2017-09-28 177 浏览
事源是婆婆生日的大日子,一行幾人到了新開的九份·十分吃晚餐。大約6:30左右到達食店,可能因為仲早所以吾算多人,等左大約15分鐘便有位。入內,發現檯同檯之間都幾迫,而位子亦吾寬敞,對於比較大隻既人出入可能有啲吾方便。而餐牌方面,食物種類都幾多,相片都好吸引。我地分別叫左泡飯、麵同三文治。麵同泡飯麵好快到,大概5分鐘左右就上檯了。首先系公公叫既牛肉麵,我試左啖湯吾錯,公公都話好食,但可能因為簡左幼麵所以有些少怪怪地。另外媽媽叫左個豬手麵,豬手吾錯都幾軟幾入味,而湯底就有啲咸。兩個麵既分量其實都幾大,食完都話好飽之後就到左婆婆同表哥叫既泡飯,反而尼個系最驚喜最好味,因為有蚵仔所以店鋪有提供胡椒粉減少腥味,但我試左啖無落胡椒粉的,味道都吾太腥仲幾鮮甜有機會會再食,但系分量好大完全食吾晒,男仔都食吾晒而另外叫左既鹽酥雞同三文治就黎得好慢,其他食左一半,吹左好幾次先有鹽酥雞。而中間仲有幾次侍應放左其他檯既食物比我地,而我地叫既飲品又比錯隔離檯鹽酥雞上檯後仲系熱辣辣,聞落都好香好有台灣味但系食落就差啲啦,叫做鹽酥雞但系吾咸無鹽味既,同普通炸雞無分別,可能豪大大仲好食之後我份三文治吹完又吹,終於系大
萬巒豬手麵(幼麵)

兩個麵既分量其實都幾大,食完都話好飽

蚵仔肉碎泡飯

有機會會再食,但系分量好大完全食吾晒,男仔都食吾晒

鹽酥雞

鹽酥雞上檯後仲系熱辣辣,聞落都好香好有台灣味

之後我份三文治吹完又吹,終於系大家都食晒既時候黎到!!我食炸雞都已經食飽左
慢煮杜洛克豬巧巴拿達三明治

份量都幾大,首先最開心系有我鍾意既蛋沙律好好食
而沙拉都吾錯,系用吾知咩油撈的,感覺好似幾健康
而薯角味道都吾錯但系就吾脆。到左重點包包,我覺得首先個包皮系好耐之前烘過既,但放到凍晒,搞到個包皮勁硬,切都有啲困難。其次佢好大份以為有好多料,但其實就系得豬肉、蕃茄、一條芝士、一條菜,感覺啲料同麥x勞差吾多,但價差就好多。而食落口亦好普通,無咩特別

最後就到飲品
阿里山之夜

首先是表哥既阿里山之夜,是關見到人地杯野著燈所以先叫,但系吾知點解我地戈杯戈燈系著吾到既。而味道,表哥表示有啲似青蘋果牙膏味但幾好飲
維多利亞的秘密
最後到我叫既雜莓沙冰,尼杯野又系等左好耐吹左好多次。用飲管飲落系幾好飲既,酸酸甜甜都幾有味。但奇怪的是,如果不啲沙冰黎食系無味既!!!得好淡好淡好淡既味。
總括而言,尼個餐廳吾系所以野食都好好味系要睇運氣😹但系飲品我就覺得有啲失望,應該吾會再叫因為又貴又。。。。其他都Okay既,所以都會再幫趁
2017-09-27
萬巒豬手麵(幼麵)
蚵仔肉碎泡飯
2017-09-27 110 浏览
好感動! 屋企附近終於有一家像樣的新派台灣菜!趁著九份十分試業期間,立即拖埋家中寶貝去試下先!台灣鹽酥雞$42寶貝最愛台灣鹽酥雞,每次去食台灣菜,呢粒小豆丁都指定要食佢! 雞肉厚身得黎嫩滑,粉漿脆薄,食落唔會只係得一堆粉!份量有6,7件雞件只售$42!!而且食店提供6款調味粉以供食客以自行調味,一種食物可以有6種味道,好岩我等大小朋友又食又玩。6款味粉包括: 原味,梅子,紫菜,香辣,咖喱和芝士。各種味道俱佳,平分秋色!芝士磨菇雞亦肉燥飯 $68肉燥帶有淡淡五香粉嘅味道,好香,而且一點都不油膩。芝士磨菇雞亦有三隻,嫩滑雞肉之中有己溶芝士粒,又香又滑,好juicy。配料的蔬菜係漬過的,並非一般白烚蔬菜。很讚!呢度的飲品款式好多,非沙冰類飲品更可自行挑選甜度和冰量,非常貼心。第一次來九份十分,本應試下呢度的珍珠奶茶,但菜單後頁的沙冰實是吸引!!海綿寶寶$48即是芒果沙冰。面層有粒粒的鮮芒果肉,場面震撼,份量之大,我相信絕對等於T-wood的1.5倍份量!!!;由於份量太大,開初飲唔切就會溶到枱上。暗黑系甜心$48怎動說起來好像在形容我的寶貝?實情它是oreo 沙冰,oreo乃我家中寶貝至愛!
好感動! 屋企附近終於有一家像樣的新派台灣菜!
趁著九份十分試業期間,立即拖埋家中寶貝去試下先!

