餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
资讯:

2021-05-24 47 浏览
友人常常說中上環有一間食流心牛角包的餐廳,聴得我心癢癢,今日她終於有空帶我去食啦!招牌龍蝦湯流心牛角包一刀切落似溶岩流出,還有陣陣濃烈海鮮香。牛角包外層好脆口。龍蝦湯真的又香又濃,食完還想再食。美國頂級牛腹扒配煎鵝肝牛腹扒好少食,肉質軟腍,牛味濃郁,保持了肉汁的濕潤感。鵝肝煎得香口,綿綿口感,入口溶化。白松露雪糕配焦糖燉蛋雪糕味道好特別,松露味出眾。焦糖燉蛋甜度剛好,滑溜。白桃芝味特飲最初有點擔心會否太甜膩,太溜。味道清新,有少少白桃粒,增加口感。

招牌龍蝦湯流心牛角包
一刀切落似溶岩流出,還有陣陣濃烈海鮮香。

牛角包外層好脆口。龍蝦湯真的又香又濃,食完還想再食。

美國頂級牛腹扒配煎鵝肝
牛腹扒好少食,肉質軟腍,牛味濃郁,保持了肉汁的濕潤感。
鵝肝煎得香口,綿綿口感,入口溶化。

白松露雪糕配焦糖燉蛋
雪糕味道好特別,松露味出眾。
焦糖燉蛋甜度剛好,滑溜。

白桃芝味特飲
最初有點擔心會否太甜膩,太溜。
味道清新,有少少白桃粒,增加口感。

2021-05-04
2021-05-23 1571 浏览
好耐無食過tea,於是同朋友去咗呢間食港島區餐廳食afternoon tea!呢度環境幾chill坐得又舒服最啱同朋友嚟傾偈食下tea!-Tea set ($258)呢個tea set性價比好高呢!有四款鹹點、四款甜點、每人一杯飲品,仲可以加少少錢配招牌牛角包!-🥳甜品有四款▪️招牌真空慢煮焦糖燉蛋燉蛋好嫩滑,蛋香味濃,焦糖面好香脆,▪️白松露芝士蛋糕第一次食!一路以為白松露只係啱鹹食,點知原來甜食都唔錯,白松露味道濃郁,比芝士更實,食落好細滑,係一個唔會太甜嘅甜品。▪️鮮莓酥餅酥餅非常鬆脆但唔會好易散開,咬落有層次感,加埋草苺係一個幾Refresh的甜品!▪️焦糖爆谷咖啡摩絲焦糖味香濃又唔會太甜,炮谷都幾脆口,唔會因為擺咗喺甜品上面而變淋。咖啡慕絲食落都有空氣感,唔會太膩。🥳鹹食有大大隻帶子,望落好飽滿,口感爽口鮮甜!▪️蟹肉牛油果三文治蟹肉份量幾多,加埋熟度剛好嘅牛油果,係match!▪️西班牙黑毛豬腩口感軟腍,都幾鎖汁。▪️慢煮雞沙律卷比較清新嘅前菜,雞肉都幾嫩滑。-飲品篇呢度咖啡都好有特色,而且打卡able!▪️富士山下賣相相當吸睛,做咗漸層效果,又白到黑嘅層次感,黑色layer係由活性炭整成

Tea set ($258)

🥳甜品
有四款
▪️招牌真空慢煮焦糖燉蛋
燉蛋好嫩滑,蛋香味濃,焦糖面好香脆,
▪️白松露芝士蛋糕
▪️鮮莓酥餅
▪️焦糖爆谷咖啡摩絲

🥳鹹食
有大大隻帶子,望落好飽滿,口感爽口鮮甜!

▪️蟹肉牛油果三文治
蟹肉份量幾多,加埋熟度剛好嘅牛油果,係match!
▪️西班牙黑毛豬腩
口感軟腍,都幾鎖汁。
▪️慢煮雞沙律卷
比較清新嘅前菜,雞肉都幾嫩滑。

飲品篇
呢度咖啡都好有特色,而且打卡able!
▪️富士山下
賣相相當吸睛,做咗漸層效果,又白到黑嘅層次感,黑色layer係由活性炭整成,飲落口都幾濃香,仲帶有少少橙香,整體非常match!

▪️Tiramisu Chessy
呢個必點!非常有層次感,上面係有少少鹹香嘅芝士奶蓋,而且仲附上一杯tiramisu 粉,可以自己加喺奶蓋上面,非常得意!下面就係濃香expresso ,整體非常有層次,一啖飲到三個唔同漸層味道!真係好有Tiramisu Concept

牛角包篇
▪️龍蝦湯牛角包
必試!牛角包包住個湯好新奇,龍蝦湯好濃郁,同餐湯質素一樣,但牛角包包住湯,外面仲keep到好香脆。
一切落去龍蝦湯就好似流心咁溢出,點埋牛角包好match!

