2017-09-27
好感動! 屋企附近終於有一家像樣的新派台灣菜!趁著九份十分試業期間,立即拖埋家中寶貝去試下先!台灣鹽酥雞$42寶貝最愛台灣鹽酥雞,每次去食台灣菜,呢粒小豆丁都指定要食佢! 雞肉厚身得黎嫩滑,粉漿脆薄,食落唔會只係得一堆粉!份量有6,7件雞件只售$42!!而且食店提供6款調味粉以供食客以自行調味,一種食物可以有6種味道,好岩我等大小朋友又食又玩。6款味粉包括: 原味,梅子,紫菜,香辣,咖喱和芝士。各種味道俱佳,平分秋色!芝士磨菇雞亦肉燥飯 $68肉燥帶有淡淡五香粉嘅味道,好香,而且一點都不油膩。芝士磨菇雞亦有三隻,嫩滑雞肉之中有己溶芝士粒,又香又滑,好juicy。配料的蔬菜係漬過的,並非一般白烚蔬菜。很讚!呢度的飲品款式好多,非沙冰類飲品更可自行挑選甜度和冰量,非常貼心。第一次來九份十分,本應試下呢度的珍珠奶茶,但菜單後頁的沙冰實是吸引!!海綿寶寶$48即是芒果沙冰。面層有粒粒的鮮芒果肉,場面震撼,份量之大,我相信絕對等於T-wood的1.5倍份量!!!;由於份量太大,開初飲唔切就會溶到枱上。暗黑系甜心$48怎動說起來好像在形容我的寶貝?實情它是oreo 沙冰,oreo乃我家中寶貝至愛!
趁著九份十分試業期間,立即拖埋家中寶貝去試下先!
台灣鹽酥雞$42
雞肉厚身得黎嫩滑,粉漿脆薄,食落唔會只係得一堆粉!
份量有6,7件雞件只售$42!!
芝士磨菇雞亦肉燥飯 $68
海綿寶寶$48
暗黑系甜心$48
怎動說起來好像在形容我的寶貝?實情它是oreo 沙冰,oreo乃我家中寶貝至愛!這杯我也曾試味一下,不太甜,造型漂亮,不錯。
後來看到隔離枱的”夏日西門町”$48(鳳梨沙冰)那杯邊上插了一大隻鳳梨!!!非常狀觀!!!下次來的時候一定要試!
新派台灣菜又點少得甜品呢?
草莓蜜糖磚塊$72
實在漂亮得捨不得把它消滅。厚多士烘得香脆,加上蜜糖草莓醬奶油,好吃得實在是把我的寶貝也得溶化了。
價錢親民,食物飲品質素很高,以後不用出外都有好台灣菜食啦