極度推薦高級火鍋❤️ 太正了😋由火鍋迷姐妹帶路 book左黎呢間打邊邊邊食邊談心3小時😘 好滿足的一晚❣️先揀火鍋湯底 款款都好吸引下 聽從店員推介後揀咗 松茸雞翅冬瓜魚鍋🙆🏻‍♀️上枱個吓幾驚喜 都砌得好靚喎🤗包魚湯底 半個冬瓜 半隻雞 仲有好多茹 素翅 肉粒店員會幫你放好材料 然後等待湯滾後先享用靚湯咁多料點會唔鮮甜 真材實料好正呀😋呢一鍋其實都夠3至4人享用😎再之後 店員會再幫忙切開冬瓜 熟透又食得啦👍🏻9宮格醬料 新鮮食材👏🏻待湯滾的時候 其他菜又好快上枱👏🏻👉🏻招牌惹味炒茄子太肚餓的關係 忍唔住先點一道小吃😌炸物無得輸 唔會油膩喎👉🏻自家製炸魚皮口感比較出面的為厚實 但浸湯後仍保留一定的脆感仲有好香的魚味添👍🏻👉🏻雜菜拼盤多款蔬菜 起碼有4款綠菜 仲有蕃茄同粟米樣樣都食得出新鮮的🤗👉🏻鳳城水餃好大粒 起碼兩隻大蝦👍🏻 爽👉🏻手打芝芯牛丸應該用上外國牛 牛味好濃加埋芝士 有點邪惡😏👉🏻稻庭烏冬凍烏冬 唔會浸到糊哂 有人打邊邊必食嗎?😂👉🏻檸檬梳打解油膩感一流 一口熱菜一口凍飲 最正🤤場內唔算大 但每個人位置闊落 空間感足 坐得舒適餐廳位置在 加連威老道的瑞生尖沙咀酒店(Attitud
極度推薦高級火鍋❤️ 太正了😋

凍烏冬 唔會浸到糊哂 有人打邊邊必食嗎?😂

👉🏻檸檬梳打
解油膩感一流 一口熱菜一口凍飲 最正🤤

場內唔算大 但每個人位置闊落 空間感足 坐得舒適
餐廳位置在 加連威老道的瑞生尖沙咀酒店(Attitude on Granville)內 唔行入去都無為意過添😆
環境 服務 同食物質素 我都覺得有5🌟好評呢!
值得我推薦 你收藏🙆🏻‍♀️ 必須回頭

下次約班friend 一齊食靚牛同刺身先得😘
2022-05-23 16 浏览
啊仔又帶我出去尖沙咀搵食,今次嚟到呢一間位於酒店上邊嘅火鍋🍲店!餐廳每款湯底都非常吸引😝一於叫左個中高價位嘅金湯花膠雞鍋,一上枱即刻拎手機幫佢打卡😙鮮甜嘅湯底加上雞肉、腐皮、娃娃菜,真係要搶先飲頭啖湯!呀仔呢個食肉獸一嚟就梗係要叫份牛肉拼盤啦,上枱份量好足夠,而且一層一層梯級好適合打卡 📷 我就最鍾意本地手切牛肉,貪佢唔會太肥,肉質亦好易咬開,啊仔就鍾意牛柳粒,一啖食落去好厚肉!而牛舌、安格斯牛肉各有千秋,都係推介之一!之後叫咗啲配菜,牛汁牛骨丸同黑松露墨魚丸都係人手製作,食落爽口彈牙,餡料又充足,特別係個牛丸特別多汁,另外梗係唔少得邊爐一定要嗌嘅炸響鈴,啊仔不停大讚好好味🤭🤭總括而言,又有服務食物質素又高,好啱一家人或者成班朋友嚟打返餐邊爐!

