。個蛋糕係藍莓芝士蛋糕,藍莓醬食有少少酸,芝士蛋糕食落唔會好膩,食落好鬆軟,芝士味道都濃郁。好耐都冇食過椰子雪糕,椰子味香濃,仲有香濃嘅奶香味。

宇治抹茶朱古力流心牛角包又係一款好味嘅牛角包,佢面頭就灑上抹茶粉,食落有茶嘅甘味。牛角包同樣好鬆脆,中間係流心嘅抹茶朱古力醬,食落兩樣味都幾濃,食落唔會過甜。
之前成日在social media見到流心牛角包,一直想試下,因為做過牛角包的人都知道,本來做croissant 已經很繁複,再加上流心真的要去拜會一下。星期六tea time去到,都幾乎滿座,店員推介tea set,二百幾二人份量都幾抵食,仲可以用優惠價無限加croissant,黎到係一個三層既tea set,兩層咸點,一層甜品,當然仲加左兩個croissant - lobster bisque 同 matcha。Croissant 上碟熱辣辣非常香脆,係牛油香同龍蝦既味🥰一切開裡面流出黎真係勁香,味道濃厚好creamy。Matcha croissant 中間抹茶醬唔甜,所以茶味都比較出,未到回甘但西餐黎講算幾impressive。Tea set個人覺得最特別係truffle cheesecake同慢煮Crème Brûlée,慢煮令佢口感更加滑身,加上焦糖獨特既香味,雖然好飽仲想再叫多個😂最後仲有北海道珍寶帶子pasta,帶子煎到岩岩好半熟。試完之後覺得佢不只牛角包好食,連甜品同pasta都出色,lunch time可以再戰!—————————————————享慢煮意 (中環)中環

慢煮 creme  brulee

—————————————————
享慢煮意 (中環)
中環善慶街9號地舖
2021-04-23
慢煮 creme  brulee
  • 龍蝦湯牛角包
  • 龍蝦湯流心牛角包
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
附近環境相當寧靜,鳥語花香,隱世好地方🌿💕🌈享受慢活的感覺🍽📍3 layers afternoon tea set 🍴(原價$516,現在優惠價$258/兩位)鹹點:香煎黑松露北海道珍寶帶子🐚、西班牙黑毛豬腩🐽、蟹肉牛油果三文治🥑🥪、慢煮雞沙律卷🐔🫔甜點:招牌真空慢煮焦糖燉蛋🍮、白松露芝士蛋糕🧀、鮮莓酥餅🍰、焦糖爆谷咖啡摩絲🍿飲品:博士茶 - 清幽舒適的感覺白桃芝味特飲(特飲+25)芝士奶蓋極之濃郁,下方是有氣白桃飲品🍑📍 意猶未盡 - 爆醬蟹羔流心牛角包🦀🥐(跟tea set +48)超級推介,牛角包外層相當酥脆可口,馥郁可口牛油味🧈,一切開,內裏的蟹膏流心澎湃直湧!超級香🦀🦀🦀!📍和牛面頰配芋絲🐮🐮&黑蒜薯蓉🥔($208)和牛面頰相當軟嫩,配搭的芋絲是脆卜卜的芋頭脆條,薯蓉蒜香惹味🧄

鹹點:

甜點:

飲品:
博士茶 - 清幽舒適的感覺

📍和牛面頰配芋絲🐮🐮&黑蒜薯蓉🥔($208)

無論你做邊行都好,Branding、公關、形象是旦一樣撻Q,前途的確足以令你GG。但正所謂人誰無過呢?如果只係需要一個機會比佢改過?又係咪咁難?拿!我唔係無條件撐佢咖!我只係認為Error始終都應該係四子姐…但以下呢間餐廳「Fast · Gourmet」就點都有位比我讚,所以長期爆埸咪就係咁解囉!👇📌3-Layers · Afternoon Tea Set - $258/For Two♦️S a v o u r y -▪ Seared Hokkaido Jumbo Scallop · Black Truffle Sauce - ▫ 上次黎試左佢地招牌牛角包後,得知佢地推出既Tea Set用緊優惠價推出,即刻狗衝就梗咖啦。一上枱見到傳統三層架就知相機要出動啦,主要分左鹹點同埋甜點;而頭果層就擺放左「香煎黑松露·北海道珍寶帶子」。食落帶子口感煙韌,肥美嫩滑,加埋面頭黑松露,香味十足。▪ Pork  ·  Apples -▪ Chicken · Salad Roll - ▪ Crab Meat · Avocado Sandwich - ▫ 中間分別擺放左 「西班牙·黑毛豬腩」、「慢煮雞肉·沙律
前途的確足以令你GG。但正所謂人誰無過呢?如果只係需要

