2017-06-30 191 浏览
今日特登約埋朋友去試呢間新餐廳,因為是台灣菜特別有期待,諗住有芋圓之類食。但只有一款有。我哋叫咗豆腐皮蛋,發現豆腐根本就係百福豆腐一樣,而皮蛋還可接受。另外我地叫咗個芝士雞,佢個Menu介紹個樣都唔錯,但係我哋發個那隻雞好大陣怪味,好像加左鬆肉粉之類的東西,一點都不好味。你可以睇到我哋剩返好多肉都唔想食因為真係好難食,另外芝士包其實唔錯,但我哋諗其實我哋嚟食台灣菜點解有時黎食芝士火鍋咁,呢間店講真,真的不太有興趣再食多次。
2017-06-30
牛肉麵湯好濃,牛肉大大件牛肉好淋(味道惹味)麵質好彈牙湯好濃(令人想起九份食過牛肉麵的味道)蚵仔泡飯蚵仔清洗得乾净(不會食到沙)味道比較淡(原來味道要自己加)附上胡椒粉,卜卜粒(味道一般)嘩!巨型大麵包(載滿拉絲的溶芝士)包焗得香脆芝士味濃芝士全包住雞(味道惹味,不會太鹹)雞肉外脆(燶左小小)肉質嫩發光的飲品(附上燈座)顏色好靚(味道係奇異果汁,但濃度偏低,比較淡)失色左~

牛肉麵
湯好濃,牛肉大大件

牛肉好淋(味道惹味)麵質好彈牙
湯好濃(令人想起九份食過牛肉麵的味道)

蚵仔泡飯
蚵仔清洗得乾净(不會食到沙)
味道比較淡(原來味道要自己加)
蚵仔肉碎泡飯

附上胡椒粉,卜卜粒(味道一般)

嘩!巨型大麵包(載滿拉絲的溶芝士)包焗得香脆
芝士味濃

芝士全包住雞(味道惹味,不會太鹹)

雞肉外脆(燶左小小)肉質嫩

發光的飲品(附上燈座)
顏色好靚(味道係奇異果汁,但濃度偏低,比較淡)失色左~

星空奇遇鐵達尼

2017-06-28 3320 浏览
聽聞河畔開左新餐廳,仲要係台式餐廳,今日同男朋友即刻去試!珍珠奶茶$22台式餐廳炮製珍珠奶茶果然有水準,一啲都唔伏,拍得住街邊啲飲品店。仲可以揀冰量、糖量,而男朋友揀左普通,我覺得偏甜,佢就話啱啱好。夏日西門町$48個名非常「台灣」,其實係鳳梨沙冰,甜度剛好,菠蘿味沒有人工感覺,果肉仲用上貨真價實的菠蘿,而非罐頭菠蘿,抵讚!溶岩芝士雞$118呢款製作需時,等得耐少少,但一上桌就覺得等待都是值得的!圓鼓鼓的麵包經烘焗再挑空,中間盛着滿滿的芝士溶岩,除了濃稠得可以拉絲的芝士外,還嚐到忌廉蘑菇的香味,非常特別。雞件份量很多,男朋友估計有近半隻雞,外表乾乾扁扁的,但肉質出奇地嫩滑。都將之放入岩漿中翻滾再取出,過癮又滋味!台式烤香腸$36紅燒牛肉麵$62可選粗麵或幼麵,我們選了幼麵。湯底微辣,麵質爽口(我影左咁耐相都維持到,驚喜!)牛肉又腍又滑,好味!今餐非常有驚喜,估唔到食物咁有水準,埋單才$300幾蚊,絕對有下次!

聽聞河畔開左新餐廳,仲要係台式餐廳,今日同男朋友即刻去試!

珍珠奶茶$22

夏日西門町$48

溶岩芝士雞$118
呢款製作需時,等得耐少少,但一上桌就覺得等待都是值得的!

