2016-11-28 6594 浏览
天文台預告今晚冷風殺到,凍冰冰的天氣,還有甚麼活動比打邊爐好?好友相約在佐敦開飯,對於小妹這個路癡來說,地點有點隔涉。走到中途迷失方向,幸有對方冒寒出來帶路。當看到「光燦燦」的招牌,嗅到香噴噴的味道,就知道到達目的地了!舖頭面積不算太大,晚上七時許已坐滿一半客人,當然是越夜越旺場!店子裝潢古色古香,吊燈的設計及牆壁圖畫,令人感覺身處舊中國的鄉村,或許就是這種氣氛,吸引了幾個老外來幫襯。食物列在一張雙面紙上,除了火鍋配料例如:肉類、海鮮、內臟、手打丸、蔬菜、麵食外,還有麻辣小食和拌酒小吃,包括鎮店五香腩、黃金皮蛋、川北涼粉、琥珀合桃、泡椒鳳爪等。我們決定主攻打邊爐,首先就是挑選湯底。湯底共有五款:重慶麻辣鍋、重慶麻辣鴛鴦鍋、黃酒滑雞鍋、香茜皮蛋鍋、藥膳清湯鍋。麻辣湯底乃店家主打,幾乎每枱客人都點,可是小妹不好此道,反而叫了藥膳清湯鍋($88)。湯底看似很清,其實味道濃郁。鍋內浮著紅棗、杞子、當歸、人蔘,用料充足藥材味重,冬天喝上幾口,行氣活血滋補非常,全身即時暖笠笠。下一步就是調製醬料($15/位)。小妹將生蒜、芫茜、蔥花、辣椒、醬油、芝麻混為一體,創造了自家獨門醬料。不過湯底本身夠味,
食物列在一張雙面紙上,除了火鍋配料例如:肉類海鮮內臟手打丸蔬菜麵食外,還有麻辣小食拌酒小吃,包括鎮店五香腩、黃金皮蛋、川北涼粉、琥珀合桃、泡椒鳳爪等。我們決定主攻打邊爐,首先就是挑選湯底。
湯底共有五款重慶麻辣鍋重慶麻辣鴛鴦鍋黃酒滑雞鍋香茜皮蛋鍋藥膳清湯鍋。麻辣湯底乃店家主打,幾乎每枱客人都點,可是小妹不好此道,反而叫了藥膳清湯鍋($88)。湯底看似很清,其實味道濃郁。鍋內浮著紅棗杞子當歸人蔘,用料充足藥材味重,冬天喝上幾口,行氣活血滋補非常,全身即時暖笠笠。
下一步就是調製醬料($15/位)。小妹將生蒜芫茜蔥花辣椒醬油芝麻混為一體,創造了自家獨門醬料。不過湯底本身夠味,使用醬料的機會不多。
事不宜遲,首先品嚐餐紙標示「必吃」的油香脆鯇腩($78)。小妹把脆鯇腩淥了好一會,魚肉雖然微微捲曲,但仍呈現透明,令我一度懷疑是否熟透,後來才確定可以進食。魚腩在湯裏浸了頗久,卻全不嚡口,反而非常爽彈。脆鯇腩經已去骨,啖啖肉,一咬,油脂立即飆出,傳遍整個口腔,教人迷醉。
剛剛淥過脆鯇腩,湯內多了一份油香,此時放進豆卜($28)最好不過。此物能吸盡所有精華,令不同的味道匯聚嘴裏,然而提醒大家小心熱啊!生怕太快溜膩,不能開懷大吃?那便要碟油麥菜($28)作間場吧!清過喉嚨又可再起動。
打邊爐總要吃肉才夠盡興,朋友戒牛,那便要西班牙黑豚肉($68)好了。色澤鮮紅的黑豚肉連著脂肪,切成薄片,放入湯內輕輕淥幾秒便成。黑豚肉的質感有點粗糙豬味不算很濃,個人喜歡蘸些醬料,較為滋味。聽說牛肉是店家名物,單說不同部位也有十多款,喜愛此品的話千萬不要錯過。
雜菇籃($58)擺盤整齊,放著鮮冬菇秀珍菇雞肶菇本菇。小妹特別鍾愛本菇入口爽滑菌香尤濃。雞肶菇也不錯,切得厚身,越咬香味越出。其實雜菇與藥膳湯底挺夾,若果不喜歡綠葉蔬菜,或可作此選擇。
朋友問我吃不吃脆炸響鈴($38),小妹當然舉腳贊成。店家採用的響鈴較厚放落湯時沒有即時變得軟趴趴,淥上半分鐘也未尚不可。把半條響鈴浸腍,半條保留原貌,同時夾雜香脆和柔韌,雙重口感、雙重滿足。
心大心細想試這想試那,不如點客三寶手打丸($88),一次過吃勻鮮蝦丸墨魚丸鯪魚丸鮮蝦丸打得起膠,入口的確彈牙,洋溢濃濃的蝦香,滿載鮮味墨魚丸也不甘示弱,丸內還有些墨魚粒,爽口又有嚼勁。至於鯪魚丸則較普通,沒甚特別。
香芋片($38)姍姍來遲,卻沒令人失望。品嚐時雖已很飽,但芋片外面煎香,裏面粉粉綿綿,真的不捨得停口。煎芋片本身已夠美味,放入湯裏稍浸,除了本身的芳香,更多了一份藥材味。如早點將它送上來,我應能吃得更多。