一個機會比佢改過?又係咪咁難?拿!我唔係無條件撐佢咖!
Fast · Gourmet

就點都有位比我讚,所以長期爆埸咪就係咁解囉!👇
♦️S a v o u r y -
3-Layers · Afternoon Tea Set

食落帶子口感煙韌,肥美嫩滑,加埋面頭黑松露,香味十足。

Pork  ·  Apples -
Chicken · Salad Roll -
3-Layers · Afternoon Tea Set

▫ 中間分別擺放左 「西班牙·黑毛豬腩」、「慢煮雞肉·沙律卷
同埋「蟹肉牛油果·三文治」。黑毛豬腩入口鬆軟,油脂香味豐富;
3-Layers · Afternoon Tea Set

雞肉沙律卷一啖過認真過癮,又夠清新;蟹肉牛油果相當出色,
兩者味道配埋幾夾,鹹點黎講水準唔錯。

♦️S w e e t -
White Truffle · Cheesecake -
Mixed Berries · Mille-Feuille -
3-Layers · Afternoon Tea Set

▫ 輪到驚喜十足既甜點,先試左個「白松露·芝士蛋糕」先,
一放入口即刻感受到果種軟滑,而且白松露相當突出;
鮮莓·酥餅」賣相精緻,甜得黎唔會太膩,酥餅又夠脆口,正。

Sous-vide · Crème Brûlée -
Caramel Popcorns Espresso Mousse -
3-Layers · Afternoon Tea Set

▫ 跟手再試埋「招牌真空·慢煮焦糖燉蛋」,果然無失望,蛋香濃郁,
食落口感夠哂細滑,配搭焦糖層次豐富;而「焦糖爆谷·咖啡摩絲
食落咖啡味相當重,而mousse岩岩好,唔會太軟身,口感一流。
3-Layers · Afternoon Tea Set

♦️D r i n k s - (+$25)
B l a c k i e -

Tiramisu · Cheesy -
Tiramisu · Cheesy

▫ 飲品方面Tea Set都會包埋,而特飲只要加少少錢就有得試,
選擇亦多,今次揀左「黑墨·咖啡」、「提拉米蘇·芝味特飲」。
B l a c k i e

前者一上枱有雲石紋理,非常IGable,入口有明顯既芝麻味,
唔會比咖啡味搶哂;後者真係好似Tiramisu咁,Staff會提供埋
餅碎比你倒係面,飲落又唔會太甜,幾有創意。
2021-04-24
Fast · Gourmet
2021-04-24 332 浏览
好耐冇食Afternoon tea,咁岩友人話約食飯,仲揀左間幾抵食既三層架😍不過位置對我地黎講難搵啲...路痴既我地搵左一陣😅🍴食物🍴$258/2位(另加一)香煎黑松露北海道珍寶帶子:珍寶Size外表好吸引,煎到好香而且保持到內軟有少少汁,味道有驚喜👍🏻西班牙黑毛豬腩:外皮冇味,建議如果加個泰式汁我覺得會比較好,黑毛豬味道正常。蟹肉牛油果三文治:唔知係咪掛住影相,麵包硬左少少,不過蟹肉份量都算多😁慢煮雞沙律卷:這個味道普通冇咩驚喜。甜點:最喜歡是真空慢煮焦糖燉蛋,唔會過甜,而且底下有藍莓醬味道好夾❣️不太岩口味是焦糖爆谷咖啡慕絲:上面泡泡同慕絲唔太夾,不過咖啡味都幾濃味,如果鍾意咖啡嘅朋友可能都會喜歡😁另外分別加了每款$28的牛角包🥐雖然有隻主打龍蝦湯流心牛角包,但係我同朋友都想食咖啡和抹茶口味,點這2款試下😆海鹽焦糖咖啡流心牛角包:朋友很喜歡,佢平時好鍾意飲咖啡,覺得這款牛角包既咖啡味道好濃厚,而且切開外皮好脆✨抹茶朱古力流心牛角包:喜歡抹茶既我都覺得抹茶味好勁,帶少量苦,但我是接受到✨切開綠茶醬會流出來❣️💥環境💥地方唔算好大,空間感比較逼既感覺,不過佢入邊嘅裝修帶有少少森林feel

