2017-06-01 287 浏览
個日個fd見到佢樓下有間新野就叫我去試下 ,因為佢知我太掛著台灣啦lol一睇間野個名就知係台灣野haha一去到好多人係門口排隊,我地都等左一陣先入到去。佢既裝修都幾靚,收銀處有一個打到出去既古董電話...佢本menu design得幾靚,可惜個日多士同方塊都未有得叫著,所以唯有叫著其他先。都幾多選擇,但係就唔係純台灣野,咩都有d。落單冇耐就有野食,超開心,首先黎既係野飲,呢杯野個名幾好聽,叫星空,其實就有大熱既蝶豆花係入面,最like佢個燈座,一放杯野上去就會著燈,好靚,呃like首選。另一杯就係菠蘿特飲,真係有成個菠蘿頭係度,勁有feel之後黎既係蠔仔湯飯,好香既蠔仔,冇腥味,係鹹左少少,因為我食得比較清淡。跟住係芝士釀雞翼滷肉飯,芝士釀雞翼其實可以分開叫既,但係我想食埋個飯所以叫左呢個,d雞翼去骨釀芝士,仲有嫩滑既雞肉係入面,滷肉飯都唔錯,肉碎偏瘦,滷蛋既顏色則比較淺色,但都好味既。呢個皮蛋豆腐真係幾正,皮蛋夠新鮮,又爽滑,配上滑溜既豆腐真係一流,亦都鍾意佢個汁,冇蓋過皮蛋同豆腐既香味。再黎係醉鴿,幾滑又香,配上雲耳食唔錯。之後就黎左鹽酥雞,一定要叫呢個,鮮炸,冇雪雞味,仲有味粉
一去到好多人係門口排隊,我地都等左一陣先入到去。
佢既裝修都幾靚,收銀處有一個打到出去既古董電話...

都幾多選擇,但係就唔係純台灣野,咩都有d。

另一杯就係菠蘿特飲,真係有成個菠蘿頭係度,勁有feel

再黎係醉鴿,幾滑又香,配上雲耳食唔錯。
之後就黎左鹽酥雞,一定要叫呢個,鮮炸,冇雪雞味,仲有味粉比你自己落,有5隻口味,好似做lab咁,
亦係呃like菜式之一!!!!
然後呢就到最貴個個之唔記得左佢個名,佢係芝士面,麵包配炸雞,麵包入面係一d湯汁,個賣相都係唔錯既,但個湯汁味道就有d怪。
之後,仲叫左個醉雞米,個人覺得雞比鴿好食,隻雞好嫩滑,米粉既湯底都唔錯。

同埋呢個骰仔牛飯都值得一推,牛粒好香,好鬆軟,冇鬆肉粉味

最後就係甜品啦!!!!已經飽到咩,但係見到waffle都要叫埋先!!!雜果芒果雪糕waffle真係好fresh, 值得一讚,個waffle火候剛好,好香脆,係好耐冇食過咁高質既waffle!!!!!!!

新開黎講,食物品質算唔錯,希望下次再去有得食多士haha
2017-06-01 228 浏览
河畔附近又有一新食店開幕,主打台灣菜老實說,我一向對台灣菜不大興趣,但唯獨甜品卻是無任歡迎😂今次友人相約聚餐,由於友人想嚐嚐台灣菜,所以就來試試新店水準!門外有外帶飲品賣,隨時隨地都可以飲台式飲料了!暗黑甜心想叫海綿寶寶,但賣曬,唯有試試呢個!令人驚喜,綿密的沙冰充滿Oreo🤤真係好好飲!所以,台式飲料有咁多元化同咁多人愛喝係有原因架😏鹽酥雞份量不少,最特別就係後面個6支調味粉😂😂不過手殘影唔到😓有芝士、原味、咖哩、梅子、香辣同紫菜味!有得玩又有得食😆壓軸,我可以話你知, 我為咗呢個甜品我一定會再嚟食過!呢個甜品嘅多士磚,係可以以酥脆來形容!當你點雪糕同cream一齊食,真係好正架!佢除咗酥脆之外,仲有啲朱古力豆,將口感昇華到另一層次!呢個甜品除咗士多啤梨味仲有芒果味😋😋
河畔附近又有一新食店開幕,主打台灣菜
老實說,我一向對台灣菜不大興趣,但唯獨甜品卻是無任歡迎😂

門外有外帶飲品賣,隨時隨地都可以飲台式飲料了!