結帳時,店員竟端來兩包即沖清熱飲品,如此細心的舉動,令人留下良好的印象。
2016-11-26 3927 浏览
踏入11月,我們靚女四人幫為11月生日之星的壽星女慶祝!作為飯局攪手又是傷腦筋的時候! 通常我會考慮大家的工作及區住地區,又要交通方便,不同群組 budget 亦不一樣 ...等等因素及範疇!記得上年為她慶祝生日食火鍋,既然秋去冬來時節,今年食火鍋為她慶祝也很合時宜呢!印象中,近柯士甸站的佐敦一帶食肆多! 一於找找這裡的火鍋吧! 文英街是一條各式各樣餐廳林立的食街! 找到一間火鍋店 <二家姐正宗原味麻辣火鍋>,以火鍋小店的格局,當我們走入去,已有一陣麻辣香撲鼻,風味滿載!這裡的裝潢古色古香頗有中國特色! 長方形桌子配長身椅子,反而坐靠牆位置有點窄!感覺不太舒適! 店內有電視睇!兩位店員阿姐勤快又幫得手!見她們忙得不可開交,服務態度依然是不錯!醬油 $15/位有多款醬料任君選擇!包括:油、醬油、生蒜蓉、芝麻粒、辣椒、蔥花、...等。恐怕全場只得一個醬油架,見店員阿姐催我們用完未!轉頭交給另一枱食客嘞!食物選擇多元化,令人花多眼亂!而且價錢大眾化! 卻是飲品選擇偏少,只有烏龍茶及汽水,別無他選之下,我只好選擇汽水吧!汽水 $10火鍋湯底除了重慶麻辣鍋、重慶麻辣鴛鴦鍋之外,還
踏入11月,我們靚女四人幫為11月生日之星的壽星女慶祝!
作為飯局攪手又是傷腦筋的時候!

印象中,近柯士甸站的佐敦一帶食肆多!
 一於找找這裡的火鍋吧!
 文英街是一條各式各樣餐廳林立的食街!
這裡的裝潢古色古香頗有中國特色!
 長方形桌子配長身椅子,反而坐靠牆位置有點窄!感覺不太舒適!
 店內有電視睇!

醬油 $15/位

恐怕全場只得一個醬油架,見店員阿姐催我們用完未!
轉頭交給另一枱食客嘞!
醬油有多款醬料任君選擇!
食物選擇多元化,令人花多眼亂!
而且價錢大眾化!
 卻是飲品選擇偏少,
只有烏龍茶及汽水,別無他選之下,我只好選擇汽水吧

汽水 $10
火鍋湯底除了重慶麻辣鍋、重慶麻辣鴛鴦鍋之外,還有不辣的選擇:黃酒滑雞鍋、皮蛋芫茜鍋、藥膳清湯鍋;
 至於麻辣鍋可選辣度,小辣/ 中辣/ 大辣。
皮蛋芫茜鍋 $88