台式烤香腸$36

紅燒牛肉麵$62

2017-06-26
2017-06-27 139 浏览
喜歡牛肉麵, 所以到這店來試一試, 因為覺得連鎖店 "茶X"比較貴及份量看似少, 所以寧願去小店一試1) 紅燒牛肉麵, 幾正宗, 牛肉炆得幾"林", 自已覺得幾好, 家人反而覺得湯底味道不夠濃, 偏甜. 反而因為落單時已ORDER 粗麵, 但弄錯了幼麵給我, 這個就有點失望, 因為始終覺得牛肉麵是配粗麵才好吃2)茄子肉燥飯, 這個飯要等15分鐘, 店員說茄子是即叫即切即造, 所以要花一點時間, 茄子面放滿, 喜歡吃蒜容的, 一定覺得很滿足3)酥炸豬排麵, OK , 湯底的味底跟牛肉麵的湯底一樣4) 麻辣豬腸, 家人說, 應是新鮮的豬腸, 不是冰鮮的, 因為這碟腸有"豬腸的蘇味", 不過麻辣味不太夠出色, 這款豬腸普通5)飲品叫了, 青萍果綠茶 (偏甜, 家人認為麻麻地), 紅豆珍珠奶茶, 香芋珍珠奶茶, 這兩杯飲品已叫了少甜, 都算中規中矩, 不過始終喜歡 "天X銘茶"的珍珠奶茶多一點

3)酥炸豬排麵, OK , 湯底的味底跟牛肉麵的湯底一樣

茄子肉燥飯
酥炸排骨麵
麻辣豬腸
青萍果茶
紅豆珍珠奶茶
香芋珍珠奶茶
题外话/补充资料: 晚餐時, 等位的人較多, 去這店要預了吃完就要埋單, 始終店內的位子不多, 用膳時其實會俾清水一杯, 所以珍珠奶茶其實可以於用膳後, 才在店外"外賣"拿走飲 我也有問過店員, 其實於堂食時, 可以要求飲品用密封的膠杯, 那於用膳後就可以拿走飲品慢慢嘆, 因為我們用膳當晚太多人等位, 食完東西後, 店員已急急收走枱面上的東西, 搞到最後杯飲品, 我要急急飲哂, 不好意思坐住慢慢飲
2017-06-24
2017-06-27 123 浏览
在台店當然要食肉躁飯,肉躁舖滿白飯,可真不少!肉躁好香魚香味,濕潤幼嫩的口感,令人食慾大增!溶岩芝士雞,比預期的份量多,炸雞好幼嫩,是優良板的KxC! 芝士是自家製,可以包點芝士食又得,雞件點芝士食又得,剩食原味雞亦得,其實就像兩道菜!此店的飲品一流,優格野莓沙冰,賣相及味道都很高質素!有yogurt的感覺,味道濃郁,不會被沙冰溝稀!此店設有即場外賣飲品,結帳後再買了杯檸檬柑桔,好醒胃!貼心的密封杯面,外攜都不怕倒瀉。

• 優格野莓沙冰
2017-06-26 85 浏览
在打此食評前,小女兩星期內已光顧過兩次啦!此開張不久的台式食店,一定要推介給大家!晚餐時段要等位呀!甫進店內,舒適的環境已加分啦!餐牌的選擇亦不少,尤其甜點,賣相非常吸引!紅燒牛肉粗麵果然是推介美食,牛肉與牛筋的份量各半,牛肉香濃稔身,肉身帶有軟筋,口感一流!愛牛人士必吃!滷水拼盤(小) 間中一嚐麻甩的豬腸,雞賢。。真的大滿足! 忌廉芝士磨菇雞翼去骨的釀雞翼,最適合不想弄髒手的人士吃忌廉芝士香濃,雞翼幼嫩,各有千秋,令人一吃再吃!鳳梨沙冰賣相極有氣勢的特飲,那心思不得不讚!攪拌出來的沙冰很重菠蘿鮮香,飲至底仍然很濃味!原打算一定要食的吐司,在吃過主餐及菠蘿特飲後,肚子已容不下了,留待下次再食!

晚餐時段要等位呀!

紅燒牛肉粗麵

果然是推介美食

滷水拼盤(小)

間中一嚐麻甩的豬腸,雞賢。。真的大滿足!