暗黑甜心

暗黑甜心

所以,台式飲料有咁多元化同咁多人愛喝係有原因架😏

鹽酥雞

鹽酥雞

壓軸,我可以話你知, 我為咗呢個甜品我一定會再嚟食過!
呢個甜品嘅多士磚,係可以以酥脆來形容!
當你點雪糕同cream一齊食,真係好正架!
佢除咗酥脆之外,仲有啲朱古力豆,將口感昇華到另一層次!
呢個甜品除咗士多啤梨味仲有芒果味😋😋
2017-05-29
  • 草莓蜜糖磚塊
2017-05-29 1063 浏览
沙田友的我,沙田開新餐廳,我無理由唔第一時間試吓九份十分,主打台灣野食,令人好有衝動去台灣走返轉!餐廳佈置恍如置身台北車站,感覺就好似延續星期日的假期,飛左一轉,食返一餐台式料理。餐具都好精緻食台式料理,飲品可以話係重中之重!朋友揀了這杯Oreo 的煉成,感覺好rich !飲得到的M記Oreo 麥旋風,但比M記的幼滑我自己揀了綜合果茶,果味濃,以後唔洗去茶木、咖啡弄排隊啦!去台灣食物冇理由唔揀鹽酥雞!哇!哇!哇!超正可以配六種調味粉,其中梅粉超特別,勁清新!一般梅粉,係台灣都會配水果嚟食,估唔到配落鹽酥雞都得朋友想挑啲清清地的菜式,挑左魚丸貢丸湯,只係18蚊,其實野食唔大碟,價錢好抵,2-3個人黎最好,唔洗甘煩,可以揀多幾款,岩曬我lee 啲咩都想的人!牛肉麵好食,麵質「煙韌」,湯底濃郁,但有少少蕃茄香,唔會太膩。最重要,最重要,係牛腩近乎入口即溶,牛根更加無得彈!女人從來食甜品都是第二個胃,成座山的蜜糖磚塊,上菜時,已吸睛隔離台都望實曬!食落仲好台式甜品正就一向都是,今次最正係裡面的「磚」,一口一粒,脆脆的,滿滿牛油香,配埋雪糕更一流,真心完全停唔到口!特別一提,舖係新開的,店員都仲
沙田友的我,沙田開新餐廳,我無理由唔第一時間試吓

九份十分,主打台灣野食,令人好有衝動去台灣走返轉!

餐具都好精緻

食台式料理,飲品可以話係重中之重!
暗黑系甜心

綜合水果茶

我自己揀了綜合果茶,果味濃,以後唔洗去茶木、咖啡弄排隊啦!

魚丸貢丸湯

朋友想挑啲清清地的菜式,挑左魚丸貢丸湯,只係18蚊

草莓蜜糖磚塊
隔離台都望實曬!食落仲好

特別一提,舖係新開的,店員都仲有點生手,偶有唔清楚台號,食物落左台的情況。不過,誠意搭夠,一切都可原諒,點解?食
食下,隔離台個伯伯話佢無叫炸魚飯,店長話你叫個款就係這碟,伯伯話佢唔食得炸野,店長話甘你再睇下想食咩?我幫你換左佢
體諒老人家的錯誤,照顧周到,所以我信,餐廳之後一定會做得更好!

總評:喜歡滿意,沙田友以後多個選擇,唔洗再出去同人迫!
暗黑系甜心
綜合水果茶
草莓蜜糖磚塊
2017-05-28 770 浏览
新食店開張梗係去試下先喇...因為係星期日嘅中午時段,都幾人頭湧湧嫁... 裝修同之前日本餐廳無太多改變,不過個門口就排滿左食完比錢嘅顧客,塞住左令致店內店員睇唔到外面,於是無人帶位,好似有少少亂😞😞所以我唯有沖左入去問有沒位,好彩仲有唔駛等😬兩個人唔太餓,所以叫左一個台灣香腸滷肉飯,一個鹽酥雞,睇下好唔好味先,加多兩杯野飲....滷肉飯肉碎都幾有咬口,汁嘅味道唔錯;香腸有少少肥肉,有咬口,但有啲筋位就要咬大力少少喇... 跟住鹽酥雞,細細粒,炸粉一般喇,未去到好厚,而且佢有6個味道嘅味粉比你落落去,幾得意,但個蓋頂個孔好細,其實好大力倒,都唔係好倒得到出黎,呢個問題真係要攪攪佢🤔至於兩杯野飲,朱古力奶茶不夠濃,珍珠奶茶略甜,建議各位叫嘅時候,可以叫半糖或微糖會好啲... 😈店員服務方面,都叫做一叫即到,有少少手忙腳亂,不過始終新開張,可以諒解嘅😝總括黎講,我會再幫襯😸
新食店開張梗係去試下先喇...