• 金湯花膠雞鍋
今日出尖沙咀做嘢,同事提議嚟呢一間火鍋店打邊爐!👍🏻金湯花膠雞鍋上台氣勢不凡,餐廳用上腐皮,扎住滿滿嘅素翅同半隻雞件肉,附上好多嘅娃娃菜,湯頭非常濃郁而且十分清甜,飲落好重雞香,花膠亦都好夠黏,帶點爽彈,小編大力推薦!👍🏻牛肉拼盤這個真的是打卡一流,牛肉放滿層層階梯:本地手切、安格斯牛肉、牛舌、牛胸爽、牛胸椗、牛柳粒各有特色。本地手切牛最為軟嫩 ,顏色較為鮮澤;安格斯牛肉牛味最重,帶點嚼口感;牛舌爽彈;牛胸爽最有牛脂香,入口爽脆;牛胸椗。;牛柳粒相對厚身,而且雪花都幾平均。👍🏻丸餃類竹笙帶子香菇餃真皮薄餡靚,餡料滿滿的,竹笙口感爽脆,帶子份量唔係好多,但係水餃非常鮮甜,加入冬菇更添上香口!手打黑松露墨魚丸食落啖啖墨魚肉在內,口感極好,食落非常彈口,清清幽幽嘅黑松露味慢慢飄出。餐廳其他丸餃都相當有特色,值得推薦一下。👍🏻蔬菜小編係個蔬菜怪,由於湯底已經有娃娃菜托底,今晚就只額外叫咗皇帝菜,蔬菜清洗得非常乾淨,放落呢個湯底真係最好不過!👍🏻自家製響鈴熱辣辣上枱,脆身嘅外皮特別邪惡!輕輕放落湯底三秒就食得,超級脆身(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)👍🏻竹蔗茅根打邊爐梗係要配返杯清熱嘅飲品,今次一於叫咗一榨,兩個

今日出尖沙咀做嘢,同事提議嚟呢一間火鍋店打邊爐!

👍🏻金湯花膠雞鍋

👍🏻牛肉拼盤

👍🏻丸餃類

👍🏻蔬菜

👍🏻自家製響鈴

👍🏻竹蔗茅根
打邊爐梗係要配返杯清熱嘅飲品,今次一於叫咗一榨,兩個人分享都非常足夠,餐廳親手煲嘅特別清甜!

💡餐廳會收返每人$28醬料費,嗰個九宮格嘅醬料盤都好鬼吸引!
2022-05-23 13 浏览
晚巿堂食禁絕已久,終等到放寬一天。我倆急不及待就想去弄個火鍋解嚵。今天又來到這家位於尖沙咀的火鍋店,它的裝璜與其菜餚同樣的精緻細膩。松蓉雞翅冬瓜魚湯:甫一上煲,就已經被師傅一絲不苟的手工所吸引。絕對是食材及藝術品的結合,絕不馬虎。食材份量十足,有冬菇、雞塊,金翅、金姑等,清甜的瓜茸及濃郁的魚湯完美結合,我倆足足喝了半飽才舍得叫侍應加湯。招牌牛肉拼盤:拼盤中分别有手切肥牛、安格斯牛肉、牛舌、牛胸爽、牛心椗及牛柳粒。牛肉都比較鮮甜,牛舌及牛心腚則爽口彈牙,而牛胸爽脆口味道偏淡,牛柳粒牛香濃郁。香煎鵝肝墨魚丸:墨魚丸本身爽嫰有嚼勁,芯內的鵝肝油香十足,令人食指大動,齒䶝留香。自家製響鈴:響鈴即叫即炸,十分香酥皮脆。最後再來客烏冬,盡得魚湯精華,是個不錯的句點
晚巿堂食禁絕已久,終等到放寬一天。
我倆急不及待就想去弄個火鍋解嚵。

今天又來到這家位於尖沙咀的火鍋店,
它的裝璜與其菜餚同樣的精緻細膩。

松蓉雞翅冬瓜魚湯:
甫一上煲,就已經被師傅一絲不苟的手工所吸引。
絕對是食材及藝術品的結合,絕不馬虎。
食材份量十足,有冬菇、雞塊,金翅、金姑等,
清甜的瓜茸及濃郁的魚湯完美結合,
我倆足足喝了半飽才舍得叫侍應加湯。

招牌牛肉拼盤:
拼盤中分别有手切肥牛、安格斯牛肉、牛舌、
牛胸爽、牛心椗及牛柳粒。
牛肉都比較鮮甜,牛舌及牛心腚則爽口彈牙,
而牛胸爽脆口味道偏淡,牛柳粒牛香濃郁。

