2017-11-01 216 浏览
屋企附近搵泰菜 黎一個快餐泰菜 呢間確係唔錯 香茅雞扒飯 + 熱咖啡  hkd 52穩穩陣陣 係有時雞扒一食就知係雪雞 冇咩味冬陰功海南雞金邊粉 -hkd 50埋單先 hkd 102,叫低 ga la 而家
屋企附近搵泰菜 黎一個快餐泰菜 呢間確係唔錯
香茅雞扒飯 + 熱咖啡  hkd 52
穩穩陣陣 係有時雞扒一食就知係雪雞 冇咩味
冬陰功海南雞金邊粉 -hkd 50

埋單先 hkd 102,叫低 ga la 而家
2017-10-28 245 浏览
一個人食下午茶,如果當日我想有米落肚,一定黎亞萊泰,嘆返個海南雞飯配龍眼冰😋好奇怪!我比較鐘意食香港既泰式菜,食過唔少泰菜既海南雞飯,暫時呢間最好食,仲有,跟餐既冬瓜湯,我個人極度超級鐘意飲,再加番杯冰凍既龍眼冰,正到爆👍最正仲有配海南雞既辣醬,好好味道,每次我都要服務員比多一碟辣醬我🤗其實好唔好食係一種主觀感覺,不過呢間我分別帶過幾個朋友去食,大家都話好食!但講明先呀!我只係話海南雞飯咋!🤣因爲平時我一人食野,只係獨獨鐘情食海南雞飯🤣

2017-10-26
  • 海南雞飯🐔
  • 龍眼冰
2017-08-28 260 浏览
今日落雨,所以去黃大仙中心食飯,唔知食乜好,求其揀咗呢間。餐廳都幾大,午餐選擇亦多,大約$50左右,包飲品,最後揀咗豬手飯同冬蔭公煎蛋飯等咗20分鐘都未有得食,又上錯雞脾飯,之後再催,侍應好似好忙過多5分鐘,終於有野食豬手飯汁好咸,D肉亦好un,食唔唒反而冬蔭公煎蛋飯唔錯,冬蔭公飯帶酸辣,再撈蛋汁好開胃,而附上嘅雞肉丸亦幾特別。整體不過不失,算抵食
今日落雨,所以去黃大仙中心食飯,唔知食乜好,求其揀咗呢間。

過多5分鐘,終於有野食

豬手飯汁好咸,D肉亦好un,食唔唒

整體不過不失,算抵食
2017-08-28
2017-08-17 316 浏览
餐牌會有少少亂,寫免加一但牌有印加一,講完全部店員都在私下討論,之後摭住。食物幾好食同大碗,係叫餐個時店員自己亂亂地。同埋其他客叫餐,店員唔應自己做左其他野先,係咪都應該說下,等等先?

2017-07-25 258 浏览
星期六下午忽然想食泰菜,去九龍城路途有點遠所以選了在家附近既亞萊。空間感很大的一間店,索貨十分親民店員很好安排了一個獨立卡位給我們2口子。點了午餐炒金邊粉及豬手飯。買相是很好的,不過兩樣野都無咩味,唔知係米師傅個日忘了試味吧。自己加啲調味,味道還是不似如期。算吧!沒有吃完便走了。可能還是擇日重賽吧。

算吧!沒有吃完便走了。可能還是擇日重賽吧。
2017-05-29 5834 浏览
數不出多少年沒有來過黃大仙,這一次匆忙地約了朋友在他工作地點附近吃過午餐,隨意地選擇了龍翔中心來的這間泰國餐館,看起來位置非常舒適,裝潢亦算寬敞。正好午餐時間,午市套餐包含二30款泰式炒粉麵飯,身為炒金邊粉的頭號粉絲,佢冇一間新的泰國餐館,我都會毫不猶豫被點來一份。這個炒金邊粉吃起來有點濕潤,未算非常乾身,但勝在配料非常充足,旁邊的炒花生碎很香口。40幾50元,在餐廳的商場內可以享用到泰國餐的午餐,還附送普通的熱飲,算是差不多了。午市套餐只有炒粉麵飯,其他的泰式小菜都不含在內,所以我們都打開餐牌,點了一些自己想吃的。這個冬陰公湯,賣相一般,通了比較多,味道是足夠的,不過內裏的蝦肉不太爽口,其他的海鮮還可以。泰式手撕雞,跟我想像的手撕雞有點不一樣,雞肉手撕成醉,食得出有充分的檸檬汁清新味,以為會有少許辣椒成份,不過沒有,取而代之是大量的芝麻和蔥花,有點像泰國和中國的fusion菜系。泰式鳳爪,這個是午市餐牌的小食單點,$22,份量是比正常餐牌內少。鳳爪很爽口,酸辣味也很夠,只是外面的蔥段和洋蔥沒有很重味道。糯米釀雞翼,一份兩隻,奉桌時被那炸得金黃的外表迷倒,一咬更發現外皮炸得非常非常香脆

