2018-11-19 866 浏览
有朋友介紹話係佐敦渡船街附近有間打邊爐幾好味,叫二家姐重慶麻辣火鍋。上 OpenRice 睇一睇其他人啲相,好似幾正咁,就打電話去 book 位。好彩有 book 到位,好多人打算 walk-in 都無位。6:00去到,入到去睇左陣就點左個麻辣鴛鴦香茜皮蛋鍋,有小朋友,鴛鴦鍋最好架喇。醬油要有嘅都有。諗緊食咩果陣,阿姐推介象拔蚌仔 ($98)好新鮮,自己買都差唔多價錢,算好大隻。安格斯牛頸脊 ($228)紋理好靚,亦都好好食。推介。黑柏葉($78)3秒食得。鵝腸($98)好肥嘅鵝腸,好邪惡。鵝血($68)好少地方有得食,好好味,比鴨血更好味。小湯包($48)佢個湯包皮做得好,熟左都唔穿,隻隻都食到入面啲湯。汕頸面牛肉丸($68)呢個失望啲,本身期望佢係深圳啲潮汕牛丸。竹笙($68)好多條。火鍋良友。菜心苗($38)煮淋左味。小朋友都岩食。讚崎烏冬($28)叫左2個,本身諗住阿囡食半個夠。點知食完好味唔夠皮。哈哈。成餐飯整體都好滿意。聽啲阿姐講,12月會搬去斜對面,會大好多。好事黎嘅!

醬油要有嘅都有。

諗緊食咩果陣,阿姐推介象拔蚌仔 ($98)
好新鮮,自己買都差唔多價錢,算好大隻。

安格斯牛頸脊 ($228)
紋理好靚,亦都好好食。推介。

黑柏葉($78)
3秒食得。

鵝腸($98)
好肥嘅鵝腸,好邪惡。

鵝血($68)
好少地方有得食,好好味,比鴨血更好味。

小湯包($48)
佢個湯包皮做得好,熟左都唔穿,隻隻都食到入面啲湯。

汕頸面牛肉丸($68)
呢個失望啲,本身期望佢係深圳啲潮汕牛丸。

竹笙($68)
好多條。火鍋良友。

菜心苗($38)
煮淋左味。小朋友都岩食。

讚崎烏冬($28)
叫左2個,本身諗住阿囡食半個夠。點知食完好味唔夠皮。哈哈。

2018-11-18
2018-10-13 864 浏览
Happy Friday..約左朋友打邊爐!朋友介紹哩間藥膳湯底好味,就來試試!本身鍾意食辣,當然叫鴛鴦鍋啦,有重慶麻辣+藥膳清湯❤️湯料十足👍🏻👍🏻味道濃郁,重慶麻辣揀左小辣,藥膳湯底夠清新!叫左哩度出名賴尿蝦滑,好好味😋仲有叫左雪花肥牛、豆卜、生菜、出名貢丸、讚歧烏冬、淮山,樣樣都好好食,叫左可樂同烏龍茶飲!食材方面多種類,新鮮!可惜逐碟計又限時,都不能叫太多野食,時間有限!價錢偏貴!

本身鍾意食辣,當然叫鴛鴦鍋啦,有重慶麻辣+藥膳清湯❤️
叫左哩度出名賴尿蝦滑,好好味😋
2018-10-12
2018-10-11 618 浏览
首選。 二家姐香港麻辣火鍋這店湯底宗旨七小時全人手煉製無味精.無老油.無添加劑.不口渴二家姐麻辣湯底不但保持大中小辣,新店快擴充亦為客人提供大中小房選擇!食物高質刁鑽這店開業數年依舊旺塲,還發展到快開新店!另加上 鵝血,牛波子,深海龍躉皮,花雕豬腦,瀨尿蝦墨丸,等等一系列特色配料,太用心製作。麻勁頗強,香氣濃郁,但郤不會令人口渴,麻辣湯越滾越濃,食材吸盡精華,吃得過癮!他們的湯底不會覺得口渴,麻勁和辣㔜兼備,且香醇濃厚,品嚐時沒有蘸點醬汁,但是麻辣味已經覺得很美味!正!
首選。
二家姐香港麻辣火鍋
這店湯底宗旨
七小時全人手煉製
無味精.無老油.無添加劑.不口渴
食物高質刁鑽