香煎鵝肝墨魚丸:
墨魚丸本身爽嫰有嚼勁,芯內的鵝肝油香十足,
令人食指大動,齒䶝留香。

自家製響鈴:
響鈴即叫即炸,十分香酥皮脆。

最後再來客烏冬,盡得魚湯精華,
是個不錯的句點
晚市堂食進一步開放後,市面越趨熱鬧。假日晚上的尖沙咀人來人往,幸好友人已預先安排晚餐地點,不然可能就要餓著肚子等位了。這間粵式火鍋店裝修頗雅緻,座位闊落,空間感充足。除了手工邊爐外,還有海鮮、刺身和不同美酒提供。- 金湯花膠雞鍋 $368- 招牌牛柳粒 $168- 豬頸肉 $128- 甜粟米 $48- 油麥菜 $48- 醬料 $28/人全晚由頭讚到尾的湯底值得大大力推介!湯底以腐皮福袋形式,裡面包裹著滿滿的花膠、翅群和雞件。店員會耐心幫忙開封,然後倒入雞湯,煮滾後一開蓋,香到爆炸!湯頭非常清甜,我和友人未開始打邊爐已忍不住喝了2碗。鮮雞油把湯底染成了金黃色,令人食慾大增!打邊爐不得不Order牛肉類,這次就Order了牛柳粒,雪花比例完美,牛味濃郁,肉汁豐腴。豬頸肉厚度適中,爽滑富油香。高質的湯底令簡單的蔬菜也大大提鮮!油麥菜吸盡雞油的精華,粟米甜度也是100分!儘管有九宮格醬料提供,但出場機會不多,因為無論湯底或配料,只吃原味就已經很足夠。吃完當下已計劃要約大夥朋友們一齊圍爐Encore,店員介紹原來有獨立的VIP房,私隱度高,設計和氣氛更高尚,當然也少不了有Min. Charge啊

豬頸肉

- 金湯花膠雞鍋 $368
- 招牌牛柳粒 $168
- 豬頸肉 $128
- 甜粟米 $48
- 油麥菜 $48
- 醬料 $28/人

全晚由頭讚到尾的湯底值得大大力推介!湯底以腐皮福袋形式,裡面包裹著滿滿的花膠、翅群和雞件。店員會耐心幫忙開封,然後倒入雞湯,煮滾後一開蓋,香到爆炸!湯頭非常清甜,我和友人未開始打邊爐已忍不住喝了2碗。鮮雞油把湯底染成了金黃色,令人食慾大增!打邊爐不得不Order牛肉類,這次就Order了牛柳粒,雪花比例完美,牛味濃郁,肉汁豐腴。豬頸肉厚度適中,爽滑富油香。高質的湯底令簡單的蔬菜也大大提鮮!油麥菜吸盡雞油的精華,粟米甜度也是100分!儘管有九宮格醬料提供,但出場機會不多,因為無論湯底或配料,只吃原味就已經很足夠。吃完當下已計劃要約大夥朋友們一齊圍爐Encore,店員介紹原來有獨立的VIP房,私隱度高,設計和氣氛更高尚,當然也少不了有Min. Charge啊。
豬頸肉
2022-05-21 16 浏览
聽講尖沙咀有間主打養生火鍋🥘嘅餐廳😍有得飲湯同打邊爐岩曬我☺️餐廳裝修輕奢風 好舒服 🛋️大部份都係卡位坐都幾寬闊😆 店鋪通風都好好 唔會煙霧瀰漫 ~~一坐低送上一個九宮格嘅調味架🌶️基本打邊爐嘅調味料都有齊喇😛🐣金湯花膠雞鍋好靚啊~ 好似成朵花咁😂 係用超大塊嘅腐皮 袋住 所有材料~ 🐔雞、花膠及素翅等上檯後 同我地講解完食材 就會幫忙✂️剪開腐皮再加入雞湯!湯滾後先飲碗湯🍵 雞湯飲落好香濃😋同自家煲嘅靚湯有得揮🤤👍🏻👍🏻鮮雞食落都係嫩嫩 食曬啲配料都差唔多飽飽地😂真係好足料👍🏻🍡香煎鵝肝墨魚丸墨魚丸好彈牙 唔粉😋仲帶有鵝肝嘅香味👍🏻都幾特別😍🥟竹笙帶子香菇餃飲雞湯我好鐘意配搭竹笙,今次見到有竹笙餃子當然要試啦!佢哋嘅餃子款式都比較健康🥟 餃子好鮮甜多汁,竹笙嘅爽口口感好舒服👍 皮都好滑口 滾完都唔會爛曬🥩牛胸爽好新鮮 好嫩😋牌上有指示只需6秒時間!剛剛好 好爽口 唔油膩!🦢 招牌新鮮鵝腸餐廳招牌鵝腸喺主打新鮮之餘仲極肥美(真係做到)雖然有肥膏係入面,不過 又好有鵝既油香味,食落 爽嫩有咬口😍