忌廉芝士磨菇雞翼

去骨的釀雞翼,最適合不想弄髒手的人士吃
忌廉芝士香濃,雞翼幼嫩,各有千秋,令人一吃再吃!

鳳梨沙冰

賣相極有氣勢的特飲,那心思不得不讚!
攪拌出來的沙冰很重菠蘿鮮香,飲至底仍然很濃味!

• 鳳梨沙冰
  • 紅燒牛肉麵
  • 忌廉芝士磨菇雞翅
2017-06-26 71 浏览
又要黎威爾斯抽血, 抽完血當然要食返啲好野啦, 上次黎食過下午茶, 覺得又抵食又好味, 對上次食既厚吐司念念不忘,決定再黎食多次!今次冇叫珍珠奶茶, 加錢轉一啲特飲, 好想飲啲甜甜地既野, 所以叫左杯"黑武士之劍", 個名好特別, 其實只係將一條3.6牛奶條雪到冰條咁, 再將加熱左既朱古力倒入, 成為一杯凍既朱古力, 味道同一般朱古力奶冇分別, 下次不用再試老公點左杯"海綿寶寶", 其實即係芒果沙冰, 見到有新鮮既芒果, 好大杯, 好高, 一路飲, 一路係側邊溶下及倒下, 飲得比較狼狽, 及要飲得好快手...因為天氣熱, 溶得比較快..今次叫左芝麻奶酥吐司, 都係即叫即焗, 所以要耐心等候, 今次黎到既賣相有啲失望, 同相片既相都有啲出入, 冇左上次椰香個種撲鼻既香味, 啲棉花糖有種多此一舉, 只係令賣相漂亮些! 芝麻醬都一般, 唔夠香, 如果再食, 都係極力推介點椰香奶酥吐司味會較好..

2017-06-15
2017-06-25 90 浏览
原本見到食物質素咁高很高興, 可惜事應服務實在太差勁, 我小朋友碗麵仲差少少就食完, 明白想要客人快啲食完轉枱, 由於餐廳無骨碟或者碗仔提供, 咁我要求侍應要收走碗麵就耍俾返隻碗仔我小朋友繼續食鹽酥雞。 然後她的態度很不高興叫我用檯面其中一隻食完的餸碟代替碗仔, 我當然不能接受, 然後唔畀佢收到隻麵碗。 咁佢之後就唔再收走我哋枱面嘅碗筷啦, 我將碗疊埋一齊都唔收走。 咁嘅服務態度真的有待改善。牛肉麵及芒果吐司水準很高很好吃。
牛肉麵及芒果吐司水準很高很好吃。
2017-06-24 71 浏览
餐廳有好多好靚既裝飾,設計用心,有不少十份既鐵路裝飾。紅燒牛肉麵牛肉麵完美還原台灣既風味,湯底濃郁之中帶一點藥材既辛味。牛肉既份量都唔少,各種部位都有,每種都煮得剛好,肉質細嫩,充滿牛肉的香味又掛上左濃厚既湯汁,特別係牛根等部份,味道濃郁外又有一點自身的甜。個麵真係好正,好岩我食,粗麵的掛湯力高,可以食埋湯底既美味。最難忘係麵條既彈力,口感一流,一咬落去有回彈。香辣瘋狂炸雞沙律炸雞同蔬菜上面有厚厚既辣味沙律醬,香辣之中帶點酸,好開胃。炸雞炸得唔錯,放左一段時間後都可以保持香脆。墾丁星空飲品一上台已經吸引左大家既目光,因為佢會不停變色!其實係放左閃燈係係杯底,身所以飲品會閃爍不停,好似星空咁靚。其實飲品本身都好靚,加入左蝶戀花令到飲品有紫藍色既漸變,飲品以青檸味爲主,味道清新香甜。