這店開業數年依舊旺塲,還發展到快開新店!
2018-10-08
$350 (宵夜)
  • 聖子皇
  • 黑柏葉
  • 豬黃喉
  • 鬼馬油炸鬼
  • 紅薯粉
  • 炸魚皮
  • 本地一級手切牛肉
2018-08-15 1369 浏览
相信大部份香港人都好鍾意打邊爐。。。。我自己基本上一個月起碼最少打2次邊爐香港大部份所謂既麻辣火鍋其實已經就返香港人口味,所以朋友話呢間二家姐麻辣火鍋幾正宗,就黎試下佢先講講呢間火鍋店既環境,地方都吾算大, 枱與枱之間有d 迫既感覺, 地方細細,但啲侍應姐姐態度好好就搭夠一間火鍋店既靈魂應該係個湯底喇,今次我地叫左個重慶麻辣鴛鴦鍋 , 108蚊中間係藥膳湯,都好夠味既,至於二家姐呢個麻辣湯呢,好有香味同好足料 , 當然比起我以前去重慶食既冇咁辣喇,但係香港黎講呢個湯底算係高水準 至於火鍋配料都吾算太特別,比較有驚喜既應該就係黑松露墨魚滑同佢地推薦既回味豬肉腸,都好好味

2018-08-07
2018-06-12 1531 浏览
Spicy hotpot is always right for the time! This is the best-seller, and the middle one is the soup with healing / nourishing herbs.The must-eat fish was not as good as it said. It is supposed to be chewy and have savouring melting oil, butit just came tasteless.Ox Tongue! Thinly slided, quite nice, and it's just $58! Bask in it pals!Iced tofu was super smooth. I could come for more!Interesting foie gras and Chinese salami in minced shrimp balls was chewy and cute,, not much foie gras though.The

The staff were not really nice tho.
We ordered the slightest spicy soup and it tasted nothing spicy, so better order the medium one.
2018-05-23 1498 浏览
住開果頭所以發現到呢間麻辣火鍋,第一次想入去食但係full house,第二日同朋友再去就食到上曬癮,好食到要臨走同店員讚啲嘢食好好味添!其實依家都keep住一個禮拜落去幫襯兩次,我同個friend都認為真係掂嘅麻辣火鍋係根本唔需要落豉油蒜頭香蔥呢啲調味料,啲餸就咁放落去滾熟就已經好好食。個人最鍾意同埋次次落去都一定會叫嘅係鴛鴦鍋,中間清湯底要來滾熟啲菜,外面就麻辣湯底... 不過我哋叫小辣,但第二日都有「菊花殘」嘅感覺。即炸魚皮係一定要叫嘅,炸大腸同炸豆腐又係超好食,但要快快脆襯熱食!竹笙同一級牛都會次次都order嘅!好少會寫食評推介,但呢間真係值得一試!

好少會寫食評推介,但呢間真係值得一試!