▪️抹茶朱古力流心牛角包
抹茶味好濃郁,亦都食到朱古力味,兩者味道balance! 而且一樣有流心效果。
鹹甜牛角包都好出色!

▪️真空慢煮西班牙黑毛豬腩穀物意大利飯
呢個飯啱晒女士or on diet人士食!係無麩質㗎!採用藜麥同生熟薏仁去代替意大利飯粒,但同樣做到creamy效果,口感都唔錯!夠晒高纖高蛋白質!
厚切慢煮黑毛豬腩口感軟腍,而且都幾鎖汁,呢個價食到呢個意大利飯,非常CP值高!
  • 龍蝦湯牛角包
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • tiramisu  cheesy
  • 富士山下
本身諗住嚟試下流心牛角包,點知發現Afternoon Tea好抵食😲 重點係甜點鹹點每款都好好味😱 強烈推介俾大家💁🏼‍♀️3- Layer Afternoon tea set ($258 for 2)ღ鹹點ღ唔似平時食開嘅tea set得啲凍嘅三文治同pastry,竟然有熱辣辣既煎黑松露帶子同黑毛豬腩😍 1️⃣香煎黑松露醬北海道珍寶帶子:帶子超大隻厚肉鮮甜,上面仲有黑魚子醬😱 2️⃣黑毛豬腩:個皮脆卜卜,再加上酸甜莓醬解膩又夾,超驚喜!3️⃣慢煮雞沙律卷: 類似越南既米紙卷,煙韌薄皮包入雞肉再混入適量沙律醬👍🏻4️⃣蟹肉牛油果三文治:唔似平時tea set啲凍嘅三文治,呢個係烘過嫁😍入面夾住一層好creamy既牛油果蓉😌ღ甜點ღ鹹點岀色,甜點同樣都有驚喜😲 5️⃣鮮莓酥餅:千層酥超酥化,上面仲搽滿nutella 同士多啤梨😍6️⃣白松露芝士蛋糕:入口超軟滑,好似食緊cream咁,之後松露味就湧岀黎了😱第一次食松露既甜品,有驚喜😍7️⃣慢煮真空焦糖燉蛋:蛋滑到好似牛油咁😍驚喜食到底仲有莓醬,一大杯都完全係可以👅到乾淨晒🤫8️⃣焦糖咖啡爆谷慕絲- 咖啡味超濃,加上質感比較流質類似泡沫,所以好似飲緊espresso咁😍 配