🐣金湯花膠雞鍋

🍡香煎鵝肝墨魚丸
墨魚丸好彈牙 唔粉😋仲帶有鵝肝嘅香味👍🏻都幾特別😍

🥟竹笙帶子香菇餃

🥩牛胸爽

🦢 招牌新鮮鵝腸

2022-05-17
2022-05-20 19 浏览
尋日晚市終於都去到11:59😅先收,鍾意打邊爐既媽媽拿拿臨約埋爸爸婆婆收工去嘆下慢慢食返個Dinner ,因為之前收10點果時真係要速食好冇癮🙃今日就揀咗尖沙咀中心點「云」手工火鍋 入到去裝修走型格輕鬆路線,不過竟然有BB櫈同BB餐具提供👍員工到非常有細心,成日走過來問天天有冇特別需要🤭👦:哥哥姐姐仲請我食棉花糖😋😋講返食物先,選擇都幾多除一般火鍋店大路野仲有供應生猛海鮮刺身&自家制丸類餃子 🍲金湯花膠雞鍋一上枱已成為打卡對象,立體腐皮裝飾襯托下面熬左6個鐘既濃郁鮮雞花膠素翅湯底🤤湯底滾後可以先飲下原湯再打邊爐👍👦天天BB就用呢個雞湯撈飯食左成大碗😋*🐟自家制炸魚皮攞到出枱時仲熱辣辣,個湯未滾就俾人當前菜食哂啦😅🐷西班牙黑毛豬肥瘦適中,肉質幼滑,豬味濃🐖豬潤師傳刀工好切得每片都好薄,放湯半分鐘食剛好,鮮甜爽口 🦢招牌鮮鵝膠出面就係好難買到新鮮鵝腸,嚟到更係要叫啦,不負所望,嫩口彈牙,仲有少少肥膏黐住甘香肥美 🥟竹笙帶子香菇餃自家創餃子🤩口感幾豐富食得出新鮮包制🐂手打芝心牛丸牛肉色澤鮮艷,芝士味香濃不過要放涼毛食媽媽差啲俾芝士辣到🫣🍜日本出前一丁個湯底咁正梗係要食返個面結尾出前一丁比烏冬

今日就揀咗尖沙咀中心點「云」手工火鍋

👦:哥哥姐姐仲請我食棉花糖😋😋

🍲金湯花膠雞鍋
湯底滾後可以先飲下原湯再打邊爐👍

👦天天BB就用呢個雞湯撈飯食左成大碗😋*

🐟自家制炸魚皮
攞到出枱時仲熱辣辣,個湯未滾就俾人當前菜食哂啦😅

🐷西班牙黑毛豬
肥瘦適中,肉質幼滑,豬味濃

🐖豬潤
師傳刀工好切得每片都好薄,放湯半分鐘食剛好,鮮甜爽口

🦢招牌鮮鵝膠

🥟竹笙帶子香菇餃
自家創餃子🤩口感幾豐富食得出新鮮包制

🐂手打芝心牛丸
牛肉色澤鮮艷,芝士味香濃不過要放涼毛食
媽媽差啲俾芝士辣到🫣

🍜日本出前一丁
個湯底咁正梗係要食返個面結尾
出前一丁比烏冬更索汁精華所在🤙

翻coek 指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
2022-05-18 21 浏览
朋友好鍾意打邊爐,而且好有要求,約佢食飯自然唔可以失禮,搵間位處型格酒店嘅火鍋店試試佢。‼️OpenRice 訂座 5:30-7pm入座75折優惠‼️💰為方便閱讀,以下價錢為正價。🪑環境乾淨企理,闊落,坐得舒服。🦀火焰沙白蟹鍋 $328呢間餐廳我估花膠雞先係signature,但朋友話想食蟹就揀蟹鍋湯底啦。估唔到係原隻藍花蟹,比平時嘅紅花蟹矜貴得多,蟹肉亦更鮮甜。花白亦好鮮味,完全無沙,連埋魚湯一齊煲,愈滾愈滋味。最特別係落酒嘅時候會有熊熊烈火🔥,當表演睇勁有氣氛🤣🐮美國安格斯牛肉(中) $248本身我內心暗暗疑惑點解安格斯都咁貴,但一上枱見到乾冰仙氣特效,牛肉片片都有均勻雪花❄️,再加埋入口嘅牛油香+軟,我就明白咗一分錢一分貨嘅道理😂🥟鳳城水餃 $48真正皮薄餡靚,外皮薄又滑,餡料有原隻鮮蝦+爽脆木耳絲等,好足料好豐富。🥬萵筍片 $58鮮嫩滑,ok。🍯蜂巢豆腐 $48雪得夠,吸海鮮湯一流。🌟總括嚟講,如果對食物有要求,唔介意俾多少少食好啲,呢間絕對適合。