🍴食物🍴
$258/2位(另加一)

慢煮雞沙律卷:這個味道普通冇咩驚喜。

甜點:

海鹽焦糖咖啡流心牛角包:

💥環境💥
地方唔算好大,空間感比較逼既感覺,不過佢入邊嘅裝修帶有少少森林feel都幾特別,冷氣都足夠。

💥服務💥
店員好有禮貌而且會介紹下食物,上菜時間都唔會等好耐。
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • 香煎黑松露北海道珍寶帶子
2021-04-24 227 浏览
Been a while since we had dinner out, so we decided to come to this restaurant which has been on our list for a while. Not only it’s been expending, it’s definitely have more customers compared to when they first starts - I guess this is due to their reasonable price in central and also the offering of quality food. We ordered a dinner set and also an additional dish to be shared between the two of us. The interior inside was nice 👍 and cozy, staffs were also friendly and attentive. for starter,
for starter, I ordered the lobster soup in a croissant 🥐 it was delicate and delicious 😋 I loved it a lot.
then my protein meal with both salmon & egg white omelette also arrived alongside with some refreshing salad.
the dinner set dish, steak with pumpkin pure and fried garlic was presented nicely with good flavoring and portion, we loved this too!
last but not least the cheesecake was surprisingly good - I mean amazingly good! Very nice ending to this meal with a refreshing coconut ice cream on the side.
  • 龍蝦湯牛角包
  • 龍蝦湯流心牛角包
  • 芝士蛋糕
  • 招牌龍蝦湯流心牛角包
2021-04-23 66 浏览
Happy Friday就到!😍諗好食咩未先?想搵間餐廳遠離繁囂,輕輕鬆鬆食lunch!🐠話想食牛角包又想食Pasta,我即刻諗起呢間餐廳🤪好彩提早幾日book定位!一點左右已經滿位啦😳想食嘅記得book枱!Lunch time餐廳提供set lunch menu!!!跟餐主菜可以配餐湯或沙律或者加HKD28 流心濃湯牛角包,另外可選擇加甜品及餐飲品!是日沙律今日係薯仔沙律,薯仔配搭沙律菜同沙律醬汁,明天由油煎香左嘅煙肉粒粒,入口香口得來又健康!流心龍蝦湯牛角包之前喺西營盤分店都食過,🐠第一次試,見到牛角包一切開就有澎湃嘅龍蝦湯流出,感覺興奮!而且牛角包沾滿香濃嘅龍蝦湯,口感酥脆得來,仲食到非常鮮甜嘅龍蝦湯!讚讚!和牛臉頰肉配黑蒜薯蓉面珠燈向來都特別嫩,仲要係和牛嘅面珠燈😍 和牛面珠燈輕輕調味,煮熟後切片,一定嘅厚度,入口牛香肉嫩!配埋香滑嘅黑蒜薯蓉一齊食味道好搭。上面仲有炸香左嘅芋絲,多重口感,層次豐富!招牌龍蝦醬汁蟹肉意粉🐠除咗係卡邦尼意粉嘅粉忠,仲係龍蝦湯嘅愛好者😜龍蝦湯牛角包不特止,仲要食埋龍蝦湯蟹肉意粉!蟹肉鋪滿意粉上,意粉掛滿龍蝦湯汁,超級香濃!配埋蟹肉一齊食,鮮味非常之突

是日沙律

流心龍蝦湯牛角包

和牛臉頰肉配黑蒜薯蓉

招牌龍蝦醬汁蟹肉意粉
🐠除咗係卡邦尼意粉嘅粉忠,仲係龍蝦湯嘅愛好者😜

龍蝦湯牛角包不特止,仲要食埋龍蝦湯蟹肉意粉!蟹肉鋪滿意粉上,意粉掛滿龍蝦湯汁,超級香濃!配埋蟹肉一齊食,鮮味非常之突出!龍蝦湯係signature真係冇錯!

提拉米蘇芝士咖啡
聽落好似好Heavy咁,飲落又幾清新!咖啡上嘅芝士香濃不太膩,配埋espresso 啱啱好,
比平時食嘅Tiramisu 更加清新!