糯米釀雞翼,一份兩隻,奉桌時被那炸得金黃的外表迷倒,一咬更發現外皮炸得非常非常香脆,雞翼本身肉不多,可以見到只有旁邊薄薄一層,不過不得不佩服廚師的精巧手藝,能夠將厚厚的糯米釀入到雞翼內,而且仍然可以保留到雞翼全隻的形態。細看一下餡料的糯米,其實跟中國餐廳的臘味糯米飯大致相似,食得出有花生的香味,亦有臘腸的鹹鮮味,很讚。

來一份泰式小甜品拼盤,50幾蚊,兩人用好足夠,全部是剛剛人手製作,還是暖暖的,很喜歡這拼盤的甜度,很清新,中間的綠豆味也很香口。
2017-05-23
午餐
  • 糯米釀雞翼
今次嚟到黃大仙覓食,去到一間泰國餐廳叫阿萊泰,阿萊泰位置黃大仙中心北館1樓,好近地鐵站好易揾,只需係黃大仙站B1出口入商場上一層就到。我們book了平日的8:00,雖然座位數量不少,但都差不多快滿座,幸好我們有訂座,餐廳安排我們2人入座4人座位,枱夠大,坐得舒適☺️餐牌選擇多,樣樣都好吸引,因此我們都選了不少😂椰青 $35每次食泰國菜我都必點椰青,呢個椰青大大個,多水又清甜,飲到最後仲要食埋d椰子肉😋 招牌菠蘿炒飯 $82呢個菠蘿炒飯用半個菠蘿殻裝住滿滿的炒飯,分量和配料十分多,我想三,四人分來吃也足夠😂,不過稍嫌個炒飯有點濕,乾身一點比較好,整體味道也不錯😉沙爹串燒(豬/雞) $68呢個串燒有6串,豬同雞都想試,因此我地叫左豬同雞各半,串燒燒得香口又唔會老,喜歡他們將沙爹汁另上,可以因應自己口味而加上 ,而我覺得雞肉比豬肉更加優勝!印度薄餅(兩件)$28印度薄餅看似平凡,吃落味道十分好,而且係熱辣辣的,入口酥香,就咁單吃都好好味😆😋泰式串燒雞全翼(二隻)$42每當我係餐牌見到燒雞翼,都不自覺地叫上😂,這裏的燒雞翼燒得很不錯, 熱辣辣的雞全翼大大隻,外脆內軟,皮香肉滑,好好味,正😋😋😋

餐牌選擇多,樣樣都好吸引,因此我們都選了不少😂

椰青 $35
椰青

招牌菠蘿炒飯 $82
招牌菠蘿炒飯

沙爹串燒(豬/雞) $68
沙爹串燒(豬/雞)

印度薄餅(兩件)$28
印度薄餅(兩件)

泰式串燒雞全翼(二隻)$42
泰式串燒雞全翼(二隻)

芭提雅燒雞 (半隻) $85
芭提雅燒雞 (半隻)

