#cassiegotst -香港人最愛打邊爐,夏天打、生日打、冬至打,聚會打,全年無分四季時節,想打就打,所以香港有好多打邊爐嘅選擇!今次介紹依間「云手工火鍋」,位於尖沙咀分店,空間好大,餐廳裝潢打破傳統,好高級嘅感覺,坐得好舒服。👍🏿-打邊爐最緊要就係湯底!依間火鍋店有15種湯底俾你選擇,瘦編同朋友揀咗金湯花膠雞鍋$368,上菜造型好靚,用好大塊腐竹包住花膠雞,俾你打完卡之後,再有專人幫你剪開同落上湯,非常足料。雞湯味道好濃郁,推介大家開始打邊爐之前可以飲返一碗暖身!另外打邊爐去到後期無乜湯底嘅時候,都唔會加清水比你,會加上湯,依點絕對加分!🍲-醬料有個九宮格俾人慢慢添。配料有好多選擇,除咗普通嘅丸類、肉類、蔬菜之外,仲有好多生猛海鮮同刺身可以選擇。一定要提,有瘦編嘅至愛「牛胸油」,牛胸油係牛前胸胸骨旁嘅脂肪,每隻牛得一小塊,好多火鍋都無,口感爽脆,好正!🐄-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 云手工火鍋店 (尖沙咀)📍 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓-
#cassiegotst
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 云手工火鍋店 (尖沙咀)
📍 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
2021-12-25 20 浏览
12月代表又係打邊爐嘅季節,今次去左尖沙咀云手工火鍋,知道依度嘅金湯花膠雞鍋多人追捧,所以要嚟試。個湯底放有娃娃菜,上面用大大塊腐皮包住花膠、素翅及雞,然後剪開頂嘅腐皮倒雞湯落去,隔一陣滾起左就飲得,個湯超濃沃有味好鮮甜,雞、素翅、花膠又多又夠好味。另order左桶蠔、紐西蘭羊肉片、手打鹹蛋黃蝦丸及稻庭烏冬。每樣食材賣相靚而且新鮮,放入咁鮮甜嘅湯底煮,令味道更上一層樓。另外依度環境夠寬敞且坐得舒服,我下次有機會一定再嚟食。

另外依度環境夠寬敞且坐得舒服,我下次有機會一定再嚟食。
天氣終於有啲凍凍地,約左班FRIEND子食飯,一早BOOK定呢間新開既手工火煱店,啲枱唔會坐得太密,環境唔錯呢度唔係任食邊爈,係逐碟計既食物質數當然比坊間任食既高好多,食物選擇都好多,個張A4紙前後兩版都FULL晒重中之重:原本仲有刺身食,打邊爈之餘仲可以FUSION埋日本野不過同行有小朋友就冇叫刺身食。湯底最重要,我地叫左金湯花膠雞鍋$368好足料四個人每人都分都幾兼舊大花膠同雞件,一雞兩味正!出去打邊爈最怕加水既時候加清水比你,呢間火鍋店好細心,幫你加上湯,加分加分日本出前一丁$28佢地用既出前一丁係用日本版, 一分錢一分貨,即係抵食返哂呢個黃金魚皮真心好食,上面有蛋王炸過, 唔係街市買返黎既普通料佢地啲丸有半份同一份揀,半份四粒, 一份八粒.可以自由配答,就算人少少都唔洗食死同一樣野.油麥菜$48蔬菜都好新鮮,綠油油拎上手重手又脆我地最欣賞呢個美國安格斯牛肉: 入口即溶,有和牛口感;性價比最高,滿分呢個打咭位,豬頸肉玫瑰花,相機食先la。打邊爈最怕食到一身都係味,呢間店通風做得幾好,返到屋企聞下啲衫都唔會一陣味
天氣終於有啲凍凍地,約左班FRIEND子食飯,

呢度唔係任食邊爈,係逐碟計既

不過同行有小朋友就冇叫刺身食。

湯底最重要,我地叫左金湯花膠雞鍋$368
好足料四個人每人都分都幾兼舊大花膠同雞件,一雞兩味正!
出去打邊爈最怕加水既時候加清水比你,
呢間火鍋店好細心,幫你加上湯,加分加分

日本出前一丁$28
佢地用既出前一丁係用日本版, 一分錢一分貨,即係抵食返哂

佢地啲丸有半份同一份揀,半份四粒, 一份八粒.
可以自由配答,就算人少少都唔洗食死同一樣野.