餐廳有好多好靚既裝飾,設計用心,有不少十份既鐵路裝飾。

紅燒牛肉麵
牛肉麵完美還原台灣既風味,湯底濃郁之中帶一點藥材既辛味。

香辣瘋狂炸雞沙律

墾丁星空

今天特別來沙田河畔試一試新開張的台式餐廳,原來可以用THEGULU電子票排隊,下次可以邊行邊拎飛仔。(Happy Friday 這邊亦較多人外出用膳,要預早一點。)由於筆者先入坐,所以便先點了部份食品。來台式餐廳我們必定會試那裡的鹽酥雞,這裡的特色是可以自選6款調味粉(左起:原味(應該是孜然粉)、咖哩、香辣、紫菜、芝士及梅子)。除了梅子粉吃下去有驚喜外,其他都是筆者預期的那種香口味道。其實這道菜的味美重點不在那些不同的調味粉,而是在雞粒的本身。炸得來不算太油膩,入口大小剛好,皮肉相連而且趙口脆中帶香嫩,少有地吃得滋味而舒服。魚丸、貢丸湯是我們預期的味道(除了筆者討厭的芫茜仍然一樣討厭外)。每款四粒,魚丸彈牙度適中、貢丸偏小而比平時火鍋那種軟身一點,兩款都合我們心意。滷味雞翅當然沒有「翅」,只是我們慣吃的滷水雞翼。內子在到達前說希望試吃這裡的雞翼,沒留意餐牌原來是有個特式的「忌廉芝士磨菇雞翼」,不過亦不失試到了不錯的台式滷味。一般筆者吃的滷水雞翼很多不是滷水太多太鹹,就是太乾或時有帶血水。這裡的雞翼滷味適中,肉質嫩口,緊熟沒帶血絲(其實這個應該是滷水雞翼的基本要求)。此外,雞翼下配搭了台
由於筆者先入坐,所以便先點了部份食品。
鹽酥雞

魚丸、貢丸湯

滷味雞翅

滷味雞翅當然沒有「翅」,只是我們慣吃的滷水雞翼。內子在到達前說希望試吃這裡的雞翼,沒留意餐牌原來是有個特式的「忌廉芝士磨菇雞翼」,不過亦不失試到了不錯的台式滷味。一般筆者吃的滷水雞翼很多不是滷水太多太鹹,就是太乾或時有帶血水。這裡的雞翼滷味適中,肉質嫩口,緊熟沒帶血絲(其實這個應該是滷水雞翼的基本要求)。此外,雞翼下配搭了台灣酸菜,酸菜的甜比酸多一點,邊吃雞翼邊吃酸菜的感覺頗新鮮而美味。

