2018-09-06 67 浏览
餐廳環境簡潔舒適,進門後左手面是一列卡座,右手邊是廚房水吧,我們一行三個,坐在中間的卡座,卡座都非常闊落,我估計應該六個人也能容下。沙甸魚三文治,圃上桌見到這份三文治中間爆漿的芝士經已令人食指大動,沙甸魚蓉中間夾雜著香口的紫洋蔥,蘸點旁邊橙色的秘製辣醬,更有澳門街的葡式辣魚風味。白酒煮海蜆,海蜆屬新鮮貨色,伴著面頭的香草沒有不好吃的理由,浸着海蜆的湯底有濃香的白酒味,再以幾片檸檬來調味,整個感覺就是對調。蝦子松露意大利麵,在餐牌看見這一個那麼 fushion 的菜式已經忍不住要來一客,意大利麵味道香濃,帶有點點卡邦尼意粉的意味,這個意粉本身配以松露已經相當點睛,再加上這一個 fusion 感甚豐的蝦子,味道創新,是必點之作。經典木糠布甸,這一個也是澳門街的名物之一,作為一間澳門餐廳,廚師把這個木糠布甸演繹得相當傳神,雲呢拿跟煉奶的味道平衡,加上馬利餅碎的口感,有如置身過澳門街一樣。

2018-09-06 479 浏览
由於上星期橫風橫雨, 同屋企人嘅澳門之旅唯有取消。 冇得去澳門梳乎, 唯有去食葡國菜滿足一下。YOHO呢一間【阿蘇爾餐廳】, 有齊澳門菜以及葡國菜式, 而且地點又方便, 星期一至五食滿咗100蚊仲可以有免費兩個鐘泊車添, 食完再行下街都仲趕得切。餐廳有卡位座, 就算帶埋小朋友食都好方便。 而且食物價錢嚟講都算合理。《葡國直送沙甸魚芝士脆三文治》$78, 呢個三文治真係出乎意料地咁好食, 初時以為只係平平無奇嘅三文治,一食之下先發現原來餡料係咁豐富。葡國嘅沙甸魚帶有鹹香, 由於加入咗洋蔥同埋黑椒碎,味道帶有一點香辣, 加埋溶化咗食芝士, 一啖咬落去, 餡料多到爆出嚟。 旁邊橙色嘅應該係葡色嘅辣醬, 味道酸酸辣辣咁, 搽埋落去個三文治到真係非常開胃, 個人非常喜愛。 不過食唔到辣嘅朋友就真係唔好落太多, 皆因個辣味都幾勁呢~~而且呢個脆三文治仲配埋脆薯角,夠曬金黃香脆, 分量又大,夠曬飽呢。《葡國雞配蒜蓉包》$128, 鮮黃色的葡國雞顏色吸引, 同咖哩雞唔同, 葡國雞嘅醬汁一啲都唔辣, 啱曬小朋友食, 而且有陣陣椰香味。 上面鋪上咗葡國餐必定見到嘅橄欖以及葡式辣肉腸。 雞件夠嫩滑, 而且啖

《葡國雞配蒜蓉包》$128, 鮮黃色的葡國雞顏色吸引, 同咖哩雞唔同, 葡國雞嘅醬汁一啲都唔辣, 啱曬小朋友食, 而且有陣陣椰香味。 上面鋪上咗葡國餐必定見到嘅橄欖以及葡式辣肉腸。 雞件夠嫩滑, 而且啖啖肉。 除咗白飯之外仲可以揀蒜蓉包,用嚟點埋啲汁黎食, 可謂大件夾好味。

《至尊鵝肝焗鴨飯》$158,呢一個焗鴨飯用咗缽仔裝住,夠曬熱辣辣。 上面有大大塊嘅鵝肝,鵝肝夠曬油潤甘香, 同鴨飯非常之匹配。 每粒米飯都吸滿咗鴨汁嘅精華, 味道非常香濃, 而且裏面仲有一絲絲嘅鴨肉,風味十足。

