2018-03-24 166 浏览
星期五晚7點到,好彩訂左位,好快餐廳都坐滿人,出面要等位。5個人,叫左好多野。冬陰功好正,唔太辣,酸酸辣辣好正,有2隻大蝦係入面,底下用火熱著,好味 叫左小既小食拼盤(分小中大),蝦餅好食,南瓜餅都正,炸蝦春卷好脆。青咖喱雞,唔跟飯,所以order左招牌蒜蓉包點咖喱,唔係好辣,好香椰奶味!蒜蓉包好香好鬆軟。亦叫左半隻海南雞,幾滑!Pad Thai ok!仲叫左豬牛雞沙爹,半打,好味。埋單$740!食到好飽,想試甜品都食唔落...
2018-03-23 150 浏览
屋企人生日話想吃泰國菜,特意揀左自己公司附近的亞萊嘜嘜,貴為元朗最正既泰國菜,即使平日,未夠夜晚七點半,已經座無虛席,門口仲排左唔少客人。好在我一早攞定位,吾洗屋企人等,去到即刻可以叫定靚餸。泰式香芒蟹肉炒飯香芒蟹肉飯,香芒與蟹肉雖然只是放飯邊, 但這樣更加美味, 真·蟹肉舖滿飯面,見到都開心,飯粒獨立分明夠乾身, 最緊要有鑊氣又不油膩。清邁鐵板蠔仔蛋其實咁多樣,我覺得依樣最好食的,雖然又吾係話煮得非常有技巧。份量:一碟都真係幾大碟,夠4~5人食,d蛋同蠔仔堆疊左成個小山丘,份量幾慷慨。蛋唔算好嫩滑,但食落好濃蛋香味,加埋蔥末炒味道加乘!泰式肉碎生菜包本身叫生菜包都好怕會好似其他泰國餐廳咁食落會好鹹點知原來一啲都唔鹹 , 唔會好重口味食完都唔會口渴 !

泰式香芒蟹肉炒飯

清邁鐵板蠔仔蛋

泰式肉碎生菜包

ALOY MAK MAK今日去咗元朗行街入貨,心癢癢想食下泰國菜,好想飲下冬陰公湯。唯有上OpenRice 睇下有邊間泰菜餐廳係我附近,一查就見到呢間泰國餐廳,亞萊嘜嘜啦!午餐:泰式無骨海南雞飯$50涷飲加$2汔水加$5沙𣲙加$12,泰式特飲加$10泰式無骨海南雞飯,雞肉嫩滑,雞皮同雞肉容易分開,怕肥嘅人可以自行走雞皮,不過雞皮嘅雞油味香,我也忍不住食咗幾塊雞皮,Yummy!! 雞肉除嫩滑外,肉質鬆軟,滑到"雪"一聲落口,配薑飯一起食效果幾好。推介指數:8/10芒果沙冰,跟餐只需要加$12蚊,算幾抵飲,芒果味重又濃,沙冰也非常之多,非常冰涷。夏天飲一定好正!推介指數:8.5/10冬陰公湯,$98,是我的摯愛,每間泰國餐廳,我也會飲。此湯算是幾大,在九龍城的泰國餐廳,算是中或大size了,好抵飲。湯內有約1隻大蝦,開了4件來煮湯,可想而知幾大隻,啲蝦令到啲湯超多蝦味,蝦鮮味出曬來,加上酸辣味適中,要配合得好,真係要泰國師傅教路才能煮出此味。飲完,成身滾曬,好熱,味道真係好似返咗去泰國咁,好開心!推介指數:8.5/10
ALOY MAK MAK