ღ鹹點ღ

ღ甜點ღ
鹹點岀色,甜點同樣都有驚喜😲
8️⃣焦糖咖啡爆谷慕絲- 咖啡味超濃,加上質感比較流質類似泡沫,所以好似飲緊espresso咁😍 配埋甜品食都幾夾阿😁

爆漿蟹膏流心牛角包 (tea set +$48)
牛角包酥脆,切開超爆漿,但又冇淋濕晒牛角包體😲 難怪咁多人推介😯

Sesame Latte (tea set +$25)
濃到好似芝麻糊咁,應該係我飲過最濃芝麻味嘅芝麻latte🤫

Sparkling peach cheesy (tea set +$25)
奶蓋唔算好幼滑,成杯野飲mix埋有d似乳酸梳打都幾得意😎

享慢煮意📍
2021-05-22 94 浏览
好耐無食Afternoon tea,早幾日就去咗「享慢煮意」試佢哋嘅Tea Set☕️.香煎黑松露北海道珍寶帶子🖤帶子厚身,煎到軟嫩有少少汁🤤.西班牙黑毛豬腩🐖肥瘦各半,底下係殼麥麵包🍞.蟹肉牛油果三文治🥑估唔到都幾夾😲.慢煮雞沙律卷🐔皮好煙韌😆味道開胃.招牌真空慢煮焦糖燉蛋🥚焦糖薄脆,燉蛋非常香滑,濃濃蛋香😋底下係藍莓醬🫐唔會過甜.白松露芝士蛋糕🍰白松露味突出👍🏻.鮮莓酥餅🍓酥餅鬆化,朱古力同莓果好夾😉.焦糖爆谷咖啡摩絲🍿咖啡味幾重.和牛面頰配芋絲及黑蒜薯蓉🐄成個配搭都幾特別😍面頰好嫩.爆醬蟹羔流心牛角包🥐酥脆牛角包包住超多流心蟹膏,鹹香鮮甜🦀黑蒜薯蓉同配菜都幾好味😗.白桃芝味特飲🍑表面鋪成玫瑰花瓣🌹芝士奶蓋加上白桃味梳打都唔錯😜.柳橙汁🍊相對普通
香煎黑松露北海道珍寶帶子🖤帶子厚身,煎到軟嫩有少少汁🤤
西班牙黑毛豬腩🐖肥瘦各半,底下係殼麥麵包🍞
蟹肉牛油果三文治🥑估唔到都幾夾😲
慢煮雞沙律卷🐔皮好煙韌😆味道開胃
白松露芝士蛋糕🍰白松露味突出👍🏻
鮮莓酥餅🍓酥餅鬆化,朱古力同莓果好夾😉
焦糖爆谷咖啡摩絲🍿咖啡味幾重
和牛面頰配芋絲及黑蒜薯蓉🐄成個配搭都幾特別😍面頰好嫩
柳橙汁🍊相對普通
  • 白桃芝味特飲
  • 爆漿蟹膏流心牛角包
2021-05-22 43 浏览
最近去咗位於中環呢間法國西餐的餐廳🍴使我覺得很特別又好難忘呢!因食物特色不是一般出面容易食到的感覺,很高級又用心經營的餐廳!環境都好雅典的!我個人很喜歡這慢煮三文魚、青口配龍蝦汁!用心煮的法國菜,食下特別難忘又滋味,鮮味十足又滑嫩的感覺!另外還有一款看和牛配黑蒜薯蓉、黑芝麻燕麥奶!最後還有消暑一流的甜點:Sweet Mapo Tofu dessert 完美一頓!Fast Gourmet 享慢煮意地址: 中環善慶街9號地舖

我個人很喜歡這慢煮三文魚、青口配龍蝦汁!
用心煮的法國菜,食下特別難忘又滋味,鮮味十足又滑嫩的感覺!

另外還有一款看和牛配黑蒜薯蓉、黑芝麻燕麥奶!

Fast Gourmet 享慢煮意
地址: 中環善慶街9號地舖
法文有一句諺語,叫「 Si vous voulez aller vite, allez-y seul. Si vous voulez aller loin, allez-y ensemble 」。。。 意思就是如果你想行得快、就自己一個行; 如果你想行得遠、就要與朋同行!!這家餐廳的名字,叫「享慢煮意亅, 英文名稱則叫做「fast Gourmet 亅。。。 今天是星期六,我選擇了後者 。。。就是與朋友一起來這裡享用 一個悠閒、慢活的週末下午茶, 盡吐心中情 ,讓因為工作繃緊嘅情緒可以放鬆一下, 順道為下星期的工作可以走得更遠加油!!懶洋洋的下午,就是不想做決定, 所以簡單地叫了餐廳的招牌 high tea set, 貪佢樣樣有得食, 全部細細件。。。包甜點和鹹點。。。一網打盡餐廳最好味東西!二人三層下午茶套餐 ($258)1. Seared Hokkaido Jumbo Scallop (avec) BlackTruffle Sauce 香煎黑松露北海道珍寶帶子真心大粒浮誇的大帶子。。。 咬下去清楚吃到一絲絲的纖維 、口感豐富肉質嫩,配上黑松露貴氣十足, 唯一美中不足的就是食物溫度只是

二人三層下午茶套餐 ($258)

Truffle Sauce
香煎黑松露北海道珍寶帶子

真心大粒浮誇的大帶子。。。 咬下去清楚吃到一絲絲的纖維 、口感豐富肉質嫩,配上黑松露貴氣十足, 唯一美中不足的就是食物溫度只是微暖。。。 不過不能怪別人、 只怪自己花了太多時間影相, 影完相才開動。。。 已經太慢了、 食物也變涼了!

其他鹹點包括:
2. Pork et Pommes 西班牙黑毛豬腩

3. Chicken Salad Roll 慢煮雞肉沙律卷

4. Crab Meat Avocado Sandwiches 蟹肉牛油果三文治

這個tea set,論份量、認真大堆頭, 一個人吃、應該消化不了。。。 兩個人吃。。。 就剛剛好! 一邊天南地北胡扯, 一邊吃著慢煮法式美食, 很愜意的週末。。。la vie est belle 啦!!