台灣鹽酥雞$42
雞肉厚身得黎嫩滑,粉漿脆薄,食落唔會只係得一堆粉!
份量有6,7件雞件只售$42!!

芝士磨菇雞亦肉燥飯 $68

海綿寶寶$48

暗黑系甜心$48
怎動說起來好像在形容我的寶貝?實情它是oreo 沙冰,oreo乃我家中寶貝至愛!這杯我也曾試味一下,不太甜,造型漂亮,不錯。

後來看到隔離枱的”夏日西門町”$48(鳳梨沙冰)那杯邊上插了一大隻鳳梨!!!非常狀觀!!!下次來的時候一定要試!

新派台灣菜又點少得甜品呢?

草莓蜜糖磚塊$72
實在漂亮得捨不得把它消滅。厚多士烘得香脆,加上蜜糖草莓醬奶油,好吃得實在是把我的寶貝也得溶化了。

價錢親民,食物飲品質素很高,以後不用出外都有好台灣菜食啦

2017-09-22
2017-09-22 348 浏览
商場裝修咗之後開咗好多新的茶餐廳 今晚就決定試下呢間 剛剛開張 營業的 台式餐廳!餐廳裝修十分之有特色。美如其名,以台灣九份的主題作裝修, 場內有好多 台灣poster, 令我諗返起喺台灣旅行的日子!醉小三 $148材料有三味包括有鮑魚 大蝦 同埋鴨舌,味道酒味道濃郁,大蝦好新鮮,大大隻好彈牙! 鮑魚都幾大隻,有口感!溶岩芝士雞 $118呢個一上碟已經好香好吸引! D 雞有雞翼,雞件和雞翼,份量有半隻雞甘多。個皮炸得好脆,d肉嫩滑多汁而且唔會淨係得炸粉,再配埋忌廉蘑菇芝士醬汁一流,十分邪惡! 涼拌三小蝶 $68有三款小涼拌,有豆角, 同埋海蜇 。 豆角有好多蒜蓉醬, 十分香口。 而 海蜇 加咗 芝麻油 , 好滑同埋香。蚵仔肉碎泡飯$52啲蠔仔份量唔算多,但係個湯味道濃郁,材料仲有蜆肉同埋碎豬肉。雞腎角(老虎醬) $38呢度菜有獨家創作的老虎醬同埋滷水汁選擇, 老虎醬汁其實就係辣汁,雞腎好爽口,加埋辣汁仲正。 不過如果唔食得辣,那就選擇鹵水汁啦!!綜合水果茶$48酸酸甜甜十分開胃, 材料都十分足料, 有蘋果菠蘿西柚香橙 同埋百香果材料十分多同新鮮。 推介推介推介!!!!!暗黑系甜心 $

醉小三 $148

溶岩芝士雞 $118

涼拌三小蝶 $68

蚵仔肉碎泡飯$52

雞腎角(老虎醬) $38

綜合水果茶$48
推介推介推介!!!!!

暗黑系甜心 $48
份量十分多不過就偏甜!

什果雪糕鬆餅 $65
呢個 鬆餅 口感就 一般,偏硬。 生果冇圖片的咁多 , 十分之多忌廉。 上面個芒果雪糕球就好香。