油麥菜$48
蔬菜都好新鮮,綠油油拎上手重手又脆

呢個打咭位,豬頸肉玫瑰花,相機食先la。

2021-12-24 30 浏览
冬天緊係要食打邊爐😋朋友話尖沙咀主打有間食養生火鍋嘅餐廳😍又有得飲湯同打邊爐緊係要去試下喇☺️餐廳位於酒店入面,坐位有卡位坐都幾寬闊😆睇下湯底都幾多選擇同埋有勁多火鍋配料🥰我地揀左三椰火雞鍋🤩三椰湯底係由椰青,椰皇同埋海底椰仲有鮮雞一齊煮🥰店員先將鮮雞炒至半熟再加入清酒🍶之後點火🤩再炒😋最後加上椰青水同椰皇水去煲🥳店員建議先飲湯後打邊爐🥰等緊煲已經好香。椰子雞湯飲落好鮮甜,滋潤😋同自家煲嘅靚湯有得揮🤤👍🏻👍🏻鮮雞食落都係嫩嫩。🌺黑松露芝心蝦丸蝦丸口感超彈牙又帶啖啖嘅蝦鮮味,咬開仲有流心嘅芝士🤓黑松露嘅味道好match 🌺香煎鵝肝墨魚丸墨魚丸入面真係有墨魚肉,有少少似墨魚滑嘅口感😋仲帶有鵝肝嘅香味👍🏻都幾特別😍🌺鮮蝦雲吞雲吞入面有鮮肉同原隻大蝦,食到鮮肉嘅味道,又吸埋湯汁好入味☺️🌺自家製黑松露蟹肉餃E個係出面比較少見到有嘅,餃子都幾大隻,個皮好薄,入面包住滿嘅蟹肉😋好鮮味👍🏻🌺西洋菜蔬菜都勁新鮮同擺得好靚,味道唔會苦澀👍🏻🌺稻庭烏冬有靚湯緊係要配埋靚烏冬喇,入口滑滑,飲埋個湯暖笠笠🥰🌺椰青椰青都好鮮甜😍

餐廳位於酒店入面,坐位有卡位坐都幾寬闊😆
睇下湯底都幾多選擇同埋有勁多火鍋配料🥰

店員先將鮮雞炒至半熟再加入清酒🍶

🌺黑松露芝心蝦丸

🌺香煎鵝肝墨魚丸

🌺鮮蝦雲吞

🌺自家製黑松露蟹肉餃

🌺西洋菜

蔬菜都勁新鮮同擺得好靚,味道唔會苦澀👍🏻

🌺稻庭烏冬

有靚湯緊係要配埋靚烏冬喇,入口滑滑,飲埋個湯暖笠笠🥰

🌺椰青
椰青都好鮮甜😍
  • 三椰火雞鍋
  • 自家製黑松露蟹肉餃
  • 黑松露芝心蝦丸
人均消費滿$200 送三椰火雞鍋或全單正價75折 超值超抵食,靚料手工火鍋店先黎一碟辣椒醬料,自己調返個醬汁先九格任選!我地就選了三椰雞鍋3種椰子混合既雞湯鍋店員先用牛油炒鍋炒鍋,再倒椰子汁,椰肉加埋濃郁鮮甜既雞湯,單係呢個鍋已經超好食一份鍋底有半隻雞,鮮雞,肉鮮有彈性等雞湯煲起,先飲返2碗椰子雞湯再慢慢食雞肉雞肉鮮嫩,最正係碗湯又甜又香濃,啖啖鮮味,食埋椰肉夠滋補食完雞件飲完湯都已經5分飽叫左手工雲吞一份同埋黑豚肉片,粟米手工料,餃餡飽滿,蝦肉爽甜粟米甜上加甜,好食黑豚肉味濃不肥膩食到尾都完全唔油,健康少鹽少油好食尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓#火鍋 #雲手工火鍋店 #云手工火鍋店 #雲手工火鍋 #打邊爐 #尖沙咀美食
人均消費滿$200 送三椰火雞鍋