又係燒雞,因此覺得味道和泰式串燒雞全翼差不多,不過呢個燒雞就燒得稍為較乾身 ,味道還好,我個人就覺得泰式串燒雞全翼更加滋味😛

芒果白糯米飯 $55
芒果白糯米飯

食飽正餐,最後當然要出動甜品胃,要食埋個甜品先夠完滿,糯米飯是心型的,配上芒果,賣相好得,糯米飯熱辣辣,加埋椰汁同芒果一齊食,好香好滿足☺️

總結:
呢間泰國餐廳位置方便,餐廳環境不錯,適合情侶,更適合家庭,朋友相聚,因爲餐牌選擇多,分量亦多,多d人分享可以試多d菜式☺️,有時參觀完黃大仙廟去食都幾好,餐廳同黃大仙廟相距只係3分鐘路程左右😉
2017-05-22
$197.5 (晚餐)
椰青
沙爹串燒(豬/雞)
印度薄餅(兩件)
泰式串燒雞全翼(二隻)
芒果白糯米飯
2017-05-21 355 浏览
話說母親節當晚打算同屋企人親戚開開心心食餐飯。我都知呢d 節日出去食一定勁多人,咁就一早打去book 位,個員工就話食一個半鐘就要交檯,咁諗住都ok 就book 左6:30-8:00pm。一開始食飯嘅時候都無咩特別問題,服務都正正常常,但去到7點半嘅時候(食左一個鐘)惡夢就開始啦!個經理不斷催交檯、催埋單,態度仲要非常惡劣,話出面好多人等緊位,真係想講食放題任食嘅時間同態度都無咁癲!仲有留意返,檯上面嘅嘢食仲未食完,碟串燒同芒果糯米飯上左檯5分鐘都無!屋企人都畀個經理搞到一肚氣,原本開開心心慶祝母親節,變左大家心情都勁差,最後頂唔順寧願打包d 嘢食返屋企好過繼續受氣!簡單講,食嘢為左開心,要受氣嘅,間餐廳d 嘢食幾好食都唔會去,況且。。。 你懂的~所以,無!下!次!

屋企人都畀個經理搞到一肚氣

所以,無!下!次!
2017-05-14
庆祝纪念
母亲节
2017-04-23 565 浏览
假日瞓到自然醒第一餐已經是下午茶時間,口淡淡當然最好就是食泰國嘢,九龍城太遠了,決定去樓下亞萊泰食。下午茶餐選擇多,有飯、亦有粉麵餐我決定食碗清清地的雞絲湯檬 (粉麵可自由選擇湯檬、金邊粉、另外仲可以加四蚊轉喇沙或冬蔭功湯底,正呀!)等了五分鐘的湯檬來了,先喝一口湯,好濃郁的雞湯配有芫茜和金蒜味,好香呀,檬粉煮得剛好,爽滑適中,成碗粉有好多嫩滑雞絲,食到我好飽。唯一美中不足是咖啡略為淡口。食到最後見到張單先發現原來亞萊泰是美心集團(湘川滬都係美心)
唯一美中不足是咖啡略為淡口。
食到最後見到張單先發現原來亞萊泰是美心集團
(湘川滬都係美心)
泰式雞絲湯檬
泰式雞絲湯檬
2017-04-19 272 浏览
今早有點沖忙,來個快食早餐!入到呢間,環境不錯,容易搵位👍🏻來了一個雪菜肉絲米,厚多,腸仔(原本有蛋的,但因個人關係唔食得,所以唔要),凍檸茶少甜雪菜米唔錯,腸仔都係咁啦!凍檸茶少咗甜仲有d甜!整體算唔差,價錢亦合理!
今早有點沖忙,來個快食早餐!
入到呢間,環境不錯,容易搵位👍🏻

雪菜米唔錯,腸仔都係咁啦!凍檸茶少咗甜仲有d甜!