阿嬌擔仔麵
由於筆者愛吃麵的關係,所以先點了一個小小的阿嬌擔仔麵。撇開討厭的芫茜外,擔仔麵是用我偏愛的台灣幼麵來煮,擔仔的肉燥配料大致上就是跟肉燥飯那些差不多。肉燥下湯後就會略淡,但加上伴有蒜茸的大蝦,豐富了擔仔麵之外,亦滿足了筆者吃麵的慾望。
烤台式香腸肉燥飯
筆者愛麵,內子卻愛飯,所以我們另外再加了這個烤台式香腸肉燥飯,除滿足了內子外,亦可順帶試一下另一款台式食品 ─台式香腸。滷水豆腐、半隻滷蛋跟肉燥是預期之中的美味,台式香腸卻不算特別香口,可能因為這裡的台式香腸沒像其他的會用大量油去煎煮,但香腸的份量則是相當的滿意。至於飯就是筆者和天下男人都喜歡的「軟飯」(誤!),相對鬆軟的飯滲進了肉燥汁,令白飯變得更香軟。
胚芽珍珠奶茶
青蘋果綠茶
由於點了太多小食和主菜,特式飲品和甜品今次就試不到了,胚芽珍珠奶茶和青蘋果綠茶都算中規中矩。要注意是冰粒細,意味著溶得快,不要太早點,筆者是在後加飯時再加青蘋果綠茶的,最後綠茶還是很快越飲越淡。期待下一次再試其他吧!
题外话/补充资料: 一、沒有電話訂坐,記得下載app來拿電子票排隊。 二、只限現金
2017-06-23
鹽酥雞
魚丸、貢丸湯
阿嬌擔仔麵
烤台式香腸肉燥飯
胚芽珍珠奶茶
青蘋果綠茶
2017-06-23 2934 浏览
友人同我慶祝生日,奇怪點解約我去沙田圍食呢?原來係沙田圍附近開咗間新嘅台式餐廳,有「茶木」影子。晚上八點半,店外仍聚集了不少等位的客人,立即打了定心丸。相信水準應該不錯吧。。。。。。 裝修與座位安排裝修貫徹台式餐廳,以木為主題,香港寸金尺土所以座位編排亦都較為緊密,店員首先為我倆安排一張六人嘅大檯與其他食客同坐,細心嘅店員哋後來為我倆轉到四人卡位,可能佢有預感我哋兩個都會叫好多野,真係好貼心呢。。。。。*飲品*青青草原$48頂級宇治抹茶牛奶沙冰。綠茶味不錯冇苦澀味,可惜冇乜牛奶味,個人覺得略甜不過係炎夏始終真係消暑非常好嘅選擇。。。小食小食選擇真係好多,花都眼亂。選擇困難症嘅我表示好難揀啊。。。。。鮮雜果明蝦凱撒沙律$68本來期望不大,只係希望可以食多啲菜。點知見到個沙律份量都唔少,蝦嘅份量都唔少,仲幾爽口彈牙。生方面有奇異果,士多啤梨都係新鮮嘅,美中不足係蜜桃就係罐頭,不果生菜火箭菜等等好新鮮。。。。。皮蛋豆腐$28經典嘅台灣小食,配埋台式嘅醬料, 分量剛剛,足夠二人淺嚐,一隻一分為6份嘅皮蛋同埋約一盒細的百福豆腐,唔會太多,咁就可以叫多幾個小食,唔怕食到好飽。。。。。台式綜合滷味拼

裝修與座位安排

*飲品*

青青草原$48

頂級宇治抹茶牛奶沙冰。

小食

小食選擇真係好多,花都眼亂。選擇困難症嘅我表示好難揀啊。

鮮雜果明蝦凱撒沙律$68

皮蛋豆腐$28

台式綜合滷味拼盤(小)$52

拼盤一邊有幾種滷水食物,對於選擇困難嘅人係一個不錯嘅選擇,可以同時試到鴨腎,鴨舌,滷水雞翼,豆腐同埋滷水蛋。拼盤亦有大細之分,細嘅份量亦都足夠二人享用呢。
當中最得我歡心嘅一定係鴨舌。自問係一個鴨舌狂,滷水非常入味,鴨舌每一條都非常匀稱。