全單正價75折
超值超抵食,靚料手工火鍋
先黎一碟辣椒醬料,自己調返個醬汁先
九格任選!
我地就選了三椰雞鍋
3種椰子混合既雞湯鍋
店員先用牛油炒鍋炒鍋,再倒椰子汁,椰肉
加埋濃郁鮮甜既雞湯,單係呢個鍋已經超好食
一份鍋底有半隻雞,鮮雞,肉鮮有彈性
等雞湯煲起,先飲返2碗椰子雞湯
再慢慢食雞肉雞肉鮮嫩,最正係碗湯
又甜又香濃,啖啖鮮味,食埋椰肉夠滋補

食完雞件飲完湯都已經5分飽
叫左手工雲吞一份同埋黑豚肉片,粟米

手工料,餃餡飽滿,蝦肉爽甜
粟米甜上加甜,好食
黑豚肉味濃不肥膩
食到尾都完全唔油,健康少鹽少油好食

尖沙咀加連威老道20號
瑞生尖沙咀酒店3樓
#火鍋 #雲手工火鍋店 #云手工火鍋
 #雲手工火鍋 #打邊爐 #尖沙咀美食
呢幾日天氣咁凍最啱就係約朋友打邊爐,暖一暖身先😆 呢間火鍋店係喺一間酒店入面。餐廳啲枱多數都有梳化位,坐嘅空間都夠大坐得舒服😁一坐低職員就放低咗九宮格調味架同一枝醬油 ($28p.p.),最基本打邊爐嘅調味料都有齊👌🏻❤️ 金湯花膠雞鍋 $368驟眼睇個價錢$368好似幾貴,但其實個湯底好足料真係物超所值㗎!😛個煲底有啲黃芽白,中間有個腐皮整嘅福袋。店員會等你影完相,再剪開個福袋✂️ 入面有半隻雞、花膠同素翅!分量都唔少㗎!然後再倒啲雞湯入個煲到,滾返熱佢就飲得喇!💁🏻‍♀️ 湯底雞湯味濃,我淨飲湯都飲咗3碗!🤭 啲花膠夠入味,雞都嫩,不過最正係塊腐皮,大大塊食到雪雪聲!😋 其實食到呢度都7成飽,我哋就叫店員加湯開始打邊爐喇🔥❤️ 美國安格斯牛肉 (中) $248我哋離遠望住店員攞住行埋嚟已經「嘩!」咗聲,佢出哂煙咁上枱好仙氣🧚🏻 分量都多,肉質同油花都唔錯,而且有塊木牌提示淥10秒,呢啲細心位值得加分👏🏻❤️ 皇帝菜 $48盤菜插到勁靚,靚到放喺枱以為係盆栽裝飾咁😂 啲菜都好新鮮唔老👌🏻❤️ 自家製響鈴 $68響鈴大大件,夾起都feel 到佢好夠脆😼 有啲響鈴浸耐咗食落個口感會好淋好散,呢間嘅響
呢幾日天氣咁凍最啱就係約朋友打邊爐,暖一暖身先😆

❤️ 金湯花膠雞鍋 $368

❤️ 美國安格斯牛肉 (中) $248
美國安格斯牛肉 (中)

❤️ 皇帝菜 $48

❤️ 自家製響鈴 $68
自家製響鈴
響鈴大大件,夾起都feel 到佢好夠脆😼 有啲響鈴浸耐咗食落個口感會好淋好散,呢間嘅響鈴又無呢個問題喎!😎

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
如果想試多啲嘢就約多幾個人嚟食,因為我哋一開始飲個湯已經打爆咗個胃,變咗有好多嘢都今次試唔到👀 另外佢啲服務態度亦都抵讚!👏🏻