• 炸豆腐
  • 即炸魚皮
  • 炸豬腸
2018-05-09 1153 浏览
同朋友兩個想食麻辣邊爐,但係兩個都收好夜,朋友介紹二家姐,收凌晨三點,時間岩曬😍凌晨12點半坐低,叫咗個鴛鴦湯底, 中間藥膳湯底 旁側小辣麻辣湯底,兩個人叫咗五樣嘢,墨魚滑食得出人手打,好多配料都係出面少見,叫咗一個小湯包非常非常之推介,價錢好似$38,有六粒不過唔記得影相,雖然佢出名食麻辣、但本人覺得藥膳湯底非常出色
2018-05-07 803 浏览
早兩個月香港天氣仲係凍嘅時候,我同一位同我一樣好鍾意食辣又好鍾意打邊爐嘅朋友就去咗油麻地渡船街嗰間二家姐度打邊爐,我朋友話之前同佢屋企人去食過覺得好好味,所以就同帶我去食,去到之後我同朋友都例牌鴛鴦鍋啦,佢哋嘅鍋都相當特別,外邊就係麻辣湯底,中間仲有一個鍋係裝清湯嘅。有好多打邊爐嘅餐廳嘅麻辣湯底會越食越苦,但呢度嘅唔會,而且又唔會好油膩,湯底差唔多冇嘅時候,佢真係會加湯,唔係加滾水,呢點非常重要。香港有好多打邊爐嘅餐廳,以食材來講佢哋嘅食材好新鮮,份量又多,所以呢樣野我係非常喜歡架,可能因為我鍾意打邊爐啦,所以食材都好緊要,總括嚟講都不錯,而且我屋企又近,好方便我隨時都可以去打邊爐。
2018-04-10 1151 浏览
藥膳邊爐😆放左學去打個邊爐,做一晚食肉獸喇😋個湯底要在個好健康嘅藥膳湯底 $88湯底不含味精𠺢👍🏻入面有紅棗、杞子、生薑、黨參等藥材☺️第一次試呢款湯底,都幾好味😋😋✔️雪花肥牛 (2盆) $136 ✔️羊肉片 $68 ✔️黑豚肉$68 肉類質素都幾高👍🏻特別鍾意佢個羊,又嫩又重羊味😍
藥膳邊爐😆
放左學去打個邊爐,做一晚食肉獸喇😋
個湯底要在個好健康嘅藥膳湯底 $88
肉類質素都幾高👍🏻特別鍾意佢個羊,又嫩又重羊味😍
2018-02-24 1406 浏览
冬天當然就係不停打邊爐同打邊爐依家麻辣火鍋遍地開花,試極都不停有新店開 ,今年已經試左至少七至八間新既麻辣火鍋!但二家姐係其中一間令我同幾個麻辣火鍋腳再次返去既一間。雖然人均$400幾有少少貴,但值得!服務好,鴨血同即炸魚片必食。溫馨提示,第一次一聞到個煲好大陣膻味,問過老闆,係牛油膻味黎,食落唔太覺既,所以記得麻辣湯底牛油膻味較重,第一次去可以先試鴛鴦湯、同記得book 位,work in 要撞彩數,去過幾次都全full 。
冬天當然就係不停打邊爐同打邊爐
鴨血
鴨血
2018-02-22 973 浏览
近年香港開了大小不同的麻辣火鍋店,有台灣的,有內地的,但是食過這間後都不約而同說都是這間最好吃火鍋湯底絕對是賣點,麻辣做得很好又不用很油,很多在變冷後會凝固一層層油跑出來,看到都不喜歡。加上中間藥膳湯,真的是絕配,一開始都抱著不會吃的心態,只想著麻辣鍋,但是當喝了一口藥膳湯後就停不了,最後更是不停在喝藥膳鍋了。皮蛋是餐前小食,可是比較遜色。不要以為只是普通雞肉腸,這個會停不了,最後食了2碟。整體來說,食材都非常新鮮,以後想到麻辣火鍋都會來這間

皮蛋是餐前小食,可是比較遜色。

不要以為只是普通雞肉腸,這個會停不了,最後食了2碟。

整體來說,食材都非常新鮮,以後想到麻辣火鍋都會來這間
❄️咁凍嘅天氣最適合食火鍋🔥二家姐主打無落味精嘅正宗原味麻辣火鍋 💃🏻▫️先講湯底,今次叫左麻辣鴛鴦鍋($108)🍲麻辣湯底夠麻唔會得個辣😋而中間係藥膳湯底 清甜又帶點藥材香味 唔經唔覺飲左好幾啖湯✨成個人即刻暖笠笠😊 ▫️推介炸魚皮($38)✨份量好多!大多數出面得好少架嘛😂▫️魚卜($48) & 金針菇($28)都唔錯▫️黑柏葉($68)好鞋,無平時果種爽口感覺▫️三寶手打丸($88)食落覺得比平時食嘅手打丸油▫️雪花肥牛($68) 太多肥膏,無咩牛味(PS: 成晚都幾full, 記得打電話去book位先)
❄️咁凍嘅天氣最適合食火鍋🔥
二家姐主打無落味精嘅正宗原味麻辣火鍋 💃🏻