意想不到這個鍋是如此大!
 大如一個洗面盤甚至盤菜鍋!
 皮蛋芫茜湯底,味清而夠味,因為我們選擇多菜少肉,因此湯底精華清甜少油不錯喝!
皮蛋芫茜鍋
配料多元化之餘,價錢亦大眾化!
店員阿姐大力推介蟶子皇及牛肉給我們,可是,一行4人只得1人食牛便無點,頭尾我們總數點了 19款不同的食物!
 (不包括湯底)
蟶子皇 $48/ 隻

這是店員阿姐推介,即管點來一試吧!
 反正食蒸氣火鍋是必點之選!食火鍋點亦無妨!
 其實,她提醒我們蟶子已離殼,我們依然很順手蟶子連殼整隻放進鍋裡去!

來自蘇格蘭的蟶子,肥美大隻!入口鮮爽又新鮮!令我們食得津津有味!
蟶子皇
新鮮淮山 $38

纖維豐富的新鮮淮山入口清爽,
 浸泡久了,口感變得粉腍,就好像煲湯食到的淮山口感!
新鮮淮山
窩筍 $38

薄透而青色的瓜身,看起來好似佛手瓜,
 點這款的朋友說,這是上海菜常用的食材,用作涼拌或炒窩筍皆美味!
窩筍
冰豆腐  $38

一磚磚的冰豆腐,其質感好像蜂巢一層一層的層次分明,食落質感較紮實!
冰豆腐
雜菇籃 $58

盛載雜菇的籃子很豐盛,份量充足!
 包括:新鮮的雞脾菇、秀珍菇、本菇、冬菇等,清怡之選!
雜菇籃
北海道蟹棒 $38

只要灼一灼便要上,否則很軟腍,甚至爛!
北海道蟹棒
鬼馬油炸鬼 $68

食物名稱夠玩味!以油炸鬼及蝦膠二合為一!
 油炸鬼適宜輕輕碌,卻是蝦肉尚未熟;等到蝦肉夠熟,卻是油炸鬼太腍,不能兩全其美!
鬼馬油炸鬼
脆炸響鈴 $38

輕輕浸一浸便拿上來食,已吸收一點湯,千層的質感,外軟內脆雙重口感!
脆炸響鈴
一口雲吞$48

細細粒的一口雲吞主要是豬肉餡,卻是鹹了些小!
一口雲吞
黑豚肉 $68

一客七大塊,薄切黑豚肉夾雜一點脂肪,肉味濃郁又鮮香可口!
黑豚肉
店方用料新鮮,
 只是食完全身吸收那股濃烈的麻辣香而已!
2016-11-03
蟶子皇
黑豚肉
脆炸響鈴
2016-11-25 451 浏览
老老豆豆!都係果句睇食評講到好好食就黎試下啦!贈你兩個字{中伏}!裝修不錯,叫左鴛鴦麻辣湯底,話明麻辣,比到你驚喜唔麻更加唔辣,色香味,只有色,顔色還可以,叫左小辣,人地話愈滾愈辣,佢就愈滾愈淡!清湯都係果d藥材湯!不過不失!叫左手切牛!脆鯇!黑栢葉!牛舌!蒿笋!叫左豬紅,佢話鵝血好味,信你啦!又中伏,可能豬紅無貨掛!手切牛好韌!可能第二嚿唔會呢?可惜都係一樣,頂唔住問個姐姐,我:姐姐d牛係咁韌ga?姐姐:係啊你淥得太熟所以韌,OK我信你,再淥多嚿。同樣中伏,我咁大個仔第一次食手切牛咩!唔好玩我啦!脆鯇好腥!腥到全部人都放棄了呢碟。黑栢葉好硬,唔好同我講:你淥得太耐,所以硬,不如我生食啦好無。鵝血諗住吸湯會好味d啦,可能本生浸水太耐,夾起黎不是湯水而是本生浸既水,牛舌同蒿笋👌🏾!湯底唔得都算,將希望放係食物度,點知都係唔新鮮!再將希望擺係醬料度,oh my god!一個字心「淡」!7百幾價錢貴唔貴?各花有各眼啦!最後唔夠飽去左買包食!完!
2016-11-16 278 浏览
