2021-05-04 469 浏览
路經就入去試下個炸雞幾得意,俾你自己落味粉,但係炸雞本身唔係話炸得非常之好食其他食物我覺得就不過不失啦,偏鹹,不過好多台式野好似都差不多係咁,整體來講,不過不失,不過都冇乜特別令人想試第二次,除非住附近
路經就入去試下

2021-03-20 738 浏览
小朋友因為有唔同紫菜粉芝士粉所以來,最初只是沒有話梅粉,現在什麼粉也沒有了,再沒有其他再來的原因。其他食物味道比之前真的差了,最特別是跟餐既珍珠奶茶唔可以走珍珠,純奶茶係係的。
2020-11-27 1629 浏览
嚟過幾次,今次帶朋友嚟食,牛筋牛腩麵唔錯,幾好味😋可惜朋友叫嘅台式炸雞件飯好難食,太乾身,本來男仔話好肚餓,但都食唔晒🥲珍珠奶茶幾好,珍珠唔太硬,味道適中☺️
嚟過幾次,今次帶朋友嚟食,牛筋牛腩麵唔錯,幾好味😋
珍珠奶茶幾好,珍珠唔太硬,味道適中☺️
2020-09-23 1662 浏览
疫情期間冇得去台灣,又想食下台灣野就揀左呢間叫外賣。都預計到外賣點都會爭d,但真係估唔到會咁差!!!鹽酥雞:超厚炸粉,望落係好大舊,但雞肉得手指尾一節咁大,其它全部炸粉,而且好多舊都係翻炸,好失望大腸麵線:味道過酸,大腸唔似大腸,食左幾啖已經吞唔落鹽水雞:味道尚可接受,但雞肉好「鞋」,正宗烚雞肉,配菜多過雞醉酒溏心蛋:真心未食過咁差既溏心蛋,花雕味太濃,由蛋白到蛋黃都有講唔出既怪鹹味,半個都食唔到就掉左
大腸麵線:味道過酸,大腸唔似大腸,食左幾啖已經吞唔落

外卖送餐
2020-09-19 1293 浏览
牛扒飯,+$8有鹽酥雞😃😃😃今次,是第二次來吃午飯,還是那個水準,好味道,心情低落,吃一餐,心情就滿意開心很多。😄😄😄特別還有+$8就有一碟鹽酥雞,分量足夠,看著很抵食。值得下次再來😏
牛扒飯,+$8有鹽酥雞😃😃😃
2020-09-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
2020-09-14 1213 浏览
河畔多咗好多餐廳選擇,云云選擇入面,千揀萬揀,揀咗台灣菜🤣好耐無食過了!見到佢都好快full!!佢menu好多野揀!好吸引,好似咩都想食🤣最後揀咗紅燒牛肉麵!湯底好濃味,而且牛肉又吾鞋,份量都好多,而且啲麵吾會好似一pat粉禁,有咬口!讚!一個人食真係飽到呢!!可能因為我飲咗好多湯😂hahaha 跟住再叫咗鹽酥雞!好得意😎佢有好多枝試管入住好多味粉,有紫菜,芝士粉,咖哩粉....好好玩又好食😋佢一碟好多㗎都,我估4個人食都得性價比真係好高!好抵食又好味!推薦

性價比真係好高!好抵食又好味!推薦
  • 鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
2020-09-06 838 浏览
想不到會有餐廳的蠔仔泡飯,蠔仔少,然後竟然加入蜆,蜆比蠔多,味道十分一般,實在令人失望。 ( 又唔敢話佢呃人,始終佢俾多左材料我)幸飲品味道不錯   以往都是吃這間餐廳的醉鴿和醉雞,味道還好,想不到這次實在強差人意。
 ( 又唔敢話佢呃人,始終佢俾多左材料我)
幸飲品味道不錯
蠔仔肉碎泡飯
2020-09-06
等候时间
25 分钟 (外卖送餐)
2020-08-18 475 浏览
九份十份,之前都有聽朋友講過佢啲嘢食OK好味嘅,有朋友加持就你試吓啦。叫咗個鹽酥雞飯,或一嚟到就比佢嗰個大大嘅份量嚇親呀,呢一個價錢又有咁大份嘢食,仲要包嘢飲店一個字抵到爛啦!嗰啲鹽酥雞我仲要食唔晒添,份量夠可以同人share,我覺得女仔我食得唔多嘅可以考慮share食,再加多一個小食咁就very good呀!個鹽酥雞好鬆脆啊好友台灣風味10分正,但因為冇乜醬汁,所以食到後面就會覺得有啲乾。仲有要讚下杯珍珠奶茶,好有茶香味呀! 坐得又舒舒服服,又抵食又好味,下次有機會一定再食!
坐得又舒舒服服,又抵食又好味,下次有機會一定再食!
《溶岩芝士雞》$128 呢個熔岩芝士雞係我係香港食過其中一個最好食嘅芝士雞,如果韓式熔岩芝士雞係最好食,呢個台式熔岩芝士雞一定至少都排第二啦🤤🤤🤤用手食,大大啖芝士同雞放入個口,食完好滿足🥰🥰🥰<Fried chicken with melted cheese 🧀> $128 It’s one of the best fried chicken we melted cheese. I think the best is Korean chicken with melted cheese and this’s the second best I’ve ever tried!! 😋😋😋 食物質素:8.5/10 環境質素:7.5/10 抵食指數:7.5/10 回頭率:8/10
《溶岩芝士雞》$128