抹茶牛奶咖啡
咩都唔錯,抹茶味夠香,而且唔會好甜。

海鹽焦糖咖啡牛角包
香脆嘅焦糖牛角包包住非常香滑嘅咖啡慕絲,仲有少少海鹽嘅點綴,焦糖咖啡味道更加突出!
特別一讚嘅係牛角包真心正!

呢個甜品令人念念不忘,切開裏面嘅咖啡慕絲湧出不絕,好治癒唷!
上環,對我嚟講係一個充滿浪漫嘅地方🧡上環,有橫街小巷,有大大小小、各式各樣既特色店舖,讓人可以接觸到另一個模樣既香港放假既時候可以去上環行下、拍下拖、影下文青相,仲可以尋寶,尋找一間富特色尋餐廳今日,我就同老公搵到一間係樓梯旁既法國餐廳-享慢煮意餐廳環境好有情調,坐得舒服,雖然主打享慢,但係侍應既服務就一d都唔慢,好快手,真係唔駛怕肚餓。價錢黎講係上環區都算合理,有lunch set, dinner set,仲有menu可以散點我同老公大約17:30到,避開人流因為星期日既關係,好多枱都reserve左,而餐廳座位唔算多,所以建議大家預約左先去食,而因為18:30有客人留左枱,所以我哋既用餐時間係1個鐘。老公揀左一個dinner set,有招牌就龍蝦流心牛角包、威靈頓牛柳,仲有一個甜品,我哋就揀左慢煮焦糖燉蛋食過法國餐既人都知道法國餐貴精不貴多,擺盤靚,食情調先介紹龍蝦流心牛角包,聽聞呢到出名食牛角包,所以好期待果然都無令我失望,一切開牛角包就有龍蝦汁流出龍蝦味香濃,就好似真係飲緊龍蝦湯咁!牛角包微暖,而且鬆軟,所以真係無得彈!主菜係威靈頓牛柳,雖然只有半塊,但係牛柳夠厚,一個人而又唔
上環,對我嚟講係一個充滿浪漫嘅地方🧡

今日,我就同老公搵到一間係樓梯旁既法國餐廳-享慢煮意

我同老公大約17:30到,避開人流

食過法國餐既人都知道法國餐貴精不貴多,擺盤靚,食情調
先介紹龍蝦流心牛角包,聽聞呢到出名食牛角包,所以好期待

果然都無令我失望,一切開牛角包就有龍蝦汁流出

主菜係威靈頓牛柳,雖然只有半塊,但係牛柳夠厚,一個人而又唔係特別大食既朋友都夠飽
酥皮夠脆,牛柳又唔會太熟,所以味道黎講係合格以上
配埋沙律,就可以中和返肉類既油膩

甜品就真係好有驚喜

以為重點係焦糖布甸,點知一上檯就比雪糕吸引左,以為係普通既雲尼拿雪糕,點知食落有淡淡既黑松露味
真係估佢唔到!

焦糖布甸都無可挑剔,焦糖好脆,布甸香滑,甜度適中,所以雖然係我老公叫既餐,但個甜品比我食左一大半

而因為我唔太肚餓既關係,所以只係單點左一份牛油果慢煮流心蛋既牛角包,同埋一個主菜-黑毛豬豬腩&豬頸配蘋果南瓜蓉

牛油果慢煮流心蛋🥰雞蛋真係堅流心,配埋牛油果醬,味道超夾

牛油果有少少檸檬香味,可以更開胃,牛角包就上面都介紹過,有質素既保證
黑毛豬豬腩&豬頸配蘋果南瓜蓉,同樣地擺碟精緻,豬腩肥肉適中,而且食落圈肉質爽口,真係有驚喜!豬頸肉就煎到香口,配合埋蘋果南瓜蓉,味道酸酸甜甜,所以豬肉食落一d都唔油膩