呢次黎到位於佐敦既一間重慶麻辣火鍋店,同我d知己良朋們邊烚邊傾。呢度有別於一般既火鍋店,牆上既掛畫都充滿中國風情,用既色調好柔和,令人感覺好舒服。我就唔係好熟悉中國文化,都係focus返係d野食度啦!由於當日有少少舒服既關係,所以就無緣試佢既招牌麻辣鍋啦。藥膳清湯鍋,聽佢個名就知道好補啦!材料有我最鍾意既杞子同紅棗,今次真係連湯渣都食晒啦。叫咗鮮雞半隻,的確同個名一樣好新鮮呀。當然淥既時間唔好太耐,咁就可以保持到佢既嫩滑。韭菜餃幾乎係我每次打親邊爐都要叫既配料。呢度既韭菜餃有十隻,其實最緊要係有好香既韭菜味就已經啱我心水嫁啦。值得一提既係佢既招牌秘制鮮牛。個人覺得有少少辣辣地,不過好惹味,全晚係呢個牛肉最搶手,眨下眼就食晒啦!一班朋友之中總有d係唔食羊既,而我梗係例外啦。我反而中意呢度羊肉卷既羶味,個味唔係太強烈既話其實都唔係咁難接受啫。
2016-11-16 328 浏览
今晚食最愛既麻辣窩呀!個窩好大個呀!好多香料,好似好辣咁,好興奮呀!如果有朋友唔食得辣都可以叫雙窩!二個湯底都好味!黑柏葉,第一次食黑色既牛柏葉呀,好特別,唔會縮水,熟左都係咁大舊!蝦餃皇,配麻辣好特別既配搭呀,熟左由白色變左橙色,好似好辣咁!但一啲都唔會呀,都幾夾家!薯粉當然唔少得啦!配麻辣絕配呀!牛頸脊,靚牛!花文好靚好平均鍊手肥瘦,量都幾多,厚薄岩岩好!脆魚腩,無骨,岩哂我呢啲懶人!無腥味,細細舊,一個人都可以食哂一碟呀!鬼馬酒炸鬼,炸過的,只要浸幾秘湯就可以食得啦,好脆,上面既墨魚滑,好彈牙!但提一提大家,唔係好食得辣既要小心食呀!因為索左好多湯!生菜,翠綠,但要用中間既清湯黎煮,感覺可以清一清咁多辣野!

今晚食最愛既麻辣窩呀!
薯粉當然唔少得啦!配麻辣絕配呀!
生菜,翠綠,但要用中間既清湯黎煮,感覺可以清一清咁多辣野!
2016-11-15
2016-11-16 839 浏览
近排天氣開始轉涼,所以想打邊爐,朋友搵左呢間二家姐麻辣火鍋既話想試下,所以就黎左啦。其實之前成日都會黎呢條街食串燒,但平時真係好少留意到呢間麻辣火鍋,可能係新開無耐啦。門口都幾易穩下,我地7點半到,唔洗等就有位,正。一入去就有姐姐安排座位,服務唔錯喔。環境都幾好,店內既木檯同壁畫比到人古色古香噶感覺,好舒適。抬頭見到手寫餐牌有d驚喜,D字好靚啊。張二人檯都幾大下,所以都坐得幾舒服。睇餐牌,都幾多野食喔,研究左一陣,最後點左個麻辣鴛鴦鍋,安格斯牛頸脊,娃娃菜,芝士蝦丸等等。Order完,姐姐就比左d醬料我地自己揀,我同個fd都覺得麻辣鍋本身都夠味,所以只系要左小小豉油。過左幾分鐘,個湯底終於上檯,我地比個size嚇親啊, 好大個鍋啊,中間果個系我最愛既當歸湯底,勁開心啊。碟安格斯牛頸脊同娃娃菜隨後送到,呢碟牛未食都知正啦,雪花分佈得甘平均,每一片都有翻甘上下厚度架。朋友忍唔住即刻碌左一塊食,佢對呢個牛讚不絕口,即刻再食第二塊。我都唔執輸,都碌左一塊食,真係好好食,完全唔鞋,仲好有牛味。娃娃菜都好清甜,好新鮮,最中意擺落當歸湯果邊。芝士蝦丸一定系必食,蝦丸好爽口好彈牙,大大粒,分量足,d芝
門口都幾易穩下,我地7點半到,唔洗等就有位,正。
一入去就有姐姐安排座位,服務唔錯喔。
環境都幾好,店內既木檯同壁畫比到人古色古香噶感覺,好舒適。
抬頭見到手寫餐牌有d驚喜,D字好靚啊。
張二人檯都幾大下,所以都坐得幾舒服。
娃娃菜都好清甜,好新鮮,最中意擺落當歸湯果邊。
芝士蝦丸一定系必食,蝦丸好爽口好彈牙,大大粒,分量足,d芝士餡都好多下
不過食果陣真係要小心,因為d芝士系會“嗶”出黎架。6粒蝦丸好快就比我地掃曬啦。

