2022-05-12
今日同friend 行行下見到間好得意既酒店,入面有間火鍋店,所以入去幫襯下! 估唔到咁高質數,真係要讚下!金湯花膠雞鍋侍應哥哥好有心機講解呢個湯底, 有嫩滑嘅雞肉,濃濃嘅白雞湯,素翅,仲有花膠添! 一開始就飲咗兩碗雞湯, 湯味濃沃更有膠質嘅口感, 加埋花膠,即刻感覺到皮膚補充左骨膠原。本地手切牛頸脊師傅刀功出色,牛頸脊片片厚度均勻,入口充滿濃厚牛味,脂肪比例平均,口感豐富!自家製紫菜響鈴響鈴一直係我同朋友嘅必選打邊爐菜式! 呢個響鈴炸得鬆脆, 加埋鹹鹹嘅紫菜, 非常惹味!新鮮黑柏葉黑栢葉爽口彈牙,並非平時被漂白既牛柏葉能夠媲美!一食就覺得啲黑柏葉好新鮮!真係好正!西班牙黑毛豬薄薄嘅黑毛豬亦盡顯師傅刀工! 肉嫩彈牙,肥瘦均勻,油脂分佈適中,薄切打邊爐真係一流呀!油麥菜其實食到尾聲,真係已經好飽喇。 我同朋友都覺得對油麥菜唔住。見到師傅擺盤擺得咁靚, 成個盆栽咁 ! 我同朋友都堅持要食埋佢!今餐真係好滿足呀! 最後都要讚一讚啲侍應哥哥, 令到我哋好似喺台灣打邊爐咁!
金湯花膠雞鍋
本地手切牛頸脊