食物質素:8.5/10
環境質素:7.5/10
抵食指數:7.5/10
回頭率:8/10
  • 溶岩芝士雞
  • 蚵仔肉碎泡飯
2020-08-04 463 浏览
八月四日雨天今日午間本人已在家裡食了烏冬,但未夠飽於是乎去了河畔的一間台灣餐厅食下午茶。來到了這間餐厅環境雖然不算大但坐得舒服!第一碟台式巧肉腸,味道方面也吃得可口,好過一般茶記香腸。台式肉燥麵一般也及格,印象中又冇乜覺得特別味佳。曲奇妙趣沙冰,外表美觀吃落也不算淡的曲奇,有敏感牙齒人士注意不宜吃這杯沙冰因為真是很凍,本人要有兩杯滿的水才順利吃到。今個下午茶只需$50,算平。上星期在這裡吃過香柕雞翼豆腐飯,沒有拍照,份量也足夠,味道不俗。
八月四日雨天

來到了這間餐厅環境雖然不算大但坐得舒服!

第一碟台式巧肉腸,味道方面也吃得可口,好過一般茶記香腸。
台式肉燥麵一般也及格,印象中又冇乜覺得特別味佳。

2020-08-04
2020-07-05 2823 浏览
係沙田市中心要經過河畔就到,比較偏離城市咁,係屋邨入面。入座無乜人,得幾檯客人。店員有啲係台灣人,見格離檯食窩夫,朋友話想食,但係實在好怕係眼闊肚窄,最後傾好食到咁上下先叫。芭樂菠蘿鹽水雞併涼麵,一次過滿足兩個願望呀,菠蘿勁甜,勁好食,無筋無渣,極度懷疑佢係來自台灣既靚菠蘿不過一食到鹽水雞就好失望,因為雞肉係梅既,唔係嫩滑種感覺係好唔新鮮,好似擺左好耐咁。鹽酥雞,睇相好似好ok咁,我都幾欣賞佢會跟好多口味既調味粉,但係,本身鹽酥雞實在相當難食,一來勁少肉,炸雞皮咁,二來完全唔美味,無鹽酥雞應有既味食到呢刻,我覺得,作為台式餐廳,鹽水雞,鹽酥雞都做得咁差,究竟咩事?肉鬆蛋餅,個醬汁唔錯,蛋餅既皮係屬於帶點煙韌口感既皮,而唔係手抓餅果種香酥質地。但係整體好食,爭返少少分數檸檬寒天,味道清爽,唔錯的。但我朋友叫既茉香珍珠奶茶就真係好淡,飲落去皺一皺眉頭,好似飲緊好稀既奶水。震驚到我都唔記得幫佢影相留念🙈食到唉唉聲咁,甚麼窩夫芋圓都無意慾試,唔會再來,如果唔係蛋餅同埋菠蘿,真係會令人直接畀差評
係沙田市中心要經過河畔就到,
比較偏離城市咁,係屋邨入面。

入座無乜人,得幾檯客人。
店員有啲係台灣人,
見格離檯食窩夫,朋友話想食,
但係實在好怕係眼闊肚窄,
最後傾好食到咁上下先叫。

芭樂菠蘿鹽水雞併涼麵,
一次過滿足兩個願望呀,
菠蘿勁甜,勁好食,無筋無渣,
極度懷疑佢係來自台灣既靚菠蘿

不過一食到鹽水雞就好失望,
因為雞肉係梅既,唔係嫩滑

種感覺係好唔新鮮,好似擺左好耐咁。

鹽酥雞,睇相好似好ok咁,
我都幾欣賞佢會跟好多口味既調味粉,
但係,本身鹽酥雞實在相當難食,
一來勁少肉,炸雞皮咁,
二來完全唔美味,無鹽酥雞應有既味

食到呢刻,我覺得,作為台式餐廳,
鹽水雞,鹽酥雞都做得咁差,究竟咩事?