食到呢度,我地兩個個嘴都腫腫地,因為真係好辣。
呢個時候最好就係飲翻碗當歸湯啦,由於我地將d娃娃菜擺落個當歸湯度煮,令到個湯更加清甜,更加好飲,最后我地每人飲左3碗湯啊,真係飽到無朋友啊。
呢間火鍋店已經比我地列入到個可再食list入面啦,相信我地好快會再黎食。
2016-11-14 201 浏览
口痕兼且心血來潮 , 忽然想吃麻辣火鍋 .... 朋友推介這間給我們 ~ 餐廳的裝修大有中國風 , 勁夠地道 feel ~ Menu / 點單紙 ~ 醬料款式齊全 , 應有盡有 ~ 重慶麻辣鍋 $ 98 / 份 看到紅噹噹的湯汁 , 很多人會敬而遠之 , 必定會以為辣到跳舞 , 但其實辣度是可以跟店方商量的 , 而我點的這一麻辣鍋底 , 辣度是最小辣 , 所以是麻而不太辣、香而不膩的滋味 , 令人著迷 ~ 蟶子皇 $ 48 / 隻 蟶子的肉質嫩滑細緻 , 充滿貝類海產香 , 而且非常鮮甜爽嫩 ~鮮牛肉 (秘製) $ 88 / 份 肉質新鮮 , 入口腍身又嫩滑 , 灼得久了一些也不會嚡口 , 其味和麻辣湯非常配合 ~鮮蝦滑 $ 68 / 份 一吃便知是好貨 , 爽口彈牙又帶有鮮蝦味 , 味道十分鮮口味美 ~ 四川豆皮 $ 28 / 份 味道醇厚樸實 , 是豆製品愛好者的最愛 , 對我來說是百吃不厭 ~ 本篇完 ~
口痕兼且心血來潮 , 忽然想吃麻辣火鍋 ....

朋友推介這間給我們 ~

餐廳的裝修大有中國風 , 勁夠地道 feel ~

Menu / 點單紙 ~

醬料款式齊全 , 應有盡有 ~

重慶麻辣鍋 $ 98 / 份

蟶子皇 $ 48 / 隻

鮮牛肉 (秘製) $ 88 / 份

鮮蝦滑 $ 68 / 份

四川豆皮 $ 28 / 份

本篇完 ~
  • 重慶麻辣鍋
  • 蟶子皇
  • 鮮牛肉 (秘製)
  • 鮮蝦滑
  • 四川豆皮
2016-11-13 186 浏览
並不「正宗」這個只能哄一哄香港同胞,鍋底沒有什麼味道,不麻不辣更談不上香,最多算個川式火鍋的入門水平,好在用來刷燙的食材還ok。不然連吃的勇氣都沒了。哎,我是不是真的應該死了這條心在香港找好吃的川味火鍋。對火鍋要求不高的朋友可以來試。想要吃正宗四川火鍋或者重慶火鍋的朋友就不用白跑這一趟了。價格不便宜,而且還不能刷信用卡,幸虧帶了寫現鈔不然結賬時就尷尬了。【瀘州老叫】
並不「正宗」