最後甜品就梗係食個去到澳門一定要食嘅《原味葡撻》$14,葡撻夠新鮮, 外面嘅酥皮夠金香酥脆, 而且蛋漿嫩滑,充滿奶香, 焦糖甜味剛剛好, 唔會太甜, 作為飯後甜品理想之選。

總括嚟講呢間【阿蘇爾餐廳】 食物質素唔錯, 而且份量都幾大, 啱曬一家人或者朋友share來食。 食完飯又可以去行下街、睇下戲, 輕鬆渡過一個愉快週末。

• 葡撻
  • 葡式椰香雞
2018-09-05 101 浏览
今天去了元朗一日遊,旁晚時份,到了元朗最大最新的商場逛街,肚子開始餓,我們就選了亞蘇爾,是一間葡國菜,不用去澳門就可以食到啦!餐廳的裝修新派,座位也很闊,還有卡位,很適合有小朋友的家庭來光顧。我們看了餐牌後,就點了“非洲雞伴薯菜”($148),“ 鳳梨辣肉腸馬介休咖喱炒飯”($118)和“芒果柚子沙冰” ($53)。非洲雞這道菜一直都有聽過,因為它的名字很特別!而亞蘇爾的非洲雞,也是跟據傳統的做法烹調,雞肉燒烤後鋪上一層再烤炬, 再配上酸酸辣辣的醬汁,很香口呢!其中一塊雞肉餐廳用了我最喜歡的雞胸肉,食多一塊也不覺得肥膩!鳳梨辣肉腸馬介休咖喱炒飯裡面有鮮蝦,頗大隻的!還有辣肉腸和“馬介休”, “馬介休”就等於中國菜的“鹹魚”,很有鑊氣,鹹鹹香香的,分量也不少噢!芒果柚子沙冰在夏天絕對是冰涼的選擇,起初還是沙冰,食到最後變成了是果汁,剛剛好!

2018-08-26
  • 鳳梨辣肉腸馬介休咖喱炒飯
  • 非洲雞伴薯菜;
2018-09-04 88 浏览
三五知己聚首一堂,座位舒適,環境優雅,又可順道在形點這個大商場逛逛街買東西。我們都看過食評再點菜的,而且亦上網研究過這間餐廳,的確是正宗澳門菜,由澳門飲食集團開的,加上大廚是在澳門銀河做過總廚,果然沒介紹錯,最好吃的是燒乳豬和芝士馬介休球,外脆內軟的乳豬,肉汁鎖住又厚肉芝士汁在馬介休球內爆出來,又有魚香白酒煮蜆,有著淡淡檸檬清優香味鹽燒沙甸,正宗葡國菜馬介休炒芥蘭,味濃且林,正鵝肝焗鴨飯,雙重鴨香,好味聊了兩個多小時,侍應都沒趕我們走,值得一讚,還有冷氣充足。

外脆內軟的乳豬,肉汁鎖住又厚肉

芝士汁在馬介休球內爆出來,又有魚香

白酒煮蜆,有著淡淡檸檬清優香味

鹽燒沙甸,正宗葡國菜

馬介休炒芥蘭,味濃且林,正

鵝肝焗鴨飯,雙重鴨香,好味

聊了兩個多小時,侍應都沒趕我們走,值得一讚,還有冷氣充足。
2018-09-04
2018-08-30 130 浏览
元朗yoho mall 開齊晒, 咁大個商場 食肆就一定唔小得, 一般係得yoho開得既餐廳都有信心保證。 所以我都雖然好多都未食過, 所以都想食唔到既新餐廳。 留意到里間葡國餐廳 亞蘇爾, 原來我自己都無咩食過葡國餐, 最多都係澳門見過下, 食都講緊好多年前既事。 今日一於食返餐葡國餐, 等我對佢地都有返d認識先, 話唔定我會愛上左葡國菜呢。好快安排到我地入去坐, 餐廳光猛 位置夠闊, 坐低感覺舒服, 樓底又夠高。 拎起menu 知道有葡撻食, 二話不說就叫左3個黎熱熱身先, 吸收返d葡國風味先。 我地揀左最普通既。 送到上黎 已經聞到香濃蛋香味, 皮脆, 蛋滑。 食完又想食, 可惜要留肚食其他。葡式香脆乳豬 配薯菜, 乳豬外皮脆到爆炸, 肉汁香嫩。 薯角又透, 兩者配合得非常好。馬介休炒飯, 火喉好好, 乾身 而且足料, 大大隻蝦, 無得窮, 另有一番風味。藥膳雞湯麵。 超足料, 一食落就知係好補, 成碗湯麵比我飲晒, 岩晒我身子弱既人。椰汁葡式咖哩雞湯麵, 香濃椰汁味 加埋咖啡吸晒落個麵到。 真係好野味, 食埋d雞都好滑, 正。黎到yoho mall 反正揀唔到食咩, 我自己一定