總括黎講,我會再幫襯😸
2017-05-28
2017-05-27 621 浏览
如果要在沙田要吃一碗牛肉麵 ,應該只可在沙田新城市連城廣場內才可找到一間連鎖的牛肉麵、 不過今次比我發掘的便是在新城市廣場不遠處之河畔花園新開的店子上。。。 店子真的很新早一星期來附近吃麵, 舖號還是給紅紙貼上 今天再訪已經是滿場客人的小店子、 午市方面選擇大致有四款分別: 有紅燒牛肉麵,包台式香腸肉燥飯配台南魚丸湯、另外還有鹽酥雞扒麵、台南咖喱雞翼或雞腿飯配台南魚丸湯、還有包類選擇便是慢煮豬巧巴拿達三文治。。。 下午茶方面便以吐司為主點,分別有椰子奶酥吐司、奶油奶酥吐司、綠茶奶酥吐司、草莓奶酥吐司、朱古力奶酥吐司、花生吐司、還有牛角包台灣人叫之可頌~ 聰明的老闆還將茶水間之部份設為有趟門玻璃之外賣, 在炎炎夏日經過店子,亦可以伸手買一杯外賣立即可取、 絕對有生意頭腦~ 說回等候入座時間,因為是午市時段所以等上大約十分鐘單人入座以算什為快速。。店子牆身以黃色作格調撞上黑色線條感覺時尚, 新店人頭湧湧是必然的 、所以在外面睇上餐牌一經入座以可發板落單。。要來一個紅燒牛肉麵HK$58. 麵條還可以選擇幼身還是粗身、 今回就是使用上粗麵條搭上牛肉麵 賣相果然不錯在午市時段內上枱時間亦不

賣相果然不錯在午市時段內上枱時間亦不算太久, 一片大大片之九層塔已經視野更為聚焦、用筷子翻一翻 粗麵條之麵質猶如,大型連鎖店之(茶x)般口感帶韌性、 彷如人手製作般, 如果你是喜歡(茶x) 的粗麵條這裏的麵質你一定會喜歡、 至於牛肉部分炆煮得亦非常透徹, 肉質軟淋、牛筋部份佔整碗牛肉至七成,大約有三、四件,而牛肉就只得一口, 牛根方面亦不負所望大件與細件都一樣炆得非常稔身入味, 以整碗麵而言個人感覺得分也高, 較早前在西環台灣人開吃過之 (五X米)低一班, 但絕對以是住宅區內的一班馬~

紅燒牛肉麵

午市套餐方面飲品可以配上冬瓜茶、珍珠奶茶、水蜜桃綠茶與及柑桔檸檬 ,加上HK$8.便可以轉上HK$26元以下之飲品, 而如果加上HK$18.更可以轉相其他沙冰特飲、 說得上是套餐當然盡量希望唔使再加, 所以我便順口要來一個 冷製之珍珠奶茶, 味道上已在落單前叫上(少冰少甜 )但製作人員就好像沒有看上這一切知文字,、一於你有你叫佢有佢做、所以來者的珍珠奶茶比預期中甜,一呷入口真的甜到入心、 故此忍心地啜了兩三口隨之而放低, 希望冰塊快速溶下、調解這個甜得有點令人發震的飲品, 可惜甜度還是令我不能再整杯飲畢下去,這個可能便是餐廳內的小小小瑕疵吧 ~