【瀘州老叫】
2016-11-12 3776 浏览
有時,吃東西的癮話來就來,唔係你話唔食就可以唔食。 那天看到銅鑼灣新開的那個重慶火鍋店,心裡十萬過想去,但唔係你話搵到人就搵到人同你去,那天有點涼想找過人一起吃,可惜就如錢一樣唔係你要就有。 一個人如果去呢啲大火鍋店吃飯,會不會未必叫到野食,於是膽粗粗打去換來全院滿座的回覆。 那麼算吧,不如看看有什麼地方可以吃火鍋,竟然我找到同樣一間又係食重慶火鍋的地方,二話不說訂過位,電話聽筒傳來說一個人無問題,放了工便立刻去止一下心癮。 我來到了佐敦的二家姐正宗重慶麻辣火鍋。 一個人最難吃火鍋不是叫野食,而是別人的白眼,我不用五分鐘便選定了吃什麼,一個菜一個肉一個海鮮一個烏冬,簡單過兩個人叫菜,不過在場枱枱都是一大班朋友,幾個男女,幾個女,幾個男,我感覺都冇咁差,直到一對型男靚女入到來,我才覺到有點奇奇怪怪。 當然唔好理佢地,講番食物先重要,我自己叫了重慶麻辣鍋,最經典的那種,一上鍋底,那些香料辣椒一鍋血紅的叫想吃辣喜歡吃辣的你,不能自拔,不過如果你未必吃到好辣,這裡也有鴛鴦鍋,那個清湯應該可以從辣辣的深淵將你救出來。 這裡也可以選辣度,小辣中辣大辣,任你選擇,我自己選了小辣。 這裡的牛肉
有時,吃東西的癮話來就來,唔係你話唔食就可以唔食。

我來到了佐敦的二家姐正宗重慶麻辣火鍋

這裡也可以選辣度,小辣中辣大辣,任你選擇,我自己選了小辣。

這裡的牛肉有很多選擇,而且價錢也算平,比平時的平兩成,本身很想叫那些什麼胸爽,牛舌,骨髓,連牛鞭也有,我一個人當然不用這麼補,於是叫了碟秘製的鮮牛肉,八十八,經濟又實惠,牛肉是那新鮮的,和平時肥牛部位不同,當然,這裡吃到的是勁濃的牛味,而且那很raw的味道,就如那些流行曲的unplugged ,如demo的無修飾,是最原始的牛肉的美。

我最喜歡吃菜,當然會叫,生菜吸收辣的程度一流,如果你想吃菜的鮮,記得叫鴛鴦湯,我今晚就不能夠享受菜的原味了。

吃到一半,就有一對型男靚女入來坐我隔離,說真,河水不犯井水,我又唔係昅你條女,佢兩個都報以奇怪目光。

“你老味,你未見過人一個人打邊爐咩,望乜。”我心諗。

那時候,阿姐見我無聊,過來和我閒聊幾句,放心,不是祼聊,可能她怕我尷尬吧,她說今晚蟶子好靚,不如整條,我最喜歡吃蟶子,於是點了它。

我從來都唔相信推薦,因為人人都話食肆推薦係推薦那些去不到貨又唔新鮮的東西,就是隔離那疑似靚仔拒絕阿姐邀請,於是我打對台,叫了一隻蟶子,誰知,那隻蘇格蘭蟶子價錢四十多,但質素是非常佳,又大隻又洗得乾淨由上到下到可以用肥美形容,輕輕一灼三十秒,那蟶子好食到不得了。

心諗,靚仔溝女都咁孤寒,錯失靚貨,型男又如何。

點知型男突然說:哎呀,我等左食呢餐飯好耐啦。

(我心想:係拖友唔會等食好耐掛)

靚女說:我都係呀,你同女朋友呢排點呀。

型男說:冇乜特別,你呢,呢排又點呀。

(我小你老闆,快撚啲入正題啦)

靚女說:我啱啱拍左幾日拖,都未知啱唔啱。

(我聽到呢到,真係越聽越好笑,男有女朋友,女又有男朋友,又好期待食呢餐飯,又唔知拍左幾日拖男友點,咁你拍乜撚野,我又諗如果個個型男女朋友聽到自己男朋友好期待同第二條女食飯有乜反應)

那刻,我吃著那個讚岐烏冬,幸好那煙韌叫我多點時間想想他們的關係,而且那辣味令我清醒叫我明白,我知道佢地點解白眼我,因為佢地都係葉念琛電影的主角,佢地嘅三角四角甚至十角關係,當然不明白毒撚一個打邊爐的詩意,那刻,我為了所有的高登單身人擔心,就是這些型男靚女搞亂生態,單身的才續做毒撚。