黎到yoho mall 反正揀唔到食咩, 我自己一定會推介比朋友食里間, 夠晒地道葡國菜, 又有水準。
估唔到連我自己都愛上埋, 我諗過兩星期 又要再黎多次食埋其他野先得。
2018-08-29 82 浏览
八月十九日 元朗風味澳門菜白酒煮海蜆(HKD 118)白酒湯底鮮甜入味帶點甘酸,角切檸檬、新鮮蕃茄粒、雜菌、洋蔥等材料豐富,多元而統一;海蜆每一隻都飽滿鮮嫩,嚼感十足。烤盲槽海蜆(HKD 168)新鮮得盲槽魚肉質細滑,色澤光潔,配合海蜆同食,很有層次感。葡式烤乳豬(HKD 188)烤香的乳豬外皮酥脆煙韌,肉質鮮嫩,每一口都肉汁清滿,沾上芥末醬同吃,極為惹味。鹹魚炒介蘭(HKD 78)嫩綠的芥蘭菜爽口清甜,吃得出的新鮮。蝦子松露意大利麵(HKD 118)特意調製的蝦子松露汁質感濃厚喜人,拌上煙韌彈牙的麵條剛剛好;而偶而吃到的煙肉碎及炸蒜亦令整體的口感更加平衡。
八月十九日 元朗風味澳門菜

白酒煮海蜆(HKD 118)

烤盲槽海蜆(HKD 168)

新鮮得盲槽魚肉質細滑,色澤光潔,配合海蜆同食,很有層次感。

葡式烤乳豬(HKD 188)

鹹魚炒介蘭(HKD 78)

嫩綠的芥蘭菜爽口清甜,吃得出的新鮮。

蝦子松露意大利麵(HKD 118)
2018-08-28 60 浏览
之前成家去咗自私食依間葡國菜,佢哋個個都話好食,但係我就冇得食😩今次趁得閒,去食返餐先😋依度有齊哂最吸引人食嘅葡菜🤤我哋望咗一陣嗰menu差啲揀唔落手🤦🏻‍♀️等到上菜我哋已經忍唔住,乳豬件大大件勁吸引人😗💕外皮脆又香口,乳豬肉嫩滑多肉,有配菜翠玉瓜、雞脾菇同薯條🐿加上茄汁同黃芥末可以點🍟葡汁煮蜆🤤係我必食嘅菜式,蜆嘅數量都好夠😗加上檸檬、蒜蓉、洋葱同甜椒,味道清新得嚟又有海鮮味💕最後心思思嘅我哋點咗芝心馬介休球, 芝心唔算豐富,但馬介休薯波唔算鹹口,點辣汁都幾惹味😋整體而言都幾抵食又好味,大家入元朗不妨試試🐒