補返Menu先👇🏻
2021-12-19
2021-12-21 115 浏览
天氣涼涼地 打邊爐最好不過👅最近尖沙咀新開高質火鍋店 係瑞生酒店入面 見好多人推個金湯花膠雞鍋 一試又不錯 店鋪位置闊落 店員態度好nice好helpful🥰一坐底 店鋪就會提供九宮格既醬料盤比你自行調配醬汁🧂✨金湯花膠雞鍋 ($368)雞鍋賣相好特別 由一堆金黃色既腐皮 包住半隻雞、花膠、素翅同埋娃娃菜 份量好多好足料 店員會幫手剪開腐皮 再將雞湯倒落鍋中👏🏻滾左急不可待試下個湯 雞香味好濃郁 好鮮甜✨安格斯牛肉 - 細 ($248)採用乾冰冒煙既安格斯牛肉好eye catching😍本身以為細份應該好少 點知都接近20片 牛肉肥瘦分佈平均 紋理分明 肉質亦好鮮嫩 ✨竹笙帶子香菇餃 ($68 半份)未見過既配搭😍皮身好薄 而餡料份量足 味道幾特別 添加竹笙令餃子既咬感更豐富✨咸蛋黃蝦丸 ($68 半份)蝦丸係手打 食落彈牙 惟咸蛋餡味道不太出 有少少甜甜地既味 如果咸蛋餡多啲就好😛另外仲叫左雜菇拼盤 ($78) 同 萵筍片 ($58),打邊爐點少得菜類 食得多肉可以食個菜解膩😛除加一之外 店舖會額外收取醬料費 每位 ($28)☺️醬料款式多又方便👏🏻

✨金湯花膠雞鍋 ($368)

✨安格斯牛肉 - 細 ($248)

✨竹笙帶子香菇餃 ($68 半份)

✨咸蛋黃蝦丸 ($68 半份)

• 金湯花膠雞鍋
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 ℍ𝕚𝕘𝕙 ℚ𝕦𝕒𝕝𝕚𝕥𝕪 ℍ𝕠𝕥𝕡𝕠𝕥 @ 🌟 云手工火鍋店《👽食神大媽打邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:金湯花膠雞鍋 HKD 368本地手切封門柳 HKD 368紐西蘭羊肉片 HKD 138黑松露芝心蝦丸 HKD 68手打芝心牛丸 HKD 52老友鬼鬼 HKD 78皇帝菜 HKD 48椰青 HKD 48.👽 大媽太開心啦,嚟到打邊爐嘅旺季,可以不停約朋友打邊爐吹水聚會!但係,通街都有得打邊爐,又唔通間間都好味咩?今次介紹嘅呢一間,就絕對高質,兼且地理位置超方便啦!😬.🥘 位於尖沙咀旺到不得了嘅加連威老道酒店樓上,以優質食材作招徠,食過嘅朋友話佢嘅湯底非常之正,大媽就係為咗呢一樣嘢而嚟㗎!🤤 果然名不虛傳,秋天容易秋躁,必須要做嘅動作就係滋潤,而大媽今次揀選呢一款「金湯花膠雞鍋」!😍 呢個真係可以稱得上大媽食過最靚嘅一個湯底,因為佢未加湯之前用腐皮整咗一個好似錢袋一樣嘅包包,淨係視覺都已經覺得超享受!入面仲要有好多雞肉、花膠、素翅同埋好多腐皮喺入面㗎,啲湯好清甜好香濃!呢個真係物有所值,好多其他餐廳平過佢少少嘅同款湯底大媽都試過
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
手打芝心牛丸 HKD 52
老友鬼鬼 HKD 78
皇帝菜 HKD 48
椰青 HKD 48

🥘 位於尖沙咀旺到不得了嘅加連威老道酒店樓上,以優質食材作招徠,食過嘅朋友話佢嘅湯底非常之正,大媽就係為咗呢一樣嘢而嚟㗎!🤤 果然名不虛傳,秋天容易秋躁,必須要做嘅動作就係滋潤,而大媽今次揀選呢一款「金湯花膠雞鍋」!😍 呢個真係可以稱得上大媽食過最靚嘅一個湯底,因為佢未加湯之前用腐皮整咗一個好似錢袋一樣嘅包包,淨係視覺都已經覺得超享受!入面仲要有好多雞肉、花膠、素翅同埋好多腐皮喺入面㗎,啲湯好清甜好香濃!呢個真係物有所值,好多其他餐廳平過佢少少嘅同款湯底大媽都試過,材料真係爭好遠差好多㗎!