我飲口嘉多寶,抽一口涼氣,明白為什麼型男靚女不明白,如果我是毒撚,我會吃一口飯後煙,搭上深圳直通車,絕塵而去,找我的真愛,畢竟,大陸佳麗真心愛我的錢,那交易不會給我綠帽,縱使那是幾天的關係。
二家姐正宗原味麻辣火鍋

佐敦文英街16號地下
2016-11-01
2016-11-10 2334 浏览
氣溫驟降,是打邊爐的好時候,不過,普通的打邊爐湯底吃得多也沒有新意 ( 這個只要我們夫妻倆的立場 )。 今晚,我們決定換換口味,點一窩重慶麻辣的湯底 ( 哎喲,還是要點小辣,怕辣度高讓甚麼也吃不下 )。 進店時發現店員正在整理食材,雖然我沒有細心去觀察那些食材是用在何方,做湯底或是做餃餡,但看見店員細心的對待食材,至少會衛生吧 !幸好帶有足夠的現金,原來收銀檯上有寫明{ 信用咭機未能正常運作,現只能接受現金,望能見諒 }。餐牌就是㡳面的兩頁,密麻麻的食材種類多。醬料費是每位 $ 15,另外多謝加一服務費。紅噹噹的一窩 重慶麻辣湯底  送到,聞起來香而不嗆,先吸一口紅油湯,辣味把整個口腔喚醒,隨後才感覺有彈跳的麻、麻、麻痺,秘製鮮牛肉 $ 88 通常打邊爐常吃的 牛頸脊、手切牛肉、安格斯牛肉 等等,這店當然有供應,但在餐牌上卻發現這道寫明是 ﹤秘製 ﹥的 鮮牛肉,怎能不去點 ! ? 秘製鮮牛肉 應該是滑牛,但我覺得它是比一般的滑牛好吃,除了它是有滑牛的質感外,在味道上它不似被鬆肉粉殺死的肉,醃料味外也有一些牛肉味,而且一碟的份量也不少呢 !精選午餐肉 $ 38 午餐肉與麻辣窩是好朋友,尤

餐牌就是㡳面的兩頁,密麻麻的食材種類多。
醬料費是每位 $ 15,另外多謝加一服務費。
紅噹噹的一窩 重慶麻辣湯底  送到,
秘製鮮牛肉 $ 88

精選午餐肉 $ 38

午餐肉與麻辣窩是好朋友,尤其今次是火腿午餐肉,雖然是沒有預先煎炸過,但兩種食法都可以與麻辣窩產生好味的效果。
麻辣窩始終會越煮越有勁度,單靠水是未能滅火,$ 12 一罐的 加多寶,甜甜地又有涼茶味,好似可以把我舌頭上的辣減得七七八八。
希靈魚墨丸 $ 88
非常特別的配搭,而且組合味道也不賴。 墨丸彈牙鮮甜兼有墨魚肉粒在內,希靈魚在灼熟後,它的肉與魚籽的味道是會與刺身時不一樣,咀嚼時感覺熟魚籽與墨丸是兩種的彈牙程度,熟魚籽會多一點腍身。
越滾越有味的麻辣窩,吃的時候身體暖乎乎,連外面驟涼的溫度也忘記了。
味道 4

環境 3

服務 3

衛生 4

抵食 4
2016-11-01 225 浏览
我最鍾意麻辣火鍋,基本上我都算係專家,麻辣湯食完唔口渴,就為之靚湯底,二家姐既質素都算係咁。四個女仔,個個都食辣,一黎就食個冷盤先!麻辣豬耳同木耳,必食!爽口彈牙無得輸。麻辣湯叫左中辣,愈食愈辣,流哂汗,夠過隱。食物方面,叫左炸脆響鈴,韭菜餃, 手切肥牛, 脆鯇片同黃喉,都夠新鮮,特別推介脆鯇片,真係超爆厚身同脆。唯一要彈既係白蘿蔔,擺係湯到整熱完,會酸酸地,我懷疑唔夠新鮮。整體黎講,食物質素都ok!