整體而言都幾抵食又好味,大家入元朗不妨試試🐒
今日嚟到元朗搵食,估唔到元朗已經有咁大嘅變化了!這個商場叫做形點,商場闊大,行得好舒服,上網見到這間餐廳有好多食評,於是入去幫襯!的而且確環境係非常之舒服,而且又有戶外餐桌,不過這是夏天,沒有開放,相信秋天或者冬天來的時候氣氛環境應該唔錯!今天我六點半來到,沒有人龍,但我食完之後就有好多人排隊啦!食物嘅餐牌選擇非常之多,而且主打葡國菜,亦有澳門的菜色,以及一些西式的流行食物!我們叫了這間餐廳的最多人叫食品,首先係白酒煮蜆,味道是好的,但不是很出色,可能夏天啲蜆不是太肥美,我朋友講我煮嘅更加好吃,哈哈!這個緬甸雞湯米粉,我第一次吃,出奇地味道幾好,湯會比較濃,有掛湯的效果,可以一試!葡國咖喱雞澳門葡國的招牌菜,不可不吃,所以叫咗一個嚟試吓,賣相討好,味道尚可!最出色的是豬手吧,外皮焗得很脆,味道不是太鹹,肉質細嫩,配上三種醬汁,我最喜歡有少少辣嘅汁,點來吃,分外美味,另外有意大利青瓜汁茄子作為配菜,值得一讚!甜品係壓軸出場,我叫了橙味檸檬葡撻,以及普通葡撻,我覺得做得唔錯亦都好出色,難怪當日的咖啡葡撻已經賣晒啦,$14一個價錢唔算貴,值得推介!木糠布甸也是澳門名物,但係價錢有啲貴囉, $
另外有意大利青瓜汁茄子作為配菜,值得一讚!
木糠布甸也是澳門名物,但係價錢有啲貴囉, $36一杯,味道普通
總括來講,一行四人,每人收$170 ,價錢唔算太貴,但係相對澳門的食物來說,價錢及味道比香港便宜得多及好味,如果大家好掛住澳門都可以值得你一試的
2018-08-27 65 浏览
元朗開咗YOHO MALL吸引唔少大型同特別嘅食肆進註!平時不好澳門菜嘅我,今次同屋企人嚟亞蘇爾食一轉,打開餐牌見到佢嘅菜式都真係好特別嘅!先叫了小食,焦糖葡撻濃郁嘅焦糖味,奶味較重嘅蛋撻而且好香滑!葡式香烤脆皮豬件配薯角係叫嘅時候呢因為睇相見到得五件乳豬片,都考慮左一陣!不過好想試吓,所以都係嗌左!呢個豬皮厚度適中而且脆口十足,配上芥茉醬同埋辣醬食起黎好惹味,呢個係最推介嘅!好彩有叫😍椰香雞湯米淡淡椰汁咖喱味配上油條食,呢個配對幾襯嘅~我本身就唔係太好藥材嘅但係難得見到有藥膳雞湯面,覺得好特別!所以呢都有嗌左嚟食,佢個湯底藥材味好濃,好大浸當歸味,而且完全好似飲緊一碗藥材湯咁!如果鍾意藥材嘅你一定要試吓👍🏼
葡式香烤脆皮豬件配薯角
椰香雞湯米淡淡椰汁咖喱味配上油條食,呢個配對幾襯嘅~
2018-08-25 67 浏览
今日入元朗Yoho做拍攝工作,地點是一期二樓某店舖,過程十分順利,比預期早了一小時有多,於是決定去吃個午餐。望望附近就見到這間亞蘇爾澳門菜,於是入進一試。貼心的會有檸檬水提供,感覺不會迫食客點飲品,但我還是點了一杯凍《mocha $38》。《至尊鵝肝焗鴨飯 $158》表面的芝士焗得香脆,有辣肉腸但其實不辣,反而口感像潤腸。飯中有香菇粒,加上必有的橄欖作點綴。飯深色入味有咸香,但不會是港式煲仔飯的豉油咸,當中有馬介休香。鴨肝大片焗得外脆內糯,入口很香滑(但要襯快吃否則變乾)。《馬介休橄欖炒椰菜 $78》新鮮即炒,馬介休碎夠多,又有原粒蒜頭爆香提味,整碟菜蒜香陣陣,加上橄欖和車厘子更豐富。

望望附近就見到這間亞蘇爾澳門菜,於是入進一試。

《至尊鵝肝焗鴨飯 $158》
表面的芝士焗得香脆,有辣肉腸但其實不辣,反而口感像潤腸。
飯中有香菇粒,加上必有的橄欖作點綴。
鴨肝大片焗得外脆內糯,入口很香滑(但要襯快吃否則變乾)。