金湯花膠雞鍋

🐂 牛肉呢就係邊爐嘅重點,所以大媽一定唔會慳,要叫就叫好味嘅,呢個「本地手切封門柳」絕對係優質之選!油花分布平均,完全無筋,厚切,咬落非常之嫩口,足料,真係非常贊!👍

本地手切封門柳

🐑 冬天就當然要再叫埋羊啦!市面上好多舖頭都係供應合成羊肉,呢度就係「紐西蘭羊肉片」!優質,超好咬口,最緊要嘅就係唔怕食膠水!😌

紐西蘭羊肉片

🍡 肉以外,最緊要嘅咁就當然係丸類啦!但一定要優質,先唔會辜負咁靚嘅湯底㗎嘛!而呢度嘅丸類全部自家製同手打架!絕對唔會令人失望!啲味道好特別,大媽就揀咗呢兩款:「黑松露芝心蝦丸」同「手打芝心牛丸」!同一般機打完全唔彈牙無料到嘅丸類頓時高下立見!仲要有鮮味添!🤩

黑松露芝心蝦丸
手打芝心牛丸

😌 因為湯底濃吖嘛,所以呢就一定要叫D非常之索湯嘅配菜,非「老友鬼鬼」同「皇帝菜」莫屬!吸盡所有濃湯精華再一啖食落肚,超滿足呀!👅 值得一提嘅係老友鬼鬼其實係油炸鬼同埋蝦膠合體,就算唔係放落邊爐都可以就咁放入口度食,係一個非常之好味嘅小食,大家一定一定要嗌!

老友鬼鬼
皇帝菜

🌟 大媽覺得位置真係超方便,食材好高質但價錢唔見得比出面貴好多,價錢絕對係物有所值!嚟緊假期約齊D朋友仔黎吹水打邊爐就最啱喇!

椰青

手打芝心牛丸
老友鬼鬼
椰青
醬介
今晚約咗朋友喺尖沙咀打邊爐,由於朋友對食好有要求,所以今晚間餐廳由佢負責搵。🤪一去到嘅時候就覺得好新奇,因為從來冇諗過喺呢度有間酒店,而且仲有得打邊爐,入面嘅環境裝修令人好舒服,而且仲有好多間房,提供比客人訂枱用。金湯花膠雞鍋未食就咁睇賣相已經令人垂涎三尺,豆皮包住一隻雞、花膠和素翅,豆皮好滑,雞肉鮮嫩,整個湯底好滋補,未開始打邊爐前,我和朋友都分別先飲咗兩碗湯呢!本地手切封門柳🥩切成薄片的封門柳,肉味濃郁,口感細嫩,脂肪較少,極之美味!而且半分嘅份量都好多!自家製紫菜響鈴即叫即炸嘅響鈴真係特別好味,而且今次入面包有紫菜,令口感層次提升左。脆鯇腩一碟有八件,每件大大塊,食落好爽脆,有口感!手打黑松露墨魚丸呢啲手工丸絕對係心機嘢,墨魚丸爽口彈牙,有好香嘅黑松露味,而且仲食到粒粒的墨魚,正!呢餐打邊爐真係令我回味無窮,希望下次都可以帶屋企人一齊試吓啦!

本地手切封門柳🥩

自家製紫菜響鈴

脆鯇腩
一碟有八件,每件大大塊,食落好爽脆,有口感!

手打黑松露墨魚丸

• 本地手切封門柳
  • 自製紫菜響鈴
2021-12-19 17 浏览
放假當然又係周圍搵嘢食嘅時間啦😂 趁住涼涼地 加 邊爐控嘅我發作,就搵間火鍋店黎食啦😬 今次就搵左位於尖沙咀嘅「云手工火鍋」,上網見到佢地嘅花膠雞煲好吸引!當然就要試一試佢啦😋金湯花膠雞鍋$368一大塊腐皮包住左好多材料,包括:半隻雞、花膠、翅、娃娃菜,職員首先將腐皮剪開,再將啲花膠雞湯倒落去,濃濃嘅花膠雞味就一湧而出😋牛舌芯$168啲牛舌芯好新鮮好嫩😋根據指示只需8秒時間,就好上返黎啦😂黑松露芝心蝦丸(半份)$68又有黑松露味又有蝦味,再加埋餡入面嘅芝心餡😋係要小心食嘅時候爆啲芝心出黎😝鮮蝦雲吞(半份)$48大大隻蝦係個餡度,皮薄餡靚!西洋菜$48新鮮!菜嫩!😂荔枝梳打(一榨)$68醬料$28/位