▫️推介炸魚皮($38)✨份量好多!大多數出面得好少架嘛😂

▫️魚卜($48) & 金針菇($28)都唔錯

▫️黑柏葉($68)好鞋,無平時果種爽口感覺

▫️三寶手打丸($88)食落覺得比平時食嘅手打丸油

▫️雪花肥牛($68) 太多肥膏,無咩牛味

(PS: 成晚都幾full, 記得打電話去book位先)

雪花肥牛
三寶手打丸
炸魚皮
2018-01-12
炸魚皮
2017-09-04 3149 浏览
每星期總有那麼一兩天特別想吃辣,所以自己也存了一個to-try 的麻辣菜式店,其中一家就是這家麻辣火鍋了。對麻辣火鍋總是又愛又恨:愛吃,可是每次吃完都要承受隔天的後果🌚🌚我們二人大概週六九點多到,剛好有人要結帳,店員也很有禮貌地叫我們稍等,可以先看菜單。我們點了大辣的麻辣火鍋和一大堆的配料。點好鍋就可以先混醬料自用。醬料選擇不多,但也新鮮足夠。鍋底到了!紅噹噹的一片,看到就很興奮了!吃下去第一口還不算辣,但慢慢那味道便滲出來,不會辣得吃不下去,但是味道非常好~接下來各種配料和我們另點的蜜椒雞翼也到了。火鍋配料實在太多,也不逐一描述了,但大致都很新鮮、好吃,我們也是把他們全部吃清光呢!吃到最後,儘管加了幾次湯,鍋底還是變得比較鹹,也吃得很撐了,下次再戰~

竹笙

珊瑚蚌
響鈴
蜜椒雞翼
2017-07-26 2216 浏览
食物質素👌🏻,員工招呼不錯,不包括負責收銀個位😑(重點),但敗筆之處在於酒水,一直都堅持沒有drink list ,只由員工介紹,只得三款啤酒,但沒有價錢,唔緊要因為健力士黑啤都飲開,大約都知價錢,所以keep住叫佢同雪花啤(因為無選擇), 結果😤😤,問到位終於肯講價錢的員工,面有難色話,黑啤貴過雪花$50😱!盛惠68一支再加一,收銀仲串串貢話酒吧都係呢個價啦!👊🏻👊🏻我而家唔係去酒吧呀大姑!你一早講我就唔會飲8支咁低B啦!你無選擇我先飲黑啤,幾支啤酒仲貴過碟牛肉,間舖係賣酒定火鍋。
2017-07-26 1671 浏览
三姐妹很耐沒聚首一堂愛吃spicy food 既我地簡左間食正宗麻辣既火鍋試一試。事源見到朋友食完又不停encore 呢間,引起左興趣要食一食它。店鋪位置不算方便 , 在柯士甸站行去有點距離。 海底有幾項選擇 , 自行看menu! 無辣不歡的我們點了麻辣和藥膳雞。麻辣湯底看落很多油,滾了食物又不會覺得油到不想 。 雞湯底就稍稍遜色 沒什麼特別!打邊爐的材料積素很高、 特別老友鬼鬼👍🏻👍🏻竹箏 和牛柏葉和手切牛! 環境挺好的 很熱鬧 , 但記得訂座 因為都很滿座! walk in 會很難等位吧~ 落台 240 一個人 ,是酒樓散點的叫錢。 但食材比較理想 又有四川特色。 愛 spicy 的朋友值得一試!
三姐妹很耐沒聚首一堂

店鋪位置不算方便 , 在柯士甸站行去有點距離。
海底有幾項選擇 , 自行看menu!
無辣不歡的我們點了麻辣和藥膳雞。