整體算唔差,價錢亦合理!
2017-04-05 3781 浏览
咖哩海中寶農夫包 $98Mixed seafood curry in bread bowl 🦐🦀🐟🍞·如果唔係住個頭,咁大家去開黃大仙會做咩呢!?🤔老老實實,🍎 黎黃大仙除咗黎拜拜🙏🏻就係黎上堂🥊!今次算係以食為名踏入黃大仙❗️😝(🍎就算用Gooxle map都可以迷路咗成半個鐘🤦🏻‍♀️,你話為咗食犧牲幾大🤣)🌟 溫馨提示:如果大家未去過嘅話,就比較建議坐地鐵🚇,因為地鐵站出口就係,好易搵❗️·亞萊泰於黃大仙同九龍灣皆有分店🏠,🍎去嘅黃大仙中心,樓面大而闊,座位數量多,一到用餐時間餐廳就好快滿座,而且餐廳佈置充滿濃濃嘅泰國風情🇹🇭❗️·蘋果🍎 一睇menu,第一心水就係依個咖哩海中寶農夫包🐟🦐🦀🍞,原因無它:多汁+🍎抗拒唔到嘅澱粉‼️ (除咗本身已有嘅咖哩汁,仲另上一碗仔比你,有圖為證~啲汁多到漏呀😆💕🙈)·唔好問🍎點解叫農夫包,🍎都唔知呀🤣 但個農夫包又真係幾大個,1️⃣個人淨食個包應該得嘅,但應該點唔到其他野食🙈❣️ 成個農夫包有成個mug 咁高,唔好諗住入面咪餡少包多~🍎承認其實我都有咁諗🙈,但其實入面啲餡料真係幾多❗️有蝦🦐,蟹柳🦀,魚柳🐟,青口~以$98黎講,份量算足料❗️❣️ 泰國咖喱分為三類
咖哩海中寶農夫包 $98
如果唔係住個頭,咁大家去開黃大仙會做咩呢!?🤔
老老實實,🍎 黎黃大仙除咗黎拜拜🙏🏻就係黎上堂🥊!
❣️ 泰國咖喱分為三類:紅,黃,青!但依個農夫包係用「甜咖哩」⁉️咩為甜咖哩呢?🍎上網搵就搵唔到相關資料😔但依個醬汁同日本🇯🇵嘅甜咖哩不太相同,亞萊泰嘅甜咖哩口感較綿亦較稠,適量嘅椰醬減低咗辣味,同時間也帶出甜味並增強香味,而月桂葉令醬汁變得更有泰國風味😋 ,甜中帶一絲絲嘅辣🌶,唔食得辣嘅朋友仔都可以放膽一試😉!
📣 亞萊泰lunch set 由$43-$58不等,仲包餐飲🍵☕️,全日免加一‼️😱 店內仲有其他優惠如:學生優惠,半價優惠,宵夜時段優惠等❗️想食平野又多個選擇啦😆
2017-02-23
午餐
2017-03-17 353 浏览
過年時,黃大仙廟太多人,沒有去參拜,今天和女兒往參拜,之後在附近行下,廟旁有商埸叫黃大仙中心北館(之前應該是龍翔中心),裝修過,變得高級左,有不同類別的商店,當然,晚餐時間我們最先要找食店,去到一樓見到有間食泰國菜,名叫亞萊泰,都好想試一下,就入去食。泰國鮮椰青:好清甜!椰汁紅豆冰:椰汁又香又甜,紅豆比較淡味!泰式無骨鳳爪:酸辣味不會很濃,食時小心還有碎骨。泰式生蝦:蝦肉新鮮爽口!泰式海南雞(半隻):味道比較清淡,點些醬汁調味下,都唔錯。正宗冬蔭公湯:味道酸辣,但不太會太濃味!泰式炒鮮蝦金邊粉:鮮蝦大大隻,夠穫氣,味道一流👍泰式沙爹串燒(豬/雞):燒得不會好乾,不會靭,點沙爹醬食好夾,味道很好😋
泰國鮮椰青:好清甜!
椰汁紅豆冰:椰汁又香又甜,紅豆比較淡味!
泰式無骨鳳爪:酸辣味不會很濃,食時小心還有碎骨。
泰式生蝦:蝦肉新鮮爽口!
泰式海南雞(半隻):味道比較清淡,點些醬汁調味下,都唔錯。
正宗冬蔭公湯:味道酸辣,但不太會太濃味!
泰式炒鮮蝦金邊粉:鮮蝦大大隻,夠穫氣,味道一流👍
2017-03-08
  • 泰式炒鮮蝦金邊粉
  • 泰式沙爹串燒(豬/雞)
我好中食泰國菜,但我唔食得太辣,好好彩身邊既朋友會陪我食唔辣,(我知無得食辣好無癮架喇😢),你地覺得應該係食辣既朋友就唔食辣?定唔食辣既朋友就食辣?其實應該各自嗌d辣同唔辣既菜就解決到問題..好似係咁😆今晚又可以同朋友食泰國菜 ,好開心❤ 最怕食鳳爪呢類食物要不停"損"骨,無骨鳳爪呢樣野食就岩晒我呢個大懶人,唔洗怕要"損"骨。泰式無骨鳳爪($68) 作為前菜係幾開胃而且好爽口,份量適中,一開頭唔覺得辣,係因為D汁係晒底,最尾個幾隻我就覺得好辣 >_<沙爹串燒(豬/雞)($68) 有6串串燒,心思思既我每樣要左3串。串燒燒得甘香可口,唔會燒到D肉好鞋 ,雞肉比豬肉更好!鐵板鹵水無骨豬手(特價$42)女仔應該要補下骨膠原豬手起好晒肉,醃得入味,肉質算腍,最好就趁熱食,凍左就韌左同冇咁吸引 ,加上兩個女仔食左6串串燒,面對眼前既豬手,有一種食唔落既感覺,多幾個人分享會好D~😊 你地睇下,原價係$85,而家特價$42好抵食,叫得過~雖然食肉食到好飽,但從來甜品都係用另一個胃😆芒果白糯米飯($55) 芒果香甜,糯米飯頗暖,唔會話有飽飽濟濟之感,再加上椰漿,即使再飽都清晒呢碟!