金湯花膠雞鍋$368

牛舌芯$168
啲牛舌芯好新鮮好嫩😋根據指示只需8秒時間,就好上返黎啦😂

黑松露芝心蝦丸(半份)$68

鮮蝦雲吞(半份)$48
大大隻蝦係個餡度,皮薄餡靚!

西洋菜$48
新鮮!菜嫩!😂

荔枝梳打(一榨)$68
醬料$28/位
2021-12-19 533 浏览
年尾通常都多飯局同聚會,今次黎到尖沙嘴打邊爐本身好期待手工火鍋湯底,見之前都話湯底可以當湯飲,好期待,點知質素好一般用openrice 訂位,人均滿$200 就送三椰火雞湯底,但因為想試花膠金湯,就唔要優惠湯底好岩打卡入面有腐皮,雞肉,雞肉都足料,不過其實係煲湯料咁樣。湯底係上湯顏色,但一d 雞味都冇,只係有咸味,有少少甜,但完全唔係雞湯既甜味小食算👌🏻,叫左老友鬼鬼,係油炸鬼加墨魚滑,油炸鬼含住好多油,而墨魚滑彈牙又叫左茄子同魚皮,味道一般火鍋配料:封門柳:算厚切,但完全冇牛肉味,好失望牛頸脊:超級薄切,夾上黎要放落鍋都會碎,同出面任食既質素差唔多,又薄又冇味,只係排到可以打卡,有乾冰造效果黑松露芝心蝦丸:蝦丸比較實,但都算彈牙貢丸:口感比較稔雜菜拼盤:份量少芋絲、豆腐、雜菇拼盤:份量👌🏻廣島蠔:👌🏻竹庶茅根:一樽細樽,唔夠4個人份,味道甜唯一係員工態度唔錯,但人手唔夠,落單要等,埋單都要等好一陣先有人經過樓面整體食物質素正常,但價錢唔平,呢個價錢可以好好多更好既選擇
年尾通常都多飯局同聚會,今次黎到尖沙嘴打邊爐

湯底好岩打卡

又叫左茄子同魚皮,味道一般

火鍋配料:
封門柳:算厚切,但完全冇牛肉味,好失望
黑松露芝心蝦丸:蝦丸比較實,但都算彈牙
貢丸:口感比較稔
雜菜拼盤:份量少
芋絲、豆腐、雜菇拼盤:份量👌🏻
廣島蠔:👌🏻
竹庶茅根:一樽細樽,唔夠4個人份,味道甜

整體食物質素正常,但價錢唔平,呢個價錢可以好好多更好既選擇
2021-12-16
這夜的火鍋👦🏻👩🏻完全是慕名而去😍朋友推介的金湯花膠雞是用腐皮製成福袋狀內有花膠、雞件和素翅💕侍應在食客面前將福袋剪開✂️再展開👐🏻然後注入雞湯🥣煮沸後便成了鮮甜滋補的花膠雞湯底了😋湯底的雞件和娃娃菜都不少我們點了幾款特色丸類、餃類和外邊吃不到的牛胸爽最後的烏冬都吃不下了😆牛胸爽可謂貌不驚人驟眼看以為是一片片肥膏🤪輕輕灼幾秒⏱就能吃是薄切牛筋的那種爽口不帶一點肥膩😍丸類半份是四粒很適合人數不多的食客👍幾款都好吃但👦🏻👩🏻首推黑松露芝心蝦丸服務很好,食客不太擠價位中上,值得一試👏🏻
這夜的火鍋
👦🏻👩🏻完全是慕名而去😍