《馬介休橄欖炒椰菜 $78》
2018-08-25
2018-08-22 79 浏览
這個星期六本身一早plan好的戶外活動都因為打風同落大雨而取消咗 最後改咗去元朗yoho mall家庭樂 個商場好大好新都幾好行 中間畀我見到有間葡國餐廳 冇辦法唔試下啦我本身都好鍾意去澳門行下食下嘢 覺得啲嘢食都幾有特色 但係因為屋企人唔鍾意搭船同埋覺得 澳門太多人啦 咁近排都少咗去 今次又有機會畀我嘗盡澳門美食一開始我就嗌咗個葡撻先 本來諗住都係同出面連鎖店嘅差唔多貨色 試完先知道不得了 葡撻熱辣辣同埋好脆 好有蛋香又唔會太甜澳門豬扒包當然係必食啦 味道同口感同澳門食的差不多 塊豬扒係整得唔錯豬扒飯嘅鮮茄mix芝士去焗 個味道好match而塊豬扒亦製作得不錯 焗完唔會太乾 好juicy呢個咖哩牛坑腩係最好食 咖哩味濃沃 牛腩煲得好林 仲有蒜蓉包添 好好味喺香港食到葡國餐嘅地方唔係咁多 而家仲要整得幾好食 屋企人都話遲啲要再嚟食

豬扒飯嘅鮮茄mix芝士去焗 個味道好match
而塊豬扒亦製作得不錯 焗完唔會太乾 好juicy

2018-08-21 65 浏览
“亞蘇爾”這餐廳名稱最初以為是韓國菜, 不過原來是澳門, 葡國菜才對, 一想到澳門菜, 就令我聯想起豬扒包了, 今日一於入內試試其豬扒扒包。海鹽檸檬燒沙甸魚 $82 – 脹卜卜的沙甸魚燒至外皮香脆, 內裡濕潤, 魚味鮮濃, 灑上檸檬汁更能提鮮。 不過沙甸魚喜歡的人會覺得鮮, 不喜歡會覺得腥, 十分兩極化。路氹香脆豬扒包 $72 – 為此而來, 果然沒有失望, 麵包口感鬆軟香脆, 豬扒有肉汁, 帶點脂肪, 很香滑, 而驚喜位是配菜炸薯角, 薯角香脆而帶點微辣, 令人一口接一口地吃。至尊鵝肝焗鴨飯 $158 – 這個飯的口感有點像risotto, 飯有嚼勁, 飯混有醬油, 香茹, 洋蔥, 鴨肉絲, 當然還有主角鵝肝, 鵝肝表面煎至香脆, 細膩滑潤,入口即化,帶鵝肝香,不腥, 還有以砵仔器皿盛載著, 很保溫。焦糖葡撻 $14 – 飯後來一個焦糖葡撻作為甜品, 蛋味濃郁。

2018-08-18
2018-08-19 64 浏览
星期日Yoho人流沒屯門市中心人多,不過餐廳也算人山人海。餐廳空間幾寬敞,餐桌乾淨利落。白酒煮海蜆HKD118白酒湯底清新,滿滿的配料包括洋蔥、菌類、火腿粒等,濃湯入口鮮甜,似海鮮湯。蜆肉粒粒飽滿份量多,一盆盛滿,鮮甜無砂。烤盲槽海蜆HKD168盲槽魚新鮮嫩滑,清甜油潤,配上帶有天然海水味的蜆,鮮甜十足。葡式烤乳豬HKD188乳豬皮燒至香脆,肉味濃郁,還有兩款醬汁可配乳豬,伴上薯菜及瓜類,飽肚開胃。鹹魚炒介蘭HKD78芥蘭脆嫩嫩綠,咬下爽甜,入口鹹香味十足,帶點蒜香。蝦子松露意大利麵HKD128蝦子松露芝士白汁濃稠而不膩、以香菇煙肉作配料增加惹味道及層次感,粉質入口爽滑而彈牙,帶韌性的質感。意粉黏附香濃芝味醬汁、配搭合適。