吃完鹹的東西,就到甜品時間了。。。

甜點包括:
1. White Truffle Cheesecake 白松露芝士蛋糕

甜點當中。。。我最欣賞 白松露芝士蛋糕, 真心未吃過。。。第一次試, 有一種吃「混醬亅的感覺, 先感覺到鹹味,再吃到甜味, 為味覺帶來雙重層次感, 很特別的體驗, 有點一試難忘!

2. Mixed Berries Mille-Feuille 鮮莓千層酥

3. Sous-vide Crème Brûlée 真空慢煮法式焦糖燉蛋

4. Caramel Popcorns Espresso Mousse 焦糖爆谷咖啡慕絲

。。。🦉

吃完這個high tea set,我們還encore 追加了一個店家的招牌牛角酥 croissant 。

龍蝦湯流心牛角酥 croissant avec bisque de homard (tea set + $28)

用朋友視角切下去,立即流出了橙色的龍蝦湯 , 感覺有點像解剖一件食物, 我們帶著求知識的心態望著 龍蝦湯像溶岩般慢慢流出來, 速度不快也不慢 , 就是星期六的節奏 。。。真的很有療癒感 !
龍蝦湯味道頗為濃郁,牛角包外層很鬆脆 , 兩者配合一起吃 , 感覺完美!

兩杯芝味特飲

抹茶白朱古力滋味特飲 ($44)

上層是抹茶粉,下一層是芝士奶蓋, 還有白朱古力和抹茶牛奶 ,味道不太濃亦不太甜, 很好味的一杯matcha latte !

芝士奶蓋有氣桃汁特飲 ($44)

這一杯東西。。。令我想起 鋪滿玫瑰花的浴缸和 「美麗有罪亅, 不了。。。一於一口氣把你喝掉!

後記:

這篇文章用什麼作結好呢? 我忽然想起大姜的話。。。「 我很喜歡某位前輩說過的一句話:用自己的作品,來保護自己的粉絲 」

。。。 我不知道他這句豪言壯語最終能否做到, 但我覺得 每個人,不管你的條件有多差,總會有些人喜歡你;不管你的條件有多好,也總有些人不愛你

。。。因此 , 福福郎也會選擇寫好自己的作品, 這就是給自己的福字米粉一個最有力保證了!! 也是給不喜歡你的haters,一個最有力的反擊。。。

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
2021-05-15
庆祝纪念
纪念日
  • Tea set for two
  • 白桃芝味特飲
  • 招牌龍蝦湯流心牛角包
Fast Gourmet❤️🕯中環隱世情調餐廳,主打慢煮美食,晚市餐廳都幾多人,有興趣黎既話建議先網上訂位,依加openrice訂位仲有折嫁~仲有超人氣美食流心牛角包,必試item‼️⏰用餐時間70分鐘💡設有加一服務費▪️龍蝦湯牛角包 $58"必試招牌牛角包 一切開d龍蝦湯流出黎 味道鮮甜 同牛角包味道都好夾"▪️美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝 $268"牛腹扒肉質嫩滑 擺盤超靚有心機 仲配以鵝肝香味帶上另一個層次"▪️北海道珍寶帶子意粉 $188+慢煮流心蛋 $12"帶子超大粒 意粉煮得剛好 今次我加左慢煮流心蛋 蛋味香濃 溶入意粉一齊食 正"
Fast Gourmet❤️
⏰用餐時間70分鐘
💡設有加一服務費

▪️龍蝦湯牛角包 $58

▪️美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝 $268

▪️北海道珍寶帶子意粉 $188
+慢煮流心蛋 $12
食物,真係唔一定要貴要大有名氣要好(利申都係fine dining愛好者先😆) 最近就發掘到一間位於中上環既法式小店,食物分量唔少,仲要性價比高之餘又高質添!😍牛角包係店方既招牌,一口氣試左3款牛角包,食物夠熱漲卜卜已經贏左一半,一切係洶湧而至既流心,而三款都真係各有特色,相對個人較欣賞兩款鹹點☺️招牌龍蝦湯留心牛角包🥐爆漿蟹膏流心牛角包🥐宇治抹茶朱古力流心牛角包🥐特色流心布拉塔芝士車厘茄沙律原個既布拉塔芝士Burrata cheese已經係大賣點,仲要係成個味道好夾! 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸鐘意食腍身黑毛豬肉既朋友揮手區~白松露雪糕配焦糖燉蛋甜品上最想encore既就係白松露雪糕,入口好香,可能係食過最好食既白松露雪糕麻婆豆腐甜品據聞呢款係新出品,有點fusion分子料理feel— 花椒雪糕、豆腐花意式奶凍、花生醬、烤花生,加埋又真係好夾! 食得好滿足既晚餐,飲品方面推薦芝士奶蓋系列!