魚丸貢丸湯$18

水準一般,略嫌不夠彈牙,但性價比相當高,差不多8粒,比街邊檔嘅小食更便宜。

主食

阿春大腸蚵仔麵線$28

呢個份量好適合女孩子嘅胃口, 約有一碗嘅份量,保留左台灣嘅味道,配合蚵仔,能夠一解去唔到台灣旅行之苦。

紅燒牛肉麵$62

對比小食,呢一碗牛肉麵較為失色,牛肉問得不夠軟,肉質帶點粗糙,不夠嫩滑帶韌性,雖然份量不少但係每一件都太大件,如果可以細件一點會比較好和較入味。

甜品

香蕉芝麻冰淇淋鬆餅$58

賣相好吸引,同行友人同我都一致認為個芝麻雪糕好好食,雲喱嗱雪糕比較失色啊,不過窩夫竟然有四塊咁多,真係相當抵食,鬆餅烘得香脆,比好多甜品店都更加出色。

奶油酥吐司$32

味道超出預算,麵包上的奶油酥上面嘅一層非常出色,有點像菠蘿包上的雪山脆面呢。應該係牛油混合左煉奶加上少許椰絲烘成,牛油香味十足,口感絕對有別於一般的奶油多!讚

整體感覺

餐牌上食物選擇好多,年青店員服務態度值得一讚,動作勤快,食物性價比高,同樣嘅食物係銅鑼灣,可能已經貴左一倍了。住沙田嘅朋友可以一試啊。

2017-06-21
2017-06-22 63 浏览
今日去沙田圍探朋友之後六點左右就落樓下四周覓食見到呢間餐廳個名都幾特別九份 十分 很有台灣味一早講好左呢餐請朋友由於lunch就左好少野 呢餐就叫多d野食呢個係我叫左既豬手麵配料都有不少酸菜 蘿蔔 紅蘿蔔 當然仲有豬手份量相當 而且豬手都入味 正呢個係我朋友叫既咖喱蝦飯有薯角! 咖喱仲都幾香 d蝦都非常香口我偷偷吃左佢兩隻蝦,哈哈呢個係細既瀂水拼盤,有內臟,雞翼,蛋,豆卜等,份量充足,而且整得易入口,抵食!呢兩隻係磨菇雞翼,雞翼入面真係有磨菇,非常有新意我同朋友各自叫左一杯飲品 非常大杯 我其實係飲唔哂既依家天氣咁熱 飲一杯台式飲品真心爽
今日去沙田圍探朋友

酸菜 蘿蔔 紅蘿蔔 當然仲有豬手
份量相當 而且豬手都入味 正

呢個係我朋友叫既咖喱蝦飯
有薯角! 咖喱仲都幾香 d蝦都非常香口
我偷偷吃左佢兩隻蝦,哈哈

呢兩隻係磨菇雞翼,雞翼入面真係有磨菇,非常有新意

我同朋友各自叫左一杯飲品
非常大杯 我其實係飲唔哂既
依家天氣咁熱 飲一杯台式飲品真心爽

2017-06-21 111 浏览
今日食左個高質數又平既台灣餐。見到鋪頭靚,就入去搞掂今日既晚餐。叫左個鹽酥雞扒肉燥飯。勁快上菜,仲要熱辣辣。鹽酥雞真係台灣果隻,啱啱炸出黎,薄薄一層粉,入邊炸得有水份,外脆內軟。肉燥都係正宗野,好濃好惹味。幸福既飯,份量多,滿足到今日想食多野既我。叫左個古早醉雞。醉雞有陣淡淡既酒香味。爽口加凍既口感令雞肉更甜。酒味同雞肉混埋一齊,入味,好有水份。雞胸既部份都依然多水份,唔會乾憎憎。咁大個人第一次飲胚芽奶茶。金黃色既上層,胚芽好香,成杯野飲好健康,奶茶唔會好甜,珍珠好彈牙,其實個人覺得好飲過珍珠奶茶鋪頭。呢間真係典型既平靚正台灣餐廳。好味!
今日食左個高質數又平既台灣餐。
見到鋪頭靚,就入去搞掂今日既晚餐。

咁大個人第一次飲胚芽奶茶。金黃色既上層,胚芽好香,

呢間真係典型既平靚正台灣餐廳。好味!
2017-06-20 1606 浏览
今日去完威爾斯覆診, 之後就楂車過黎哩邊食野, 餐廳位於屋苑範圍內, 所以四點幾都好多人黎食下午茶, 就算唔楝 tea set, lunch set 同一樣去到 5:30pm...款式都頗多, 有飯有麵有麵包...仲有一款啱你..因為第一次黎食, 所以好多野都想試, 我地叫左一個LUNCH SET, 一個 TEA SET, 再多個客小食...黎食得台灣野, 點可以唔叫台灣牛肉麵 (配粗麵), 粗麵有部份痴住晒, 一舊舊, 有點帶硬, 如果可以煮多一分鐘麵條, 可能會較好, 牛肉唔夠淋身, 但味道還可以, 湯底始終都係冇台灣咁香濃牛湯味..鹽酥雞, 哩度既鹽酥雞會配有七款不同既粉, 你可以自由配搭, 但係每款粉都好難倒出黎, 唔知係唔係潮濕既關係, 孔口位都塞住晒, 最後要叫佢地幫手整好先再拎過啲粉黎俾我地, 我主要試左梅子, 紫菜, 芝士, 香辣... 芝士同紫菜味道普通, 香辣都係啲類似七味粉, 最特別係梅子粉, 不錯..., 雞肉炸得夠辣, 唔鞋口我真係太鐘意食麵包啦...見到麵包仲會想食, 尤其哩類既厚吐司, 所以忍唔住手點左個tea set, 椰子奶酥吐司, 因為係即叫即焗,