整體而言由餐廳之裝修與及麵質和味道而言,以住宅區來說其實已經絕對可以收貨、 希望下次坐上巴士上往新城市廣場食晏時,心頭沒有安排之情形 偶爾在腦海閃動想起你、我會跳車再一次來看你。
2017-05-27 409 浏览
因為住沙田,所以好多時都會經過河畔花園,今日又經過河畔花園發現了這一家新開的餐廳, 由於中午已經吃了午飯所以決定今天晚上嘗試一下這間餐廳!完全意想不到這一家新餐廳居然在晚上在外面很多人排隊等候, 同樣地 我和我的朋友的花了很多時間在等候, 經過一輪等候終於輪到我們! 入門口後 給他們所裝修的風格 被吸引了, 收銀檯以古色古香的感覺以及舊式電話 來襯托, 相對來說別有一番風味背景要黃色為做底色 給人感覺一種溫和 親切嘅感覺。 同時亦有一些台灣的風景格局令到整個餐廳 帶有很重的台灣風味! 而他們的餐牌 簡直可以說是吸睛! 特別打開度飲品 這一頁, 各種繽紛的色彩投入在 餐牌上 令人不得不打算嘗試! 有一朋友今天喉嚨不太舒服, 所以他點了一杯熱的珍珠奶茶, 聽他所說珍珠奶茶很有台灣風味 同時亦不會太甜。 以上面這一杯名稱叫作墾丁星空, 這是店員推介的, 當這杯飲料上到我們桌子, 連對面的小朋友 也在能照片看得上他的驚訝程度, 好看之餘亦好飲這杯青青草原同樣亦非常吸睛, 顏色十分鮮豔, 抹茶味十分強烈, 加上沙冰 滿高於杯頂, 完全覺得自己在喝的冰沙非常抵吃!!!而我所點的是海綿寶寶即是芒果沙

而我所點的是海綿寶寶即是芒果沙冰,芒果味特龍, 飲料名稱特別cool, 所以餐廳老闆對於餐牌食物及飲品的名稱 非常有創意!

而食物方面我們叫了很多小食及主食, 上圖是蠔仔 肉碎泡飯,蠔仔 肉碎泡飯 非常大碗,我們幾個人亦一同分享! 雖然毫不是非常大粒但是非常新鮮! 所以整碗粥的味道十分鮮甜!

皮蛋豆腐,豆腐是用白豆腐再配上 台灣 豉油膏 再加上肉鬆, 這個配搭簡直就是台灣風味完完全全非常傳統!

他們家的鹽酥雞製作非常特別, 鹽酥雞的皮革非常清脆, 內肉亦非常之鮮嫩, 還很juicy! 特別的是你可以看到後排有很多支不同的調味粉, 各種特色調味粉任君選擇, 而我比較喜歡原味所以試過一些調味粉後還是覺得不落粉更加好

平時已經 愛吃 大腸的我, 當然來茶台灣餐廳亦不放過, 要做出非常之好的大腸 最主要最主要是乾淨, 當然 鹵水味道也很重要! 他們家用了麻辣大腸, 特別愛吃辣的我 , 當吃起第一口連忙第二第三口亦不斷繼續!

忌廉芝士蘑菇雞翼, 其實這一道菜我一直在問 朋友究竟是不是台灣菜式, 不過在這麼好的餐廳不論是否台灣菜式我相信亦很好吃, 同樣這道菜沒有令我 失望!

熔岩芝士雞, 這度菜在 餐牌上 外觀程度十分吸睛同吸引我們去點這道菜, 不過 如果趕時間的朋友可能未必能夠享受到此食物, 因為 製作時間需要長, 同事如果嚟食飯的朋友人數多 我還是建議你們只點一份就足夠了因為最終很可能吃不完特別是個包 ,十分大!!

鹵水拼盤是我們後加的由於吃不夠, 其實大致上他們的滷水是十分夠味, 只要鹵水做得好其他 鹵水食物同樣很好吃!

口渴 的朋友 多點了一杯飲品, 同樣地以外觀取勝, 味道當然不用批評, 有這樣的質量自然有這樣的分量有這樣的分量自然有一定嘅味道!