整體黎講,享慢煮意環境舒服,食物質素有保證
去開上環真係可以去試一試
2021-04-11
2021-04-22 70 浏览
適逢今日同朋友去完PMQ 睇展覽,都已經下午兩點,大家個肚已經打哂鼓,附近餐廳都未幫襯過,既然無咩頭緒,不如就近近地,行落去三幾分鐘,嚟咗呢間位於善慶街嘅Fast Gourmet午餐。由於太肚餓,進店後已經急不及待去研究餐牌。 Menu選擇多,而且有lunch set更抵食,選擇亦豐儉由人,加錢可以食到唔到選項,好有彈性。朋友選擇:爆醬蟹羔流心牛角包、大蝦魷魚青醬扁意粉、真空慢煮芝士蛋糕同蘋果汁; 我自己選擇:龍蝦湯流心牛角包、慢煮USDA牛腹肉、真空慢煮法式焦糖燉蛋同Storm Rider咖啡。首先上枱嘅係2個流心牛角包,熱辣辣香噴噴!一切開,嘩😱蟹膏同龍蝦湯分別好似瀑布咁流出嚟,吸睛度爆燈。 單係影相都足足影咗十幾廿張~ 特別係爆醬蟹羔流心牛角包,蟹羔味道特別香濃,大滿足!緊隨上枱嘅主菜不論賣相同味道都相當唔錯,喜歡入廚嘅朋友對呢個青醬扁意粉亦讚口不絕,佢解釋一般餐廳唔喜歡將呢道菜放入menu,因為製作工序較複雜,並唔係好似一般炒意粉或卡邦尼意粉咁隨時話煮就煮,需時更多時間去準備。 慢煮USDA牛腹肉亦口感嫩滑,味道濃郁而且依然保持到肉汁。Storm Rider,“啡”如其名,面層

Storm Rider,“啡”如其名,面層係白白濃厚嘅奶泡,底層係灰黑色活性竹炭咖啡,營造出一個風起雲湧效果,幾特別。

食埋個甜品,今次呢個late lunch好滿意。 絕對值得翻兜之選!

臨走時留意到餐廳新推出咗三層Afternoon Tea Set,價錢相當貼地,但相信要留待下次再試吧,因為今日實在太飽喇。
2021-04-22 67 浏览
中上環一帶向來多高質西餐廳,今次來到眾多Foodie推薦的享慢煮意嚐嚐😋👉🏻食物: 4/5▪️美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝鴨肝煎得香,邪惡之選😈牛腹扒肉厚,慢煮後肉質呈粉嫩,入口juicy、牛味濃郁。▪️北海道珍寶帶子意粉💯必食之選🤩意粉每一條都掛上龍蝦汁,鮮味十足👍🏻咸度適中,不會太膩。珍寶帶子超級大,外層輕輕煎香,中間質感仍如刺身般,入口鮮甜!▪️海鹽焦糖咖啡流心牛角包不會很甜,中間流心是涷的,咖啡味突岀。▪️白桃芝味特飲💯必飲之選!芝士奶蓋滑而帶咸香😋底層是桃味有汽汽水,清甜而不膩,夏天解渴之選!▪️黑芝麻燕麥奶黑芝麻味濃郁,與燕麥奶獨特的香味十分搭。👍🏻入口層次豐富,先有芝麻味,燕麥奶味再隨後勁滲岀,甜度恰到好處😋

👉🏻食物: 4/5

▪️美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝

▪️北海道珍寶帶子意粉

▪️海鹽焦糖咖啡流心牛角包
不會很甜,中間流心是涷的,咖啡味突岀。

▪️白桃芝味特飲

▪️黑芝麻燕麥奶
2021-04-21 46 浏览
喺歌賦街行上樓梯,搵到呢間出名食牛角包嘅小店,晚餐時間好多人等緊位。叫咗個set dinner, 前菜揀咗爆漿蟹膏流心牛角包。一切開個包嘅蟹膏真係爆哂出黎,好香好濃味,個牛角包好鬆化,真係幾好味!Main 揀咗白松露野菌流心蛋意大利飯,每啖都好香白松露味,好creamy 但又唔漏,真心好味!另外單叫個紐西蘭羊肩肉,第一次食呢個部位,有驚喜!肉質好嫩滑,可以點青咖哩奶酪醬,好香口特別嘅味,唔錯,而個薯蓉加咗黑蒜落去,好有心思。最後嘅甜品,揀咗白松露雪糕配焦糖燉蛋。無諗過白松露味可以應用喺雪糕界,而個味係令人一試難忘,想一試再試,係衝擊味蕾之作。