推介指數:8.5/10

推介指數:8.5/10

跟餐嘅芒果沙冰
泰式無骨海南雞飯
跟餐例湯, 眉豆粉葛煲雞湯
冬陰公湯
大頭蝦
2018-03-18
跟餐嘅芒果沙冰
泰式無骨海南雞飯
冬陰公湯
大頭蝦
同行嘅友人好鐘意食泰國菜,而我對呢間亞萊嘜嘜聞名已久,一直聽到唔少住新界嘅朋友對呢間泰國菜讚口不絕,今次就一於到元朗試一試。門口同餐廳內嘅裝潢十分新淨整潔,而且充滿泰國風味。晚餐時間見到餐廳入面幾乎滿座,人頭湧湧,好彩岩岩好有張二人枱!呢個嘅餐牌選擇同其他泰國餐廳差不多,但有唔少其他特色菜式,例如係:青咖喱栗子蝦、泰式青檸大蝦皇。二人同行唔食得太多野,於是淨係嗌左冬陰公明爐魚(烏頭)、串燒拼盤同馬拉盞炒通菜。首先黎到嘅係串燒拼盤,一上枱就聞到香噴噴嘅燒烤味,總共有六串,包括牛、豬、雞。串燒調味十分恰當,唔會過鹹,而且肉質鮮美,燒得剛剛好,唔會太乾身。馬拉盞炒通菜,用上蒜茸、紅椒絲、蝦米及蝦醬,少少辣味,十分惹味,而且通菜十分新鮮,爽脆可口。而冬陰公明爐魚最令到我感到驚喜!店員拎佢出黎個時已經有啲嚇親,因為條烏頭真係好大條,肉質非常肥美,店家係材料上絕對冇慳皮呀,上枱後再加熱一陣,落埋冬陰公嘅湯汁就食得喇,魚肉新鮮十足,而且索晒濃濃嘅冬陰公湯汁,真係好惹味,送飯一流!仲有嗌左一杯珍多椰汁冰,椰奶味道濃郁,但又不會過於甜膩,十分解渴!最後嗌左呢度馳名嘅椰汁西米糕同大菜糕,果然名不虛傳,上層

最後嗌左呢度馳名嘅椰汁西米糕同大菜糕,果然名不虛傳,上層椰汁味濃厚,下層西米軟硬度剛好,裏面夾雜着粟米同芋頭,呢個配搭好新鮮,但味道融洽,好好味啊!我都忍唔住食多幾舊!

而大菜糕口感十分豐富,配上新鮮椰青絲,不會過甜,正!

整體而言,呢度嘅食物質素幾高,價錢亦都唔貴,服務態度良好,上菜速度都幾快,下次想食泰國嘢嘅時候都會再黎呢間!
2018-03-13 128 浏览
最近媽媽重拾對泰國菜的熱情,又再一次吃遍元朗區的泰國餐廳,今晚我們去了久不久光顧的亞來嘜嘜,依舊深受區內街坊歡迎,所以也要等一等才能入座。原本打算吃馬拉盞炒椰菜苗,但實在太好賣,七時半已沒椰菜苗供應,唯有轉吃馬拉盞炒通菜。馬拉盞炒通菜將馬拉盞獨有的海鮮鹹香融合通菜之中,爽脆的通菜嚐起來別有一番風味椰汁涼粉冰喝起來冰冰涼涼的,很舒服,香甜的椰汁配上彈性十足的涼粉,真材實料,超合我的味兒,不知不覺我火速地喝了大半杯。石榴沙冰淡淡果香撲鼻而來,沙冰嚐到石榴的果籽,入口順滑,重點是它不會很甜,甜度低把石榴的香氣整個都突顯出來,媽媽喝得超爽。泰式甜酸蝦球有著酥脆的外表,包覆著彈性有嚼勁蝦球,口口都吃到很扎實的蝦肉。搭配著泰式酸甜醬汁的蝦球,酸酸甜甜的滋味,讓人一口接著一口吃著這道佳餚,不論是大人還是小孩都會超級愛它。吃泰國菜當然不少得串燒拼盤,我們豬,牛,雞各要兩串。雞肉口感挺厚實的,且肉質軟嫩,再沾點濃香的花生醬,為雞肉添上花生香甜氣息,很適合不嗜辣的朋友吃呢。豬肉口感上較耐嚼,有越嚼越香的感覺。牛肉焦脆的模樣,看起來很好吃,咬下邊邊略為脆口,帶點油脂還不賴。近來愛泰式蝦醬炒飯的程度,實在難以