最後 一定要來一個happy ending才算是gathering的尾聲完結, 我們點了個 waffle 甜品,waffle 十分脆水果亦十分新鮮女士們的朋友 十分喜愛這份甜品 同樣值一試!
  • 蠔仔肉碎泡飯
2017-05-25 400 浏览
所謂「民以食為先」,沙田是香港人口最多的地區,搵食機會也相對較多﹗日前行到河畔花園一帶,見到有間叫「九份十份」的餐廳,顧名思義,餐廳是以台灣菜作主打。 醉雞配米線是一個極具台灣風味的組合,黃酒味濃且香,但又不會令人醉﹗再配合米線一起享用,將黃酒香帶到米線之上,雙重享受。 除了醉雞配米線外,將乳鴿與黃酒作搭配,配出好味道﹗乳鴿肉嬾骨軟,配合黃酒清香,感覺新鮮﹗ 吃過前菜,主食方面可以考慮蚵仔肉碎泡飯。大大碗,蚵仔份量多,足夠4至5人分享。夏日炎炎,吃泡飯有助消暑。 如果你是芝士控,就一定要試溶岩芝士雞翼。雞翼以酥炸,可口而不油膩。將雞翼點進有層次的芝士中,倍添美味。溶岩芝士外黃內橙,帶來不同味道。盛載溶岩芝左的大包,其實也是食材之一,最適合一大班人齊齊分享﹗ 話明以台式主打,又點少得飲品呢?珍珠奶荼大家應該飲過不少,但循例也要試一試。值得留意的是,原來珍珠奶茶也可以熱奉,口感獨特,適合不愛凍飲人士。 紫薯珍珠奶茶 (熱) 凍飲方面,單看賣相,絕對是要「相機先飲」﹗不信,且看下圖。 青青草原(凍) 鳳梨特飲 (凍) 意猶未盡?可考慮來多客鹽酥雞,食客可配以芝士、咖

紫薯珍珠奶茶 (熱)

凍飲方面,單看賣相,絕對是要「相機先飲」﹗不信,且看下圖。

青青草原(凍)

鳳梨特飲 (凍)

意猶未盡?可考慮來多客鹽酥雞,食客可配以芝士、咖喱、紫菜、梅子、香辣或原味,配出自己喜歡的味道,再配合特色飲品一起享用,更具特色﹗
2017-05-24 238 浏览
週末入了沙田探朋友,她剛剛生了b女,好可愛喔,肥肥白白。之後見時間尚早便在附近走走,在河邊散步也不錯,看看風景,這裡也有不少人跑步、一家人玩樂等。正想坐巴士回家時,發現有很多人拿著色彩繽紛的汽球,於是去看看,原來是一間台式餐廳開幕。 九份·十分,熟悉的名字,真的懷念在台灣旅遊的日子喔。 忍不住進去懷緬一下,牆上掛著台灣的地圖,有些地方未去過,看來是時候好好計劃?(笑) 熱胚芽珍珠奶茶($24)珍珠彈牙圓潤,增加口感。奶茶香濃幼滑。 茄子肉燥飯($62)最愛肉燥飯,忍不住點了份。茄子原條加上炸蒜蓉在面頭,令味道及口感更上一層。肉燥經過自家調味,特別之處有點黑椒味,增加其美味度。 鮮雜果冰淇淋鬆餅($65)沒有不點的理由吧,雖然只有我一個,但吃甜品真的會令整個人放鬆及開心,放縱下吧。新鮮雜果排列美觀,雪糕是芒果口味,配上鬆軟的窩夫,一冷一熱,味覺的享受,好滿足。

九份·十分,熟悉的名字,真的懷念在台灣旅遊的日子喔。

熱胚芽珍珠奶茶($24)
珍珠彈牙圓潤,增加口感。奶茶香濃幼滑。

茄子肉燥飯($62)