肉鬆蛋餅,個醬汁唔錯,
蛋餅既皮係屬於帶點煙韌口感既皮,
而唔係手抓餅果種香酥質地。
但係整體好食,爭返少少分數

檸檬寒天,味道清爽,唔錯的。
但我朋友叫既茉香珍珠奶茶就真係好淡,
飲落去皺一皺眉頭,好似飲緊好稀既奶水。
震驚到我都唔記得幫佢影相留念🙈

食到唉唉聲咁,甚麼窩夫芋圓都無意慾試,
唔會再來,如果唔係蛋餅同埋菠蘿,
真係會令人直接畀差評

2020-06-16
用餐时段
2020-05-25 1467 浏览
放假享受完self time就去接🙆🏻‍♂️放工~拍拖行吓街食個飯簡簡單單都已經好幸福👫🏻.📍九份十分.🍝芭樂鳳梨鹽水雞涼麵($68)-🙆🏻‍♂️為咗健康又叫左一個淡到無乜味嘅主食🤣鹽水雞都係雞胸肉但確實幾淡口下~冷麵用左麻醬但唔知係少醬得滯定點...又係無乜味道咁🤭🍜麻辣半筋半肉麵($65)-🙆🏻‍♀️又係食辣😌粗麵幾煙韌牛肉好夠淋👍🍳台式肉鬆芝士蛋卷($38)-賣相麻麻但味道尚算可以😆有滿滿嘅肉鬆仲有熱融嘅芝士!趁熱食唔錯😋🌯芒果軟殼蟹米紙卷($68)-芒果好甜配左炸軟殼蟹同青瓜絲都幾fresh~伴碟仲有一堆沙律菜😆啱哂我地啊
📍九份十分

2020-05-17 974 浏览
麻辣牛肉麵牛肉份量十分足料👍🏻 肉質鮮嫩入口即溶 面底份量幾多 湯底味道惹味帶點麻辣香味🌶 但略嫌有點鹹 整體性價比超高-鹽酥雞配有特製味粉可以自選添加 包括芝士、辣味、紫菜、咖喱味等😋 但個人原味已經很夠味了 雞塊份量超多 適合多人分享-台式肉鬆芝士蛋捲這個我真的大愛!😍 完全係我心目中台式蛋餅的口味!薄薄QQ嘅蛋餅皮包著肉鬆和拉斯的芝士 真係不得了🥰 推薦大家必點~-芝士熔岩磚塊烤吐司配雲尼拿雪糕和芝士奶油醬🍞 芝士奶油醬超多 味道有點似飲料上的芝士奶蓋 帶點鹹味 配上甜甜的雪糕 鹹甜鹹甜的味道 感覺幾過癮🤤
麻辣牛肉麵
鹽酥雞
台式肉鬆芝士蛋捲
芝士熔岩磚塊
2020-03-22 1370 浏览
今天晚上去了沙田水田河畔選了這間台灣菜館(因為在網上睇節目時介紹台灣牛肉麵,而且在openrice亦見評語不俗,所以去了一試。一進店舖,裝修不錯,有一點台南小鎮的感覺。打開餐牌,馬上點了紅燒半筋半肉牛肉麵、芭樂鳳梨鹽水雞干拌麵、台式烤香腸、忌廉芝士磨菇雞翼、老媽煎餃子、柳丁綠茶及青瓜梳打。先講牛肉麵、牛肉都算入味,但偏「淋」,沒有台灣牛肉麵的咬口,應該是在煲裡煮了一段長時間(感覺就好似香港啲茶餐廳牛腩飯一樣咁淋,而且湯味偏淡,菜圃亦很少,而且完全無味,麵身食落去同大家食啲削麵無分別(不過大家食仲有得自己落菜圃),所以呢個牛肉麵係唔合格。而鹽水雞干拌麵,全部都係雞胸肉,仲要係完全無味,所以都係唔合格。烤香腸就正常,都係一般台灣腸的味道。雞翼反而唔錯,食落去無骨之餘,啲忌廉味都幾香,而且都幾多磨菇,配搭唔錯,值得一試。煎餃子就無乜驚喜,普普通通。柳丁綠茶都係普通,反而杯青瓜梳打幾香,飲落口個感覺幾清新。整體嚟講,小食係唔錯,但當正餐(牛肉麵)就麻麻地。
2020-03-19 999 浏览
我是第一次嚟到呢間 台灣餐廳食, 本人都好喜歡食台灣菜 , l比我感覺都唔錯 ,雖然地方唔係好大, 但食物都唔錯的ok好味 ! 我係lunch time嘅時候去食嘅, 等候的時間都唔算太耐, 叫 lunch set 都幾 抵食 食價錢好合理 , 其中個豬手、 鹽酥雞咬下 鬆脆 入面都幾juicy 仲有好多唔同口味嘅調味粉比你加落去…… 都非常之好味! 飲品方便都唔錯 熱飲比較出色! 整體嚟講都好滿意 下次我會晚飯時段去試下,會再去幫襯的。 我會繼續支持
, 叫 lunch set 都幾 抵食 食
比你加落去……
都非常之好味
! 飲品方便都唔錯 熱飲比較出色! 整體嚟講都好滿意
下次我會晚飯時段去試下,會再去幫襯的。 我會繼續支持
2020-02-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 芒果軟殼蟹米紙卷
  • 蚵仔肉碎泡飯
  • 台灣鹽酥雞
  • 台灣鹽酥雞(自選口味)
  • 醉溏心蛋