近來愛泰式蝦醬炒飯的程度,實在難以形容,今晚又吃一碟蝦醬炒飯。炒飯飯粒顆顆分明有咬勁,散發出蝦醬的濃烈的香氣,徹底把泰式蝦醬的魅力誘發出來。
2018-03-06 119 浏览
難得黎到元朗,梗係搵下有咩新野試啦。平時成日食黎食去都係果d,今日一於試下呢間環境幾靚既泰菜啦。咁我同朋友2個人,見到d 2人餐好似幾抵喎,200幾蚊就有幾個餸,就試呢個餐再加海南雞飯啦。呢碟海南雞飯超多雞,而且d雞超新鮮。有兩種唔同既醬可以點,一個辣辣地,一個就係薑絲。雞方面又新鮮又滑,而且無骨啖啖肉。飯方面係油飯,食落個味岩岩好。以下講下特別推介食品啦~咖哩有得揀黃/青/紅同埋豬/牛/雞。咁我就揀左黃咖哩牛。一黎到已經聞到好香啦,試舊薯仔先,薯仔非常入味。牛肉又夠稔同重牛味,呢個汁用黎送飯真係一流呀。雞翼拼蝦餅都好出色呀,雞翼外脆內嫩,點埋個泰式辣醬岩岩好。蝦餅都好夠脆,入面又有新鮮既蝦味,食落啖啖蝦好滿足呀。飛天炒通菜,不嬲覺得泰國野既通菜就最好味既,呢個菜真係無令我失望啊。食落好香同有少少辣,味道岩岩好。我同朋友一人叫左一杯特飲,我就叫左椰汁涼粉冰,朋友就叫左龍眼冰。涼粉冰超多涼粉,飲落非常fresh。朋友話龍眼冰都好開胃解渴,等我下次都試下先。呢間泰菜既野真係平靚正,下次有機會叫多d朋友黎試佢個4人餐先。
難得黎到元朗,梗係搵下有咩新野試啦。

朋友話龍眼冰都好開胃解渴,等我下次都試下先。

2018-03-05 133 浏览
朋友推介依間泰式餐廳,兩大一小既情況下,叫的野食唔算太多,多士同串燒係必食之選,串燒肉質鬆軟加埋醬汁一齊食好好味多士實在太好味會食唔停波蘿飯好足料有肉鬆同腰果分開上,可以自己鐘意落多落小都得,泰式菜遠雞河份量都好多,加埋椰汁西米膏已經好飽
多士實在太好味會食唔停

• 多士
2018-03-04 2426 浏览
好多人都覺得元朗對於市區人來講好遠唔係話真係有咩做都唔會入去嘅地方黎,不過有朋友近日極力推薦元朗一間泰國菜餐廳,仲不停同我地講嗰間餐廳嘅大蝦有成隻手掌咁大隻,炒到好入味好香口。聽落好似非常吸引,今晚就一於入一次元朗試吓係唔係真係佢口中講到咁好食。如果你係搭西鐵去到餐廳都係行一條天橋大概10分鐘都唔使嘅路程,行程上就的確幾方便,入到去餐廳空間幾寬闊,每個人嘅座位都唔迫,我哋入到去嘅時間大約八點左右,等唔使10分鐘就已經幫我地安排左座位,餐廳裝修唔似係一般傳統嘅泰國菜,天花嘅橫樑有好多唔同嘅塗鴉,都算係一間比較潮嘅泰國菜餐廳。食物我哋就點左泰式串燒,泰式芒果炒牛肉同埋朋友極力推薦既辣椒膏炒大蝦。我諗因為每一樣野都係即叫即炒所以上菜嘅時間平均差唔多都要15分鐘,當然對我來講好食嘅嘢就要等係非常之正常,最少可以證明佢唔係整好咗俾你再叮翻熱俾你食,如果係咁嘅話我好肯定海鮮一定唔會好食。講返食物質素先,首先嚟到嘅係泰式嘅串燒,串燒有牛肉雞肉同豬肉三款,聞落去有炭火香,醬汁唔辣非常之重發花生味,我諗大概燒到七成熟左右所以牛肉食落去好彈牙,雞肉好鬆軟豬肉嘅肥瘦啱啱好,味道上好惹味但係唔會好重鹹,食完唔

講返食物質素先,首先嚟到嘅係泰式嘅串燒,串燒有牛肉雞肉同豬肉三款,聞落去有炭火香,醬汁唔辣非常之重發花生味,我諗大概燒到七成熟左右所以牛肉食落去好彈牙,雞肉好鬆軟豬肉嘅肥瘦啱啱好,味道上好惹味但係唔會好重鹹,食完唔會令你有即刻好想不停飲可樂嘅衝動。

之後就到芒果炒牛肉,芒果食落去就已經知道係新鮮芒果,配菜有腰果同青紅椒炒到好有鑊氣,牛肉食落去偏向軟身,比較推薦大家食呢道菜嘅時間芒果同牛肉一啖一齊食,清新嘅芒果香同軟林林嘅牛肉真係非常之夾。

最後就到辣椒膏炒大蝦,成隻蝦個size絕對有一隻手掌咁長,蝦肉非常之豐滿,佢哋嘅煮法係用熱油上薄炸粉將大蝦拖一拖油,所以隻蝦食落去本身已經有小小脆口,表面有一層好薄嘅炸粉就索晒辣椒膏汁,炸粉真係好薄所以食落去嘅時間辣椒膏嘅汁唔會蓋過蝦肉嘅鮮味,鍾意食海鮮嘅朋友一定要試吓呢一個菜式!