鮮雜果冰淇淋鬆餅($65)
  • 鮮雜果冰淇淋鬆餅
  • 茄子肉燥飯
走出美食沙漠既馬鞍山,到沙田, 就發現間新開既台灣野, 沙田一直少有正宗台灣野,唔計連鎖既餐廳。 唱完k要去醫醫肚,行過富豪過少少到河畔花園, 就到呢間新開既九份十分。 出面仲有一系列台式飲料,可能遲啲餐廳+手調飲料店 ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ) // 蚵仔肉碎泡飯 //有少少似粥咁既泡飯,以前係台灣都食過泡飯,但感覺唔係太鐘意,反而今次呢個泡飯好好食,本身唔太想叫,不過fd話想食,就點左呢個,都幾大碗,一個人食實飽死,蚵仔肉都算幾多,不過湯就多好多,要當湯飲,不過味都好濃,唔錯唔錯 <3 //青青草原//個名都好好笑,唔知以為青草飲料,其實係抺茶牛奶沙冰,九份十分既沙冰真係無得頂,味道好濃唔似用勁多水溝咁淡茂茂,好重既抹茶同牛奶,而且係超超超大杯,我飲左勁奈都未飲晒.............仲有塊草係到,真係草原( ͡ಥ ͜ʖ ͡ಥ) //紅燒牛肉面//食台灣菜又點可以少得牛肉面,食盡咁多牛肉面,呢間都算唔錯,牛肉湯既味都幾濃,可惜係有少少辣,ps我唔食得辣(° ͜ʖ °)不過啲面都幾彈牙,係幾好食既,本身想飲埋啲湯....... //鹽酥雞//性價比幾高既餐仲有6款粉比你自己慢慢落
走出美食沙漠既馬鞍山,到沙田,
就發現間新開既台灣野,
沙田一直少有正宗台灣野,唔計連鎖既餐廳。
唱完k要去醫醫肚,行過富豪過少少到河畔花園,
就到呢間新開既九份十分。

// 蚵仔肉碎泡飯 //
有少少似粥咁既泡飯,以前係台灣都食過泡飯,
但感覺唔係太鐘意,反而今次呢個泡飯好好食,
本身唔太想叫,不過fd話想食,就點左呢個,
都幾大碗,一個人食實飽死,蚵仔肉都算幾多,
不過湯就多好多,要當湯飲,
不過味都好濃,唔錯唔錯 <3

//青青草原//
個名都好好笑,唔知以為青草飲料,
其實係抺茶牛奶沙冰,
九份十分既沙冰真係無得頂,
味道好濃唔似用勁多水溝咁淡茂茂,
好重既抹茶同牛奶,而且係超超超大杯,
我飲左勁奈都未飲晒.............
仲有塊草係到,真係草原( ͡ಥ ͜ʖ ͡ಥ)

//紅燒牛肉面//
食台灣菜又點可以少得牛肉面,
食盡咁多牛肉面,
呢間都算唔錯,
牛肉湯既味都幾濃,
可惜係有少少辣,
ps我唔食得辣(° ͜ʖ °)
不過啲面都幾彈牙,
係幾好食既,
本身想飲埋啲湯.......

//鹽酥雞//
性價比幾高既餐
仲有6款粉比你自己慢慢落
食一隻又得,溝埋食又得ಠ_ಠ
比較推薦係紫菜同梅子
其他味比較啖(可能我落唔夠粉)¯\_(ツ)_/¯
食下雞都幾正
好似做lab實驗test tube咁

6款味

出門口埋單話有個電話係到,個經理仲話用到架~仲搞笑叫我地試下

裝修勁靚,可惜鋪位有少少細,可能要坐密少少xd
最收埋單百零蚊位,算係唔錯同接受到
最緊要野飲真係好正,仲有個叫海綿寶寶都好好飲
自己去睇下海綿寶寶係乜黎啦xd ( ✧≖ ͜ʖ≖)
  • 青青草原
剛好在餐廳開張首日就踏入了九份十份的新地板上,門口入眼簾的收銀處已經是一個拍照景點,疑似道具的舊式電話經過友人投幣測試之後竟然真的能夠撥出,忍不住了留影一張。墾丁星空:N/A視覺效果一流!友人在經理推介下叫了一個杯座發光的「墾丁星空」,味道如何我不知道,不過視覺效果就肯定值得放上Instgram留念。麻辣滷味大腸:★★★★★辣和滷過的調味結合把大腸的味道提昇到「辣有餘韻」麻辣滷味大腸講究不只是單單辣抑或滷,辣香從店員遞碟過來開始,幽香沁人的麻痺感在鼻子開始出發,到入口雖然覺得辣,但滷水料的清香調味接著一波波從後湧上來,之所謂我形容為「餘韻」,說的就是辣椒的香辣和滷水的清香帶來的味覺循環。蚵仔肉碎泡飯:★★★★★飯和湯條理清晰又不失融和泡飯之所謂泡飯,在於沒有黏糊和綿滑,獨立爆花入湯口感又隔離於湯。這個蚵仔泡飯沒有常見泡飯的難入口的飯湯分隔感,重點在沒有粥的纏綿之餘仍和湯融合,每口湯都為飯調了蚵仔味,讓人一口一口吃得停不下去。忌廉芝士蘑菇雞翅:★★★★★雞翅、芝士、忌廉做成的三倍嫩滑咬一口雞翅,雞翅皮沒有像常見雞翼一樣炸得脆,雞翅皮和肉像是連成一體一樣,輕輕地保護住雞翅肉,讓我們咬開之後

墾丁星空:N/A
視覺效果一流!