💰為方便閱讀,以下價錢為正價。

🪑環境
乾淨企理,闊落,坐得舒服。

🦀火焰沙白蟹鍋 $328
最特別係落酒嘅時候會有熊熊烈火🔥,當表演睇勁有氣氛🤣

🐮美國安格斯牛肉(中) $248

🥟鳳城水餃 $48

🥬萵筍片 $58
鮮嫩滑,ok。

🍯蜂巢豆腐 $48
雪得夠,吸海鮮湯一流。

上次行過見瑞生酒店3樓原來有間打邊爐,早兩日凍番啲就決定邊邊佢😚餐廳裝潢又靚又時尚,店員服務殷勤,配合埋純音樂幾好feel,唔會覺得太嘈,感覺好舒服。-🔸金湯花膠雞鍋 $368呢個湯底以腐皮包到靚靚好似禮物咁,內有半隻雞、花膠、素翅,鍋底仲有娃娃菜。上枱嘅時候店員剪開外層腐皮再倒入湯底,有種儀式感滿滿嘅感覺💛雞湯好夠味唔似清雞湯,好飲🫶🏻每人起碼飲左3碗🤭加上雞嘅份量都唔少,未開始打邊爐已經飽左一半🫣-🔹美國安格斯牛肉(中)$248加左乾冰上枱時仙氣滿滿🧚🏻‍♀️牛肉肥瘦適中,口感軟滑,牛味重。開頭以為中份未必夠食但係食到尾發現份量岩岩好,應該都有廿片左右,爭啲眼闊肚窄😂-🔹自家製黑松露蟹肉餃(半份)$68好足料好飽滿,而且好重黑松露味。-🔹牛骨牛汁丸(半份)$52爆汁牛丸💦食落似之前買嘅和牛牛丸🤤-🔹唐生菜 $48-🔹竹蔗茅根(一榨)$68打邊爐點可以唔叫嘢飲,竹蔗茅根一定係邊爐好朋友,清清地又解渴又可以清熱氣👍🏻-*醬料費每位$28
🔸金湯花膠雞鍋 $368
🔹美國安格斯牛肉(中)$248
🔹自家製黑松露蟹肉餃(半份)$68
好足料好飽滿,而且好重黑松露味。
🔹牛骨牛汁丸(半份)$52
爆汁牛丸💦食落似之前買嘅和牛牛丸🤤
🔹唐生菜 $48
🔹竹蔗茅根(一榨)$68
*醬料費每位$28

金湯花膠雞鍋
美國安格斯牛肉(中)
金湯花膠雞鍋
美國安格斯牛肉(中)
2022-05-17 104 浏览
香港人一年四季都咁鐘意打邊爐,我當然都唔例外😛今日試呢間火鍋店係位於瑞生酒店3樓,餐廳裝修好靚,非常舒服同埋好乾淨👍🏻仲播住柔和嘅音樂,真係有別於一般嘅火鍋店一坐低店員就會送上一個九宮格嘅調味架同埋一枝醬油,基本打邊爐嘅調味料都有啦😛🐣金湯花膠雞鍋 $368一上枱好靚😍好似成朵花咁😂 其實係用腐皮包住雞肉、花膠及素翅🌼旁邊仲有金菇同埋娃娃菜!店員待客人影完相,就會幫忙✂️腐皮再加入雞湯,湯滾後先飲碗湯,個湯真係好鮮甜,感覺都幾滋補😍正❗️食曬啲配料都差唔多飽飽地😂真係好足料👍🏻🐮美國安格斯牛肉 $248牛肉油脂幾靚,食落軟嫩,肉味香濃😋上枱時仲加咗乾冰😛🥬雜菜拼盤 $88份量好多,好新鮮!有生菜,菜心,皇帝菜,油麥菜,蕃茄同🌽粟米!啱咩都想食啲嘅朋友😝🥟招牌韭菜餃 半份 $48皮夠薄,錎夠多,幾好食,食得出係新鮮包嘅,唔係一般急凍嘢!🍺青島 $38打邊爐梗係要飲啤酒啦🤭爽!🧂醬料費 $28 pp總結💕呢間火鍋店環境一流,食材高質,整體幾出色❗️而家openrice book位仲有折㗎,會抵食啲🫶🏻