最後大家都會關心咁好食嘅食物僧唔會好貴,其實每人買單都係兩舊水多少少左右,已經可以食到炭火嘅串燒同咁有質素嘅大蝦,大家嚟到元朗一定要試吓呢一間「元朗亞萊嘜嘜」。

呢間亞來嘜嘜喺元朗紮根好多年 一直都未有機會食 今日就帶埋爸爸媽媽一齊嚟食泰國菜平日嘅七點都已經好多人排隊 安排咗張大卡位 超舒服 我諗六個人都夠坐 叫咗個越南炸春捲配生菜 春捲外皮係用咗網卷 超級酥脆鬆化 餡料好惹味香口 加上生菜一齊食 同埋花生甜酸醬 好有越南嘅味道泰式霸王雞份量好大 半隻海南雞 好滑溜有雞味 上面加上特製嘅酸汁 有微微青檸味 好有特色 同時完全唔肥膩 泰式豬手 半隻 豬手滷水得好入味 而且夠曬冧又冇骨 食起嚟好方便 下面仲有芥蘭索曬鹵水汁超正 咸魚炒芥蘭 夠曬惹味香口 而且鹹魚味道唔太鹹 芥蘭爽脆清甜 香芒蟹肉炒飯 蟹肉分量好多 好鮮味 配上清甜嘅芒果 夠曬特別 不過爸爸就食唔慣甜嘅飯 我一個人清曬哈哈 最後係椰汁西米糕 甜度啱啱好 椰汁味濃 加上下面有馬蹄 口感十足埋單500幾 三個人食咁多嘢 而且食到正宗泰國菜 超抵 下次都會再嚟食

咸魚炒芥蘭 夠曬惹味香口 而且鹹魚味道唔太鹹 芥蘭爽脆清甜

2018-02-23 112 浏览
年初八入元朗亜萊嘜嘜晩歺,間直差差差,食物差,服務差,坐位差,我們6个人坐4人枱,就坐在電箱下面及樓梯口真危險,食物方面:豬頸肉,串燒凍的,炒河粉似醬糊,雞肉鞋又冇味,仲有只限食90分钟,人齊先可入坐,以此價錢實在太差
2018-02-05 130 浏览
呢間泰國菜晚晚都爆,早啲去攞定位排隊。隔離都係泰國野,下次,致試喇。一家人嚟食,叫咗幾樣野,呢個最好食:咖哩蟹大過我塊面!連個大包一齊上,真係食吾晒!咖哩本身好香,吾辣。蟹肉都仲好甜喎!不過始終係成隻蟹斬件上,係有啲殼喺內面。吾好大啖大啖咁飲啲咖哩汁呀!個麵包開頭食,熱熱地係幾好食,個皮仲脆! 到後嚟俾啲汁滲透晒,太林會影響口感……個人吾鍾意發水麵包仲有叫其他野食㗎,串燒,柚子鮮蝦沙律,炒碟菜咁上下……但呢個包最精彩。眼見好多枱都有叫。

一家人嚟食,叫咗幾樣野,呢個最好食:咖哩蟹

到後嚟俾啲汁滲透晒,太林會影響口感……個人吾鍾意發水麵包

2018-02-03 184 浏览
依家大碟又抵食嘅平民泰菜真係令我再三encore encore再encore。首先講吓佢哋嘅環境同服務啦環境就逼夾啲嘅話有啲似茶几不過高度小小嘅至於佢哋嘅服務你可能都知道好多食客所以服務員都較多服務都幾好嘅再講到佢哋嘅食物,我哋晏晝去其實佢有lunch Menu,但係我哋想試吓其他嘢,所以就叫咗呢一埋野食,雞肉好滑,個豬扒炸得幾軟。之後到果兩杯嘢飲龍眼冰推介超級推介,又係有好多龍眼肉係入面,好香龍眼味。最後埋單唔係好貴我覺得都合理嘅個價錢。