麻辣滷味大腸:★★★★★
辣和滷過的調味結合把大腸的味道提昇到「辣有餘韻」

蚵仔肉碎泡飯:★★★★★
飯和湯條理清晰又不失融和

忌廉芝士蘑菇雞翅:★★★★★
雞翅、芝士、忌廉做成的三倍嫩滑

咬一口雞翅,雞翅皮沒有像常見雞翼一樣炸得脆,雞翅皮和肉像是連成一體一樣,輕輕地保護住雞翅肉,讓我們咬開之後嚐到緊緻包好的三倍嫩滑口感。雞翅的香嫩、芝士濃稠和忌廉的軟綿,只能用軟、嫩、滑去形容。

台灣鹽酥雞(多種口味):★★★★☆
六道彈殼任你味覺變化

原味、香辣、梅子、咖喱、芝士、紫菜六種支試管在你手上,讓你隨意調味,試管形的設計更讓我們玩得不亦樂乎。順帶一提,我個人認為梅子味配上炸雞是將炸雞風味加強提昇的最佳試管!
2017-05-23 190 浏览
呢日經過沙田,去咗河畔花園搵野食,見到有間新開嘅餐廳叫做九份十分,一睇個名就知道係台灣菜。真係太掛住台灣嘅生活啦,之前去台南都覺得啲嘢食好好食,最後決定入咗呢一間店就係諗住尋找返呢一種味道。坐低見到個餐牌,映入眼簾嘅係一杯水果茶既圖片,由於我真係好口渴二話不說就叫咗啦。之後叫咗忌廉芝士蘑菇雞翼滷肉飯,醉雞米粉、麻辣大腸、皮蛋豆腐同雜果雪糕鬆餅。水果茶好特別!有一粒凝固咗既檸檬冰,晶瑩通透好特別,自行放入水果茶裏便慢慢溶化,形成酸酸甜甜嘅味道,喺夏天飲就最啱啦!既可以解渴而且清新可人。忌廉芝士磨菇雞翼滷肉飯,一聽到個名就知道有忌廉、芝士、蘑菇同雞翼啦。不過大家應該估唔到,忌廉芝士蘑菇係放喺雞翼嘅裏面,一咬落去隻雞全翼裏邊有啲忌廉同埋蘑菇走出嚟,好特別既感覺。啲滷肉飯同平時食到嘅滷肉飯都差唔多,都有一定水準。之後要食嘅就係醉雞米粉,醉雞同埋米粉係分開上,醉雞嘅伴菜仲有啲木耳係側邊,材料都幾豐富。新竹米粉既麵條比較幼細,咬起上嚟好輕身,麵條好輕身,成個麵味道亦不錯。另外叫咗我最鍾意食嘅麻辣大腸同埋皮蛋豆腐。呢兩樣嘅餸都係我喺其他台灣小食店或者食川菜既地方最喜歡點嚟食。呢個麻辣大腸係我食過最好

另外叫咗我最鍾意食嘅麻辣大腸同埋皮蛋豆腐。呢兩樣嘅餸都係我喺其他台灣小食店或者食川菜既地方最喜歡點嚟食。呢個麻辣大腸係我食過最好食嘅一間,
碟裏面有啲酸菜,啲辣椒亦都好入味,同大腸係完美無瑕既配對組合。我自己一個人都真係可以食得晒。皮蛋豆腐嘅賣相非常整齊吸引,皮蛋冇任何添加既調味料,原汁原味嘅味道好正。至於滑滑豆腐上面有肉鬆,感覺形成反差好特別。

食到差唔多就叫咗個雜果雪糕鬆餅,真係一睇見個樣就想食啦。3塊鬆餅整齊咁排列,上面有唔同嘅水果,而芒果雪糕因爲天氣不太熱,唔係好易溶,可以慢慢食,慢慢享受。

埋單價錢合理,下次一定再來。