🐣金湯花膠雞鍋 $368

🐮美國安格斯牛肉 $248
牛肉油脂幾靚,食落軟嫩,肉味香濃😋上枱時仲加咗乾冰😛

🥬雜菜拼盤 $88

🥟招牌韭菜餃 半份 $48
皮夠薄,錎夠多,幾好食,食得出係新鮮包嘅,唔係一般急凍嘢!

🍺青島 $38
打邊爐梗係要飲啤酒啦🤭爽!

🧂醬料費 $28 pp

• 安格斯牛肉
2022-05-15 27 浏览
有沒有某個瞬間讓你覺得,人生一切都值得了。 那當然是,忙碌工作之後,可以放鬆休息,大吃美食的瞬間。當忙碌歸於寧靜,當你回歸到自己,一切就是值得,就是幸福。 尖沙咀隱秘的手工火鍋店,一直都是我的休閒去處,享受酒店的服務,食材新鮮的同時,體驗感也是很舒適。 三椰火雞鍋 現做的,很新鮮,採用了椰子汁,湯汁特別新鮮。手拍青瓜 48 泰式無骨鳳爪 88 酸酸甜超級好味道。牛胸爽 138 鮮美入味之餘又有營養鮮淮山 48 鴨血 78 爽口嫰滑,鮮美入味醬料 28云手工火鍋店尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
有沒有某個瞬間讓你覺得,人生一切都值得了。

三椰火雞鍋
現做的,很新鮮,採用了椰子汁,湯汁特別新鮮。

手拍青瓜 48

泰式無骨鳳爪 88
酸酸甜超級好味道。

牛胸爽 138

醬料 28

云手工火鍋
尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
2022-05-15 12 浏览
 #云手工火鍋店 #雲手工火鍋店 #打邊爐 #火鍋店 #尖沙咀美食 復出晚市,今鋪轉場去尖沙咀,朋友訂左位食呢間叫雲手工火鍋店以精品火鍋同新鮮食材為主打,係酒店既3樓入面,環境幾乾淨舒服先坐低上左個9格醬料,調個醬料味先,有麻醬,辣椒,蔥椒等等~有多款特色火鍋湯底,今次選了一個叫金湯花膠雞鍋濃雞雞花膠片加半隻雞,單係食料已經可以食到7分飽濃濃既老雞鮮甜湯底,再加豆皮,花膠,鮮上加甜,味道一流先飲湯,食花膠,養顏滋補,再食雞肉,香嫩鮮味食完再決定追加火鍋料,炸響鈴 脆而鬆化,浸湯後味道更佳鮮牛肉芝心丸,熱到爆漿,條舌頭爭D熟了,食時要小心,放涼先食,芝心會爆牛肉鮮彈有口感,手工大雲吞,爽蝦肉無肥肉,好食仲有鮮甜粟米,食到99%飽呀!!推介之選~尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓3/F, Soravit on Granville Hotel, 20 Granville Road, Tsim Sha Tsui
復出晚市,今鋪轉場去尖沙咀,朋友訂左位食呢間叫雲手工火鍋
有多款特色火鍋湯底,今次選了一個叫金湯花膠雞鍋
濃雞雞花膠片加半隻雞,單係食料已經可以食到7分飽
濃濃既老雞鮮甜湯底,再加豆皮,花膠,鮮上加甜,味道一流
先飲湯,食花膠,養顏滋補,再食雞肉,香嫩鮮味
食完再決定追加火鍋料,炸響鈴 脆而鬆化,浸湯後味道更佳
牛肉鮮彈有口感,手工大雲吞,爽蝦肉無肥肉,好食
仲有鮮甜粟米,食到99%飽呀!!推介之選~
尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
2022-05-13 11 浏览
上次都介紹過呢間云手工火鍋,食物種類多多,樣樣精緻,賣相加唒分!今次叫咗金湯花膠雞湯底,足料雞湯我諗差唔多有半隻雞,花膠仲有幾塊翅,好滋補又濃郁。飲咗一碗湯就開始加火鍋配料啦😋黃金炸魚皮 $88脆卜卜嘅魚皮表面滿佈鹹蛋黃醬,每一口罪惡感😆 好正!蝴蝶腩$128切成好似蝴蝶咁嘅豬肉,食落口感夠晒特別👍🏻 點醬油食更惹味😋牛骨牛汁丸$52好推介食呢個!一口咬落去爆汁!滿滿牛油香味,仲有啲粒粒脆骨,口感滿分💯魚皮餃$48魚皮餃煙煙韌韌,又有魚同豬肉嘅鮮味😍

