2017-11-15
朋友樓下商場新開台灣菜,有日過去比D野佢之後同佢一齊去左食,不過超多人,排左一陣隊先入得Menu五花八門,實在太多款都唔知點揀,就揀左幾款最basic最經典的台灣菜試下啦,台灣餐廳緊係食台灣菜啦阿春麵線即係平時食既台灣麵線,芫茜同滷豬腸撒係面,豬腸滷得超入味,麵線細而湯底澀,這才是最經典的台灣麵線味道,一碗份量可能不夠當正餐,但足夠兩人Share蚵仔肉碎泡飯,滿滿大碗泡飯,裡面有芫茜、蔥、蜆肉、蠔,好足料,而且湯底好香,鹹得黎惹味,泡飯食到最後只有微微泡發了,但全程食得幾滿意,唔會食到唔想食,適合幾條友一齊Share忌廉芝士蘑菇雞翅,釀雞全翼真係好好食,忌廉加上芝士少少Creamy,仲有蘑菇係入面增加口感,加上雞翼本身微微炸過,好香口,雞肉味濃,食上癮台式綜合滷味細拼盤,呢間九份十分既滷味真係滷得好入味,無論豬腸、雞翼、雞腎全部都好重好香滷水味,我地都食得津津有味,仲有D酸菜,成碟好快就清哂柳丁蒟蒻,原來係橙汁加小蒟蒻啫喱,蒟蒻啫喱有咬口,橙汁不是鮮榨,不過夠甜朋友杯墾丁星空,有燈光杯墊,十分吸晴,加上飲品用蝶豆花,又紫又黃變色,加上燈光好美,不過飲起來酸度十足,只因呢杯係青檸沙冰,夠
朋友杯墾丁星空,有燈光杯墊,十分吸晴,加上飲品用蝶豆花,又紫又黃變色,加上燈光好美,不過飲起來酸度十足,只因呢杯係青檸沙冰,夠爽