招牌龍蝦湯留心牛角包🥐

爆漿蟹膏流心牛角包🥐

宇治抹茶朱古力流心牛角包🥐

特色流心布拉塔芝士車厘茄沙律

招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
鐘意食腍身黑毛豬肉既朋友揮手區~

麻婆豆腐甜品

食得好滿足既晚餐,飲品方面推薦芝士奶蓋系列!
半價下午茶優惠,即刻同你介紹~有四款咸點四款甜品另包飲品2杯,可選茶或咖啡或果汁另可加錢選特飲 仲可以追加試埋佢既招牌流心牛角包(龍蝦湯,抹茶朱古力,海鹽咖啡)分三層,頂層放了一客煎黑松露珍寶帶子煎得香口,加上松露醬味道更香中層係西班牙黑毛豬腩,蟹肉牛油果三文治慢煮雞沙律卷 咸點就四款,份量剛好下午茶架限量供應,最好先問定餐廳甜品四款招牌真空慢煮焦糖燉蛋白松露芝士蛋糕,鮮草莓酥餅焦糖爆谷咖啡先由白松露芝士蛋糕食起,味最輕一口份量,淡淡白松露香味,不太甜再食草莓酥餅,酥條上放滿朱古力醬最後加上草莓藍莓果粒,味道清新第三次序品嚐 燉蛋脆脆既焦糖加上香滑既燉蛋口感軟滑,加上焦糖微苦既糖蜜,味道豐富最後食帶微苦既濃郁咖啡焦糖爆谷有咸有甜有苦,層次豐富,平平地百幾蚊一位同朋友小聚亦唔錯既選擇中環善慶街9號地舖G/F, 9 Shin Hing Street, Central
半價下午茶優惠,即刻同你介紹~
有四款咸點四款甜品
另包飲品2杯,可選茶或咖啡或果汁
另可加錢選特飲
仲可以追加試埋佢既招牌流心牛角包
(龍蝦湯,抹茶朱古力,海鹽咖啡)

分三層,頂層放了一客煎黑松露珍寶帶子
煎得香口,加上松露醬味道更香
中層係西班牙黑毛豬腩,蟹肉牛油果三文治
慢煮雞沙律卷 咸點就四款,份量剛好
下午茶架限量供應,最好先問定餐廳

甜品四款
招牌真空慢煮焦糖燉蛋
白松露芝士蛋糕,鮮草莓酥餅
焦糖爆谷咖啡
先由白松露芝士蛋糕食起,味最輕
一口份量,淡淡白松露香味,不太甜
再食草莓酥餅,酥條上放滿朱古力醬
最後加上草莓藍莓果粒,味道清新
第三次序品嚐 燉蛋
脆脆既焦糖加上香滑既燉蛋
口感軟滑,加上焦糖微苦既糖蜜,味道豐富
最後食帶微苦既濃郁咖啡焦糖爆谷
有咸有甜有苦,層次豐富,平平地百幾蚊一位
同朋友小聚亦唔錯既選擇

2021-05-20 30 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️相信多人都係比fusion 流心牛角包吸引咗過嚟食野🍽小編都唔例外 ✍🏻最近推出既Afternoon Tea 😈每一樣食物都非常精緻 CP值亦都相當高🙌🏻❶3 Layer Afternoon Tea Set 👯 $258 (for two)‍♀️✨《5款鹹點》香煎黑松露北海道珍寶帶子🐚西班牙黑毛豬腩🐷蟹肉牛油果三文治🥪慢煮雞沙律卷🌯龍蝦湯流心牛角包🥐 (+$28)鹹點方面我最推介餐廳嘅招牌菜 -牛角包🤩對於第一次食龍蝦湯牛角包既小偏黎講感覺好新穎 味道亦都不過不失👩🏻‍🎨牛角包焗得非常鬆脆⏲切開既一瞬間 熱辣辣既龍蝦湯如泉湧向外流🌊食嘅時候記住捉緊呢個影相位📸✨《4款甜點》招牌真空慢煮焦糖燉蛋🥚白松露芝士蛋糕🧀鮮莓酥餅🍓焦糖爆谷咖啡摩絲🍰甜點方面我最有驚喜既係煮焦糖燉蛋😋蛋香濃郁又滑溜 🥰另外底部加入自家製紅莓醬🫐剛好中和整個焦糖燉蛋既甜度🍬唔太鍾意食甜野嘅朋友都不妨一試🍴✨《飲品》抺茶白朱古力芝味特飲🍫 (+$25)苦澀既抹茶正好平衡返白朱古力嘅甜度🍵厚厚嘅奶蓋 令入口時多左一份芝士鹹香🥛黑墨嘅咖啡☕️(+$25)呢一個飲品係為全素食者而設🥬上枱時會清晰見到如水墨般嘅紋理
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

