2022-06-05
我自己本身好耐冇食過雞煲🤤,所以呢排都上網睇吓有邊間雞煲係好多人推薦嘅。今次就揀咗一間位於尖沙咀嘅雞煲火鍋放題😍,佢除咗雞煲之外,都仲有其他煲可以任食🤪,就咁睇個性價比都幾高。今次我就揀咗($228) 呢個任飲任食套餐,一齊嚟睇吓呢間餐廳嘅質素如何啦!環境方面☝🏻環境來講我呢度坐得算舒服🤭,而且自助區嗰邊應有盡有。基本上用典型嘅火鍋放題自助區一樣,飲品蔬菜同埋甜品都會不斷Refill👍。另外佢個冷氣開得啱啱好,唔會因為個場太多煲同時煮緊而令到個場太焗🥵。食物方面✌🏻#二鍋頭惹味雞煲首先要介紹嘅就當然係呢一餐嘅主角雞煲啦❤️。呢個雞煲最特別嘅地方就係餐廳為咗令到雞煲更惹味同味道更加有層次,佢會特登搵咗一支酒去搭配呢個雞煲🤪,佢所選用嘅酒就係澳洲里奇蘭氣泡酒🍾。透過呢隻氣泡酒嘅加成之下,都有助中和雞煲嘅辣度🌶。而餐廳所提供雞嘅部位都好高質素,基本上每一舊雞都好嫩滑✨,會令人食到停唔到口。#火焰鴛鴦鴨煲跟住落嚟食嘅就係鴨煲,我發現餐廳都幾鍾意用酒嚟搭配佢哋嘅煲😎。講返今次呢個鴨煲先😬,今次餐廳就用咗玫瑰露酒嚟造成火焰鴛鴦嘅效果🔥。店員會喺食之前加啲玫瑰露酒落個鴨煲度,令到鴨煲即刻着火👾。視覺效
環境方面☝🏻
食物方面✌🏻
#二鍋頭惹味雞煲
#火焰鴛鴦鴨煲
跟住落嚟食嘅就係鴨煲,我發現餐廳都幾鍾意用酒嚟搭配佢哋嘅煲😎。講返今次呢個鴨煲先😬,今次餐廳就用咗玫瑰露酒嚟造成火焰鴛鴦嘅效果🔥。店員會喺食之前加啲玫瑰露酒落個鴨煲度,令到鴨煲即刻着火👾。視覺效果來講真係唔錯👀,至於鴨煲嘅味道,我幾鍾意佢嘅玫瑰露酒味唔算好濃👍。個人認為如果玫瑰露酒味道太濃,就會覆蓋咗鴨肉嘅鮮味。因為佢本身有畀啲玫瑰露酒蒸發,所以個酒精濃度都會稀釋咗🤩。同埋佢啲腐竹真係好好食!
#黑椒豬手煲
跟住介紹嘅就係最後一個煲物黑椒豬手煲啦😎,今次餐廳就冇用到酒去搭配呢個煲🤣。就用返最傳統嘅黑椒去調味,呢個煲都一樣冇令我失望🥰。首先啲豬手大大嚿,豬皮都清理得幾乾淨👍。另外餐廳會特別研究佢個口感,所以呢個豬手煲食起上嚟會有啲爽口,個人認為都算幾特別。同埋黑椒汁都成功掛晒喺豬手上邊,調味都好足夠🐖!
食完以上嗰三款煲之後,當然到咗打邊爐嘅環節啦🤤,打邊爐方面餐廳提供嘅食材都有好多種。整體質素都算高🫡。不過因為我已經食過三款煲食飽咗🤣, 所以都冇咩點打邊爐。但係如果自認大食嘅你,呢間餐廳絕對滿足到你😚。
評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