泰式無骨鳳爪($68)

沙爹串燒(豬/雞)($68)

鐵板鹵水無骨豬手(特價$42)
女仔應該要補下骨膠原

你地睇下,原價係$85,而家特價$42好抵食,叫得過~

雖然食肉食到好飽,但從來甜品都係用另一個胃😆

芒果白糯米飯($55)

芒果香甜,糯米飯頗暖,唔會話有飽飽濟濟之感,再加上椰漿,即使再飽都清晒呢碟! .

呢間餐廳既飲品都唔錯😁

芒果椰汁特飲($34)

飲品顏色鮮艷,飲得出用芒果打成汁,質地濃厚,並唔係用小小芒果汁+色素同大量既水溝出黎,比早排飲既許留山好得多!

椰青($35)

椰青水清甜解辣,大大個,椰青水都幾多下,點解我會咁講?事關我曾經都飲過D椰青係勁小椰青水架T__T

愛吃既我當然唔會浪費D椰子肉,輕易地舀出每一口既椰子肉~
2017-03-06 238 浏览
好鍾意食炒椰菜苗,不是每間泰國菜館也吃到,亞萊泰的炒椰菜苗夠甜美,夠鑊氣,馬拉盞醬好惹味,下次來一定要再吃!這裡的焗蒜蓉包也很有特色,份量夠!粉麵也頗得,冬蔭功豬扒粉的湯味很濃郁,豬扒冇羶味,又不會過腍身,水準不錯呀, 海南雞飯真的不肥,雞有雞味,雞油飯可爽身一點,杧果糯米飯也算不錯,埋單2佰几,也是抵食!
馬拉𥵃椰菜苗
杧果糯米飯
2017-03-02
馬拉𥵃椰菜苗
杧果糯米飯
2017-03-05 274 浏览
今晚同蜜糖女生嘅Jessie 去食泰國菜原來黃大仙有咁多正野食!去到餐廳,全場爆滿,好熱鬧!我地叫左招牌鐵板黑椒豬手Waiter 拎到黎係熱辣辣!黑椒咪好香,個汁剛好唔算鹹,豬手燜到好林,其實有少少怕豬手有時會有臭臭味,但呢個豬手完全無臭味,豬皮好似啫喱咁超滑😍可惜得三件,唔夠喉啊!另外叫左Patai,中中等等再叫左咖哩雞,個汁好椰,雞肉好林不過唔夠入味,可接受再加豬頸肉紙米卷,超大件,紙米卷皮好煙靭,大大塊豬頸肉夾埋菜好清新重點就係餐廳每碟菜都好大份,但價錢唔太貴,抵食呢!我地兩個人,$400都唔洗食左5樣野!😍推介大家地址:黃大仙中心-Aroithai
今晚同蜜糖女生嘅Jessie 去食泰國菜
原來黃大仙有咁多正野食!
去到餐廳,全場爆滿,好熱鬧!
我地叫左
招牌鐵板黑椒豬手
Waiter 拎到黎係熱辣辣!
黑椒咪好香,個汁剛好唔算鹹,
另外叫左Patai,中中等等
再叫左咖哩雞,個汁好椰,雞肉好林不過唔夠入味,可接受
推介大家
地址:黃大仙中心-Aroithai