香煎黑松露北海道珍寶帶子🐚
西班牙黑毛豬腩🐷
蟹肉牛油果三文治🥪
慢煮雞沙律卷🌯
龍蝦湯流心牛角包🥐 (+$28)

鹹點方面我最推介餐廳嘅招牌菜 -牛角包🤩

另外底部加入自家製紅莓醬🫐
剛好中和整個焦糖燉蛋既甜度🍬
唔太鍾意食甜野嘅朋友都不妨一試🍴

✨《飲品》
抺茶白朱古力芝味特飲🍫 (+$25)
苦澀既抹茶正好平衡返白朱古力嘅甜度🍵
厚厚嘅奶蓋 令入口時多左一份芝士鹹香🥛

黑墨嘅咖啡☕️(+$25)
呢一個飲品係為全素食者而設🥬
上枱時會清晰見到如水墨般嘅紋理👾
芝麻味比咖啡更突出 互相輝映🌕

Ps:中環、堅尼地城都有分店✌

2021-05-19 1271 浏览
中上環半山一帶有唔少特色小店,碰巧探訪住呢區嘅朋友,就嚟咗主打流心牛角包&真空慢煮嘅fast gourmet!招牌龍蝦湯流心牛角包果然名不虛傳,打卡一流之餘味道都唔輸蝕!外表樸實內裏有驚喜,一切開流曬啲湯出黎。微暖嘅龍蝦湯鹹香滋味,快快脆脆打完卡即刻食的話酥皮仲微脆架!美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝Hanger Steak係我最愛嘅部位之一,以慢煮方式烹調適合不過!牛味香濃,口感軟嫩無比又唔會啖啖油脂。除左常見嘅芥末醬, 仲有廚師自家調製濃厚嘅法式多密醬同埋香甜解膩嘅南瓜pure任君選擇,細節位盡顯心思。慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉低溫慢煮再煎果然唔同啲!外表微焦,內裏熟透依然保持柔滑唔鞋,肉汁充盈。麵條掛滿香滑嘅忌廉,加入鹹香嘅巴馬臣芝士,啖啖滿足!白松露雪糕配焦糖燉蛋慢煮嘅creme brulee屬水準之作,香滑富蛋香,但係口味創新嘅雪糕更勝一籌!松露常用於鹹食,甜品真係第一次~原來一啲都唔違和,甜中帶鹹,入口香氣濃厚,係會上癮嘅味道!白桃芝味特飲&檸檬薑蜜沙冰炎炎夏日,兩杯都係走清新路線嘅好選擇!前者嘅芝士奶蓋做得好挺身,濃度剛好。下面係有氣桃汁,以莓果蓉同埋玫瑰花瓣點綴。香氣陣陣,如果加

招牌龍蝦湯流心牛角包

美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝

慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉

白桃芝味特飲&檸檬薑蜜沙冰
炎炎夏日,兩杯都係走清新路線嘅好選擇!前者嘅芝士奶蓋做得好挺身,濃度剛好。下面係有氣桃汁,以莓果蓉同埋玫瑰花瓣點綴。香氣陣陣,如果加埋酒精應該會係氹女仔無得輸嘅cocktail~後者薑味突出,酸酸甜甜,實屬一杯出色嘅乳酪冰飲。

2021-05-19 76 浏览
今晚去左上環古董街買野,經過見到有間西餐廳,於是去食晚餐😋😋🌟 招牌龍蝦湯牛角包🥐牛角包焗得香脆,內裡軟熟,切開中間係龍蝦湯,龍蝦湯味濃,而且好香龍蝦既味道,調味亦都唔錯😋😋🌟 慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律 ($106)流心蛋配上牛油果🥑,味道好夾,用蛋汁撈沙律菜比起用沙律醬健康好多👍🏻👍🏻雞胸經過慢煮,肉質嫩滑,調味唔會太咸😋😋🌟 西班牙黑毛豬穀物意大利飯($148)黑毛豬肉味濃,外層煎得好脆,食落唔會油膩,意大利飯食落唔會好浠,而且加左藜麥,配搭得唔錯😋😋🌟 美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝牛腹扒煎得岩岩好,唔會太熟,牛味重,牛肉相當軟熟,鴨肝香口,擺盤擺得好出色,色香味俱全,必點😋😋🌟 白松露雪糕配焦糖燉蛋雪糕好重既松露味道,食落口係甜既白松露,相當特別😋😋焦糖燒得香脆,燉蛋既蛋味濃郁,呢個甜品唔錯😋😋