2018-02-01 150 浏览
呢間每次經過都見好多人等位今次終於有機會食到可能期望頗大,是有少少失望。。。。。。。。。。。。。。。泰式生蝦刺身🦐其實價錢都幾貴吓,要一百四十幾蚊不過都算對得住呢個價錢生蝦都幾厚肉幾肥美,而個醬汁都ok。。。。。。。。。。。。。。。層層疊蒜蓉包基本上食襯泰國嘢都一定會嗌蒜蓉包,但通常就咁食,無再嗌咖哩講番呢個蒜蓉包,賣相討好 (總係想抽中間個條黎食😂) 可能期望太高嘅關係,真心有點失望。味道還好,但好乾,食完一條已經收手👋🏻。。。。。。。。。。。。。。。。串燒揀左牛同雞燒得岩岩好,唔會乾晒亦都幾香本身見到個牛好似黑炆炆咁有啲擔心,好彩原來係幻覺,個牛一啲都唔韌,仲幾好味。而個雞都唔錯,算幾滑,唔會嚡熠熠😌 而個沙嗲醬都ok,但如果可以再濃啲會更好🤤。。。。。。。。。。。。。。。。。仲食左其他,但質素一般,以呢個價錢,其實有好多選擇
呢間每次經過都見好多人等位
今次終於有機會食到
可能期望頗大,是有少少失望
。。。。。。。。。。。。。。。
泰式生蝦刺身🦐
其實價錢都幾貴吓,要一百四十幾蚊
不過都算對得住呢個價錢
生蝦都幾厚肉幾肥美,而個醬汁都ok
。。。。。。。。。。。。。。。
層層疊蒜蓉包
基本上食襯泰國嘢都一定會嗌蒜蓉包,但通常就咁食,無再嗌咖哩
。。。。。。。。。。。。。。。。
串燒揀左牛同雞
燒得岩岩好,唔會乾晒亦都幾香
。。。。。。。。。。。。。。。。。
仲食左其他,但質素一般,以呢個價錢,其實有好多選擇
2018-01-29 99 浏览
本身就好鍾意食泰菜,閏密又住元朗附近,所以就搵下有冇啱心水嘅餐廳!結果揀左呢間!可能我同一個朋友早肚餓,6點幾就入座,可能因個時間比較早,所以排隊都係排一陣就有位了!坐低左店員都好熱心問我有冇食過,係咪第一次食,又推介我地有咩多人叫嚟食,或者邊樣抵食。結果我同一個朋友叫左一個二人餐同埋飲品,我就叫左杯珍多椰汁冰,我諗住佢本身會好似出面普通椰汁咁普通,點知好香椰汁味,食野前飲幾啖好開胃。第一個菜就黎左咖哩磚麵包配咖哩牛肉,個咖哩汁唔辣而且好香咖哩味又好好食,所以唔食咖哩嘅人都可以一試,再者佢咖哩入面嘅椰汁同杯珍多椰汁冰一樣好香椰香味,所以一樣都好開胃。之後就到個泰式豬頸肉到左,已經比佢岩岩做好既香味吸引,燒既好多都差唔多,佢個配汁真係冇得頂,睇落已經好吸引,但食落又小小酸酸甜甜,又係可以食唔停口。仲有個生菜包,喺食過嘅泰式餐廳,唔係太鹹就係太辣。但呢個佢又唔係好辣,同埋肉碎唔太散,所以食落幾好口感。仲有個冬蔭功,我聞到已經好香味,本身都諗住好辣,因為又見到佢好多香料,個蘑菇又好多粒,好似食極都食唔完咁,佢將一隻大頭蝦開邊,蝦肉唔會覺得煮太耐而有覺得好粗糙嘅感覺。總括黎講餐廳唔算細,又有大

結果揀左呢間!

總括黎講餐廳唔算細,又有大枱可以約埋一班朋友食,餐廳重有兩層,早入座都9成有位,不過最好預約先。同埋餐廳位置又就腳,就系元朗西鐵站對面馬路,輕鬆食好嘢!
2018-01-19 154 浏览
係Facebook 見到有人推介呢間泰國菜,十分吸引!就即刻叫男朋友揸車過黎元朗試試佢晚飯時間嚟到,出面都已經推🈵️曬人,等左幾個字,終於🈶️空枱俾我地入了😑入到去坐低即刻睇menu點野食 等位等到餓了我地兩個人點左3⃣️款菜式:首先黎飲品先 椰汁冰 泰式金邊粉 酸酸甜甜好開胃 兩個人分享食咖喱炸軟殼蟹 咖喱味🔟足 d蟹又炸得夠香脆🉑️口有咖喱汁緊係要點客蒜蓉包黎食下啦蒜蓉包 炸🉐️又係夠晒香脆 咬落去脆卜卜 口感1⃣️流點埋汁食 簡直係好食到不得了呀碟蟹超大碟 我地仲要食唔曬🙊🙊🙊

我地兩個人點左3⃣️款菜式:

首先黎飲品先 椰汁冰