朋友推介的金湯花膠雞
是用腐皮製成福袋狀
內有花膠、雞件和素翅💕
侍應在食客面前將福袋剪開✂️再展開👐🏻
然後注入雞湯🥣
煮沸後便成了鮮甜滋補的花膠雞湯底了😋

湯底的雞件和娃娃菜都不少
我們點了幾款特色丸類、餃類
和外邊吃不到的牛胸爽

丸類半份是四粒
很適合人數不多的食客👍
幾款都好吃
但👦🏻👩🏻首推黑松露芝心蝦丸

服務很好,食客不太擠
價位中上,值得一試👏🏻
2021-12-14
2021-12-18 13 浏览
尖沙咀酒店入面有間叫云手工火鍋店見到個花膠火鍋出名 當然想試一試😂 佢個名聽到好似好勁 叫做金湯花膠雞鍋 叫得呢個名當然睇佢足唔足料啦 😂入面有花膠 雞外入面重有翅啦 菜啦 都幾足料 個湯底都唔差 👍🏻到叫d配料打邊爐 ☺️佢d丸 餃 全部自家製重要好好食 大推有黑松露芝士蝦丸 食落去係爆汁 ❤️❤️佢d 肉都算公道 我地叫左安格斯牛肉 西班牙黑毛豬 同羊肉每份都有16-18塊肉到 唔會係得幾塊😂最驚見到幾塊就真係老尷環境:3.5/5 食物:4/5 價錢:3.5/5 (係偏貴) 呢餐4人食 差唔多食左1000蚊服務:4/5 (d職員好好見到個火鍋無湯 主動行埋黎加)
尖沙咀酒店入面有間叫云手工火鍋

每份都有16-18塊肉到
唔會係得幾塊😂最驚見到幾塊就真係老尷

環境:3.5/5
食物:4/5
價錢:3.5/5 (係偏貴)
呢餐4人食 差唔多食左1000蚊
服務:4/5
(d職員好好見到個火鍋無湯 主動行埋黎加)
2021-12-17 17 浏览
依間鋪頭係新開的,點解我會黎依到?因為要同個朋友食farewell飯,佢又鍾意打邊爐,所以就揀左依間,依間鋪係尖沙咀瑞生酒店個到,位置都好方便佢有好多唔同嘅湯底,熟食,邊爐料可以瘋狂咁叫當中叫左封門柳食,牛味好重好好食象拔刺生好鮮好甜,想食熟,用湯底拖幾拖食,仲鮮甜,因為用左花膠湯底,太多好野食,我唔記得左影個湯,但我敢講個湯底物有所值,但我另外好鍾意個避風塘淮山,食到嘩嘩聲,做得岩岩好唔太軟食落仲係好爽口,師父少d功夫都做唔到,值得一試。因為太好食,我完全唔記得左今次係黎同個朋友farewell !

佢有好多唔同嘅湯底,熟食,邊爐料

可以瘋狂咁叫

當中叫左封門柳食,牛味好重好好食

2021-12-04
2021-12-15 27 浏览
轉眼間又一年,呢2年大家都無得出外旅行確實有啲悶,所以趁就黎聖誕節+新年今日出左尖沙咀搜羅下有咩聖誕禮物,抽下獎,大家高興下。買完野梗係要搵個舒舒服服地方食下野啦~ 行經加連威老道見到間精品酒店入面有間火鍋店,一於試試佢行到好肚餓,叫左個黃金炸魚皮頂住肚先金湯花膠雞鍋 ~ 嘩嘩嘩……好靚嘅火鍋湯底呀,用塊大腐皮包住花膠,素翅,雞件,個湯好清甜,完全吾油膩飲完湯,食埋花膠就開始打邊爐爐啦~10秒安格斯,好professional呀雲吞大大粒,皮薄餡靚打邊爐又點少得可樂加冰

行到好肚餓,叫左個黃金炸魚皮頂住肚先

金湯花膠雞鍋 ~ 嘩嘩嘩……好靚嘅火鍋湯底呀
,用塊大腐皮包住花膠,素翅,雞件,個湯好清甜,完全吾油膩

飲完湯,食埋花膠就開始打邊爐爐啦~

10秒安格斯,好professional呀

雲吞大大粒,皮薄餡靚

打邊爐又點少得可樂加冰
2021-12-12