🌟 招牌龍蝦湯牛角包🥐

招牌龍蝦湯牛角包

🌟 慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律 ($106)

雞胸經過慢煮,肉質嫩滑,調味唔會太咸😋😋
慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律

🌟 西班牙黑毛豬穀物意大利飯($148)

西班牙黑毛豬穀物意大利飯

🌟 美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝

美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝

🌟 白松露雪糕配焦糖燉蛋

雪糕好重既松露味道,食落口係甜既白松露,相當特別😋😋
焦糖燒得香脆,燉蛋既蛋味濃郁,呢個甜品唔錯😋😋
香松露雪糕配焦糖燉蛋

2021-05-03
招牌龍蝦湯牛角包
慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律
西班牙黑毛豬穀物意大利飯
美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝
香松露雪糕配焦糖燉蛋
2021-05-18 53 浏览
今日同媽咪一齊去中環食晚餐,呢度嘅環境都唔錯,幾有格調。前菜方面我哋點咗爆漿蟹膏流心牛角包,牛角包口感酥脆,流心熱辣辣,幾好味!主菜係招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸,肉味較濃,油脂豐腴,肉質結實有嚼頭,配上香甜嘅南瓜蓉,味道好夾,好味!另一道主菜係香煎培根卷紐西蘭羊肩肉配咖喱奶酪醬和薯蓉,羊肩肉軟腍入味,配上咖喱奶酪醬簡直係絕配,有驚喜!白松露雪糕配焦糖燉蛋,雪糕冰感不會太重,食得出有白松露嘅味道,口味特別有驚喜,意想不到嘅美味。焦糖燉蛋入口嫰滑,蛋味香濃,甜度適中,真心好味。
今日同媽咪一齊去中環食晚餐,
呢度嘅環境都唔錯,幾有格調。
前菜方面我哋點咗爆漿蟹膏流心牛角包,
牛角包口感酥脆,流心熱辣辣,幾好味!
主菜係招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸,
肉味較濃,油脂豐腴,肉質結實有嚼頭,
配上香甜嘅南瓜蓉,味道好夾,好味!
另一道主菜係香煎培根卷紐西蘭羊肩肉配
咖喱奶酪醬和薯蓉,羊肩肉軟腍入味,
配上咖喱奶酪醬簡直係絕配,有驚喜!
白松露雪糕配焦糖燉蛋,雪糕冰感不會太重,
食得出有白松露嘅味道,口味特別有驚喜,

意想不到嘅美味。焦糖燉蛋入口嫰滑,
蛋味香濃,甜度適中,真心好味。
放假緊係要出去玩下啦,決定去中環行街食野,聽朋友講哩間有好特別既流心牛角包勁正,當然要去食個TEA試下啦!食物方面:⚪️叫了一個2人Tea Set咸點和甜點各4款,另外加左龍蝦湯流心牛角包,抺茶朱古力流心牛角包.私心推介: 咸點既黑松露帶子,慢煮雞沙律卷帶子好大粒加上黑松露好香,慢煮雞好滑味道岩岩好!甜點既真空慢煮焦糖燉蛋.白松露芝士蛋糕焦糖燉蛋好滑好香濃,加埋上面層好脆既焦糖好正.白松露芝士蛋糕好香,有少少咸香又有芝士味好特別!龍蝦湯流心牛角包真係不得了,一切開龍蝦湯汁就湧哂出黎,龍蝦湯味好濃郁勁正,一定要襯熱食先會有外脆內軟既感覺!⚪️黑松露溫泉蛋忌意粉意粉有好濃黑松露同忌廉味,切開溫泉蛋撈落個意粉度,唔單止賣相令仲好好食!!⚪️提拉米蘇芝味特飲芝士味唔算好濃,感覺都幾似食緊Tiramisu既感覺⚪️Elderflower Lemon Soda酒唔算好多,但味道唔錯,賣相都好令整體方面:餐廳唔算好細都唔迫,裝修都幾令有特色,TEA SET性價比好高好抵食,重點係必食流心牛角包,出面未食過,驚唔夠飽仲可以散叫意粉/沙律,款式都好多,正!
放假緊係要出去玩下啦,決定去中環行街食野,
聽朋友講哩間有好特別既流心牛角包勁正,
當然要去食個TEA試下啦!