我真係太鐘意食麵包啦...見到麵包仲會想食, 尤其哩類既厚吐司, 所以忍唔住手點左個tea set, 椰子奶酥吐司, 因為係即叫即焗, 所以等左十五分鐘, 但係等得值得架, 係三樣野入面最好味既一樣, 一上枱已聞到好香既椰子香, 不太甜, 麵包焗到剛剛好, 還好鬆軟

兩款餐都跟野飲, 珍珠奶茶不用加錢, 同台灣一樣, 都係帶奶味重, 茶味淡, 因為忘記左叫小甜, 感覺好甜.

2017-06-07
  • 椰子奶酥吐司
今天晚上大頭仔早收工,那麼便由已很久沒去第一城開始逛逛看看有沒有什麼好吃的。結果是走著走著走到了河畔花園...... 哈哈!這邊變了很多呢!多了這間新開的台式餐廳和幾間糖水鋪。難得來到,便一於走進台式的這家去試試吧!由於走了一大段路的關係,大頭仔肚餓的情況下是的確點了廷多食物!麻辣大腸 $38這個大腸味道廷香麻辣味,完全吸收麻辣汁精華!最底有點榨菜置底,本身榨菜味道會偏鹹,所以送飯便一流。鹽酥雞 $38這個鹽酥雞是自己撒調味粉的!可以按自己口味來加,不用拍太鹹太辣。有5支調味粉任君選擇(其中一支是重覆的),分別是香辣、梅子、紫菜、咖哩和芝士。每一款都好吃,而且5款正合我這些貪心的香港人,每樣都可以要一點。肉燥茄子飯 $62這個是店員極力推介下點的!有肉燥飯,肉燥醬味道相對較甜,但也好好吃。其中有三塊肉是大大塊的,不是肉醬般。另外有半隻蛋和小棠菜。而重點當然是茄子了!有大量蒜泥置面,蒜香完全滲入茄子中,本來怕會整體很油,幸好吃下去出奇地不算太油!推介給重口味/愛吃蒜的朋友啊!紅燒牛肉麵 $62份量絕不欺場!牛肉有兩大塊,牛筋也有好幾塊。麵條是像上海麵般,軟硬度適中,而且麵條掛湯,這個很重
結果是走著走著走到了河畔花園...... 哈哈!

這邊變了很多呢!多了這間新開的台式餐廳和幾間糖水鋪。

難得來到,便一於走進台式的這家去試試吧!

麻辣大腸 $38
這個大腸味道廷香麻辣味,完全吸收麻辣汁精華!
最底有點榨菜置底,本身榨菜味道會偏鹹,所以送飯便一流。

鹽酥雞 $38

肉燥茄子飯 $62
這個是店員極力推介下點的!
另外有半隻蛋和小棠菜。
而重點當然是茄子了!

紅燒牛肉麵 $62
份量絕不欺場!牛肉有兩大塊,牛筋也有好幾塊。
麵條是像上海麵般,軟硬度適中,而且麵條掛湯,這個很重要!
而湯底吃下去很香,還恍惚有點藥材味,但整體味道十分討好。

阿里山之夜 $38
看到隔離桌點了個會發光的飲品,大頭仔湊熱鬧下也點三。
大大杯的外表廷吸引!其實即是蝶戀花青蘋果沙冰,喝下去青蘋果味道淡淡滲出,夏天喝很一流!

維多利亞的祕密 $52
這個秘密即是乳酪加上野莓沙冰。
一上桌是完全嚇倒了!因為真的十!分!大杯!!
有各種雜莓在上面,可以邊喝沙冰邊吃莓,喝下去不會感到有大量糖水或其他額外的。
感覺很天然,而且完全解喝!

這家餐廳完全是令我倆喜出望外!
一定會再來的。
2017-06-19