叫咗個set dinner, 前菜揀咗爆漿蟹膏流心牛角包。

2021-04-21 42 浏览
夜晚同男友係港島放工,就黎左上環既Fast Gourmet. 雖然要行一段樓梯,但環境夠靜,唔洗係灣仔銅鑼灣同人逼,可以放鬆下。鋪面唔算大,內裡環境都算舒服,平日唔洗ot 黎就唔洗等可以直接入座,不過無幾耐,其實店內都九成滿座,假日應該更加受歡迎。.今次我地叫左兩個dinner set $298 per one 招牌龍蝦湯牛角包爆醬蟹膏流心牛角包 (+28).Starter就立刻試試店內招牌既牛角包!幾驚喜,因為內裡醬夠多之餘,牛角包仲keep到外皮鬆脆。個人較鐘意蟹膏,比龍蝦湯更濃,而且仲食到蟹籽,口感更豐富。英式威靈頓牛柳.呢個做得幾好,要讚,wellington beef考功夫,五成熟岩岩好,肉質超嫩,又夠肉味,牛柳入口即融。中間再加一層蘑菇蓉,酥皮又夠香脆。法式油封鵪鶉腿 配鴨肝醬意大利飯以為好細份唔夠食,但鴨肝醬真係幾飽肚,而鵪鶉腿油香夠重,Risotto加左藜麥,飽足感大增,對個人黎講略嫌有小膩。Iced Latte $41Iced cappuccino $41Milk coffee不過不失,唔會太甜白松露雪糕 配焦糖燉蛋真空慢煮芝士蛋糕 配椰子雪糕食完甜品真係飽到上心口~

招牌龍蝦湯牛角包
爆醬蟹膏流心牛角包 (+28)
Starter就立刻試試店內招牌既牛角包!

英式威靈頓牛柳

法式油封鵪鶉腿 配鴨肝醬意大利飯

Iced Latte $41
Iced cappuccino $41
Milk coffee不過不失,唔會太甜

白松露雪糕 配焦糖燉蛋
真空慢煮芝士蛋糕 配椰子雪糕
食完甜品真係飽到上心口~雪糕唔錯,白松露好香,椰子味夠濃。芝士蛋糕既藍莓醬幾多,焦料燉蛋都無咩野可以挑剔啦~
2021-04-21 34 浏览
招牌龍蝦湯流心牛角包~很有驚喜,牛角包很香脆,一切開,很澎湃的龍蝦湯湧出來,龍蝦湯香濃香煎北海道珍寶帶子配意大利鱘魚子~帶子很大粒彈牙厚身,質素之選鱸魚西京燒配辣根薯蓉~鱸魚柳剛剛熟,肉質嫩滑微甜的;伴菜也很講究,翠玉瓜跟黃椒切成樹葉的樣子,很得意奶油南瓜鮮三文魚穀物意大利飯~薏仁取代了意大利飯,軟硬適中鮮明,三文魚柳也是剛好熟很嫩滑真空慢煮芝士蛋糕配椰子雪糕~芝士蛋糕非常滑,雜莓的酸味剛好中和晚餐的油膩感;椰子雪糕也很好吃,很香濃,內裡還有椰絲

啱啱先放完復活節假,仲係holiday mood,專登早啲放工,約friend食飯。明明限聚令之下,餐廳10點先閂門,但係冼興返附近好多餐廳都閂咗門,咁見到間坐得好舒服嘅餐廳,二話不說即刻坐咗入去。前菜先叫咗個蟹膏流心牛角包同朱古力流心牛角包。蟹膏塞滿牛角包,好有滿足感,一切開個牛角包,啲蟹膏流晒出嚟,香氣四溢。朱古力醬都好濃郁,做餐後甜品更加合適。北海道帶子保持鮮味,唔會overcooked,同個鱘魚子係Perfect match。個威靈頓牛柳酥皮鬆脆,而且同塊牛柳包得好實,唔會一切就散。呢個白松露雪糕配焦糖燉蛋,係全晚畫龍點睛之作。雪糕散發出白松露香味,但係仍然保持雲呢拿鮮甜。而個焦糖鋪滿燉蛋,敲碎嗰陣滿足感十足,味道豐富但唔會過甜。間餐廳叫做慢煮主義,但係英文就叫 Fast Gourmet,下次再嚟嗰陣要問吓職員點解先。

前菜先叫咗個蟹膏流心牛角包同朱古力流心牛角包。

個威靈頓牛柳酥皮鬆脆,而且同塊牛柳包得好實,唔會一切就散。

2021-04-13