黃金炸魚皮 $88
脆卜卜嘅魚皮表面滿佈鹹蛋黃醬,每一口罪惡感😆 好正!

蝴蝶腩$128

牛骨牛汁丸$52

魚皮餃$48
魚皮餃煙煙韌韌,又有魚同豬肉嘅鮮味😍

2022-05-12 8 浏览
今日同friend 行行下見到間好得意既酒店,入面有間火鍋店,所以入去幫襯下! 估唔到咁高質數,真係要讚下!金湯花膠雞鍋侍應哥哥好有心機講解呢個湯底, 有嫩滑嘅雞肉,濃濃嘅白雞湯,素翅,仲有花膠添! 一開始就飲咗兩碗雞湯, 湯味濃沃更有膠質嘅口感, 加埋花膠,即刻感覺到皮膚補充左骨膠原。本地手切牛頸脊師傅刀功出色,牛頸脊片片厚度均勻,入口充滿濃厚牛味,脂肪比例平均,口感豐富!自家製紫菜響鈴響鈴一直係我同朋友嘅必選打邊爐菜式! 呢個響鈴炸得鬆脆, 加埋鹹鹹嘅紫菜, 非常惹味!新鮮黑柏葉黑栢葉爽口彈牙,並非平時被漂白既牛柏葉能夠媲美!一食就覺得啲黑柏葉好新鮮!真係好正!西班牙黑毛豬薄薄嘅黑毛豬亦盡顯師傅刀工! 肉嫩彈牙,肥瘦均勻,油脂分佈適中,薄切打邊爐真係一流呀!油麥菜其實食到尾聲,真係已經好飽喇。 我同朋友都覺得對油麥菜唔住。見到師傅擺盤擺得咁靚, 成個盆栽咁 ! 我同朋友都堅持要食埋佢!今餐真係好滿足呀! 最後都要讚一讚啲侍應哥哥, 令到我哋好似喺台灣打邊爐咁!

本地手切牛頸脊

自家製紫菜響鈴

新鮮黑柏葉

西班牙黑毛豬

油麥菜

2022-05-11 9 浏览
期待已久嘅晚市開返,朋友都急不及待相約去打邊爐!金湯花膠雞鍋呢個花膠雞窩簡直令人一試難忘!湯底以「金」做主題!入面除咗有隻鮮嫩無比嘅雞之外,而且仲有花膠和素翅,極為滋補養顏!光是喝湯底已經覺得好好味😋本地手切牛頸脊牛頸脊口感爽嫩,有咬口,油脂分布適中,牛味細緻,值得一試!西班牙黑毛豬黑毛豬軟嫩新鮮,肉味香濃,絕對是打邊爐不可錯過的!自家製紫菜響鈴熱辣辣即叫即炸,放入湯底十秒後食味道極佳,而且仲有紫菜香,下次會再encore!新鮮黑柏葉新鮮的黑柏葉非常爽脆,口感極佳,而且唔係次次打邊爐都會食得到,所以我朋友認為呢個係必點嘅食物!整體而言,餐廳環境非常舒適,而且職員服務貼心,講解詳盡,下次再去打邊爐都會再去!
期待已久嘅晚市開返,朋友都急不及待相約去打邊爐!

本地手切牛頸脊
牛頸脊口感爽嫩,有咬口,油脂分布適中,牛味細緻,值得一試!

西班牙黑毛豬
黑毛豬軟嫩新鮮,肉味香濃,絕對是打邊爐不可錯過的!

自家製紫菜響鈴

新鮮黑柏葉