麻辣湯叫左中辣,愈食愈辣,流哂汗,夠過隱。

整體黎講,食物質素都ok!
2016-11-01 187 浏览
Halloween夜,我選擇同友人到佐敦打邊爐,然後直落尖咀飲野,夠哂爽!今次友人揀左位於佐敦既二家姐麻辣火鍋,果然無介紹錯,麻得好!湯底有清湯同麻辣湯,中間係辣湯,水位較清湯高,為免辣汁沾染清湯,好細心!食材方面,我推介脆鯇片,好爽脆,好多汁,夠新鮮!至於黃喉,比其他火鍋店厚身,有咬口!美國安格斯肥牛份量足夠,新鮮。環境舒適,服務幾好,我會再去!

環境舒適,服務幾好,我會再去!
2016-11-01 166 浏览
近年開左好多麻辣火鍋餐廳。本身我都食得辣, 今次就約左朋友係呢間二家姐食麻辣火鍋。一入鋪頭就見到幅好大好靚既畫, 古色古香既感覺。食材都好多選擇: 最推介脆鯇腩, 好爽好新鮮, encore叫左兩碟。肉方面, 手切「牛肉 」,中規中距, 手切既厚度岩岩好, 又唔會太多肥肉。 羊肉唔會好騷, 我地幾個女仔都好岩。三寶丸好爽好彈, 幾好食。湯底:叫左個麻辣鴛鴦火鍋,中辣。有朋友驚會太辣頂唔順,所以中間係藥膳清清地。其實後期,因為個湯底非常好食好香濃, 所以我地最後都係用麻辣湯打邊爐,

一入鋪頭就見到幅好大好靚既畫, 古色古香既感覺。

食材都好多選擇:
最推介脆鯇腩, 好爽好新鮮, encore叫左兩碟。

羊肉唔會好騷, 我地幾個女仔都好岩。

三寶丸好爽好彈, 幾好食。

Ok
2016-10-30 255 浏览
We ordered the most spicy hotpot knowing the standard in hk is most likely below that in China. The level of spice was to our expectation (I was told this is hentai spice to most hk people). The dinner was a little overpriced as a bottled of coke (=1/2 can) is $10. The beef took 20 mins to arrive. The spice could be more numb.
2016-10-29 698 浏览
呢間野之前網上係咁介紹話師承中國海底x 麻辣火鍋咁就成班人一齊去試吓啦因為我哋食個大陸嗰個真係好好味如果香港有得食就當然最好啦唔使去到咁遠但一入到間鋪頭已經覺得有少少中伏首先就算食雞煲嘅鋪頭多數個舖面都比較大抽氣比較勁但相反呢間野係一個長方形我哋八個人佢訓左兩張枱拍埋一齊俾我哋每張枱中間有一個爐即係你就算幾多人都好都唔可以圍圈有大枱坐慢慢圍埋一齊傾計咁已經減左好多分好啦去到嘢食果一部份個本地肥牛同牛舌都幾好味好新鮮有個八爪魚墨魚丸影相一流但味道普通仲食咗個賴尿蝦墨魚丸有個賴尿蝦尾凸出嚟仲以為好似食神嗰個會識彈嘅添但係食麻辣火鍋啊最緊要就係個湯底啦我哋一團人差唔多入半數人以上都食過中國嗰個海x撈首先講個味道呢度係吾辣因為我有個朋友唔係好食得辣但佢都覺得冇料到而且佢得一個油,麻唔夠香全稱我哋帶小辣都冇一個人個嘴會紅腫而且勁大勁大煙我未走已經知道成新超臭反而佢中間嗰個清湯有少少喜出望外可能個範圍細所以味道好濃郁有好濃嘅當歸味仲要因為張枱係長方形枱嘅關係其實放嘅物品有限唔緊要但係阿姐又唔識做成日都唔過嚟收野因為實在有對比係大陸嗰間完全冇油煙因為佢抽氣抽得好犀利而且環境服務非常之好下次都係寧願辛
呢間野之前網上係咁介紹

但係食麻辣火鍋啊最緊要就係個湯底啦
我哋一團人差唔多入半數人以上都食過中國嗰個海x撈
首先講個味道呢度係吾辣
因為我有個朋友唔係好食得辣但佢都覺得冇料到
而且佢得一個油,麻唔夠香
全稱我哋帶小辣都冇一個人個嘴會紅腫
而且勁大勁大煙