食物方面:

⚪️叫了一個2人Tea Set
咸點和甜點各4款,
另外加左龍蝦湯流心牛角包,抺茶朱古力流心牛角包
私心推介:

咸點既黑松露帶子,慢煮雞沙律卷

帶子好大粒加上黑松露好香,慢煮雞好滑味道岩岩好!

甜點既真空慢煮焦糖燉蛋.白松露芝士蛋糕

焦糖燉蛋好滑好香濃,加埋上面層好脆既焦糖好正.
白松露芝士蛋糕好香,有少少咸香又有芝士味好特別!
龍蝦湯流心牛角包真係不得了,一切開龍蝦湯汁就湧哂出黎,
龍蝦湯味好濃郁勁正,一定要襯熱食先會有外脆內軟既感覺!

⚪️黑松露溫泉蛋忌意粉
意粉有好濃黑松露同忌廉味,切開溫泉蛋撈落個意粉度,
唔單止賣相令仲好好食!!

⚪️提拉米蘇芝味特飲
芝士味唔算好濃,感覺都幾似食緊Tiramisu既感覺
⚪️Elderflower Lemon Soda
酒唔算好多,但味道唔錯,賣相都好令
整體方面:
餐廳唔算好細都唔迫,裝修都幾令有特色,
TEA SET性價比好高好抵食,
重點係必食流心牛角包,出面未食過,
驚唔夠飽仲可以散叫意粉/沙律,款式都好多,正!
  • 龍蝦湯流心牛角包
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
2021-05-17 646 浏览
叫左份兩位用嘅三層下午茶餐(HK$258),有多款鹹點、甜點,包飲品,仲可另加招牌牛角包,每人百幾蚊就可以坐低慢慢嘆下,度過周末午後時光。🍴香煎黑松露北海道珍寶帶子煎得幾香,肉質軟嫩,少少黑松露醬點綴一下。🍴西班牙黑毛豬腩帶子豬腩本身無乜調味,配蘋果醬清新解膩。🍴蟹肉牛油果三文治蟹肉都唔少,配牛油果醬幾香甜。🍴慢煮雞沙律卷雞肉嫩滑,清新。🍴招牌真空慢煮焦糖燉蛋相當細滑,蛋味十足。🍴白松露芝士蛋糕白松露味極香,配搭唔錯,一d都唔膩。🍴鮮莓酥餅酥脆有層次,朱古力醬唔會太甜。🍴焦糖爆谷咖啡慕絲慕絲打得唔錯,咖啡香氣濃郁,爆谷脆d會更好。🍴龍蝦湯流心牛角包(跟餐) HK$28牛角包好鬆脆,牛油味唔會過濃,表面有少量鹹香芝士,一切開龍蝦湯湧晒出黎,熱辣辣,好香濃,牛角包同龍蝦湯各自都好出色,夾埋一齊就更加和味至極,而且唔肥膩,食多個都仲得。🍴和牛面頰配芋絲、黑蒜薯蓉 HK$208慢煮和牛面頰相當軟腍,牛味濃郁,配照燒汁。薯蓉滑到好係醬汁咁,黑蒜味好香。🍴笑看風雲(跟餐) HK$25特濃咖啡做底,帶點橙香,底部灰黑色來自活性炭,表面雪白奶泡綿滑,對比強烈,唔攪勻直接飲,會飲到兩種層次。🍴白桃芝味特

🍴香煎黑松露北海道珍寶帶子
煎得幾香,肉質軟嫩,少少黑松露醬點綴一下。

🍴西班牙黑毛豬腩
帶子豬腩本身無乜調味,配蘋果醬清新解膩。

🍴蟹肉牛油果三文治
蟹肉都唔少,配牛油果醬幾香甜。

🍴慢煮雞沙律卷
雞肉嫩滑,清新。

🍴招牌真空慢煮焦糖燉蛋
相當細滑,蛋味十足。

🍴白松露芝士蛋糕
白松露味極香,配搭唔錯,一d都唔膩。

🍴鮮莓酥餅
酥脆有層次,朱古力醬唔會太甜。

🍴焦糖爆谷咖啡慕絲
慕絲打得唔錯,咖啡香氣濃郁,爆谷脆d會更好。

🍴龍蝦湯流心牛角包(跟餐) HK$28

🍴和牛面頰配芋絲、黑蒜薯蓉 HK$208

🍴笑看風雲(跟餐) HK$25

🍴白桃芝味特飲(跟餐) HK$25
芝士奶蓋好香濃,撞落有氣桃汁,一鹹一甜,仲有少少莓蓉增添口感。

📍Fast Gourmet
下午茶