星期日Yoho人流沒屯門市中心人多,不過餐廳也算人山人海。

餐廳空間幾寬敞,餐桌乾淨利落。

白酒煮海蜆HKD118

烤盲槽海蜆HKD168

葡式烤乳豬HKD188

鹹魚炒介蘭HKD78

芥蘭脆嫩嫩綠,咬下爽甜,入口鹹香味十足,帶點蒜香。

蝦子松露意大利麵HKD128
元朗Yoho Mall最近有恐龍展,恐龍又高又大隻,而且還會郁會叫,作為一名中女,我已經很久沒因為商場布置而這麼興奮過,開心得我既叫且跳。開心拍照後,是時候醫肚,記起商場二樓的亞蘇爾有好美的室外雅座,一於去打卡! 去到餐廳有少許失望,因為原來早前三號風球,室外座位都臨時收起了,今天只能坐室內,而且窗外風景都剛被雨水洗禮,有少許失色。 沙梨頭手打墨魚餅 ($72) 不要緊,吃好西!先來我喜歡的墨魚餅,外層炸得香脆,裡面鮮味彈牙,而且還有粒粒墨魚肉,好吃。 再吃主菜,點了三款,都是我的私心推介。 極品海鮮蟹皇粥 ($175) 如果你喜歡食蟹,這個蟹皇粥是必點的,小小的一鍋,裡面足有一隻蟹,連粥裡面都有蟹膏 (還有蜆呢),更加「過分」的是,旁邊的三小碟裡,有一碟是蟹黃,吃時加入粥裡,倍添鮮味! 烤焗盲鰽魚伴檸檬白酒汁煮海蜆 ($168) 盲鰽好嫰滑,每一口都是鮮味;伴碟的配料也好豐富,有蜆、雜菇、洋蔥等等,惹味又入味。 煙燻蘋果木脆皮鹹豬手 ($188) 上桌時用透明蓋子蓋著,一開蓋即煙霧四散,好有效果呢!豬手皮香脆,脂肪不多,邊位較乾,朋友很喜歡,我則愛吃中間較嫰

沙梨頭手打墨魚餅 ($72)

再吃主菜,點了三款,都是我的私心推介。

極品海鮮蟹皇粥 ($175)

烤焗盲鰽魚伴檸檬白酒汁煮海蜆 ($168)

煙燻蘋果木脆皮鹹豬手 ($188)

上桌時用透明蓋子蓋著,一開蓋即煙霧四散,好有效果呢!豬手皮香脆,脂肪不多,邊位較乾,朋友很喜歡,我則愛吃中間較嫰滑的部分,各取所需不用爭。

英記杏仁餅木糠布甸 ($38)

宇治抹茶黑木糠布甸 ($38)

澳門的木糠布甸大家都好喜歡,這裡也做得不差,可以一解「相思之苦」。特別喜歡杏仁餅布甸,伴碟的是整塊杏仁餅,好有特色。

芒果柚子沙冰+薄荷朱古力沙冰 ($53@)

飲品方面,我們要了兩杯沙冰,我更喜歡芒果柚子沙冰,加入了芒果蓉去打,果香突出,飲一杯猶如吃了一份甜品,好滿足!
2018-08-16
2018-08-17 299 浏览
今晚一行6人去元朗Yoho新開既餐廳食生日飯,因為出面比較少見葡國菜餐廳,所以今晚特登黎一試。我地食6點,用餐時間有90分鐘都夠時間食既,上菜速度都算快,但唔會一次過上晒啲菜俾你。值得推介嘅係白酒煮蜆,佢襯肉大大隻又鮮甜,連個湯都好好飲,有淡淡牛油、白酒同鮮甜嘅味道。另外推介嘅煙燻豬手,上菜時會用個蓋蓋住,點火,等到入面充滿晒煙嘅時候先打開蓋,成隻豬手都會有香香嘅煙熏味。豬手juicy, 豬皮脆脆,咸度適中,我暫時食過最好食嘅豬手。葡撻偏油,但味道ok。其他菜都好味。

葡撻偏油,但味道ok。其他菜都好味。
白酒煮蜆
炒雜菜
煙燻燒豬手
馬介休炒飯
蒜蓉包
葡撻(原味及咖啡味)
木糠布甸
2018-07-22